Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Καλωσόρισες σύντροφε... Εδώ που ήρθες να είσαι δίκαιος σαν τον ήλιο... »

Ηταν πολλές οι στιγμές που το «χτες» ενώθηκε με το «παρόν» και το «μέλλον» στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν «εισέβαλε» με παλμό και πολλή «φασαρία» η παιδική κατασκήνωση του «κόκκινου Αερόστατου» το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική σκηνή. Η άφιξη των παιδιών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους χιλιάδες κατασκηνωτές και επισκέπτες, που υποδέχτηκαν τα παιδιά όρθιοι με χειροκροτήματα και ένα ζεστό χαμόγελο.

Παίρνοντας τη θέση τους στη σκηνή, αφιέρωσαν το τραγούδι της φετινής Κατασκήνωσης σε όλους όσοι έδωσαν το «παρών» αυτές τις μέρες στο Νεστόριο τιμώντας τον θρυλικό αγώνα του ΔΣΕ και ευχαριστώντας την ΚΝΕ που για 11η χρονιά φιλοξενεί την παιδική κατασκήνωση. Πάνω στη μελωδία του «Μικρόκοσμου» του Θάνου Μικρούτσικου, τραγουδούν δίνοντας υπόσχεση για τα σκοτάδια που θα γίνουν φως!

...Θα πείτε είμαστε πολύ μικροί,

μα τα πιστεύω μας μεγάλα

Ε, το λοιπόν όσο μικροί κι αν είμαστε

Την ιστορία μας εμείς καλά την ξέρουμε!

Για εμάς λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο

Ηταν του ΔΣΕ παιδιά που πολέμησαν και χάθηκαν στον Γράμμο.

Για εμάς λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο


είν' τα σκοτάδια μας να γίνουν ένα φως.

Μες στο σκοτάδι αυτό να ρίξουμε μια λάμψη!

Οι γροθιές υψώνονται, τα χειροκροτήματα δυναμώνουν κρατώντας τον ρυθμό, πολλά μάτια δακρύζουν...

Στη συνέχεια, τα παιδιά καλούν τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, δίνοντάς του μια ζωγραφιά με ένα κόκκινο αερόστατο να ταξιδεύει ψηλά στον ουρανό γράφοντας: «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες σας. Χαιρόμαστε με τις νίκες σας. Πετάμε μαζί σας ως την έφοδο στον ουρανό. Παιδική κατασκήνωση του "κόκκινου Αερόστατου", Νεστόριο 2023».

Με το σύνθημα «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» να ακούγεται δυνατά, ο Θοδωρής Κωτσαντής, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ σημείωσε: «Να πούμε ένα μεγάλο "μπράβο" σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που βοήθησαν στη λειτουργία της παιδικής κατασκήνωσης και ένα μεγάλο χειροκρότημα στους μικρούς φίλους του "κόκκινου Αερόστατου", στους αυριανούς συντρόφους μας».

***

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά οι πλαγιές του Γράμμου αντήχησαν ξανά με λόγια μαχητών του ΔΣΕ, με λόγια του μεγάλου Γάλλου κομμουνιστή Πωλ Ελυάρ που βρέθηκε το 1949 στον Γράμμο και με τηλεβόα απευθύνθηκε στους φαντάρους του αστικού στρατού...

«Υπάρχουν δύο πραγματικότητες στην Ελλάδα. Η μία των δημίων και της φρίκης και η άλλη της ελπίδας και των ηρώων...».


Με αυτοσχέδια χωνιά μια ομάδα μικρών κατασκηνωτών βρέθηκε στο απέναντι ύψωμα από τον χώρο στην κατασκήνωση βροντοφωνάζοντας: «Είμαστε οι πολλοί. Είμαστε οι δυνατοί. Είμαστε ο καινούριος κόσμος και κλείνουμε μέσα μας τη δύναμη που έχει η ζωή για να τραβά μπροστά».

Με αυτόν τον τρόπο οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ, τα παιδιά του «κόκκινου Αερόστατου» απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Το μέλλον είναι σίγουρο... «Βαδίζουμε στα βήματά σας για να θριαμβεύσει η ζωή!».

Και η απάντηση από όλους αυτούς που βρίσκονταν «κάτω» ήταν ένα θερμό χειροκρότημα και οι φωνές να σμίγουν στο σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία!».

32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με αφετηρία κάθε γωνιά της χώρας, με προορισμό τις δασωμένες πλαγιές που φιλοξένησαν έναν δίκαιο αγώνα, μέσα σε ένα κλίμα συντροφικότητας, νεανικού κεφιού, οι χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε αυτόν τον μοναδικό θεσμό για τη νεολαία.

«Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας», ήταν το κεντρικό σύνθημα που διέπνεε όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων. Κορυφαία στιγμή τα εγκαίνια της Νοσοκομειούπολης του ΔΣΕ στον Γράμμο και του μόνιμου υπαίθριου μουσείου, η οποία καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι βρέθηκαν εκεί.

Ασπίδα για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου

Η υπεράσπιση του φυσικού πλούτου αποτέλεσε σημαντικό σκέλος σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης, η οποία είχε και διεκδικητικό χαρακτήρα στα μέρη όπου η φυσική ομορφιά συναντά την ιστορική κληρονομιά της λαϊκής πάλης.

Το μήνυμα της υπεράσπισης από τα «πράσινα» και «μαύρα» επιχειρηματικά αρπακτικά των ορεινών όγκων, όπως ο Γράμμος και το Βίτσι, ο Σμόλικας, το Μάλι - Μάδι, το Ασκιο, ο Μπούρινος και άλλοι, των ποταμών όπως ο Αλιάκμονας και ο Σαραντάπορος, στάλθηκε μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κατασκήνωσης. Ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ανέδειξε τις συνέπειες του καπιταλιστικού μοντέλου της «πράσινης ανάπτυξης», όπως προδιαγράφονται και για τη συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων με τη συμβολή του Κόμματος, μίλησε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των αναγκών του λαού και του φυσικού πλούτου.

Ακόμα, δύο πανό άπλωσαν στην κορυφή 2520, την κορυφή του Γράμμου, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε μια κίνηση με διπλό περιεχόμενο, τόσο ιστορικό όσο και περιβαλλοντικό, όπως εξάλλου είναι και το μήνυμα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», έγραφε το πανό που άπλωσαν στην κορυφή, ενώ το πανό που άπλωσαν στην Αλπική Λίμνη Γκίστοβα έγραφε «Προστατεύουμε τον Γράμμο από τα "πράσινα" και "μαύρα" αρπακτικά».

Μία ... μουσική διοργάνωση μέσα στην κατασκήνωση

RIZOSPASTIS

Τα βράδια στην κατασκήνωση μετατρέπονταν σε ένα μεγάλο, διαρκές γλέντι.

Τα γνήσια λαϊκά τραγούδια δεν έλειψαν από τη σκηνή της κατασκήνωσης και τις τρεις μέρες, με συναυλίες μουσικών σχημάτων της ΚΝΕ και του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Οι σκηνές των νέων που χόρευαν αγκαλιασμένοι σε κύκλο, με τη σκόνη να σηκώνεται από τον ενθουσιασμό, ξεχώρισαν όταν το Σάββατο πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο Αντάρτικο Τραγούδι. Τα τιμημένα τραγούδια του αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ αντήχησαν και πάλι στις πλαγιές του Γράμμου. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την ανάγνωση του όρκου του μαχητή του ΔΣΕ, ενώ ακολούθησαν τρεις ομοβροντίες προς τιμήν των όπλων του ΔΣΕ. Αμέσως μετά ακολούθησε το τραγούδι «Τα οχυρά της Νάουσας». «Επαναστατικό αντάρτικο τραγούδι στην Ελλάδα σημαίνει τραγούδι του ΚΚΕ», δήλωσαν από σκηνής οι σύντροφοι που επιμελήθηκαν το αφιέρωμα και συνέχισαν με μια όμορφη διασκευή του ύμνου του λόχου Σπουδάζουσας «Λόρδος Μπάυρον» σε μουσική του ιρλανδικού αγωνιστικού τραγουδιού «Johnny I hardly knew you». «Αυτοί που είμαστε σήμερα εδώ είμαστε η συνέχεια των μαχητών του ΔΣΕ, αυτού του κόκκινου ποταμιού», ανέφεραν τα μέλη του συγκροτήματος και κάλεσαν τους κατασκηνωτές να χορέψουν τα αντάρτικα κάνοντας πράξη το σύνθημα «πολεμάμε και τραγουδάμε»!


RIZOSPASTIS

Μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία πρόσφερε το βράδυ της Παρασκευής το ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι». Λεβέντικο, Ζάραμο, Ράικο αλλά και συρτά της Μακεδονίας έκαναν τους κατασκηνωτές να χορέψουν στους ίδιους ήχους που χόρευαν και οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ. Ξεσήκωσε το γνωστό «Εντερλέζι» αλλά και μια διασκευή του «Bella Ciao».

Με μια μεγάλη συναυλία το βράδυ του Σαββάτου, οι Κοινοί Θνητοί ερμήνευσαν με το μοναδικό τους ύφος αγαπημένους στίχους απέναντι σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ενώ τα συνθήματα δημιούργησαν εκρηκτική ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερη τιμή απέδωσαν στον Παύλο Φύσσα με το γνωστό τραγούδι τους «Του έθνους πατριώτης», παρουσίασαν ένα πετυχημένο μουσικό μιξ με τη μελωδία του αντάρτικου τραγουδιού «Το Μικρό Χωριό» και μέχρι την τελευταία νότα οι Κοινοί Θνητοί κατάφεραν να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα, με το κοινό να τους συνοδεύει ασταμάτητα.Ψηλαφώντας, ζώντας, συνεχίζοντας την Ιστορία

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ εξέφρασε με επιτυχημένο τρόπο τη διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος, την επιδίωξη οι νέες γενιές να γνωριστούν με την πορεία της ταξικής πάλης. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε ένα διαρκές «εργαστήρι» ιστορικής μελέτης και βιωμάτων. Σε αυτό το κλίμα μπήκαν και οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» που συμπύκνωσαν την εμπειρία στον στίχο: «Για εμάς λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο / Ηταν του ΔΣΕ παιδιά που πολέμησαν και χάθηκαν στον Γράμμο», που τραγούδησαν μπροστά σε όλη την Κατασκήνωση καταχειροκροτούμενοι.

Οι φωνές των μαχητών και μαχητριών του Γράμμου αντήχησαν ξανά στα μέρη όπου πολέμησαν: Μέσα από τα πλάνα που αντανακλούσαν το τοπίο στο οποίο έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», που επιμελήθηκε η ΚΕ του ΚΚΕ και προβλήθηκε στον χώρο της φετινής Κατασκήνωσης. Μέσα από την εκδήλωση που φώτισε την πολυδιάστατη ιστορία της γυναίκας μαχήτριας του ΔΣΕ κατά την παρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ». Σε έναν τόπο που κάθε πλαγιά έχει να διηγηθεί στιγμές από την ηρωική εποποιία του ΔΣΕ, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα για επισκέψεις και ξενάγηση Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, στο οποίο είχαν την ευκαιρία για ένα ξεχωριστό μάθημα Ιστορίας. Αντίστοιχα συγκλονιστική η εμπειρία και κατά την επίσκεψη στο Βατοχώρι, όπου οι νέοι και οι νέες άκουσαν για τη μεγάλη, νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι, τμήμα του περίφημου ελιγμού του Αυγούστου του 1948, με τον οποίο οι δυνάμεις του ΔΣΕ πέρασαν μετά τη μεγάλη μάχη του Γράμμου στο Βίτσι.


Κορυφαία στιγμή της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια του μόνιμου υπαίθριου μουσείου, το μεσημέρι του Σαββάτου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, και τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μια συγκλονιστική στιγμή, μια βαθιά συγκινητική εκδήλωση, την οποία θα θυμούνται όσοι συμμετείχαν, όσοι ήρθαν σε επαφή με τη μεγάλη αυτή σελίδα της ηρωικής πάλης του λαού, περπατώντας στα ίδια μονοπάτια των μαχητών, των υγειονομικών που υλοποίησαν το «θαύμα του Γράμμου και του Βίτσι» σώζοντας από βέβαιο θάνατο χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Μετρήσιμος δείκτης για το έναυσμα που δόθηκε μέσα από την Κατασκήνωση για περαιτέρω μελέτη και γνωριμία με την Ιστορία αποτέλεσε η σημαντική διακίνηση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» στον χώρο του βιβλιοπωλείου της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Πολλοί ήταν εκείνοι που επωφελήθηκαν από τις μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εκδόσεις για τον ΔΣΕ. «Θέλουμε να μάθουμε την πραγματική Ιστορία του λαού μας», «μόνο εδώ μπορούμε να μάθουμε για τις αλήθειες που τις κρύβει ο αντίπαλος και δεν διδάσκονται στα σχολεία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια από επισκέπτες του βιβλιοπωλείου.


Ξεκινώντας από το 1949, όταν ο ΔΣΕ, αιφνιδιάζοντας τον αστικό στρατό, ανακατέλαβε τον Γράμμο, ο Ελ. Βαγενάς στην ομιλία του στην εκδήλωση με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ξεδίπλωσε τη ματωμένη ιστορία του ΝΑΤΟ. Μέσα από μία ενδιαφέρουσα ομιλία και συζήτηση, αναδείχτηκε το γιατί η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι ένα σύγχρονο, επίκαιρο και αναγκαίο επαναστατικό καθήκον.


Στιγμές χαλάρωσης

Και φέτος η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση έδωσε την ευκαιρία για χαλάρωση και αναψυχή, για γνωριμία με την ομορφιά και την ιστορία του τόπου μας. Βουτιές στα δροσερά νερά του Αλιάκμονα, παρέες κάτω από τα δέντρα, διασκέδαση ήταν αναπόσπαστα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, με τη συμμετοχή 39 ομάδων έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, όπου αυτό που ξεχώρισε ήταν η ευγενής άμιλλα και το φίλαθλο πνεύμα. Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε η «για τη χαρά της συμμετοχής» από την Αττική, που επικράτησε στον τελικό του «Μαύρου Αστέρος» από τη Θεσσαλονίκη με 7-5.

Σε έναν χώρο που διαμορφώθηκε με εθελοντική δουλειά συντρόφων από την περιοχή, λειτούργησε με διαρκή φροντίδα και παραδόθηκε μετά την αποχώρηση των κατασκηνωτών σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι παραλήφθηκε.


RIZOSPASTIS

Αλλη μία παιδική κατασκήνωση έφτασε στο τέλος της!

Ηταν πέντε μέρες γεμάτες διασκέδαση, γνώση, δημιουργία, παιχνίδι και συντροφικότητα. Αυτά, άλλωστε, είναι και τα «υλικά» που καθιστούν την κατασκήνωση των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, την παιδική κατασκήνωση του «Κόκκινου Αερόστατου» διαφορετική απ' όλες τις άλλες.

Ξεχωριστό κομμάτι της παιδικής κατασκήνωσης είναι η γνωριμία με πλευρές από την Ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση του τόπου που φιλοξενεί κάθε χρόνο την κατασκήνωση. Ετσι, φέτος ήρθαν σε επαφή με τη φυσική ομορφιά του τόπου μέσα από την πεζοπορία σε μονοπάτι στους πρόποδες του Γράμμου, αλλά και τη συμμετοχή στα ευφάνταστα «παιχνίδια δάσους» που πραγματοποιούνταν στις όχθες του Αλιάκμονα, με τα παιδιά να δροσίζονται στα νερά του.

Η επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης, έδωσε την αφορμή να συζητήσουν τα παιδιά μαζί με τους ομαδάρχες τους για το πώς κινούνται και αλλάζουν οι κοινωνίες. Μέσα από την ξενάγηση, τα παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν, τα παιδιά σχημάτισαν μια πιο «χειροπιαστή» εικόνα για το πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και πώς αυτές εξελίσσονται, προχωρούν και αλλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.


Από την παιδική κατασκήνωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η επαφή με την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. «Εκεί που θριαμβεύει η ζωή...» και τα παιδιά συζήτησαν για τα ιδανικά και το όραμα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, τον άθλο του Υγειονομικού του ΔΣΕ, με την επίσκεψη και ξενάγηση στη νοσοκομειούπολη στον Γράμμο να ξεχωρίζει.

Ξεχωριστές ήταν για ακόμα μια φορά οι στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης της παιδικής κατασκήνωσης, με το πάρτι για το περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο», που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και των πιο απαιτητικών μικρών αναγνωστών, να ξεχωρίζει... «Γινόμαστε όλοι μαζί μια παρέα» και είναι σίγουρο ότι αυτές οι μέρες ήταν γεμάτες δυνατές αναμνήσεις, που θα συντροφεύουν τα παιδιά για πολύ καιρό ακόμα...


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τιμάνε την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Στα 43 χρόνια από τη δολοφονία της

Εκδήλωση για τα 43 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ αύριο Πέμπτη 20 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, στον κήπο του Πάντειου Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στεφάνι στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα

Την Παρασκευή 21 Ιούλη, 58 χρόνια από τη δολοφονία του φοιτητή και στελέχους της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη

Φέτος συμπληρώνονται 58 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα στις 21 Ιούλη του 1965. Στη μνήμη του, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας καταθέτει στεφάνι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά, την Παρασκευή 21 Ιούλη, στις 9.30 π.μ.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας, που ήταν φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των λαϊκών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλη του 1965, την περίοδο που έμεινε γνωστή ως «Ιουλιανά».

Η οικογένειά του ήταν οικογένεια κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η δολοφονία και στη συνέχεια η κηδεία του Σ. Πέτρουλα οδήγησαν σε μαζικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σχεδόν καθημερινά, λαός και νεολαία διαδήλωναν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή, κατήγγειλαν τη δολοφονία του 23χρονου φοιτητή.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Προχωράμε μπροστά και ετοιμαζόμαστε για τις συγκλονιστικές μάχες που έχουμε να δώσουμε

Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες,

Με την παρουσία μας σήμερα εδώ εκπληρώνουμε ένα ακόμα χρέος.

Χρέος στον Νώντα Σακελλαρίου, αρχίατρο του ΔΣΕ, που είχε ζητήσει να αναδειχθούν αυτά τα χαλάσματα της Νοσοκομειούπολης του ΔΣΕ, να μπορούν να μιλήσουν στις νέες γενιές κομμουνιστών.

Χρέος στην ιστορική μνήμη να την κρατήσουμε ζωντανή, να διδαχθούμε από τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας, με καθοδηγητή το ΚΚΕ, που έγραψε χρυσές σελίδες στις κορφές και τις χαράδρες του Γράμμου, αυτού του περήφανου βουνού, του φτιαγμένου για αντάρτικο.

Δεν είναι τυχαίο πως στα 32 χρόνια των ταξιδιών της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, επιστρέφουμε πάντα εδώ, μετρώντας 5 Κατασκηνώσεις στον Γράμμο.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έμαθαν τη δύναμη της επαναστατικής οργάνωσης και πειθαρχίας, τον ηρωισμό που μπορεί να κατακτήσει ο άνθρωπος όταν η καρδιά φλογίζεται από ανώτερα ιδανικά.

Οσα ζήσαμε για ακόμα μια φορά στον Γράμμο προσθέτουν μια νέα σελίδα στην αγωνιστική μας ζωή και δράση, μια ακόμα υπενθύμιση ότι στους ώμους μας κουβαλάμε μια απόφαση ζωής:

Να βαδίζουμε πάντα μπροστά. Να μην κάνουμε πίσω στις δυσκολίες και να φτάσουμε ως το τέλος, ως την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.


RIZOSPASTIS

Σε κάθε εμπόδιο που συναντάμε, οφείλουμε να θυμόμαστε την παλικαριά των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αυτούς, που, όσο διδασκόμαστε από την ιστορία τους, θα μαθαίνουμε κι εμείς «να πολεμάμε καλά, να τραγουδάμε πολύ και να δακρύζουμε με το τίποτα», όπως έγραφε ο Τάκης Χατζής για τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στη «Μουργκάνα».

Εδώ που πατάμε, πολέμησαν για τη λευτεριά χιλιάδες αγωνιστές. Κάθε γωνιά την πότισαν με το αίμα τους, κάθε πέτρα έχει τα σημάδια τους.

Σε αυτά τα άπαρτα βουνά δεν θα επιτρέψουμε να απλώσουν χέρι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο και την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής, να υποβαθμίσουν τη ζωή και την παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων των γύρω χωριών.

Οι επενδυτές της «πράσινης» Ενέργειας, με τις ευλογίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με κρατικές και ευρωενωσιακές επιδοτήσεις, ακονίζουν τα νύχια τους για να στήσουν ανεμογεννήτριες στον Σμόλικα και μικρά φράγματα - υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον Γράμμο. Ενα από αυτά, εδώ παραδίπλα, απειλεί να εξαφανίσει ένα τμήμα του Νοσοκομείου ανταρτών.

Ομως, εδώ, θα βρούνε απέναντί τους το ΚΚΕ, τον λαό της περιοχής, τα σωματεία και τους φορείς για να τους φράξουμε τον δρόμο!

Κρατάμε γερά τη σκυτάλη που παραλαμβάνουμε στον στίβο της ταξικής πάλης


RIZOSPASTIS

Φέτος το Κόμμα μας συμπληρώνει 105 χρόνια αγώνων και θυσιών και η ΚΝΕ βαδίζει δίπλα του 55 χρόνια.

Κρατάμε γερά τη σκυτάλη που παραλαμβάνουμε στον στίβο της ταξικής πάλης. Είμαστε περήφανοι για τα επαναστατικά χαρακτηριστικά που σφυρηλατεί η ΚΝΕ στις σημερινές συνθήκες.

Στο 13o Συνέδριο, φέτος τον Φλεβάρη, θέσαμε ως στόχο να δυναμώσουμε την ΚΝΕ οργανωτικά και πολιτικά. Να περάσουμε σε μια νέα, ανοδική και ενιαία για όλες τις Οργανώσεις μας πορεία.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε πολύτιμο οδηγό και συμπαραστάτη τα όσα μαθαίνουμε για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Σε κάθε ψηφίδα της ηρωικής του διαδρομής μπορούμε να βρούμε παραδείγματα για το πώς να παλεύουμε κι εμείς σήμερα:

  • Οι συσκέψεις των μαχητών και μαχητριών πριν από τη μάχη, η δομή και η οργάνωση του λαϊκού - επαναστατικού στρατού επιβεβαιώνουν τη δύναμη της οργάνωσης, της συνειδητής πειθαρχίας και της ακούραστης προσφοράς, αρετές που «φυτρώνουν» στο έδαφος της συντροφικότητας και της αφομοίωσης της επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος.
  • Το βιβλίο που κρατούσαν μαζί με το όπλο οι μαχητές, τα μαθήματα για την Πολιτική Οικονομία στην ανάπαυλα, οι θεατρικές παραστάσεις, τα τραγούδια και οι χοροί τους «φωτίζουν» την ανάγκη να μελετάμε πολύ και διαρκώς. Να μαθαίνουμε για την ομορφιά και τη δύναμη που κρύβει μέσα της η ζωή για να τραβάει μπροστά.
  • Η βοήθεια που έλαβε και έδωσε ο ΔΣΕ από τον λαό και τη νεολαία των «ελεύθερων περιοχών», οι σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκαν μάς δείχνουν τη σημασία που έχει να αγαπάμε τους ανθρώπους του μόχθου και να έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή τους. Να φιλοδοξούμε να γίνουμε ηγέτες στην οργάνωση των αγώνων σε κάθε χώρο που ζει, μορφώνεται και εργάζεται η νέα γενιά.
«Είναι εδώ πέρα ένας κόσμος τόσο παράξενος που μες στην αφθονία κανείς πεθαίνει»

Στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ βρέθηκαν δυο κόσμοι σε σύγκρουση.

Ο λαός, με την πρωτοπορία του, το ΚΚΕ, συγκρούστηκε με τα παράσιτα της κοινωνικής ζωής, την αστική τάξη, τους ντόπιους και ξένους συμμάχους τους, που έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν την εξουσία τους.

Συγκρούστηκε η ηθική των ανθρώπων που πολεμούσαν για «το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό» με αυτούς που περιέφεραν κομμένα κεφάλια στις πλατείες χωριών και πόλεων.

Συγκρούστηκε το κεφάλαιο με την εργατική τάξη, χαράσσοντας στη χώρα μας μια αιμάτινη διαχωριστική γραμμή που δεν μπορεί να σβήσει.

Αυτοί οι κόσμοι βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη και σήμερα, παρά τις προσπάθειες του συστήματος να «μακιγιάρει» την αποκρουστική εικόνα της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Ομως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και τα διλήμματα συγκεκριμένα.

Δεν υπάρχει καμία καπιταλιστική ανάπτυξη που μπορεί να έχει οφέλη για όλους. Δεν υπάρχει «γιατροσόφι» για τις ανισότητες που «νομοτελειακά παράγει ο καπιταλισμός», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Μητσοτάκης.

Η καπιταλιστική παραγωγή καθορίζεται από τον σιδερένιο νόμο του αδυσώπητου ανταγωνισμού για το μέγιστο κέρδος.

Για να χτίζεται το «θαύμα» του τουρισμού, για να κολυμπάνε οι μεγάλοι επιχειρηματίες στα κέρδη, οι εργαζόμενοι πρέπει να κολυμπάνε στη θάλασσα με τον δίσκο στο χέρι!

Για να παίρνουν οι εργαζόμενοι ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά τους... Τους ζητούν να παραδώσουν την ψυχή και την αξιοπρέπειά τους.

Για να αναπτύσσεται ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής πρέπει να πεθαίνουν άνθρωποι, επειδή δουλεύουν μέσα στον καύσωνα ή γιατί τα μέτρα προστασίας κοστίζουν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή, με βάση τα μαθηματικά και τα κέρδη της εργοδοσίας.

Για να υλοποιούνται οι στόχοι της αστικής τάξης για Ελλάδα «κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων» πρέπει να πηγαίνουν δισεκατομμύρια για τη σιδηροδρομική διασύνδεση, για νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ, αλλά την ίδια ώρα 57 άνθρωποι να μη φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί δυο τρένα συγκρούστηκαν πηγαίνοντας στα τυφλά, χιλιάδες να βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια και το σκοτάδι, να λιώνουν στον καύσωνα, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Και τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» πληθαίνουν καθημερινά. Γιατί καθημερινά το σύστημα θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, όλο και πιο βάρβαρο.

«Είναι εδώ πέρα ένας κόσμος τόσο παράξενος που μες στην αφθονία κανείς πεθαίνει», έλεγε ο Ναζίμ Χικμέτ. Ζούμε σε ένα σύστημα τόσο άναρχο και ξεπερασμένο που τα αμύθητα κέρδη που συσσωρεύουν οι καπιταλιστές από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης γίνονται η αιτία για την εκδήλωση νέων καπιταλιστικών κρίσεων, κρίσεων που βρίσκονται σήμερα προ των πυλών, με την Ευρωζώνη να βουλιάζει ήδη στην ύφεση και προμηνύουν νέες βαριές θυσίες για τους λαούς, για να σωθούν τα κέρδη των αφεντικών.

Θυσίες που πληρώνουν οι λαοί με δάκρυα, ιδρώτα, αλλά και με αίμα, με τους πολέμους των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας.

Ολα τα κόμματα του συστήματος έχουν επιλέξει στρατόπεδο. Αυτό των μακελάρηδων και των ληστών.

Αυτό που αναγνωρίζει στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ να ρίχνει άρματα μάχης ακόμα και σε νοσοκομεία της Παλαιστίνης, όπως έγινε πρόσφατα στην Τζενίν.

Αυτό που μετατρέπει Ρώσους και Ουκρανούς σε κρέας, στην αιματοχυσία που γίνεται στην Ουκρανία, μέσα σε συνθήκες που γιγαντώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Αυτό που στο όνομα δήθεν της ειρήνης και της ευημερίας ετοιμάζει απαράδεκτους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, στο παζάρι που γίνεται για να «δεθεί» η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, συσσωρεύοντας νέα καύσιμη ύλη στον ανταγωνισμό ανάμεσα στην τουρκική και ελληνική αστική τάξη, με θύματα τους λαούς των δύο χωρών.

Εχουν διαλέξει, λοιπόν, όντως πλευρά στην Ιστορία. Εχουν ταχθεί να υπηρετούν τη βαρβαρότητα. Εχουν διαλέξει τους συμμάχους τους.

Οσο λοιπόν αυτοί θα θαυμάζουν τον Μακρόν, εμείς θα ενθουσιαζόμαστε με την εργατική τάξη της Γαλλίας, με τους σύγχρονους Αγιάννηδες, που θυμούνται, μαθαίνουν και θα προχωρήσουν σίγουρα μπροστά, φτιάχνοντας με την πάλη τους νέες πόλεις του φωτός.

Οσο θα μας λένε «να γίνουμε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος», εμείς θα ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγώνες των λαών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, που οι ζωές τους τσακίζονται και από «προοδευτικές» και από συντηρητικές κυβερνήσεις.

Οσο θα μας παρουσιάζουν ένα κράτος αυταρχικό και επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή ως «σύγχρονο και ψηφιακό» με μια τεχνολογική εφαρμογή που θα μειώσει τις ουρές στο Δημόσιο, εμείς θα είμαστε παντού όπου οι άδικοι νόμοι τους πρέπει να ανατραπούν, όπου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεσπιτώνουν λαϊκές οικογένειες, όπου οι εργαζόμενοι θα χτυπάνε «ψηφιακή κάρτα» στην εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά.

Οσο θα προσπαθούν να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια, να μας κάνουν να συνηθίσουμε στα ελάχιστα, εμείς θα παλεύουμε για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για όλα όσα σήμερα, με βάση τις απίστευτες εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη, μπορούν να γίνουν πράξη, αν βγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος.

Μαζί με τον λαό και το οργανωμένο κίνημα μπορούμε να τσακίσουμε τους ναζί

Είμαστε αισιόδοξοι αφού και στις τελευταίες εκλογές επιβεβαιώθηκε ότι μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό που παραμένει, υπάρχει ένα αχνό «κόκκινο» που δυναμώνει.

Η άνοδος του ΚΚΕ, το ακόμα μεγαλύτερο κύρος και απήχηση που συναντούν οι θέσεις του Κόμματος σε μεγάλα τμήματα του λαού και της νεολαίας δείχνει ότι μέσα στη μαυρίλα του συστήματος ενισχύεται και ένα ρεύμα αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική.

Η δύναμη του ΚΚΕ δεν αθροίζεται με τα ποσοστά άλλων κομμάτων. Πολλαπλασιάζεται με την πάλη του λαϊκού κινήματος για να τους βάλουμε εμπόδια, να ανοίξουμε τον δρόμο της ριζικής ανατροπής.

Πανηγυρίσαμε, χαμογελάσαμε, γιατί έχουμε μάθει να δίνουμε τις μάχες μας με ενθουσιασμό και μαχητικότητα. Γιατί ξέρουμε ότι με περισσότερες δυνάμεις θα συνεχίσουμε τον όμορφο αγώνα που δίνουμε.

«Αυτό το χαμόγελο κι αυτόν τον ουρανό δεν μπορούν να μας τα πάρουν»...

Ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ που έρχεται με φόρα να υλοποιήσει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα ούτε η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, που αγωνιά για το πώς θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σύστημα.

Ακόμα και την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «νεκρολογούν» για το παρόν και ψάχνουν να βρουν την ταυτότητά τους για το μέλλον, στηρίζουν όλα τα αίσχη που υπέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια: Το ξεγύμνωμά τους στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τα ματωμένα πλεονάσματα των μνημονίων και τόσα άλλα.

Είναι, λένε, περήφανοι γιατί αυτοί τουλάχιστον δεν έκλεψαν ποτέ. Το τι εννοεί ο καθένας κλεψιά είναι ένα θέμα. Γιατί αυτοί έκλεψαν τις ελπίδες, την αγωνιστικότητα, τις αξίες προοδευτικών ανθρώπων και τις μετέτρεψαν σε υποταγή και μοιρολατρία.

Την ώρα, μάλιστα, που εύλογα ένας κόσμος προβληματίζεται και οργίζεται από την είσοδο στη Βουλή διαφόρων ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παπαγαλίζουν ξανά τα περί «προοδευτικού μετώπου απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς».

Είναι οι ίδιοι που εδώ και μήνες προσπαθούν ξανά να βαφτίσουν αυτά τα μορφώματα «αντισυστημικά», την ίδια στιγμή που με χίλιους δυο τρόπους επιβεβαιώνονται τα νήματα που τους συνδέουν με μηχανισμούς του αστικού κράτους και με τμήματα του κεφαλαίου. Αρκεί να δούμε τα αποτελέσματα στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν τα Σώματα Ασφαλείας, τις προτάσεις τους για νέα προνόμια σε εφοπλιστές, τους όρκους πίστης στην ΕΕ και θα διαπιστώσουμε πόσο αντισυστημικοί είναι...

Αλήθεια, τα κόμματα που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν με ακροδεξιούς, που ευθύνονται για την καθυστέρηση της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που χειροκροτούσαν τους ναζί Αζόφ στη Βουλή, που προσκυνάνε την ΕΕ του αντικομμουνισμού, της ανιστόρητης θεωρίας των «δύο άκρων», της αντιπροσφυγικής πολιτικής, που συναντιόντουσαν με τις φασιστοενώσεις αποστράτων, όπως έκανε ο Τσίπρας εδώ στην Καστοριά, που χάιδευαν «παραπλανημένους» χρυσαυγίτες, δεν ξέρουν ποιος έδωσε αέρα στα πανιά τέτοιων μορφωμάτων;

Και τώρα όλοι αυτοί - στο όνομα της «προόδου» - καλούν τον λαό και τη νεολαία να τους εμπιστευτούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί να παίζεται στην Ευρώπη.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέτρεψε την άνοδο του AfD. Η στήριξη στον Μακρόν δεν εμπόδισε την Λεπέν στη Γαλλία. Στην Ισπανία της «προοδευτικής» κυβέρνησης - πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, οι υμνητές του δικτάτορα Φράνκο, το VOX, κερδίζουν δυνάμεις.

Ολα αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί όλες οι κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού υλοποιούν μια βάρβαρη πολιτική που γίνεται όλο και πιο αντιδραστική. Μια πολιτική που αντικειμενικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενισχύει τα ακροδεξιά μορφώματα και «νομιμοποιεί» την ατζέντα τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί ο φασισμός είναι σάρκα από τη σάρκα του σάπιου συστήματος και πάντα θα αξιοποιείται εναντίον του λαού, ειδικά σε περιόδους που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Ομως, εμείς, ούτε μοιρολογούμε ούτε εκπλησσόμαστε. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τους τσακίσουμε μαζί με τον λαό και το οργανωμένο κίνημα. Οπως κάναμε με πολλούς από τους προγόνους τους. Οπως κάναμε και στο πρόσφατο παρελθόν, στα σχολεία, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και αλλού.

Απέναντι στον «ρεαλισμό» της υποταγής, εμείς προβάλλουμε τον ρεαλισμό των σύγχρονων αναγκών μας

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει μια αναβαθμισμένη προσπάθεια να παρουσιάσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής ως μέτρα που δεν είναι ούτε «αριστερά ούτε δεξιά», όπως λέει, αλλά «ρεαλιστικά, προοδευτικά και σύγχρονα».

Το θανατικό που μυρίζει η πολιτική τους στην Υγεία το ονομάζουν εξορθολογισμό και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.

Την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Παιδείας, με τον σχεδιασμό για την πλήρη απελευθέρωση της αγοραπωλησίας πτυχίων, μέσω και της κατάργησης του άρθρου 16, την βαφτίζουν εκσυγχρονισμό. Είναι κρίμα, λέει, να μην μπορεί να σπουδάσει όποιος θέλει και στην Ελλάδα με τους όρους που μπορεί να το κάνει στην Κύπρο, στη Βρετανία, στη Βουλγαρία κ.α.

Οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας, όμως, δεν ικανοποιούνται με το να γεμίσει και η Ελλάδα από την μπόχα των σκανδάλων και της εμποροπανήγυρης, που συνοδεύει εν πολλοίς και τα συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά με το να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

Την ανάγκη ενός ανθρώπου στην ξεκούραση, στον πολιτισμό, στις διακοπές την θεωρούν πολυτέλεια. Δεν φτάνουν τα πανάκριβα εισιτήρια και οι επιδοτήσεις που χαρίζουν στους ακτοπλόους εφοπλιστές... Θέλουν να λέμε κι «ευχαριστώ» για τα διάφορα youth pass με τα οποία δεν ξέρεις πού να πρωτοπάς, ποια τρύπα να βουλώσεις.

Τα όποια μέτρα παίρνουν για τη στέγη, πέρα από το ότι γίνονται με λεφτά που ήδη εδώ και χρόνια παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και δένουν χιλιάδες νέους ανθρώπους στα νύχια των τραπεζών, δεν καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες. Ακριβώς γιατί η περιβόητη «αγορά» αντικειμενικά αυτορυθμίζεται και το εμπόρευμα - στέγη ακριβαίνει.

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτόν τον «ρεαλισμό» της υποταγής, εμείς προβάλλουμε τον ρεαλισμό των σύγχρονων αναγκών μας.

Γιατί σήμερα μπορεί να γίνουν θαύματα στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου, στην καταπολέμηση ασθενειών.

Σήμερα μπορεί να μειωθεί δραστικά ο εργάσιμος χρόνος, οι μονότονες και επιβαρυντικές εργασίες και ο εργαζόμενος άνθρωπος να εξελίσσεται συνεχώς αξιοποιώντας και τον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο που θα διαθέτει.

Σήμερα μπορούν να καλλιεργούνται ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα απολαμβάνουν τη γενική μόρφωση και παιδεία, θα γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο της επιστήμης τους και θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις, θα έρχονται σε επαφή και θα απολαμβάνουν τα οφέλη του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Σήμερα είναι υπερώριμο να λυθεί η μεγάλη αντίθεση της εποχής που συνεχώς οξύνεται. Σε μια εποχή που κανένας δεν μπορεί να πει «αυτό το έφτιαξα εγώ», καθώς ακόμα και η πιο μικρή βίδα κρύβει μέσα της τη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ο πλούτος που παράγεται πηγαίνει σε όλο και λιγότερα χέρια.

Σήμερα, αν το αποφασίσει ο λαός, μπορεί να οργανωθεί με ριζικά διαφορετικό τρόπο η οικονομία και η κοινωνία, να περάσει οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το καπιταλιστικό κέρδος.

Σήμερα μπορούν «να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», με το ΚΚΕ στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εδώ που η Ιστορία της κορυφαίας ταξικής σύγκρουσης του λαού μας μοιάζει ακόμα τόσο ζωντανή που νομίζεις ότι μπορείς να ακούσεις τις κλαγγές των όπλων, εδώ που τα μονοπάτια των ανταρτών έχουν χαράξει αγέραστα στον χρόνο τη γεωγραφία της περιοχής, εδώ που οι σύντροφοί μας ύψωσαν το μπόι του ανθρώπου ίσα με την κοινωνία του αύριο, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε!

Προχωράμε μπροστά και ετοιμαζόμαστε για τις συγκλονιστικές μάχες που έχουμε να δώσουμε.

Πάντα ακολουθώντας τα ματωμένα ίχνη των συντρόφων μας, για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες τους. Μέχρι το τέλος.

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ