Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ο

«ΕΒΓΑ»: Σε δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες προχώρησε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», υλοποιώντας απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης και συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Η εργοδοσία επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με προϊστάμενους και στελέχη της, αλλά και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας, καλώντας την αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιπολικό που κατέφθασε, στάθμευσε μέσα στο προαύλιο του εργοστασίου. Από την πύλη του εργοστασίου, το Σωματείο κατήγγειλε την προσπάθεια τρομοκράτησης και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για την υπογραφή Σύμβασης θα συνεχιστεί, μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία του κλάδου. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες από το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος και το Σωματείο Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας».

ΜΑΡΟΥΣΙ: Τον τραυματισμό οικοδόμου, εργαζόμενου στο δήμο Αμαρουσίου, καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων στο δήμο. Οπως σημειώνει, ο εργαζόμενος έκοψε τον τένοντα του χεριού του, την περασμένη Παρασκευή. Το ατύχημα συνέβη ενώ εκτελούσε εργασίες σε εκκλησία, με τη ΔΑΣ να επισημαίνει ότι η συντήρηση των εκκλησιών δεν είναι ευθύνη του δήμου και η συγκεκριμένη εργασία δεν θα έπρεπε να ανατεθεί στον εργαζόμενο. Καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους να απαιτούν και να παίρνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

ΛΑΡΙΣΑ: Αντιδρώντας, προειδοποιητικά, στη μη πληρωμή των δεδουλευμένων εδώ και 3 μήνες στους συμβασιούχους, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας, για σήμερα Τρίτη (από τις 2.30 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου για τη νυχτερινή βάρδια και από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. για την πρωινή βάρδια), για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με τους προσωρινούς πίνακες της 3/Κ 2018.

Σύσκεψη στο Ηράκλειο

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους σε ευρεία σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΗ, με θέμα τον απολογισμό δράσης των συνδικάτων και την απάντηση των εργαζομένων απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων.

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία

Στάσεις εργασίας έχει κηρύξει για σήμερα (από έναρξη βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) και την Πέμπτη 21/6 (12 μ. έως τις 4 μ.μ.) η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί λεωφορείων), ως αντίδραση υποτίθεται για το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Ανάλογες αποφάσεις έχει πάρει και η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Σωματείο Τεχνικών ΟΑΣΑ.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καταγγέλλει την εκφυλιστική τακτική των δυνάμεων αυτών, που αρνήθηκαν να αντιδράσουν άμεσα και να πάρουν αποφάσεις για απεργία, φρόντισαν να μη γίνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και στη συνέχεια πήραν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Διαδηλώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής

Από την κινητοποίηση στο Αγρίνιο
Από την κινητοποίηση στο Αγρίνιο
Σε νέα παναττική κινητοποίηση καλούν σήμερα Τρίτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, με συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή, συνεχίζοντας τον «μαραθώνιο» κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει ενάντια στους αντιασφαλιστικούς - αντισυνταξιουχικούς νόμους.

«Οι συντάξεις μας, που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή με τη δουλειά μας, γίνονται προνοιακά βοηθήματα», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και απευθύνουν κάλεσμα αγώνα: «Να μην επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να εφαρμόσει τις καταστροφικές αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νόμου 4387/2016. Να είμαστε και την καλοκαιρινή περίοδο σε αγωνιστική επιφυλακή. Να απαντήσουμε στη θανατηφόρα προπαγάνδα τους. Με όπλο τον αγώνα μας, να μην τους αφήσουμε, μπορούμε. Πολλαπλασιάζοντας τη συμμετοχή μας στις δράσεις, στις συγκεντρώσεις, στον αγώνα».

  • Επίσης, σήμερα Τρίτη θα γίνει πανθεσσαλική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
  • Σε πανηπειρωτική συγκέντρωση καλούν την Πέμπτη 21/6, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της περιοχής.
Κινητοποίηση από τα σωματεία της Αιτωλοακαρνανίας

Με αντίστοιχες διεκδικήσεις, συγκέντρωση έκαναν την περασμένη Πέμπτη στο Αγρίνιο συνταξιούχοι της Αιτωλοακαρνανίας. Την κινητοποίηση οργάνωσαν από κοινού σωματεία συνταξιούχων από το Αγρινίο, την Αμφιλοχία και το Μεσολόγγι. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων της περιοχής.

Θάνατος οικοδόμου στη Σκιάθο

«Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς τώρα», απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Σκιάθου του ΠΑΜΕ, μετά το θάνατο ενός οικοδόμου που βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, φεύγοντας από τη δουλειά του στις 13 Ιούνη το απόγευμα.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει ότι στο εργοτάξιο του πρώην «Ξενία», όπου εργαζόταν ο 46χρονος οικοδόμος, «τις τελευταίες βδομάδες, κάτω από συνθήκες γαλέρας, δεκάδες εργάτες "τρέχουν" στο κόκκινο, ώστε ο νέος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου να προλάβει τις προθεσμίες και τη σεζόν. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για 10ωρα και 12ωρα στο λιοπύρι, 7 μέρες τη βδομάδα, για έλλειψη στοιχειωδών μέσων που πρέπει να υπάρχουν σε ένα τόσο μεγάλο εργοτάξιο».

Απαιτεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να αποδοθούν ευθύνες, να γίνουν αυστηροί έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για την οικογένεια του νεκρού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Δεν χαρίζουν τις Κυριακές σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία
  • Απεργία την Κυριακή 24/6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Στις 15 Ιούλη απεργία σε όλη τη χώρα

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην Αττική κοινή δράση και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οι στόχοι και οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου δεν χωρούν τις ανάγκες μας

«Οι στρατηγικές για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν χωρούν όμως τις δικές μας ανάγκες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί στις κινητοποιήσεις. «Στους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σήμερα, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, στη συνέχεια, υπάρχει ελπίδα και προοπτική», καταλήγει.

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο σήμερα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι σημαίνει ανάπτυξη. Είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η πραγματικότητα έξω από τη δουλειά», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, στον κλάδο κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, η μερική απασχόληση, τα «σπαστά» ωράρια και οι υπερωρίες ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. «Ο αγώνας για την κυριακάτικη αργία είναι αγώνας για να σπάσουμε συνολικά αυτήν την πραγματικότητα. Μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο να ανοίξει ο δρόμος για κλαδική Σύμβαση με βάση τις δικές μας ανάγκες σήμερα και όχι τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις «μακριά και έξω από τις διαδικασίες και τις άθλιες αποφάσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφυλίζουν την απεργία και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Συνεχή τα χτυπήματα στο ωράριο...

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας για μετατροπή του απογευματινού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ. σε 6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. δηλώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» Λάρισας.

Οπως επισημαίνει, «οι εκλεγμένοι της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" καταψήφισαν αυτήν την πρόταση της πλειοψηφίας στο ΔΣ του ΕΣΛ, όπως και στην ετήσια Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε, και αποφασίστηκε να φτιαχτεί ερωτηματολόγιο, διότι δίνει την ευκαιρία στα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά των πολυεθνικών να διευρύνουν τη λειτουργία τους κατά μισή ώρα παραπάνω, καθώς δεν κλείνουν το μεσημέρι, ανοίγοντάς τους την όρεξη. Αυτή η απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μικρεμπόρους και εμποροϋπαλλήλους, όπως τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, που σε συνδυασμό με τις διαρκώς υποβαθμιζόμενες κοινωνικές παροχές και δικαιώματα διαμορφώνουν κυριολεκτικά ένα εκρηκτικό μείγμα για όλους μας».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» καλεί τους αυτοαπασχολούμενους «να βγάλουν συμπεράσματα από το ποιος ωφελείται από το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, στην ξεκούραση, στην υγεία, στην οικογενειακή τους ζωή».

«Ξεκρέμαστοι» οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ

Ο κίνδυνος να διακοπεί οριστικά η παραγωγή ζάχαρης (καλλιέργεια και βιομηχανική επεξεργασία) στη χώρα, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και οι πάνω από 200 εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να μείνουν στο δρόμο, ύστερα από χρόνια δουλειάς, ήταν τα θέματα που συζήτησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνάντηση που έγινε χτες στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν τα σχέδια που απεργάζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Τράπεζα Πειραιώς και τα οποία οδηγούν στο κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ, της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα. Μια κατάσταση που είναι στενά δεμένη με τη διαρκή συρρίκνωση της τευτλοπαραγωγής στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πάνω από 200 μόνιμοι εργαζόμενοι βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πάνω από 50 και 55 ετών. Από τη μεριά της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ τονίστηκε η σταθερή στήριξη του αγώνα των εργαζομένων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του δεκαήμερου δράσης που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη
Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη
Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για δεκαήμερο πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης. Μεταξύ άλλων:

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποιεί κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία στις 27/6, ενάντια στις υψηλές χρεώσεις ρεύματος και τις απειλές διακοπών σε αγροτικές παροχές λόγω χρεών. Στις 4/7 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Περιφέρεια, όπου μαζί με το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων θα τεθούν ζητήματα όπως η αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα ύδρευσης, η δακοκτονία κ.ά.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οργανώνει κινητοποίηση στις 20/6 στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζεται ο πρόεδρός της για κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Πάσχα του 2013 στο κεντρικό κατάστημα της «Μαρινόπουλος». Στις 29/6 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων, ενάντια στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών στις 30/6, ως κορύφωση του δεκαήμερου δράσης.
  • Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο στις 20/6 στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πλατεία ΙΚΑ) στις 11.30 π.μ.
  • Εξάλλου, μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), στο Χανδρινού Πυλίας στη Μεσσηνία, αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα κινητοποιήσεων:

-- 22 Ιούνη κινητοποίηση στο δημαρχείο στην Πύλο, στις 9.30 π.μ.

-- 25 Ιούνη κινητοποίηση στα Δικαστήρια Καλαμάτας, στις 10 π.μ.

-- 4 Ιούλη συμμετοχή στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της ΟΑΣΠΠ στην Τρίπολη, στο σταθμό του ΟΣΕ, στις 9.30 π.μ.

Επίσης αποφασίστηκε να οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τη μαζικοποίηση των συλλόγων και τη δημιουργία νέων.

Ζημιές από χαλάζι στα Τρίκαλα

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την προηγούμενη βδομάδα καλλιέργειες σε χωριά του νομού Τρικάλων. Πρόκειται για τρίτη φορά μέσα σ' ένα μήνα που οι αγρότες της περιοχής δέχονται ισχυρό χτύπημα. Στα χωριά Λόγγος, Αγία Κυριακή, Γλίνος, Μεγάλα Καλύβια και Φανερωμένης, το σύνολο των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών εκτιμάται στα 8.800 στρέμματα και άλλα 5.500 στρέμματα στα χωριά Βασιλική, Μεγάρχη και Μικρό Κεφαλόβρυσο. Επλήγησαν ιδιαίτερα καλλιέργειες με βαμβάκι, μηδική, αραβόσιτο, πεπονοειδή, αμπέλια, κηπευτικά, αχλάδια, καπνά και δενδρώδη (ροδάκινα - ακτινίδια).

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ που αφήνουν απροστάτευτους τους μικρομεσαίους αγρότες και καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιούνη στα γραφεία των ΟΠΕΚΠΕ, ΟΓΑ και ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις 11 π.μ., στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού 10ήμερου αγωνιστικής δράσης στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη που αποφασίστηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Διαμαρτυρία στην Ηλεία

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πύργου πραγματοποίησαν χτες το πρωί αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σε ένδειξη συμπαράστασης σε διωκόμενο, από εταιρεία γάλακτος, αγροτοκτηνοτρόφο. Η δίκη δεν διεξήχθη τελικά χτες, καθώς δόθηκε αναβολή για σήμερα στις 8.30 το πρωί.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για την Υγεία αύριο Τετάρτη

Αγωνιστική κινητοποίηση για τα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν εργατικά σωματεία, αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγενείου» και ΑΧΕΠΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σε σύσκεψη για τα προβλήματα στο «Ασκληπιείο» Βούλας καλεί η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 21/6, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Ασκληπιείου».

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, το «Ασκληπιείο» Βούλας είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Νοτιοανατολική Αττική, σε μια περιοχή που έχει γεμίσει από ιδιωτικά μεγαθήρια («Metropolitan», «Ιατρικό» κ.ά.). «Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, έχει φέρει τα πράγματα στο απροχώρητο. Στόχος της είναι να μεταφερθούν κονδύλια από την Υγεία για την ισχυροποίηση της επιχειρηματικής δράσης και την εξυπηρέτηση των δανειστών, να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας», καταγγέλλει η Επιτροπή.

ΕΣΚ ΟΤΕ
Να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι τα προγράμματα «εθελούσιας αποχώρησης»

Μετά την απόλυση εργαζόμενου με 33 χρόνια υπηρεσίας στα Γιάννενα και την ανακοίνωση του νέου συστήματος «αξιολόγησης» και ατομικής στοχοθεσίας, ήρθε, καθόλου τυχαία, η ανακοίνωση από τη διοίκηση του ΟΤΕ για ένα ακόμα πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με στόχο τη νέα μείωση του προσωπικού κατά περίπου 300 εργαζόμενους.

Οπως σημειώνει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της, τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν «τις στρατηγικές επιδιώξεις της εργοδοσίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας της, παράλληλα με τις συγχωνεύσεις, τις αναδιοργανώσεις και τους κάθε είδους μετασχηματισμούς. (...) εξασφαλίζει τη μείωση "μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους"».

Προκειμένου η διοίκηση του ΟΤΕ να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, «αποθρασυνόμενη από τη συνολική στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού εντείνει τις πιέσεις και τον ωμό εκβιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες που θέλει να "ξεφορτωθεί". Ιδιαίτερα προς τους εργαζόμενους στη φύλαξη, στην καθαριότητα και, με την απόλυση του συναδέλφου στα Γιάννενα, στους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο σύστημα "αξιολόγησης" με την ατομική στοχοθεσία ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος».

Η ΕΣΚ απευθύνεται στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι «το φετινό πρόγραμμα είναι χειρότερο από το περσινό στη βάση της φορομπηχτικής πολιτικής και το θεσμοθετημένο - αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος στο όνομα της "καθαρής εξόδου" να έρθει νέα αντιασφαλιστική επίθεση, αλλάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίσει, όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση του προγράμματος, ότι τελικά θα συνταξιοδοτηθούν».

Περαιτέρω, η ΕΣΚ παρουσιάζει την αρνητική πείρα για τους εργαζόμενους από την εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων. Συνέπειες αυτών ήταν η μείωση ή και κατάργηση των σταθερών σχέσεων εργασίας με μερική αντικατάστασή τους από ελαστικές μορφές, φτηνές και ευέλικτες. Η ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, αφού όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν όλο και περισσότερο έργο. Το χάσιμο πάνω από το 40% των θέσεων εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, σοβαρές επιπτώσεις στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Σε όλα αυτά η αντίδραση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία και στα σωματεία στον όμιλο ΟΤΕ ήταν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τον μονόδρομο της ΕΕ και τους «κοινωνικούς διαλόγους». Ακόμα και τώρα «αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τον χαρακτήρα των "εθελούσιων απολύσεων"».

Η απάντηση των εργαζομένων, τονίζει η ΕΣΚ, «πρέπει να είναι ενιαία. Αντίσταση και αγώνας στην αντεργατική πολιτική (...) Να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργαζομένων τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ως λύση βολική για τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Αμεσα να γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό και να ενταχθούν οι ευέλικτοι, μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μέσω των τρίτων εταιρειών στον όμιλο. Ενιαία ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Να δώσουμε ηχηρή απάντηση και μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής, μαζί με τα 530 σωματεία που παλεύουν γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει ΣΣΕ, χωρίς απώλειες και με την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org