Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Από αύριο η μεγάλη εξόρμηση με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ

Θα κυκλοφορήσει με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Από αύριο θα φτάσει σε πολλές Οργανώσεις ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, για να ξεκινήσει η μεγάλη πανεξόρμηση σε όλη την Ελλάδα.

Η ΚΕ του Κόμματος δίνει στη δημοσιότητα το σημαντικό αυτό ντοκουμέντο πέντε μήνες πριν τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων, εγκαινιάζοντας έτσι μια πολύμορφη πολιτική δράση των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Γι' αυτό, η επιτυχημένη εξόρμηση θα αποτελέσει το καλύτερο ξεκίνημα για τον εορτασμό αυτόν της πρώτης νίκης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της και της οικοδόμησης του πρώτου εργατικού κράτους. Αυτή η πολύμορφη δράση του Κόμματος μπροστά στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση θα περιλαμβάνει εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη».

Η δημοσίευση του ντοκουμέντου αυτού αποτελεί επίσης μέρος της προσπάθειας που κάνει το ΚΚΕ εδώ και πάνω από 20 χρόνια για τη μελέτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των αιτίων της αντεπανάστασης. Κορυφαία στιγμή αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτέλεσε το 18ο Συνέδριο του Κόμματος (2009), που κατέληξε σε απόφαση εκτιμήσεων και συμπερασμάτων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Μάλιστα, το Κόμμα είχε επισημάνει ότι η μελέτη θα συνεχιστεί για το πώς εκφράστηκε σε άλλα κράτη η μορφή της εργατικής εξουσίας, για πλευρές της σοσιαλιστικής εξουσίας κ.λπ. Στην Απόφαση του 18ου Συνεδρίου αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε και δεχόμαστε ότι η μελλοντική ιστορική μελέτη, από το Kόμμα μας και διεθνώς από το κομμουνιστικό κίνημα, σίγουρα θα φωτίσει περισσότερο τα ζητήματα της πείρας της EΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών. Aναμφίβολα, θα προκύψουν και ζητήματα συμπλήρωσης, βελτίωσης και εμβάθυνσης κάποιων εκτιμήσεών μας. Aλλωστε, η ανάπτυξη της θεωρίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού είναι αναγκαιότητα, ζωντανή διαδικασία, πρόκληση για το Kόμμα μας και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, σήμερα και στο μέλλον».

Β. Ι. Λένιν: «Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων». Μία από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης
Β. Ι. Λένιν: «Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων». Μία από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης
Η προσπάθεια αυτή που κάνει το ΚΚΕ αποτελεί πρωτοπόρα συμβολή ιστορικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση ισχυροποιούν τόσο το ίδιο το Κόμμα μας, όσο και άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, γιατί φωτίζουν καλύτερα την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.

Είναι διαπιστωμένο ότι αποτελεί όρο για να υλοποιηθούν και όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα του Κόμματος, η ένταση αυτής της συζήτησης, πλατιά μέσα στην εργατική τάξη: Οτι ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται, αλλά ανατρέπεται, ότι ο σοσιαλισμός, παρά το προσωρινό ιστορικό πισωγύρισμα, αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αποφασιστικά για τη διακίνηση της Διακήρυξης

Για την επιτυχία της μεγάλης εξόρμησης του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», που για πολλές περιοχές θα ξεκινήσει από αύριο, παίρνουμε από σήμερα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Με τη συμμετοχή φίλων και οπαδών, με καλό σχεδιασμό και διάταξη δυνάμεων σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, με φιλόδοξα πλάνα να φτάσουμε σε χιλιάδες εργάτες και λαϊκά σπίτια. Γι' αυτή ακριβώς την προετοιμασία ο «Ρ» συνομίλησε με στελέχη του Κόμματος.

Για τη σημασία της εξόρμησης, όπως και για τον ενθουσιασμό της Οργάνωσης για τη μάχη της διακίνησης, ο Βασίλης Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», σημειώνει ότι η Οργάνωση, αξιοποιώντας και την πείρα από την επιτυχημένη εξόρμηση με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, φιλοδοξεί να την ξεπεράσει. «Θέλουμε η εφημερίδα να φτάσει σε εκατοντάδες βιομηχανικούς εργάτες», αναφέρει και συμπληρώνει: «Ηδη από την αρχή της βδομάδας, παράλληλα με την οργάνωση της απεργιακής μάχης, οι ΚΟΒ σχεδίασαν και την πανεξόρμηση, παίρνοντας μέτρα για την επιτυχία της. Θέλουμε να πάει καλά αυτή η εξόρμηση ώστε να είναι μια πρώτη καλή παρέμβαση, κρίκος για την πλούσια δράση που θα αναπτύξουμε, με συγκεντρώσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις. Με αφορμή τη Διακήρυξη της ΚΕ, συζητάμε με τους εργάτες στα εργοστάσια για την ιστορική πείρα του κομμουνιστικού κινήματος, για την ανάγκη η πάλη της εργατικής τάξης να έχει προοπτική την κατάκτηση της εξουσίας. Αλλά αυτή η συζήτηση αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνουμε και για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, να ισχυροποιείται το ΚΚΕ στα εργοστάσια».


Για την εξόρμηση στον Νότιο Τομέα της Αττικής, η Ελένη Λυκούρη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της Οργάνωσης προβλέπει να φτάσει η εφημερίδα τόσο στις εργατογειτονιές της περιοχής, όσο και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους: «Ηδη έχει δημιουργηθεί κλίμα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας της Διακήρυξης. Οι Κομματικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης με χαρτί και με μολύβι ώστε να φτάσει έγκαιρα στις δυνάμεις μας, να συζητήσουμε με τον περίγυρό μας. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί εξορμήσεις σε εργοστάσια, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, χώρους επισιτισμού, χώρους κατάρτισης καθώς και σε ΕΒΕ της περιοχής. Είναι στοίχημα για εμάς, σε αυτή τη μάχη να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, τόσο για τη διακίνηση του κυριακάτικου φύλλου όσο και για την αξιοποίησή του στη συνέχεια και στην πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσουμε, μπροστά στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης».

Ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέσω του «Ριζοσπάστη», ανακοινώνει την απόφαση της ΤΟ Βιομηχανίας να καλέσει σε άμιλλα την ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης. Μιλώντας για το πώς σχεδιάστηκε η πανεξόρμηση, σημειώνει: «Εχουμε βάλει στόχο, το Σάββατο, να φτάσει ο "Ριζοσπάστης" στα χέρια όλων των συντρόφων και των οπαδών που είναι ενταγμένοι στη δράση της Οργάνωσης. Ηδη έχει δημιουργηθεί κλίμα άμιλλας μεταξύ των ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης. Εχουμε σχεδιάσει συναντήσεις με κόσμο, αξιοποιώντας όλες τις επαφές από τους μεγάλους χώρους εργασίας και τη Δευτέρα έχουμε προγραμματίσει εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Στόχος είναι το μεσημέρι της Κυριακής να έχουμε εξαντλήσει το πλάνο διακίνησης και να παλέψουμε την υπερκάλυψη».

Ο Γιάννης Καραμπίνος, Γραμματέας ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας για την προετοιμασία της εξόρμησης σημειώνει πως «από τώρα έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε με τον κόσμο για να πάρει τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη", και προσπαθούμε να εντάξουμε σ' αυτή τη μάχη και τον περίγυρο της Οργάνωσης. Παράλληλα έχουμε σχεδιάσει μαζικές εξορμήσεις την Κυριακή σε χώρους του επισιτισμού και τη Δευτέρα στα εμπορικά καταστήματα».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

-- Οργανώνουμε τη μεγάλη πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που θα περιλαμβάνει τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

-- Ρεπορτάζ από εκδήλωση του ΚΚΕ με βιομηχανικούς εργάτες στη Χαλκίδα

-- Ανταπόκριση από την εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας για τον ηρωικό Μάη του '36

-- ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις διήμερες εκδηλώσεις στον Ταΰγετο, στις 27 - 28 Μάη, αφιερωμένες στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

Η εργατική τάξη μπορεί να απελευθερώσει την κοινωνία από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς

Σε εκδήλωση στη Χαλκίδα για το βιομηχανικό προλεταριάτο μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη συμμετοχή εργατών και εργατριών από εργοστάσια διάφορων κλάδων της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας - Οινοφύτων - Θήβας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μάη η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΤΕ Εύβοιας και Θήβας - Οινοφοίτων του ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στη Χαλκίδα. Στην εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του βιομηχανικού προλεταριάτου στην ταξική - πολιτική πάλη σήμερα, στο δρόμο για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας», μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματος. Η πρωτοβουλία αυτή ανέδειξε το γεγονός ότι οι βιομηχανικοί εργάτες αποτελούν την καρδιά της εργατικής τάξης και τον ξεχωριστό, πρωτοπόρο ρόλο που διαδραματίζουν στην παραγωγή από τη θέση που κατέχουν. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη να να δυναμώσουν οι δεσμοί του ΚΚΕ με τους βιομηχανικούς εργάτες, να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος στα εργοστάσια και στους στρατηγικούς κλάδους.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στον ηγετικό - πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης, λέγοντας: «Η εργατική τάξη είναι η μόνη ικανή τάξη να απελευθερώσει την κοινωνία από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, γιατί διαθέτει μόνο τα χέρια και το μυαλό της, δεν έχει ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Με το κόμμα της, το ΚΚΕ, μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη της Ιστορίας και να μην είναι θύμα της άγριας εκμετάλλευσης, της καταστροφής στην καπιταλιστική ειρήνη, της σφαγής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Οι χιλιάδες των σύγχρονων μισθωτών σκλάβων είναι η τεράστια δύναμη της ανατροπής, οι οποίοι πρέπει να μάθουν και να νιώσουν τη δύναμή τους.


Την περίοδο που διανύουμε η εργατική τάξη αυξήθηκε απόλυτα, αριθμητικά αλλά και αναλογικά, με την είσοδο στις γραμμές της λαϊκών στρωμάτων που προλεταριοποιούνται. Και κυρίως διευρύνθηκε ο ρόλος της και η σημασία της στην πραγματοποίηση της κοινωνικής παραγωγής. Εγινε πιο καθαρό αυτό που λέει το σύνθημα που γέννησαν οι εργατικοί ταξικοί αγώνες "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά"...»

Παλεύουμε για την οργάνωση της εργατικής τάξης

Τόνισε ότι το ΚΚΕ, όταν αναφέρεται στο εργατικό κίνημα, δε μιλά μόνο για το συνδικαλιστικό κίνημα, στηλιτεύοντας θεωρίες και απόψεις που καλούν τους εργάτες και τις εργάτριες να αφήνουν την πολιτική έξω από τα συνδικάτα, θεωρίες που προωθούν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, εμφανιζόμενοι ως «ανεξάρτητοι», λέγοντας ότι για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος φταίει η «κομματικοποίηση».

Σημείωσε: «Οι κομμουνιστές παλεύουμε για την άνοδο του βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης, για την ενότητά της ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, χρώμα, φυλή, θρήσκευμα. Για να στηθούν νέα σωματεία, να μαζικοποιηθούν άλλα, να βελτιωθεί η λειτουργία τους με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων, σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Αν και τα συνδικάτα δεν μπορούν από τη φύση τους να χαράσσουν αυτοτελώς πολιτική, η δράση τους αντικειμενικά έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το συσχετισμό κυριαρχεί σε αυτά είτε η αστική πολιτική είτε η εργατική. Πολιτικά ουδέτερα συνδικάτα δεν υπάρχουν.

Οι ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι συνεργαζόμενοι με το ΠΑΜΕ, θέτουν στόχους πάλης και αιτήματα για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, διαμορφώνουν ένα συνεκτικό διεκδικητικό πλαίσιο που έρχεται σε σύγκρουση με την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η δράση των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης συνιστά πολιτικό ρεύμα με στόχο τη χειραγώγηση της συνείδησης της εργατικής τάξης. Είναι το κύριο εμπόδιο για να μαζικοποιηθεί το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, για να δυναμώσει ο ταξικός πόλος στις γραμμές του και για να απομονωθεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Το ΚΚΕ στηρίζει την ταξική κατεύθυνση στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, το μέτωπο συσπείρωσης Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και συνδικαλιστών, που συγκροτείται στο ΠΑΜΕ. Οι κομμουνιστές δουλεύουν στα συνδικάτα με σκοπό η οικονομική πάλη των εργατών να συμβάλλει και στην πολιτική ωρίμανσή τους, στη μαχητικοποίησή τους απέναντι στην τάξη των καπιταλιστών και την εξουσία τους, προβάλλοντας την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης της πάλης με στόχο την εξουσία.

Κανένας συμβιβασμός με τους στόχους των καπιταλιστών

Το ΚΚΕ με την ιδεολογική του παρέμβαση και δράση συμβάλλει στη διαμόρφωση ριζοσπαστικής συνείδησης, να ωριμάζουν οι εργάτες και οι εργάτριες μέσα από την πείρα τους. Να βλέπουν ότι π.χ. η συνεπής πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, συνεπάγεται σύγκρουση με τον καπιταλισμό, τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα.

Η οργάνωση και πολιτικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχους πάλης ενταγμένους σε ένα συνεκτικό πλαίσιο, απαιτεί αντιπαράθεση με τη συντεχνιακή τακτική που περιορίζει την πάλη και τα αιτήματα μόνο σε στενό επιχειρησιακό, τοπικό ή κλαδικό επίπεδο, που αποδυναμώνει ακόμη και την προστασία κεκτημένων δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση μόνο εισοδηματικών αιτημάτων, αδυνατίζει την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης που αποτελεί προϋπόθεση για επιμέρους και γενικότερες κατακτήσεις.

Η παρέμβαση των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσίαση των προβλημάτων ή στην καταγγελία των αντιπάλων ή στην προβολή ορισμένων αιτημάτων και προτάσεων για τα προβλήματα των εργαζομένων. Αποκαλύπτουμε στους εργαζόμενους το μηχανισμό της εκμετάλλευσης, της υπεραξίας, διαπαιδαγωγούμε την εργατική τάξη στην ασυμφιλίωτη αντίθεση με το κεφάλαιο, ώστε με αυτό το βασικό κριτήριο να διαμορφώνει τα αιτήματά της. Αποκαλύπτουμε ότι η καπιταλιστική κρίση είναι προϊόν της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Εχουμε σφοδρό μέτωπο με την αστική διαχείριση σε όλες τις παραλλαγές της, προβάλλοντας αιτήματα που έχουν κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και όχι την καπιταλιστική κερδοφορία.

Ολη αυτή την περίοδο, μετά από οκτώ χρόνια παρατεταμένης και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, όχημα εγκλωβισμού της εργατικής τάξης, ένας νέος "εθνικός στόχος" για την καθυπόταξή της, είναι η επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ηδη αυτό προβάλλουν τα αστικά κόμματα, αυτό έχουν σαν κριτήριο της κριτικής τους, καλούν και τα μόνιμα υποζύγια να κάνουν θυσίες περιμένοντας τις καλύτερες μέρες της ανάπτυξης.

Είναι τεράστιο ψέμα το παραμύθι της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα φέρει ευημερία, γιατί αυτή η ανάπτυξη προϋποθέτει τσακισμένα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Κανένας εργαζόμενος, άνεργος να μην πιστέψει ξανά τα ψέματα και τις απάτες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων αστικών κομμάτων, των αφεντικών και των ανθρώπων τους. Η "νέα εποχή" των καπιταλιστών είναι η εποχή της βαρβαρότητας, με επίθεση σε όλα τα δικαιώματα στη δουλειά και τις κοινωνικές παροχές που είχαν οι εργαζόμενοι.

Κανένας συμβιβασμός με τους στόχους των καπιταλιστών δεν πρέπει να υπάρξει, καμία συναίνεση για την περίφημη ανάπτυξη, καμία εθνική συναίνεση και ενότητα στην ιμπεριαλιστική ειρήνη και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι καπιταλιστές και το σύστημά τους είναι μια θηλιά που πνίγει την κοινωνική πρόοδο...»

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ προγραμματίζονται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε διάφορες περιοχές:

-- Η ΚΟΒ Σαλαμίνας καλεί την Κυριακή 21 Μάη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αμφιάλης Πειραιά καλεί τη Δευτέρα 22 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Χριστοπούλου (Χριστοπούλου, Κεφαλληνίας και Ταϋγέτου). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Ευγένειας Πειραιά καλεί τη Δευτέρα 22 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Χαραυγής. Θα μιλήσει ο Ιωνας Παπανδρεόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Κορυδαλλού καλούν την Τετάρτη 24 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων (παλιό Νεκροταφείο). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

-- Σημερα, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Λάρυμνας - Μαρτίνου του ΚΚΕ καλεί στο δημαρχείο Μαρτίνου.

Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ στη Δράμα

Την Τετάρτη 24 Μάη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

ΚΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στους 5 εκτελεσμένους κομμουνιστές

Την Κυριακή 21 Μάη, στις 11 π.μ., στη Λίμνη Κουμουνδούρου, η ΚΟ Ασπροπύργου Αττικής καλεί σε εκδήλωση τιμής στους 5 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν εκεί από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 15 Απρίλη του 1944.

Ρεαλιστικός και επίκαιρος ο σοσιαλισμός

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Πρωτούλης αναφέρθηκε στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό, τονίζοντας ότι είναι ρεαλιστικός και επίκαιρος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Απ' όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού σχεδιασμού με εργατική εξουσία. Από την άποψη των υλικών συνθηκών, ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό το στόχο θέτουμε τώρα, και όχι για κάποιο μακρινό μέλλον, και δουλεύουμε δραστήρια και μαχητικά ώστε η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να τον επιβάλουν.

Η χώρα μας έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, ακόμα και υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, αξιόλογο ορυκτό πλούτο, βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή. Μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των λαϊκών αναγκών, όπως διατροφικών και ενεργειακών, των μεταφορών, των κατασκευών δημοσίων έργων υποδομής και λαϊκής στέγης. Μόνο η σοσιαλιστική οργάνωση της παραγωγής μπορεί να θέσει στην υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών του τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, ό,τι έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην επιστήμη, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, που να διασφαλίζουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, πνευματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας. Να αποδεσμεύσει τη χώρα από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, από το μαντρί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να εξαλείψει την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, να αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο, ώστε, εκτός των άλλων, ο εργαζόμενος λαός να έχει τη δυνατότητα να μετέχει ενεργά και να ασκεί τον εργατικό έλεγχο, να διασφαλίζει το χαρακτήρα της εργατικής εξουσίας.

Αυτό απαιτεί η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία. Αυτή είναι η διέξοδος και όχι οι διάφορες αστικές επιδιώξεις για επαναφορά εθνικών νομισμάτων, η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, που την εμφανίζουν ως λύση, με διάφορα περιτυλίγματα δήθεν επαναστατικά και ριζοσπαστικά.

Το εργατικό κίνημα απέδειξε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει κοινωνικές επαναστάσεις και να επικρατήσει. Απέδειξε ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός. Οτι είναι δυνατό να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς ατομικούς ιδιοκτήτες στα μέσα παραγωγής, χωρίς καπιταλιστές, τράπεζες, μεγαλοκτηματίες. Οι κομμουνιστές μισιούνται από ολόκληρο τον αστικό κόσμο, όχι εξαιτίας των λαθών τους, αλλά εξαιτίας αυτών που κατόρθωσαν. Γιατί έδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστική ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Οι ηρωικοί αγώνες των εργατών διδάσκουν και εμπνέουν, δείχνουν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του

Εκδήλωση με θέμα «Μάης '36: Ετούτος 'δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» οργάνωσαν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Από το πάνελ της εκδήλωσης. Δεξιά ο Ν. Χριστάνης
Από το πάνελ της εκδήλωσης. Δεξιά ο Ν. Χριστάνης
Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στο ΕΚΘ, η εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με θέμα «Μάης '36: Ετούτος 'δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του». Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πολύτιμη πείρα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες να ανταποκριθούν στο σύνθετο και δύσκολο καθήκον να ανανεώσουν και να διευρύνουν τις δυνάμεις του Κόμματος, κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες, πρώτα απ' όλα των εργατών και εργατριών στη βιομηχανία, των χώρων συγκέντρωσης μισθωτών, των νέων από τις λαϊκές οικογένειες. Να γίνουν πιο ικανοί στην προβολή της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, που απαντάει στη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Καθοριστική η συμβολή του ΚΚΕ στην πορεία του κινήματος


Ο Ν. Χριστάνης αναφέρθηκε στον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών το Μάη του 1936, τη συμβολή των κομμουνιστών, τα συμπεράσματα που βγαίνουν και αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες σήμερα, όπλο στη μάχη για την κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που ξεδιπλώθηκε εκείνες τις μέρες, και μαζί με αυτή ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν ένα κίνημα χωρίς προσανατολισμό. Στην καθοδήγησή του ήταν πρωτοποριακός ο ρόλος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της Πανελλαδικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, όπως και ο ρόλος του Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο Μάης του '36 έδειξε ότι η πορεία του Κόμματος βρίσκεται σε στενή διαλεκτική σχέση με το κίνημα. Η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα τη δεκαετία του '30 και πριν, η καθοδήγηση των αγώνων ήταν καθοριστική για να οικοδομηθούν ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης, καταρχήν με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι, άλλωστε, η περίοδος που το Κόμμα αυξάνει σημαντικά τις οργανωμένες του δυνάμεις σε εργασιακούς χώρους. Οι αδυναμίες δεν μπορούν να μειώσουν την τεράστια αυτή προσφορά.

Ο Μάης του '36 ήταν στην πραγματικότητα η κορύφωση των προηγούμενων αγώνων που ξέσπασαν την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, που επέφερε τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων. Επρόκειτο για αγώνες που ήρθαν ως αποτέλεσμα έντονων διεργασιών στο νεαρό εργατικό κίνημα της χώρας. Ενα κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχτεί μεγάλα χτυπήματα, τόσο πριν όσο και ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του "Ιδιώνυμου". Με διασπαστικά σωματεία που φτιάχνονταν από εργοδότες, σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές και αστικά κόμματα, με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ελέγχου και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Επομένως, είχε συγκεντρωθεί σημαντική πείρα.

Πλούσια συμπεράσματα από τη δουλειά των κομμουνιστών στα σωματεία

Πολλά πλούσια συμπεράσματα βγαίνουν για το πώς δούλευαν οι κομμουνιστές στα σωματεία.

Το παράδειγμα του κλάδου των καπνεργατών δίνει πολλά στοιχεία χρήσιμα.

Η ταξική ενότητα: Σ' αυτούς συμμετείχε μια πολυεθνική εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης (Ελληνες, Εβραίοι, Αρμένιοι) χωρίς κανέναν εθνικό διαχωρισμό μεταξύ τους και με σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες. Κι' αυτό παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια εργοδοσίας και κράτους να σπείρουν τη διάσπαση μεταξύ τους.

Εξίσου κορυφαία παραμένει η ανάδειξη της ταξικής ενότητας με τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, που αποτελούσαν πολύ σημαντική δύναμη μέσα στην εργατική τάξη. Αποτέλεσαν βασική παραγωγική δύναμη που κίνησαν την καπιταλιστική ανάπτυξη του μέσου της 10ετίας του '30, λόγω της υπερεκμετάλλευσής τους με μισθούς πείνας μπροστά στις οξυμένες ανάγκες τους και τη φτώχεια τους (το 20% δούλευε). Η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της δεν μπόρεσαν να φέρουν - στην κρίσιμη στιγμή - το τμήμα αυτό σε σύγκρουση με άλλα, παλιότερα τμήματα της εργατικής τάξης. Ηταν μια σημαντικότατη ήττα της άρχουσας τάξης, που είχε λυσσάξει από τον ερχομό των προσφύγων, να τους διαχωρίσει από τους ντόπιους, να οικοδομήσει πάνω στη διάσπασή τους. Οι πρόσφυγες ενσωματώθηκαν στην κοινωνία μέσα από τους ταξικούς αγώνες και όχι τις αστικές φιλανθρωπίες και τις ελεγχόμενες από το κράτος και τους προσφυγοπατέρες προσφυγικές οργανώσεις. Αποτέλεσαν πρωτοπορία του αγώνα. Γεγονός που αποδείχθηκε και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες του λαού μας (Αντίσταση, ΔΣΕ κ.λπ.).

Η δουλειά στις γυναίκες: Οι κομμουνιστές ενθάρρυναν την ανάδειξη γυναικών στα ανώτερα όργανα των σωματείων και των Κομματικών Οργανώσεων και εναντιώθηκαν σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού των γυναικών από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, φροντίζοντας για την έμπρακτη ενασχόληση των σωματείων με τα ιδιαίτερα προβλήματα των καπνεργατριών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Βασιλική Γεωργαντζέλη, που το '26 δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια απεργίας των καπνεργατών στο Αγρίνιο. Η καπνεργάτρια Στέρα Κοέν εκλέχθηκε στην πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ: Ηταν η πρώτη γυναίκα που αναδεικνυόταν στη διοίκηση τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργανισμού. Στα γεγονότα του Μάη του '36 η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγάλη. Αλλωστε, το 70% των 12.000 καπνεργατών, που στις 29 Απρίλη κατέβηκε σε απεργία ύστερα από απόφαση του συνδικαλιστικού τους φορέα, ήταν γυναίκες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμμετοχής τους σε αυτόν τον αγώνα ήταν η αποφασιστικότητα, η αυτοθυσία και το μαχητικό πείσμα των εργαζόμενων γυναικών, που έφτανε και στην ανοιχτή σύγκρουση με τους εργοδότες και την αστυνομία.

Η Αναστασία Καρανικόλα, καπνεργάτρια και στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, που ήταν στους δολοφονημένους του Μάη, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ήταν καταξιωμένη στη συνείδηση των καπνεργατών της πόλης λόγω της ακούραστης προσφοράς της στους αγώνες του κλάδου και της αφοσίωσης που έδειχνε στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

Αστείρευτες οι δυνάμεις της εργατικής τάξης

Τις μέρες του Μάη γεννήθηκαν και αξιοποιήθηκαν μορφές πάλης που εξασφάλιζαν τους όρους της μαζικότητας, της διάρκειας και της συνέχισης του αγώνα. Μορφές πάλης που διαπαιδαγωγούν και καλλιεργούν την παλικαριά, την αγωνιστική πειθαρχία, την αλληλεγγύη. Αναδείχθηκε πως η ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας, δραστηριότητας και ορμητικότητας είναι αστείρευτη, γεγονός που δείχνει τις δυνάμεις που κρύβουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε απ' όλο τον λαό, η εξέλιξη του απεργιακού αγώνα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα εκεί που είχαν ήδη γίνει σημαντικοί αγώνες των καπνεργατών και άλλων κλάδων και το προηγούμενο διάστημα, όπως η Καβάλα, η Ξάνθη, η Δράμα, ο Βόλος, ο Πειραιάς και η Αθήνα κ.α., δεν είχαν προηγούμενο.

Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι όλοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και ενώθηκαν με τους εργάτες. Οι φοιτητές που από τις αρχές Μάη βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος της Εργατικής Βοήθειας, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Εξαιρετική - παραδειγματική ήταν η συμφιλίωση του λαού και του στρατού.

Η σφυρηλάτηση των δεσμών με τα στρατευμένα εργατικά νιάτα - όπου σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δράση της ΟΚΝΕ - είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Πολύ συχνά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι νέοι φαντάροι που στέλνονταν προκειμένου να καταστείλουν κάποια εργατική κινητοποίηση, αρνούνταν να υπακούσουν στις εντολές των ανωτέρων τους και να ανοίξουν πυρ κατά των απεργών.

Ο πολλαπλασιασμός των παραδειγμάτων αποδεικνύει ότι η συναδέλφωση στρατιωτών και απεργών ήταν ένα φαινόμενο πανελλαδικής εμβέλειας, που εκδηλώθηκε σε πολλές κινητοποιήσεις και κορυφώθηκε στις διαδηλώσεις του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη έκταση που πήρε το φαινόμενο της υποστήριξης των στρατιωτών προς τους απεργούς και το λαό το Μάη του 1936, συνδέεται άμεσα με την ίδια τη διάρθρωση του στρατού και τον τρόπο που οι κληρωτοί υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία. Προερχόμενοι οι περισσότεροι από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μοιράζονταν τα ίδια προβλήματα επιβίωσης, εξακολουθούσαν να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια της οικογένειας, της γειτονιάς, μέσω των θεσμών αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ως προς αυτό σημαντικό ρόλο έπαιζε και το ίδιο το ταξικό εργατικό κίνημα. Συνδικαλιστικά, αρκετοί παρέμεναν συνδεδεμένοι με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέπτονταν στις άδειές τους ήδη από το 1922.

Επιβεβαιώθηκε και πάλι πόσο ωμοί και αδίστακτοι είναι η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, όταν υπερασπίζονται τα συμφέροντά της. Από την πρώτη στιγμή που το εργατικό κίνημα απέκτησε οργανωτική πολιτική υπόσταση σε ταξική κατεύθυνση, δέχτηκε και την πιο βάρβαρη καταστολή από τους διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, ταυτόχρονα με την ιδεολογικοπολιτική επίθεση και την προσπάθεια να παραμένει η εργατική τάξη κατακερματισμένη, να ζει στην ενσωμάτωση και στο συμβιβασμό, με μοχλό τους πράκτορες του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα, τους σοσιαλδημοκράτες και τους οπορτουνιστές συνδικαλιστές».

Οι εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Λακωνία:

  • Πολιτική συγκέντρωση την Παρασκευή 26 Μάη, στις 9 μ.μ., στο ξενοδοχείο «SPARTA INN» στη Σπάρτη, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα.
  • Σύσκεψη φορέων του νομού της Λακωνίας το Σάββατο 27 Μάη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, παρουσία του Δ. Κουτσούμπα.

Διήμερο ΚΚΕ - ΚΝΕ στις δημοτικές κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου:

Σάββατο:

  • Μεσημεριανό φαγητό.
  • Απόγευμα: Αθλητικές δραστηριότητες και ξενάγηση στις εκθέσεις της κατασκήνωσης.
  • Στις 8.30 μ.μ., παρουσίαση του λευκώματος της Επιτροπής Περιοχής.
  • Λαϊκό Γλέντι.

Κυριακή:

  • Στις 11 π.μ., αποκαλυπτήρια του μνημείου στο 32ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού.
  • Στις 12 μ., ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χώρο της κατασκήνωσης.
  • Μεγάλο γλέντι με τοπικά εδέσματα.
ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις στον Ταΰγετο από την ΚΟ Πελοποννήσου

Παρέλαση τμήματος του ΔΣΕ Ταϋγέτου
Παρέλαση τμήματος του ΔΣΕ Ταϋγέτου
Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 μ., στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη.

Η ΟΠ Πελοποννήσου αυτές τις μέρες οργανώνει πολύμορφη δραστηριότητα με εξορμήσεις και συσκέψεις για την επιτυχία της εκδήλωσης, ενώ ετοιμάζει και Λεύκωμα 320 σελίδων με πάνω από 500 ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στην επιφάνεια (αναλυτική παρουσίαση του Λευκώματος θα γίνει στον «Ριζοσπάστη» της Κυριακής 21/5/2017).

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΠ Πελοποννήσου αναφέρει:

«Καλούμε το λαό της Πελοποννήσου, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, τη νεολαία, να τιμήσουμε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας της περιοχής μας.

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ ήταν ηρωικός και δίκαιος, ταξικός και διεθνιστικός. Δεν ήταν πόλεμος "ανάμεσα σε αδέλφια", ούτε πόλεμος που ξέσπασε "με ευθύνη και των δύο πλευρών", όπως ισχυρίζονται όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν την αγριότητα του αστικού κράτους. Ο αγώνας του ΔΣΕ από το 1946 έως και το 1949 αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Οι εκμεταλλευτές και το κράτος τους γνώρισαν τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή τους.


Ο εμφύλιος ανέδειξε δύο κόσμους απόλυτα εχθρικούς μεταξύ τους: Από τη μια μεριά ήταν οι λαϊκοί αγωνιστές, φτωχοί εργάτες και αγρότες, που εξέφραζαν τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Από την άλλη ήταν ο αστικός εθνικός στρατός, η αστική τάξη και το κράτος της, οι πολιτικοί υπηρέτες τους και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ. Αυτός ο αγώνας ανέδειξε ότι, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, οι άνθρωποι του μόχθου δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους, ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινό "εθνικό συμφέρον" και "εθνικοί στόχοι" σε μια κοινωνία που οι λίγοι απολαμβάνουν τον πλούτο που βγαίνει από τον ιδρώτα των πολλών.

Η θυσία των μαχητών του ΔΣΕ οδηγός για τους εργατικούς αγώνες

Στην Πελοπόννησο ο Εμφύλιος Πόλεμος εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα από την πλευρά των αστών. Μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνηγητό ενάντια στους πάνω από 300.000 Πελοποννήσιους που βρέθηκαν στις γραμμές του ΕΑΜ. Αυτό περιελάμβανε δολοφονίες, φυλακίσεις, βασανισμούς κ.ά. και λόγω αυτής της τρομοκρατίας οργανώθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες καταδιωκόμενων στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Με την ίδρυση του ΔΣΕ (Οκτώβριος 1946) αυτές οι ομάδες αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα του Αρχηγείου Πελοποννήσου του ΔΣΕ. Μετά από δεκάδες νικηφόρες μάχες στη Νότια Πελοπόννησο και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελεύθερης περιοχής, η δράση του ΔΣΕ επεκτάθηκε σε όλο το Μοριά μέχρι τα τέλη του 1947. Ολο το 1948 έγιναν πάνω από 100 μάχες και συγκρούσεις του ΔΣΕ με τον αστικό στρατό και ο ΔΣΕ έφτασε να αριθμεί στην περιοχή μας πάνω από τέσσερις χιλιάδες μαχητές. Στα τέλη του 1948 δημιουργήθηκε και η ηρωική 3η Μεραρχία. Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη του ΔΣΕ και η μεγάλη ελεύθερη περιοχή που κάλυπτε τα 3/5 της Πελοποννήσου, ανησύχησαν τα επιτελεία των αστών, όπου στις αρχές του 1949 οργάνωσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συγκεντρώνοντας χιλιάδες άνδρες του αστικού στρατού από την υπόλοιπη Ελλάδα και κατάφεραν συντριπτικό χτύπημα του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Ολη την περίοδο από την Απελευθέρωση έως και τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, πάνω από πέντε χιλιάδες αγωνιστές στην Πελοπόννησο έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαγεί ο λαός μας από ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Η θυσία τους είναι οδηγός για τους αγώνες των εργατών, όλου του λαού και της νεολαίας. Είναι οι ήρωες που δεν γράφτηκαν στα σχολικά βιβλία και τις αστικές εφημερίδες, οι ήρωες που δεν ακούστηκαν στα ιστορικά ντοκιμαντέρ και στις ταινίες που χρηματοδοτούν οι αστοί για να θάψουν την Ιστορία. Είναι οι ήρωες που γράφτηκαν στις καρδιές του λαού της Πελοποννήσου και ακούγονται στα τραγούδια και στις ιστορίες του σαν θρύλοι.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στις οικογένειες όλων αυτών των ηρώων, να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης Ιστορίας, για να μάθει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της Πελοποννήσου. Αυτή η ένοπλη σύγκρουση είναι πηγή συμπερασμάτων για τους αγώνες του σήμερα, για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει το κίνημα, για την αφοβία ακόμα και κόντρα σε αρνητικούς συσχετισμούς, για όρους οργάνωσης της κάθε μάχης κόντρα στον ταξικό αντίπαλο, για τις γνώσεις και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει κάθε αγωνιστής στο σήμερα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που στην περιοχή μας "μυρίζει μπαρούτι", που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περνά μέτρα που τσακίζουν ακόμα περισσότερο τη ζωή του λαού, έχει σημασία να κοιτάξουμε στην Ιστορία μας για να πάρουμε δύναμη για νέους αγώνες.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όσους δεν αποδέχονται τη σημερινή κατάσταση, όσους δεν συμβιβάζονται, όλους όσους μέσα τους αισθάνονται οργή. Να ξεσηκωθούν ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση αλλά και στις προσπάθειες των αστών για "γεωστρατηγική αναβάθμιση", που εμπλέκει το λαό όλο και περισσότερο σε πολεμικές περιπέτειες. Να δώσουν μάχη ζωής και αντεπίθεσης για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ο λαός δεν έχει δείξει ακόμη τη δύναμή του. Χρειάζεται οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις, αναγέννηση του εργατικού κινήματος, συμμαχία όλων όσων πλήττει αυτή η πολιτική. Σε όλη την Ιστορία, αυτό ήταν το μόνο που μπόρεσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ