Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική

Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία του λαού!

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του λαού απαιτεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης.

***

Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, που αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της δικής της επικίνδυνης πολιτικής, απ' τη στιγμή που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας και για την προστασία της υγείας του λαού. Δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».

Ολο το προηγούμενο διάστημα σωματεία υγειονομικών, αλλά και εργατικά σωματεία, τόνιζαν την ανάγκη και διεκδίκησαν άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε τέτοια μέτρα, αλλά - σταθερά προσηλωμένη - στην εγκληματική λογική κόστους - οφέλους διαμορφώνει τις συνθήκες για να παίζουμε καθημερινά τη ζωή μας «κορόνα - γράμματα». Η κυβέρνηση ενοχοποιεί τώρα τις «ουρές» στα καταστήματα, που η ίδια άνοιξε, αυξάνοντας την κινητικότητα, χωρίς να πάρει ταυτόχρονα κανένα μέτρο προστασίας για την ασφαλή μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ανοιξε τα σχολεία, μέσα στο καταχείμωνο, με χειρότερους όρους από αυτούς που τα έκλεισε τον Νοέμβριο.

Η αυστηρότητα της κυβέρνησης σταματάει έξω από τους μεγάλους χώρους δουλειάς και τις επιχειρήσεις όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τώρα πια καμιά «ατομική ευθύνη» δεν τη σώζει.

Ο αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης δεν θα περάσει!

Ο λαός της Αττικής γνωρίζει πολύ καλά από την ίδια του την πείρα ότι παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια, η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών:

  • Η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα που είμαστε στο «κόκκινο», δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, και όταν λέμε επίταξη, δεν εννοούμε φυσικά το «τάισμα» με ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες.
  • Η κυβέρνηση δεν ενισχύει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την απαξιώνει ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μίας νόσου» έχει δραματικές συνέπειες για την αντιμετώπιση των λοιπών σοβαρών ασθενειών (όπως ο καρκίνος κ.ά.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του πληθυσμού στο Λεκανοπέδιο και όλη τη χώρα.
  • Η κυβέρνηση εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό - που φυσικά πρέπει να γίνει μαζικά και με ασφάλεια - όμως την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του στις υποδομές που απαιτούνται. Αντίθετα φορτώνει ένα ακόμα καθήκον στα ήδη υπερκορεσμένα νοσοκομεία. Καταργεί δομές των ανεπαρκέστατων Κέντρων Υγείας στην Αττική, μετατρέποντάς τα σε εμβολιαστικά κέντρα και ακυρώνοντας χιλιάδες ραντεβού, όπως στην Ηλιούπολη, στη Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα κ.α., με την κατάσταση να γενικεύεται σε όλη την Αττική.
  • Η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που - ειδικά τις ώρες αιχμής - είναι πραγματικά «υγειονομικές βόμβες». Η κατάσταση για όσους μετακινούνται με τις γραμμές του Μετρό και τις λεωφορειακές γραμμές, ειδικά αυτές που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, είναι εκρηκτική.
  • Η κυβέρνηση δεν στελεχώνει τις αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στη βιομηχανία, στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα κ.α. για τη λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και αυτών που πρέπει να ληφθούν σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Είναι άραγε τυχαίο ότι το τοπικό lockdown στην Αττική αφορούσε την περιοχή της Δυτικής Αττικής και γειτονικούς εργατικούς δήμους, όπου όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργούν βιομηχανίες και άλλοι μαζικοί χώροι δουλειάς, όπου δεν διασφαλίζονται οι αναγκαίοι όροι ασφάλειας των εργαζομένων σε συνθήκες πανδημίας και συνεπώς, αντικειμενικά, δημιουργείται το έδαφος για τη διασπορά του ιού και τη μεταφορά του στα λαϊκά σπίτια;

Οχι μόνο δεν είναι τυχαίο, αλλά για το ζήτημα αυτό δεν ακούμε κουβέντα από την κυβέρνηση και το μόνο που βλέπουμε είναι τα «πρωτόκολλα κερδοφορίας».

Οσο περνάνε οι μέρες, τόσο πιο άβολο γίνεται για την κυβέρνηση το ζήτημα με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων. Ολες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλλιεργούσαν κάλπικες ελπίδες ότι «τελειώσαν με την πανδημία», χάρη στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Πίσω από εκεί προσπάθησε και η ελληνική κυβέρνηση να κρύψει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτή είναι η αποκρουστική εικόνα του σάπιου συστήματος που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπου το Φάρμακο και η Υγεία είναι εμπορεύματα και μάλιστα πανάκριβα. Κατά τ' άλλα στήνεται για άλλη μια φορά ο γνωστός σκυλοκαβγάς για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση στο ΕΣΥ, για την οποία όλοι έχουν βάλει το χέρι τους.

Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Εκανε τη ζωή του λαού «κόλαση», ο οποίος εκτός από την πανδημία είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές σύμβασης, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αγωνία για την επόμενη μέρα. Οδήγησε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε απόγνωση. Και μετά από όλα αυτά, έχει το θράσος να συνεχίζει να κουνάει το δάκτυλο για την ατομική ευθύνη και να λαμβάνει μέτρα για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να στοχοποιήσει όσους κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, διεκδικώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας για τον εργαζόμενο λαό, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα.

Οργάνωση και πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή και δεν μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις.

Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε όλο τον πλανήτη ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια, που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ομως, ο καπιταλισμός βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, ακόμα και ευαίσθητους τομείς όπως αυτούς του φαρμάκου, του εμβολίου και συνολικά της Υγείας. Αυτός είναι ο πραγματικός και ορατός εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί.

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο λαός της Αττικής χρειάζεται να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση, προκειμένου, έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα, να αναγκάσει την κυβέρνηση ώστε:

-- Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με ενίσχυση των υποδομών και ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-- Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία κ.ά.

-- Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

-- Να διασφαλιστούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να μη διανοηθεί να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα για τα Εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο.

-- Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Να αποσυρθεί αμέσως το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.

-- Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

-- Εκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΛΑΣΙΘΙ
Η εκτόξευση των κρουσμάτων έχει την υπογραφή της κυβέρνησης

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διασπορά του κορονοϊού και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στον δήμο Χαλκιδέων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του λαού.

«Το τελευταίο διάστημα οι χώροι δουλειάς "βράζουν" από κρούσματα», τονίζει. «Στα εργοστάσια είναι κανόνας η έλλειψη πρόληψης, η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ, η λειψή ιχνηλάτηση ακόμα και όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν όλη την βάρδια σε κλειστό χώρο συχνά χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό και σε θερμοκρασία ψυγείου, περνώντας το προϊόν χέρι με χέρι, χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ούτε στα αποδυτήρια και στους χώρους διαλείμματος. Μάλιστα, οι ίδιοι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν και 12ωρα για τις ανάγκες του εργοδότη για περισσότερα κέρδη. Ποια μέτρα προστασίας πάρθηκαν για αυτούς τους εργαζόμενους;».

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η περίπτωση της ΜΙΜΙΚΟΣ - HQF, όπου τις προηγούμενες μέρες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα, δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας για την κατάσταση που επικρατεί στα εργοστάσια της περιοχής.

Σε αντίστοιχη παρέμβασή του, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, επισημαίνει ότι η μεγάλη διασπορά στη Χαλκίδα συνοδεύεται επίσης από αυξημένα κρούσματα στους γειτονικούς δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων και Θήβας, όπου και εργάζονται εκατοντάδες κάτοικοι του δήμου Χαλκιδέων. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, υπογραμμίζει την ανάγκη να παρθούν έστω και τώρα μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού.

Στο Λασίθι

Ανακοίνωση με αντίστοιχο περιεχόμενο εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ, μετά τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στο νομό, «αυτήν τη φορά στην πόλη του Αγίου Νικολάου με επίκεντρο σχολικές μονάδες και βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως και σε νοσηλευτές του ΓΝΑΝ».

Μεταξύ άλλων, η Κομματική Οργάνωση επισημαίνει τις κυβερνητικές ευθύνες «για το μη ασφαλές και χωρίς ουσιαστικά μέτρα άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», όπως και τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «οι ουρές αυτές τις μέρες στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια του Αγίου Νικολάου είναι συνέχεια αυτών στη Σητεία στις αρχές του μήνα».

Η Κομματική Οργάνωση χαιρετίζει «τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία του νομού μας, με τη συμπαράσταση άλλων μαζικών φορέων, την οργάνωση και τη διεκδίκηση των κατοίκων για μέτρα για την υγεία και ενίσχυση των μονάδων Υγείας».

Παράλληλα, σε αντίθεση με διάφορους τοπικούς παράγοντες που σπέρνουν τον εφησυχασμό και μεταφέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις πλάτες του λαού, υπενθυμίζει την πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθεί κατ' επειγόντως και στους 4 δήμους του Λασιθίου η κατάσταση στις μονάδες Υγείας και τα μέτρα που απαιτούνται για τη θωράκιση της υγείας του λαού.

65 θάνατοι και 1.814 νέα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο

65 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.814 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν το περασμένο τριήμερο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 248 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 5.829 και των κρουσμάτων 157.495.

Χτες Δευτέρα, άλλοι 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανακοινώθηκαν 543 νέα κρούσματα. Από αυτά, 265 εντοπίστηκαν στην Αττική (64 κρούσματα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 46 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 41 στον Πειραιά, 39 στην Ανατολική Αττική, 32 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 24 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 14 στη Δυτική Αττική και πέντε στα νησιά), 43 στην Αχαΐα, 39 στη Θεσσαλονίκη, 29 στην Εύβοια, 14 στη Λάρισα, από 9 σε Ρέθυμνο και Μύκονο.

Την Κυριακή 31/1 ανακοινώθηκαν 17 θάνατοι, κι άλλα 484 κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 222 στην Αττική, 58 στη Θεσσαλονίκη, 23 στην Αχαΐα, 20 στην Πιερία.

Το Σάββατο 30/1 καταγράφηκαν 15 θάνατοι και 787 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 384 στην Αττική, 68 στη Θεσσαλονίκη, 40 στην Εύβοια.

Πρώτη ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορονοϊού στη χώρα έγινε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εντοπίστηκε σε 36χρονο διάκονο της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως. Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους τις επόμενες μέρες. Προληπτικά ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών αποφάσισε τριήμερο κλείσιμο εκπαιδευτικών και κοινωνικών δομών (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, βρεφονηπιακών δομών).

Στο μεταξύ, δύο ακόμη υγειονομικοί προστέθηκαν στη λίστα των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών υγειονομικών στους 24. Πρόκειται για έναν 60χρονο γιατρό και έναν 53χρονο τραυματιοφορέα από το Νοσοκομείο Κατερίνης.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

Στο μεταξύ, στο φόντο της νέας αύξησης των κρουσμάτων, η οποία φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, ανακοινώθηκε η ένταξη στο καθεστώς των «κόκκινων» περιοχών για τις Περιφερειακές Ενότητας Αττικής, Λέσβου, Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, για τους δήμους Εορδαίας (Κοζάνη), Θηβαίων και Τανάγρας (Βοιωτίας), Σπάρτης (Λακωνίας), Χαλκιδέων και τον οικισμό Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου (Εύβοιας), τους δήμους Νέας Προποντίδας (Χαλκιδικής), Πατρέων (Αχαΐας), Θήρας και την Μύκονο.

Στις περιοχές αυτές («αυξημένου κινδύνου») ισχύουν τα εξής πρόσθετα περιοριστικά μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μ.μ. έως τις 5π.μ., τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια (αντί για διά ζώσης διδασκαλία), λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away (και click inside, με ραντεβού, για ένδυση, υπόδηση και βιβλιοχαρτοπωλεία).

Η Αττική διατηρεί από προηγούμενο καθεστώς τη χρονική ζώνη ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Οι περιοχές που δεν ανήκουν στις «κόκκινες» χαρακτηρίζονται «κίτρινες» και σε αυτές ανοίγουν επιπλέον τα Λύκεια και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ παραμένουν σε λειτουργία τα εμπορικά καταστήματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να πάρει τώρα τα άμεσα μέτρα που αρνείται εδώ και έναν χρόνο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη διαχείριση της πανδημίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αναμονή ενός τρίτου κύματος πανδημίας, η εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού, αλλά και ο εκτροχιασμός της διαδικασίας εμβολιασμού, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ανταγωνισμών των φαρμακοβιομηχανιών, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα κυβερνητικά "άνοιξε - κλείσε", επιβάλλουν τώρα έκτακτα μέτρα: Απαιτούν πραγματική θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας, μέτρα πρόληψης και μαζικά τεστ, πρόσβαση σ' όλα τα διαθέσιμα ασφαλή κι αποτελεσματικά εμβόλια. Απαιτούν, δηλαδή, όλα αυτά που η κυβέρνηση αρνείται να κάνει εδώ και έναν χρόνο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα και νέα ανεπαρκή «μπαλώματα»

Eurokinissi

Με την τακτική του «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα, τα γνωστά «άνοιξε - κλείσε» και με ανεπαρκή «μπαλώματα» βαδίζει η κυβέρνηση και προς το τρίτο κύμα της πανδημίας, αντί να πάρει έστω και τώρα μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σε επιχειρησιακή τηλεδιάσκεψη χτες το πρωί ζήτησε «μέγιστη ετοιμότητα και προετοιμασία για το τρίτο κύμα σε όλη τη χώρα», στο φόντο της αύξησης των κρουσμάτων, της διασποράς των μεταλλάξεων και της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι στην Αττική, στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, την προηγούμενη Δευτέρα 25/1 οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό ήταν 455, ενώ χτες έφτασαν τους 547.

Αντί όμως για οποιοδήποτε μέτρο πραγματικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, οι «διαρροές» του υπουργείου για το κυβερνητικό σχέδιο ενόψει τρίτου κύματος αφορούν κατά βάση την ακόμα μεγαλύτερη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου, με δραματικές συνέπειες συνολικά για την υγεία του λαού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης στη χτεσινή ενημέρωση υπερασπίστηκε την τακτική του «άνοιξε - κλείσε», υποστηρίζοντας ότι «η τακτική του "ακορντεόν" (...) έχει μια πολύ θετική πλευρά. Το "ακορντεόν" ανοίγει και κλείνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα, με βάση τα δεδομένα που έχεις και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ξανά η συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης, στη λογική «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου, να μην παρθούν τα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία του λαού, στην Υγεία, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εκπαίδευση κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε ένα πιο «αυστηρό» lockdown, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. να εφαρμοστεί σύντομα και στην Αττική, αφού πρώτα η κυβέρνηση ακούσει τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προμηθευτεί το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, έβαλε σαν όρο να δώσει το «πράσινο φως» η ΕΕ:«Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο της Ευρώπης, όπως έχει τεθεί», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, βέβαια, με κριτήριο και πάλι τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά του Τουρισμού, των Μεταφορών κ.ο.κ., δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να συζητήσει σε διμερές επίπεδο το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για διευκόλυνση των ταξιδιών στην Ελλάδα από χώρες της περιοχής που δεν είναι μέλη της ΕΕ (π.χ. Σερβία, Β. Μακεδονία). «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια ιδέα που θα χαρούμε πάρα πολύ, εκτός από λόγους υγείας, να προχωρήσει στο μέλλον και σε άλλες εφαρμογές. Θα είναι ιδανικό να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο, επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τον τομέα του Τουρισμού, που τον θεωρούμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, θα εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες», είπε.

«Ενίσχυση» για τρίτο κύμα και εμβολιασμό... η πρόσληψη 1.000 επικουρικών

Αντίστοιχα, στη χτεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι η «ενίσχυση» του ΕΣΥ για το τρίτο κύμα της πανδημίας και τις απαιτήσεις του εμβολιασμού... θα είναι η πρόσληψη 1.000 επικουρικών, δηλαδή εργαζομένων με ημερομηνία λήξης, που θα ανακυκλώσουν όσους πρόκειται να απολυθούν.

Χαρακτηριστικά, ο γγ ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο βάρος που σηκώνει το ΕΣΥ, που «δίνει μία διπλή μάχη, για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας καθώς και της διενέργειας των εμβολιασμών», για να διαφημίσει στη συνέχεια το νέο ανεπαρκές «μπάλωμα» της κυβέρνησης, που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων και των αυξημένων αναγκών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πρόσθετα στα 400 εμβολιαστικά κέντρα, θα λειτουργήσουν το Φλεβάρη άλλα 300, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα «μεγα-εμβολιαστικά κέντρα» που θα δημιουργηθούν στη HELEXPO στην Αθήνα και στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στην πραγματικότητα, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης, προδιαγράφεται η αναστολή ιατρικών λειτουργιών και σε άλλα Κέντρα Υγείας (η οποία έχει ήδη ξεκινήσει), επιπλέον μετακινήσεις προσωπικού κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς του εμβολιασμού, ανακοινώθηκε ότι έχουν διενεργηθεί συνολικά 290.000 εμβολιασμοί, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να φτάνει μόλις στο 2,75% του πληθυσμού (δεν ανακοινώθηκε τι ποσοστό αφορά και τις δύο δόσεις).

Αναφορικά με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής «AstraZeneca», η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδώρου επισήμανε τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σχετικά με τη χρησιμοποίησή του σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών (έχουν διατυπωθεί μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία). «Αγκάθι», όπως σημείωσε, αποτελεί «ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα». Η ίδια ανέφερε ότι το δείγμα αυτό θα μεγαλώσει, ενώ θα υπάρξουν και «πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία». Η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%, «σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 βδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Με βάση τα παραπάνω και μετά από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των εθνικών επιτροπών εμβολιασμών, αναμενόταν να διαμορφωθεί η τοποθέτηση για την εφαρμογή ή μη του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, έγινε σαφές ότι δεν έχει αυξηθεί η τοξικότητα της νόσου, αλλά η μεταδοτικότητά της, που όμως «είναι αρκετή για να επιβαρύνει τα ΕΣΥ και στην προεκτάσή του να αυξήσει και τη θνητότητα». Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 1 της νοτιοαφρικανικής.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τα εμβόλια

Ενώ καλπάζει η εξάπλωση του SARS-CoV-2 και των μεταλλάξεων

2021 Christopher Dolan

Ενώ καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας με πάνω από 103 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 2,4 εκατ. καταγεγραμμένους θανάτους, καθυστερεί η παγκόσμια προμήθεια εμβολίων λόγω της υποταγής της παραγωγής τους στην κερδοφορία φαρμακευτικών ομίλων και στους ανταγωνισμούς κρατών. Στο μεταξύ, όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί, αυξάνει και η ανησυχία για την εξέλιξη μεταλλάξεων του ιού και το ενδεχόμενο αυτές να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Μετά από παζάρι με την ΕΕ και εφόσον οι φαρμακευτικές δεν δεσμεύονται νομικά για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, τελικά η βρετανοσουηδική «AstraZeneca» θα παραδώσει στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο 40 εκατ. δόσεις, από τις 80 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή κατά 50% λιγότερες, αντί για 60% λιγότερες που είχε ανακοινώσει η εταιρεία την περασμένη βδομάδα. «Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την «AstraZeneca» για 300 εκατ. δόσεις (με επιλογή για άλλα 100 εκατ.) χωρίς να αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων παραδόσεων, ενώ η εταιρεία ...«δεσμεύεται» για «βέλτιστη δυνατή προσπάθεια».

Με το «δικαίωμα» της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει και να πουλά εμβόλια στο βαθμό και με τον ρυθμό που τη συμφέρει οικονομικά να μένει στο απυρόβλητο, πίσω από την κόντρα της ΕΕ με την «AstraZeneca» βρίσκονται οι ανταγωνισμοί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, εν προκειμένω σε σχέση με τους ρυθμούς παράδοσης εμβολίων στη Βρετανία.

Ενδεικτικά, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» για τις καθυστερήσεις των παραδόσεων της «AstraZeneca» στην ΕΕ, λέγοντας πως «υπάρχει πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε. «Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να συμβεί, το κατανοούμε», όμως, «εάν υπάρξει μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι πρόβλημα», είπε ο Κλεμάν Μπον.

Μάλιστα, η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις εξαγωγές εμβολίων, προχώρησε αρχικά ακόμη και στον περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, ενεργοποιώντας το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της ΕΕ, κατηγορώντας την πως «με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κορονοϊό». Τελικά η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 16 του Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου από τα ιρλανδικά σύνορα στη Βρετανία.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της «AstraZeneca» για χρήση στους άνω των 18 ετών χωρίς ηλικιακό όριο, ενώ η γερμανική ρυθμιστική αρχή το συστήνει μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών και η ιταλική για τους κάτω των 55 ετών, λόγω «μη επάρκειας δεδομένων για την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου στους ηλικιωμένους.

Χτες η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις παραδόσεις στην ΕΕ του εμβολίου που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική «Pfizer», υποσχόμενη μέχρι και 75 εκατ. επιπλέον δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, οι δυο εταιρείες υπολογίζουν «να αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα της 15ης Φλεβάρη» και να χορηγήσουν «την ποσότητα των δόσεων για την οποία έχουμε δεσμευτεί κατά το πρώτο τρίμηνο».

Επίσης η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την ΕΕ με 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου «Sputnik V» - ποσότητα αρκετή για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι - το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάρτηση του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αξιοποιηθεί κάθε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο

Την αξιοποίηση κάθε ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα παρακάτω:

«Η Κομισιόν έχει μεγάλες ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η παραγωγή και η πώληση των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες γίνεται με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου δυνατού κέρδους, τα οποία αποτελούν πολιτική της ΕΕ. Σε αυτήν την πολιτική και την απαρέγκλιτη ενιαία υλοποίησή της εντάσσεται και η απαγόρευση στα κράτη - μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Εκτός από τα εμβόλια για τα οποία η ΕΕ έχει συνάψει συμβάσεις με τους αντίστοιχους φαρμακευτικούς ομίλους, υπάρχουν κι άλλα εμβόλια που είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά, ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά κράτη και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε αριθμό δόσεων του εμβολίου, να σώσουν ζωές. Αυτό όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, αλλά η εξασφάλιση πλεονεκτήματος στον ανταγωνισμό με βάση τους όρους της "αγοράς" και ας έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες διασφάλισης της υγείας και της ζωής των λαών, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε εν αναμονή τρίτου κύματος της πανδημίας κι ενώ καταγράφεται η εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε πρόσφατη τοποθέτησή της, ανέφερε ότι «κανένα κράτος - μέλος σε αυτήν τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει παράλληλα συμβόλαιο» (για εμβόλια εκτός των συμβάσεων της ΕΕ). Αυτή η τοποθέτηση προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο κάθε κράτος - μέλος. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις ότι "αρμόδια για την οργάνωση και την παροχή των υπηρεσιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πόρων που διατίθενται για τις υπηρεσίες αυτές, είναι τα κράτη - μέλη».

Αυτό στα λόγια, γιατί στην πράξη ισχύει η απαγόρευση, η οποία μάλιστα επιβάλλεται χωρίς καν να τεκμηριώνεται αρμοδίως ότι όσα εμβόλια έχουν αποκλειστεί από τη λίστα συμβάσεων της ΕΕ αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.

Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η εξασφάλιση των απαιτούμενων εμβολίων, η παραγωγή των αναγκαίων δόσεων βρίσκεται στο έλεος της κούρσας των ανταγωνισμών μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών στην οποία είναι άμεσα ενταγμένη τόσο η ίδια η ΕΕ, ως διακρατική ένωση μονοπωλιακών συμφερόντων, όσο και οι κυβερνήσεις της, δεδομένου ότι κι αυτές έχουν άμεση ευθύνη στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση εμβολίων και στην παραγωγή των δόσεων δεν αφορούν κάποια οργανωτικά - τεχνικά ζητήματα αλλά έναν εμπορικό πόλεμο μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν αδρά με 7,5 δισ. ευρώ χρήματα των λαών της ΕΕ και σήμερα δηλώνουν "αδυναμία" να παραδώσουν τις συμφωνηθείσες δόσεις εμβολίου».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

-- Για ποιους λόγους και με ποια στοιχεία γίνεται ο αποκλεισμός άλλων εμβολίων; Υπάρχει πρόβλημα μη επαρκούς ασφάλειας κι αποτελεσματικότητάς τους και εάν ναι, είναι σε θέση η Κομισιόν να προσκομίσει τα σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα;

-- Πώς τοποθετείται στο αίτημα να αξιοποιηθούν όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, μέσω της διαπραγμάτευσης κάθε κράτους - μέλους για προμήθεια όλων των αναγκαίων δόσεων;

-- Πώς τοποθετείται στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κινητές μονάδες εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού, όσο και για τις μεγάλες ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της ΠΦΥ που έχουν μετατραπεί σε "μιας νόσου";».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εμβόλια και φάρμακα υποτάσσονται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς ομίλων και καπιταλιστικών κρατών

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα εξής:

«Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού, μέσα σ' ένα κλίμα εφησυχασμού και υπέρμετρης αισιοδοξίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εξαρχής είχε πει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να μην προχωρήσουν η αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους εργασίας, Εκπαίδευσης, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ. Τα εμβόλια, όσο κι αν είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα μέτρα πρόληψης, πολύ περισσότερο σε συνθήκες αναμονής του 3ου κύματος της πανδημίας. Ηδη νέες περιοχές της χώρας βρίσκονται στο "κόκκινο", με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν πήρε κανένα μέτρο για να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του λαού.

Είχαμε πει επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τις συμφωνίες της ΕΕ με κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, που υπηρετούν κι άλλες σκοπιμότητες, και ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, για να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ζητήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Η πορεία των εξελίξεων ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η προνομιακή μεταχείριση ισχυρών κρατών σε βάρος πιο αδύναμων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επιβεβαιώνεται ότι όλα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα αποτελούν χρυσοφόρα εμπορεύματα, των οποίων η έρευνα, παραγωγή και διανομή υποτάσσεται στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών.

Και ενώ η κατάσταση αυτή απειλεί την υγεία και τη ζωή των λαών, η κυβέρνηση προβάλλει τα "πιστοποιητικά εμβολιασμού", που εξυπηρετούν βασικά τα συμφέροντα των τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν νέες εκπτώσεις στα αναγκαία μέσα προστασίας. Το αποτέλεσμα από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του Τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς προληπτικά μέσα, όπως τεστ, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί.

Δεν αντιμετωπίζεται όμως και με τα ευχολόγια για την "εξαγορά της πατέντας", που ανοίγουν έναν νέο φαύλο κύκλο παζαριών και συμφωνιών με τις φαρμακοβιομηχανίες. Η πατέντα, που συνδέεται άμεσα με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, πρέπει να καταργηθεί. Αναδεικνύεται η ανάγκη της κρατικής κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας Φαρμάκου, της διεθνούς συνεργασίας για την προαγωγή της έρευνας, της μελέτης, της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Αυτή η πραγματικότητα φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την κραυγαλέα αντίφαση της εποχής μας: Από τη μια μεριά τα τεράστια άλματα και επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της συλλογικής ανθρώπινης εργασίας, και από την άλλη την ιδιοποίηση αυτών των επιτευγμάτων για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ακόμη και για την υγεία και τη ζωή. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ο ορατός εχθρός που μπαίνει εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας αύριο στις 4 μ.μ. καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, διεκδικώντας ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και ουσιαστική ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων της Αθήνας. Στην κινητοποίηση καλούν και Συνδικάτα της Αττικής.

Σύσκεψη το Σάββατο στην Ελευσίνα

Σε σύσκεψη σωματείων το Σάββατο 6 Φλεβάρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής καλούν το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Εργ/λων Μετάλλου Αττικής και Ναυπ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών, που έχουν ήδη οργανώσει για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, τα σωματεία προχωρούν σε σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν για τον παραπέρα συντονισμό και τα επόμενα βήματα της δράσης τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη μάχη για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς

Κινητοποιήσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις που ξεσκεπάζουν τις τραγικές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη διάδοση της πανδημίας

Από τη συγκέντρωση στο Μενίδι
Από τη συγκέντρωση στο Μενίδι
Την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, την απαράδεκτη τακτική της εργοδοσίας να αποκρύπτει κρούσματα και να εκθέτει το προσωπικό σε τεράστιους κινδύνους, αλλά και την ασυλία που της παρέχει η κυβέρνηση με τους μηδαμινούς κρατικούς ελέγχους, αναδεικνύουν με μια σειρά από παρεμβάσεις τους σωματεία σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα οργανώνουν την πάλη και τη διεκδίκηση ώστε να μην είναι η δουλειά μια καθημερινή αναμέτρηση με την πανδημία.

Την περασμένη Παρασκευή, συνδικάτα που δρουν στο Μενίδι, μια περιοχή που βρίσκεται στο «κόκκινο» και πριν από τα μέτρα για όλη την Αττική είχε μπει σε καθεστώς αυστηρού περιορισμού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, στάθηκε μεταξύ άλλων στις ευθύνες κράτους και κυβέρνησης για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας (πρώην ΚΕΠΕΚ), που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες επιχειρήσεις, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά, στην Ανοιξη, αυτήν την περίοδο είναι κλειστή και δέχεται μόνο ραντεβού, σε ένα τηλέφωνο που δεν απαντάει ποτέ. «Την ίδια στιγμή έρχονται καθημερινά καταγγελίες για κρούσματα σε χώρους δουλειάς, με τελευταίο παράδειγμα εργοστάσιο για το οποίο εργαζόμενοι λένε ότι υπάρχουν πάνω από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα», ανέφερε. Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας της περιοχής, το οποίο εξυπηρετεί τον 4ο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους και που στα όριά του βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Αττικής, με εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους, είναι σκόπιμα υποστελεχωμένο, λείπουν ειδικότητες και την ίδια στιγμή λένε ότι θα διαθέσουν το μισό προσωπικό για τον εμβολιασμό. Επίσης, κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή συνειδητά προσπαθεί να αποκρύψει τα κρούσματα στα σχολεία, ενώ δεν ανανεώνει συμβάσεις καθαριστριών στα Δημοτικά. Ο Πάνος Βασιλός, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον κλάδο τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους. Η συγκέντρωση έκλεισε με κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Στη Δυτική Αττική, επίσης μια περιοχή με εκατοντάδες βιομηχανίες και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, εκπρόσωποι συνδικάτων συνεχίζουν τις περιοδείες. Εκπρόσωποι του παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, από κοινού με αγωνιστές υγειονομικούς από το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, πραγματοποίησαν περιοδεία στην εταιρεία «Μέτρον Ενεργειακές Εφαρμογές ΑΕ». Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή σε σχέση με την πανδημία και για την ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Τόνισαν ότι οι γενικές οδηγίες της κυβέρνησης σε σχέση με την πρόληψη της πανδημίας είναι ανεπαρκείς. Ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρχει επικαιροποίηση της Εκθεσης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε επιχείρηση, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε ξεχωριστό χώρο, όλους τους κινδύνους που υπάρχουν κατά την παραγωγική διαδικασία και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου για μέτρα προστασίας μέσα στο χώρο δουλειάς.

«Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα»

«Αντί να περιμένουν 15 μέρες για να δουν τους "υπαίτιους" της εξέλιξης της πανδημίας στις δίκαιες κινητοποιήσεις των φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών που διαδηλώνουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική - εγκληματική πολιτική της ΝΔ, να στρέψουν την προσοχή τους στους εργασιακούς χώρους που εξακολουθούν να είναι χώροι μετάδοσης και διασποράς του ιού, στα ΜΜΜ όπου γίνεται το αδιαχώρητο και στο δημόσιο σύστημα Υγείας που αγκομαχά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στο Εμπόριο και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, επισημαίνει, οι εργαζόμενοι μετράνε συνέχεια δεκάδες κρούσματα: «Εχουμε βαφτίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα "δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα", αφού γίνονται κουρελόχαρτα μπροστά στο κέρδος της απρόσκοπτης λειτουργίας των καταστημάτων».

Ο Σύλλογος, «διευκολύνοντας» όσους «"νοιάζονται" για τη δημόσια υγεία μόνο όταν βλέπουν αντιδράσεις στη βάρβαρη πολιτική τους», απαριθμεί μια σειρά περιπτώσεων με πλήθος κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, που καταγράφηκαν μόνο το Γενάρη. «Σκλαβενίτης»: Περιστέρι 12 κρούσματα, Αγία Βαρβάρα 7, Καλλίπολη 11. «MyMarket - Metro»: Οινόφυτα - αποθήκες 6 κρούσματα, Μάνδρα - αποθήκες 1, Νέα Πεντέλη 3. «ΑΒ Βασιλόπουλος»: Ελληνικό 4 κρούσματα, Αγίου Μελετίου - Κυψέλη 2, Πατήσια 2, Σεπόλια 3. «Δάφνης»: Ομόνοια 3 κρούσματα. «Αττικα»: 1 κρούσμα. «Πλαίσιο»: Μάνδρα - αποθήκες 1 κρούσμα. «Μασούτης»: Πολύδροσο - Χαλάνδρι 9 κρούσματα. «E-fresh»: 5 κρούσματα.

Για τη μη λήψη μέτρων ακόμα και όταν διαπιστώνεται κρούσμα, φέρνει το παράδειγμα του «ΑΒ» Ελληνικού, όπου «αφού εντοπίστηκε θετικός συνάδελφος η εργοδοσία επέλεξε να κάνει τεστ μόνο στο τμήμα του συναδέλφου και όχι σε όλους τους εργαζόμενους».

Απουσία ελέγχου, στο «κόκκινο» η εντατικοποίηση

Απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε εργασιακούς χώρους στη Μεσσηνία, και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, κάτι που αναδεικνύει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα του νομού. Το γεγονός αυτό, σημειώνει, είναι «επακόλουθο των υγειονομικών πρωτοκόλλων - λάστιχο, των ανύπαρκτων ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και του γεγονότος ότι στους συγκεκριμένους χώρους η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο"».

Γι' αυτό, αν δεν ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα, «τα σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελέσουν υγειονομική βόμβα στην καρδιά κάθε γειτονιάς. Οι μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος όπου εντοπίζονται κρούσματα, είναι επικίνδυνη, καθώς, αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμειξη του προσωπικού συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη διασπορά του ιού», σημειώνεται.

Μέτρα «με το σταγονόμετρο»

«Παρόλο που η Αχαΐα βρίσκεται στο "κόκκινο", η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε χώρο δουλειάς», επισημαίνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι «στο κατάστημα ΖΑΡΑ της Πάτρας, που απασχολεί 60 εργαζόμενους και οι πελάτες είναι εκατοντάδες κάθε μέρα, την Πέμπτη 28/1 συναδέλφισσα νόσησε και βρέθηκε θετική. Μετά από παρέμβασή μας ενημερωθήκαμε από εκπρόσωπο της εργοδοσίας ότι θα πραγματοποιηθούν τεστ μόνο σε ελάχιστες στενές επαφές και όχι στο σύνολο των εργαζομένων, και μάλιστα όχι μοριακά αλλά rapid. Το κατάστημα δεν σταμάτησε τη λειτουργία του ούτε λεπτό και λειτουργούσε με συναδέλφους που είχαν έρθει σε επαφή με την συνάδελφο που νοσούσε. Η απολύμανση λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε κατευθείαν, όμως οι συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι δεν είδαν πιστοποιημένο συνεργείο να πραγματοποιεί απολύμανση. Είναι άγνωστο ακόμα αν και πόσοι συνάδελφοι βγήκαν σε καραντίνα.

Στις αποθήκες της "Lidl" στη ΒΙΠΕ Πάτρας, που απασχολεί γύρω στους 60 εργαζόμενους, εμφανίστηκε θετικός συνάδελφος την Τρίτη 26/1 αλλά η εργοδοσία το απέκρυπτε μέχρι την Παρασκευή 29/1. Μετά από πιέσεις έγιναν τεστ στο τέλος της βάρδιας (για να μη σταματήσει καθόλου η δουλειά), αλλά σε ελάχιστους εργαζόμενους και μόνο σε όσους δούλευαν στο ίδιο πόστο. Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοι μετακινούνται με λεωφορείο, μέσα στο οποίο επιβαίνουν εργαζόμενοι από όλα τα πόστα. Μετά από τα τεστ βρέθηκε θετική και άλλη συνάδελφος. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο η εργοδοσία απέκρυπτε, ο ιός έκανε πάρτι μέσα στις αποθήκες».

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Ούτε ένα δράμι μέτρων από την κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση

Σε βαγόνι του ηλεκτρικού χτες το πρωί...
Σε βαγόνι του ηλεκτρικού χτες το πρωί...
«Δεν ιδρώνει το αυτί» της κυβέρνησης για την κατάσταση στα ΜΜΜ, και έτσι ο επικίνδυνος συνωστισμός καλά κρατεί, λειτουργώντας ως «θερμοκήπιο» για τον ιό. Μια καθημερινή ταλαιπωρία - αναμέτρηση με τον κορονοϊό για χιλιάδες εργαζόμενους, που διαρκώς μας στέλνουν φωτογραφίες από τον Γολγοθά τους...

Γεμάτες στάσεις και σταθμοί, επιβάτες ο ένας δίπλα στον άλλο σε λεωφορεία και βαγόνια, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει ούτε ένα δράμι από τη δική της ευθύνη για να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Και την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να «νομιμοποιήσει» την πιο βαθιά εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων στις αστικές συγκοινωνίες, εντείνοντας δηλαδή την κατεύθυνση που έχει οδηγήσει στο σημερινό χάλι.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Παραμένουν ο συνωστισμός και η απουσία μέτρων

Την έλλειψη και ανεπάρκεια ακόμα και των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί από τη διαχείριση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους της ΟΣΥ.

«Η απολύμανση στα οχήματα, στα τμήματα Τεχνικής Υποστήριξης και Βοηθητικών Εργασιών γίνεται μόνο μετά από καταγγελίες μας ή μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα», αναφέρει, ενώ «ελάχιστοι χώροι πληρούν τις προϋποθέσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μικρά γραφεία με τους εργαζόμενους σε κοντινή απόσταση, χώροι αναμονής χωρίς τη δυνατότητα να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

Επισημαίνει ότι μόνο κάτω από τις δικές της παρεμβάσεις, όπως στον Πειραιά, έγιναν μαζικά τεστ και οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα εργαζόμενοι που αρχικά ήταν πολύ στενές επαφές κρούσματος και τελικά διαγνώστηκαν θετικοί.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα συνδικάτα του χώρου για τη στάση που έχουν απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, αναφέρει: «Είναι πρόκληση προς τους εργαζόμενους, συνδικαλιστής πρόεδρος σωματείου και εκλεγμένος στη ΓΣΕΕ να διαφημίζει και να συγχαίρει τη διοίκηση και την κυβέρνηση ότι κάνουν σωστά το έργο τους, ενώ την ίδια μέρα έτρεχαν και δεν έφταναν στο αμαξοστάσιο των κεντρικών γραφείων από τον αριθμό των κρουσμάτων στο χώρο».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αύριο η μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας

Με μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μαζί με εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται πολύμορφες δράσεις σε Κέντρα Υγείας, τα οποία μετά τη χρόνια υποστελέχωση και τις τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού, τώρα μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται μεγάλο μέρος της λειτουργίας τους, να ακυρώνονται και να χάνονται χιλιάδες ιατρικά ραντεβού.

Μεταξύ άλλων, αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται:

-- Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, στις 9 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου (πρώην ΙΚΑ), στις 10 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων (οδός Χαλκίδος), στις 10.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Νέας Ιωνίας, στις 9 π.μ.

-- Στο ΚΥ Νέας Φιλάδελφειας - Χαλκηδόνας στις 11 π.μ.

-- Στο ΚΥ Κεραμεικού, στις 12 το μεσημέρι.

-- Στο ΚΥ Ηλιούπολης, στη 1 μ.μ.

-- Στο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης (οδός Χανίων) στις 11 π.μ.

-- Στο ΚΥ Πύλης Αξιού, στις 9.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Ευόσμου, στις 9.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Θέρμης, στις 9.30 π.μ.

-- Στο τοπικό ιατρείο Βότση - ΕΟΠΥΥ στην Καλαμαριά, στις 9.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Λευκάδας (πρώην ΙΚΑ), στις 9.30 π.μ.

-- Στην 7η ΔΥΠΕ (Εσταυρωμένο), στις 9 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας στις 10 π.μ.

-- Στα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Αγιάς και Γόννων, στις 10.30 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας (πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ) Λάρισας, στις 10.30 π.μ.

-- Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, στις 11 το πρωί.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα κλιμακωθούν στις 16 Φλεβάρη με 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.

Χαρακτηριστικές καταγγελίες για την κατάσταση στην ΠΦΥ

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «θωράκισης του ΕΣΥ», είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας και ενόψει των εμβολιασμών η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ μειώθηκε κατά 96 εκατομμύρια.

Χαρακτηριστικά για την κατάσταση και τις ακόμα πιο αρνητικές εξελίξεις είναι μερικά παραδείγματα από όσα καταγγέλλουν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της Αττικής:

-- Στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα, σχεδόν 40.000 κάτοικοι θα μείνουν για μήνες δίχως πρόσβαση σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών. Ηδη υπάρχουν ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού, ενώ εδώ και κάποιο καιρό δεν γίνονται αιμοληψίες, λόγω έλλειψης υλικών, παρά μόνο σε έκτακτα περιστατικά. Οι συνταγογραφήσεις και τα επείγοντα χαρακτηριστικά θα μείνουν ξεκρέμαστα, κι αυτό γιατί ενώ αρχικά είχαν οριστεί να λειτουργήσουν στο ΚΥ 6 εμβολιαστικές γραμμές, τελικά ορίστηκαν 10, καταλαμβάνοντας 12 χώρους ιατρείων (που σημαίνει ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν) τα οποία θα λειτουργούν στο ισόγειο και στον 1ο όροφο, δημιουργώντας συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού.

-- Με αφορμή την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού έχει ανασταλεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας τις καθημερινές μετά τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές, ενώ στα υπόλοιπα ΚΥ της περιοχής υπάρχουν διαχρονικά μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (ακόμη και οι ελάχιστες ειδικότητες που υπάρχουν στο ΚΥ Ασπροπύργου, είναι μονήρεις).

-- Ηδη από την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους ως εμβολιαστικά κέντρα «τα Κέντρα Υγείας ξεκίνησαν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν συνεχόμενα και το Σάββατο, χωρίς την πρόβλεψη ρεπό. Στην ερώτηση πώς θα καλυφθεί η εξαήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και πώς θα απασχοληθεί το προσωπικό δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση έως αυτή τη στιγμή», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ.

-- Το ΚΥ Κεραμεικού εξυπηρετεί τις περιοχές Πετραλώνων, Θησείου και Κεραμεικού, ωστόσο τις επόμενες μέρες επίκειται η αναστολή υγειονομικών λειτουργιών του, για τη μετατροπή του σε κέντρο εμβολιασμού.

Στην Ηλιούπολη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που πήραν τα σωματεία και οι φορείς της πόλης, διεκδικώντας τη στελέχωση και λειτουργία των ιατρείων του ΚΥ της πόλης, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, απαιτώντας τη σύγκληση άμεσα Δημοτικού Συμβουλίου και την ενημέρωση του λαού της πόλης. Την ίδια μέρα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να συναντήσουν τον υπουργό για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με το ΚΥ Ηλιούπολης και να του καταθέσουν υπόμνημα. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αντιμετώπισαν την αδιαφορία και την αδιαλλαξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Τα αιτήματα

Υγειονομικοί και μαζικοί φορείς μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.
ΠΑΤΡΑ
Αθωράκιστοι οι υγειονομικοί και ο λαός της πόλης με ευθύνη της κυβέρνησης

Μόνο στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν 17 κρούσματα σε υγειονομικούς στις παθολογικές μη Covid κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 11 κρούσματα ανήκουν στη βρετανική μετάλλαξη. Χτες εξετάζονταν το ενδεχόμενο να κλείσει η εφημερία του νοσοκομείου, ενώ ήδη η αναμονή στα επείγοντα είναι μέχρι και δυο μέρες, καθώς το νοσοκομείο έχει ήδη φρακάρει και τα περιστατικά παραπέμπονται στο επιβαρυμένο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Το «κερασάκι» βάζει η... λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου που στήθηκε στο χώρο της Βραχείας Νοσηλείας του «Αγ. Ανδρέα», ενώ, πέραν των εργαζομένων που έχουν εξαρχής επιφορτιστεί με τη διαδικασία και ανήκουν σε νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, καλούνται καθημερινά και άλλοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς. «Οι μάσκες ενισχυμένης προστασίας δεν επαρκούν ούτε για λίγες μέρες αν τις φορέσουμε όλοι», σημειώνουν οι υγειονομικοί, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, ενώ το 60% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών και το 30% νοσηλευτών είναι κενές.

Παρ' όλα αυτά, ενώ οι ακατάλληλες συνθήκες και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας που ευνοούν τη διασπορά είναι δική της ευθύνη, χτες η κυβέρνηση ακολούθησε και πάλι την πεπατημένη της στοχοποίησης των υγειονομικών του νοσοκομείου, λέγοντας ότι σε μεγάλο ποσοστό δεν εμβολιάστηκαν. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονται και υγειονομικοί που είχαν κάνει την πρώτη δόση, αλλά όπως είναι φυσικό δεν είχαν προλάβει να χτίσουν ανοσία. Επίσης, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσημη ενημέρωση στο προσωπικό για τον εμβολιασμό, ενώ συνολικότερα χιλιάδες υγειονομικοί και στην υπόλοιπη χώρα που καθυστέρησαν να ενταχθούν στη λίστα εμβολιασμού, βρίσκονται ακόμα... «στο περίμενε».

Κι όλα αυτά στην Αχαΐα, σε μια από τις «κόκκινες» περιοχές και εν αναμονή του τρίτου κύματος, όπου:

-- Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, το εμβολιαστικό κέντρο έχει εγκατασταθεί στο ενδοκρινολογικό τμήμα και τρία από τα τέσσερα ιατρεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα την ακύρωση του 70% των προγραμματισμένων ραντεβού των ασθενών.

-- Το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα υποχρεώθηκε σε μείωση κατά 40% των τακτικών ραντεβού, ενώ η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού «αντισταθμίστηκε» με ...μεταφορά προσωπικού από τις ΤΟΜΥ.

-- Στο Αίγιο, γιατροί από όλες σχεδόν τις κλινικές καλούνται να στελεχώσουν το εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς σχέδιο ούτε δέσμευση για την αποζημίωση της απογευματινής υπερεργασίας.

Κ. Πελετίδης: Διεκδικούμε όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Χωρίς να απαντήσει σε τίποτα από τα παραπάνω, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, που μετέβη χτες στην Πάτρα, δήλωσε μετά από σύσκεψη φορέων ότι... «οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν και γίνονται πια κανονικά και συστηματικά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για να καταστείλουμε τη διάδοση του κορονοϊού στην πόλη της Πάτρας, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα».

«Θα διεκδικήσουμε το σύνολο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθεί η υγεία του πατραϊκού λαού», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επισημαίνοντας πως «από τη στιγμή που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και έχει μπει η πόλη στο "κόκκινο", σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αυξημένα μέτρα στον τομέα της πρόληψης καθώς και στον τομέα της νοσηλείας αν χρειαστεί». Γι' αυτό και «χρειάζεται να γίνεται άμεση ανίχνευση των κρουσμάτων, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από την διάγνωση νοσούντων από τον κορονοϊό».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «παρά την έως τώρα φιλότιμη προσπάθεια του τοπικού παραρτήματος του ΕΟΔΥ και την καλή συνεργασία που έχουμε, το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν μας παρέχει τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη κάλυψη των αναγκών μας ως πόλη» και ανέφερε πως «υπό αυτές τις συνθήκες η χτεσινή δήλωσή μου ισχύει στο ακέραιο», ότι δηλαδή τα νέα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την πόλη, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που εδώ και ένα χρόνο «δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση διασποράς της πανδημίας του κορoνοϊού και την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού».

Ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους», απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και απαιτεί:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Καμία καθυστέρηση στη διαδικασία των κρίσεων και πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με την εκπλήρωση των τυπικών προσόντων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να επιταχθούν άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.
  • Αμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ