Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Miramare»

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους
Στο ξενοδοχείο «Miramare» της Κέρκυρας παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή, παρουσία και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι εργαζόμενοι που δούλεψαν εκεί έως το 2011 και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 και το 2013, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους, λαμβάνοντας ωστόσο για άλλη μία φορά αρνητική απάντηση.

Το 2014 η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε δεσμευτεί ενώπιον του Επόπτη Εργασίας ότι οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν στο ξενοδοχείο όταν αυτό επαναλειτουργήσει. Το περασμένο Σάββατο, το ξενοδοχείο επαναλειτούργησε μετά από 6 χρόνια διακοπής της λειτουργίας του. Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ωστόσο, η εργοδοσία παρά τις δεσμεύσεις της, αρνείται τώρα να επαναπροσλάβει τους παλιούς εργαζόμενους, που όπως σημειώνεται, αριθμητικά δεν ξεπερνούν το 1/5 του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που θα εργαστούν στο ξενοδοχείο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ COSMOTE - e VALUE
Με επιτυχία η παράσταση διαμαρτυρίας για υπογραφή ΣΣΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κτίριο του Κεραμεικού
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κτίριο του Κεραμεικού
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η δίωρη παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην «Cosmote - e Value» στο κτίριο του Κεραμεικού, για την υπογραφή τώρα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο αγωνιστικό κάλεσμα των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ στον όμιλο ΟΤΕ, οι οποίες προβάλλουν την ανάγκη να υπογραφεί τώρα ΣΣΕ και η μάχη αυτή να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, καθώς η εργοδοσία δεν είχε απαντήσει στο εξώδικο του ΣΕΤΗΠ από τις 26 Ιούνη για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΗΠ ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία όμως το αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε και να ορίσει συνάντηση για το ζήτημα της ΣΣΕ. Απέναντι σε αυτήν τη στάση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν πως αν δεν υπάρξει, άμεσα, ορισμός συνάντησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ, τότε δεν θα περιοριστούν σε μια παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά θα κλιμακώσουν την πάλη τους. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η οποία είχε κληθεί από την εργοδοσία.

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ΣΕΤΗΠ για ενιαία ΣΣΕ στην «Cosmote - e Value», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Μία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενος στον όμιλο, που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω. Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους - παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.ά. Υπογραφή ΣΣΕ στην «e Value» που θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κ.τ.λ.). Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κ.ά.

Κάλεσμα εγρήγορσης και οργάνωσης στους εργαζόμενους της «Cyta»

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συνάντηση της διοίκησης της «Vodafone» με το Σωματείο Εργαζομένων στη «Cyta», ύστερα από την εξαγορά της «Cyta» από τη Vodafone, η «Ταξική Ενότητα» Εργαζομένων στη «Cyta» καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν, αλλά να οργανωθούν στο σωματείο και στο κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, και να απαιτήσουν: «Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία βλαπτική μεταβολή, να εξισωθούν τα δικαιώματά μας προς τα πάνω, συνολικά και ανά τμήμα, διασφάλιση με ΣΣΕ. Αυτό ως βάση για να διεκδικήσουμε διεύρυνσή τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τις ανάγκες που έχουν τα μονοπώλια για να συνεχίζουν την κερδοφορία τους».

Τέλος, η «Ταξική Ενότητα» καλεί τη διοίκηση του Σωματείου να συγκαλέσει άμεσα Γενική Συνέλευση.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια οι πληγέντες αγρότες

Με χρεοκοπία απειλούνται πολλά αγροτικά νοικοκυριά στο νομό Γρεβενών. Στο μεγάλο κόστος παραγωγής, στα δυσβάσταχτα χρέη στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται να προστεθούν οι πολύ χαμηλές τιμές σε σιτηρά και κριθάρι. Επιπλέον, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έπληξαν την ποιότητα των σιτηρών σχεδόν σε όλα τα χωριά του νομού, οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση.

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί του νομού, που είδαν μείωση της παραγωγής εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Απρίλη και καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Η Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ ζητά την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και μέσω του ΕΛΓΑ να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες στο 100% και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών.

Ταυτόχρονα, καλεί τους αγρότες να μην σκύψουν το κεφάλι, να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα και να εναντιωθούν στην πολιτική που τους ξεκληρίζει. Να διεκδικήσουν: Να γίνουν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών. Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες για το 100% της ζημιάς. Να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας και να μην γίνει καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών ώσπου να αποζημιωθεί η απώλεια παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ, που συνήθως γίνεται με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο, όπως για τις ζημιές του 2017, που ακόμη δεν έχει δοθεί το 30% των αποζημιώσεων.

Τέλος, καλεί τους αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική που τους ξεκληρίζει και να δυναμώσουν την πάλη τους εναντίον της, να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ.

  • Φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κλιμακώνουν τη δράση τους απέναντι σε οξυμένα προβλήματα

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία και η καταστρατήγηση της σύμβασης εργασίας ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το κλαδικό σωματείο τους, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι διεκδικήσεις που ιεραρχήθηκαν και από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Καμία καθυστέρηση της μισθοδοσίας. Καταβολή της σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 10 του μηνός. Οπως καταγγέλλουν, η εταιρεία από την αρχή του έτους καθυστερεί να καταβάλει το μισθό των περίπου 50 εργαζομένων, ενώ όταν το κάνει, βάζει τον κάθε μισθό σε δύο και τρεις δόσεις, σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε εργαζόμενο, επικαλούμενη «γραφειοκρατικά κωλύματα».
  • Επίδοση των αποδείξεων μισθοδοσίας αμέσως μετά την εξόφλησή της. Καμία καθυστέρηση και άρνηση καταβολής αποδείξεων μισθοδοσίας από πλευράς εταιρείας. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία δίνει τις αποδείξεις κάθε μισθοδοσίας μετά από 2 και 3 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο δεν πληρώνει τις υπερωρίες, κυρίως σε μετανάστες που δυσκολεύονται να αποδείξουν ότι δεν τις πληρώθηκαν.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς σύμβαση. Αμεση υπογραφή σύμβασης όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία σε κάθε εργαζόμενο που έχει υπογράψει πρόσληψη έως και σήμερα με την εργολαβική εταιρεία «Waste Solutions» και επίδοση του αντιγράφου της στον ίδιο. Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Οπως επισημαίνεται, υπάρχουν εργαζόμενοι, κυρίως μετανάστες, που δουλεύουν μέχρι κι ένα χρόνο χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση. Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία τούς κρατάει στο χέρι και τους απειλεί με άμεση απόλυση αν διεκδικήσουν κάποιο από τα δικαιώματά τους. Κι ενώ παράγουν το ίδιο έργο, πληρώνονται με χαμηλότερους μισθούς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, άμεση επαναφορά του 6ήμερου - 40ωρου για όλους. Το ωράριο έχει επεκταθεί από τις 40 στις 48 ώρες. Το επόμενο διάστημα λήγει η σύμβαση παραχώρησης του εργοστασίου στην εταιρεία - εργολάβο που το διαχειρίζεται. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος εργολάβος και διεκδικούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους με υπογραφή ΣΣΕ.
  • Αμεση και αναδρομική καταβολή του συμφωνημένου πριμ παραγωγικότητας και ενσωμάτωσή του στο μισθό.
  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν σήμερα σε τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους, προτάσσοντας και το αίτημα για ένταξή τους στα ΒΑΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org