Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Απολύσεις και αναστολές οδηγούν στα όρια της επικινδυνότητας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας

Στα όρια της επικινδυνότητας οδηγεί η κυβέρνηση τη λειτουργία των ιδρυμάτων Πρόνοιας (Προστασίας Παιδιού και Χρόνιων Πασχόντων), καθώς το μέτρο της αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και η απόλυση 150 επικουρικών εργαζομένων, τους στερεί το προσωπικό που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Το ζήτημα αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τα ιδρύματα Πρόνοιας και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Οπως υπενθυμίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, «με απόφαση της κυβέρνησης βγαίνουν εκτός υπηρεσίας, με αναστολή, οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα Πρόνοιας που δεν έχουν εμβολιαστεί». Την ίδια στιγμή, «150 επικουρικοί εργαζόμενοι απολύονται, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού της τελευταίας προκήρυξης», παρά το γεγονός ότι αποτελούν «έμπειρο προσωπικό, άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων».

Με βάση τις εξελίξεις, «η στέρηση αυτού του προσωπικού από τη λειτουργία των ιδρυμάτων, με δεδομένες τις υπάρχουσες τραγικές ελλείψεις, θα εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους τους περιθαλπόμενους, βαριά ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται με το 4ο κύμα πανδημίας», τονίζουν.

Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση

Οσον αφορά τις εξαγγελίες του υπουργείου σχετικά με την αντικατάσταση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή από νέους εργαζόμενους με προσωρινές 3μηνες συμβάσεις, οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν εκτός δουλειάς «έχουν πολύχρονη πείρα» και έχουν στηρίξει τη λειτουργία των ιδρυμάτων «με ελάχιστα μέσα και κάτω από αντίξοες συνθήκες».

«Προκαλεί η κυβέρνηση με την υποκρισία της ότι δήθεν με το μέτρο αυτό θα προστατεύσει τους περιθαλπόμενους, όταν είναι η ίδια που αρνήθηκε και αρνείται ακόμα και σήμερα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση, τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τις απαράδεκτες πολλές φορές κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Αντίστοιχα, η απόλυση των επικουρικών εργαζομένων «στερεί τα ιδρύματα από έμπειρο προσωπικό», στο οποίο μάλιστα τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη υπόσχονταν την παραμονή του στη δουλειά.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα

«Η εμμονή της κυβέρνησης στις παραπάνω επιλογές εκτός των κινδύνων που θέτει στους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους, παρά τα προσχήματα που προβάλλει, αποδεικνύει ότι βρήκε ευκαιρία με την πανδημία να προχωρήσει στο σχέδιό της για το κλείσιμο των ιδρυμάτων με το ιδεολόγημα της αποϊδρυματοποίησης και της αποασυλοποίησης», τονίζει στην Ερώτηση το ΚΚΕ. Με δεδομένα δε τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία των ιδρυμάτων απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει άμεσα στην άρση της απόφασης να μπουν σε αναστολή (από 16/8/2021) οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων στα ιδρύματα Πρόνοιας και αυτών που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες πρόσληψης της τελευταίας προκήρυξης, γιατί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των ιδρυμάτων.
  • Να οργανωθεί με ειδικούς επιστήμονες η ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων στα ιδρύματα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για ανάθεση της υιοθεσίας - αναδοχής στους διάφορους ιδιώτες και ΜΚΟ, ενίσχυση των υπαρχουσών δημόσιων δομών, έτσι ώστε με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών να προχωρά η υιοθεσία και αναδοχή με τον απαιτούμενο επιστημονικά προσδιορισμένο κοινωνικό έλεγχο των υποψήφιων θετών και αναδόχων οικογενειών.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σινιάλο στους εργοδότες για απολύσεις με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

Αποκαλυπτικές δηλώσεις υπουργών | «Τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», καλεί το ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας για προσλήψεις στην Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας για προσλήψεις στην Υγεία
Σινιάλο στην εργοδοσία να κλιμακώσει και με απολύσεις την επίθεση στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας και την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, κάνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα δεν είναι η υγεία του λαού, την οποία εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους με τη συνολικότερη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, αλλά η θωράκιση με κάθε τρόπο της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν επιτρέπεται να γίνονται απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων εκεί που ισχύει η υποχρεωτικότητα και αν το υπουργείο θα κάνει κάτι για να τις αποτρέψει, σημείωσε κυνικά: «Υπάρχουν οι προβλέψεις οι γενικές του Εργατικού Δικαίου, εμείς λέμε τι λέει ο νόμος (...) Από εκεί και πέρα αν γίνονται οι απολύσεις κατά παράκαμψη των διαδικασιών του νόμου ή των προβλέψεων των συνολικών του Εργατικού Δικαίου υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι σχετικές διαδικασίες για να εφαρμοστούν»!

Ομολογεί δηλαδή ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αξιοποιείται ήδη ως άλλοθι για απολύσεις εργαζομένων, με την κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της και να παραπέμπει στις «αρμόδιες υπηρεσίες» και στις «σχετικές διαδικασίες», ενθαρρύνοντας την εργοδοσία να συνεχίσει ακάθεκτη. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι εργοδότες ήδη κάνουν απολύσεις ανεμβολίαστων και ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αναγκαίο εμβολιασμό όχι ως ένα όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά ως άλλοθι για να κρύψει τις ευθύνες της για τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού και ως εργαλείο, μέσω της υποχρεωτικότητας, στα χέρια της εργοδοσίας για να ξεσαλώνει στην πλάτη των εργαζομένων, επιβάλλοντας χειρότερες σχέσεις εργασίας και εργασιακές συνθήκες, ακόμα και απολύσεις.

ΠΑΜΕ: Δεν θα ανεχτούμε καμιά απόλυση!

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία το ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα σωματεία δεν θα δεχθούν καμία επίθεση στα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων με άλλοθι το ζήτημα του εμβολιασμού.

«Τα συνδικάτα από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού. Εχουν απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς Εργασίας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Εβδομαδιαία τεστ στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης.

Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.ά.)», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

«Δεν θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών», τονίζει.

Οπως εξηγεί, «πληθαίνουν οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια και οι εργοδότες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αποτελέσματα rapid test για να τους επιτρέψουν να πιάσουν δουλειά, αλλιώς τους βγάζουν σε αναστολή.

Μάλιστα, ενημερώνουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ότι θα πρέπει να προσκομίζουν δύο αρνητικά αποτελέσματα rapid test τη βδομάδα, τα οποία πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους. Για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ο εμβολιασμός των εργαζομένων έχει γίνει το άλλοθι για να εξαφανιστούν και τα ελάχιστα μέτρα που τηρούνταν».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με τον νόμο για τον "υποχρεωτικό εμβολιασμό" έδειξε τον δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει έναν νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Καλεί τα συνδικάτα «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Για τις αναστολές εργασίας στον Βόλο

Με αφορμή το γεγονός ότι 19 εργαζόμενοι της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου μπήκαν τις προηγούμενες μέρες σε διαθεσιμότητα, επειδή δεν ήταν εμβολιασμένοι, η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας εκφράζει την αντίθεσή της στο μέτρο αναστολής εργασίας για όσους εργαζόμενους σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, με την ενεργητική συμπαράταξη των δημοτικών αρχών που σπεύδουν να εφαρμόσουν με περισσή σπουδή τις σχετικές αποφάσεις, προσπαθεί να κρύψει πίσω από τις ποινές της διαθεσιμότητας τις δικές της ευθύνες για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και για την έλλειψη ενός προγράμματος ουσιαστικής ενημέρωσης των εργαζομένων για τα εμβόλια (...)

Στο όνομα δυσκολιών στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών και μονάδων, εξαιτίας της παραπέρα έλλειψης προσωπικού που θα προκαλούν οι διαθεσιμότητες, ανοίγει ο δρόμος για νέες εκχωρήσεις δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους. Την ώρα που οι δημοτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη φροντίδα των πιο ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων, είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι απαράδεκτο να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία δίχως να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα των μικρότερων ηλικιών επιβεβαιώνουν στοιχεία από τις ΗΠΑ

Η έξαρση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων επιβάλλει ενίσχυση των συστημάτων Υγείας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία

Μαθητές σε σχολείο των ΗΠΑ

AP

Μαθητές σε σχολείο των ΗΠΑ
Καθώς ο SARS-CoV-2 και η παραλλαγή «Δέλτα» εξαπλώνεται ραγδαία, καθημερινά τα στοιχεία από όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μαζί με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, απαιτούνται ολόπλευρα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας καθώς και ενίσχυση των συστημάτων Υγείας. Προληπτικά μέτρα, που αποτελούν «κόστος» για την καπιταλιστική οικονομία και τις κυβερνήσεις.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 209,6 εκατ. παγκοσμίως και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τα 4,399 εκατ.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στις ΗΠΑ - μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού - την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 1.000 θάνατοι σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με απολογισμό του «Reuters» με στοιχεία από τις πολιτείες. Οι θάνατοι από την Covid-19 αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 769 τη μέρα, ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλη. Συνολικά περίπου 640.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα το 24ωρο τις τελευταίες δώδεκα μέρες, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. Τα αμερικανικά νοσοκομεία συνεχίζουν να κατακλύζονται από νέους ασθενείς, καθώς οι νοσηλείες Covid-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 70% τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Ως ...«μέτρο προστασίας» η κυβέρνηση του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να διευρύνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς έως τα μέσα Γενάρη.

Ολο και περισσότερα παιδιά νοσηλεύονται

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19 αυξάνεται στη χώρα και ανερχόταν σε 1.834 μέχρι προχτές το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, μια τάση που σύμφωνα με υγειονομικούς οφείλεται στο στέλεχος «Δέλτα», το οποίο πιθανά προσβάλλει παιδιά πιο εύκολα από ό,τι το αρχικό στέλεχος «Αλφα».

Για ακόμη μια φορά, τα στοιχεία δείχνουν την άμεση ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης στα σχολεία για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όπως λιγότερα παιδιά στις τάξεις, προσλήψεις στην καθαριότητα, συχνά διαγνωστικά τεστ με ευθύνη του κράτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρότι η σοβαρή νόσος είναι σπάνια στα παιδιά, είναι αναγκαίο να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά και να ληφθούν υπόψιν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά στις ΗΠΑ, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιούλη, με 72.000 κρούσματα την προηγούμενη βδομάδα, σημαντικά περισσότερα από τα 39.000 της βδομάδας πριν από αυτήν. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 19% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Πάντως, η συζήτηση και στις ΗΠΑ εξαντλείται στη χρήση μάσκας στις τάξεις και σε σύσταση για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών. Από τα 25 εκατ. παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, περίπου 11 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της «Pfizer».

Ενισχυτική δόση και στις ΗΠΑ

Παράλληλα, από τις 20 Σεπτέμβρη θα χορηγείται και στις ΗΠΑ τρίτη δόση εμβολίων «Pfizer» και «Moderna» σε όσους εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση οκτώ μήνες πριν. «Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν καθαρά ότι η προστασία από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου μετά τις πρώτες δόσεις εμβολιασμού», σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θεωρεί προς το παρόν απαραίτητες τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, όπως δείχνουν τα τρέχοντα δεδομένα, δήλωσε χτες εκπρόσωπός του από τη Γενεύη. Ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Αϊλγουορντ, αναφέρθηκε και στην ανισομετρία των εμβολιασμών, λέγοντας πως «υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν δίνονται στα σωστά μέρη με τη σωστή σειρά» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως ο παγκόσμιος πληθυσμός, προτού χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις.

ΕΕ και Ρωσία διαπραγματεύονται για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αλλά και στη Ρωσία συνεχίζεται η έξαρση της πανδημίας και ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων προσέγγισε για ακόμη μια μέρα τους 800 και συνολικά - με επίσημους «συντηρητικούς» υπολογισμούς - σχεδόν 173.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα εξελίσσονται και οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, διαδικασία που «δεν είναι απλή, διότι απαιτείται αποστασιοποίηση από τις προσπάθειες πολιτικοποίησης», σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιταχυνθούν οι συνομιλίες από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις τεχνικές διαπραγματεύσεις να αφορούν μεταξύ άλλων και σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και τεχνικά θέματα.

Οπως τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, είναι υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ η απόφαση εάν θα επιτρέπουν ή όχι την είσοδο πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με μη πιστοποιημένο στην ΕΕ εμβόλιο. Μια τυχόν αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, την οποία χαρακτήρισε «συντομότερη οδό», δεν θα σημάνει αυτομάτως ότι και το «Sputnik-V» θα εγκριθεί στην ΕΕ.

«Τι θα γίνει με την αναγνώριση του "Sputnik-V" ουδείς γνωρίζει», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είχε ήδη υπογράψει πολυάριθμα συμβόλαια για την αγορά δυτικών εμβολίων, προτού εκείνα περάσουν τη διαδικασία πιστοποίησης στην Ευρώπη» και ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι «δεν χρειαζόμαστε ρωσικά εμβόλια, δεν χρειάζεται να συνομιλήσουμε μαζί τους για τίποτε».

Στο μεταξύ, απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επιδίδεται σε «πόλεμο εμβολίων» και «υποκινεί τις διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού στη Δύση», χαρακτηρίζοντάς τες «θλιβερές».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δεν πέρασε ο σχεδιασμός ενάντια στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ

Τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και στήριξαν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιό της, παρά τα μεγάλα εμπόδια που τέθηκαν από την πλειοψηφούσα παράταξη και την ίδια την εφορευτική επιτροπή, χαιρετίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

«Κάθε ψήφος στη ΔΑΣ για να φτάσει στην κάλπη πέρασε από "κόσκινο": Από έναν ολόκληρο μηχανισμό όπου έβαλαν το χέρι τους μέχρι και ξενοδόχοι, κινητοποιώντας προϊσταμένους και ανθρώπους τους μέσα στα ξενοδοχεία. Από διευθυντές και υποψήφιους προϊσταμένους, που έφερναν ακόμα και με το "έτσι θέλω" συναδέλφους στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο στην τσέπη», υπογραμμίζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της.

Κόντρα στις παραπάνω συνθήκες, έλαβε 327 ψήφους (8,3%) σε σύνολο 3.945 ψηφισάντων. «Δεν πέρασε ο σχεδιασμός της εργοδοσίας και της πλειοψηφούσας παράταξης ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ να πετάξουν έξω από το σωματείο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ», τονίζει.

«Και τι δεν είδαμε: Ανακοίνωση με την υπογραφή ξενοδοχείου για στήριξη στην παράταξη της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ), απειλητικά e-mail προϊσταμένης και υποψήφιας προς τους εργαζόμενους, κινητοποίηση διευθυντών που ρωτούσαν εναγωνίως αν ψήφισε το προσωπικό για να το κατεβάσουν!», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις ψήφιζαν «χωρίς ταυτότητα ή άλλο έγγραφο, σε τραπέζια εκτός παραβάν, ακόμα και χωρίς να δίνονται ψηφοδέλτια από την εφορευτική επιτροπή», οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που «δεν γέμιζαν το μάτι» στην εφορευτική επιτροπή και τη γραμματεία περνούσαν από «ανάκριση». Είναι χαρακτηριστικό ότι «τουλάχιστον 3 υποψήφιοι με τη ΔΑΣ στις προηγούμενες αρχαιρεσίες και δεκάδες "ύποπτοι" εργαζόμενοι εξαφανίστηκαν από το μητρώο!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Ο νέος αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στο σωματείο θα βάλει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των ξενοδοχοϋπαλλήλων», σημειώνει η ΔΑΣ. Οπως εξηγεί, «οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία χειροτερεύουν, η εκμετάλλευση εντείνεται, η εντατικοποίηση, τα κομμένα ρεπό, οι υπερωρίες, η απληρωσιά, οι λιποθυμίες είναι στην καθημερινότητα των συναδέλφων».

«Η σύγκρουση με την εργοδοσία θα είναι σκληρή και δεν μπορεί να αφεθεί από τους εργαζόμενους στην υπάρχουσα πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου, που πορεύεται με τη λογική της "εργασιακής ειρήνης", θέλει να τα έχει καλά με όλους, ταυτίζεται με την ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που κάνουν μαθήματα υποταγής και συμβιβασμού και έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», επισημαίνει.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δυνάμεις της ΔΑΣ «θα πρωτοστατήσουμε για την οργάνωση των συναδέλφων μέσα στους χώρους δουλειάς», στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με καλύτερους όρους, την καταβολή των δεδουλευμένων, το επίδομα ανεργίας των εποχικών, τα μέτρα προστασίας της υγείας.

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ
Προετοιμάζουν τη στάση εργασίας στις 27 Αυγούστου

Αλληλεγγύη από Συνδικάτα της Ινδίας

Με τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας στις 27 Αυγούστου και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, κλιμακώνουν τη δράση τους τα σωματεία του κλάδου, ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) και για την υπογραφή ΣΣΕ.

Το ΣΕΜΛΑ στο πλαίσιο της κινητοποίησης καλεί σε τρίωρη στάση εργασίας στην 1η και 2η βάρδια (11.00 - 14.00 & 14.00 - 17.00) για να κατέβει όλος ο κόσμος στη συγκέντρωση στον Πολύγυρο, όπου έχει οριστεί η τριμερής συνάντηση για την εξέταση της καταγγελίας του Συνδικάτου ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση από την εργοδοσία της «Edilmac» (εργολάβο της «Ελληνικός Χρυσός»).

Συμπαράσταση στον αγώνα των μεταλλωρύχων εκφράζει με επιστολή που απέστειλε προς το ΠΑΜΕ η All India United Trade Union Centre (AIUTUC), οργάνωση που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της Ινδίας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος K. Radhakrishna και ο γενικός γραμματέας Shankar Dasgupta, αναφέρεται ότι η AIUTUC «καταδικάζει σθεναρά και καταγγέλλει την τρομοκρατική πράξη που διαπράχθηκε από τη διοίκηση της EDILMAK εκτοξεύοντας απειλές - εξαναγκασμούς - αθέμιτες εργασιακές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων και συνδικαλιστικών στελεχών, αρνούμενη του βασικού δικαιώματος στην υγιεινή και ασφάλεια, μέτρων ασφάλειας για τους εργαζόμενους που είναι αποδεκτά σε ολόκληρο τον κόσμο, προφανώς με απώτερο σκοπό να φιμώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους.

Μας δίνει τεράστια δύναμη που οι ανθρακωρύχοι με επικεφαλής το σωματείο τους ΣΕΜΛΑ πρόβαλαν αποφασιστική ισχυρή αντίσταση με αγώνες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, καθώς και την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου της. Εκ μέρους των εκατομμυρίων εργαζομένων της Ινδίας, εκφράζουμε τη θερμή υποστήριξη και αλληλεγγύη στους ανθρακωρύχους για τη νόμιμη και δίκαιη πάλη τους για ένα γνήσιο αίτημα οπλισμένο με το πνεύμα της ενότητας της εργατικής τάξης».

Διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Το μέτρο της απαγόρευσης της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα διασκέδασης και εστίασης σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο σχολιάζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. «Οι συνάδελφοί μας στην Κρήτη μένουν για μία ακόμη φορά ξεκρέμαστοι και μάλιστα μέσα στη μέση της σεζόν, χωρίς καμία μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών τους από το κράτος», καταγγέλλει.

«Είναι υποκριτικό να στοχοποιείται η ζωντανή μουσική και μάλιστα σε χώρους όπου τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία που μεταφέρουν τον κόσμο στο νησί ξεχειλίζουν από κόσμο και στο όνομα του κέρδους καταργούν κάθε πρωτόκολλο. Είναι υποκριτικό η κυβέρνηση, ενώ άνοιξε τον τουρισμό χωρίς ουσιαστικά μέτρα παραβλέποντας τα δίκαια αιτήματα μιας σειράς σωματείων και φορέων αλλά και των ίδιων των μαχόμενων υγειονομικών, να πετάει τώρα το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη και να χρησιμοποιεί τη ζωντανή μουσική ως εξιλαστήριο θύμα, κρύβοντας έτσι τις τεράστιες ευθύνες της για τη μετάδοση του ιού», αναφέρει.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Κρήτη και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους. «Διεκδικούμε πραγματικά μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό. Μέτρα στα ΜΜΜ και στους μεγάλους χώρους δουλειάς - εκεί που πραγματικά γίνεται η μετάδοση του ιού - και πλήρη στελέχωση όλων των δομών Υγείας. Απαιτούμε την ολόπλευρη στήριξη από το κράτος των συναδέλφων μας που μένουν για μία ακόμη φορά άνεργοι», τονίζει.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ
Τα κρεβάτια ΜΕΘ στερεύουν στην Κρήτη αλλά η κυβέρνηση ... κλείνει τη μουσική!

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία στο νησί

Ο ένας πάνω στον άλλο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Ο ένας πάνω στον άλλο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Αυξάνεται επικίνδυνα για μια ακόμη φορά η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει ξεχαρβαλωμένο μετά από 18 μήνες πανδημίας, όπως φανερώνουν η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η πληρότητα στις ΜΕΘ των περιοχών που βρίσκονται στην αιχμή αυτού του νέου επιδημικού κύματος, όπως η Κρήτη.

Χτες ανακοινώθηκαν 3.442 νέα κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +0,6%), 25 νέοι θάνατοι ενώ 282 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 547.186, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.278 θάνατοι. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 290, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία (ημερήσια μεταβολή +33,03%, μέσος όρος επταήμερου 240 ασθενείς).

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, 818 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, 361 στην Κρήτη, 319 στη Θεσσαλονίκη, 150 στην Αχαΐα. Από τα χτεσινά κρούσματα, 218 βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

«Φρακάρουν» τα νοσοκομεία στην Κρήτη

Στην Κρήτη, που βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκταθούν και στο Ρέθυμνο τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε Ηράκλειο και Χανιά. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε από χτες απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης. Αποφασίστηκε επίσης η παράταση των ίδιων μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, έως τις 25 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν χτες 220 ασθενείς, από τους οποίους οι 28 σε ΜΕΘ (24 διασωληνωμένοι). Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονταν 58 ασθενείς, οι 16 στις ΜΕΘ, στο Βενιζέλειο 49 ασθενείς, οι 6 στη ΜΕΘ, στα Χανιά 73 ασθενείς, οι 4 στις ΜΕΘ και στο Ρέθυμνο 26 ασθενείς, οι 2 στις ΜΕΘ. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονταν σε κλινικές Covid των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Νεάπολης και Σητείας.

Πληρότητα 100% στα ΚΤΕΛ του νησιού
Πληρότητα 100% στα ΚΤΕΛ του νησιού
Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι μονάδες κορονοϊού και οι ΜΕΘ του Ηρακλείου, μεταφέρθηκαν 5 ηλικιωμένοι με COVID-19 από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Νεάπολης την προηγούμενη βδομάδα».

Το Σωματείο καταγγέλλει πως «ούτε οι νέες κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν στα Νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων φτάνουν, ενώ δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους. Η πληρότητα στις ΜΕΘ υπερβαίνει το 80% τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εύρεσης κλίνης και την προσωρινή διακοπή αεροδιακομιδών από άλλα νησιά προς την Κρήτη, ενώ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και σε συνεννοήσεις με τις ΥΠΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης για την υποδοχή περιστατικών από την Κρήτη (εφόσον χρειαστεί)».

Το Σωματείο τονίζει πως «όσο κι αν κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων επικαλούνται την ατομική ευθύνη των ανεμβολίαστων και όσων δεν τηρούν τα μέτρα ως αποκλειστικές αιτίες για τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων, δεν μπορούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την πλήρη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του Τουρισμού (δειγματοληπτικά τεστ στις πύλες εισόδου, συνωστισμός σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.), για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, για την ανεπαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας κατά τη διάρκεια ενάμιση χρόνου πανδημίας».

Με τα πρωτόκολλα προστασίας ...των κερδών του Τουρισμού

Κι ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν καθημερινά, «φωνάζοντας» για την ανάγκη να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των μονάδων Υγείας και προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζουν να «δουλεύουν» ακάθεκτα με την κάλυψη της κυβέρνησης και να αποτελούν μόνιμες εστίες κινδύνου για τον λαό.

Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού, περιμένοντας την επιβίβασή τους στριμωγμένοι σαν σαρδέλες. Αλλά και στα ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με την πληρότητα να ξεπερνά ακόμα και το προβλεπόμενο 85%, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%.

Μάλιστα, επιβάτες καταγγέλλουν ότι η άφιξη λεωφορείων στους σταθμούς και η εκ νέου αναχώρησή τους γίνονται με ρυθμούς ...σκυταλοδρομίας, με τους επιβάτες που αποβιβάζονται να δίνουν τη θέση τους σε αυτούς που περιμένουν να επιβιβαστούν, χωρίς να προηγείται καμία διαδικασία καθαριότητας και απολύμανσης των οχημάτων. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπου καταγράφονται εικόνες μεγάλου συνωστισμού, χώρια η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους ναυτεργάτες, που είναι πολύ μεγάλη.

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για την επέλαση της πανδημίας στο νησί και την ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Κρήτη καλά κρατεί και η κυβέρνηση συνεχίζει την αποτυχημένη πολιτική αντιμετώπισής του με τα "περιορισμένα lockdown" και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ό,τι δηλαδή απαιτούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και "οι ανάγκες της αγοράς" για κέρδη.

Ομως, με τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ειδικά στο βόρειο μέρος του νησιού, όπου ο τουρισμός έχει χτυπήσει νούμερα 2019 και με το σύστημα Υγείας να έχει φτάσει στο "κόκκινο", είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσα να θρηνήσουμε δεκάδες νεκρούς όλων των ηλικιών.

Ο λαός της Κρήτης τώρα πρέπει να διεκδικήσει αποφασιστικά η κυβέρνηση να ακούσει τους υγειονομικούς, να πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αφήσει την καραμέλα της ατομικής ευθύνης, την επίκληση του κοινωνικού αυτοματισμού και τη στοχοποίηση των υγειονομικών.

Να αναλάβει τις ευθύνες της για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού και να αφήσει τα σχέδιά της για αναστολές και απολύσεις υγειονομικών. Να ανοίξει και άλλα κρεβάτια απλής νοσηλείας και ΜΕΘ και να αφήσει τα σχέδια για κλείσιμο νοσοκομείων και συγχωνεύσεις κλινικών στο νησί.

Η υγεία του λαού δεν μπορεί να αποτίθεται στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι ήδη εξαντλημένοι από την παράνομη υπερεφημέρευση στην οποία έχουν υποχρεωθεί.

Σκόπιμα η κυβέρνηση επιχειρεί με μπαλώματα να διαχειριστεί τα σοβαρά κενά στα νοσοκομεία γιατί θεωρεί ως δημοσιονομικό κόστος τις προσλήψεις προσωπικού και με αυτόν τον τρόπο υπηρετούνται η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου».

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας του λαού!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό της Κρήτης να διεκδικήσουν:

  • Να προχωρήσει η πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς και των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας του νησιού με ταχείς διαδικασίες. Ανάκληση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των υγειονομικών και των εργαζομένων στις δομές Πρόνοιας.
  • Εξασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας όλων των κλινικών και των τακτικών χειρουργείων.
  • Αμεση, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να συσταθούν πολλαπλάσια συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, στις τουριστικές περιοχές και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα ξενοδοχεία, για τακτικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας με ευθύνη της κυβέρνησης που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζομένων στο νησί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή, με ουσιαστικά μέτρα για επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού και ιατρική παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται. Ενίσχυση των κινητών μονάδων εμβολιασμού για όσους δεν μπορούν να κινηθούν και για μαζικούς εμβολιασμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ