Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΡΑΦΗΝΑ
Εχασε τη ζωή του διανομέας σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα»

Ενας νέος εργαζόμενος, διανομέας σε επισιτιστική επιχείρηση στη Ραφήνα, έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου. Ο 19χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, την ώρα της δουλειάς, όταν χτυπήθηκε από άλλο όχημα. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου.

«Το θλιβερό αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών "ατυχημάτων" λόγω της απουσίας μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας. Ειδικά οι συνάδελφοί μας διανομείς, με την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της δουλειάς την περίοδο της καραντίνας, θέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα κάθε ώρα και στιγμή της βάρδιάς τους σε κίνδυνο, για να φτάσει γρήγορα η παραγγελία, ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους. Επισημαίνουν ακόμα την καθυστέρηση στην προσέλευση του ασθενοφόρου και την ανυπαρξία νοσοκομείου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ως παράγοντες που προστίθενται στο «κάδρο» των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας», τονίζουν το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο. Διεκδικούν: Διασφάλιση των μέτρων της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων, με ευθύνη της εργοδοσίας. Εξοπλισμό, μηχανάκια και έξοδα συντήρησης και καυσίμων με ευθύνη της εργοδοσίας. Ενταξη των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Κανένας διανομέας στους δρόμους σε έκτακτες καιρικές συνθήκες. Περιορισμένη ακτίνα κίνησης.

  • Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας - Θάσου.
8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Αγωνιστικός σταθμός για την κλιμάκωση της εργατικής - λαϊκής πάλης

Στις 5.30 μ.μ. η συγκέντρωση στα Προπύλαια

Με συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα Προπύλαια, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς ετοιμάζονται να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και παράλληλα να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η ΟΓΕ, Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν σε σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής, αποφάσισαν να τιμήσουν από κοινού την 8η Μάρτη, με τη συγκέντρωση που ετοιμάζουν και τις άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες να αποτελούν κρίκο κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα, που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα φέρει το νέο νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά.

Εκτός από την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση, κατέληξαν επίσης σε ψήφισμα και πλαίσιο αιτημάτων, ενώ κάθε φορέας σχεδιάζει τη δράση που θα ξεδιπλώσει. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ αλλά και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων για στάση εργασίας στις 8 Μάρτη, ώστε να πραγματοποιηθούν εκείνη τη μέρα συσκέψεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 8ης Μάρτη, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ όπου χιλιάδες εργαζόμενες βρίσκονται εδώ και μήνες εκτεθειμένες στον κίνδυνο της πανδημίας και στην επίθεση της εργοδοσίας, σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το πλατύ άνοιγμα στις εργαζόμενες στην καθαριότητα, για τις οποίες η πανδημία έχει διογκώσει τα προβλήματα της απληρωσιάς και της εντατικοποίησης, έχει στόχο το Συνδικάτο Καθαριστριών Πειραιά. Στις συνέπειες της τηλεργασίας ιδιαίτερα στις εργαζόμενες επικεντρώνουν με τις πρωτοβουλίες τους σωματεία σε κλάδους, όπως στο Χρηματοπιστωτικό και τις Τηλεπικοινωνίες, στους Λογιστές και τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Συνέχεια στη δράση του ενάντια στη δουλειά χωρίς ωράριο και στοιχειώδη δικαιώματα δίνει με αφορμή την 8η Μάρτη το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

«Μπροστά στη μεγάλη επίθεση που δέχονται οι ζωές μας, τα δικαιώματά μας, η υγεία των οικογενειών μας, που εδώ και ένα χρόνο τη βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση, η μόνη διέξοδος για τις γυναίκες του μόχθου είναι η συλλογική διεκδίκηση και δράση για όσα έχουμε ανάγκη σήμερα τον 21ο αιώνα. Γι' αυτό και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που τιμάμε την 8η Μάρτη, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», τόνισε μιλώντας στη σύσκεψη η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

«Οι αγώνες των εργατριών τους προηγούμενους αιώνες, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος, φωτίζουν τους αγώνες μας σήμερα που αντιμετωπίζουμε μια νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών με χιλιάδες απολυμένες, ή σε αναστολή, με εντατικοποίηση, με γενίκευση της τηλεργασίας και της ευέλικτης εργασίας, που κάνουν λάστιχο τη ζωή μας και εξαφανίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας», υπογράμμισε.

«Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το αγωνιστικό της μήνυμα για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση, βγαίνουμε μπροστά στον συλλογικό αγώνα για Υγεία και ζωή με δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απηύθυνε.

Σε άλλες πόλεις

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί σε συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 7/3, με θέμα: «Οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία των παιδιών». Επίσης, με αφορμή την 8η Μάρτη θα προχωρήσουν σε κοινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Δύο νεκροί σε λίγες μέρες και συρροές κρουσμάτων χάρη στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Την έκθεση στην πανδημία για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ, από τις αποθήκες και τα γραφεία μέχρι τα καταστήματα πώλησης, με τον απολογισμό του τελευταίου δεκαήμερου να είναι 2 νεκροί (ένας στον Πειραιά και άλλος ένας στη Χαλκιδική), αρκετοί νοσούντες και πολλαπλάσιος αριθμός εργαζομένων σε καραντίνα, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Τα παραπάνω, όπως επισημαίνει, «είναι μόνο όσα έρχονται σε γνώση των σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα, ύστερα από καταγγελίες των εργαζομένων που σπάνε τη σιωπή που επιβάλλεται από όλες ανεξαιρέτως τις αλυσίδες».

«Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ είχε καταγγελθεί με αναλυτικά στοιχεία, είχε αναδειχθεί με υπομνήματα προς το υπουργείο Εργασίας, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την εργοδοσία. Είχαν προειδοποιηθεί όλοι πριν από τα τραγικά νέα των τελευταίων ημερών! Ως εδώ! Οι ευθύνες υπάρχουν και θα καταλογιστούν!», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Υπενθυμίζει ότι την περασμένη βδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «με θράσος επικαλέστηκε τον κορονοϊό για να μη δεχτεί 3μελή αντιπροσωπεία των σωματείων», την ίδια στιγμή που η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει ξεφύγει. «Τα δεκάδες κρούσματα σε σούπερ μάρκετ και η συρροή που υπάρχει αυτές τις μέρες σε πολλά καταστήματα δεν απαντώνται με τα δήθεν "χρυσά βραβεία προστασίας" που μας κουνάνε οι επιχειρήσεις. Απαντώνται με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με προστασία των ευπαθών ομάδων, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας για να μην πεθαίνουμε μόνοι στο σπίτι», επισημαίνει.

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία στον κλάδο του Εμπορίου, με το ΠΑΜΕ, και να οργανώσουν τον αγώνα για την υγεία και τη ζωή τους. «Οι ναρκοθετημένοι χώροι δουλειάς που σπέρνουν ιό και εντατικοποίηση, η κρατική καταστολή, η εργοδοτική βία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του θανάτου, θα απαντηθούν! Η ζωή μας δεν είναι παιχνίδι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης!», καταλήγει η Γραμματεία.

Ακόμα ένας εργαζόμενος του κλάδου στη λίστα των θυμάτων

Στο μεταξύ, ένας ακόμα, δεύτερος εργαζόμενος στο εμπόριο, προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων από επιπλοκές του κορονοϊού. Πρόκειται για εργαζόμενο που δούλευε ως κρεοπώλης στο κατάστημα του «Μασούτη» στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, μεταφέροντας την οργή της για το γεγονός ότι «από την αρχή της πανδημίας φωνάζουμε και απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας παντού, αλλά ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, κόντρα στην επικίνδυνη λογική ότι τα μαζικά τεστ και οι απολυμάνσεις για τους εργοδότες είναι κόστος χωρίς όφελος».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί το αίσχος, εμποροϋπάλληλοι να μετακινούνται ακόμα και από νομό σε νομό για να μην κλείσουν τα καταστήματά τους οι μεγαλοεργοδότες». Οπως δεν γίνεται και «περιοχές σαν την Χαλκιδική να παραμένουν με ελάχιστα ασθενοφόρα, μηδαμινά Κέντρα Υγείας και υποστελεχωμένα».

Η Ενωση απαιτεί εδώ και τώρα η εργοδοσία, το κράτος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, και δηλώνει ότι το σωματείο θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των συναδέλφων στην υγεία και στη ζωή τους.

Μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού

Την επικίνδυνη τακτική της ανακύκλωσης και μετακίνησης εργαζομένων στα καταστήματα, που αποτελεί πηγή υπερδιάδοσης, επιμένει να αναδεικνύει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, φέρνοντας αυτήν τη φορά το παράδειγμα της εργοδοσίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Lidl»:

«Το Σαββατοκύριακο (σ.σ. 20 - 21 Φλεβάρη) εργαζόμενοι από τον Ελαιώνα και το Περιστέρι πήγαν στη Χίο (!) να βοηθήσουν στο στήσιμο του καταστήματος εκεί. Τη Δευτέρα βρέθηκαν τα πρώτα θετικά κρούσματα στη Χίο, την Τετάρτη το πρώτο στον Ελαιώνα και 7 στο Περιστέρι. Εννοείται ότι τα κενά των συναδέλφων από τη Χίο που βγήκαν σε καραντίνα καλύφθηκαν και πάλι από την Αθήνα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «διευθυντές συνέχιζαν να δουλεύουν με συμπτώματα», τα καταστήματα δεν κλείνουν «ούτε για μια ώρα», τα μοριακά τεστ «έγιναν rapid» και σε καραντίνα «βγαίνει μόνο το κρούσμα».

Στις παρεμβάσεις του Συλλόγου, υπεύθυνος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι «τηρούνται όλα τα μέτρα» ενώ πρόσθεσε πως «βλέπουμε το ζήτημα από άλλη σκοπιά». «Πράγματι, σε αυτό δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Γιατί εμείς βλέπουμε το ζήτημα από τη σκοπιά της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και αυτοί από τη σκοπιά της εξασφάλισης της κερδοφορίας τους», απαντά ο Σύλλογος, που με καθημερινές παρεμβάσεις αναδεικνύει την εγκληματική πρακτική της εργοδοσίας.

Στις καταγγελίες που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται, περιλαμβάνονται φήμες για συρροές δεκάδων κρουσμάτων σε καταστήματα, με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να παραπέμπουν τον Σύλλογο και τα ερωτήματά του «στα κεντρικά».

Στο μεταξύ, παρέμβαση έγινε το πρωί του Σαββάτου από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λαυρεωτικής σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στην Ανάβυσσο, μετά από κρούσμα που διαπιστώθηκε την προηγούμενη μέρα. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, τα μέτρα μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος περιορίστηκαν στη διενέργεια rapid test, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι πλην του κρούσματος συνέχισαν να δουλεύουν.

Στην Κοζάνη

Το περασμένο Σάββατο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτη» στην περιοχή του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στην Κοζάνη, με αφορμή το θάνατο του εργαζόμενου σε κατάστημα της αλυσίδας στον Πειραιά.

Το Σωματείο ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για τη μετατροπή των σούπερ μάρκετ σε εστίες διασποράς, και η παρέμβασή του είχε πολύ θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org