Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Απαράδεκτη ΕΔΕ σε βάρος 5 εκλεγμένων στο ΔΣ του Σωματείου

Νέα μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και Γενική Συνέλευση σήμερα

Σε νέα συγκέντρωση στα ΤΕΠ προχωρούν σήμερα στις 8 το πρωί οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με πρωτοβουλία του ΣΕΝΕ (Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός») και θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση παρουσία του νομικού συμβούλου του Σωματείου και εκπροσώπων των ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΝΕ, εδώ και καιρό, βρίσκεται απέναντι σε μια διοίκηση που επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας των εργαζομένων, με πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα για ασήμαντες έως και πλήρως άδικες αφορμές, αλλά και με συνεχείς συκοφαντίες και στοχοποίηση.

Το τελευταίο διάστημα το Σωματείο πραγματοποιεί πολύμορφες κινητοποιήσεις, σε απάντηση στην εμμονή της διοίκησης να επιβάλει ένα απαράδεκτο, προκλητικό και προσβλητικό μέτρο, την τοποθέτηση μηχανημάτων ελέγχου ωραρίου εργασίας με μαγνητικές κάρτες, με όπλο τον αυταρχισμό και την κατασυκοφάντηση.

Οπως σημειώνει το ΣΕΝΕ, «η μαζική παρουσία των συναδέλφων πίεσε τη διοίκηση. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνει ανεκτή η προσπάθεια τρομοκράτησης. Οτι θα καταγγέλλεται κάθε διπλοβάρδια, κάθε απλήρωτη υπερωρία σε κάθε τμήμα, κάθε απώλεια εργασιακού δικαιώματος».

Σημειώνει ότι μετά τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτέμβρη, με εντολή της διοίκησης διενεργείται ΕΔΕ σε βάρος 5 εκλεγμένων μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, που φυσικά πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση των εργαζομένων και στην οργάνωση της κινητοποίησης, συκοφαντώντας τους μάλιστα ως ...κλέφτες!

«Να σταματήσουν άμεσα οι απαράδεκτες ενέργειες της διοίκησης, να σταματήσει τώρα η διαδικασία των ΕΔΕ», απαιτεί και η ΟΕΝΓΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Νέα 12ωρη στάση εργασίας σήμερα στον όμιλο

Νέα 12ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 8 μ.μ.) σε όλο τον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ προκήρυξε για σήμερα, Τρίτη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Η σημερινή στάση αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων με αίτημα την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενου και μέλους της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής.

Η διοίκηση του ομίλου, τονίζει η Ομοσπονδία, επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της και δεν ανακαλεί την απόλυση, κόντρα στην κοινή απαίτηση των εργαζομένων και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν μέχρι τώρα συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο Αττικής και στην Ομοσπονδία.

Από την άλλη, η διοίκηση του ομίλου απέτυχε «να καταστείλει την απεργιακή κινητοποίηση στη ΣΥΝΦΑ που ξέσπασε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόλυσης» αλλά και να «βγάλει παράνομη τη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία», στις 13 Σεπτέμβρη. Ακόμα «και το αστικό δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας».

«Απαίτηση όλων των εργαζομένων, του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας μας είναι να ανακληθεί η απόλυση τώρα και να επιστρέψει ο συνάδελφος στη θέση εργασίας του. Δεν θα επιτρέψουμε στην εργοδοσία να τσακίσει τη συνδικαλιστική μας οργάνωση και τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή στάση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που μένουν «στον αέρα»

Λήγουν συμβάσεις, κίνδυνος η εργολαβοποίηση

Σε στάση εργασίας σήμερα Τρίτη από 11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ. προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με απόφαση του Συνδικάτου Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του μήνα, βρίσκονται «στον αέρα», καθώς η καθαριότητα πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον. Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που έβγαλαν πέρα μια μεγάλη πανδημία με ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας, με ελλείψεις στο προσωπικό στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Η επιβράβευση αυτών, από κυβέρνηση και διοίκηση, είναι η επικείμενη ανεργία», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία μαζί του, ο διοικητής δήλωσε «ευθαρσώς και με απίστευτη κυνικότητα ότι είναι υπέρ των εργολαβικών συνεργείων». «Ο διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου δεν αποτελεί εξαίρεση», τονίζει το Συνδικάτο, καθώς οι διοικητές - μάνατζερ των δημόσιων νοσοκομείων ακολουθούν την τακτική της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες. «Κυβέρνηση και διοίκηση αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητά τους είναι τα κέρδη των λίγων», καταγγέλλει.

Το Συνδικάτο απαιτεί: Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι καθαριστές και εργάτες καθαριότητας. Να ανακληθεί η απόφαση ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μηχανοκίνητη πορεία για τις δομές Υγείας στην Κεφαλονιά

Αμεση στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, απαίτησαν με δυναμική κινητοποίηση το πρωί της Κυριακής το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος.

Με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από το ΚΥ Σάμης, που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, οι συμμετέχοντες συνέχισαν στη Σάμη και την Πύλαρο, φτάνοντας μέχρι το Πολυδύναμο Ιατρείο Βασιλικάδων, που αν και βρίσκεται 50 χλμ. μακριά από το Αργοστόλι, λειτουργεί μόλις για τρεις ώρες τη βδομάδα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα στο ΚΥ Σάμης γιατρός εφημέρευσε επί 6 συνεχόμενες μέρες, ενώ με εντολή της 6ης ΥΠΕ δύο γιατροί μετακινήθηκαν σε άλλες δομές Υγείας στο νησί, με την παιδίατρο να επιστρέφει, μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις του ΕΚΚ-Ι, υγειονομικών και κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας», επεσήμαναν για άλλη μια φορά οι διαδηλωτές, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

Στην Ξάνθη για το Νοσοκομείο

Σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, για τη «ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο», το οποίο - όπως σημειώνει το Σωματείο - κινδυνεύει να μετατραπεί σε «κέντρο διακομιδών».

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο νοσοκομείο η ΜΕΘ παραμένει εδώ και πάνω από δυο χρόνια κλειστή, λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που προκαλούν καθυστερήσεις στην παροχή φροντίδας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, συνεχώς αυξανόμενες λίστες αναμονής χειρουργείων και αδυναμία κλινικών να εφημερεύουν καθημερινά.

Τη πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Ξάνθης στηρίζουν κι άλλα σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ανάμεσα στα κέρδη των λίγων και τις ζωές μας, όλες οι κυβερνήσεις επέλεξαν το κέρδος. Οι τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, η απώλεια ζωών με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, είναι επιλογή των πολιτικών αυτών, που δεν διστάζουν να υπολογίζουν ως περιττό κόστος τα αντιπλημμυρικά και τα αντιπυρικά έργα, τη στελέχωση της Πυροσβεστικής και της Υγείας.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι ακόμα ένα λιθαράκι για να πούμε: Ως εδώ! Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, τα σωματεία, πρέπει να εντείνουμε την αντεπίθεση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.

Η λύση θα δοθεί μόνο από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων, μακριά από τα παιχνίδια που "κοστολογούν" τις ζωές μας για να αφήνουν παραθυράκια στους καρχαρίες της Υγείας, κάνοντας μπίζνες και πανηγυρίζοντας γι' αυτές στα τοπικά Μέσα. Είναι ανάγκη σήμερα τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς μέσα από τους αγώνες μας, την κοινή μας δράση, να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, στελεχωμένο νοσοκομείο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες μας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ