Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπροστά στα κέρδη των βιομηχάνων τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε περίπατο

Κάλεσμα πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων μέσα στα εργοστάσια καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι μπροστά στα κέρδη των βιομηχάνων τα υγειονομικά πρωτόκολλα «πάνε περίπατο».

Καλώντας όλους τους εργάτες να παλέψουν συλλογικά για αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι στο στόχαστρο πρέπει να βάλουν «τον αληθινό, τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό», βάζοντάς τον σε «διαρκή καραντίνα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης έχει ως εξής:

«Τα κρούσματα του κορονοϊού στα εργοστάσια της Αττικής είναι πολλά και σε όλους τους κλάδους. Αποδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό και επικίνδυνο για την υγεία των εργατών τρόπο πως τα παχιά λόγια της κυβέρνησης σταματάνε έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Μέσα στα εργοστάσια όλα λειτουργούν για να εξασφαλίζεται πρωτίστως η κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα μέτρα που παίρνονται - αν παίρνονται - είναι το λιγότερο ανεπαρκή, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες χώροι όπου οι εργάτες είναι τελείως απροστάτευτοι.

Η υποκρισία ξεχειλίζει. Μιλάνε για ατομική ευθύνη στους εργάτες και τους κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο, ενώ σε πολλά εργοστάσια οι εργάτες δουλεύουν στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον, μεταφέρονται με τα λεωφορεία χωρίς μέτρα ασφάλειας. Αν προκύψει κρούσμα και παρά τα αιτήματα των εργατών για γενική ιχνηλάτηση και αποστασιοποίηση όσων είχαν επαφή μαζί του, υπάρχει από εφησυχασμός έως και απειλές για να συνεχιστεί η παραγωγή. Μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των βιομηχάνων πάνε περίπατο τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα, μαζί με τους εργάτες. Τους καλεί να μη σιωπήσουν, να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βάρβαρη κατάσταση. Να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση να παίζει την υγεία τη δική τους, των παιδιών, των συγγενών και των συναδέλφων τους στα ζάρια. Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν ώστε μέσα στα εργοστάσια να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργατών.

Καλούμε όλους τους εργάτες να βγουν μπροστά, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, σε Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και να διεκδικήσουν: Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργάτες, αυξημένους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας παντού. Να απαιτήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα μέσα μεταφοράς, αύξηση των δρομολογίων για να μειωθεί ο συγχρωτισμός. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας που θησαυρίζει στις πλάτες μας όλο αυτό το διάστημα.

Για όλα αυτά τα αυτονόητα αιτήματα η κυβέρνηση και η εργοδοσία λένε πως "κοστίζουν"... Οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ και τα διαρκή χαρίσματα στο κεφάλαιο δεν κοστίζουν; Και σε τελευταία ανάλυση πάει πολύ το θράσος, με τα δικά μας χρήματα, τον δικό μας ιδρώτα να πλουτίζουν μια χούφτα κηφήνες και να μας στερούν τα στοιχειώδη δικαιώματα στην υγεία και στη ζωή.

To KKE καλεί κάθε τίμιο και ανήσυχο εργάτη να σκεφτεί:

Αυτοί που μας έλεγαν "ήρωες" στην πρώτη φάση της πανδημίας για να τους εξασφαλίζουμε ασύλληπτα κέρδη, είναι οι ίδιοι που μας κάνουν τον "βίο αβίωτο". Που μας καλούν να σιωπήσουμε μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας. Που μας λένε να "βάλουμε πλάτη" και να αποδεχτούμε όλα τα αντεργατικά μέτρα, όπως την εκ περιτροπής εργασία, τα πενιχρά επιδόματα, την τηλεργασία. Που μας λένε πως τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, για κινητοποιήσεις, για διαμαρτυρίες.

Μας θέλουν μια ζωή υποταγμένους και φοβισμένους, τώρα και με πρόσχημα την πανδημία.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Η αγανάκτηση που νιώθουμε πρέπει να μεταφραστεί σε οργανωμένο και συνεχή αγώνα για τα δικαιώματά μας, για τις αυξημένες ανάγκες μας.

Σημαδεύουμε τον αληθινό, τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό. Σε αυτό το καρκίνωμα πρέπει να αποκτήσουμε μόνιμη ανοσία και να τον βάλουμε σε διαρκή καραντίνα.

Το ΚΚΕ είναι δίπλα σε κάθε εργάτη και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να βγει η τάξη μας δυνατή και από αυτήν τη δοκιμασία».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 22/9 στις 6 μ.μ., προχωρούν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής στη Βιομηχανία, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου, Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου, Ενέργειας, Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας σημειώνουν:

«Το τελευταίο διάστημα μετράμε όλο και αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους των κλάδων μας. Προφανώς τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ο συγχρωτισμός των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, που επιβάλλει η εργοδοσία προς όφελος της κερδοφορίας της, δημιουργούν αυτή την εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του υπουργείου Εργασίας για τη λήψη και την επιβολή στους εργοδότες των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς».

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Με ευθύνη εργοδοσίας - κυβέρνησης μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης

Από την κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη στα Γιαννιτσά
Από την κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη στα Γιαννιτσά
Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 15 εργοστάσια της Αττικής, όλων των κλάδων, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πολλές δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια σε Πέλλα και Ημαθία.

Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα μέτρα του κεφαλαίου, για τον επικίνδυνο συνωστισμό στις αστικές συγκοινωνίες που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι για να μετακινηθούν κ.ο.κ.

Απέναντι στις καθημερινές καταγγελίες των συνδικάτων από την αρχή της πανδημίας για την κατάσταση στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας αρνούνταν ακόμα και να συναντηθούν μαζί τους, έκαναν τα «στραβά μάτια» στην εργοδοτική ασυδοσία.

Χαρακτηριστικά, μέχρι και την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της επίσημης κυβερνητικής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υμνούσε... την «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορρύθμιση» των επιχειρήσεων!

Ενώ η μεγαλοεργοδοσία προσπαθεί να «κουκουλώσει» κρούσματα μέσα στους χώρους δουλειάς, συχνά εκβιάζοντας και απειλώντας εργαζόμενους, η κυβέρνηση «κάνει πλάτες» στη συγκάλυψη, δεν δίνει στοιχεία για τα κρούσματα σε εργοστάσια, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις που καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στον ίδιο χώρο δουλειάς, όπως με τα τουλάχιστον 29 κρούσματα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο.

Πλέον, καθώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, ωστόσο περιορίζεται ξανά σε παρακάλια - ευχολόγια προς τη μεγαλοεργοδοσία και επίκληση της «ατομικής ευθύνης» των εργαζομένων...

Απουσία μέτρων, σωρεία κρουσμάτων

Η περίπτωση της κονσερβοποιίας «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου μόνο από ένα εργοστάσιο καταγράφηκαν περίπου 200 κρούσματα, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ δεκάδες κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σε Πέλλα και Ημαθία.

Την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο Ημαθίας - Πέλλας. Σε εξορμήσεις που πραγματοποίησαν σε Σκύδρα και Γιαννιτσά, εντόπισαν εργαζόμενους να μεταφέρονται ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς καμία θερμομέτρηση πριν μπουν στο εργοστάσιο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το κλαδικό Συνδικάτο Ημαθίας - Πέλλας πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη κινητοποίηση στα Γιαννιτσά, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Τη μη λήψη μέτρων, παρά τα κρούσματα που καταγράφονται στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων. Την 1η Σεπτέμβρη έγινε γνωστό ότι σύζυγος εργαζόμενης στο κτίριο της Πειραιώς διαγνώστηκε θετικός. Ο ΕΟΔΥ αρνείται να κάνει τεστ στην εργαζόμενη και μόνο μετά από παρέμβαση του Συλλόγου έγινε απολύμανση και έκλεισε το κτίριο στις 4/9 και 7/9. Στις 15/9 διαγνώστηκε θετικός εργαζόμενος στο κτίριο της οδού Παπαδιαμαντοπούλου. Πάλι μετά από τις αντιδράσεις του Συλλόγου και εργαζομένων έγινε απολύμανση δύο μέρες μετά. Στις 17/9 ο Σύλλογος ενημερώνεται ότι μια βδομάδα πριν διαγνώστηκαν θετικοί ακόμα δύο εργαζόμενοι στο κτίριο της οδού Πατησίων. Η υπηρεσία έκλεισε μόνο μια μέρα, ενώ απολύμανση έγινε την επόμενη βδομάδα! Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Σύλλογος απαίτησε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, όμως η απάντηση ήταν αρνητική...

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής κατήγγειλε ότι στην επιχείρηση «Novibet» οι περίπου 200 εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τη Δευτέρα 7/9 μετά από τις θερινές άδειες ή την τηλεργασία, χωρίς να έχει γίνει «καμία αλλαγή στον εργασιακό χώρο ώστε να διασφαλίζονται οι αποστάσεις», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού. Μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος στις 10/9, οι εργαζόμενοι «εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο και να εργάζονται»!

Το κόστος και η «ατομική ευθύνη» στις πλάτες των εργαζομένων

Αποκαλυπτική είναι και η επιστολή εργαζόμενου σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που δημοσιεύει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, χωρίς να εμφανίσει ο ίδιος συμπτώματα. Ενημέρωσε την εργοδοσία, η οποία του υπέδειξε να κάνει τεστ. Ο εργαζόμενος απευθύνθηκε στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, τα οποία όμως αρνήθηκαν να του κάνουν τεστ, επειδή δεν είχε συμπτώματα, ενώ ο ΕΟΔΥ του συνέστησε 14ήμερη καραντίνα. Σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, ενημερώθηκε ότι θα μείνει 14 μέρες σπίτι «με ρεπό», δηλαδή χάνοντας τον μισό μισθό του μήνα! Αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να πάρει, αφού δεν αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα...

Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας ότι απέκρυψε κρούσμα που εμφανίστηκε πρόσφατα στο κτίριο του Κεραμεικού. «Ενημέρωσε μόνο κάποιους από αυτούς που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του», αναφέρει, «για να μην επωμιστεί το κόστος μαζικών τεστ που οφείλει να κάνει». Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συμπληρώνονται από τις ενημερώσεις που στέλνει η εργοδοσία «με προσφορές για το τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με "προνομιακές" τιμές»...

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν από Ερώτηση που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας προς την περιφερειακή αρχή, για τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για όλο το καλοκαίρι: Στις δεκάδες ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας και Κέντρα Αποκατάστασης της Θεσσαλίας, έγιναν μόλις 2 έλεγχοι σε κλινικές στην Καρδίτσα, σε 25 άτομα. Στα δεκάδες εργοστάσια της Θεσσαλίας, έλεγχοι έγιναν μόλις σε 18 εργοστάσια και σε ένα μικρό δείγμα 367 εργαζομένων, όταν σ' αυτά εργάζονται πάνω από 1.500. Σε ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, εμπορικά, δεν έγινε κανένας έλεγχος. Στις χιλιάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλίας έγινε έλεγχος τρεις φορές σε μία επιχείρηση του Βόλου που υπήρξαν κρούσματα και σε 73 εργαζόμενους σε έλεγχο που οργάνωσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Λάρισας. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έλεγχος έγινε μόνο στο ΚΤΕΛ Καρδίτσας σε 25 άτομα...

ΑΣΓΜΕ
Χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή γονιών στα συλλαλητήρια

«Η μαζική συμμετοχή των γονιών στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης για τους όρους μόρφωσης των παιδιών μας», σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), σε ανακοίνωσή της με την οποία «χαιρετίζει τους χιλιάδες γονείς που σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας συμμετείχαν οργανωμένα την Πέμπτη 17/9/2020 στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια διεκδικώντας όρους ασφάλειας, υγιεινής και ισότιμης μόρφωσης για όλους τους μαθητές της χώρας».

Η ΑΣΓΜΕ χαρακτηρίζει «θετική παρακαταθήκη στους αγώνες» τον κοινό βηματισμό με τους εκπαιδευτικούς και καλεί «τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να κλιμακώσουν τη δράση τους και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές αποφάσεις να πρωτοστατήσουν για τις ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Περιφέρειες, Δήμους και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Διαμαρτυρία στο 4ο Γυμνάσιο για τον τρόπο διαχείρισης του κρούσματος κορονοϊού από την κυβέρνηση

Σε τρίωρη στάση εργασίας, τις 3 πρώτες ώρες του ωραρίου, προχώρησαν την Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί στο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, όπου εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού από τους αρμόδιους φορείς και επισημαίνοντας την ευθύνη τους για τις επιπτώσεις στην υγεία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, παρότι από το απόγευμα της Δευτέρας 14 Σεπτέμβρη, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας ότι μαθητής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, έλαβε την προφορική (όχι γραπτή) διαβεβαίωση πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Γι' αυτόν το λόγο συνέστησαν να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία ως έχει, δηλαδή το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά και να μην ενημερωθούν γονείς - κηδεμόνες - μαθητές, καθώς ισχυρίστηκαν πως μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε αναστάτωση! Επίσης, να μην παρθεί κανένα επιπλέον μέτρο, πλην του εκ νέου καθαρισμού των επιφανειών των θρανίων του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής.

Το ίδιο απόγευμα, ο διευθυντής ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς που - βάσει του ωρολογίου προγράμματος - είχαν μπει στο συγκεκριμένο τμήμα και το πρωί της Τρίτης 15 Σεπτέμβρη, ενημέρωσε και το Σύλλογο Διδασκόντων για το συμβάν.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εξέφρασε τον προβληματισμό του, την ανησυχία του και την ομόφωνη διαφωνία του ως προς την προφορική σύσταση της Επιτροπής, ενημέρωσε την ΕΛΜΕ Πειραιά και ζήτησε την άμεση ενημέρωση των γονέων - κηδεμόνων των μαθητών και την ενδελεχή απολύμανση όλων των χώρων του σχολείου, όπως απαιτεί το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η απολύμανση τελικά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη, μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

Παράλληλα, ο Σύλλογος πρότεινε την αναστολή λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος, όπως προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, μέχρι και χτες, το σχολείο λειτούργησε κανονικά και δεν υπήρξε καμία έγγραφη οδηγία των αρμόδιων οργάνων για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Την επικίνδυνη στάση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας κατήγγειλε η ΕΛΜΕ Πειραιά, που κήρυξε στάση εργασίας απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων, την πραγματοποίηση ιχνηλάτησης και τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που ήρθαν σε επαφή με το μαθητή που νόσησε, τη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη.

Μαθητικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα

Από τις πολύμορφες δράσεις των μαθητών σε σχολεία της Πάτρας
Από τις πολύμορφες δράσεις των μαθητών σε σχολεία της Πάτρας
Συνεχίζονται οι καταλήψεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Καρδίτσας, απαιτώντας μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15, άμεσες προσλήψεις και κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, όχι κάμερες στα σχολεία, ενώ κατά περίπτωση θέτουν και μια σειρά από αιτήματα για κτιριακά προβλήματα των σχολείων τους κ.ά.

Παράλληλα, οι μαθητές κατήγγειλαν επανειλημμένα το ρόλο διαφόρων μέσων ενημέρωσης που επιχείρησαν να προβάλουν τις κινητοποιήσεις τους ως αντιδράσεις κατά της μάσκας, ταυτίζοντάς τους με απαράδεκτες αντιεπιστημονικές αντιδράσεις, για να κρύψουν την πραγματική ουσία των επικίνδυνων συνθηκών μέσα στις οποίες βάζει η κυβέρνηση τους μαθητές να κάνουν μάθημα.

Την Παρασκευή, αυξήθηκε ο αριθμός των καταλήψεων στα σχολεία των δήμων της Θεσσαλονίκης καθώς περισσεύουν τα προβλήματα. Σε κατάληψη προχώρησαν μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του ΕΠΑΛ Νεάπολης. Συνεχίστηκε η κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και στο 3ο - 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης.

Το Συντονιστικό Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί τους μαθητές να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολείων και σε συγκεντρώσεις έξω από τα δημαρχεία: Τη Δευτέρα 21/9, στις 12 μ., στα δημαρχεία Παύλου Μελά και Ευόσμου. Την Πέμπτη 24/9, στις 12 μ., στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Προγραμματισμένες ήταν για την Παρασκευή κινητοποιήσεις μαθητών στην Πάτρα και την Καρδίτσα, ωστόσο η συνεχής βροχόπτωση δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή τους. Οι μαθητές επιμένουν στον αγώνα τους και τα αιτήματά τους που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την προστασία της υγείας τους όσο και για τα μορφωτικά τους δικαιώματα και ανανεώνουν το ραντεβού τους. Στην Πάτρα, η νέα κινητοποίηση ορίστηκε για τη Δευτέρα 21/9, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου, ενώ στην Καρδίτσα οι μαθητές προσανατολίζονται σε κινητοποίηση την Τρίτη 22/9.

Συνειδητά η κυβέρνηση αφήνει στο έλεος της πανδημίας χωρίς μέτρα τα σχολεία

Συνέντευξη του «Ριζοσπάστη» με την Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, και τον Ανδρέα Καργόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ εκλεγμένο με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Μια βδομάδα λειτουργίας των σχολείων με όλους τους μαθητές, και τα προβλήματα και οι ελλείψεις αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έκανε απολύτως τίποτα όλο το καλοκαίρι για να προετοιμάσει τη φετινή σχολική χρονιά με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει, και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την Παιδεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, και τον Ανδρέα Καργόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ εκλεγμένο με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

«Η κατάσταση είναι μαύρα χάλια», λέει χαρακτηριστικά η Στ. Βαλαβάνη και εξηγεί: «Αυτό στο οποίο εστιάζουμε φέτος όσο ποτέ άλλοτε, είναι τα πολυπληθή τμήματα, αυτό που ψήφισε δηλαδή η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Δεν μιλάμε πια για 22 και 23 μαθητές στην τάξη, αλλά έχουμε σχεδόν παντού 25άρια και 27άρια τμήματα. Εχουμε περιπτώσεις όπως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε Γυμνάσιο της Ηλιούπολης, που έχει 3 τμήματα 27άρια και ο διευθυντής παρακαλούσε να έρθει κάποιο παιδί να κάνει μεταγραφή, για να μπορέσει να δημιουργήσει και τέταρτο τμήμα και να αποσυμφορηθούν οι τάξεις. Δηλαδή οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα και άφησε τη δυνατότητα με 27άρια τμήματα να ανοίγουν τα σχολεία μέσα στην πανδημία.


Τα 25άρια και 27άρια τμήματα είναι ο γενικευμένος κανόνας σε Γυμνάσια - Λύκεια, ενώ συναντάμε ακόμα και τμήματα κατεύθυνσης με 30 μαθητές, π.χ 1ο Λύκειο Ταύρου».

Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης...

Και ο Ανδ. Καργόπουλος συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να μη δώσει ούτε ένα ευρώ για την Εκπαίδευση, για να παίξει με την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών. Είναι πολιτική απόφαση.

Είναι συσσωρευμένα τα προβλήματα της σχολικής στέγης και του προσωπικού, της αδιοριστίας, πάνω από 10 χρόνια, αλλά σε αιτήματα συγκεκριμένα που υπήρχαν από την αρχή του καλοκαιριού, έτσι ώστε να μειωθεί π.χ. ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Δεν είναι δικαιολογία αυτό που λένε "καλά, μπορούμε να φτιάξουμε σχολεία σε τρεις μήνες;". Οχι, κανείς δεν ζήτησε να φτιάξουν σχολεία σε τρεις μήνες. Ομως σε όλη την Ελλάδα δεν άνοιξε ούτε ένα παράθυρο σε μία αίθουσα που π.χ. δεν αερίζεται διαμπερώς...

Υπήρχαν προτάσεις συγκεκριμένες. Πρώτον, σχολεία που είναι κλειστά και δεν λειτουργούν. Ακόμη και μέσα στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος χώρος, το 5ο Λύκειο (που μέχρι πέρσι ήταν πρόσφυγες εκεί, που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς οι άνθρωποι), το οποίο θα μπορούσε να επισκευαστεί.


Δεύτερον, υπάρχουν αίθουσες μέσα στα σχολεία που λειτουργούν που παραμένουν κλειστές, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη τραγικότητα.

Τρίτον, υπάρχουν χώροι που αξιοποιούνται από το Δημόσιο καθώς και χώροι που θα μπορούσαν να ενοικιαστούν.

Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Συνειδητά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Και φτάνουμε τώρα στο σημείο να υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη γιατί υπάρχουν αίθουσες στα σχολεία και αρνούνται πεισματικά το υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας να σπάσουν τμήματα. Παράδειγμα: Στο 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου η Α' Λυκείου έχει 98 μαθητές. Πέρσι στην Α' Λυκείου είχαμε 5 αίθουσες. Εγινε αίτημα στη Διεύθυνση Α' Αθήνας να φτιαχτούν 5 τμήματα ώστε να έχει περίπου 20 μαθητές το καθένα. Επίσης, η Θεωρητική κατεύθυνση με 19 μαθητές είναι σε αίθουσα 30 τ.μ. και υπάρχει ακριβώς ίδια αίθουσα δίπλα. Είπαμε να σπάσει η κατεύθυνση στα δύο, ώστε και να έχουν αποστάσεις οι μαθητές και να γίνεται καλύτερο μάθημα. Ομως υπήρχε άρνηση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με την αιτιολογία ότι έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα πλέον... Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή. Δεν είναι θέμα ούτε αντικειμενικών δυσκολιών, ούτε ανικανότητας, ούτε προχειρότητας.


Αλλο παράδειγμα: Ολα τα σχολεία της Γκράβας έχουν αίθουσα εκδηλώσεων που παίρνει περίπου 150 μαθητές. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να την αξιοποιήσουν είτε ολόκληρη είτε χωρίζοντάς τη στα δύο με μια γυψοσανίδα, να φτιάξουν επιπλέον αίθουσες σε όλα τα σχολεία».

«Στο Περιστέρι υπάρχουν δύο σχολεία κλειστά. Στον Ταύρο υπάρχει Λύκειο με 280 μαθητές, που χωράει όμως 500 και έχει έναν ολόκληρο όροφο κενό. Και έχουν ευθύνη και οι δήμοι που δεν πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί υπάρχουν χώροι», προσθέτει η Στ. Βαλαβάνη.

...δεν δίνει δεκάρα για την υγεία των μαθητών

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα σημαίνει όμως και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Αντί γι' αυτό, όμως, έχουμε ελλείψεις εκπαιδευτικών. Η Στ. Βαλαβάνη περιγράφει: «Στην πλειοψηφία των σχολείων δεν λειτουργούν τα ολοήμερα στο Δημοτικό, γιατί λείπουν πολλοί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια πάλι, μιλάμε για ελλείψεις μαθηματικών, βιολόγων, φυσικών, βασικών μαθημάτων δηλαδή, και τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια κάνουν 4ωρα και 5ωρα μαθήματα. Εχουμε περίπτωση, σε Γυμνάσιο τα παιδιά έχουν δηλώσει Γερμανικά, δεν έχει έρθει εκπαιδευτικός και τους έχουν βάλει όλους να κάνουν Γαλλικά».

Και ο Ανδ. Καργόπουλος τονίζει: «42.000 δούλεψαν πέρσι, 3.500 είναι οι συνταξιοδοτήσεις και μέχρι στιγμής πανηγυρίζει η κυβέρνηση που πήρε 23.000. Δηλαδή έχει πάρει τους μισούς αναπληρωτές απ' ό,τι θα χρειάζονταν έξω από συνθήκες Covid. Κι εδώ υπάρχει και το εκρηκτικό πρόβλημα με τη χρόνια αδιοριστία. Ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι 55 χρόνων, υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που είναι πάνω από 65 χρόνων και πάρα πολλοί που είναι στις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν λοιπόν και νέες ανάγκες.

Αρα αναφορικά με την αντιμετώπιση του στεγαστικού και τη διαχείριση του προσωπικού, έδειξε η κυβέρνηση ότι δεν δίνει δεκάρα για την υγεία των μαθητών».

Οξυμένο το θέμα της καθαριότητας

«Είναι απαράδεκτο θέμα αυτό που έγινε με τις σχολικές καθαρίστριες», λέει ο Ανδ. Καργόπουλος και εξηγεί: «Συναδέλφισσες που δουλεύουν χρόνια στα σχολεία, έμπειρες, απολύονται. Και σ' αυτές τις συνθήκες θες έμπειρο δυναμικό να κάνει αυτήν τη δουλειά, που ξέρει να την κάνει πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, να ξέρει να συνεννοηθεί με τα παιδιά. Αντί, λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών να τις προσλάβει, να τις μονιμοποιήσει και να πάρει κι άλλες τόσες, προχώρησε στη ρατσιστικού τύπου διάταξη να πρέπει να έχει πιστοποιητικό ελληνομάθειας, λες και θα μπει να κάνει Αρχαία! Μια γυναίκα δηλαδή που είναι 20 χρόνια στην Ελλάδα και δουλεύει τόσα χρόνια στο ίδιο σχολείο, την πετάνε έξω γιατί δεν έχει πιστοποιητικό ελληνομάθειας!».

Η Στ. Βαλαβάνη δίνει παραδείγματα: «Βύρωνας: 28 καθαρίστριες για 32 σχολεία... Υπάρχουν δήμοι που τοποθετούν το προσωπικό ανά σχολικό συγκρότημα και όχι ανά σχολική μονάδα, για να βγαίνουν έτσι τα νούμερα, να φαίνεται ότι είναι καλυμμένα όλα τα σχολεία και να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους Συλλόγους Γονέων. Οι δήμοι έχουν τεράστια ευθύνη και καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία του προσωπικού ανά σχολική μονάδα, για να ξέρουμε τι γίνεται με το θέμα της καθαριότητας».

Και επισημαίνει ακόμα: «Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης είναι και στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί η χρηματοδότηση που οι ανάγκες απαιτούν, έπρεπε να δοθεί και από το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τους δήμους, από τη στιγμή που δόθηκαν τα σχολεία στους δήμους και έχουν ευθύνη και οι δήμοι, από τη στιγμή που δεν απαίτησαν από την κυβέρνηση να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων.

Φάνηκε ότι τρεις μήνες δεν έγινε καμία εργασία υλικοτεχνικής υποδομής, έχουμε σχολεία που ακόμα και οι τουαλέτες δεν έχουν φτιαχτεί. Εχουμε τέτοια περίπτωση στον Ταύρο, όπου οι 280 μαθητές χρησιμοποιούν τις δυο τουαλέτες των εκπαιδευτικών!».

Καμιά φροντίδα για Προσχολική και Ειδική Αγωγή

Γονείς και εκπαιδευτικοί περιγράφουν ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σχολείων με προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή που δεν φτιάχτηκαν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά φτάνουμε έως και στο σημείο τμήματα να μην έχουν λειτουργήσει ακόμα καθόλου, λόγω έλλειψης αιθουσών στην Προσχολική Αγωγή: «Χαρακτηριστικά, στην Πετρούπολη, 205 παιδιά είναι στον αέρα αυτήν τη στιγμή, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη φοίτηση, γιατί ήταν να γίνουν 10 παραρτήματα Νηπιαγωγείων και δεν έχουν γίνει, ενώ άλλο παράδειγμα είναι Νηπιαγωγείο του Χαϊδαρίου που παραμένει χωρίς νηπιαγωγό. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Ανατολική Αττική με νηπιαγωγεία που δεν χωράνε και αναγκάζονται οι γονείς να μεταφέρουν τα νήπια 4 χλμ. μακριά, σε άλλα τμήματα τα οποία θα είναι 25άρια, 27άρια τμήματα εξ ανάγκης», σημειώνει η Στ. Βαλαβάνη και προσθέτει:

«Ενα επίσης μεγάλο ζήτημα, που εντείνει την ανησυχία των γονιών, είναι το τι γίνεται αν το παιδί τους εμφανίσει συμπτώματα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι αντικρουόμενες ανάλογα την περίπτωση, ενώ το υπουργείο δεν έχει πει τίποτα για τις απουσίες που αναγκάζονται να κάνουν τα παιδιά που έχουν ήπια συμπτώματα και δεν τα στέλνουν για τεστ, με βάση αυτές τις οδηγίες.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τα παιδιά που πρέπει να μένουν σπίτι ως ευπαθείς ομάδες, η τηλεκπαίδευση που υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας δεν έχει ξεκινήσει, όπως στον αέρα επίσης βρίσκονται και τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι έως και ανήθικο το να μη λειτουργεί η Παράλληλη Στήριξη, γιατί με τη μάσκα και με τη δυσκολία την ψυχολογική που έχουν περάσει αυτά τα παιδιά όλο το προηγούμενο διάστημα, τα παιδιά της Παράλληλης Στήριξης και της Ειδικής Αγωγής θέλουν μια παραπάνω φροντίδα».

Σοβαρές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική, μορφωτική διαδικασία

Οσο για το θέμα με τις μάσκες, «που παρεμπιπτόντως δεν έφτασαν για όλους, πέρα από τον τραγέλαφο με το μέγεθός τους», όπως σημειώνει ο Ανδ. Καργόπουλος, «εντοπίζονται και λειτουργικά προβλήματα: Οταν έχει 28 και 27 παιδιά στο τμήμα, συνάδελφοι που δεν έχουν δυνατή φωνή, δεν ακούγονται μέσα στην τάξη. Επίσης τώρα πια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα παιδιά κάνουν μάθημα δυο ώρες σερί μέσα στην τάξη. Είναι πραγματικά προβληματικό και για τους συναδέλφους και για τα παιδιά. Μου λένε "δάσκαλε θέλω να πάρω μια ανάσα, δεν αντέχω δυο ώρες", τι να τους πεις... Και εδώ ο αριθμός των μαθητών είναι που επιτείνει το πρόβλημα, γιατί αν είναι μια φορά δύσκολο να ακουστεί ένα παιδί που έχει αδύναμη φωνή σε τάξη 15 μαθητών, είναι διπλάσια η δυσκολία να ακουστεί σε μια τάξη με 27 μαθητές».

Και η Στ. Βαλαβάνη προσθέτει ότι «οι γονείς φυσικά αγωνιούν για το θέμα της υγείας, το δεύτερο όμως που απασχολεί είναι το θέμα το εκπαιδευτικό. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει μάθημα τον 21ο αιώνα με 27 μαθητές, όταν πρέπει να καλύψεις κενά τριών μηνών πριν, με την παρούσα ψυχολογία των μαθητών μετά και το κενό του καλοκαιριού. Τα παιδιά πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία επαναλήψεων, με ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μοτίβο, που όμως με 25 και 27 μαθητές δεν μπορεί να γίνει, ούτε στη Δευτεροβάθμια ούτε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση μας είπε ότι είναι όλα κανονικά, όμως δυόμισι μέρες μετά το άνοιγμα, 6 σχολεία έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων και πάμε σε ανοδική πορεία, γιατί δεν έχουν παρθεί όλα αυτά τα μέτρα που λέγαμε. Και απέναντι στην αγωνία των γονιών που μεγαλώνει και για τις μορφωτικές ανάγκες που δεν καλύπτονται και δημιουργούνται νέες... οι φροντιστηριάρχες κάνουν πάρτι και τρίβουν τα χέρια τους!».

Απάντηση η αγωνιστική διεκδίκηση

«Βεβαίως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι ανεβαίνουν και οι διαθέσεις αγωνιστικής διεκδίκησης. Είχαμε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα από κάποιες Ενώσεις και Συλλόγους, σε Χολαργό, Καισαριανή, σε Πετρούπολη, Κερατσίνι, είχαμε το μαζικό συλλαλητήριο της Πέμπτης μαζί με τους εκπαιδευτικούς και συνεχίζουμε...», λέει η Στ. Βαλαβάνη.

Και ο Ανδ. Καργόπουλος καταλήγει: «Εμείς έχουμε τη θέση ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουν τα σχολεία, να παρακολουθήσουν οι μαθητές διά ζώσης το μάθημα, είναι βασικό για τη γνωστική τους, ψυχική τους, κοινωνική τους ανάπτυξη. Θα έχουμε μια καμένη γενιά αν οι μαθητές για δεύτερη χρονιά είναι πίσω από έναν υπολογιστή και η κοινωνική τους συναναστροφή είναι αυτό. Πρέπει όμως να απαιτήσουμε και να διασφαλίσουμε τους όρους εκείνους με τους οποίους θα έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες σε σχέση με τον κορονοϊό. Και δεν θέλει καμιά σοφία μεγάλη, λίγοι μαθητές, πολλές τάξεις, πολλοί εκπαιδευτικοί, αεριζόμενες αίθουσες, τεστ και στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές (και όχι δειγματοληπτικά, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν επαναλαμβανόμενα τεστ, ειδικά όταν ο καθένας μπαίνει σε δέκα τάξεις κάθε μέρα) και βέβαια στήριξη του συστήματος Υγείας, σχολίατροι κ.λπ. Γιατί δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν εκτός όλων των άλλων και τον ρόλο του νοσηλευτή και του γιατρού μέσα στο σχολείο»...


Γ. Σ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΔΟΓ
Οι πιο θανάσιμοι ιοί είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση...

Κοινή διακήρυξη εν μέσω πανδημίας

«Οι πιο θανάσιμοι ιοί είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας»...

Στην παραπάνω επισήμανση καταλήγουν σε κοινή τους διακήρυξη οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ).

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας έχει βάλει τη δική της σφραγίδα τόσο στο κείμενο της διακήρυξης, όσο και στις συζητήσεις που προηγήθηκαν και στις τηλε-συνεδριάσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι. Δίπλα στο αίτημα και τον αγώνα για δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας κόντρα στους κανόνες της αγοράς και το κυνήγι του κέρδους, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων στις συνθήκες της πανδημίας, η ΟΓΕ έχει θέσει στην ατζέντα της συζήτησης και άλλα σοβαρά ζητήματα: Με τις παρεμβάσεις της ανέδειξε τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την όξυνση των ανταγωνισμών και τους κινδύνους που προκαλούν για τους λαούς της περιοχής. Παράλληλα, έφερε στο προσκήνιο την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών στο έδαφος της νέας οικονομικής κρίσης.

Αποσπάσματα της κοινής διακήρυξης των ευρωπαϊκών οργανώσεων, που αποτελεί καρπό της συζήτησης ανάμεσα στις οργανώσεις και της παρέμβασης της ΟΓΕ, δημοσιεύονται παρακάτω.

Οι λαοί θρηνούν τους νεκρούς της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν τους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

«Η επιδημία του COVID-19 αποτέλεσε τη σπίθα που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, εντείνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ οι λαοί στενάζουν κάτω από το βάρος του φορτίου που αναγκάζονται να επωμισθούν. Ενώ αυτοί θρηνούν τους νεκρούς τους, οι κυβερνήσεις τους ασχολούνται με το σχεδιασμό νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η στρατηγική του ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών όχι μόνο δεν βρίσκεται σε καραντίνα τους τελευταίους μήνες, αλλά ανασχηματίζεται για να επωφεληθεί από τις αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, παίρνουν μέτρα για να προωθήσουν πιο επιθετικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους», σημειώνεται στο κείμενο της διακήρυξης.

Οσον αφορά τις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζονται τα εξής: «Αυτές οι εξελίξεις προκαλούνται από κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να σύρουν τους λαούς της περιοχής σε αιματηρές περιπέτειες χωρίς να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Ο αγώνας για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και των εμπορευμάτων της περιοχής εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού. Ο φαύλος κύκλος του ανταγωνισμού απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ τα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα».

Στο παραπάνω έδαφος, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ ξεκαθαρίζουν πως αντιτίθενται «σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής», καθώς και «σε όλες τις παραβιάσεις συνόρων και σε κάθε παραβίαση των όρων των διεθνών συμφωνιών». Απαιτούν «οι γήινοι και θαλάσσιοι πόροι να χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τις ανάγκες των λαών» και τονίζουν την ανάγκη «να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών και η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων». Καταδικάζουν επίσης το ΝΑΤΟ, το οποίο «απαιτεί από τα κράτη - μέλη του να ανταποκριθούν στο στόχο του 2% του προϋπολογισμού τους για εξοπλιστικές και "αμυντικές" δαπάνες».

Να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά οι λαοί την οικονομική κρίση

Μπροστά στη νέα οικονομική κρίση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ επισημαίνουν την ανάγκη του αγώνα για να μη φορτωθούν για ακόμα μια φορά τα βάρη στους λαούς, στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Αφού τονίζουν ότι «εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, υφίστανται μειώσεις μισθών και αναγκάζονται να δουλεύουν με μερική απασχόληση και με προσωρινές συμβάσεις για on-call εργασία», ξεκαθαρίζουν ότι η επίθεση αυτή δεν ξεδιπλώνεται λόγω του ιού αλλά «επειδή οι καπιταλιστές επιδιώκουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της κρίσης τους». Γι' αυτό την ίδια στιγμή που επιτίθενται στα δικαιώματα των λαών, οι κυβερνήσεις έχουν ανοιχτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων με τεράστια ποσά.

Το σκηνικό αυτό, όπως διαπιστώνουν, αφορά και τις χώρες στις οποίες δρουν: «Η ΕΕ δίνει δισεκατομμύρια ευρώ στα μονοπώλιά της, ενώ ανακοινώνει νέα βάρη για τους λαούς. Πρόσφατα παρακολουθήσαμε έντονες συζητήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς το ποια μονοπώλια, ποιοι τομείς και, κυρίως, ποιες χώρες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος και σε ποιον από τους αντιπάλους θα πέσουν τα μεγαλύτερα βάρη. Οι λαοί θα πληρώσουν είτε με αυξήσεις φόρων είτε με περαιτέρω μέτρα λιτότητας, με μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες, στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια - ή και με τα δύο», σημειώνουν.

Στο έδαφος αυτό, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή τους στα δικαιώματα των γυναικών. «Είναι προφανές ότι σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα καθώς αποτελούν το πιο ευάλωτο τμήμα του εργατικού δυναμικού», υπογραμμίζουν και ξεχωρίζουν μια σειρά από παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή: «Πρώτον, η πανδημία έχει επηρεάσει κυρίως τους τομείς των υπηρεσιών και της φροντίδας, στους οποίους η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες. Δεύτερον, οι γυναίκες είναι δυσανάλογα υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Η απουσία δημόσιων υπηρεσιών για τη στήριξή τους, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που ακόμα και τα σχολεία ήταν κλειστά, ανάγκασε πολλές γυναίκες να μείνουν στο σπίτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές να χάσουν τη δουλειά τους ή να διοχετευθούν στη μερική απασχόληση. Παράλληλα, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων έχασαν τη δουλειά τους όταν οι εργοδότες δεν ήθελαν πια τους εργαζόμενούς τους, όπως στην περίπτωση των οικιακών βοηθών. Πολλές γυναίκες σε αυτές τις κατηγορίες δεν προστατεύονται από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και μένουν ακάλυπτες». Αλλά και όσες γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται αντιμετωπίζουν χειρότερους όρους και μεγαλύτερη εκμετάλλευση, καθώς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις γενικεύουν την τηλεργασία, τα ελαστικά ωράρια και τα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Δίπλα στα παραπάνω η κοινή διακήρυξη δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις «για να καταστείλουν και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των εργαζομένων», για να «φιμώσουν» κάθε φωνή διεκδίκησης. «Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ λέμε: Δεν θα το επιτρέψουμε», διαμηνύουν.

Αντεπίθεση για τα δικαιώματα και το μέλλον μας

«Η ανισοτιμία, οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών δεν διαχωρίζονται από την ανισότητα, την καταπίεση και την εκμετάλλευση που είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα», διαπιστώνουν οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ στο έδαφος των κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών των γυναικών, που εκδηλώθηκαν με ένταση στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την πανδημία. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ να παραμερισθούν οι ανάγκες μας ενώ υπάρχει η δυνατότητα η καθεμιά από μας να έχει σταθερή δουλειά με επαρκή μισθό και λογικό ωράριο και με πρόσβαση σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας», σημειώνουν.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές», τονίζουν και καλούν τις γυναίκες και τις γυναικείες οργανώσεις «να πάρουν τη θέση τους στο συλλογικό αγώνα σε καθεμιά από τις χώρες μας και στην ΠΔΟΓ, συμμετέχοντας πλήρως στην αντεπίθεση για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας και το μέλλον μας. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Οι πιο θανάσιμοι ιοί είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας».

Μεγάλος σεισμός στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρβης και είχε εστιακό βάθος 40,5 χιλιόμετρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση επιστρατεύει ευχολόγια προς τη μεγάλη εργοδοσία αντί για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Επρεπε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να παραδεχθεί η κυβέρνηση αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγε το ΚΚΕ, ότι δηλαδή οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανησυχητική κατάσταση με ευχολόγια προς τη μεγάλη εργοδοσία και με επίκληση ξανά της ατομικής ευθύνης, αντί να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων, όπως τα εξής:

- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους, με ευθύνη της εργοδοσίας.

- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.).

- Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια.

- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. και για τα τεστ μοριακού ελέγχου).

- Να μην υπάρξει καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων με όχημα την τηλεργασία. Το κόστος της τηλεργασίας να το αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία.

- Αδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς, ευπαθείς ομάδες, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων».

Ακυβέρνητο σκάφος με 55 πρόσφυγες

Ακυβέρνητο σκάφος με 55 πρόσφυγες εντοπίστηκε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, μεταξύ Κατακόλου και Κυπαρισσίας. Λόγω των σφοδρών ανέμων που ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ, κανένα σωστικό σκάφος δεν μπορούσε να προσεγγίσει, ενώ η φορά των ανέμων κατεύθυνε το ακυβέρνητο πλοιάριο δυτικά, στη θαλάσσια περιοχή της Ηλείας. Τελικά, προσεγγίστηκε από φορτηγό πλοίο.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την υπερμετάδοση σε χώρους δουλειάς

Ενα στα τρία κρούσματα αφορά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας σε επιχειρήσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Παστωμένοι συνεχίζουν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι από και προς τη δουλειά τους, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Παστωμένοι συνεχίζουν να μετακινούνται οι εργαζόμενοι από και προς τη δουλειά τους, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Το γεγονός ότι οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού αναγκάστηκε να παραδεχτεί η κυβέρνηση κατά την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής, χωρίς να πει κουβέντα βέβαια για την αιτία, δηλαδή για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με την κυβέρνηση να κάνει όλο αυτό το διάστημα «πλάτες» στην εργοδοτική ασυδοσία.

Χαρακτηριστικά, ανακοινώθηκε ότι το 29,7% των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (όταν αποτελούν το 19,4% του συνόλου του πληθυσμού). Τρεις μέρες μετά την περασμένη Τρίτη, όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ερωτηθείς για το θέμα... μοίραζε εύσημα στην «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορύθμιση των επιχειρήσεων», την Παρασκευή το γύρισε στα ευχολόγια προς την εργοδοσία και στις κάλπικες επικλήσεις για «συμπαράταξη εργοδοτών και εργαζομένων απέναντι στον κοινό εχθρό». Εχθρός των εργαζομένων βέβαια είναι η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν, που μπροστά στη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου κουρελιάζουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, ο Ν. Χαρδαλιάς, όπως έκανε νωρίτερα την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός, επανέλαβε την ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας, επανέφερε τις ανεφάρμοστες συστάσεις για κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στη δουλειά, αλλά και πάλι δεν είπε κουβέντα για την αναγκαία πύκνωση των δρομολογίων.

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ανακοινώθηκε επίσης ότι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 187 θετικά κρούσματα στο νέο ΚΥΤ στη Λέσβο, από 4.500 ταχέα τεστ, και έπεται συνέχεια. Επιβεβαιώνονται και εδώ οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων, απότοκο της απαράδεκτης πολιτικής του εγκλωβισμού τους.

Σε ό,τι αφορά την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται ξανά στο δημόσιο σύστημα Υγείας με το «καλημέρα» της νέας έξαρσης της νόσου, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αποπροσανατολιστική διγλωσσία: Την περασμένη Τρίτη τα κυβερνητικά στελέχη ομολόγησαν ότι το ΕΣΥ ήδη «ζορίζεται». Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι... «δεν υπάρχει κάποια πίεση», ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας στην επίσημη κυβερνητική ενημέρωση επιβεβαιώθηκε ότι πάνω από το 70% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική είναι ήδη κατειλημμένες, όπως και ότι «αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, χωρίς σημάδια υποχώρησης»!

Ο υφυπουργός Υγείας επανέλαβε εξάλλου τις δηλώσεις για «σχέδιο αύξησης των ΜΕΘ» στην Αττική, με 24 κλίνες μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Στην πραγματικότητα αυτό που ήδη γίνεται είναι η επανάληψη του ίδιου «έργου» όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας, με «μπαλώματα», μετακινήσεις, κλείσιμο κλινικών, τμημάτων, αναστολή χειρουργείων, εξετάσεων, ιατρικών ραντεβού κ.λπ., επαναφέροντας και πάλι το επικίνδυνο «σύστημα της μίας νόσου», σε βάρος όλων των άλλων κρίσιμων ασθενειών και περιστατικών.

Νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

Ειδικά για την Αττική, στο φόντο του διπλασιασμού των κρουσμάτων μέσα σε 2 βδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, στις Αττική εντοπίζονται τα 2.100 ενεργά κρούσματα από τα 4.084 σε όλη τη χώρα. Τα 966 από αυτά εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων, ενώ 263 κρούσματα νοσηλεύονται.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από 21/9 μέχρι και 4/10 και μεταξύ άλλων προβλέπουν: Οριο 9 ατόμων στις συναθροίσεις. Αναστολή συναυλιών σε όλους τους χώρους και προβολών σε κλειστούς κινηματογράφους. Υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 40% των εργαζομένων γραφείου. Κλιμακωτές μετακινήσεις σε κύματα από και προς την εργασία. Με ΚΥΑ αναστέλλονται όλα τα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων, δομές ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Πρόσθετα μέτρα στο δήμο Αθηναίων, όπως μεταφορά ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων από ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία καραντίνας κ.ά.

339 νέα κρούσματα την Παρασκευή - 71 διασωληνωμένοι

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 339 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.738 (ημερήσια μεταβολή +2,4%).

2 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έφτασαν τους 327.

71 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, τα 40 είναι εισαγόμενα (39 στις πύλες εισόδου της χώρας, 1 πήγε αυτοβούλως για έλεγχο), 164 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (25 συνδέονται με γνωστές συρροές), 17 στη Λάρισα (8 συνδέονται με γνωστή συρροή), 13 στη Λέσβο (10 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας), 12 στη Θεσσαλονίκη, 11 στα Τρίκαλα, 9 στην Κοζάνη, από 7 σε Γιάννενα και Σάμο (όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου). Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε νομούς όλης της χώρας, ενώ 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κοροϊδίας ...το ανάγνωσμα

Και ενώ οι ευθύνες της βγουν μάτι, η κυβέρνηση διαρρέει τώρα ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζει είναι η δημοσιοποίηση των δημοτικών διαμερισμάτων της Αθήνας (συνολικά είναι 7) στα οποία παρουσιάζεται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, προκειμένου να ξέρουν οι κάτοικοι ότι η γειτονιά τους είναι στο «κόκκινο» και να προστατευτούν.

Το παραπάνω μέτρο η κυβέρνηση το είχε απορρίψει μέσα στον Αύγουστο, όταν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητούσε να ανακοινωθούν οι τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα και κατήγγελλε ότι σκόπιμα αποκρύπτονται, και άρα θυσιάζεται η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών, που είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας τους.

Μάλιστα, τότε η κυβέρνηση είχε πει ότι εάν κάνει κάτι τέτοιο, θα στοχοποιήσει περιοχές. Και στις 18 Αυγούστου είχαμε ακούσει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να λέει: «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα (...) γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής».

Λίγες μέρες μετά, ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων προς την κυβέρνηση (17 Ιούλη), στην οποία ανέφερε επί λέξει: «(...) επανερχόμαστε στο αίτημα που έχουμε υποβάλει και με προηγούμενη επιστολή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα, οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους».

Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε αντίστοιχο ζήτημα που τέθηκε σχετικά με τα τοπικά lockdown ανά δήμο, είχε πει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό ούτε εύκολο να γίνει, μιας και θα «νεκρώσει» η αγορά μιας περιοχής και θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση θυσιάζει την υγεία του λαού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και ότι το μόνο πρωτόκολλο που τηρεί σχετικά με την πανδημία είναι εκείνο της προστασίας της κερδοφορίας τους! Είναι άλλωστε φανερό ότι ο όρος «στοχοποίηση» στη γλώσσα της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων δεν αφορά γενικά και αόριστα περιοχές και τους κατοίκους της, αλλά τις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τον τζίρο τους.

Και αυτό που σκέφτεται να κάνει τώρα, για περιοχές όπου δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα, αρνήθηκε να το κάνει ακριβώς επειδή θα πλήττονταν - Αύγουστο μήνα - οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγριο χτύπημα από τον «Ιανό» και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Μεγάλες ζημιές στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Μεγάλες ζημιές στη Ζάκυνθο
Τις ελλείψεις σε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, έργα και υποδομές ανέδειξε για άλλη μια φορά η νέα κακοκαιρία με την έντονη βροχόπτωση που πλήττει από το πρωί της Παρασκευής μια σειρά από περιοχές της χώρας.

Στη Στερεά Ελλάδα έντονη ήταν η ανησυχία, καθώς αναμενόταν επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Παρασκευής.

Ηδη από το μεσημέρι της Παρασκευής σοβαρά προβλήματα εντοπίζονταν κυρίως στους δήμους Λαμιέων και Μακρακώμης της Φθιώτιδας, όπου έκλεισε η Εθνική Οδός Λαμίας - Καρπενησίου.

Ταυτόχρονα, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν σε χωριά της περιοχής, όπως σε Ζηλευτό, Καστρί, Κομποτάδες κ.α., με τους δρόμους εντός των χωριών να έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, πλημμυρίζοντας αυλές, υπόγεια, καλλιέργειες και σταβλικές εγκαταστάσεις. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και μέσα στο χωριό των Λουτρών Υπάτης από ρέμα που «φούσκωσε», με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγεια σπιτιών, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης.

Από την πρώτη στιγμή στις πλημμυρισμένες περιοχές βρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο δήμο Λαμιέων, ενώ παράλληλα έγινε παρέμβαση στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, ζητώντας να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Το Λιανοκλάδι μετατράπηκε σε έναν τεράστιο χείμαρρο
Το Λιανοκλάδι μετατράπηκε σε έναν τεράστιο χείμαρρο
Με δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι στους δήμους Χαλκίδας και Διρφύων - Μεσσαπίων πρέπει να παρθούν μέτρα για μην επαναληφθούν οι καταστροφές του καλοκαιριού, καθώς οι πληγές των κατοίκων παραμένουν ανοιχτές και στην περιοχή καθυστερούν δραματικά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Μεγάλες καταστροφές και αγνοούμενοι στη Θεσσαλία

Το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία χτύπησε τη Θεσσαλία.

Στην περιοχή του Αλμυρού, στον Βόλο, διακόπηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα με κατεύθυνση την Αθήνα, ενώ υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να σπάσει το φράγμα της λιμνοδεξαμενής στον Ξηριά και τα νερά να κατακλύσουν τη γύρω περιοχή και τις εργατικές κατοικίες. Στην περιοχή βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής σε εξέλιξη και επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών εργατών που δούλευαν σε παρακείμενο εργοτάξιο.

Στην Καρδίτσα, κομμένοι δρόμοι, διακοπές ρεύματος, πλημμυρισμένα σπίτια αλλά και καλλιέργειες, εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε χωριά, συνθέτουν το τραγικό σκηνικό που βιώνουν εκατοντάδες κάτοικοι του νομού. Σοβαρά προβλήματα επιπλέον εντοπίζονταν μεταξύ άλλων στο Γεωργικό, όπου μεγάλος αριθμός σπιτιών είχε πλημμυρίσει. Ακόμα, το απόγευμα επιχειρήθηκε εκκένωση του οικισμού των Ρομά στη Μαύρικα. Στο Μουζάκι εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας, ενώ ήταν θέμα χρόνου η κατάρρευση της παλαιάς γέφυρας έξω από την πόλη. Μάλιστα στον Πάμισο έπεσε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο και αγνοούνταν. Στη θέση Τσουκνίδα στην Ανω Αργιθέα παρέμεναν εγκλωβισμένα 7 άτομα που επέβαιναν σε 3 αυτοκίνητα, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Ολόκληρος ο δήμος Αργιθέας βρέθηκε χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιους οικισμούς υπήρχαν και προβλήματα υδροδότησης.

Καταστροφές σε νησιά του Ιονίου

Πολύ σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας βρήκε τα εν λόγω νησιά αθωράκιστα. Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορούσε τις διακοπές της ηλεκτροδότησης. Από την Πυροσβεστική είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 53 απομακρύνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία και στα τρία νησιά, είχαν γίνει 30 κλήσεις για κοπές δέντρων στην Κεφαλονιά, 15 στην Ιθάκη και 90 στη Ζάκυνθο, ενώ είχαν γίνει 15 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Κεφαλονιά, 4 στην Ιθάκη και 6 στη Ζάκυνθο.

Η Ιθάκη είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ διακοπές ηλεκτροδότησης παρατηρούνταν και σε πολλές περιοχές της Κεφαλονιάς, λόγω της ζημιάς στο δίκτυο από τις πτώσεις δέντρων και την έντονη βροχόπτωση. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνταν στις τηλεπικοινωνίες. Επίσης, στο δήμο Αργοστολίου είχε κοπεί το νερό, καθώς τα αντλιοστάσια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Στη βόρεια Κεφαλονιά, στη Δημοτική Ενότητα Πυλάρου υπήρχαν αρκετά χωριά που είχαν αποκλειστεί από κάθε συγκοινωνία, αφού είχαν κλείσει οι δρόμοι, κυρίως εξαιτίας των πεσμένων δέντρων και των φερτών υλικών. Αποκλεισμένα χωριά υπήρχαν επίσης στις Δημοτικές Ενότητες Σάμης και Ληξουρίου στην Κεφαλονιά, όπως και στην Ιθάκη. Στην Αγία Ευφημία είχαν βυθιστεί ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι αυτή, στη Ζάκυνθο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά εργοδοτών στο νησί, που από το πρωί της Παρασκευής απαιτούσαν οι εργαζόμενοι να βρεθούν στη δουλειά για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ