Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

-- Ανταποκρίσεις από το «ταξίδι» του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανά την Ελλάδα και προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα.

-- Μικρό αφιέρωμα στον κομμουνιστή νομπελίστα επιστήμονα Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί με αφορμή τα 57 χρόνια από το θάνατό του.

Το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα πανεπιστήμια

Το μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, προβλέπει «περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», ώστε να τροφοδοτηθεί η «προγραμματισμένη ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα, προβλέπει επικαιροποίηση της «αξιολόγησης» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που έκανε ο ΟΟΣΑ το 2011, «σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», μέχρι τον Απρίλη του 2016. Οπως σημειώνεται, «η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ Ερευνας και Εκπαίδευσης και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας». Με άλλα λόγια, ο βασικός στόχος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως συνέβαινε και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι το πώς τα ανώτατα ιδρύματα θα συμβάλλουν περισσότερο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και το πώς θα υποτάξουν ακόμα περισσότερο την όποια ανάπτυξη της επιστήμης συντελείται, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι στην ανακούφιση του λαού.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η επανεξέταση θα αξιολογήσει «το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού» των πανεπιστημίων, «τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», την «αποδοτικότητα και αυτονομία» τους, την «αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα». Αυτά είναι τα εργαλεία τους, τα εργαλεία του ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις και η λειτουργία και των ίδιων των ιδρυμάτων ως επιχειρήσεις, όπου οι όποιες λειτουργίες τους, ακόμα και η παροχή μόρφωσης, θα ζυγίζονται με κριτήριο το τι κέρδος αφήνουν στο ίδρυμα.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η επανεξέταση «θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ» και τα όποια μέτρα καταληχτούν μετά την επανεξέταση «θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ, εφόσον είναι δυνατό, πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17».

Τι σημαίνουν επί της ουσίας όλα αυτά; Αφενός ότι προδιαγράφεται συνέχεια στην ίδια ρότα, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Αλλωστε, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι όλες οι προηγούμενες, μεγαλύτερου ή μικρότερου βάθους κι εμβέλειας, παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το 2011 και μετά (π.χ. νόμοι - πλαίσιο Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, σχέδιο «Αθηνά» κ.ά.), έγιναν ακριβώς στη βάση της «αξιολόγησης» από τον ΟΟΣΑ και της προσαρμογής στην ευρωενωσιακή στρατηγική. Καμία έκπληξη, βέβαια, αφού ήδη από τις 11 Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει μια «νέα σχέση» και στενότερη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, μετά από συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Στη συνάντηση αυτή, μεταξύ άλλων, ο Α. Γκουρία έθεσε και τις προτάσεις του ιμπεριαλιστικού αυτού οργανισμού για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ το 2011 και το 2014

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε κάποιες από τις επισημάνσεις και προτάσεις του ΟΟΣΑ στα πλαίσια της «αξιολόγησης» του 2011:

-- Είναι πρόβλημα ότι μεγάλος αριθμός αποφοίτων Δευτεροβάθμιας συνεχίζουν στην Τριτοβάθμια, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την υπόλοιπη ΕΕ. (Η απαίτηση των καπιταλιστών είναι να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών, των επιστημόνων και μεγαλύτερη μάζα των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να προσανατολίζεται σε χαμηλού επιπέδου πρόσκαιρη κατάρτιση).

-- Χρειάζεται να συνδεθεί η χρηματοδότηση με κριτήρια απόδοσης και βέλτιστης προσαρμογής στις απαιτήσεις τόσο του σχεδίου ανάπτυξης των ιδρυμάτων, όσο και στους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους και στους σχετικούς δείκτες επιδόσεων στις διάφορες «αξιολογήσεις». (Δηλαδή, η κρατική χρηματοδότηση να μη μοιράζεται στα ιδρύματα εξίσου ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά με κριτήριο την προσαρμογή τους στους κανόνες της αγοράς).

-- Ανάγκη περαιτέρω προσαρμογών στη βάση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

-- Ενταση της διαφοροποίησης μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, περαιτέρω σύνδεση των ΤΕΙ με τη στρατηγική της «δια βίου μάθησης».

-- Περαιτέρω σύνδεση των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις. (Και οι τρεις αυτές παρατηρήσεις ενισχύουν την κατεύθυνση υποβάθμισης και μέρους των ανώτατων σπουδών στα επίπεδα της πρόσκαιρης κατάρτισης).

-- Αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές. (Κοινωνικά κριτήρια δε χωρούν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ).

-- Εισαγωγή διδάκτρων.

-- Κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων ή ιδρυμάτων με χαμηλή απόδοση, με στόχο το δραστικό περιορισμό των τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. (Ακολούθησε το σχέδιο «Αθηνά» με τις γνωστές συνέπειες, σε άλλο τμήμα να έχουν εισαχθεί οι σπουδαστές και από άλλο να βγαίνουν...).

-- Ενίσχυση της διοικητικής και διαχειριστικής ικανότητας των ιδρυμάτων, ώστε να αυτονομηθούν περαιτέρω από το υπουργείο Παιδείας. (Και να λειτουργούν περισσότερο σαν επιχειρήσεις...).

-- Αναβάθμιση των διαδικασιών «αξιολόγησης» και του ρόλου της σχετικής ανεξάρτητης αρχής (ΑΔΙΠ), ώστε να προωθηθεί αποτελεσματικότερα η προσαρμογή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις απαιτήσεις της στρατηγικής του κεφαλαίου. (Η ΑΔΙΠ είναι πλέον βασικός φορέας που εισάγει στα ανώτατα ιδρύματα τους κανόνες της αγοράς...).

Εκτός όμως από την Εκθεση του 2011, ο ΟΟΣΑ παρενέβη και πρόσφατα, με προτάσεις ενδεικτικές των στοχεύσεων στις οποίες δεσμεύεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, μέσω της ψήφισης του προτεινόμενου μνημονίου. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες ήταν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ το 2014, στη βάση των οποίων η συγκυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου. Οι προτάσεις αυτές αποτυπώνονται στην ενότητα της Εκθεσής του με τίτλο: «Βελτίωση της απόδοσης κόστους, με βελτίωση της αποδοτικότητας στα συστήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και περιλαμβάνουν τα εξής:

-- Περαιτέρω σύνδεση της χρηματοδότησης με τα ποσοστά αποφοίτησης. Μείωση κρατικών επιχορηγήσεων για φοιτητές που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. (Δηλαδή, η καθυστέρηση στις σπουδές για ένα παιδί από λαϊκή οικογένεια που αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του, θα λογίζεται ως κόστος για το ίδρυμα!).

-- Περιορισμός του συνολικού αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αριθμό συγκρίσιμο με το μέσο όρο εισακτέων στην ΕΕ.

-- Αύξηση επιμερισμού του κόστους στους φοιτητές.

-- Αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές με κουπόνι συγγραμμάτων για κάθε φοιτητή, για κάθε έτος, αξίας αισθητά μικρότερης από το κόστος των βιβλίων που θα χρειάζονταν, με στόχο την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού μεταξύ εκδοτών και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης υγιούς αγοράς μεταχειρισμένων βιβλίων, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος. (Και μεγάλο οικονομικό βάρος στις πλάτες του φοιτητή και της οικογένειάς του).

-- Εναρξη διαλόγου με τις ενώσεις φοιτητών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, αναφορικά με μακροπρόθεσμες εναλλακτικές επιμερισμού κόστους. (Θέλουν και τους Φοιτητικούς Συλλόγους συνένοχους!).

-- Διεύρυνση της διαθεσιμότητας των φοιτητικών δανείων, για τη χρηματοδότηση του κόστους της Ανώτατης Εκπαίδευσης για τους φοιτητές από τους ίδιους (κατοικία, εκπαιδευτικά υλικά που δεν παρέχονται δωρεάν κ.λπ.).

Εργαζόμενοι και σπουδαστές να δώσουν αποφασιστική απάντηση

Το συμπέρασμα που προκύπτει και από τα όσα προτείνονται για τα πανεπιστήμια, είναι σαφές και επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του ΚΚΕ, ότι ο κύριος στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το τρίτο μνημόνιο είναι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, που περνά πάνω από το σάρωμα των λαϊκών κατακτήσεων που έχουν απομείνει. Οι όποιες δωρεάν παροχές έχουν απομείνει στην ανώτατη εκπαίδευση είναι γι' αυτούς βαρίδι που θέλουν να τις τελειώνουν. Το παράδειγμα, δε, των πανεπιστημίων δείχνει ότι η κυβέρνηση, παρ' όλη την αντικειμενική προνομιακή σχέση της με τα πανεπιστήμια και μερίδες του ΔΕΠ, δεν μπορεί και δε θέλει να κάνει πίσω από τις δρομολογημένες αναδιαρθρώσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που επιτάσσει η καπιταλιστική κερδοφορία. Αναδιαρθρώσεις, μάλιστα, που δεν τόλμησαν να φέρουν άλλες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και οι σπουδαστές χρειάζεται να δώσουν αποφασιστική απάντηση στο κλίμα αποδοχής του μνημονίου ως μονόδρομο, που καλλιεργείται από τη συγκυβέρνηση και τα αστικά κόμματα. Να παραμερίσουν απόψεις που πλασάρονται σαν φιλολαϊκές και προτείνουν μία καπιταλιστική Ελλάδα με δραχμή και απείραχτα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των ταξικών αγώνων, η μόνη εναλλακτική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Σε αυτή τη ρότα μπορεί να ενταχθούν πιο αποτελεσματικά οι σημερινές αγώνες, τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, των σπουδαστών, της λαϊκής οικογένειας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα του μνημονίου.


Κ. Δ.

Προγραμματισμένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για τις επόμενες μέρες

- Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο νησί της Ικαρίας, με την εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 9 μ.μ. στον Καραβόσταμο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μικρά αφιερώματα στην «απόδραση των 9» το 1955 και στον επαναστατικό και κομματικό Τύπο, θα υπάρχει παιδότοπος με πλούσιο πρόγραμμα, θα γίνουν ομιλίες και η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

- Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν στη Λάρυμνα, στην πλατεία «Θοδωρής Μαλέρδος» (γήπεδο 5x5).

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 μ.μ. και θα περιλαμβάνουν: Θεατρικό σκετς με θέμα «Εργατικά ατυχήματα» από ομάδα του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Βιντεοπροβολή με τους αγώνες των εργαζομένων της «ΛΑΡΚΟ». Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Φλούδα, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Ομιλία από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Εκδήλωση τιμής στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη μεγάλη απεργία στη «ΛΑΡΚΟ» το 1977. Ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με λαϊκό έντεχνο και ρεμπέτικο τραγούδι. Εκθέσεις και φωτοαφιερώματα.

- Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι για το Σάββατο 22 Αυγούστου προγραμματισμένες δύο εκδηλώσεις: Στο Σιδηρόκαστρο, με ομιλητή τον Θοδωρή Βλάχο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, και στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

- Στην Κρήτη είναι προγραμματισμένη προφεστιβαλική εκδήλωση για το Σάββατο 22 Αυγούστου στα Ανώγεια, ενώ εκδήλωση θα γίνει και τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στο Καστέλι Κισσάμου, στις 8.30 μ.μ., στην Κάτω Πλατεία (Μουσείο), που θα περιλαμβάνει: Κρητικό γλέντι, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ κ.ά.

Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου

Αφίσας, φωτογραφίας και μελοποιημένης ποίησης

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και οδεύοντας προς την κορύφωση του 41ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, η ΚΝΕ διεξάγει φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, ενώ απευθύνει και κάλεσμα μελοποίησης έργων του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία». Νέες και νέοι καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφοι και σκιτσογράφοι καλούνται να τιμήσουν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους χιλιάδες και χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν απ' το αστικό κράτος, γιατί πάλεψαν για τη λευτεριά του λαού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Οι αφίσες πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:

1. ΚΝΕ

2. Σφυροδρέπανο

Οι αφίσες που θα σταλούν, θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm

2. Resolution έως 300 dpi

3. Χρωματικό σύστημα CMYK

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf

5. Μαζί με αυτό το αρχείο να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα

Για τη φωτογραφία:

Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν, μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν, επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα. Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015, θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οροι συμμετοχής: Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά, στα γραφεία του «Οδηγητή», στη διεύθυνση Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση, οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.

Μελοποίηση ποιημάτων του Χικμέτ

Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν, επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015. Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Σκηνή Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό, στο τηλ. 6972774899 και στο festival@kne.gr.

Πλήθος εκδηλώσεων σε πόλεις και χωριά

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Με σύνθημα δανεισμένο από τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...», το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην κορύφωση του καλοκαιριού «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις του δένουν αρμονικά την επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ, με την πολιτική παρέμβαση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και με γνήσια λαϊκά γλέντια.

Πολλές τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές και ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα μικρές ανταποκρίσεις για το πρόγραμμα και το περιεχόμενό τους.

Σε νησιά του Αιγαίου

Ενα ζεστό αντάμωμα ντόπιων και παραθεριστών ήταν η προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 9 Αυγούστου στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, μπροστά από το Δημαρχείο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Τσιριγώτης, από την Επιτροπή Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ και η εκδήλωση πλαισιώθηκε από βίντεο - αφιέρωμα στον Αρη Βελουχιώτη, αφήγηση και απαγγελίες για τους εξόριστους του Αη - Στράτη και τραγούδια αφιερωμένα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, από μουσικά σχήματα φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μια μέρα μετά, στις 10 Αυγούστου, φεστιβαλική εκδήλωση έγινε στη Χώρα της Τήνου. Η εκδήλωση περιελάμβανε οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο και αφιέρωμα στον Τηνιακό κομμουνιστή συγγραφέα Μιχάλη Λιαρούτσο. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Ανδρέα Σοφιανό, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από τοπικό συγκρότημα.

ΘΑΣΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
ΘΑΣΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
Στο «ταξίδι» του στο Αιγαίο, το Φεστιβάλ έκανε στάση και στη Νάξο, στο πάρκο δίπλα στο Δημαρχείο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από μαθητές εργασία για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, έγινε συζήτηση για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ - ΝΑΤΟ και για τις συνέπειες της δράσης τους στους λαούς, με εισηγητή τον απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλη Φάρκωνα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συλλέγονταν υπογραφές ενάντια στη νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Φωτεινή Παγούνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που στάθηκε ιδιαίτερα στο κάλεσμα του ΚΚΕ προς το λαό να πάρει απόφαση να συγκρουστεί χωρίς δισταγμό με τον κόσμο των αφεντικών, της σαπίλας, της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης, να παλέψει σαν μια γροθιά μέχρι ο κόσμος ο δικός μας να τσακίσει τον κόσμο των αφεντικών. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό εργαστήρι του Αγγελου Μιχελή.

Στη Θάσο

Την Κυριακή 9 Αυγούστου το 41ο Φεστιβάλ έκανε στάση και στα Λιμενάρια της Θάσου, όπου μίλησε ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στο χώρο λειτούργησε ειδική έκθεση αφιερωμένη στους μαχητές από τη Θάσο που συμμετείχαν στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, βασισμένη στην πρώτη προσπάθεια μιας ολοκληρωμένης καταγραφής. Πολλοί επισκέπτες του Φεστιβάλ βρήκαν στην έκθεση τα ονόματα παππούδων, προπάππων, γιαγιάδων, προγιαγιάδων και άλλων συγγενών που δεν γνώρισαν.

ΝΑΞΟΣ
ΝΑΞΟΣ
Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού που περιλάμβανε μια ιστορική σφραγίδα της ΚΟΒ Λιμεναρίων από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης αλλά και ένα βιβλίο καταγραφής κομμουνιστών της Ασφάλειας της Θάσου με τελευταία θεώρησή του στις 14/11/1970. Το βιβλίο περιλαμβάνει 177 κομμουνιστές από τα Λιμενάρια και τις Μαριές και περιέχει ημερομηνίες γέννησης, κλάσεις στρατού, βαθμό επικινδυνότητας Α, Β, Γ και μια περίληψη για τον καθένα τους.

Στο χώρο ακόμη υπήρχε έκθεση - ταμπλό για το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και την πρόταση του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα.

Στο νησί της Θάσου, το 41ο Φεστιβάλ πέρασε ακόμα από την Καλλιράχη και στις Μαριές, στις 11 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Και στις δύο εκδηλώσεις έγιναν ομιλίες και λαϊκά γλέντια με τοπικά συγκροτήματα, ενώ φιλοξενήθηκε και η έκθεση - αφιέρωμα για τη συμμετοχή αγωνιστών από τη Θάσο στο ΔΣΕ.

Στην Κρήτη

Το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στους Αγίους Πάντες (Μπαμπαλή), του Αποκόρωνα Χανίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σκετς από μαθητές των σχολείων της περιοχής, που σατίριζαν το τι διδάσκεται στο σημερινό σχολείο, το άγχος των εξετάσεων, ενώ ανέδειξαν τη διαφορετική πρόταση για το σχολείο που έχει ανάγκη η σημερινή νεολαία.

ΤΗΝΟΣ
ΤΗΝΟΣ
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στο νέο μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι με το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» και του «πρωθυπουργού που πάλεψε αλλά δεν τον άφησαν», η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση βάρβαρων μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ και τα οποία κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Σημείωσε ότι δίνεται χαριστική βολή σε μια σειρά από κλάδους, όπως οι μικρομεσαίοι αγρότες, με στόχο να συγκεντρωθεί η γη σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να συρρικνωθεί ο αγροτικός πληθυσμός στο μέσο όρο της ΕΕ, στο 1% του συνολικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή που η αγροτική παραγωγή της Κρήτης και της Ελλάδας συνολικά έχει τεράστιες δυνατότητες, κυριαρχούν οι εισαγωγές, η παραγωγή σχεδιάζεται με κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού. Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για το λαό και τη νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται στην οικοδόμηση μιας τεράστιας κοινωνικής συμμαχίας, των κοινωνικών δυνάμεων εκείνων που αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την οριστική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Μετά την ομιλία ακολούθησε αφιέρωμα στο Ριζίτικο τραγούδι και την ιστορία του, που συνδέθηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής για καλύτερη ζωή, για λευτεριά. Στο αφιέρωμα τραγούδησαν το συγκρότημα Ριζίτικου της ΚΝΕ από την επαρχία Σφακίων και το συγκρότημα «Κρητικές Μαδάρες», ο αρχαιότερος ιστορικός, λαογραφικός σύλλογος διάδοσης και έρευνας του δημοτικού τραγουδιού (Ριζίτικου) της Κρήτης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι από συγκρότημα μαθητών της περιοχής.

Στην Αρκαδία

Με το βλέμμα στραμμένο στην ηρωική Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου έγινε την Τετάρτη 12 Αυγούστου προφεστιβαλική εκδήλωση στα Τρόπαια (Βυζίκι) Γορτυνίας. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στην αταλάντευτη και ατσαλένια στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, που εκφράστηκε και στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949 και ειδικά στη συμβολή της Γορτυνίας. Πολύ θετική ανταπόκριση στο χώρο της εκδήλωσης βρήκε το αφιέρωμα με φωτογραφίες από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, που χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές, με τις ζωγραφιές των καταδικασμένων, τα χαραγμένα στους τοίχους ονόματα, στοιχεία και ημερομηνίες απόφασης της εκτέλεσής τους, όπως και το αφιέρωμα για τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού με καταγωγή απ' τη Γορτυνία. Το αφιέρωμα για το Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Οργάνωση Γορτυνίας της ΚΝΕ, όπως και το βίντεο για το «θανατοδικείο» της Τρίπολης συγκίνησαν όσους παραβρέθηκαν, δίνοντας δύναμη και ορμή για τις μάχες του «σήμερα».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Μοσχοβίτης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, που στάθηκε τόσο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στην Ιστορία του ΚΚΕ και το περιεχόμενο του φετινού Φεστιβάλ όσο και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με το 3ο μνημόνιο.

Η προφεστιβαλική ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι, ανανεώνοντας το ραντεβού με τον κόσμο που αγκάλιασε την εκδήλωση, για το κεντρικό φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Αρκαδίας της ΚΝΕ, στην Τρίπολη, στις 4 Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Πετρινού.

Στην Κεφαλονιά

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε και στη Σάμη Κεφαλονιάς. Παρουσιάστηκαν αρχικά τοπικοί παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Αιγιαλός» και στη συνέχεια μίλησε ο Αντρέας Βαλεντής, στέλεχος της ΚΝΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που κατάγονταν από την περιοχή. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο αγωνιστικό και αντάρτικο τραγούδι, από μέλη της ΚΝΕ, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 30 Αυγούστου και την κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αργοστόλι.

Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί: Ο κομμουνιστής νομπελίστας Χημείας

Ο Φρ. Ζολιό-Κιουρί στο εργαστήριό του
Ο Φρ. Ζολιό-Κιουρί στο εργαστήριό του
Στις 14 Αυγούστου του 1958 πέθανε ο Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί (Frederic Joliot-Curie), που βραβεύτηκε το 1935 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας. Ο Κιουρί, πέρα από το επιστημονικό του κύρος, αποτελεί - όπως και η σύζυγός του Ιρέν - λαμπρό παράδειγμα κομμουνιστή επιστήμονα, που έθεσε τις επιστημονικές του γνώσεις στην υπηρεσία του λαού και δε δίστασε να αντιμετωπίσει θαρρετά τις συνέπειες που επέφερε στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία η στράτευσή του στο κομμουνιστικό κίνημα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το θάνατό του, αξίζει να αφιερώσουμε λίγες γραμμές σε αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του

Ο Φρεντερίκ Ζολιό γεννήθηκε στο Παρίσι στις 19 Μάρτη του 1900. Φοίτησε στη Σχολή Χημείας και Φυσικής του Παρισιού και το 1925 έγινε βοηθός της Μαρί Κιουρί (της διάσημης Γαλλίδας, πολωνικής καταγωγής, φυσικού και χημικού, βραβευμένης με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911, που σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιέρ Κιουρί, ανακάλυψαν το πολώνιο και το ράδιο και μελέτησαν το φαινόμενο της ραδιενέργειας) στο Ινστιτούτο Ραδιενέργειας. Εκεί γνώρισε την 28χρονη Ιρέν, κόρη της Κιουρί, με την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά, το 1926 και αποφάσισαν να αλλάξουν και οι δύο το επίθετό τους σε Ζολιό-Κιουρί.

Οι επιστημονικές εργασίες του ζεύγους αποτέλεσαν κομβικά βήματα για την ανακάλυψη του νετρονίου (από τον Chadwick το 1932) και του ποζιτρονίου (από τον Anderson το 1932). Η σημαντικότερη συμβολή τους ήταν η ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. «Βομβαρδίζοντας» πυρήνες βορίου, αλουμινίου και μαγνησίου με σωμάτια α (πυρήνες ηλίου), παρήγαγαν ραδιενεργά ισότοπα στοιχείων που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι ραδιενεργά. Γι' αυτή την ανακάλυψη βραβεύτηκαν το 1935 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Πορτρέτο του Ζολιό-Κιουρί από τον Πάμπλο Πικάσο (1959)
Πορτρέτο του Ζολιό-Κιουρί από τον Πάμπλο Πικάσο (1959)
Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε σε σημαντικές εφαρμογές σε διάφορες επιστημονικές περιοχές (π.χ. στην Ιατρική), αλλά είχε και τεράστιο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες «τιθάσευσης» της ατομικής ενέργειας, που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν και στη δημιουργία της ατομικής βόμβας.

Από το 1935 ως το 1937, ο Φρεντερίκ ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στη συνέχεια και ως το 1958, έγινε καθηγητής στο «College de France», ενώ το διάστημα 1956-1958, μετά το θάνατο της συζύγου του, πήρε την έδρα της στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Μετά την εισβολή των ναζί στη Γαλλία, πήρε την απόφαση να διακόψει προσωρινά τις μελέτες του για τον πυρήνα του ατόμου και φυγάδευσε στην Αγγλία όλα τα ντοκουμέντα των εργασιών του και τα υλικά που χρησιμοποιούσε στις έρευνές του, για να μην πέσουν στα χέρια των ναζί.

Μετά την απελευθέρωση, έγινε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών. Το 1945 εξουσιοδοτήθηκε να δημιουργήσει την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Στις προσπάθειες αυτές συνέβαλε και η σύζυγός του, η οποία το 1946 ανέλαβε διευθύντρια του Ινστιτούτου Ραδίου. Ομως, το 1950, όταν ο αντικομμουνισμός και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα έναντι της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων χωρών που είχαν μπει στην τροχιά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κορυφώνονταν, αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του, μετά την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ το 1950. Λίγους μήνες αργότερα, αποπέμφθηκε και η σύζυγός του.

Η ένταξη στο κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του

Το 1934, ο Κιουρί έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 1935 της Επιτροπής Επαγρύπνησης Αντιφασιστών Διανοουμένων και το 1936 της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Από το 1937, οργάνωνε αποστολές οπλισμού και άλλων υλικών στον ένοπλο λαό της Ισπανίας, που στον εμφύλιο πόλεμο αντιμαχόταν τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Φρεντερίκ έμεινε στο Παρίσι (από το 1944, που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έφυγαν για την Ελβετία, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Jean-Pierre Gaumont). Πήρε μέρος στην Αντίσταση, αρχικά ως μέλος και αργότερα ως επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, του πολιτικού σκέλους της ένοπλης αντίστασης στην οποία ηγετικό ρόλο είχε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Στις μάχες για την απελευθέρωση του Παρισιού, χρησιμοποιούσε το εργαστήριό του για να φτιάχνει εκρηκτικά για τις δυνάμεις της Αντίστασης.

Την άνοιξη του 1942 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και το 1956 εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή.

Το 1946 συμμετείχε στην ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργατών της Επιστήμης και διετέλεσε πρόεδρός της μέχρι και το 1957. Το 1949 ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και για τα επόμενα εννέα χρόνια διετέλεσε πρόεδρός του. Το 1950 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση με το Διεθνές Βραβείο Στάλιν για την Ενίσχυση της Ειρήνης μεταξύ των Λαών (το οποίο μετά το 1956 μετονομάστηκε σε Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν για την Ενίσχυση της Ειρήνης μεταξύ των Λαών).

Η σύζυγός του, αν και δεν έγινε μέλος του ΚΚ, συμμετείχε σε πολλές μετωπικές οργανώσεις στις οποίες δραστηριοποιούνταν οι κομμουνιστές, μεταξύ άλλων στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Μάλιστα, το 1936 έγινε η μία από τις τρεις γυναίκες που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου.

«Οι προοδευτικοί επιστήμονες και οι κομμουνιστές επιστήμονες δεν πρέπει να προσφέρουν ούτε κόκκο της επιστήμης τους στον πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ενωση (...) Πρέπει να είμαστε ακλόνητοι στην πεποίθησή μας ότι με αυτό τον τρόπο υπηρετούμε τη Γαλλία και ολόκληρη την ανθρωπότητα» (Από την ομιλία του Φρ. Ζολιό-Κιουρί στο 12ο Συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ, τον Απρίλη του 1950).

«Με κατηγορείτε ότι εκπορνεύω την επιστήμη, επειδή ξεσηκώνομαι ενάντια στην εγκληματική χρησιμοποίηση των ανακαλύψεων του μεγάλου Παστέρ και γιατί κάνω έκκληση στην κοινή γνώμη να εμποδίσει τη συνέχιση της ανάπτυξης του μικροβιολογικού πολέμου. Για μένα, αυτοί που εκπορνεύουν την επιστήμη είναι αυτοί που εγκαινίασαν τον ατομικό αιώνα με την εξαφάνιση 200.000 πολιτών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι». (Απάντηση του Φρ. Ζολιό-Κιουρί στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, 1952)

Από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Γράμμα στον Ζολιό - Κιουρί»

Αη - Στράτης Νοέμβρης 1950

Αγαπημένε μου Ζολιό,

σου γράφω από τον Αη - Στράτη.

Βρισκόμαστε δω πέρα, κάπου τρεις χιλιάδες

άνθρωποι απλοί, δουλευτάδες, γραμματιζούμενοι

με μια τρύπια κουβέρτα στον ώμο μας

μ' ένα κρεμμύδι, πέντε ελιές κ' ένα ξεροκόμματο φως στο ταγάρι μας

άνθρωποι απλοί σαν τα δέντρα μπροστά στον ήλιο

άνθρωποι που δεν έχουμε άλλο κρίμα στο λαιμό μας

εξόν μονάχα που αγαπάμε όπως και συ

τη λευτεριά και την ειρήνη.

(...)

Ξεμάθαμε πολλά, Ζολιό,

ξεμάθαμε πώς γλιστράει το ψάρι της γαλήνης στα ρηχά της σιγαλιάς

πώς μπλέκονται οι γαλάζιες φλέβες στα χέρια της άνοιξης - ξεμάθαμε

μάθαμε τώρα κάτι πράματα απλά

πολύ απλά

πολύ σίγουρα

πως ο ουρανός αρχίζει απ' το ψωμί

πως δεν είναι δίκιο άλλοι να βγάζουν το ψωμί

κι άλλοι να τρώνε το ψωμί

πως δεν είναι δίκιο να φτιάχνουν κανόνια

και να λείπουν τ' αλέτρια, - απλά πράματα,

μπορεί κ' ένα παιδί να τα πει σε μια φυσαρμόνικα της τσέπης

μπορεί κ' ένας καλός φαντάρος που ονειρεύτηκε τη μάνα του

να τιναχτεί απ' τον ύπνο του και να τα πει σε μια σάλπιγγα

κ' οι νεκροί μας τα ξέρουν πιο καλά - κάθε νύχτα η σιωπή τους τα φωνάζει -

απλά πράματα

- δεν είμαστε σοφοί, Ζολιό,

απλά πράματα λέμε

πολύ απλά τα λέμε

πως αξίζει κανένας να ζει και να πεθαίνει

για τη λευτεριά και την ειρήνη.

(...)

Ζολιό, πες και στους άλλους αδελφούς μας

στον Ερεμπουργκ, στον Αραγκόν και στο Νερούντα,

στον Ελυάρ, στον Πικασσό και σ' όλα μας τ' αδέρφια

πως είμαστε δω πέρα τρεις χιλιάδες εξόριστοι

όχι για τίποτ' άλλο, αδέρφια μου,

παρά μονάχα, να, γιατί και 'μεις όπως και 'σεις

σηκώνουμε στη ράχη μας ένα αγκωνάρι απ' το καμένο σπίτι μας

να χτίσουμε για κείνους που θα 'ρθούν ένα καινούργιο σπίτι με πολλά παράθυρα

πολλά φαρδιά παράθυρα προς την ανατολή

να μη νυχτώνει από νωρίς η καρδιά των μανάδων

να μην κοιμούνται κάθε βράδυ τα παιδιά δίπλα στο θάνατο.

Και πού θα πάει, Ζολιό; - θα λιώσουμε μια μέρα τις οβίδες

να φτιάξουμε σφυριά κι αλέτρια και μπαλκόνια και φτερά

κ' ένα άγαλμα Αφτερης Χαράς στη στάση, εκεί, των λεωφορείων, στη φτωχογειτονιά μας

στη γειτονιά μας που θα μερμηγκιάζει απ' τα γιαπιά

κάτου απ' τ' ασίγαστο χωνί του χεροδύναμου μεγάφωνου των συνδικάτων

που όλο θα λέει, θα λέει σταράτα και με νούμερα

για τις τεράστιες καταχτήσεις των λαών στο πλάνο της ανοικοδόμησης

και θ' απαγγέλλει ποιήματα των νέων προλετάριων ποιητών

για το χαρούμενο έρωτα

για τους υδατοφράχτες

και για τον εξηλεκτρισμό του κόσμου.

Αχ, έτσι, αδέρφια μου, να μην υπάρχουν πια καμένα σπίτια

μα να 'ναι όλος ο κόσμος ένα σπίτι ασβεστωμένο με τη βούρτσα του ήλιου

κι αχ, έτσι, αδέρφια μου, τούτο το σπίτι να το συγυρνάει μονάχα

η μάνα μας η Λευτεριά κ' η πρωτοθυγατέρα της η Ειρήνη.

  • Το 1990 απονεμήθηκε στον Ρίτσο το μετάλλιο «Ζολιό - Κιουρί», ανώτατη διάκριση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ