Κυριακή 19 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Επος και διδάγματα

Η έκδοση αυτή της «Σύγχρονης Εποχής» περιλαμβάνει έναν πλούτο υλικών, που εκδόθηκαν με αφορμή τα εξήντα χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ανάμεσά τους, την ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος «Για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», καθώς και μια σειρά σχετικών κειμένων και αφιερωμάτων, που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Η έκδοση παραμένει επίκαιρη, καθώς, παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας, που αποκαλύπτει μια συντονισμένη επίθεση κατά του κομμουνιστικού κινήματος και των λαών. Μια επίθεση, που εμφανίζεται σε ποικίλες μορφές και εκδοχές, ανάλογα με τους συσχετισμούς και το ακροατήριο. Από τον χοντροκομμένο ωμό αντικομμουνισμό, που, για παράδειγμα, επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τον Χίτλερ και τον Στάλιν, έως τον πιο εκλεπτυσμένο, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: Να υπερασπιστούν τον καπιταλισμό, να τον θωρακίσουν με ψέματα, με αντιεπιστημονικές υποθέσεις και κατασκευασμένα «γεγονότα». Είναι χρέος όλων μας η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, γιατί οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου επιδιώκουν με κάθε μέσο να αλλοιώσουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τη νικηφόρα πάλη των λαών και να μηδενίσουν την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ για τη συντριβή του φασισμού. Ενας ανώτερος κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός, που βρισκόταν ακόμα στα πρώτα του δοκιμαστικά βήματα, κατόρθωσε, χάρη στα καινούρια ανώτερα χαρακτηριστικά του, να νικήσει και να ταπεινώσει το γέννημα του παλιότερου εγκληματικού συστήματος, το φασισμό.

Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον ισχυρισμό ότι η επιστροφή των προσφύγων στην κοιλάδα Σουάτ είναι «απόλυτα ασφαλής», επαναλαμβάνει εδώ και μία βδομάδα περίπου ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, καλώντας τα δύο εκατομμύρια των εκτοπισμένων λόγω του πολέμου να εγκαταλείψουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επιχείρημα, που μόνο σοβαρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, διότι, αμέσως μετά την έναρξη της επιστροφής κάποιων χιλιάδων αμάχων στη Σουάτ, ξανάρχισαν οι συγκρούσεις, με τον κυβερνητικό στρατό να επικαλείται την πάγια δικαιολογία της «καταπολέμησης των Ταλιμπάν», στο όνομα του «νέου αντιτρομοκρατικού σχεδίου» των ΗΠΑ στην περιοχή...

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να δέχεται τις αμερικανικές επιθέσεις στο έδαφος της χώρας, με πληροφορίες να θέλουν συνεργασία ΗΠΑ - Πακιστάν, σχετικά με το συντονισμό των αμερικανικών επιθέσεων και του κυβερνητικού στρατού. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι η πακιστανική κυβέρνηση εμμέσως δικαιολογεί και καλύπτει τις εν λόγω επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας όλα τα θύματά τους «αντάρτες των Ταλιμπάν».

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η συμφωνία Ινδίας - Πακιστάν, στην Αίγυπτο, για τη συνεργασία των δύο χωρών, με παράλληλη εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών τους, με τις όποιες διαφορές τους να παραβλέπονται απέναντι στον «κίνδυνο της τρομοκρατίας». Μια συμφωνία που υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ...


Α. Φ.

Τρόμαξαν οι ίδιοι αντί να τρομοκρατήσουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Τουλάχιστον ύποπτος και εξοργιστικός είναι ο τρόπος, με τον οποίο η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη χειρίστηκαν την υπόθεση του κομμουνιστή δημάρχου της Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου, σχετικά με χρέη του δήμου σε εταιρεία κρέατος, τα οποία κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Τράπαλη του ΠΑΣΟΚ, και ξόφλησε η σημερινή, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Μετά από δικαστικές διενέξεις, η δημοτική αρχή Νίκαιας κατέβαλε στον αντίδικο τα 50.000 ευρώ του χρέους. Αυτό που εκκρεμεί είναι η καταβολή των δικαστικών εξόδων, τα οποία αξιώνει η εταιρεία και τα οποία ανέρχονται σε 20.000 και πλέον ευρώ (τόκοι και προσαυξήσεις από όταν ξεκίνησε η δίκη). Γι' αυτό το ποσό, είναι σε εξέλιξη διαδικασία διακανονισμού ανάμεσα στο δήμο και την εταιρεία. Ενώ, λοιπόν, είναι δεδομένη η πρόθεση της σημερινής δημοτικής αρχής να διευθετήσει την εκκρεμότητα, δικαστικοί επιμελητές, «φουσκωτοί» και άλλοι καλοθελητές εμφανίστηκαν προχτές στο Δημαρχείο, για να προχωρήσουν σε κατάσχεση του εξοπλισμού (έπιπλα και άλλα)! Και επειδή ο Στ. Μπενετάτος αντέδρασε, μαζί με άλλους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Δημαρχείο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Τμήμα. Υπερβάλλων ζήλος; Αστοχη ενέργεια; Μάλλον όχι. Με δεδομένο το κλίμα των ημερών και την αγωνιστική στάση που κρατάει η δημοτική αρχή, για κάθε ζήτημα που αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, η όλη επιχείρηση δείχνει πως ήταν μελετημένη για να τρομοκρατήσει και να στείλει μήνυμα. Μόνο που το μήνυμα άλλαξε παραλήπτη. Και αντί να τρομοκρατήσουν τη δημοτική αρχή, τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές που τη στηρίζουν, τρόμαξαν αυτοί που προσπάθησαν να εξαντλήσουν όλη τους την αυστηρότητα σε όσους αντιστέκονται και πολεμούν την αντιλαϊκή πολιτική, από όποιο πόστο κι αν βρίσκονται.

«Απελευθερωμένα» παραμύθια

Το ίδιο χιλιοειπωμένο παραμύθι επαναλαμβάνει η κυβερνητική προπαγάνδα, επιχειρώντας να περάσει την Οδηγία της ΕΕ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, τη γνωστή «οδηγία Μπολκεστάιν». «Θα συμβάλει στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης», ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου. Μπορεί το παραμύθι αυτό να γινόταν ευκολότερα πιστευτό πριν από μερικές δεκαετίες, όταν ξεκινούσε η «απελευθέρωση των αγορών», αλλά πλέον οι εργαζόμενοι και ο λαός βιώνουν με οδυνηρό τρόπο τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Πουθενά και ποτέ και σε κανέναν κλάδο όπου προχώρησε η απελευθέρωση, δεν υπήρξαν τα φιλολαϊκά αποτελέσματα που επαγγέλλονταν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Πουθενά δεν υπήρξε, πέρα από πρόσκαιρες κινήσεις που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό και την εξόντωση των «αντιπάλων», μείωση τιμών για τον καταναλωτή, ούτε αύξηση της απασχόλησης. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας, όπου και τα ναύλα αυξήθηκαν αλματωδώς, και οι υπηρεσίες προς κατοίκους νησιών και επιβατών χειροτέρευσαν, και οι θέσεις εργασίας λιγόστεψαν. Το ίδιο, βέβαια, συνέβη σε όλους τους κλάδους (από τα σούπερ μάρκετ και τις τηλεπικοινωνίες, μέχρι την αγορά εργασίας, όπου διαρκώς η αξία της εργατικής δύναμης γίνεται ολοένα και πιο φτηνή για το κεφάλαιο). Με δεδομένη την εμπειρία λοιπόν, αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να απορρίψουν αυτήν την αντιδραστική πολιτική και να ενισχύσουν την πάλη τους για την ανατροπή της.

Ο δρόμος για τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού

«Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε διασφαλίζουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», υποστήριξε, πριν από έναν και πλέον χρόνο, ο Κ. Καραμανλής, όταν η κυβέρνηση προωθούσε για ψήφιση το νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Γνώριζε, βέβαια, ότι δεν έλεγε την αλήθεια, αλλά το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να περάσει το νομοσχέδιο, με το οποίο και οι συντάξεις μειώνονταν και εξομοιώνονταν προς τα κάτω, και τα όρια ηλικίας αυξάνονταν, σε πείσμα των περί του αντιθέτου πρωθυπουργικών διακηρύξεων κατά την προεκλογική περίοδο του 2007. Η αλήθεια είναι ότι στόχος των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν ήταν η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα ένα χρόνο μετά από την ψήφιση του 3655/2008. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τσακίζει τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο επειδή δεν πληρώνει αυτά που τους χρωστάει, εξαναγκάζοντάς τα σε επαχθείς δανεισμούς, αλλά γιατί, την ίδια στιγμή, ενισχύει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, θεσμοθετεί την ανασφάλιστη εργασία και τα stage, τζογάρει την περιουσία τους στο Χρηματιστήριο και δομημένα και μη ομόλογα, κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, τα χειρότερα με τις «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό είναι μπροστά. Η μόνη διέξοδος, λοιπόν, είναι η εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της και να περάσει στην αντεπίθεση. Μόνον έτσι μπορεί να διασφαλίσει τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών, και όχι μόνο, δικαιωμάτων της.

Φοιτητές - πελάτες

Σε ελληνική εκπαιδευτική ιστοσελίδα με μεγάλη επισκεψιμότητα, διαβάσαμε τη διαφήμιση ενός κόμβου ενημέρωσης για σπουδές σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, που έλεγε:

«Πανεπιστήμια Ιταλίας. Εμείς δεν υποσχόμαστε την επιτυχία, την εγγυούμαστε!»...

Εκτός κι αν γίνει κανένας σεισμός, προσθέτουμε εμείς. Γιατί οι 225 Ελληνες φοιτητές, που πίστεψαν σε τέτοιες υποσχέσεις και πήγαν για σπουδές στη Λ' Ακουιλα, σήμερα αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα σε άθλιες συνθήκες. Και το ιταλικό κράτος και τα πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας, όχι μόνο δεν εγγυούνται την ...επιτυχία για τους φοιτητές, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν τις σπουδές σε στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες. Κι αυτό γιατί είναι επιλογή της ιταλικής κυβέρνησης να κρατάει τους φοιτητές (Ιταλούς, Ελληνες και όλων των εθνικοτήτων) στην κατεστραμμένη πόλη, όχι για να σπουδάζουν, αλλά ως πελάτες για τα μαγαζιά της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ