Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αμερικάνικη υποκρισία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Καλές οι ακροαματικότητες, καλά τα ποσοστά τηλεθέασης κλπ., κλπ. Από τα παραλειπόμενα, όμως, είθισται να βγαίνουν συνήθως και οι πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις και συμπεράσματα. Στις ΗΠΑ, λοιπόν, η τελετή μεταδόθηκε από το NBC, το δίκτυο που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων σε μαγνητοσκόπηση, λόγω διαφοράς ώρας. Μέχρι εδώ, κανένα πρόβλημα. Αυτό, όμως, που αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακροθιγώς, είναι ότι η τελετή μεταδόθηκε «με περικοπές», καθώς κρίθηκαν «προκλητικές» ορισμένες σκηνές της, και κυρίως εκείνες που έδειχναν γυμνόστηθες γυναίκες!

Τα πρακτορεία δε δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά αν δε μας απατά η μνήμη μας, γυμνόστηθες κοπέλες δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο στο κομμάτι εκείνο της τελετής με τα άρματα στα οποία φιλοξενούνταν χαρακτηριστικές συμβολικές εικόνες της ελληνικής ιστορίας. Η πλέον ξεκάθαρη τέτοια εικόνα ήταν αυτή που αφορούσε στη μινωική εποχή και μάλιστα ήταν «βγαλμένη» από τοιχογραφίες και αγγεία της εποχής, γι' αυτό, άλλωστε, και το ερυθρό χρώμα στο δέρμα των πρωταγωνιστών.

Φαίνεται, όμως, ότι στους πουριτανικούς θρησκειόπληκτους εγκεφάλους των Αμερικανών κρατούντων στις ΗΠΑ η απεικόνιση ενός αρχαίου ελληνικού αγγείου «θίγει τα ιερά και τα όσια»! Εννοείται ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι σφαγές ολόκληρων λαών και η αποβλάκωση συνειδήσεων παγκοσμίως στο βωμό του άκρατου κέρδους, δε θίγουν κανέναν και τίποτα, πέραν της νοημοσύνης μας. Ημαρτον, επιτέλους...

Κεσάτια...

Τα μαλλιά τους τραβάνε οι περισσότεροι καταστηματάρχες της Αθήνας, από αυτούς που πίστεψαν τις εκτιμήσεις και τις προτροπές διαφόρων αρμοδίων και πολυπροβαλλόμενων από τα Μέσα παραγόντων ότι το καλοκαίρι των Ολυμπιακών θα 'χουν δουλιά στο φουλ. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, κατά... παράβαση των πάγιων συνηθειών τους δεν πήγαν φέτος διακοπές, περιμένοντας να υποδεχτούν την πολυπόθητη πελατεία με τα βαριά βαλάντια. Οι Αγώνες όμως ξεκίνησαν κι αυτοί, όπως λένε οι ίδιοι, έμειναν να χτυπάνε μύγες σε μια Αθήνα που έχει αδειάσει από τους κατοίκους της. Την ίδια στιγμή, οι πιο πολλοί ξένοι τουρίστες που ήρθαν για τους Αγώνες ακολουθούν τα γνωστά, τα... τουριστικά δρομολόγια της πρωτεύουσας, που σχεδόν ποτέ δεν περιλαμβάνουν τα μαγαζιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταστηματαρχών της Αθήνας.

Ετσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που κυριολεκτικά βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που για μια ακόμα φορά πίστεψαν τις υποσχέσεις εκείνων που επιχείρησαν να παρουσιάσουν την Ολυμπιάδα σαν υπόθεση από την οποία όλοι μας θα είχαμε δήθεν οφέλη...

Είπαμε, όπου ακούς πολλά κεράσια...

Ανθυγιεινός ο υπερβάλλων ζήλος

Στην ημερήσια διάταξη φαίνεται πως έχει η διοικητής του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» Κ. Κουκίου τις κλήσεις σε απολογία εργαζομένων του νοσοκομείου, την επιβολή πειθαρχικών ποινών και τη διενέργεια ένορκων διοικητικών εξετάσεων. Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλλει ότι η διοικήτρια προχωράει για «ψύλλου πήδημα» ακόμα και στη στέρηση αποδοχών και ζητά την ανάκληση των άδικων διώξεων. Δε φτάνει δηλαδή που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έμειναν χωρίς καλοκαιρινή άδεια, φορτώθηκαν ολυμπιακά βάρη για την «εθνική υπόθεση» των Αγώνων, έχουν ν' αντιμετωπίσουν και τον αυθαίρετο διοικητισμό εκείνων που ο εκσυγχρονισμός του ΠΑΣΟΚ τους τοποθέτησε στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να διορθώσουν - υποτίθεται - την κακή κατάσταση στα νοσοκομεία...

Τι είχες Γιάννη μ' ... τι είχα πάντα!

Προς κ. Γ. Τριάντη («Ελευθεροτυπία»): Η ουσία για το «Ριζοσπάστη», φίλε μας, είναι μία. Οχι στο ντοπάρισμα! Να μη βγαίνουν συνεχώς «λάδι» οι πολυεθνικές, οι χορηγοί, το σύστημα που επικρατεί στον αθλητισμό παγκόσμια, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ, οι κυβερνήσεις, οι παράγοντες και τα κυκλώματα. Να μην «πυροβολούνται» μόνο τα θύματα αυτής της υπόθεσης, που είναι οι αθλητές, είτε είναι συνυπεύθυνοι και ένοχοι είτε είναι άμοιροι ευθυνών και αθώοι. Και προπαντός, να μη γίνεται προσπάθεια -εκούσια ή αφελώς ακούσια, δεν έχει τόση σημασία - να σκεπάζονται όλα τα παραπάνω, πίσω από τον ανύπαρκτο πλέον, πάλαι ποτέ «υπαρκτό»... Μόνο και μόνο για να βγαίνει περίπου «λάδι» το υπαρκτό απάνθρωπο σύστημα (ιμπεριαλιστικό το λένε) που, απ' όσο ξέρουμε, ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει...

Διεκδικούμε τον αθλητισμό...

Ποτέ δεν αποδείχτηκε πως ο ντοπαρισμένος είναι πιο αποτελεσματικός στα αγωνίσματα από τον κανονικό άνθρωπο. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, με τόσα «μπάζα» υποκρισίας, που σκεπάζει την αλήθεια. Υπάρχει όμως, καθόλου τυχαία, τέτοια διαμορφωμένη συνείδηση. Καθόλου τυχαία, γιατί «οι δαίμονες χρειάζονται τους αγγέλους και οι άγγελοι τους δαίμονες» για να υπάρχουν. Μια τεράστια βιομηχανία «δοχείο», που συγκοινωνεί με την «αντι-βιομηχανία της» και αναπτύσσονται παράλληλα. Μια βιομηχανία, που ποτίζει τόσο με χημικές ουσίες τους οργανισμούς των νέων - όχι μόνο των επαγγελματιών αθλητών - όσο και παραμυθιάζει συνειδήσεις. Τάζει από ολυμπιακά μετάλλια μαζί με τα όποια υλικά προνόμια μέχρι και απλά πιο «εντυπωσιακή» φουσκωτή εμφάνιση. Μια βιομηχανία, που καιροφυλακτεί τον νέο στην τρυφερή του ηλικία για να κάνει «χημικά» τα όνειρα, τις εφηβικές επιβεβαιώσεις, αλλά ίσως και τις προσδοκίες των ενήλικων γονέων. Στον «αντίποδά της» εκείνη, που προσπαθεί να την «αποκαλύψει», αλλά πάντα μένει ένα βήμα πίσω...

Ενα βήμα πίσω, γιατί πρέπει, να δημιουργούνται διαρκώς καινούρια μηχανήματα, νέα εργαστήρια, καινούριες ειδικότητες και να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος. Να ταΐζεται το «θήραμα και ο θηρευτής» ταυτόχρονα, που πολλές φορές ταυτίζεται στους ίδιους - διαφορετικούς ρόλους μέσα στο κύκλωμα. Για παράδειγμα, η πολυεθνική μεγαλοεταιρία, που είναι χορηγός σε κάποιον αθλητή και τον σπρώχνει φυσικά και ψυχικά στο ντοπάρισμα για να φέρει την επίδοση και κατά συνέπεια τα κέρδη, είναι ταυτόχρονα και χορηγός σε κάποιο εργαστήριο αντι-ντόπινγκ. `Η είναι αυτή η ίδια που φτιάχνει τα μηχανήματα. Ο πολιτικάντης, που στήριξε την καριέρα του σαν παραγοντίσκος ή παράγοντας σε κάποια αθλητική ομοσπονδία, που ακόμα σήμερα δεν επιτρέπει - καταστατικά - πραγματικούς ελέγχους, την ίδια ώρα είναι έτοιμος «να σκίσει χασέδες» με κάποιο από τα πολλά νομοσχέδια «εξυγίανσης»!!!

Μια μυθολογία. Μια αυταπάτη από τις πολλές, όπου στηρίζει την ύπαρξή του το σύστημα της εκμετάλλευσης. Κι όμως, τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά οφείλονται στην εργασία. Αυτή τα έκτισε - διαμόρφωσε μέσα στις χιλιετίες. Εκεί βρίσκεται πάντα και η μοναδική πηγή ανάπτυξής τους ή, αντίστροφα, καθυστέρησής τους (αποξένωση). Αν ο αθλητισμός συμπυκνώνει - συμβολίζει πλευρές αυτής της τεράστιας ανθρώπινης διαδρομής, ή απλά, αν προσπαθεί, να διασώσει κάποια απ' αυτά - ίσως χαμένα - ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ο μόνος αμόλυντος και ασφαλής τρόπος είναι να σκύβει στο αθάνατο νερό της ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Μια εργασία - άσκηση, που μιμείται την πραγματική, την κάνει παιχνίδι και άμιλλα, αλλά σώζει - αναπτύσσει πραγματικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη.

Αυτός ο αθλητισμός, όχι μόνο μας ενδιαφέρει σαν θέαμα, αλλά τον διεκδικούμε σαν απασχόληση ολόκληρου του λαού. Αυτόν τον αθλητισμό, μας στερεί το κύκλωμα των πολυεθνικών και των εκπροσώπων τους, που τον έκανε εμπόρευμα και μας τον σερβίρει ντοπαρισμένο, νοθευμένο και χωρίς τον πραγματικό του στόχο και περιεχόμενο. Αυτόν το μαζικό αθλητισμό θα επιβάλουμε, όταν θα πάρουν οριστικά πόδι τα μονοπώλια και τα τσιράκια τους και σίγουρα, οριστικά πλέον και τελεσίδικα, όταν θα εξαφανιστούν εντελώς από προσώπου Γης, απ' άκρο σ' άκρο της.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Προσωπικές υποθέσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ Αγώνες δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός», η χτεσινή δήλωση Ρουσόπουλου. Αραγε, το πιστεύει αυτό και η ...Γιάννα Αγγελοπούλου; Μάλλον όχι, μια και κάνει ό,τι μπορεί (μέχρι άλσος έκαψε) για την προσωπική προβολή της.

Βεβαίως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα είπε αυτά για την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου και ήταν μια ακόμα γενικότητα, όπως οι υποσχέσεις περί «πολιτικής βούλησης για την εξυγίανση του αθλητισμού».

Αν υπήρχε τέτοια πολιτική βούληση, θα είχαν εξυγιανθεί, άλλωστε, και πολλοί άλλοι τομείς. Ο αθλητισμός δε διαφέρει ιδιαίτερα. Το γνωστό πρόβλημα των οικονομικών συμφερόντων και της εμπορευματοποίησης είναι που δημιουργεί τα προβλήματα.

Εκτός πια, κι αν με τον όρο «εξυγίανση» εννοούν απλά να αλλάξουν κάποια πρόσωπα στα υπάρχοντα πόστα και να αντικατασταθούν με πιο ...πιστούς στην κυβέρνηση. Μάλλον εκεί το πάνε.

Διαφαίνεται, επίσης, και ένας δικομματικός καυγάς για το θέμα. Ομως, μάλλον ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατίας μας το κρατάνε για ...μεταολυμπιακή έκπληξη.

ΠΑΝΤΩΣ, ΟΣΟ κρατάει η υπόθεση Κεντέρη - Θάνου, ολοένα και πληθαίνουν οι κάθε λογής «ειδήμονες» στα τηλεοπτικά παράθυρα, που όλο και κάτι αποκαλυπτικό έχουν να προσθέσουν στην όλη ιστορία.

Για την ουσία του πράγματος δε λέγεται κουβέντα, όμως όσο πιο «αστυνομικό ...θρίλερ» γίνεται η ιστορία τόσο περισσότερο βολεύει, ώστε να γίνεται πολύ κακό για το τίποτε.

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ κύριος αυτός ο Θαπατέρο της Ισπανίας. Απέσυρε τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ και στέλνει διπλάσια στο Αφγανιστάν (οπότε απεγκλωβίζονται δυνάμεις των Αγγλο-Αμερικανών, που μπορούν να μεταφερθούν στο Ιράκ).

Μάλλον πρέπει να έχει πάρει μαθήματα από τους δικούς μας, εγχώριους, που δηλώνουν ότι είναι κατά της εισβολής, αλλά η Σούδα «δουλεύει» μια χαρά στην υπηρεσία των Αμερικανών.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανασφάλεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απονομή μεταλλίων για το αγώνισμα του κανόε-καγιάκ. Στις οθόνες της τηλεόρασης οι αθλητές με το στεφάνι της ελιάς, που τους έχει απονεμηθεί. Ξαφνικά πίσω από το αυτί κάποιου στο βάθος της εικόνας ξεπροβάλλει το «Ζέπελιν»... Ετσι για να πάρουν μήνυμα οι τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο ότι εδώ... δεν παίζουμε με την «ασφάλεια». Να συνηθίζουν στο θέαμα και να έχουν από τώρα ανασφάλεια...

Στα πρόθυρα νέου αφρικανικού πολέμου...

Το φάντασμα του μεγάλου αφρικανικού πολέμου που ξέσπασε το 1998 με την ανατροπή του αιμοσταγούς καθεστώτος Μομπούτου στο πρώην Ζαΐρ κινείται και πάλι πάνω απ' τη λεγόμενη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Κεντρικής Αφρικής. Και ας υποτίθεται πως «τερματίστηκε» πέρσι, με αποτέλεσμα το θάνατο 3,5 εκατομμυρίων αμάχων, στρατιωτών και λοιπών ενόπλων μισθοφόρων από έξι αφρικανικές χώρες... Η απειλή διαγράφεται μετά τη σφαγή δεκάδων γυναικόπαιδων - προσφύγων της φυλής των Τούτσι στις 13 του μήνα, αφού ήδη, το φονικό χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για το Μπουρούντι και τη Ρουάντα, για να εισβάλουν στη ΛΔ Κονγκό.

Ομως, το «μπαρούτι» στην υπόθεση δε φαίνεται να παίζουν μόνον οι θερμοκέφαλοι στρατηγοί κεντροαφρικανικών χωρών. Αλλά και οι διάφορες «ανταρτικές» οργανώσεις που έχουν ξεφυτρώσει την τελευταία εξαετία σαν «μανιτάρια» στις μεθορίους της ΛΔ Κονγκό με άγνωστη σύνθεση και σκοπούς.... Που παρά τα ηχηρά τους ονόματα («εθνικοαπελευθερωτικά Μέτωπα» κλπ.) δείχνουν στην πράξη να εξυπηρετούν τα ομιχλώδη συμφέροντα ασταθών κεντροαφρικανικών κυβερνήσεων και να ρίχνουν νερό στο μύλο των συμφερόντων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Τα μονοπωλιακά πολυεθνικά συμφέροντα δεν αφορούν μόνο τα γνωστά μονοπώλια στην περιοχή διαμαντιών και χρυσού... Αλλά και εκείνα που δραστηριοποιούνται στους χώρους των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της κινητής τηλεφωνίας που κυνηγούν στις ζούγκλες της Κεντρικής Αφρικής το σπάνιο μετάλλευμα κολτάνιο, που («δυστυχώς» για τους λαούς των Μεγάλων Λιμνών...) «ανθεί» στο υπέδαφος της περιοχής. Οπως ακριβώς έγινε πριν έξι χρόνια...

Τι άλλαξε;

Δάφνες μοίρασε απλόχερα με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας σε κυβέρνηση, διυλιστήρια και εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών για το... συντονισμό που πέτυχαν, από κοινού με τους βενζινοπώλες, ώστε οι τιμές των καυσίμων να μην αυξηθούν ανάλογα με εκείνες των διεθνών τιμών!

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έχουν κάθε δικαίωμα να δίνουν εύσημα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κρίνουν πως οφείλουν να το κάνουν, ωστόσο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι αυτή η έξαρση αβρότητας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί μέχρι πριν από λίγες μόνο εβδομάδες ήταν οι ίδιοι ακριβώς που με αντίστοιχες ανακοινώσεις αποκάλυπταν το όργιο αισχροκέρδειας που κυριαρχεί στην αγορά!!! Αυτοί οι ίδιοι εξαπέλυαν μύδρους εναντίον τόσο των εταιριών εμπορίας και των διυλιστηρίων, κατηγορώντας τα για κερδοσκοπία, όσο και της κυβέρνησης για την ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της διακίνησης των καυσίμων. Εμείς απλά αναρωτιόμαστε τι άλλαξε...

Ο «κυρίαρχος» Αλάουι

Επιμένει να γελοιοποιείται ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, προσπαθώντας να πείσει τους συμπατριώτες του ότι είναι επικεφαλής μιας «κυρίαρχης και ανεξάρτητης» κυβέρνησης που έχει «τον έλεγχο της χώρας». Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να τα καταφέρνει και τόσο καλά. Πώς άλλωστε να τα καταφέρει ο «έρμος» ο Αλάουι, όταν οι κατοχικές δυνάμεις κάνουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν; Οταν εξαπολύουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Νατζάφ, αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στη Φαλούτζα, στη Σαμάρα, στην Κουτ; Οταν πρώτα δηλώνει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι «θα τελειώσουμε με τα εγκληματικά στοιχεία τύπου Μουκτάντα Σαντρ» και μετά αναγκάζεται ο Αλάουι να το επαναλάβει σαν μαριονέτα; Και μάλιστα, ενώ μέλη της ίδιας αυτής της κυβέρνησής του, όπως ο αντιπρόεδρος Τζαφάρι, εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη δράση και τις επιλογές των κατοχικών δυνάμεων. Είναι δυνατόν ποτέ μια κατοχική κυβέρνηση, γιατί περί αυτού πρόκειται, να πείσει για την ανεξαρτησία των αποφάσεών της; Είναι δυνατόν ενώ δρουν στο Ιράκ, υπό καθεστώς ατιμωρησίας και αυτονομίας, περισσότεροι από 150.000 ξένοι στρατιώτες και ενώ Αμερικανοί σύμβουλοι έχουν αναλάβει να καθοδηγούν όλα τα υπουργεία και όλες τις υπηρεσίες, να πιστέψει κανείς τον Αλάουι και τους συνεργάτες του; Πόσο μάλλον που οι Ιρακινοί γνωρίζουν καλά και το πλούσιο «βιογραφικό» του ως πράκτορα της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους «προσγειώσουμε»

Προχτές η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ενάντια στο «Ζέπελιν». Ενώ καθημερινά αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για όλους αυτούς τους μηχανισμούς παρακολούθησης της ζωής των πολιτών, το δικαστήριο καλύφθηκε πίσω από τα κυβερνητικά ψευτοεπιχειρήματα, περί δήθεν ικανοποιητικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δε μας προξενεί εντύπωση φυσικά το γεγονός αυτό, λίγο - πολύ ήταν αναμενόμενο, για όποιον δεν έχει πολλές αυταπάτες για το ρόλο της Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για θέματα όπως η υπόθεση «Ζέπελιν»...

Ωστόσο, η απόρριψη της αίτησης δεν μπορεί να κρύψει τις χονδροειδείς παραβιάσεις στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος. Και κυρίως, η δικαστική αυτή απόφαση δε νομιμοποιεί στη συνείδηση του λαού τη διατήρηση και επέκταση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής. Ολοι - μα όλοι - γνωρίζουν ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν απλά ένα βολικό πρόσχημα, για να μας φέρουν όλα αυτά τα νέα συστήματα τύπου «Μεγάλου Αδελφού», από κοντά και το αερόπλοιο. Στην πραγματικότητα όλα τα μέτρα εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια να περιοριστούν καίρια οι δημοκρατικές κατακτήσεις, σπείροντας κατ' αρχάς το φόβο για την ετοιμότητα του σπιούνου, ανά πάσα στιγμή να εντοπίσει και να «ενημερώσει» για τη δράση, τη ζωή την ίδια του καθενός.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην ίδια λογική με το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Συνθήκης Σένγκεν, με μηχανισμούς καταστολής όπως η Ευρωπόλ και ο «Ευρωστρατός», με την αντιτρομοκρατική συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, με την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία οι αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού. Φυσικά, ο εντεινόμενος αυταρχισμός εκδηλώνεται και με τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ξυλοδαρμών και βάναυσης εν γένει μεταχείρισης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών που είναι πλέον καθημερινά. `Η τις παρακολουθήσεις συνελεύσεων σωματείων εργαζομένων.

Ολες αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν από ελληνικές κυβερνήσεις. Τους «πυλώνες» του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, οικοδόμησαν όλο αυτό το αντιδημοκρατικό πλέγμα και επέβαλαν την ασυδοσία του ΝΑΤΟ, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της «ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και για να αλλάξει, το τελευταίο ίσως που χρειάζεται, είναι η επίκληση της «Θέμιδος» να ανοίξει τα μάτια της και να κρίνει το άδικο. Ο ελληνικός λαός, οι μαζικοί του φορείς, έχουν το ιστορικό φορτίο να επιτελέσουν τούτο το έργο. Αυτοί πρέπει να συνεχίσουν πιο έντονα τον αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση, με άμεσο στόχο την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης και τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αλλωστε, αυτοί έχουν και τη δύναμη για να το επιτύχουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ