Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παναττική συνάντηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σε παναττική συνάντηση αύριο Τετάρτη, στις 19.30, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, καλεί τους αναπληρωτές που παραμένουν εκτός της πρώτης φάσης προσλήψεων, η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση».

«Συζητάμε, οργανωνόμαστε, κινητοποιούμαστε», τονίζει η «Πρωτοβουλία», ώστε να γίνει τώρα η β' φάση πρόσληψης αναπληρωτών για κάλυψη όλων των πραγματικών κενών. Να μην οδηγηθεί στην απόλυση και ανεργία κανένας, στελέχωση όλων των τμημάτων ένταξης, κάθε μαθητής που χρήζει παράλληλης στήριξης να την έχει, μέτρα οικονομικής στήριξης για όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που είναι στους πίνακες.

«Πάνω από 20.000 αναπληρωτές που δουλέψαμε την περσινή χρονιά δεν ξέρουμε πότε και αν θα προσληφθούμε, δεν ξέρουμε κυριολεκτικά τι μας ξημερώνει.

Γι' αυτό και δεν περιμένουμε άλλο πάνω από το κινητό! Δεν περιμένουμε ότι οι κυβερνώντες θα ενδιαφερθούν για τη ζωή μας και τη μόρφωση των παιδιών! Απ' ό,τι φαίνεται ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να το κάνουν!».

Τραγικές ελλείψεις σε δομές Ειδικής Αγωγής

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ενταξης, Παράλληλη Στήριξη και ΚΕΔΑΣΥ ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου όλη η επιστημονική παρέμβαση να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου.

Οπως σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, όπου καταγράφονται οι καταγγελίες των φορέων των ΑμεΑ, των γονέων - κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών, το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς βρίσκει την Ειδική Αγωγή να αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα στελέχωσης, κτιριακών υποδομών και φοίτησης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη κάλυψαν μόλις το 1/3 των περσινών αιτήσεων, ενώ προστίθενται και οι φετινές. Οι προσλήψεις σε σχολικούς νοσηλευτές είναι λίγες σε σχέση με τα παιδιά που έχουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις, πολύ περισσότερο που η ειδικότητα αυτή είναι αναγκαία σε όλες τις σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα οι γονείς να ωθούνται να πληρώσουν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους ή να παραμένουν έξω από το σχολείο, κάνοντας μετρήσεις σακχάρου του παιδιού τους. Ομως, τα κενά που δίνουν το υπουργείο και οι Διευθύνσεις δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό συμβαίνει με το σύνολο του προσωπικού, αλλά ιδιαίτερα με τις θέσεις και τις προσλήψεις των ειδικών επιστημόνων, που δεν επαρκούν για να καλύψουν με ουσιαστικό και επιστημονικό τρόπο τις ανάγκες των παιδιών. Επιπλέον, τα όποια κενά σε προσωπικό καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό από αναπληρωτές, υπονομεύοντας το εκπαιδευτικό έργο, αφού δεν είναι μόνιμο το προσωπικό, ώστε να υπάρχει συνέχεια στο ειδικό παιδαγωγικό έργο», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά κτίρια, καταγράφονται μια σειρά ζητήματα όπως «ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα που σχετίζεται και με τη διαρρύθμισή τους, κτίρια πολυώροφα, με στενούς διαδρόμους, που είναι αδύνατο σε μια έκτακτη κατάσταση να μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα, παιδιά με αμαξίδια (στο πρώτο ΕΛΕΠΑΠ Παγκρατίου ή στο EEEEK πολλαπλά αναπήρων του Αιγάλεω). Ακόμα και νεόδμητα κτίρια καθίστανται επικίνδυνα λόγω του υπερπληθυσμού των μαθητών, που φτάνουν τον διπλάσιο ή και τριπλάσιο του κανονικού, αλλά και των ελλείψεων του προσωπικού, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη και πολυώροφων κτιρίων η κατάσταση γίνεται εκρηκτική».

Τέλος, «στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφοράς, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών δεν έχει πάει ακόμα σχολείο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το σύνολο των μαθητών στα Ειδικά Δημοτικά Ραφήνας, Βούλας, οι μισοί μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ραφήνας, 15 βαριά ανάπηρα παιδιά των πολλαπλά αναπήρων του Αιγάλεω. Την ίδια στιγμή, 26 Ειδικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν ένα μέρος της μεταφοράς με δικά τους μέσα, περιμένουν τον στρατό όπως και τα ασθενοφόρα για να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών, γιατί αυτή γίνεται με συμβασιούχους οδηγούς, που καθυστερούν να έρθουν κάθε χρόνο», σημειώνει η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση.

Διεκδικούν το ασφαλές σύγχρονο σχολείο που αξίζει στα παιδιά

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Αθήνας μετά την πτώση σοβάδων στο 149ο Δημοτικό Σχολείο

Σύγχρονα, ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά διεκδίκησαν γονείς, μαζί με τα παιδιά τους, και εκπαιδευτικοί που προχώρησαν χτες σε διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Αθήνας. Η κινητοποίηση έγινε ύστερα από το περιστατικό πτώσης σοβάδων στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, που είχε αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών μαθητών.

Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση και την άμεση αντίδραση εκπαιδευτικών και γονιών. «Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική κόστους - οφέλους και ζούμε στο πετσί μας την παραδοχή ότι οι ζωές μας δεν έχουν καμία αξία για την κυβέρνηση, τη δημοτική αρχή, την Περιφέρεια», σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Παρθενώνας», υπενθυμίζοντας τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο. Το σωματείο συμμετείχε στη χτεσινή κινητοποίηση, όπως και ο Σύλλογος Γονέων και γονείς του 149ου Δημοτικού Σχολείου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Ενωσης Γονέων του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος κ.ά. Μεταξύ των συγκεντρωμένων βρισκόταν και ο ένας από τους μαθητές που τραυματίστηκαν. Στο πλευρό τους βρέθηκε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Χάρης Βουρδουμπάς.

Προκλητική η δημοτική αρχή, αρχικά επιχείρησε να εμποδίσει τη διαδήλωση καλώντας τους συγκεντρωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς να μεταφερθούν στο ...απέναντι πεζοδρόμιο, ενώ στη συνέχεια έφραξε την είσοδο στους εκπροσώπους των μαζικών φορέων, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε κλειστεί ραντεβού και θα μπορούσε να κλειστεί για το απόγευμα.

Μετά τις πιέσεις γονιών και εκπαιδευτικών τελικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, και τον αντιδήμαρχο Κτιριακών Υποδομών, Β. Αξιώτη, όπου εκφράστηκε η αγανάκτηση για το γεγονός ότι επανειλημμένα είχαν επισημανθεί τα σοβαρά προβλήματα του παλιού και ακατάλληλου κτιρίου, αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν είχαν κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση.


Μάλιστα, το εν λόγω σχολείο - στο οποίο όταν βρέχει κάνουν μάθημα με λεκάνες κάτω από τα ταβάνια που στάζουν - δεν είναι καν στη Μεγάλη Εργολαβία του δήμου Αθηναίων με παρεμβάσεις και επισκευές σε 42 σχολεία της Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι των γονέων και των εκπαιδευτικών ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες στο σχολείο, να δεσμευτεί γραπτώς για συγκεκριμένες εργασίες που θα γίνουν, καθώς επίσης και να χαρακτηριστεί παρακείμενο οικόπεδο για σχολική χρήση ώστε να ανεγερθεί νέο κτίριο.

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δυνάμωμα της κοινής δράσης και διεκδίκησης

Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής με εκπροσώπους 30 Ενώσεων Γονέων και 17 σωματείων εκπαιδευτικών

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία, η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και η ανάγκη κοινής δράσης συλλόγων και ενώσεων γονέων και σωματείων εκπαιδευτικών ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Στη σύσκεψη, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα Δημαρχείου Περιστερίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 Ενώσεις της Αττικής και από 17 σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων, η πλούσια συζήτηση ανέδειξε:

  • «Την άσχημη κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Τελευταίο παράδειγμα στα Πετράλωνα όπου κατέρρευσε σοβάς και τραυμάτισε τρεις μαθητές!
  • Τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργεί με τα κενά στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη και τους σχολικούς νοσηλευτές. Μερικά παραδείγματα μόνο που αναφέρθηκαν: Γ' Αθήνας 30 κενά σε σχολικούς νοσηλευτές. Πρωτοβάθμια Α' Αθήνας έχει καλυφθεί το 40% των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη. Το ΕΕΝΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής έχει 100 ώρες κενά με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο δίωρα μαθήματα. Ομόφωνα καταδικάστηκε η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι δεν είναι σωστό για το ίδιο το παιδί να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που το έχει ανάγκη!
  • Τη συζήτηση απασχόλησε και το επερχόμενο απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που φέρνει το αίσχος της 16ωρης και ευέλικτης εργασίας, σημείο που τονίστηκε και από εκπροσώπους των σωματείων εκπαιδευτικών αλλά και εκπροσώπους Ενώσεων Γονέων που δεν θέλουν ως εργαζόμενοι γονείς να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, αλλά να έχουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους».

Για τα παραπάνω ζητήματα τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση και η πίεση προς τους δήμους αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας και παράλληλα να δυναμώσει και ο συντονισμός και μεταξύ των Ενώσεων και των Σωματείων που αναφέρονται στην ίδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε με κοινές δράσεις να δυναμώσουν τη διεκδίκηση.

Μεταξύ των άμεσων πρωτοβουλιών που συζητήθηκαν ήταν να καταγραφούν κενά, τα σχολεία που υπάρχουν μόνο «στα χαρτιά», η στήριξη της απεργίας την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την έκφραση αλληλεγγύης στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης βοήθειας, θα συνεχίσει με νέα συγκέντρωση ειδών και παράδοσή τους σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν ανάγκη. Μέχρι την Τετάρτη 20/9 οι Ενώσεις μπορούν να παραδίδουν τα υλικά που έχουν συγκεντρώσει στα σωματεία εργαζομένων που έχουν ανακοινωθεί.

Μεγάλες ελλείψεις σε Μουσικά - Καλλιτεχνικά Σχολεία

Την άμεση στελέχωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό ζητά η Πανελλήνια Ενωση Γονέων των μαθητών τους, καθώς η πρώτη βδομάδα της σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία να υπολειτουργούν με 3ωρα και 4ωρα. «Η κωλυσιεργία του υπουργείου Παιδείας είναι αδιανόητη, καθώς η προκήρυξη των καθηγητών χορού και κινηματογράφου έχει ανακοινωθεί πάνω από έναν μήνα και ακόμα δεν έχουν συσταθεί οι επιτροπές μοριοδότησης των ενδιαφερόμενων καθηγητών. Ακόμα δυσμενέστερη είναι η κατάσταση στα μουσικά σχολεία, καθώς η προκήρυξη για τους εμπειροτέχνες μουσικούς δεν έχει καν αναρτηθεί, γεγονός που διαβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι οι καθηγητές θα είναι στα σχολεία σε περισσότερο από δυο μήνες», αναφέρει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και απαιτεί: Αμεση σύσταση και συνεδρίαση των επιτροπών μοριοδότησης των ενδιαφερόμενων καθηγητών χορού και κινηματογράφου. Αμεση ανάρτηση της προκήρυξης των εμπειροτεχνών μουσικών. Αμεση κάλυψη των κενών σε μαθήματα γενικής παιδείας.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ