Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Αρνούνται να «βάλουν πλάτη» στη μεταφορά ΝΑΤΟικών αρμάτων
  • «Πιέσεις» από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • Εργατικά σωματεία Θεσσαλονίκης: Καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου στη μεταφορά πολεμικού υλικού

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απειλεί εργαζόμενους από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη, για να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση - υποστήριξη των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Εδώ και περίπου δυο βδομάδες ασκείται πίεση στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Αρχικά η εργοδοσία υποδείκνυε ποιος εργαζόμενος θα πρέπει να πάει και, όταν εισέπραξε την άρνησή τους, τους είπε «να τα βρουν μεταξύ τους». Οταν πάλι κανένας δεν δέχτηκε να μετακινηθεί «εθελοντικά», ενεργοποίησε την «υποχρεωτικότητα», επικαλούμενη ότι στη σύμβαση εργασίας τους αναφέρεται πως «ο εργαζόμενος μπορεί να διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες» της εταιρείας. Ετσι, έστειλε έναν εργαζόμενο με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, ο οποίος επέστρεψε και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον.

Ο ηλεκτρολόγος που διατάχθηκε να βρίσκεται το Σάββατο 2/4 στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ξεκάθαρα στον προϊστάμενό του ότι δεν δέχεται να μετακινηθεί, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν γίνεται να αξιοποιούνται για τη μεταφορά ΝΑΤΟικου πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας και να γίνονται συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής. Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι τάχα δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους τι κουβαλάνε τα τρένα, ότι είναι δουλειά τους και πρέπει να την εκτελέσουν κανονικά.

Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν συνδικαλιστές, ενώ εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με ψηφίσματά τους απαιτούν καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου για τη μεταφορά πολεμικού υλικού, να σταματήσουν οι απειλές στους εργαζόμενους που αρνούνται να συναινέσουν στη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού.

Στο ψήφισμά τους τα Σωματεία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στη «Speedex», Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Συντηρητών Ανελκυστήρων, Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, αναφέρουν: «Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, που γίνονται για τα κέρδη των λίγων σε βάρος των λαών. Συγκεκριμένα, απαιτούμε καμία αξιοποίηση σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού της χώρας μας για τη μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟικού οπλοστασίου στις γειτονικές χώρες.

Καταγγέλλουμε στον λαό τις απειλές της εργοδοσίας σε εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι κοροϊδία να λέει η εργοδοσία ότι "δεν σας ενδιαφέρει τι θα κουβαλήσουνε τα τρένα, εσάς είναι η δουλειά σας και πρέπει να πάτε", ή ότι "στη σύμβαση της εταιρείας αναφέρεται πως ο εργαζόμενος θα διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της". Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δουλεύουμε για φτηνή και ποιοτική μεταφορά του λαού και για μεταφορά εμπορευμάτων που να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του, και ΟΧΙ για να γινόμαστε μέρος της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους για τον λαό σχεδιασμούς, με τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής από τα εδάφη της χώρας μας.

Η πραγματική αλληλεγγύη για τον λαό της Ουκρανίας είναι σήμερα η πάλη για: Καμία αξιοποίηση του σιδηρόδρομου για μεταφορά πολεμικού υλικού σε ξένες χώρες. Να γυρίσουν στη βάση τους οι μηχανές που αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Καμία απειλή εργαζόμενου στον σιδηρόδρομο που αρνείται να συναινέσει για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού από τη χώρα μας».

«Πυρετός» εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

«Μήνυμα ΝΑΤΟικής αποφασιστικότητας απέναντι στη Ρωσία» η «Ηνίοχος» λέει η κυβέρνηση!

«

Μήνυμα πολέμου» ακόμα και για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στέλνει η γιγάντια άσκηση «Ηνίοχος 22», που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Ανδραβίδα και στην οποία συμμετέχουν και τα δύο από τα πέντε αεροπλανοφόρα που έχει αναπτύξει συνολικά το ΝΑΤΟ από τον Ατλαντικό έως τη Μεσόγειο απέναντι στη Ρωσία, και συγκεκριμένα το αμερικανικό «Harry S. Truman» και το γαλλικό «Charles de Gaulle».

Για την εν λόγω «πρόβα πολέμου» - σχετικά με την οποία η κυβέρνηση «επαίρεται» για τους ρόλους που αναλαμβάνει στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια - έχει συγκεντρωθεί μια τεράστια δύναμη πυρός, ένα «μίνι ΝΑΤΟ»: Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ επί ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη από 10 χώρες, τα 2 αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτός της «Ηνίοχος 22» διεξάγεται και η «Ωρίων 22», στην οποία πέρα από τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (σε άλλο ένα δείγμα της στρατιωτικοποίησής τους από τη μία και της βαθύτερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας» από την άλλη) συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της «Ωρίων 22» πραγματοποιούνται αποστολές «αυξημένης δυσκολίας» και συνεκπαιδεύσεις «σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα», όπως διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, καθοδήγηση πυρών Αεροπορίας και Πυροβολικού, τακτική ελεύθερων σκοπευτών, μη συναινετικές νηοψίες και εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

Γίνεται ακόμα διασύνδεση των «Ηνίοχος» και «Ωρίων» με την άσκηση «Λαίλαψ - 1/22», στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα, ενταγμένο στα ΝΑΤΟικά σχέδια περί ελέγχου κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, όπου κινούνται και πάνοπλες μονάδες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δείχνοντας εξάλλου τον ρόλο της «Ηνίοχος» ως γενικευμένης πρόβας πολέμου, παρακολουθώντας την Παρασκευή φάσεις της άσκησης, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έλεγε ότι αυτή «έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για τη συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, το οποίο στέλνει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει σπείρει τον πόλεμο στην Ευρώπη (...) αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε αποτελεσματικά και με επιτυχία από κοινού (...) και αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αυτή η άσκηση απογειώνεται ακριβώς την στιγμή που και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε είναι σε άνοδο»...

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, τόνισε ότι η συμμετοχή στην «Ηνίοχος» και των δύο αεροπλανοφόρων «είναι πραγματικά μοναδικό επίτευγμα για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσες χώρες σε μία Ασκηση, ειδικά αυτή την περίοδο και σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη γειτονιά», με στόχο «να τελειοποιήσουμε την μαχητική μας ικανότητα».

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ τόνισε τη «μοναδική γεωστρατηγική θέση» της χώρας για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και την «εξαιρετική συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας για την οικοδόμηση σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης».

Από Αλεξανδρούπολη ...απευθείας στα σύνορα με την Ουκρανία

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η «απόβαση» αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που μετατρέπεται ανοιχτά σε στόχο, ως «στρατηγικής σημασίας υποδομή» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς μεσοβδόμαδα έδεσε τρίτο πλοίο στη σειρά, το οχηματαγωγό «Liberty King», ξεφορτώνοντας άρματα, οχήματα και λοιπό εξοπλισμό με προορισμό την Πολωνία, και μάλιστα στα δυτικά της σύνορα, με την Ουκρανία.

Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης έκανε γνωστό ότι πρόκειται για την 3η φάση της επιχείρησης RSOM (Reception/cargo discharge/Staging and Onward Movement - υποδοχή/εκφόρτωση φορτίου, εγκατάσταση και διεκπεραίωση).

Η διεκπεραίωση γίνεται σιδηροδρομικώς μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με ενδεικτικό το ότι στην προηγούμενη, 2η διεκπεραίωση στάλθηκαν «3 πλήρεις σιδηροδρομικοί συρμοί στο δυτικό άκρο της Πολωνίας», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Θυμίζουμε ότι στον ακριτικό λιμένα ξεφόρτωσε πρόσφατα το «Liberty Passion», με το οποίο κατέφτασαν 200 οχήματα και κοντέινερ στρατιωτικού εξοπλισμού.

Προηγουμένως είχε ξεφορτώσει και το μεταγωγικό «Hartland Point», καθώς τον Μάρτη η Αλεξανδρούπολη και λιμάνια σε Δανία και Ολλανδία ήταν σημεία εισόδου για φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών (συγκεκριμένα, την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, από το Fort Carson του Κολοράντο), που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve 22» εισάγουν για 9η συνεχή χρονιά στρατεύματα προς την Ανατολική Ευρώπη, μεταφέροντας χιλιάδες ΝΑΤΟικούς στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Οποια ΝΑΤΟική πέτρα κι αν σηκώσεις...

Συγχρόνως το «καλεντάρι» της εμπλοκής φουσκώνει επικίνδυνα σε όλα τα μέτωπα, από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ινδοειρηνικό, με τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα να έχει μπει ξεκάθαρα και «ανεπιστρεπτί» σε νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, για συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια. Η συζήτηση θα αφορά ακριβώς τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου επιταχύνονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και «ΝΑΤΟικής συνοχής», αλλά και στην Ουκρανία. Αλλωστε η Νούλαντ ξέρει και με το παραπάνω για την Ουκρανία: Ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, από κοινού με τον Τζ. Πάιατ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τώρα και στην Ουκρανία τότε, πρωτοστάτησαν στο αμερικανοΝΑΤΟικό πραξικόπημα του 2014.

Επίσης την Τρίτη, ακριβώς στο φόντο των «νέων δεδομένων» που επιταχύνουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, αναμένεται στην Αθήνα και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων, Γκ. Εσκομπάρ, για συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη με αντικείμενο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δυτικοβαλκανικής και τις μπίζνες αμερικανικών και ευρωενωσιακών ομίλων στην περιοχή, όπου συγκρούονται με Κίνα και Ρωσία, εξ ου και σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βλέπουν την περιοχή ως το επόμενο πεδίο πιθανής ανάφλεξης.

Παραπέρα, Τετάρτη και Πέμπτη ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την τακτική Εαρινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα επικεντρώσουν στο Ουκρανικό και στην «ασφάλεια» στην Ευρώπη (με τη συμμετοχή επίσης των ομολόγων τους από Φινλανδία και Σουηδία και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ), αλλά και στην παρέμβασή τους σε μια σειρά άλλες ζώνες του πλανήτη, στη λογική του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», με μέτωπο και προς την Κίνα. Γι' αυτό και προγραμματίζεται, σε ειδική συνεδρία, να υποδεχτούν τους ομολόγους τους και από Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Στο μεταξύ την Παρασκευή ο Ν. Δένδιας επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντ. Κουλέμπα λέγοντάς του ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουκρανία «στο προσεχές μέλλον» και ότι η ελληνική κυβέρνηση «προτίθεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια».

«ΒΟΥΛΙΑΞΕ» ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος / Πριν απ' αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. / Οταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. / Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα / Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο»...

Στους λαούς, σήμερα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως χτες της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας και τόσων άλλων, στάλθηκε το βράδυ της Παρασκευής ένα στεντόρειο μήνυμα αλληλεγγύης, ένα ηχηρό κάλεσμα πύκνωσης των γραμμών του κοινού αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές που «με των λαών το αίμα» μοιράζουν κέρδη κι αγορές.

Το Σύνταγμα «βούλιαξε» από τους χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου έδωσαν το μαχητικό τους «παρών» στο συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής στο Σύνταγμα, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ενωσαν τη φωνή τους στο σύνθημα «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Διεκδίκησαν να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Βροντοφώναξαν ότι δεν δέχονται να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό και του πολέμου, όπως προηγουμένως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ακρίβεια που εξανεμίζει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και τη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια.

Γιατί ξέρουν πως «η ειρήνη τους κι ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα (...) Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους (...) Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους»!

Κι ενώ το Σύνταγμα αντιλαλούσε αποσπάσματα απ' το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» του Μπ. Μπρεχτ, λίγο πριν τις 8 το βράδυ άρχισαν να συρρέουν οι μαζικές προσυγκεντρώσεις από Ομόνοια, Κάνιγγος και Προπύλαια, ντύνοντας τους στίχους με τις κόκκινες σημαίες τους, φορτίζοντας τον χώρο με τη μαχητικότητά τους. Εργάτες και υπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέοι, μαθητές, φοιτητές, άντρες και γυναίκες, πολλοί με τα παιδιά τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους και που θέλησαν με την παρουσία τους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να απαιτήσουν την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτόν, να κάνουν καθαρό πως οι αγώνες και οι διεκδικήσεις του λαού δεν θα ανασταλούν, να απαντήσουν στον αντικομμουνισμό που δυναμώνει, ύψωσαν σημαίες και γροθιές, ένωσαν τις φωνές τους στα συνθήματά τους, συγκρότησαν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, πήραν τη θέση τους, ο ένας δίπλα στον άλλον, όλοι μαζί πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, σε αυτή των λαών!

Τα πανό και τα συνθήματά τους αποτύπωναν τη δική τους θέληση, την αλήθεια που συστηματικά και μεθοδευμένα «θάβεται» όταν δεν διαστρεβλώνεται για να συκοφαντηθεί: «ΝΑΤΟ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς οι ιμπεριαλιστές ματώνουν τους λαούς», «Διέξοδο στον πόλεμο θα δώσει ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός».

Διατράνωναν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα γιατί: «Υπερδύναμη δεν είναι ΝΑΤΟ - Ρώσοι - Αμερικανοί! Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!» και «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών»!

Χιλιάδες ήταν εκεί, περισσότεροι ακόμα στον αγώνα κάθε μέρα, γιατί όπως «επέμεινε» ο Μπρεχτ απ' τα μεγάφωνα: «Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. / Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. / Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται».

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών!

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απόψε εδώ, από το Σύνταγμα, ένα σύνθημα τραντάζει ολόκληρη την Αθήνα και ο αντίλαλός του ακούγεται σε όλη την Ελλάδα:

«Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών».

Λέμε «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας.

Δεν δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου.

Αυτό είναι το πιο δυνατό «Οχι στον πόλεμο», που συνεχίζεται πάνω από έναν μήνα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε απερίφραστα.

Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών, κόντρα στη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, που θέλει με το ζόρι ο λαός να διαλέξει σώνει και καλά ένα στρατόπεδο ληστών, μόνο και μόνο για να αθωώσει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ για τα διαχρονικά εγκλήματά τους, αλλά και γι' αυτό το εγκληματικό σχέδιο που εδώ και μια δεκαετία έχουν βάλει σε εφαρμογή στην Ανατολική Ευρώπη, σε βάρος του λαού της Ουκρανίας και του λαού της Ρωσίας.

Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών, κόντρα στα κυβερνητικά πολεμικά διαγγέλματα που μιλούν για την ειρήνη για να δικαιολογήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κλιμακούμενη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν.

Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών, κόντρα στην κάλπικη δήθεν «εθνική γραμμή και ομοψυχία» που θέλει τον λαό στοιχισμένο πίσω από τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για το χατίρι της αναβάθμισης των κερδών των ελληνικών μονοπωλίων, σε βάρος όμως των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του λαού.


Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών, κόντρα στον αντικομμουνισμό, στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που τους στοιχειώνει ακόμα και στον ξύπνιο τους. Κόντρα στην αποσιώπηση, στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, που γίνεται καρφί στο μάτι της ευρωατλαντικής προπαγάνδας.

Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών, κόντρα στη στοχοποίηση των καλλιτεχνών, των προοδευτικών ανθρώπων, που τολμούν να τραγουδάνε για το δίκιο, την ειρήνη και τον άνθρωπο!

Χαιρετίζουμε τη θαρραλέα και τίμια στάση χιλιάδων καλλιτεχνών, ανθρώπων του πνεύματος, οι οποίοι αρνούνται να παίξουν τα παιχνίδια της κυβερνητικής και ΝΑΤΟικής προπαγάνδας.

Η συνεπής στάση του ΚΚΕ εκφράζει την πραγματική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας

Μόνο οι υπηρέτες του άδικου ξερνούν μίσος και χολή για το δίκιο και την αλήθεια!

Τους ενοχλεί ότι στην Ελλάδα δεν περνάει το ευρωατλαντικό αφήγημα που, με άλλοθι την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, επιδιώκει να «ξεπλύνει» τα εγκλήματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Τους ενοχλεί που σε μεγάλα τμήματα του λαού, της νεολαίας, των επιστημόνων και των καλλιτεχνών δεν ακούγεται και δεν πιάνει το σάλπισμα πολέμου για να στρατευθούμε με το ένα στρατόπεδο ληστών έναντι του άλλου.

Τους ενοχλεί, πάνω από όλα, που στην Ελλάδα υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα, υπάρχει το ΚΚΕ, που με συνέπεια εδώ και χρόνια, ακόμη και σε ανέφελες στιγμές μιας φαινομενικής ειρήνης, μελετούσε τις εξελίξεις, προειδοποιούσε και, το πιο σημαντικό, έδειχνε τον μοναδικό πατριωτικό και διεθνιστικό δρόμο, αυτόν της απεμπλοκής από τα πολεμοκάπηλα σχέδια και της αποδέσμευσης από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει η χώρα μας.


Γι' αυτόν τον λόγο ανοίξανε πάλι τα αραχνιασμένα μπαούλα του αντικομμουνισμού για να ξεθάψουν τις γνωστές γελοιότητες.

Γέμισαν οι εφημερίδες και τα κανάλια με «Παπαρατσένκο» κάθε απόχρωσης.

Και τι δεν έχουμε ακούσει και τι δεν έχουμε διαβάσει αυτές τις μέρες...

Μέχρι ότι ο Πούτιν θέλει να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ενωση, λες και έχει την παραμικρή σχέση η σημερινή καπιταλιστική, εθνικιστική, αντιδραστική Ρωσία με το εργατικό πολυεθνικό κράτος που στο πλαίσιό του ζούσαν για δεκαετίες ειρηνικά δεκάδες λαοί κι εθνότητες.

Αυτοί που ρίχνουν σήμερα το ανάθεμα στον Πούτιν είναι οι ίδιοι που το 1991 χειροκροτούσαν την κλίκα Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Πούτιν και Σία, όταν αυτοί διέλυαν τη Σοβιετική Ενωση.

Είναι οι ίδιοι που τους πρότειναν για διεθνή βραβεία και τους έβαζαν στις διαφημίσεις τους.

Και είναι οι ίδιοι, τα αστικά επιτελεία και τα κόμματά τους, που τότε ακριβώς λυσσομανούσαν εναντίον του ΚΚΕ, που ήταν απέναντι και προειδοποιούσε ότι εγκαινιάζεται μια νέα μαύρη εποχή για την ανθρωπότητα.

Δεν ξεγελάνε κανέναν! Κι αν σήμερα στηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση και προσκαλούν τον Πρόεδρό της να μιλήσει στη Βουλή, δεν είναι γιατί τους έπιασε ο πόνος για το δράμα που ζει ο λαός της Ουκρανίας, είναι γιατί συμπλέουν με το στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Ζελένσκι.


Λες και δεν ξέρουν πως η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι ευθύνεται και αυτή, όπως η Ρωσία, για το δράμα του λαού της Ουκρανίας.

Λες και δεν ξέρουν πως αυτή η κυβέρνηση, εδώ και χρόνια, έχει στηρίξει κι ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις. Διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας.

Λες και δεν ξέρουν τις ευθύνες της για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και η ελληνική.

Λες και δεν ξέρουν πως στελέχη του ΚΚΕ στην Ουκρανία θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα. Γιατί με την ιδιότητα του βουλευτή και του ευρωβουλευτή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας και στους διωκόμενους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Ολοι τους - κυβερνητικά στελέχη και τσιράκια τους κονδυλοφόροι - οι οποίοι δήθεν εγκαλούν το ΚΚΕ για τη στάση του, τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά!

Οπως τα γνωρίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, που πιάνουν στασίδι στη Βουλή για να χειροκροτήσουν τον Ζελένσκι, γιατί όλοι τους έχουν ένα μόνιμο στασίδι στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Ομως, αυτή η συνεπής στάση του ΚΚΕ εκφράζει και την πραγματική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Μπορεί σήμερα όποιος λέει «όχι στον πόλεμο, αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας», όποιος δηλαδή δεν ευθυγραμμίζεται με το ΝΑΤΟικό αφήγημα, τα επιτελεία του συστήματος να επιδιώκουν να τον ταυτίζουν με τη Ρωσία, όμως δεν θα τους περάσει!


Θα φάνε τα μούτρα τους! Αυτοί είναι που τελικά θα βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια, για τα τερατώδη ψεύδη τους.

Με το αίμα των λαών θέλουν τώρα να χαράξουν καινούργια σύνορα στην Ανατ. Ευρώπη

Οπως τα έφαγαν και πριν από 23 χρόνια, με την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ενα πραγματικό μακελειό, που ξεκίνησε τέτοιες μέρες, στο τέλος του Μάρτη του 1999, και ξεγυμνώνει όλους όσοι παρουσιάζουν την απαράδεκτη εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία ως τον «πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Συνειδητά θέλουν να διαγράψουν από τη λαϊκή μνήμη τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, γιατί εκείνον τον είχαν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Προσπαθούν να διαγράψουν πως με το αίμα των λαών οι ιμπεριαλιστές χάραξαν τα νέα σύνορα στα εδάφη της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Εξι ξεχωριστά κράτη συν ένα κράτος - προτεκτοράτο, το Κόσοβο και με το φιτίλι του πολέμου να σιγοκαίει ακόμα.

Με το αίμα των λαών θέλουν τώρα να χαράξουν καινούργια σύνορα στην Ανατ. Ευρώπη.

Σήμερα, στον πόλεμο στην Ουκρανία, βλέπουμε ξανά νεκρούς, βομβαρδισμούς, εγκλωβισμένους άμαχους, καραβάνια προσφύγων. Τις ίδιες σκληρές εικόνες είδαμε και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001, στο Ιράκ το 2003, αλλά και σε άλλους, όπως στη Λιβύη, στη Συρία και αλλού.


Ποια ήταν η διαφορά των παραπάνω πολέμων με τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία;

Οτι όλοι οι προηγούμενοι προκλήθηκαν από το στρατόπεδο των χωρών στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, προκλήθηκαν δηλαδή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ ο σημερινός πόλεμος άρχισε τυπικά από ένα αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της καπιταλιστικής Ρωσίας.

Ολα αυτά πρέπει να τα μάθουν, να τα γνωρίσουν τα νέα παιδιά της πατρίδας μας, που δεν είχαν γεννηθεί ακόμα, ή ήταν πολύ μικρά για να συγκρατήσουν στη μνήμη τους αυτές τις θλιβερές εικόνες του πολέμου.

Πρέπει να μάθουν για τις πιο μαύρες, αιματοβαμμένες σελίδες της πολεμικής δράσης του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, όλων των χωρών της ΕΕ, όπως και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, η οποία παρείχε «γην και ύδωρ» στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, ακολουθώντας το παράδειγμα των κυβερνήσεων της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, που ήταν τα πρώτα βιολιά σ' αυτόν τον πόλεμο.

Να μάθουν πως, τότε, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα μπήκαν μπροστά. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίσταση του ελληνικού λαού στον σφαγιασμό του γειτονικού λαού.

Με χίλιους δυο τρόπους, αψηφώντας τον κίνδυνο, δυσκόλεψαν το πέρασμα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την Ελλάδα προς τη γειτονική μας χώρα.


Σύμφωνα μάλιστα με τα δικά τους - με τα ΝΑΤΟικά - στοιχεία, από τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας της πατρίδας μας, το δολοφονικό τους έργο καθυστέρησε περίπου έναν μήνα.

Μάλιστα, ακόμα δεν μπορούν να το χωνέψουν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ πως οι στρατιωτικές φάλαγγές τους αντί να βρεθούν στα σύνορα, βρέθηκαν στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης!!!

Και φυσικά τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν για τη γενναία στάση που κράτησαν στρατευμένοι νέοι της πατρίδας μας - ναύτες στην ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» - που η ελληνική κυβέρνηση τότε ήθελε να στείλει στην Αδριατική, στις περιοχές που το ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει εμπόλεμη ζώνη.

«Αρνούμαι να υπηρετήσω το ΝΑΤΟ», έγραφε η πρώτη επιστολή ναύτη, κι αυτό το «αρνούμαι», που ακούστηκε σε μια ελληνική φρεγάτα το 1999, μπορεί σήμερα να εμπνεύσει όλα τα στρατευμένα παιδιά, που περήφανα αυτές τις μέρες βγαίνουν και δηλώνουν στις μονάδες τους ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σε αποστολές εκτός συνόρων, ενάντια σε άλλους λαούς.

Τα νέα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, μπορούν να δουν πως το κάθε στρατόπεδο αναγνωρίζει ως «πόλεμο» μόνο αυτόν που τυπικά ξεκινάει με ευθύνη του εχθρού του, του αντιπάλου του.

Ενώ τους πολέμους που ξεκινάνε με ευθύνη του ίδιου, τους βαφτίζει «ανθρωπιστική επιχείρηση», μάχη «κατά της τρομοκρατίας», εκστρατεία για «την ελευθερία και τη δημοκρατία», καταπολέμηση «των χημικών και βιολογικών όπλων», όπως έγινε στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και αλλού.


- Αλήθεια, σήμερα θυμήθηκαν το απαραβίαστο των συνόρων, όταν ήταν αυτοί οι ίδιοι που έκαναν κομματάκια τη Γιουγκοσλαβία; Και μη μας πουν ξανά ότι τότε ήταν η εθνοκάθαρση των Κοσοβάρων από τον Μιλόσεβιτς και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των εθνών!!! Γιατί το ίδιο επικαλείται σήμερα και ο Πούτιν, αντιγράφοντάς τους...

- Αλήθεια, πού είναι η ευαισθησία τους για το συνεχιζόμενο έγκλημα της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο;

- Αλήθεια, πού ήταν η ευαισθησία όλων αυτών, όταν πριν από λίγο καιρό ρωσικές δυνάμεις έκαναν επέμβαση στο Καζακστάν για να καταπνίξουν τη λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε από τα μεγάλα εργοστάσια; Τότε ο Πούτιν δεν παραβίαζε καμιά εδαφική ακεραιότητα; Αλλά τότε τον αντιμετώπιζαν σαν ταξικό αδελφό τους...

Τον πόλεμο μπορούμε να τον κατανοήσουμε ως συνέχεια της πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τον πόλεμο δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε βάζοντας κάτω τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η μία ή η άλλη πλευρά, το ένα ή το άλλο εμπόλεμο μέρος, γιατί τότε θα καταλήξουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Τον πόλεμο μπορούμε να τον κατανοήσουμε μόνο ως συνέχεια της πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα.

Με αυτό το κριτήριο που εισήγαγε ο μεγαλύτερος θεωρητικός του πολέμου, ο Κλαούζεβιτς, και αποδέχτηκαν και οι μαρξιστές διανοητές, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.


Ποια είναι τελικά εκείνη η πολιτική που συνεχίζεται, σήμερα, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία;

Η απάντηση βρίσκεται στο τι προηγήθηκε πριν από τις 24 Φλεβάρη και την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, πριν αρχίσουν να βαράνε οι σειρήνες του πολέμου στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και στις άλλες ουκρανικές πόλεις. Και στην Ουκρανία προηγήθηκε ένας πόλεμος που διεξάγεται τουλάχιστον από το 2014, με πολλές χιλιάδες θύματα.

Προηγήθηκε ένα πραξικόπημα, στο οποίο ηγήθηκαν μεγαλοκαπιταλιστές για να ανατραπεί μια κυβέρνηση φιλική προς τη Ρωσία. Οπως φιλική και προσανατολισμένη προς τη Ρωσία ήταν και είναι και σήμερα μια ισχυρή μερίδα της κυρίαρχης τάξης της Ουκρανίας, που βλέπει ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα από την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών με το κράτος της Ρωσίας, σε αντίθεση με μια άλλη μερίδα της κυρίαρχης τάξης της Ουκρανίας που κοιτά προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτός ο μεγάλος διχασμός στην ίδια την αστική τάξη της Ουκρανίας λύθηκε προσωρινά τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση της φιλοδυτικής μερίδας. Μια επικράτηση που επιτεύχθηκε με την άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, που στήριξαν αυτήν τη μερίδα, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν φασιστικές, νεοναζιστικές, μισθοφορικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως το «τάγμα του Αζόφ», κ.ά., που όλα τα μετέπειτα χρόνια σκότωναν και τρομοκρατούσαν τον λαό της Ουκρανίας, ιδιαίτερα κομμουνιστές, εργάτες, συνδικάτα και το ρωσόφωνο κομμάτι στις περιοχές του Ντονμπάς.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν αμείλικτα:

- Απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

- Νομιμοποίηση της φιλοναζιστικής προπαγάνδας

- Αποκατάσταση των συνεργατών των ναζί

- Σφαγή συνδικαλιστών εργατών στην Οδησσό

Και μετά απ' όλα αυτά έχουν το θράσος να λένε ότι ο ουκρανικός λαός μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει αν θα μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ!!!

Βέβαια, για εμάς είναι παραπάνω από ξεκάθαρο: Ούτε ο Πούτιν έχει δικαίωμα να σηκώνει τη σημαία του αντιφασισμού, να μιλάει για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, όταν η ίδια η καπιταλιστική Ρωσία διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε πολλές χώρες και η ηγεσία της εκθειάζει δημόσια τους ιδεολόγους του ρωσικού φασισμού.

Γιατί το μόνο που θέλει είναι να εκμεταλλευτεί το αντιφασιστικό φρόνημα των Ρώσων και όλων των λαών, που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη ενάντια στον φασισμό - ναζισμό.

Προηγήθηκε η προσπάθεια να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μετά τις αλλαγές του 2014, προσπάθεια ενταγμένη στη στρατηγική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να ελέγξουν την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την περιοχή που κάλυπτε η ΕΣΣΔ.

Ταυτόχρονα, προώθησαν τα οικονομικά συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, εγκατέστησαν στρατιωτικές βάσεις και σύγχρονα όπλα σε αυτές τις χώρες.

Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πρώην σοσιαλιστικές, έπαιρναν τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος ξεπήδησε απ' τον σφοδρό καπιταλιστικό ανταγωνισμό, είναι άδικος κι απ' τις δύο πλευρές

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δούλεψαν στοχευμένα για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τις θέσεις τους, προετοιμάστηκαν για την αναμενόμενη όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Εφτασαν στα σύνορα της Ρωσίας υλοποιώντας βήμα βήμα τα σχέδια περικύκλωσής της.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί τα πολεμικά σχέδια, τις στρατιωτικές ασκήσεις - πραγματικές πρόβες πολέμου - που διεξάγονται εδώ και χρόνια στη Βόρεια Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική με μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, με τη συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας;

Με μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, γιατί στο πρόσωπό της έβλεπαν μια ανερχόμενη ανταγωνιστική καπιταλιστική δύναμη, που πάνω στις πλάτες του ρωσικού λαού, αλλά και των άλλων λαών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, προωθούσε τα δικά της σχέδια προς όφελος των δικών της καπιταλιστών.

Αλλά και μια δύναμη που, παρά την πιο αδύναμη οικονομική της θέση, σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, είναι μια ισχυρή στρατιωτική, πυρηνική και ενεργειακή δύναμη.

Ποιος δεν μπορεί να δει ότι στο βάθος υπάρχει ένας κήπος γεμάτος αγκάθια, και αφορά μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση, αυτή των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που θα δυναμώσει τα επόμενα χρόνια;

Ο πόλεμος, συνεπώς, ξεπήδησε μέσα από έναν σφοδρό καπιταλιστικό ανταγωνισμό για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, των εδαφών, του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, των γεωπολιτικών στηριγμάτων, των μεριδίων των αγορών.

Κι αυτός ο ανταγωνισμός, που έφτασε στην κόψη του ξυραφιού, δεν μπορεί πλέον να εκτονωθεί στα διπλωματικά τραπέζια, αλλά στα πεδία των μαχών.

Αυτή είναι λοιπόν η πολιτική που συνεχίζεται με άλλα, βίαια μέσα.

Είναι η ληστρική πολιτική, από τη μια, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και, από την άλλη, της καπιταλιστικής Ρωσίας, που λύνουν πλέον τις διαφορές τους ένοπλα, σε βάρος και του ουκρανικού και του ρωσικού λαού.

Και γι' αυτόν τον λόγο είναι ένας πόλεμος άδικος κι από τις δύο πλευρές, ανεξάρτητα από το ποιος είναι τυπικά ο πρώτος επιτιθέμενος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος.

Γιατί ισχύει απόλυτα αυτό που είχε πει ο Μπρεχτ:

«Ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος.

Πριν απ' αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.

Οταν τελείωσε ο τελευταίος,

υπήρχαν νικητές και νικημένοι.

Στους νικημένους, ο φτωχός λαός

πέθαινε από την πείνα.

Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο».

Σ' αυτήν τη θέση βρίσκεται και ο ουκρανικός, αλλά και ο ρωσικός λαός, δύο λαοί που για δεκαετίες έζησαν μαζί, πάλεψαν μαζί, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, για να στεριώσει η δική τους εξουσία, το δικό τους κράτος. Δύο λαοί που πολέμησαν μαζί τον ναζισμό - φασισμό τραγουδώντας τα ίδια πατριωτικά τραγούδια, προόδευσαν μαζί, στο πλαίσιο της ενιαίας ΕΣΣΔ, απολαμβάνοντας τον πλούτο της χώρας τους, τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Πού είναι αλήθεια αυτός ο καλύτερος κόσμος που τους υποσχέθηκαν; Πού είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία που τους έταξαν;

Ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού του '91, το αντίθετο, έγινε χειρότερος, πιο βάρβαρος.

Κι αυτό το έζησαν από πρώτο χέρι οι λαοί σ' αυτές τις χώρες, όταν οι αστικές τάξεις που διαμορφώθηκαν έκλεψαν τον πλούτο τους υποχρεώνοντάς τους να ζήσουν στη βαρβαρότητα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και του πολέμου, όπως άλλωστε έζησαν κι άλλοι λαοί σε όλο τον κόσμο.

Αυτές τις αστικές τάξεις εκφράζουν οι κυβερνήσεις του Πούτιν στη Ρωσία και του Ζελένσκι στην Ουκρανία.

Γι' αυτό, άλλωστε, παρά τις διαφορές και τους ανταγωνισμούς τους, συναντιούνται στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας και τη συκοφάντηση της Σοβιετικής Ενωσης, στην ενίσχυση της εθνικιστικής υστερίας.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχεια και της «εσωτερικής» πολιτικής κάθε καπιταλιστικού κράτους

Ο κόσμος τους, ο περίφημος «κόσμος των δυτικών αξιών», είναι ο κόσμος της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, του πολέμου και της προσφυγιάς, των οικονομικών κρίσεων, των θυμάτων της πανδημίας, είναι ο κόσμος των τεράτων, ο καπιταλισμός.

Ο πόλεμος δεν αφορά μόνο τα επεισόδια της «διπλωματικής ιστορίας» που προηγήθηκε, δεν αφορά μόνο το πώς συσσωρεύτηκαν ανταγωνισμοί, επιδιώξεις, σχεδιασμοί, πώς συμφωνίες που έγιναν δεν τηρήθηκαν, πώς συμβιβασμοί έσπασαν.

Αφορά και μια άλλη, πολύ κρίσιμη πλευρά.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχεια της «εσωτερικής» και όχι μόνο «εξωτερικής» πολιτικής του κάθε καπιταλιστικού κράτους, είναι συνέχεια της οικονομικής και κρατικής πολιτικής σε συνθήκες ειρήνης.

Ο πόλεμος λειτουργεί ακριβώς με τους ίδιους «νόμους», τους ίδιους «κανόνες» που λειτουργεί ο ίδιος ο καπιταλισμός σε συνθήκες ειρήνης.

Οι ίδιες τάσεις, οι ίδιες δυνάμεις είναι αυτές που σπρώχνουν προς τον πόλεμο: Η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τα μερίδια των αγορών, το κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους, είναι αυτά που κινούν και την «ειρήνη» και τον πόλεμο.

Οπως πάντα, έτσι και τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε σχεδιασμούς που προϋπήρχαν. Και δεν είναι άλλοι αυτοί από:

- Τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», πρώτα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, τώρα στο όνομα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, που πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά ο λαός.

- Τα σχέδια εναλλακτικής τροφοδοσίας, όπως είναι το υγροποιημένο και πανάκριβο αμερικανικό φυσικό αέριο (LNG), με τους Ελληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν στη μεταφορά του και να ετοιμάζονται για χρυσές δουλειές.

- Ο νομισματικός πόλεμος, με την προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας για ενεργειακές συναλλαγές με βάση το κινεζικό γουάν και για τη δημιουργία νέου διεθνούς συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών.

Ολα αυτά δεν είναι απότοκα μόνο του πολέμου αλλά επιταχύνονται κι ενισχύονται μέσω αυτού.

Ολα αυτά απαντούν, όμως, και στους δήθεν φιλειρηνιστές της κακιάς ώρας, που εμφανίζουν τον πόλεμο ως έναν παραλογισμό των ηγετών, ως κάτι παράταιρο από την καπιταλιστική λειτουργία, μόνο και μόνο για να μείνει στο απυρόβλητο το σύστημα που γεννά τους πολέμους.

Τι πρέπει να κάνουν οι λαοί;

Φίλες και φίλοι,

Το τι μπορεί να κάνουν οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους το ξέρουμε, το βλέπουμε τώρα στα απελπισμένα μάτια του λαού της Ουκρανίας που χάνει τη ζωή του, τα παιδιά του, το σπίτι του, ξεριζώνεται από τον τόπο του, όπως το είδαμε πριν και στα μάτια άλλων λαών.

Το τι μπορεί να κάνει, όμως, ένας λαός χρειάζεται να συζητήσουμε, να φωτίσουμε, να απαντήσουμε. Και απάντηση σ' αυτό το ερώτημα δεν πρέπει να δώσουν μόνο οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που ζουν άμεσα τη μεγάλη καταστροφή του πολέμου.

Απάντηση πρέπει να δώσουν όλοι οι λαοί του κόσμου, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται σ' αυτήν τη νέα μεγάλη πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Απάντηση πρέπει να δώσει και ο δικός μας λαός, στη δική μας χώρα, ο οποίος μπορεί τώρα να μη βρίσκεται στο πεδίο της πολεμικής αναμέτρησης, εμπλέκεται όμως άμεσα και έμμεσα σε αυτόν τον πόλεμο και ήδη έχει αρχίσει να βιώνει τις συνέπειες αυτής της εμπλοκής.

Τι πρέπει να κάνουν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι, ο λαός;

Να στοιχηθούν πίσω από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία βρίσκεται σε πολεμικό παραλήρημα και κλιμακώνει την ελληνική εμπλοκή;

Κι όταν μιλάμε για εμπλοκή, δεν μιλάμε μόνο για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, μερικών άχρηστων «Καλάσνικοφ» στην Ουκρανία, όπως λέει η κυβέρνηση και σκόπιμα επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τη στήριξη που παρείχαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στις ΝΑΤΟικές αποφάσεις και τα σχέδια που αφορούν τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού.

Μιλάμε για τη στήριξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, της απόφασης του ΝΑΤΟ για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Μιλάμε για τις νέες βάσεις που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όπως της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου, που αξιοποιούνται ως κόμβος προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων.

Από αυτές τις βάσεις ανεφοδιάζονται τα αεροπλανοφόρα που σουλατσάρουν στις ελληνικές θάλασσες.

Από τα ελληνικά εδάφη φεύγουν για την Ανατολική Ευρώπη τα κομβόι των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οταν μιλάμε για εμπλοκή, εννοούμε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης με την άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ, η χώρα δεσμεύεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, που ήδη ετοιμάζονται.

Και τότε θα δούμε πού θα καταλήξουν τα χρυσοπληρωμένα από τον λαό «Ραφάλ» και «Μπελαρά», που μας έλεγαν πως ήταν δήθεν για την άμυνα της χώρας!!!

Δεν υπάρχει «ολίγον εμπλοκή», όπως κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κι όλα αυτά βέβαια δεν συνιστούν μια «ολίγον εμπλοκή», όπως κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φόρεσε τη μάσκα του ειρηνοποιού, τραγούδησε και κάνα - δυο αντιπολεμικά τραγούδια και νομίζει πως έτσι θα απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών.

Καμιά αμφιβολία για τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να έχουν όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί.

Ιδιαίτερα τώρα, που τους στήνουν νέες παγίδες και εμφανίζονται δήθεν πως έχουν μετανιώσει γι' αυτά που στήριξε και προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ, όπως τη βάση τους στην Αλεξανδρούπολη.

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο», βέβαια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει καλά την τέχνη της εξαπάτησης...

Οταν ψηφίζουν τους εξοπλισμούς που φορτώνεται ο λαός για το χατίρι των αναγκών του ΝΑΤΟ, από μετάνοια το κάνουν;

Οταν αναπαράγουν τα προσχήματα και «κουκουλώνουν» τις ευθύνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγχώρεση ζητάνε;

Οταν ουσιαστικά λένε «ναι» στη στρατιωτική εμπλοκή, αρκεί αυτή να έχει σαφή ΝΑΤΟική ή ευρωενωσιακή σφραγίδα, τι κάνουν;

Και την ίδια ώρα που λένε ότι έχουν μετανιώσει, ψηφίζουν τη Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την υποχρέωση της χώρας να στείλει κι εκεί στρατιωτικές δυνάμεις.

Αυτά τα φτηνά κόλπα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας δεν περνάνε πια!

Ιδιαίτερα σήμερα, που η μία μετά την άλλη όλες οι κατ' όνομα προοδευτικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ μέχρι τους Ισπανούς Σοσιαλιστές και τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, παίρνουν τη θέση τους στην πρώτη γραμμή της πολεμικής προετοιμασίας!

Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να στοιχίζεται πίσω από τους στόχους της αστικής τάξης

Η εμπλοκή, βέβαια, ακουμπάει και τις ελληνοτουρκικές διαφορές που είναι μέρος αυτής της μεγάλης εικόνας.

Και τώρα, που το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ καίγονται για τη διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνουν τα καινούργια περί «ΝΑΤΟικού εδάφους»!

Στρώνουν το έδαφος για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οταν, όμως, μιλάμε για συνεκμετάλλευση μιλάμε για ένα παζάρι χωρίς αρχές, ανάμεσα σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά ενεργειακά μονοπώλια, το οποίο δεν θα οδηγήσει σε ειρήνη και ασφάλεια, αλλά θα δημιουργήσει και το έδαφος για νέα, μεγαλύτερη σύγκρουση.

Οταν ένας λαός στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να κλιμακώσει την εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο, στην πραγματικότητα στηρίζει την επιλογή της άρχουσας τάξης της χώρας του να γίνει κι αυτή θύτης άλλων λαών!

Ομως, τότε μπορεί εύκολα κι ο λαός μας να γίνει το θύμα. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς για να κινδυνολογήσουμε, το έχουν πει ήδη οι Ρώσοι για να προειδοποιήσουν.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός; Μήπως να στηρίξουν την επιλογή της εμπλοκής, γιατί, όπως του λένε, έτσι ανοίγεται «μια νέα ευκαιρία με νέα επιχειρηματικά σχέδια από τα οποία ωφελημένος θα βγει ο λαός»;

Λένε ψέματα, για να τον ξεγελάσουν, λέγοντας ότι η εμπλοκή συνιστά «μια νέα ευκαιρία». Τα ίδια έλεγαν και για την έξοδο από την κρίση και για την έξοδο από την πανδημία.

Τώρα, η νέα «ευκαιρία», ο νέος στόχος για το κεφάλαιο στη χώρα μας είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή κόμβο μεταφοράς Ενέργειας, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών ενεργειακών σχεδιασμών.

Τα ίδια έλεγαν και στον λαό της Ουκρανίας, που η χώρα του είναι ένας σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, με μια ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική θέση.

Αλήθεια, ποια ήταν τα οφέλη για τον λαό της;

Μήπως μπόρεσε να γευτεί τα «καλά» από τη μετατροπή της χώρας του σε ενεργειακό κόμβο;

Μήπως σώθηκε από τη φτώχεια, μήπως εξασφάλισε ευημερία, έστω μια ήσυχη και ασφαλή ζωή;

Οχι βέβαια. Εδώ και χρόνια βρίσκεται στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα.

Το δράμα του λαού της Ουκρανίας είναι άλλη μια απόδειξη για ποιο λόγο η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει κανένα συμφέρον να στοιχίζεται πίσω από τους στόχους, τα οράματα της αστικής τάξης.

Καμία εμπιστοσύνη σε καμία αστική κυβέρνηση! Ο λαός να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή!

Αποδείξεις, όμως, ο λαός μας μπορεί να αναζητήσει και στην ίδια του την Ιστορία.

Είμαστε 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τρία χρόνια πριν, το 1919, η χώρα συμμετείχε σε μιαν άλλη ουκρανική εκστρατεία, στο πλευρό των συμμάχων τότε, για την κατάπνιξη της νεαρής σοβιετικής εξουσίας.

Τότε, οι Μητσοτάκηδες και οι Τσίπρες της εποχής, δηλαδή οι αστικές κυβερνήσεις, έλεγαν ότι αυτή η συμμετοχή θα αναβάθμιζε τη χώρα, θα προωθούσε τα εθνικά δίκαια, θα εκπλήρωνε τις μεγάλες ιδέες της εποχής.

Το αποτέλεσμα, 3 χρόνια μετά, το πλήρωσε ο λαός με καταστροφή, με ξεριζωμό, με την προσφυγιά χιλιάδων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.

Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε στον επόμενο αιώνα και υπάρχει πλούσια πείρα στον λαό μας. Κι αυτή η πείρα τού λέει να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε καμιά αστική κυβέρνηση.

Αλλωστε, είμαστε σε μια περίοδο που έχουν πάρει μπροστά τα μαγειρεία του αστικού πολιτικού συστήματος και των επιτελείων του. Είναι μήπως τυχαίο ότι μέσα σε δύο μέρες Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης άλλαξαν τροπάριο;

Ο πρώτος αρκείται και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο δεύτερος υπονοεί μια συνεργασία με τη ΝΔ, «χωρίς τον Μητσοτάκη». Και ο τρίτος ψάχνει για σοσιαλδημοκράτες συνεταίρους και γενικώς ό,τι ήθελε προκύψει...

Από ό,τι φαίνεται αυτό επιβάλλουν η εφαρμογή της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής, η χειραγώγηση λαϊκών αντιδράσεων, η «ιερή» σταθερότητα του συστήματος.

Μόνο που για τον λαό «σταθερότητα» σημαίνει αστάθεια για τη ζωή και τα δικαιώματά του, νέα οικονομικά βάρη, εμπλοκή σε επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Η εργατική τάξη, ο λαός μπορούν και πρέπει να χαράξουν τη δική τους αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, με τους δικούς τους στόχους, το δικό τους σχέδιο, για να κάνουν επιτέλους πράξη το δικό τους όραμα για μια ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους.

Να πάρει θέση ο λαός στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στο κρίσιμο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο λαός μας στον πόλεμο μία είναι η απάντηση: Να πάρει τη θέση του στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή κάθε χώρας.

Αυτή η επιλογή τον βάζει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και όχι η επιλογή να στρατευτεί στο πλευρό του ενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου απέναντι στο άλλο.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον πόλεμο. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο.

Είναι η πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Για να μη σταλεί κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων. Το καθήκον τους είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός πόλεμο! Δεν είναι δικό του χρέος!

Είναι ο αγώνας για να μην περάσει η προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου από το μεγάλο κεφάλαιο, την εργοδοσία, την ώρα που μας σέρνουν στον πόλεμο!

Γιατί την ίδια ώρα που το κεφάλαιο «τρίβει τα χέρια του», επειδή προσδοκά οφέλη από την εμπλοκή, η εργατική τάξη, ο λαός χάνουν πολλά. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Κάθε φορά που μας έλεγαν «να πάμε όλοι μαζί», η εργατική τάξη έπιανε πάτο για να ανέβουν στο ταβάνι τα κέρδη του κεφαλαίου. Το ίδιο κάνουν και τώρα...

Τώρα, όμως, είναι η δική μας ώρα!

Είναι η ώρα να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, τα παιδιά μας, από τη μεγαλύτερη φτώχεια που φέρνουν ο πόλεμος και η εμπλοκή, η ακρίβεια και η φτωχοποίηση.

Τώρα είναι η ώρα που δεν πρέπει να περάσει η θέληση του κεφαλαίου να εντείνει την εκμετάλλευση.

Τώρα είναι η ώρα που ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να πάρει τη θέση του δίπλα στο μέτωπο της εργατιάς, που λέει και το τραγούδι, για «να μην πληρώσει ο λαός τον πόλεμο»!

Τώρα είναι που πρέπει να οργανωθεί η πάλη για:

- Την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

- Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

- Ουσιαστική ανακούφιση από τους υπέρογκους λογαριασμούς

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

- Απαλλαγή από χρέη

- Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση, η συσπείρωση στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, στις επιτροπές αγώνα στη γειτονιά, στις απεργιακές επιτροπές σε χώρους δουλειάς, για να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων.

Κι αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά στην απεργία στις 6 του Απρίλη, παντού, σε όλη την Ελλάδα!

Αρκετά ακούσαμε από τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Τώρα πρέπει να ακουστεί η δική μας φωνή!

Ακόμα αυτή η φωνή μπορεί να τρέμει όταν βλέπει τις εικόνες του πολέμου, όταν ακούει τα καθημερινά πολεμικά ανακοινωθέντα από τα κοράκια του πολέμου, όμως τώρα μπορεί να βρει τη δύναμη να ακουστεί δυνατά και να καλύψει τα πάντα!

Κι αυτό μπορεί να γίνει! Ναι, γίνεται! Οπως έγινε πολλές φορές στην Ιστορία!

Σε ανάλογες, δύσκολες, κρίσιμες στιγμές, που όλα έμοιαζαν χαμένα, που οι δυνάμεις ήταν ελάχιστες, μέσα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, όπως είναι ο πόλεμος, ο λαός μας βρήκε τη δύναμη και έκανε δυνατό αυτό που πριν έμοιαζε αδύνατο!

Τα έβαλε με θεούς και δαίμονες και μεγαλούργησε!

Εγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και δόξας, ανέδειξε το μέγεθος της εργατικής - λαϊκής δύναμης.

Το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα! Να γράψει τη δική του Ιστορία, παίρνοντας τη θέση του δίπλα στο ΚΚΕ, που βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στον δρόμο της ελπίδας και της ανατροπής, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία, τον σοσιαλισμό.

Με το ΚΚΕ μπροστά, μπορεί να ανασάνει η εργατιά!

Υπερδύναμη δεν είναι ΝΑΤΟ - Ρώσοι - Αμερικανοί!

Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Διεργασίες και πιέσεις με μοχλό το ρωσικό φυσικό αέριο

Σε εφαρμογή του διατάγματος του Βλ. Πούτιν για τον νέο τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου από αγοραστές «μη φιλικών χωρών», ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» άρχισε την Παρασκευή να ενημερώνει τους αγοραστές για το πώς θα εξοφλούνται με ρούβλια οι σχετικές εξαγωγές. Παράλληλα, η «Gazprom» επεσήμανε ότι παραμένει «αξιόπιστος εταίρος» και θα διατηρήσει «ασφαλή» την ομαλή προμήθεια φυσικού αερίου στις συμβαλλόμενες εταιρείες.

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα κλείσει άμεσα τους αγωγούς παροχής αερίου σε περίπτωση αγοραστών που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς όπως εξήγησε οι σημερινές παραλαβές φυσικού αερίου θα αρχίσουν να αποπληρώνονται τέλη Απρίλη με αρχές Μάη.

Το G7, η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλα κράτη - μέλη της ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και να επιτρέψουν κινήσεις που παρακάμπτουν τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα παζάρια.

Εκπρόσωπος της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV επιβεβαίωσε (κατά το πρακτορείο «Reuters») ότι έχει γίνει ήδη η πρώτη επαφή με την «Gazprom» για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλφρεντ Στερν, επανέλαβε πως δεν υπάρχει βάση για πληρωμή σε άλλο νόμισμα πλην του ευρώ.

Από την άλλη, οι χώρες - μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την Παρασκευή έκτακτη διυπουργική σύνοδο στην οποία συζήτησαν τις επιπρόσθετες συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα. Συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, διευκρινίζοντας ότι οι ποσότητες και ο χρόνος αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Μοχσέν Καρίμι, εξέφρασε την επιθυμία για εμπόριο με τη Ρωσία με τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων, ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις σε συναλλαγές με δολάριο ή ευρώ. Τόνισε ότι το υπόβαθρο σε σχετικές συμφωνίες υπάρχει ήδη, όπως και οι ευκαιρίες, επομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές ρούβλια και ριάλ. Οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου γίνονται στο φόντο του νέου ρεκόρ που σημείωσαν το 2021 οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας - Ιράν, που ξεπέρασαν σε αξία τα 4 δισ. δολάρια.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς» εστιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις, αυξάνονται «εκτιμήσεις» για μακρόχρονη σύγκρουση

Ενώ εντείνονται οι αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, οι κυρώσεις και τα παζάρια για «εγγυήσεις ασφαλείας» και «ουδετερότητα»

Από το ουκρανικό πλήγμα σε αποθήκη καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ

Russian Emergency Ministry Pre

Από το ουκρανικό πλήγμα σε αποθήκη καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ
Με τις ρωσικές δυνάμεις να επικεντρώνονται στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και στα νότια της Ουκρανίας, όπως έχει ανακοινωθεί, συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας, η οποία πλέον διεκδικεί ξεκάθαρα εδαφικά κέρδη και φαίνεται να εγκαταλείπει την αρχική «πρόταση» προς την ουκρανική πλευρά για αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Οι δύο «Δημοκρατίες» του Ντονμπάς δήλωσαν ότι εξετάζουν να ενωθούν με τη Ρωσία μόλις οι αντίστοιχες ουκρανικές διοικητικές περιφέρειες τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ σχετικό δημοψήφισμα ανακοίνωσε και η Νότια Οσετία, που έχει αποσχιστεί από τη Γεωργία από το 2008.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν κινήσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία, με διατήρηση και ένταση των κυρώσεων, νέες αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν διάφορες «αποχρώσεις» μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα ως προς το εύρος και το είδος αυτής της στρατιωτικής ενίσχυσης, αλλά και ως προς τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά η ουκρανική πλευρά.

Παράλληλα, με αντιφατικές δηλώσεις και παρασκηνιακά παζάρια, συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας. Την Τρίτη στη διά ζώσης συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική πλευρά κατέθεσε για πρώτη φορά γραπτά συγκεκριμένες προτάσεις, κάτι που «καλωσόρισε» η Ρωσία.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή του Ντονμπάς
Οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή του Ντονμπάς
Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση «ουδέτερου καθεστώτος» με «εγγυήσεις ασφαλείας» από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και επιπλέον από Γερμανία, Καναδά, Τουρκία, Πολωνία, Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις, ενώ οι «εγγυήτριες δυνάμεις» θα πρέπει να τη συνδράμουν και στρατιωτικά σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, κατά παρόμοιο τρόπο με αυτόν που προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (πρόβλεψη που περιέχει το σπέρμα ακόμα πιο γενικευμένης ανάφλεξης...).

Παράλληλα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη δεν θα διευθετούνται από αυτήν την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά».

Το Κίεβο απαιτεί επίσης από τις εγγυήτριες χώρες να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατό».

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία δήλωσαν πως αρχικά βλέπουν θετικά το να συμπεριληφθούν στις εγγυήτριες δυνάμεις, εξετάζοντας όμως και τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συμφωνίας. Αν υποβληθούν στη Γαλλία προτάσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» «θα τις αξιολογήσουμε με μεγάλη θετική προσοχή. Το βέβαιο είναι ότι η ουδετερότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας. Θα εναπόκειται στα δύο μέρη να καθορίσουν το περίγραμμα», δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ φαίνεται να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση της Ουκρανίας για «εγγυήσεις ασφαλείας» «τύπου ΝΑΤΟ», αναφέρουν εγχώρια ΜΜΕ. Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να ενισχύουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά όταν ρωτήθηκε για «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συζητήσεις με την Ουκρανία γι' αυτό το θέμα.

Διφορούμενη ήταν και η τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει μακροπρόθεσμα να επανεξετάσουν την υποστήριξη που προσφέρεται σε χώρες όπως η Ουκρανία. «Οχι μια εγγύηση ασφαλείας του άρθρου 5 στην Ουκρανία, αλλά ένα διαφορετικό είδος δέσμευσης, έτσι ώστε η Ουκρανία να είναι τόσο οχυρωμένη και τόσο προστατευμένη, που θα είναι για πάντα δύσπεπτη στον Πούτιν», είπε.

«Υποστηρίζουμε την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στη Ρωσία, με βάση έγγραφα που έχουν εγκριθεί από τον ΟΑΣΕ ότι καμία χώρα δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας άλλων», δήλωσε από την πλευρά του, την Παρασκευή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση αν η Ινδία υποστήριζε τη διαδικασία παροχής εγγυήσεων ασφαλείας «με βάση τη δίκαιη θέση της και τη λογική προσέγγισή της για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων».

Στις δηλώσεις του ο Λαβρόφ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ότι η Ουκρανία δείχνει «πολύ περισσότερη κατανόηση» για την κατάσταση στην Κριμαία και το Ντονμπάς, αλλά και την ανάγκη να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Μόσχα προετοιμάζει την απάντησή της στις ουκρανικές προτάσεις.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι το ουκρανικό πλήγμα από δύο στρατιωτικά ελικόπτερα σε μια αποθήκη καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ - κοντά στα σύνορα με το Χάρκοβο - δεν δημιουργεί καλές συνθήκες για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή οι Πρόεδροι Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τη «φιλοδοξία» της χώρας του να φιλοξενήσει μια συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Διαρροές» για «φόβους» της Βρετανίας για πιθανό συμβιβασμό της Ουκρανίας

Η βρετανική κυβέρνηση «ανησυχεί» ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία θα πιέσουν την Ουκρανία να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με σημαντικές υπαναχωρήσεις έναντι της Ρωσίας, υποστηρίζουν οι αρχισυντάκτες πολιτικών και αμυντικών θεμάτων της εφημερίδας «Times».

Επικαλούνται ανώτερη κυβερνητική πηγή που λέει πως υπάρχει ανησυχία ότι Δυτικοί σύμμαχοι είναι υπερβολικά ανυπόμονοι για μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία, ενώ το Λονδίνο προκρίνει μια συμφωνία με τη Ρωσία μόνο όταν η Ουκρανία είναι «στην ισχυρότερη δυνατή θέση».

Η βρετανική κυβερνητική πηγή ανέφερε στους «Times» ότι αν οι Ουκρανοί κρατήσουν μέχρι να είναι στην ισχυρότερη δυνατή θέση στις διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικές παραχωρήσεις από τη Μόσχα στο εδαφικό. Επίσης, μια τέτοια συνθήκη θα ευνοούσε την αυστηροποίηση των κυρώσεων, αλλά και τη δίωξη του Βλ. Πούτιν ως δυνητικού εγκληματία πολέμου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ξεκαθάρισε πως οι χώρες του G7 θα πρέπει να κλιμακώνουν συνεχώς τις κυρώσεις, μέχρι να αποσυρθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το ουκρανικό έδαφος.

Στο μεταξύ, η κινεζική εφημερίδα «Global Times» γράφει ότι οι ΗΠΑ σκόπιμα αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ευρώπη και ενδιαφέρονται λιγότερο από όλους για μια εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Η Ουάσιγκτον δεν προσπαθεί να βοηθήσει στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, αντίθετα προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση», αναφέρει το άρθρο, για να ενισχυθεί ο ρόλος των ΗΠΑ στην Ευρώπη και για να αξιοποιείται η ουκρανική κρίση ως εργαλείο για να «ματώνει» η Ρωσία.

Για επιπλέον αποστολές εξοπλισμών στην Ουκρανία, δημοσιονομική βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων και νέες κυρώσεις στη Ρωσία συζήτησαν την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Επίσης, η Βρετανία ανακοίνωσε επιπλέον κυρώσεις και νέα στρατιωτική βοήθεια, όπως πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς, πυρομαχικά και περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα και τα λεγόμενα «περιφερόμενα πυρομαχικά», υπό τη μορφή drone.

«Παρατεταμένο πόλεμο» προβλέπει το Πεντάγωνο

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ότι η επιχείρηση επικεντρώνεται στο εξής στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιθέσεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, ως «ένδειξη καλής θέλησης» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η επικέντρωση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, «όπου υπάρχουν πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες, που είναι πολύ ενεργοί» και «ξέρουν πολύ καλά την περιοχή» προμηνύει ότι η σύρραξη θα είναι «παρατεταμένη» και μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη, εκτίμησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ εκτιμούν πως οι κινήσεις απομάκρυνσης ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων συνιστούν αναδιάταξη δυνάμεων. «Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους, ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. «Θεωρούμε ότι οι δυνάμεις αυτές θα επανεξοπλιστούν και θα σταλούν ξανά στην Ουκρανία (...) για να συνεχίσουν να πολεμούν γι' αυτό που θεωρούμε ότι είναι ο στόχος τους», δηλαδή «η ανατολική Ουκρανία», οι περιφέρειες των αυτονομιστών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζει να προσπαθούν να βάλουν σε «τανάλια» τις μονάδες του ουκρανικού στρατού που είναι ανεπτυγμένες από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου κοντά στο Ντονέτσκ στον νότο και στο Λουγκάνσκ στα ανατολικά, έως το Ιζιούμ, βορειοδυτικά του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή του Κιέβου που κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία, δήλωσε την Παρασκευή ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Τσερνίχιβ, ορισμένα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονταν και από αυτήν την περιφέρεια και ουκρανικές δυνάμεις εισέρχονται και ανακαταλαμβάνουν οικισμούς τους οποίους κατείχαν προηγουμένως ρωσικά στρατεύματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία «Energoatom», ενώ υπήρξαν καταγγελίες από την ουκρανική πλευρά ότι έχουν πάρει μαζί τους μέλη της ουκρανικής Εθνοφρουράς ως ομήρους. Λίγες ρωσικές δυνάμεις φέρεται να παραμένουν εντός της ζώνης αποκλεισμού γύρω από τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζει την πρώτη της «αποστολή συνδρομής και υποστήριξης» στο Τσερνόμπιλ και ζήτησε να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονές της να επισκεφθούν τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, που τον έχουν καταλάβει Ρώσοι στρατιώτες.

Στη Μαριούπολη ο Ερυθρός Σταυρός και μέλη υπηρεσιών του ΟΗΕ βοήθησαν την Παρασκευή κατοίκους να απομακρυνθούν με περίπου 54 λεωφορεία, αλλά δεν έλαβαν άδεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και αναχώρησαν χωρίς τις σχετικές προμήθειες.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε έπειτα από έκκληση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, και του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς.

«Ευκαιρία» για πιο ΝΑΤΟική «αρχιτεκτονική ασφαλείας»

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει και σχέδια για την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη, ενισχύοντας τη θέση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οξύνοντας παραπέρα τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Πιο μακροπρόθεσμα, οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν με τους συμμάχους για την κατάλληλη «αμυντική διάταξη» στην Ευρώπη, καθώς εξαιτίας του πολέμου η κατάσταση ασφαλείας «θα αλλάξει» και «πρέπει να ανταποκριθούμε» σε αυτό, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, ανακοινώνοντας πως παρατείνεται η παραμονή 7.000 στρατιωτικών της 82ης Ταξιαρχίας στην ανατολική πτέρυγα του NATO και της αεροναυτικής δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου «Harry Truman» στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν επ' αόριστον περίπου 20.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη πριν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε στο Κογκρέσο ο Αμερικανός ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Τ. Ουόλτερς, επιβεβαιώνοντας τη φάση μεγάλης όξυνσης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Ο ίδιος υπογράμμισε την ευκαιρία που προσφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώστε να επανεξεταστεί η στρατιωτική αρχιτεκτονική στην Ανατολική Ευρώπη, στην αεροπορική δραστηριότητα και στις μόνιμες ναυτικές μονάδες.

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία ζητούν μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που θα τις έθετε στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία, την Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δε Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «προκάλεσε μια τριπλή αφύπνιση», αναφέροντας τη συσπείρωση του ουκρανικού έθνους, την αφύπνιση της ΕΕ, η οποία «αποφάσισε να τερματίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και ενίσχυσε τη στάση της σε θέματα ασφάλειας υιοθετώντας τη Στρατηγική Πυξίδα» και την αφύπνιση του ΝΑΤΟ που «σήμερα επιστρέφει στην κύρια δραστηριότητά του, τη συλλογική άμυνα του ευρωατλαντικού χώρου». Επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επιτάχυνε σχεδιασμούς που προωθούσε εδώ και καιρό το ευρωατλαντικό μπλοκ.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Εντείνουν τον συντονισμό τους «στη διεθνή κατάσταση που αλλάζει»

Εν μέσω της παραπέρα κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άμεση επίδραση και στον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, οι ηγέτες Κίνας και ΕΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και σύνθετα παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επιβεβαίωσε - σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου - τη σημασία που έχουν οι δεσμοί Κίνας - ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα οι δύο πλευρές «να μείνουν ανοιχτή η μία στην άλλη, να επεκτείνουν η μία την πρόσβαση στην αγορά της άλλης, να προστατεύσουν τον δίκαιο ανταγωνισμό και να προωθήσουν την απελευθέρωση και διευκόλυνση του (μεταξύ τους) εμπορίου και επενδύσεων».

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των δύο πλευρών, παραμένει «στον πάγο» η Επενδυτική Συμφωνία Κίνας - ΕΕ, η οποία συμφωνήθηκε μετά από μακρά παζάρια αλλά στην συνέχεια δεν επικυρώθηκε.

Σύμφωνα πάντα με την κινεζική ενημέρωση για τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη, Κίνα και ΕΕ «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο» και «να διεξαγάγουν ένα διάλογο για την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, όσον αφορά την Ουκρανία, ο Λι υποστήριξε πως «η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία της με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και τις κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ και των «πέντε γύρων επέκτασής του προς τα ανατολικά τα τελευταία 20 χρόνια», που - όπως σημείωσε - «στρίμωξε τη Ρωσία στον τοίχο σταδιακά».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανάρτησε στο διαδίκτυο την άποψη ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά Κίνα και ΕΕ έχουν αμοιβαία ευθύνη να χρησιμοποιήσουν την κοινή τους επιρροή και διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση».

Μια μέρα πριν, αξιωματούχος της ΕΕ σχολίαζε ότι «έχει ουσιώδη σημασία να ξέρουμε αν η Κίνα χρησιμοποιεί την επιρροή της για να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός, για να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή «αν βοηθάει τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές υδρογονανθράκων ή με μια χρηματοοικονομική βοήθεια.

Μεσοβδόμαδα πάντως ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι υποδέχτηκε στη χώρα του τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, με αφορμή πολυμερείς συνομιλίες για το Αφγανιστάν, με χώρες της Κεντρικής Ασίας, περιλαμβανομένων Πακιστάν και Ιράν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας έχουν αντέξει το νέο τεστ μιας διεθνούς κατάστασης που αλλάζει» και ότι «η σινορωσική συνεργασία δεν έχει όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια». Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και «να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές».

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Ινδία

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Σ. Λαβρόφ ξεκίνησε επίσημες επαφές στο Νέο Δελχί, όπου συναντώντας τον ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, χαιρέτισε την Ινδία (που δεν υιοθέτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας) ως χώρα που δεν έχει «μονόπλευρη άποψη».

Μεταξύ πολλών θεμάτων που θα συζητιούνταν, ξεχώριζαν τα σχέδια παράκαμψης του δολαρίου στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, με τον Λαβρόφ να χαρακτηρίζει «απολύτως σαφές» το ότι «ολοένα και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω αυτού του συστήματος που χρησιμοποιεί εθνικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, το ευρώ και άλλα νομίσματα». Πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να παρακαμφθούν τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούν οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις από τη Δύση. Αυτό σχετίζεται επίσης και με το πεδίο της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας».

Ο Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αναφέρεται πως μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας δημιουργούν «ήδη το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμό για αμοιβαίους διακανονισμούς στο ρωσικό νόμισμα», προκειμένου η Ινδία να πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, χαρακτήρισε την πληροφορία «βαθιά απογοητευτική»... Σημειώνεται επίσης ότι πριν την άφιξη του Λαβρόφ στο Νέο Δελχί, οι ΗΠΑ έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις. Την Τετάρτη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ινδό ομόλογό του, ενώ στο Νέο Δελχί πήγε επίσης ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τη Διεθνή Οικονομία Νταλίπ Σινγχ. Δήλωσε ότι «ήρθα με πνεύμα φιλίας να εξηγήσω πώς λειτουργούν οι κυρώσεις μας (σ.σ. κατά της Ρωσίας), τη σημασία της στράτευσης στο πλευρό μας, της έκφρασης μιας κοινής απόφασης και της ανάπτυξης των κοινών συμφερόντων μας. Και, ναι, υπάρχουν συνέπειες για χώρες που ενεργά προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις»...

Πατριδογνωμόνιο
Το γονιδίωμα του πολιτικού διλήμματος

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ένας από τους οχτώ που μαίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο (από την Αιθιοπία και την Υεμένη έως το Τιμόρ), και έχει ξεχειλίσει και το πραγματικό και το υποκριτικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, ο γρίφος της ύπαρξης μας λύθηκε ως προς τη βάση δεδομένων του. Υπάρχει ένα γιγάντιο πρόγραμμα που αφορά την καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος και το οποίο, μετά από είκοσι χρόνια και με τη συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων από πολλές χώρες του κόσμου, επιτέλους ολοκληρώθηκε. Για να μη σας μπερδεύω, χαρτογραφήθηκε στο εκατό τοις εκατό το βιολογικό υλικό του ανθρώπου, που το λέμε και γονιδίωμα, καθώς συμπληρώθηκε το οχτώ τοις εκατό που του υπολειπόταν από το 2003. Πήρε είκοσι χρόνια για να προστεθούν διακόσια εκατομμύρια ζευγάρια αλληλουχιών DNA, ενενήντα εννιά γονίδια κωδικοποιητές πρωτεϊνών και άλλα δυο χιλιάδες που θα μελετηθούν στο εξής. Αυτό είναι που έχει σημασία. Δεν τελειώνει τίποτα, τώρα υπάρχει ο ολοκληρωμένος χάρτης για να αρχίσει η έρευνα. Η επιστημονική κοινοπραξία που δούλεψε και τακτοποίησε τη σειρά της βιολογικής αλφαβήτας, δηλαδή κατέγραψε τα συνολικά τρία δισεκατομμύρια «γράμματα», λέγεται - και έτσι θα την ακούτε από δω και μπρος - Τ2Τ (από Τελομερές σε Τελομερές).

Οχι. Αυτή η ανακάλυψη δεν εξηγεί ούτε το είδος του ανθρώπου που δηλητηριάζει το παιδί του, ούτε την επένδυση σε ευφυέστατα όπλα καταστροφής, ούτε τη Χιροσίμα, ούτε τη μετατροπή των ανθρώπων σε σαπούνι επειδή τάχα μου ο Αδόλφος είχε παιδικό τραύμα και παράπονο που δεν έγινε ζωγράφος. Πρόκειται για επιστημονικό επίτευγμα ανθρώπων, που στην εξέλιξή του έχει μπροστά του πια τη βιολογική εικόνα της ίδιας του της φύσης. Είναι γνώση θησαυρός. Και θέτει τώρα περισσότερο από ποτέ το πολιτικό ζήτημα του αν και πώς, και από ποιους, και πότε, και γιατί, και με τι σκοπό, ο άνθρωπος του εικοστού πρώτου αιώνα θα σταθεί στη γνώση ή θα σταθεί στον θησαυρό.

Ας το εικονογραφήσω το δίλημμα. Αυτός ο χάρτης του Είναι μας μπορεί να χρησιμεύσει για να βρεθούν και να θεραπευτούν αρρώστιες. Ακόμα και να εξαφανιστούν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πειρατές, που βρήκαν μέσα στο ανθρώπινο σώμα εκείνο τον χάρτη που θα τους επιτρέψει να κατασκευάσουν υπερανθρώπους - στρατιωτάκια. Μπορεί να ανακουφίσει και να σώσει. Μπορεί να πυροβολήσει και να σκοτώσει. Μπορεί να γίνει κοινό κτήμα ή να μπει στα θησαυροφυλάκια και τα χρηματιστήρια των λίγων και ισχυρών. Μπορεί και να στηθεί πάνω του πλειστηριασμός, λοταρία, λαχειοφόρος αγορά, το μαύρο σκοτάδι της ανώτερης γνωσιολογικά φυλής που θέλει να υποτάξει τους αδαείς. Μπορεί να γίνει και φως και ελπίδα, για ζωή με λιγότερο ή και καθόλου πόνο, αναπηρία, αφασία, και δεν τελειώνει η φαντασία των θαυμάτων των ανθρώπων. Δεν είναι το DNA που θα μας χωρίσει σε θεούς και δαίμονες. Είναι η χρήση των εργαλείων της επιστήμης, και η χρήση τους από τα χέρια αυτών που τα κατέχουν. Αν η πλήρης αποκρυπτογράφηση της βιολογικής αλφαβήτας του ανθρώπου τεθεί στο επίπεδο της ιδιοκτησίας, της κατοχής και της νομής της ίδιας μας της ύπαρξης, τότε ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε όχι απλώς ιδεολογικά και πολιτικά, αλλά και υπαρξιακά. Αν δεν κοινωνικοποιηθούν τα επιστημονικά εργαλεία ώστε να τεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου, θα γίνουμε κατσαρίδες και χωρίς το πάτημα του πυρηνικού κουμπιού.

Εχω συναίσθηση ότι η ενασχόληση με το ανθρώπινο γονιδίωμα μοιάζει σχεδόν ανεπίκαιρη μπροστά στις απειλές ζωής και επιβίωσης που μας πετιούνται στα μούτρα, όπως ο πόλεμος, η πείνα, η φτώχεια, οι λιμοί, οι λοιμοί, οι σεισμοί και οι καταποντισμοί, οι ρουκέτες της ΔΕΗ και το σπίτι που βγήκε στο σφυρί. Δεν είναι όμως. Γιατί αυτοί που μας απειλούν, αν κατέχουν τα μυστικά του DNA μας, επιστημονικά μιλώντας, και με βάση τη συλλογική εμπειρία του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, θα το εμπορευτούν με κάθε τρόπο. Θα μας κηρύσσουν ένοχους ή συνένοχους με επιστημονικούς όρους, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες, τα θαύματα, τα γνωστά και άγνωστα του ατομικού μας DNA. Για παράδειγμα, χωρίς την ολοκληρωμένη γνώση σε ...«πολιτισμένες» χώρες με ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας, ως σύστημα, ήδη οι εξετάσεις γονιδιώματος καθορίζουν το τιμολόγιο των ασφαλίστρων. Ηδη σε τράπεζες «γονιμοποίησης» ανθρώπων κλέβονται ή αγοράζονται «προνομιακά» DNA και εκπονούνται σχέδια «παραγωγής» παιδιών «indigo», ακριβώς όπως πειραματιζόταν χωρίς τον χάρτη του σημερινού DNA ο αποτρόπαιος Μέγκελε. Ηδη η εξατομικευμένη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο είναι η σωτηρία του μέλλοντος από την έως χτες επάρατο, αλλά ένα χάπι της κοστίζει συχνά όσο πέντε χρόνια μισθοί ανειδίκευτου εργάτη. Δωρεάν έχουμε DNA, δωρεάν θα το κατέχουμε;

ΥΓ. Το πρώτο μου επαγγελματικό, δημοσιογραφικό κομμάτι (στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ) που μου άνοιξε και την πόρτα, επειδή ο διευθυντής τότε ήθελε να μάθει τι ειναι αυτά τα ...παλαβά με τα οποία καταπιάνομαι, ήταν την άνοιξη του 1977, σαράντα πέντε χρόνια πίσω, και αφορούσε τη συζήτηση σε έναν στενό διεθνή επιστημονικό κύκλο για την ανάγκη σύνταξης «Ηθικού Κωδίκελου» στην τότε διαφανείσα δυνατότητα επέμβασης στο DNA. Πού να φανταστώ ότι σήμερα το τότε θαύμα και το νυν θα παίζονταν κορόνα - γράμματα σε μια άφθονη συζήτηση περί τρίτου παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου!...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Σκηνοθετώντας την ευρωατλαντική μονοφωνία...

Με αφορμή τη συζήτηση για τη στάση του ΚΚΕ, που δεν θα παραστεί στην ομιλία Ζελένσκι, την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή

Ορθιο το Κοινοβούλιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ χειροκροτά τον Ζελένσκι μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του

Copyright 2022 The Associated

Ορθιο το Κοινοβούλιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ χειροκροτά τον Ζελένσκι μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του
Τον Δεκέμβρη του 2015, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μ. Αμπάς, να μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Την ίδια μέρα, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης από το ελληνικό. Οι ομιλίες έγιναν, φιλοφρονήσεις ανταλλάχτηκαν, τα φλας άστραψαν, τα χαμόγελα και οι χειραψίες περίσσεψαν, το ίδιο και τα λόγια αγάπης και αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό.

Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, καμιά κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Και ο λόγος είναι προφανής, αν δει κανείς τα άλματα που έχουν κάνει οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ από τότε μέχρι σήμερα, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ.

Η υποκρισία τους τρέχει από τα μπατζάκια! Η αλληλεγγύη τους αποδεικνύεται για άλλη μια φορά «αλά καρτ», «κουμπωμένη» στα γεωπολιτικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, που δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο τις σχέσεις της με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για να εκπληρώσει έστω και στο ελάχιστο τον πόθο ενός πολύπαθου λαού να τερματίσει την κατοχή και να πάρει πίσω την πατρίδα του.

Το ΚΚΕ συμμετείχε σ' εκείνη τη συνεδρίαση. Και είναι το μόνο κόμμα που υπενθυμίζει σήμερα την αθλιότητα κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων να μην υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Δεν συμμετείχε όμως σε μιαν άλλη φαντασμαγορική εκδήλωση που οργάνωσε πριν από έναν χρόνο ο δήμος Αθηναίων για να τιμήσει αυτοπροσώπως τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα με αφορμή τα 200χρονα της Επανάστασης του 1821. Τότε βέβαια, για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, η Ρωσία ήταν «δημοκρατική», το ίδιο και οι πολιτικοί της. Μετά τους πήρε η κάτω βόλτα και μέσα σε έναν χρόνο κατάντησαν «αυταρχικοί δικτάτορες», «ολιγάρχες» και «εγκληματίες».

* * *

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά με αφορμή την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη και τη συζήτηση που γίνεται για τη στάση του ΚΚΕ. Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν συντονίσει τους δέκτες τους για να υποδεχτούν μέσω τηλεδιάσκεψης τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, σε έναν ακόμα σταθμό της ευρωατλαντικής περιοδείας του στα δυτικά Κοινοβούλια.

Εχουν προηγηθεί το αμερικανικό Κογκρέσο, η βρετανική Βουλή, το ισραηλινό Κοινοβούλιο, η Ευρωβουλή και τα Κοινοβούλια ορισμένων ακόμα ευρωπαϊκών κρατών. Οι ομιλίες Ζελένσκι κόβουν εισιτήρια στο box office της ευρωατλαντικής μονοφωνίας και γίνονται το χαλί για να περνάει η προπαγάνδα των Δυτικών σχετικά με τον πόλεμο.

Το σενάριο είναι απλό: Ποιος θα μπορούσε να πάει κόντρα σε όσα λέει ο Πρόεδρος ενός κράτους που βρίσκεται σε πόλεμο, με τις εικόνες των βομβαρδισμένων πόλεων να προβάλλονται στο μπαγκράουντ και τον ίδιο, ντυμένο με militaire κοντομάνικο, να προτρέπει σε μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια;

Ποιος θα τολμήσει να αντιτείνει ότι στρατιώτες του πολεμάνε με τη σβάστικα ζωγραφισμένη πάνω στην ουκρανική σημαία; Οτι η μεγάλη αγκαλιά της κυβέρνησης Ζελένσκι και της Δύσης χωράει και τους εγκληματίες ναζιστές τύπου «Αζόφ», ως καρφίτσα στο πέτο της αστικής τους δικτατορίας;

Ποιος θα μιλήσει για τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ουκρανίας, που ήταν πρώτες σε υπόγειες συνεννοήσεις με τους Δυτικούς και ραδιουργίες στις πλάτες του λαού, με τους δημοκράτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να επιβάλουν τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, ακόμα και με λεπίδι, όπως έδειξαν τα γεγονότα του 2004 και ειδικά του 2014;

* * *

Υπήρξαν βέβαια και παρατράγουδα. Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, η ομιλία του ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και από την κυβέρνηση, που θεώρησε προσβλητικά τα όσα είπε πάνω στον πολεμικό του οίστρο ο Ζελένσκι. `Η στην Αυστρία, όπου η παράσταση στο Κοινοβούλιο δεν ανέβηκε τελικά, επειδή υπήρξαν κόμματα που αντέδρασαν. Οχι τίποτα κομμουνιστές, αλλά αστικά κόμματα, που θεώρησαν ότι μια τέτοια κίνηση υπονομεύει την ουδετερότητα της χώρας τους και δίνει βήμα σε μια μονόπλευρη εξιστόρηση των γεγονότων.

Σε κάθε περίπτωση, η περιοδεία του Ζελένσκι στα Κοινοβούλια ανά τον κόσμο, κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα δεν έχει. Μιλάει κατά κανόνα σε φανατικά πεισμένους για το «δίκιο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξάπτει την αντιρωσική προπαγάνδα, πωρώνει το ευρωατλαντικό ακροατήριο.

Το ίδιο και η παρουσία του στην ελληνική Βουλή: Εχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα και καμιά ουσία. Είναι μέρος μιας παγκόσμιας σκηνοθεσίας για να σπρώχνονται οι λαοί να ταυτίζονται με τη μια μεριά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, την ευρωατλαντική, απέναντι στη ρωσική, που έχει βέβαια τους δικούς της μηχανισμούς προπαγάνδας και χειραγώγησης. Το έδειξε ο Πούτιν, με την πολεμική φιέστα που οργάνωσε πριν από λίγες μέρες σε ζωντανή μετάδοση από στάδιο της Μόσχας.

* * *

Η στάση του ΚΚΕ, από την άλλη, που δεν δέχεται να νομιμοποιήσει με την παρουσία του στη Βουλή τη σαπουνόπερα της ευρωατλαντικής προπαγάνδας και την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, έχει και συμβολισμούς και ουσία.

Είναι απάντηση στην προσπάθεια «ξεπλύματος» και ηρωοποίησης από τη Δύση μιας κυβέρνησης «με την ίδια μούρη», που νταντεύει, εκπαιδεύει και χρησιμοποιεί απέναντι στον λαό τους ναζιστές - κατάλοιπα του Μπαντέρα.

Που απαγορεύει σε Ελληνες κομμουνιστές βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ να επισκεφτούν τη χώρα, επειδή στάθηκαν στο πλευρό του ΚΚ Ουκρανίας, όταν το αστικό καθεστώς της ...πλέριας ουκρανικής δημοκρατίας το έθεσε εκτός νόμου.

Που απαγορεύει στη χώρα τη δράση ακόμα και αστικών κομμάτων, επειδή έχουν άλλη άποψη από την κυρίαρχη ευρωατλαντική.

Είναι στάση έμπρακτης αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας, που γίνεται σάκος του μποξ στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών για το ποιος θα βάλει την πλούσια χώρα του κάτω από τη σκέπη της δικής του σφαίρας επιρροής.

Αλλά και στο ρωσικό λαό, που ζει τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και χύνει το αίμα του στην Ουκρανία για τα συμφέροντα της ρωσικής αστικής τάξης και όχι τα δικά του.

Είναι μήνυμα στον λαό και στη νεολαία της χώρας μας ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν ιμπεριαλιστή, να γίνουν το ντεκόρ στη σκηνοθετημένη προπαγάνδα που στήνουν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τους εδώ συμμάχους τους, που έχουν γεμίσει τη χώρα με βάσεις - ορμητήρια πολέμου, μαγνήτες κινδύνων για τον λαό.

* * *

Η στάση και η δράση του ΚΚΕ είναι αποκούμπι για όποιον δεν αποδέχεται την αμερικανοΝΑΤΟική μονοφωνία για τον πόλεμο στα δελτία των 7 και στα πεντάστηλα των αστικών εφημερίδων.

Για τους νέους που διαδηλώνουν «όχι στον πόλεμο - όχι στην ελληνική εμπλοκή».

Για τους καλλιτέχνες που λοιδορούνται από δηλητηριώδεις πένες επειδή δεν φωνάζουν ανάμεσα στα τραγούδια τους «Δόξα τω ΝΑΤΟ». Επειδή αρνούνται να είναι η Τέχνη εργαλείο διαχωρισμού των λαών, αντί για γέφυρα φιλίας.

Η στάση του ΚΚΕ είναι πυξίδα για τη σωστή πλευρά της Ιστορίας όποιου προβληματίζεται και ανησυχεί για το πού πάνε τα πράγματα. Που βλέπει πίσω από το δέντρο των πολεμοκάπηλων ανταποκρίσεων το δάσος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη φωτιά του πολέμου που δεν είναι καθόλου δύσκολο να εξαπλωθεί.

Είναι φάρος και σηματοδότης για τον μόνο δρόμο που συμφέρει τον λαό: Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα, πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικής συμμαχίες και ενώσεις του κεφαλαίου, οργάνωση της αντεπίθεσης ενάντια στο σάπιο σύστημα που κοιλοπονά τους επόμενους πολέμους, μέχρι να ανατραπεί!

Προστάτης του λαού και των δικαιωμάτων του ο Ζελένσκι;

Ο Ζελένσκι μόλις έχει απονείμει στον διοικητή του ναζιστικού «Δεξιού Τομέα» τον τίτλο του «Εθνικού Ηρωα»
Ο Ζελένσκι μόλις έχει απονείμει στον διοικητή του ναζιστικού «Δεξιού Τομέα» τον τίτλο του «Εθνικού Ηρωα»
Τις τελευταίες μέρες σηκώθηκε κουρνιαχτός στα αστικά ΜΜΕ και κόμματα ότι προσβλήθηκαν οι «δυτικές μας αξίες» από την απόφαση να μην παραστούν οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά την επερχόμενη ομιλία του Ζελένσκι προς την ελληνική Βουλή. Εγινε λόγος για «ελληνικά παράδοξα», «...ενός εχθρικού προς τη δημοκρατία κόμματος που παριστάνει το προοδευτικό και έχει κατά κόρον στηρίξει αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα», «...Από μια άποψη αυτή είναι και η στάση που αρμόζει στο Κόμμα: Να καταγραφεί στους απόντες».

Η ομιλία του Ζελένσκι χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου ως «θεσμική ενέργεια συμπαράστασης προς την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την χαιρετίσει, με τον Γ. Κατρούγκαλο να μιλάει για «θετική κίνηση αλληλεγγύης».

Σε τι πραγματικά όμως είναι όλοι τους αλληλέγγυοι, ποιους δεν δέχεται να χειροκροτήσει το ΚΚΕ;Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν «ξεχάσει» να πουν στον λαό ότι:

Ο Ζελένσκι είναι επικεφαλής μιας αστικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει - σε συνέχεια των προηγούμενων - ειδικό ρόλο στην εμπλοκή του ουκρανικού λαού σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, με τα τραγικά αποτελέσματα που παρακολουθούμε. Που πριν από τον πόλεμο ακόμη έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων για τα συμφέροντα της ουκρανικής αστικής τάξης.

Καταγγελίες και από τη Δύση

Αποκαλυπτική είναι η Εκθεση του 2020 από το Γραφείο Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές της Ουκρανίας, που σίγουρα δεν υπηρετεί την προπαγάνδα του Πούτιν.

Σε αυτήν διαπιστώνεται μια μαύρη λίστα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

«...παράνομη ή αυθαίρετη θανάτωση, βασανιστήρια και περιπτώσεις σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας κρατουμένων από το προσωπικό επιβολής του νόμου. Σκληρές και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες σε φυλακές και κέντρα κράτησης, αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση ...Καταχρήσεις στη σύγκρουση υπό τη Ρωσία στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής κακοποίησης πολιτών και μελών ένοπλων ομάδων που κρατούνται σε εγκαταστάσεις κράτησης... Σοβαροί περιορισμοί στην ελεύθερη έκφραση, στον Τύπο και το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της βίας, των απειλών για βία ή των αδικαιολόγητων συλλήψεων ή διώξεων κατά δημοσιογράφων, της λογοκρισίας και του αποκλεισμού ιστότοπων. Επαναπροώθηση προσφύγων, σοβαρές πράξεις διαφθοράς, έλλειψη έρευνας και λογοδοσίας για τη βία κατά των γυναικών, βία ή απειλές βίας με κίνητρο τον αντισημιτισμό, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν άτομα με αναπηρία, μέλη εθνοτικών μειονοτικών ομάδων ...ύπαρξη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας».

Ηδη τον Γενάρη 2020 οι πρέσβεις του Ισραήλ και της Πολωνίας στην Ουκρανία είχαν διαμαρτυρηθεί για τη διεξαγωγή εθνικιστικής παρέλασης προς τιμήν του περιβόητου Stepan Bandera, συνεργάτη των ναζί κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ενάντια στην ΕΣΣΔ. Ο Ισραηλινός πρέσβης Joel Lion και ο Πολωνός Bartosz Cichocki είχαν στείλει από κοινού επιστολή στην ουκρανική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι κρεμάστηκε σε δημόσιο κτίριο πανό Ουκρανού συνεργάτη των ναζί.

Δικτατορία του κεφαλαίου στην Ουκρανία

Εως και σήμερα κομμουνιστές και αγωνιστές διώκονται και φυλακίζονται από το ουκρανικό καθεστώς. Μάλιστα, στις 7 Μάρτη 2022 και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας, συνελήφθησαν με την προσχηματική κατηγορία της κατασκοπείας ο Α' Γραμματέας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και ο αδερφός του Αλεξάντερ. Φυλακίστηκαν, χτυπήθηκαν επανειλημμένα από τις αρχές και οι ζωές τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Πρόσφατα, μάλιστα, η κυβέρνηση Ζελένσκι απαγόρευσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως «φιλορωσικά»!

Φυσικά, η εν λόγω κυβέρνηση έχει πάρει τη σκυτάλη και συνεχίζει επάξια την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Ποροσένκο, η οποία προέκυψε με πραξικόπημα το 2014 και με ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του φιλορώσου Γιανουκόβιτς, με την παρέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ. Στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν καταπατηθεί στην Ουκρανία σειρά εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων:

Συγκεκριμένα, έχοντας διαμορφώσει ένα ολόκληρο αντικομμουνιστικό πλαίσιο, το ουκρανικό καθεστώς έθεσε εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας και εξαπέλυσε διώξεις κατά κομμουνιστών και αγωνιστών. Τα μέλη και οι φίλοι του, κάθε προοδευτικός αγωνιστής, διώκονται από το ουκρανικό καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Γ. Λαμπρούλης, θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ουκρανία επειδή κατά την επίσκεψή του στη χώρα είχε εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους κομμουνιστές!

Παράλληλα με το έργο «αποκομμουνιστικοποίησης», η ουκρανική κυβέρνηση κατάργησε τον νόμο που απαγόρευε τη ναζιστική προπαγάνδα. Συνεργάζεται με φασιστικά τάγματα εφόδου, όπως τα Τάγματα Αζόφ, τα έχει μάλιστα εντάξει στον τακτικό ουκρανικό στρατό.

H ιστορία των νεοναζιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία είναι μεγάλη και με ισχυρές συνδέσεις με το αστικό κράτος. Αναβίωσαν μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το ουκρανικό και ξένο κεφάλαιο. Εθνικιστές που συνεργάστηκαν με τους ναζί τιμήθηκαν ως ήρωες. Τέτοιες ομάδες αξιοποιήθηκαν στα γεγονότα της «πορτοκαλί επανάστασης» το 2004, στο πραξικόπημα του 2014 και τα γεγονότα στην πλατεία Μεϊντάν. Οργάνωσαν και διεξήγαγαν πογκρόμ βίας, χτυπήματα και δολοφονίες κατά όσων δεν συμφωνούσαν με την πρόσδεση της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν κύρια κομμουνιστές και συνδικαλιστές. Αποκορύφωμα η «σφαγή της Οδησσού» τον Μάη 2014, όπως έμεινε γνωστή η επίθεση στο κτίριο των Εργατικών Συνδικάτων της Οδησσού, όπου εκτελέστηκαν επιτόπου και κάηκαν ζωντανοί πάνω από 100 άνθρωποι. Αρκετοί από τους εθνικιστές μάλιστα ενσωματώθηκαν στις κυβερνητικές δομές της νέας αστικής εξουσίας, στελεχώνοντας έως και την ουκρανική κυβέρνηση!

Ολα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις Ζελένσκι και Ποροσένκο, ειδικά στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, έχουν καταπατήσει δικαιώματα μειονοτήτων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ελληνική μειονότητα και ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει απαγορευθεί η ρώσικη γλώσσα σε όλη την Ουκρανία.

Η υποκρισία του ευρωατλαντισμού

Σε αυτήν την κατάσταση βάζει πλάτη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση της προσφυγής σε αυτό του ΚΚ Ουκρανίας κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του να επικυρώσει τον Δεκέμβρη 2015 την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας. Η υπόθεση δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, παρά την ύπαρξη μελέτης ήδη από το 2018 της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου διαπιστώνεται «σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία (Κριμαία), όσο και στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση και βρίσκονται κοντά στη γραμμή επαφής...».

Μάλιστα, στις 24 Φλεβάρη 2022 η ουκρανική κυβέρνηση έστειλε αίτημα προς το ΕΔΔΑ για «αναβολή της εξέτασης όλων των αιτήσεων κατά της Ουκρανίας μέχρι νεωτέρας». Στις 2 Μάρτη το ΕΔΔΑ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ότι όλες οι νέες αιτήσεις κατά της Ουκρανίας θα τίθενται προς εξέταση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ οι υποθέσεις που είναι ακόμα υπό διερεύνηση (πριν δηλ. το στάδιο της εξέτασης) αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας... Στις περιπτώσεις που ο φάκελος της υπόθεσης είναι έτοιμος για εξέταση από το Δικαστήριο, η διαδικασία θα προχωράει κανονικά, όμως καμία απόφαση δεν θα δημοσιεύεται ούτε θα κοινοποιείται στα μέρη μέχρι νεωτέρας (!)

Η αστική Δικαιοσύνη λοιπόν «παύει» και επισήμως και χωρίς προκάλυμμα, όταν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Γίνεται συνεπώς φανερό ότι κάθε είδους αποτρόπαιο έγκλημα χωράει στις «δυτικές αξίες» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων (συντηρητικών, φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών, πράσινων, δεξιών, αριστερών, ή όπως αλλιώς χωροθετούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα) όταν αυτό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και σχεδιασμούς. Γιατί ακριβώς οι αντιθέσεις που οδήγησαν στον πόλεμο δεν είναι ανάμεσα στη «δημοκρατία» και στον «αυταρχισμό», αλλά ανάμεσα σε γιγάντια μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του πλούτου.

Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, για τα ευήκοα ώτα που βρίσκει ο Ζελένσκι στα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών όλο αυτό το διάστημα. Εξάλλου, με τις ευλογίες της ΕΕ έχουν νομιμοποιηθεί και δικαιωθεί ιστορικά όλοι αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι απόγονοι των Ταγμάτων Θανάτου των SS που κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ οι κομμουνιστές διώκονται. Ιδεολογία της ΕΕ είναι αυτή του αντικομμουνισμού, της θεωρίας των δύο άκρων, της παραχάραξης της Ιστορίας. Δεν ξεχνάμε τη διακήρυξη που υπέγραψαν το 2019 ομόφωνα, μαζί με τους ακροδεξιούς, οι ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Τσίπρας, στην επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, «για το Σιδηρούν Παραπέτασμα που είχε διχοτομήσει την Ευρώπη για δεκαετίες»...

Αντικομμουνισμός, βαρβαρότητα και επιθέσεις κατά των λαών. Τίποτα δεν τους διαχωρίζει σε αυτά ούτε βέβαια από το ΝΑΤΟ ούτε από τον Πούτιν.

Αυτήν την πολιτική θα χειροκροτήσουν τα αστικά κόμματα της χώρας μας στη Βουλή. Αυτή χειροκροτούν άλλωστε και όσοι τελικά συντάσσονται με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Το επιχείρημα της «αλληλεγγύης στον αμυνόμενο» μόνο αθωώνει τους θύτες και λειτουργεί ως πρόσχημα για τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Γι΄ αυτό το ΚΚΕ υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού, όπως το ίδιο θα ίσχυε απέναντι σε κάθε «Μπάιντεν» ή «Πούτιν», κάθε υπεύθυνο για τη διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ησωστή πλευρά της Ιστορίαςείναι με κανένα στρατόπεδο ληστών. Είναι αυτή της κοινωνικής προόδου, του αγώνα σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την πραγματική ειρήνη και φιλία των λαών. Νίκη για τον ουκρανικό λαό θα είναι να απαλλαγεί οριστικά από αστικές κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι, τις φασιστικές - εθνικιστικές δυνάμεις που δρουν ελεύθερα στη χώρα, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.


Της
Μαριάννας ΔΙΠΛΑ*
* Η Μαριάννα Δίπλα είναι συνεργάτης του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα στη «νέα εποχή» των ανταγωνισμών
  • «Χρυσό» μετάλλιο σε εξοπλισμούς ξεπερνώντας ως ποσοστό του ΑΕΠ και τις ΗΠΑ!
  • 3,6% του ΑΕΠ και 6,5 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς για ΝΑΤΟικούς σκοπούς έδωσε μόνο πέρυσι ο ελληνικός λαός

Copyright 2021 The Associated

Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα και τους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε μεσοβδόμαδα η λυκοσυμμαχία, αναδεικνύοντας την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και εξελίξεις, την ώρα που ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχει μπει ξεκάθαρα σε νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Συγκεκριμένα, ως συνέπεια της απόφασης της ντόπιας αστικής τάξης, όπως υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις, να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας κάποιο καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική της λεία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ προκύπτει ότι:

-- Η Ελλάδα βρίσκεται για το 2021 στην κορυφή της λίστας των 30 κρατών - μελών, δαπανώντας το 3,59% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Με τα συμβόλαια για αμερικανικά ελικόπτερα, γαλλικά μαχητικά και φρεγάτες κ.λπ., πέρασε και τις ΗΠΑ που δαπάνησαν «μόλις» το 3,57%. Σημειωτέον, μόλις άλλες 6 χώρες (άρα 8 στο σύνολο), η Πολωνία με 2,34%, η Βρετανία με 2,25%, οι Κροατία, Εσθονία, Λετονία με 2,16%, και η Λιθουανία με 2,03%, έπιασαν τη ΝΑΤΟική νόρμα, όπως θεσπίστηκε το 2014, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του σε τέτοιες δαπάνες.

-- Σημειώνει και μια δεύτερη πρωτιά, πιάνοντας συγκεκριμένα και τον επιμέρους στόχο, από αυτό το 2% το 20% να πηγαίνει σε νέους, μείζονες εξοπλισμούς. Δίνει εκεί το 38,8% αυτών των δαπανών, όχι απλά πιάνοντας τη νόρμα αλλά καλύπτοντάς την σχεδόν στο διπλάσιο. Ολες οι άλλες χώρες ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά.

-- Σε χρήματα, φέρεται να δέσμευσε το 2021 6,496 δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες, από 4,812 το 2020 και 3,939 το 2014. Το ίδιο το ΝΑΤΟ υπολογίζει την αύξηση από πρόπερσι σε πέρυσι σε 31,51%, όταν ήδη από το 2028 στο 2019 υπήρχε ποσοστιαία αύξηση 8,25%.

Η ΝΔ πήρε έτσι «επάξια» τη σκυτάλη της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν, σημειωτέον, προετοιμάστηκε η νέα Συμφωνία για τις βάσεις, αποφασίστηκαν μια σειρά εξοπλισμών, όπως οι αναβαθμίσεις των αεροσκαφών «P3» και «F-16», και παράλληλα υλοποιήθηκε ο πρώτος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Αθήνας - Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, το 2015 δαπάνησαν 4,073 δισ. ευρώ, το 2016 4,190, το 2017 4,208 και το 2018 4,560.

Τέλος, το ΝΑΤΟ υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος της χώρας πλήρωσε το 2021 664 δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, όταν π.χ. στη Γερμανία το κόστος κατά κεφαλήν ήταν στα 631.

«Καθρέφτης» της όξυνσης των ανταγωνισμών η απογείωση των πολεμικών δαπανών

Βέβαια, τα παραπάνω ογκούμενα ποσά αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στη βάση άλλωστε της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών παγκοσμίως, με τα 30 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας να δαπανούν πέρυσι συνολικά 1,050 τρισ. δολάρια, από 1,031 το 2020 και 1,001 το 2019.

Εξάλλου, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας την έκθεση, τόνισε ότι το κείμενο δημοσιοποιήθηκε «υπό το πρίσμα των πολύ σοβαρών εξελίξεων που έχουμε δει στην Ουκρανία, με τη ρωσική εισβολή» και καθώς «τους τελευταίους μήνες, το περιβάλλον ασφαλείας μας έχει επιδεινωθεί δραματικά».

Τόνισε ότι ήδη από το περασμένο φθινόπωρο το ΝΑΤΟ ανέλαβε δράση για να ενισχύσει την ετοιμότητα των δυνάμεών του, ανέπτυξε περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και αύξησε την «υποστήριξή» του στην Ουκρανία.

«Αυτό βασίστηκε στη μακροχρόνια βοήθεια του ΝΑΤΟ προς τις δυνάμεις και τους θεσμούς της Ουκρανίας», είπε, εξηγώντας ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, «οι σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες μέλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρείχαν σύγχρονο εξοπλισμό. Και υποστήριξαν μεταρρυθμίσεις», εξ ου και «οι ουκρανικές δυνάμεις είναι τώρα μεγαλύτερες, καλύτερα εξοπλισμένες, καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα καθοδηγημένες από ποτέ. Και χρησιμοποιούν την εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό τους στην πρώτη γραμμή», απέναντι στη Ρωσία.

Επέμεινε, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια στο ΝΑΤΟ έχει εφαρμοστεί «η μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική πλευρά. Αναπτύξαμε επίσης νέα στρατιωτικά σχέδια για την αποτροπή και την άμυνά μας».

«Ολα αυτά επέτρεψαν στο ΝΑΤΟ να απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε και εξήγησε: «Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά μας σχέδια μέσα σε λίγες ώρες από την εισβολή. Και μέσα σε λίγες μέρες, αναπτύξαμε χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας (...) υποστηριζόμενα από μεγάλη αεροπορική και ναυτική δύναμη». Αλλωστε, φέρεται να έχουν συνολικά 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες ανεπτυγμένους στην Ευρώπη, επίσης συνολικά 40.000 στρατιώτες από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας έχουν τεθεί απευθείας υπό ΝΑΤΟική διοίκηση.

«Νέα εποχή στην παγκόσμια ασφάλεια» με πολεμικές απειλές σε Ρωσία - Κίνα

Σε αυτό το μοτίβο, ο Στόλτενμπεργκ θύμισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα, οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να επενδύσουμε περισσότερα, και πιο γρήγορα, στην άμυνά μας. Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας και υπάρχει μια νέα αίσθηση επείγοντος», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «οι Σύμμαχοι θα υποβάλουν πρόσθετα σχέδια σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης της υπόσχεσης περί αμυντικών επενδύσεων εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο».

Αλλωστε, όπως τονίζεται στην ίδια την έκθεση, «έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή στην παγκόσμια ασφάλεια, όπου οι αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αμφισβητούν ανοιχτά τις βασικές αρχές για την ασφάλειά μας και επιδιώκουν να ξαναγράψουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη από την οποία εξαρτώνται η ειρήνη και η ευημερία μας». «Αντιμέτωπες με αυτή τη νέα πραγματικότητα, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται ενωμένες και να συνεργάζονται στενά σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ».

Ξεκαθαρίζεται, ακόμα, ότι «στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2022, θα λάβουμε περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων για την ατζέντα "ΝΑΤΟ 2030" και τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας μας για το μέλλον. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ και να αυξάνουμε την ετοιμότητά μας. Θα συμφωνήσουμε σαφείς στόχους ανθεκτικότητας για να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες μας και οι κρίσιμες υποδομές μας είναι λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις. Θα συνεχίσουμε επίσης να επιταχύνουμε τη διατλαντική καινοτομία για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, με την πλήρη εκκίνηση του Defense Innovation Accelerator για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) και του Ταμείου Καινοτομίας».

Ακόμα τονίζεται: «Για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, θα ενισχύσουμε την υποστήριξη και τη συνεργασία μας με ομοϊδεάτες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ» (για την οποία στην έκθεση τονίζεται ότι συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ σε πάνω από 70 πεδία), ενώ επίσης στη Μαδρίτη θα καταλήξουν ως προς την υπό «επικαιροποίηση» «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, «το πιο σημαντικό έγγραφο καθοδήγησης για τη Συμμαχία μας μετά την ιδρυτική μας Βορειοατλαντική Συνθήκη», όπως τονίζει η έκθεση, αναφερόμενη στο κείμενο - δόγμα που ορίζει τις βασικές γραμμές αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξ ου και «η Στρατηγική Αντίληψη του 2022 θα αντικατοπτρίζει τη νέα μας πραγματικότητα ασφάλειας (...) και θα οδηγήσει στη συνεχή προσαρμογή της Συμμαχίας μας».

Δεν περνά, τέλος, απαρατήρητο ότι στη λογική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», στην έκθεση τονίζεται ότι η λυκοσυμμαχία, εκτός από την ΕΕ, «συνεργάζεται» με τα Ηνωμένα Εθνη, τον ΟΟΣΑ και την Αφρικανική Ενωση. «Διατηρεί επίσης τακτικό διάλογο» με άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όλα στη λογική αναζήτησης πάσης φύσεως προφάσεων για το άπλωμα της δολοφονικής του δράσης όπου Γης.

Τουλάχιστον 1 στους 5 δεν θέλει το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ενώ έχουν χύσει τόνους μελάνι σε προπαγανδιστικό υλικό υπέρ της λυκοσυμμαχίας, μέσα από γιγαντιαίες εκστρατείες παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ενώ όλα τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί στηρίζουν με χαρακτηριστική «μονοφωνία» την πολιτική της εμπλοκής, ακόμα και τα ίδια τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αποτυπώνουν πως τα παραπάνω γίνονται αντίθετα και από τη βούληση μεγάλων τμημάτων των λαών και του ελληνικού.

Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που διενέργησε το ίδιο το ΝΑΤΟ - με ό,τι αυτό σημαίνει - σε όλα τα κράτη-μέλη του, και δημοσιεύτηκε μεσοβδόμαδα, προκύπτουν τα εξής:

Συνολικά το 11% των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη - μέλη θα ήθελαν η χώρα τους να φύγει από το ΝΑΤΟ, ενώ και ένα 27% απαντά «δεν ξέρω». Αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 17% ενώ ένα επιπλέον 16% απαντά «δεν ξέρω». Η χώρα έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά, αν και υπάρχουν και πολύ υψηλότερα, π.χ. το 27% των Βουλγάρων, το 19% των Τσέχων και των Λετονών, το 24% των Μαυροβούνιων, το 28% των Σλοβάκων και των Σλοβένων θα ήθελαν επίσης να εγκαταλείψουν οι χώρες τους το ΝΑΤΟ.

Παραπέρα, δείχνοντας βασικά την «αξία» και την «εμπιστοσύνη» που εμπνέει σε ευρύτερα στρώματα του λαού η λυκοσυμμαχία, ένα 20% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (1 στους 5 δηλαδή) διαφωνεί ανοιχτά με την άποψη ότι η ιδιότητα της χώρας ως κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ μειώνει την πιθανότητα να δεχτεί επίθεση από το εξωτερικό. Υπάρχει επίσης και ένα 17% που ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Πίσω από την κουρτίνα...

«Η Ρωσία μπορεί να κερδίζει τον πόλεμο των όπλων. Αλλά η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο της πληροφορίας. Αυτό είναι το κλειδί για να λάβουν την υποστήριξη και τη συμπάθεια των συμμάχων».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Σον Μακ Φέιτ, ανώτερο στέλεχος της ευρωατλαντικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», που μίλησε πριν από λίγες μέρες στην «Washington Post» για την επιτυχία της ουκρανικής κυβέρνησης στον πόλεμο της πληροφορίας.1

Η εκστρατεία αυτή βασίζεται σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή προπαγάνδας, στην οποία συμμετέχουν - πέρα από επιτελεία ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών - πάνω από 150 εταιρείες δημόσιων σχέσεων και επικοινωνίας, οι οποίες συνεργάζονται με το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, προκειμένου το ευρωατλαντικό αφήγημα να επικρατήσει στη σφαίρα της πληροφορίας.

Μάλιστα, είναι τόσο «επιτυχημένη», που όπως σημειώνει η «Washington Post», διάφοροι Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «αν και δεν μπορούν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα πολλές από τις πληροφορίες που δίνει το Κίεβο σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των θυμάτων και για τις δύο πλευρές, αναγνωρίζουν την εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας του».

Από σάιτ που διαχειρίζεται το «Ukraine.ua» με ειδήσεις για τον πόλεμο και οργάνωση οικονομικής καμπάνιας στήριξης του ουκρανικού στρατού
Από σάιτ που διαχειρίζεται το «Ukraine.ua» με ειδήσεις για τον πόλεμο και οργάνωση οικονομικής καμπάνιας στήριξης του ουκρανικού στρατού
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που μίλησε επίσης στην «Washington Post» υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως «είναι πραγματικά εξαιρετικοί (σ.σ. η ουκρανική κυβέρνηση) στη στρατηγική επικοινωνία - στα ΜΜΕ, στις επιχειρήσεις πληροφοριών αλλά και στις ψυχολογικές επιχειρήσεις».

Μάλιστα, ο ίδιος ΝΑΤΟικός επιχείρησε να παρουσιάσει σαν «αυτοδημιούργητη» την ικανότητα του Κιέβου στον πόλεμο της προπαγάνδας, συμπληρώνοντας πως ελπίζει «οι δυτικές χώρες να παραδειγματιστούν από αυτούς».

Στην πραγματικότητα έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Το ΝΑΤΟ έχει φροντίσει να στήσει «πρακτορεία» στην Ουκρανία, προκειμένου να μεταφέρει τη μεγάλη «τεχνογνωσία» του στην τέχνη του πολέμου της προπαγάνδας ήδη από το 1997, με την ίδρυση του «Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης» του ΝΑΤΟ. Εναν μηχανισμό που σκοπό έχει «να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ΝΑΤΟ και να προωθήσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», εκπαιδεύοντας εδώ και δεκαετίες «ανεξάρτητους» δημοσιογράφους και άλλους ειδικούς στα Μέσα Ενημέρωσης και την Επικοινωνία.2

«Μεταπτυχιακό» στην αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα

Ο Μακ Φέιτ δεν είναι ο μοναδικός που δηλώνει εντυπωσιασμένος. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ίδιο δημοσίευμα δηλώνει πως «οι Ουκρανοί έχουν πάρει μεταπτυχιακό στον πόλεμο πληροφοριών» και εξηγεί πως αυτό που συμβαίνει στη σφαίρα της πληροφορίας είναι «βασική επικοινωνία εν καιρώ πολέμου: Δίνεις έμφαση σε όλα όσα είναι θετικά για εσένα. Φουσκώνεις τις απώλειες του εχθρού, υποβαθμίζεις τις δικές σου. Ποιο είναι το παλιό κλισέ; Οτι η αλήθεια είναι η πρώτη απώλεια του πολέμου; Τα κράτη ουσιαστικά λένε ό,τι είναι πιο επωφελές για αυτά εν καιρώ πολέμου».

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν συντάραξε κανέναν με τα λόγια αυτά. Αυτό ωστόσο που έχει ενδιαφέρον, είναι ο «μόνος του φόβος» γύρω από την αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας της ουκρανικής κυβέρνησης: «Η δύναμη του αφηγήματός τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους να υποθέσουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι είναι, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει τελικά τους Ουκρανούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις του απόστρατου υποστράτηγου Ben Hodges, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής των δυνάμεων Ευρώπης του Αμερικανικού Στρατού. Οπως παρατηρεί, αν και οι προσπάθειες του Κιέβου να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη στη Δύση είναι επιτυχημένες, δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τον απώτερο σκοπό τους, «να πείσουν τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να παρέχουν μαχητικά αεροπλάνα στην ουκρανική κυβέρνηση».

Ειδικοί προπαγάνδας από 150 εταιρείες

Στην καρδιά της μηχανής που «παράγει» την πολεμική προπαγάνδα βρίσκεται μια διεθνής σύμπραξη, που αριθμεί πάνω από 150 εταιρείες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας από όλο τον κόσμο που συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε η ιδρύτρια ενός πρακτορείου δημοσίων σχέσεων με έδρα την Ουκρανία, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας στο περιοδικό της βιομηχανίας δημοσίων σχέσεων «Prweek». Η ίδια είπε πως η εταιρεία της βοηθά εθελοντικά το ουκρανικό ΥΠΕΞ στη συνεργασία του με την παγκόσμια βιομηχανία των εταιρειών του κλάδου.3

Μάλιστα, αποκάλυψε πως «σήμερα έχουμε περισσότερους από 150 παγκόσμιους οργανισμούς που είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν παγκοσμίως». Είναι πιθανό η ανώνυμη γυναικεία φιγούρα πίσω από τις δηλώσεις αυτές να είναι η Ναταλία Πόποβιτς, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών «One Philosophy», του μεγαλύτερου ομίλου συμβούλων επικοινωνίας στις «μετασοβιετικές αγορές», η οποία, τέσσερις μέρες μετά την ανώνυμη συνέντευξη, μίλησε επώνυμα σε άλλο περιοδικό της βιομηχανίας της επικοινωνίας, το «PRvokemedia».

Στη συνέντευξή της, ανέφερε πως το προσωπικό των εταιρειών της, διαχειριστές κρίσεων και επικοινωνιολόγοι, εργάζεται εθελοντικά «24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα», προκειμένου να «υπερασπιστούν τον χώρο πληροφοριών της Ουκρανίας».4

Διασυνδέσεις με πανίσχυρα μονοπώλια και μηχανισμούς

Μόνο η ομάδα της Πόποβιτς περιλαμβάνει πάνω από 90 ειδικούς που διαχειρίζονται ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πελατών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως τα μονοπώλια «Microsoft», «MasterCard», «McDonald's», «Opel», «Sanofi», αλλά και τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας της Ουκρανίας, την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας κ.ά.

Μετά την «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας», δηλαδή το πραξικόπημα του 2014, η Πόποβιτς μαζί με μια σειρά επαγγελματιών επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων ίδρυσαν το «Ukraine Crisis Media Center», μια οργάνωση που ανάμεσα στους δωρητές της φιγουράρουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Καναδά, τα αμερικανικά «National Endowment for Democracy» και USAID, γνωστά «ταμεία» χρηματοδότησης «έγχρωμων επαναστάσεων» και άλλων επίδοξων πραξικοπηματιών σε όλο τον κόσμο, το βρετανικό «Institute for Statecraft», του οποίου οι εκστρατείες παραπληροφόρησης αποκαλύφθηκε πως άγγιξαν ακόμη και την Ελλάδα, και φυσικά το ΝΑΤΟ.

Η ίδια υπήρξε σύμβουλος του επιτελάρχη της Διοίκησης του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, το διάστημα 2015-2016, κατά το οποίο εξασφάλισε την υποστήριξη σε επίπεδο Διοίκησης του Προέδρου για ένα «σχέδιο στρατηγικής μεταρρύθμισης των επικοινωνιών».

Το σχέδιο εκτελέστηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με στόχο «την οικοδόμηση μιας πιο συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης στις επικοινωνίες σε κρατικό επίπεδο μεταξύ όλων των κλάδων της εξουσίας - της διοίκησης, του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας».

Μάλιστα, η Πόποβιτς ηγήθηκε μιας σειράς «εθνικών εκστρατειών δημόσιας εκπαίδευσης» για την αναθεώρηση της Ιστορίας γύρω από τις επετείους για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αλλά και τους αντικομμουνιστικούς εορτασμούς του «Γολoντομόρ», δηλαδή του «μεγάλου λιμού της Ουκρανίας».

Είναι γνωστό πως μετά το 2014 η αναθεώρηση της Ιστορίας στην Ουκρανία, παράλληλα με την «αποκομμουνιστικοποίηση», ξέθαψε τους ντόπιους φασίστες που είχαν συνεργαστεί με τους ναζί ενάντια στην ΕΣΣΔ, όπως τον Στέπαν Μπαντέρα, και τους ανακήρυξε «εθνικούς ήρωες».

Το «ιππικό» της βιομηχανίας επικοινωνίας

Τον ρόλο του συντονισμού αυτής της γιγάντιας εκστρατείας προπαγάνδας έχει αναλάβει ο γενικός διευθυντής της βρετανικής «Ενωσης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνιών» (Public Relations and Communications Association - PRCA) και διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Συμβούλων Επικοινωνιών (ICCO), Φράνσις Ινγκχαμ. Η PRCA είναι η μεγαλύτερη ένωση της βιομηχανίας επικοινωνίας και εκπροσωπεί περισσότερους από 35.000 επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων σε 82 χώρες παγκοσμίως.

Σε συνέντευξή του, ο ίδιος επιβεβαίωσε τον αριθμό των εταιρειών που στηρίζουν το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, λέγοντας πως πολλές «έχουν προσφέρει ολόκληρες ομάδες για να υποστηρίξουν το Κίεβο στον επικοινωνιακό πόλεμο. Η υποστήριξή μας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είναι ακλόνητη και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».5

Περιγράφοντας τη συνεισφορά των εταιρειών επικοινωνίας, ο Πάμπλο Ο' Χάνα, ιδρυτής της «Apostrophe Campaigns», είπε: «Εργαζόμαστε για τη διάδοση επίσημων πληροφοριών μέσω ισχυρών διαύλων, επιβάλλοντας βασικά μηνύματα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συνεργαζόμαστε επίσης με το υπουργείο και τους συνεργάτες του, για να αναζητήσουμε ευκαιρίες στα μέσα ενημέρωσης, να επαληθεύσουμε πηγές και υλικό και να βοηθήσουμε σε οποιονδήποτε τομέα ειδικευόμαστε.

Ειδικευόμαστε στις πολιτικές επικοινωνίες (εξυπηρετούμε υψηλόβαθμους πολιτικούς και πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρώπης), οπότε μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό το μέτωπο, μαζί με δημόσιες σχέσεις, μέσα ενημέρωσης, επικοινωνίες, έλεγχο γεγονότων, γραφιστική, βιντεοσκόπηση, ψηφιακά / κοινωνικά μέσα κ.λπ.».

«Απόφοιτοι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η «σωστή φρασεολογία»

Ενα ακόμη κομβικό πρόσωπο στην προπαγανδιστική εκστρατεία είναι ο Γιάροσλαβ Τουρμπίλ, που από τον Νοέμβρη του 2020 είναι ειδικός Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και επικεφαλής της «Ukraine.ua», που αποτελεί το «ψηφιακό οικοσύστημα της Ουκρανίας για τις παγκόσμιες επικοινωνίες».

Ο Tουρμπίλ ξεκίνησε την πορεία του από το «Internews», έναν «ανεξάρτητο οργανισμό» που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση6και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους σε δεξιότητες γύρω από την επικοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η υπηρεσία «Ukraine.ua» μεταξύ άλλων παρέχει έναν διαδικτυακό φάκελο με έτοιμο προπαγανδιστικό υλικό για διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, που περιλαμβάνει βίντεο και φωτογραφίες.7Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα από τα πρώτα κατασκευάσματα παραπληροφόρησης του πολέμου, το ηχητικό της υποτιθέμενης απάντησης που δόθηκε από τους στρατιώτες στο φιδονήσι σε ρωσικό πολεμικό πλοίο, οι οποίοι τιμήθηκαν από τον Ζελένσκι για τον ηρωικό τους θάνατο και αργότερα το ίδιο το ουκρανικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως τελικά ήταν ζωντανοί!8

Στον φάκελο υπάρχει επίσης έγγραφο που ενημερώνεται καθημερινά με τα βασικά μηνύματα που πρέπει να αναπαραχθούν από τα ΜΜΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η σωστή επιλογή λέξεων και φράσεων είναι κρίσιμη.

Μάλιστα, υπάρχει ξέχωρο έγγραφο που καταγράφει σε λίστα «σωστές» και «λάθος φράσεις» γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Ρωσικά κλισέ όπως το δημοψήφισμα στην Κριμαία ή "η βούληση του λαού της Κριμαίας" είναι απολύτως απαράδεκτα», σημειώνει το έγγραφο και πρέπει να αντικαθίστανται από φράσεις όπως «κατοχή και προσπάθεια προσάρτησης της Κριμαίας».

Απαράδεκτες θεωρούνται οι φράσεις «εμφύλιος πόλεμος στο Ντονμπάς» και «ουκρανική κρίση», οι οποίες πρέπει να περιγράφονται ως «ένοπλη επίθεση από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο Ντονμπάς, διεθνής ένοπλη σύγκρουση, ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, ένοπλη σύγκρουση», ενώ επίσης απαράδεκτη θεωρείται η φράση «αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», οι οποίες πρέπει να αποκαλούνται «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το έγγραφο που περιγράφει τον σκοπό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο οποίο αναφέρεται: «(...) Φαίνεται ότι οι βασικές αξίες και το DNA της ουκρανικής κοινωνίας - η αγάπη για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ελεύθερη σκέψη και τις ευρωπαϊκές αξίες - είναι αξίες που αποτελούν ανάθεμα για τον Πούτιν. Δεν μπορεί ούτε να κατανοήσει, ούτε να ανεχθεί αυτές τις αξίες - και έτσι αντίθετα επιδιώκει να τις καταστρέψει. Ως αποτέλεσμα, η στρατιωτική επίθεση και η πλήρης παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων και νόμων είναι το μόνο πράγμα που η Ρωσία είναι σε θέση να προτείνει για να ενθαρρύνει ανεξάρτητα κράτη να κινηθούν εντός της τροχιάς του "ρωσικού κόσμου" - του νεο-ιμπεριαλιστικού σχεδίου της».

Αλήθεια, θυμίζουν μήπως κάτι όλα τα παραπάνω που τα βρίσκει κανείς αυτούσια στα αστικά ΜΜΕ της χώρας μας; Η προπαγάνδα του πολέμου δεν αποτελείται απλά από ψεύδη και παραπληροφόρηση αξιωματούχων, «ενσωματωμένων» δημοσιογράφων ή άλλων. Είναι προϊόν μεγάλων, ειδικευμένων οργανισμών και προπαγανδιστικών μηχανισμών όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που επιστρατεύεται για να εξυπηρετήσει τους στόχους της μιας απέναντι στην άλλη, με θύματα πάντα τους λαούς.

ΠΗΓΕΣ:

1. https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/03/16/ukraine-zelensky-information-war/

2. Βλέπε «Ριζοσπάστης», Τρίτη 15 Μάρτη 2022, «Τα πρακτορεία ενός παράλληλου πολέμου»

3. https://www.prweek.com/article/1748159/global-pr-community-rallies-help-ukraine-government-comms

4.: https://www.provokemedia.com/latest/article/from-ukraine-with-love

5. https://www.provokemedia.com/latest/article/global-pr-industry-pledges-communications-support-for-ukraine

6. https://internews.org/wp-content/uploads/legacy/2020-04/Internews_2018-Form_990-REDACTED.pdf

7. https://drive.google.com/drive/folders/19Q0fZoMH7Rl88OAwIeSakQ8lhy31qiHT

8. https://edition.cnn.com/2022/02/28/europe/snake-island-ukraine-russia-survivors-alive-intl/index.html


Δ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ