Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στενοχώριες

Μόνο σαν αστείο ακούγεται η ...αγανάκτηση του ΣΕΒ για το γεγονός ότι το κράτος ξοδεύει ελάχιστα για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής, ή για υποδομές αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, τομείς δηλαδή που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Αυτά γράφει στο εβδομαδιαίο δελτίο του, όπου υποδύεται τον συνήγορο του λαού. Η πραγματικότητα όμως μόνο τέτοια δεν είναι. Πρώτα απ' όλα, ο ΣΕΒ δεν λέει κουβέντα για τα τεράστια κονδύλια από τον προϋπολογισμό που μετατρέπονται σε άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, χώρια οι φοροαπαλλαγές και οι φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τις οποίες τελικά πληρώνει από την τσέπη του ο λαός. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μαζί με τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση, ο ΣΕΒ αναδεικνύει και τις «σπατάλες» που κάνει το κράτος, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση των σκουπιδιών και του νερού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή «η χώρα μας έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης στο νερό και της αποκομιδής των σκουπιδιών με σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους». Πιέζει δηλαδή την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα τις «αναδιαρθρώσεις» σ' αυτούς τους τομείς, όπως ζητάνε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες. «Ανοιχτές θύρες» παραβιάζει για μια ακόμα φορά ο ΣΕΒ. Χώρια που η κυβέρνηση του ετοιμάζει και «δωράκι» τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με λεφτά από τα λεγόμενα «αντίμετρα», τα οποία ετοιμάζεται να ροκανίσει ο ΣΕΒ, παρά τη στενοχώρια του για τη μειωμένη χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής...

Δε δίνεις λογαριασμό

Ως «μια ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία» διαφημίζει το υπουργείο Οικονομίας, στο «Οικονομικό Δελτίο» που έβγαλε την Πέμπτη, την «πρώτη ολοκληρωμένη Υπηρεσία Σύστασης Εταιρείας (e-ΥΜΣ), για την οποία δεν απαιτείται η προσκόμιση απολύτως καμίας αίτησης, δήλωσης ή βεβαίωσης από τον ενδιαφερόμενο για σύσταση εταιρείας». Διευκρινίζει μάλιστα ότι η ιδέα «δεν ήταν καινούργια και γεννήθηκε πριν από 5 περίπου έτη», αλλά για να φτάσει να γίνει πραγματικότητα χρειάστηκαν οι νόμοι της σημερινής κυβέρνησης και «πολλές ώρες εργασίας σε κανονιστικό και τεχνικό επίπεδο». Οσο κι αν καλλιεργούν προσδοκίες, μέτρα σαν κι αυτά δεν απευθύνονται σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, κάτω από το βάρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια. Αντίθετα, πρόκειται για άλλη μια υπηρεσία της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες, που αν συνδυαστεί με τους υπόλοιπους νόμους που αίρουν μια σειρά προϋποθέσεις - ακόμα και στοιχειώδεις - για την προστασία της υγείας του λαού, την ασφάλεια των εργαζόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματικά «λύνουν τα χέρια» των επιχειρηματικών ομίλων, για να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα, στο όνομα της «προσέλκυσης επενδυτών» και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, βέβαια, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι «το κράτος έχει συνέχεια» σε ό,τι αφορά τα ζητούμενα του κεφαλαίου, αλλά και ότι το αστικό κράτος κάθε άλλο παρά «δυσκίνητο», «απαρχαιωμένο» και «απόν» είναι όταν διακυβεύονται αυτά τα ζητούμενα. Τα «ελαττώματα» αυτά, καθόλου τυχαία, τα παρουσιάζει όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, αποκαλύπτοντας και έτσι την πραγματική του ταξική φύση.

Ξεπεσμός

Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, σε κάποιο πάνελ θα βρίσκεται προσκαλεσμένος για να βγάλει το αντικομμουνιστικό του άχτι. Ο λόγος για τον γνωστό ακροδεξιό Θ. Τζήμερο, που χτες φιλοξενούνταν στον ΣΚΑΪ. Αφού αυτοπροσδιορίστηκε ως «δημοκράτης» και «γι' αυτό αντικομμουνιστής», ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στο ΚΚΕ για το Πρόγραμμά του (!) και επειδή «μολύνει τοξικά όλο τον πολιτικό βίο». Συνεχίζοντας το ...δημοκρατικό του παραλήρημα, ζήτησε να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν και να απαγορευθεί η απεργία στο Δημόσιο, επειδή «μπορεί να μας επιτεθεί η Τουρκία» (!) και να μην είμαστε σε ετοιμότητα. Εκεί που απασφάλισε (πάντα δημοκρατικά...), ήταν όταν αναφέρθηκε στους πρόσφυγες, λέγοντας ότι πρόκειται για «τυχοδιώκτες από όλο τον κόσμο», ότι η Ελλάδα «υφίσταται εισβολή και χρηματοδοτεί τον εισβολέα», ότι «η Ευρώπη μπορεί να "ξυπνήσει" κάποια στιγμή ως ισλαμικό χαλιφάτο» και ότι αν ο ίδιος εκλεγεί, θα απελάσει όλους τους «παράνομα εισελθόντες». Ο,τι λένε και οι χρυσαυγίτες δηλαδή. Αν και ο συγκεκριμένος έχει καταντήσει πιο γραφικός και από ...τα σοκάκια της Πλάκας, οι απόψεις του είναι επικίνδυνες. Οσο για την επιμονή των αστικών ΜΜΕ να του δίνουν βήμα για να αναπτύσσει τις παρόλες του, αν και δεν εκπροσωπεί σχεδόν τίποτα, επιβεβαιώνει ότι ο χυδαίος αντικομμουνισμός παραμένει πάντα στο οπλοστάσιο του συστήματος και ότι σ' αυτόν τον τομέα υπάρχουν μπόλικες εφεδρείες: Από «επιστήμονες» και δημοσιολόγους, μέχρι ξεπεσμένους γυρολόγους των καναλιών.

Ευαισθησίες

«Απηυδισμένος» δήλωσε όλος ο «δυτικός» κόσμος από τη δολοφονία Κασόγκι, αλλά αυτό σε τίποτα δεν εμπόδισε τα μεγαλύτερα μονοπώλια, κυρίως στο χώρο της Ενέργειας, να υπογράψουν στο «Νταβός της Ερήμου» συμφωνίες δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, την οποία κατά τα άλλα κατηγορούσαν στα λόγια για μη σεβασμό της «ελευθερίας του λόγου» και για ωμότητα στη δολοφονία Κασόγκι. Ετσι, ενώ οι Σαουδάραβες υπολόγιζαν ένα μάξιμουμ συμφωνιών ύψους 50 δισ. δολαρίων στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ, το ποσό αυτό ξεπεράστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα! Μόνο ο πετρελαϊκός γίγαντας «Saudi Aramco» ανακοίνωσε πως υπέγραψε 15 «μνημόνια κατανόησης» αξίας 34 δισ. δολαρίων με πολυεθνικές απ' όλον τον κόσμο! Είπαμε, οι ...ευαισθησίες, ευαισθησίες και οι μπίζνες, μπίζνες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Η Γαλλική αστική Επανάσταση εθνικοποιεί την περιουσία της Εκκλησίας.

1823 Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιάκωβος Μονρόε, αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία των επαναστατημένων Ελλήνων.

1841 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Καμπούλ του Αφγανιστάν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, που το επόμενο έτος θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

1847 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

1889 Οι περιοχές της Βόρειας και Νότιας Ντακότα ενσωματώνονται στις ΗΠΑ ως 39η και 40ή πολιτεία τους αντίστοιχα.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λουκίνο Βισκόντι.

1911 Γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης), που το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1917 Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανία, Βαρόνο Ροθτσάιλντ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Αρθουρ Τζέιμς Μπαλφούρ διατυπώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην υπόθεση της δημιουργίας εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη («Διακήρυξη Μπαλφούρ»).

1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1931 Δημοσιεύεται στον «Νέο Ριζοσπάστη» η Εκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στην οποία γινόταν ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα. Η ΕΕ της ΚΔ καταδίκασε τη φραξιονιστική πάλη στο ΚΚΕ και κάλεσε τα μέλη του να παλέψουν αποφασιστικά κατά του φραξιονισμού και να ενωθούν γύρω από τη νέα καθοδήγηση του Κόμματος.

1946 Με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», ενώ ο συντάκτης της, Καραγιόζης, καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά. Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

1950 Πεθαίνει ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1925).

1958 Η Ασφάλεια διεξάγει επιδρομή στα γραφεία των Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη και συλλαμβάνει 44 συνδικαλιστές.

1960 Πεθαίνει ο συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος.

1964 Ο βασιλιάς Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας ανατρέπεται από τον αδελφό του, πρίγκιπα Φεϊζάλ.

1973 Μπροστά στο ογκούμενο κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, η χούντα υπόσχεται «ελεύθερες εκλογές» στα πανεπιστήμια μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και ότι θα κάνει δεκτά και τα επιμέρους αιτήματά τους. Οι φοιτητές ωστόσο δεν ξεγελιούνται και απαιτούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

1975 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org