Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Το μήνυμα του "όχι"»...

Το γεγονός ότι το «όχι» το οποίο καλεί το λαό να ψηφίσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής η κυβέρνηση, αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για τα αντιλαϊκά της παζάρια για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και τον ταυτόχρονο εγκλωβισμό του λαού σε αυτά τα πλαίσια είναι δεδομένο. Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου για τη νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους εταίρους ήρθε για να το επιβεβαιώσει και επισήμως.

Αφού ξεκαθαρίζει πως «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», έρχεται τελικά και στο «ψητό»: «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Και ποια είναι αυτή η «βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ», υπέρ της οποίας καλεί η κυβέρνηση το λαό να στείλει «μήνυμα», ψηφίζοντας το κάλπικο «όχι» της; Είναι ένα διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), «για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών», με «ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους» από τον EFSF. Τα ζητήματα διαχείρισης του κρατικού χρέους δηλαδή, τα οποία και ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, προκειμένου να «περισσεύουν» από την αποπληρωμή του περισσότεροι πόροι για τη στήριξη της ανάκαμψής του, την ίδια ώρα που είτε έτσι είτε αλλιώς ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος που δεν είναι δικό του...

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Νέο δάνειο από τον ESM σημαίνει νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα και έλεγχο της εφαρμογής τους, δηλαδή... το μνημόνιο 3!

Υπογραφές για «αριστερό» μνημόνιο

Το «left.gr», η ιστοσελίδα - ομπρέλα για την προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης, δεν παίζεται. Την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει επίσημα πλέον και με υπογραφή Τσίπρα νέο μνημόνιο, στο «left.gr» προβάλλουν ιστοσελίδα μέσα από την οποία καλούν το λαό να υπογράψει «όχι» στην πρόταση ...των δανειστών. Θα 'χουν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και θα μαζεύουν ακόμα υπογραφές για ένα «όχι» στο κουτουρού. `Η, αλλιώς, επειδή υπογράφουν ήδη το τρίτο μνημόνιο, προσπαθούν να βρουν συνενόχους που δηλώνουν «όχι» και ψηφίζουν «ναι».

Πάρτι εκβιασμών...

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σωματείων για την εργοδοσία μιας σειράς κλάδων που αξιοποιεί την αναμπουμπούλα, για να κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση σπέρνοντας κλίμα φόβου και αξιοποιώντας την τρομοκρατία της συγκυβέρνησης και της ΕΕ. Σε μίτινγκ στο πολυκατάστημα «Leroy Merlin», τα στελέχη της εταιρείας επιχείρησαν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, καθώς, όπως υποστήριξαν, το αντίθετο αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, εθνικό νόμισμα και υποτίμηση 50%, με αποτέλεσμα τη ραγδαία άνοδο των τιμών. Αυτό για τους εργαζόμενους σημαίνει, σύμφωνα με τα στελέχη της επιχείρησης, μειώσεις μισθών και απολύσεις. Συμπλήρωσαν δε, ότι ακόμα και το «ΝΑΙ» να κυριαρχήσει, πάλι θα απαιτηθούν θυσίες, αλλά «όλοι μαζί» μπορούν να παλέψουν πιο αποτελεσματικά για την ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι, οι μόνιμα χαμένοι με θυσίες και για την ανάπτυξη και για την κρίση, ένα δρόμο έχουν: Να απορρίψουν όλους τους εκβιασμούς και να διαλέξουν το δρόμο της πάλης για τα δικά τους συμφέροντα. Εξω από αυτή την επιλογή, το μόνο που τους περιμένει είναι μνημόνια, άγρια μέτρα, εκβιασμοί, πάντα για λογαριασμό των κερδών του κεφαλαίου.

Φτιάχνοντας άλλοθι...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί το λαό να ρίξει στις κάλπες του δημοψηφίσματος το «όχι» της κυβέρνησης, αλλά την ώρα που θα ρίχνει το «όχι», που θα προσμετρηθεί στο τσουβάλι της κυβέρνησης, να έχει στο μυαλό του και ένα «όχι» στην ΕΕ και ένα «όχι» στη μνημονιακή πρόταση υποταγής των 47 σελίδων της κυβέρνησης.

Ετσι λένε ότι «η δυναμική της σύγκρουσης θα είναι τέτοια που θα ξεπεράσει κάθε σχέδιο ενσωμάτωσης του ΟΧΙ σε μια νέα διαπραγμάτευση με τους δυνάστες μας». Μόνο που η ίδια η συγκυβέρνηση μόλις χτες διαβεβαίωσε ότι θέλει το «όχι» ως διαπραγματευτικό χαρτί, ενώ ο πρωθυπουργός αλληλογραφεί με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ για νέο 3ο Μνημόνιο!

Η σύγκρουση που υπονοεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημιουργώντας άλλοθι στήριξης της κυβέρνησης, υπάρχει μόνο στη φαντασία της.

Η πραγματική σύγκρουση που έχει ανάγκη ο λαός, η σύγκρουση με τα παλιά και νέα μνημόνια, η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, προϋποθέτει ο λαός να ακυρώσει στην πράξη τον εγκλωβισμό του στο κάλπικο δίλημμα του δημοψηφίσματος, στηρίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ. Να πει δηλαδή: «Οχι στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Οχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία».

Ωμές παρεμβάσεις...

Αγριεύει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμαιεύσει το ΝΑΙ στο τρίτο μνημόνιο που ετοιμάζει για το λαό, καλώντας τον να ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Χτες, αποκαλύφτηκε ότι το υπουργείο Υγείας απέστειλε ένα τετρασέλιδο non paper προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους στην Υγεία σε όλη την Ελλάδα, με την εξής υποσημείωση: «Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναλυτική κωδικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων από τους "θεσμούς". Να διαβαστεί προσεκτικά, γιατί αποτελεί τη βάση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής». Ο υπουργός Υγείας, που ρωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια εκδήλωσης για θέματα Πρόνοιας, περιορίστηκε στην απάντηση ότι πρόκειται για «ενημερωτικό σημείωμα». Από τη μια η κυβέρνηση που προβάλλει το ΟΧΙ σαν χαρτί στη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου και από την άλλη η εργοδοσία και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου που επιχειρηματολογούν υπέρ του ΝΑΙ, θέλουν να ρυμουλκήσουν τον κόσμο να φτάσει στην κάλπη, κρατώντας σημαίες ξένες προς τα συμφέροντά του. Στο χέρι του λαού είναι να τους απογοητεύσει και τους δύο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Πεθαίνει ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς-ιδεολόγους της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και δημιουργός του συνθήματος «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα».

1800 Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο για την ένωση της χώρας με την Ιρλανδία («Νόμος της Ενωσης»). Αντίστοιχος νόμος ψηφίστηκε και από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, την 1/8. Ετσι δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

1853 Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με το πρόσχημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών. Η Βρετανία, η οποία δεν επιθυμεί την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή (και σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), στέλνει επίσης στόλο στα Δαρδανέλια. Πρόκειται για το προοίμιο του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), που έληξε με ήττα της Ρωσίας.

1877 Γεννιέται ο Γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής Χέρμαν Εσσε (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946).

1944 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την Κυβέρνηση του Καΐρου, πως παραβιάζει τη Συμφωνία του Λιβάνου και ιδιαίτερα τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρό της, Γ. Παπανδρέου, σε ραδιοφωνική εκπομπή, εναντίον των οργανώσεων που καθοδηγούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Παρόλα αυτά, η ΚΕ του ΕΑΜ εμμένει στην επίτευξη της λεγόμενης «εθνικής ενότητας».

1946 Ο πρωθυπουργός Κ. Τσαλδάρης, σε δηλώσεις του στο Παρίσι, τονίζει: «Οι Αγγλοι μπορούν να μείνουν όσο θέλουν στην Ελλάδα. Εμείς δε θα ζητήσουμε να φύγουν...».

1947 Προσχωρούν στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας 64 σμηνίτες και υπαξιωματικοί του Μάλεμε, μαζί με τον οπλισμό τους.

1949 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Γκεόργκι Δημητρόφ, Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1934-1943) και πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (1946-1949). Ο Γκ. Δημητρόφ είχε γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού με την ηρωική του στάση στη δίκη της Λιψίας, κατηγορούμενος από τους ναζί για τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβουλίου (προβοκάτσια που έπραξαν οι ίδιοι και «φόρτωσαν» στους κομμουνιστές).

1961 Αυτοκτονεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954).

1976 Επειτα από δύο δεκαετίες σκληρών αγώνων κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώνονται σε ενιαίο κράτος, με πρωτεύουσα το Ανόι. Το Βιετνάμ ήταν χωρισμένο από το 1954.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org