Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια αλλαγή;

Εγραψε η «Αυγή», 31/3/2015: «Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές, αλλά τι θα τις αντικαταστήσει για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης. Αυτή τη θεμελιακή πολιτική επιλογή εξυπηρετεί η απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και δράσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα ανοίξουν το δρόμο για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Το μείζον, επομένως, είναι η αλλαγή πολιτικής». Αλήθεια, όμως, για τι είδους αλλαγή πολιτικής μιλάμε όταν: Ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Αγκ. Μέρκελ είπε ότι δε θα καταστρέψει το όποιο «θετικό έργο» της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή το 70% των μνημονίων. Οτι υπάρχει ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Οτι υπάρχει ανάγκη προώθησης και νέων μεταρρυθμίσεων που τις επεξεργάζονται με την τρόικα των θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισόν) και τον ΟΟΣΑ, για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου; Τι αλλάζει λοιπόν; Αλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε το στιλ, δεν άλλαξαν όμως τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την κυρίαρχη πολιτική, δηλαδή τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που απλώς διεκδικούν μια χαλάρωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ, ώστε να βρεθεί χρήμα που θα στηρίξει τις επενδύσεις τους. Για το λαό δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό...

Κοροϊδία στο τετράγωνο

Κλίμα αναμονής και εφησυχασμού απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Ετσι, χτες, λίγα 24ωρα πριν την απεργία της Κυριακής στο Εμπόριο, ο μεν υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά «για την κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου, του Ν. 4177/2013, στο αμέσως επόμενο διάστημα», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης είπε, μέσες άκρες, ότι τελείωσε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και ότι θα υπάρχει πλέον το παλιό καθεστώς (δυο Κυριακές ανοιχτά το χρόνο, συν δυο Κυριακές ακόμα στις εκπτωτικές περιόδους). Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει «πρωταπριλιάτικο αστείο» την εξαγγελία και θυμίζει ότι «τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει ξανά στο πιο πρόσφατο παρελθόν», κυρίως πριν από κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία για τους εργαζόμενους βρίσκεται στο γεγονός ότι η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας παραμένει στα λόγια για την κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα εγγυάται μέσω του Π. Σκουρλέτη ότι το πλαίσιο που θα διαμορφώσει θα διασφαλίζει τη λειτουργία των καταστημάτων «με όρους ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων»! Δηλαδή κοροϊδία στο τετράγωνο για εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ, που ξέρουν ότι «ισότιμος ανταγωνισμός» με τα μονοπώλια δεν μπορεί να υπάρξει και ότι αυτός ακριβώς ο ανταγωνισμός είναι που τους κατατρώει, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων...

Τα άπλυτά τους στη φόρα

Τα στελέχη που έχουν μείνει στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν και πολλά να χάσουν ξεκατινιάζοντας τους πρώην «συντρόφους τους» που έχουν μετοικίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και να βγάζουν άπλυτα στη φόρα. Ετσι, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου με «Ανοικτή Επιστολή» «καρφώνει» τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, Θεοδώρα Τζάγκρη, Γ. Μιχελογιαννάκη, Θ. Παραστατίδη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «1ον: Εχετε ψηφίσει και μνημόνια και μεσοπρόθεσμα και μνημονιακούς νόμους, κάνετε πρόταση μομφής στον εαυτό σας; Υπενθυμίζω ότι ο κ. Κουρουμπλής ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και 33 μνημονιακούς νόμους. Η κ. Τζάγκρη ΟΛΑ τα μνημόνια και ΟΛΑ τα μεσοπρόθεσμα και 88 καθαρά μνημονιακούς νόμους, η οποία μάλιστα εξαπέλυε και μύδρους προς αυτούς που είχαν προβληματισμούς ή δεν ψήφιζαν άρθρα των μνημονίων. Ο κ. Μιχελογιαννάκης το Μεσοπρόθεσμο και 36 μνημονιακούς νόμους. Ο κ. Παραστατίδης το πρώτο Μνημόνιο, ΟΛΑ τα μεσοπρόθεσμα και 88 καθαρά μνημονιακούς νόμους.

2ον: Ολα όσα λέγατε, ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ως πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές το 2009 - 2010 για τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση, τα κάνετε γαργάρα σήμερα; Πότε λέγατε αλήθεια; ΤΟΤΕ Η ΤΩΡΑ;».

Το θέμα έχει την πλάκα του...

Πρωταπριλιά...

Ως είθισται, ο «Ριζοσπάστης», τηρώντας το έθιμο της Πρωταπριλιάς, στο χτεσινό του φύλλο φιλοξένησε δημοσίευμα στη σελίδα 4 με τον τίτλο «Σάλος από τις δηλώσεις Τσίπρα», που αναφέρεται σε δήθεν δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ΝΑΤΟ σε ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα. Η αλήθεια είναι πως δε δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα να το συντάξουμε. Απλώς ανατρέξαμε σε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Αυτά που φέρεται να δήλωσε ο Α. Τσίπρας στην υποτιθέμενη συνέντευξη για το ΝΑΤΟ (δε θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές που συνιστούν επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, καταγγελία της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, απεμπλοκή από κάθε σχεδιασμό στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων κ.λπ.) αποτελούσαν τις θέσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική το Μάη του 2012, όταν ήθελε να εμφανίζεται ως «ριζοσπαστική δύναμη». Σήμερα βεβαίως έχουμε τα ανήκομεν εις την Δύσην, τις διαβεβαιώσεις της προσήλωσης στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο, τη στήριξη από τις ΗΠΑ, την επιδίωξη ενιαίου αμυντικού δόγματος με το Ισραήλ, την προετοιμασία για επεμβάσεις σε Ιράκ - Συρία στο όνομα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών κ.ά. Ανεξάντλητη πηγή πρωταπριλιάτικων αστείων οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

742 Γεννιέται ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής του Αγίου Γερμανικού Κράτους, που εκτεινόταν από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα Πυρηναία και τη Μεσόγειο. Πέθανε το 814.

1805 Γεννιέται ο κορυφαίος Δανός συγγραφέας ιστοριών για παιδιά, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

1872 Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, ο δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1920 Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της Σιβηρίας και της σοβιετικής Απω Ανατολής από τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας.

1922 Συνέρχεται στο Βερολίνο η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών, της 3ης Διεθνούς (Κομμουνιστικής), της 2ης Διεθνούς (Σοσιαλδημοκρατικής) και της 2½ Διεθνούς (που ιδρύθηκε το 1921 από ορισμένα Σοσιαλιστικά και Εργατικά Κόμματα και το 1923 συγχωνεύτηκε με τη 2η Διεθνή). Με τις επίμονες προσπάθειες, αλλά και τις σοβαρές υποχωρήσεις από τη μεριά της Κομμουνιστικής Διεθνούς, επιτυγχάνεται συμφωνία που προβλέπει την κοινή δράση ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση, τη δημιουργία ενιαίων προλεταριακών μετώπων σ' όλες τις χώρες, την παροχή βοήθειας στη Σοβιετική Ρωσία που απειλούνταν από την πείνα κ.ά. Οι ηγέτες της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, όμως, συνέχιζαν την πολιτική σε όφελος της αστικής τάξης.

1944 Ξεκινά η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τασσόταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, που συσπειρώνονταν στις οργανώσεις «Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση» - με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά - «Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας»). Πάνω από 15.000 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί όλων των όπλων κλείστηκαν από τους Βρετανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δυστυχώς, η ηγεσία του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από τα γεγονότα αυτά. Ετσι, λίγες μέρες μετά τη συντριβή του κινήματος, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, της ΠΕΕΑ και του ΚΚΕ υπέγραψε το σύμφωνο του Λιβάνου και δέχτηκε να καταδικάσει το κίνημα της Μέσης Ανατολής ως «στάση».

1949 Ισχυρές δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού ενεργούν επιθετικό ελιγμό στη βόρεια Πίνδο, αιφνιδιάζουν τον κυβερνητικό στρατό και καταλαμβάνουν τα υψώματα Προφήτης Ηλίας Φούρκα, Ταμπούρια, Γύφτισσα, Πουλιάνα, Πύργος Στράτσανης, Αμάραντο, κ.ά.

1962 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ.

1974 Πεθαίνει ο Ζορζ Πομπιντού, εν ενεργεία Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1969 και πρώην πρωθυπουργός (1962 - 1968).

1982 Οι Αργεντινοί εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ, βρετανικό προτεκτοράτο από το 1832. Η Βρετανία απαντά με στρατιωτική επέμβαση. Η σύγκρουση κατέληξε με βρετανική νίκη στις 14/6.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org