Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
 • 1η Μάη 2018: Μπαίνουν «στα γεμάτα» στην προετοιμασία της Πρωτομαγιάς Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες
 • Ναυτεργάτες: Συνεχίζουν σήμερα με νέα 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας - Ρεπορτάζ από τη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας
 • Μισθοί - συντάξεις: Διαρκής η επίθεση στο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων
 • Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 5x5 του ΠΑΜΕ: Την Κυριακή η σέντρα της 1ης αγωνιστικής - Οι όμιλοι στους οποίους κληρώθηκαν οι 88 ομάδες
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επίθεση διαρκείας για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν την κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανακοπής της κατρακύλας» και «δίκαιης ανάπτυξης»

Παρά την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καλλιεργήσει το μύθο ότι επί των ημερών της ανακόπηκε η κατρακύλα μισθών και συντάξεων και ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, με «το τέλος των μνημονίων», έρχεται η ανάκαμψη και οι εργαζόμενοι θα δουν τάχα «φως στο τέλος του τούνελ», ακόμα και τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι και στη φάση που το κεφάλαιο προσδοκά να πετύχει ανάκαμψη της κερδοφορίας του, η θέση εργαζομένων και συνταξιούχων διαρκώς χειροτερεύει, τα λαϊκά εισοδήματα συνεχίζουν να χτυπιούνται.

Πόσο μάλλον που με τα ήδη ψηφισμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές συντάξεις, μέχρι και 18% από το Γενάρη του 2019, και με το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου από το 2020, αν όχι νωρίτερα, μισθοί και συντάξεις θα ξαναμπούν στην «Κλίνη του Προκρούστη», θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις και στη «μεταμνημονιακή» περίοδο, με μοναδικό στόχο την παραπέρα στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων είναι μάλιστα τέτοια, που πλέον ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων και συνταξιούχων, πέραν των ανέργων, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά σταθερά το ένα εκατομμύριο, βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και κάτω απ' αυτά.

Παράλληλα, εκτός από την κατακόρυφη μείωση των μισθών που επέβαλε τα τελευταία χρόνια το κεφάλαιο και το κράτος του, διαπιστώνεται η τεράστια επέκταση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, τάση που γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας και που με τη σειρά της συμβάλλει στη διαμόρφωση εξευτελιστικών αμοιβών για ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων.

«Ευελιξία», μισθοί πείνας...

Την τραγική αυτή εικόνα για την εργατική τάξη της χώρας μας, επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με αυτά, τον Οκτώβρη του 2017 ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τους 657.542 μισθωτούς (29,96%), σε σύνολο 2.194.048 εργαζομένων. Δηλαδή, σταθερά 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Ταυτόχρονα, ο μέσος μισθός αυτών των εργαζομένων είναι μόλις 382,91 ευρώ μεικτά (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές). Σε αυτήν την ομάδα μισθωτών, η απασχόληση διαμορφώνεται στις 16,29 μέρες το μήνα.

Συνολικά τον ίδιο μήνα, οι μισθωτοί σε 261.351 κοινές επιχειρήσεις ανήλθαν σε 2.194.048 άτομα, ενώ ακόμα 37.541 εργάζονται σε οικοδομοτεχνικά έργα. Στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση ήταν 21 μέρες και στα οικοδομοτεχνικά έργα 14,59 μέρες.

Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στα 1.148,27 ευρώ μεικτά, ενώ ο μέσος μισθός στο σύνολο των μισθωτών ήταν 920,2 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι κρατήσεις του εργαζόμενου σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, καθώς και ο φόρος που αναλογεί.

Για να γίνει δυνατή η παρακολούθηση της πορείας των μισθών, και στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταγράφουμε τους μισθούς και πάλι μέσω των ΑΠΔ, τον ίδιο μήνα, το 2012 και το 2015.

Σύμφωνα με την καταγραφή του ΙΚΑ, τον Οκτώβρη του 2012 ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση ήταν 326.404 άτομα, η μέση απασχόληση 18,81 μέρες Ασφάλισης και ο μέσος μισθός στα 526,62 ευρώ μεικτά. Τον ίδιο μήνα του 2015, με μερική απασχόληση δούλευαν 536.182 μισθωτοί, η μέση απασχόληση ήταν 17,12 μέρες και ο μέσος μισθός 405,13 ευρώ μεικτά. Παρατηρείται λοιπόν μια διαρκής αύξηση των μισθωτών που εργάζονται με μερική απασχόληση (ο αριθμός τους μάλιστα σε σχέση με το 2012 διπλασιάστηκε), μια σχετική μείωση των ημερών απασχόλησης και ταυτόχρονα μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών τους, από τα 526,62 ευρώ μεικτά το 2012 στα 382,91 ευρώ μεικτά το 2017!

Ανάλογη πορεία ακολουθεί και ο μέσος μισθός του συνόλου των μισθωτών, είτε εργάζονται με μερική απασχόληση είτε με πλήρη. Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβρη του 2012 ήταν 1.146,51 ευρώ μεικτά (όταν μάλιστα ήδη έχει επέλθει η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και 32% με την ΠΥΣ αρ. 6), τον ίδιο μήνα του 2015 διαμορφώνεται στα 961,34 ευρώ, ενώ το 2017 ο μέσος μισθός μειώνεται περαιτέρω, στα 920,2 ευρώ μεικτά.

Κατά συνέπεια, και στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια βελτίωση της θέσης των μισθωτών, αλλά συνεχίστηκε απρόσκοπτα το χτύπημά τους, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε παραπέρα η μερική απασχόληση, όπως και όλες οι μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε ακόμα πιο δεινή θέση.

...και συντάξεις μιζέριας

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στις συντάξεις, τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τους δύο πρώτους μήνες του 2018 (χωρίς ουσιαστικές διαφορές μεταξύ Γενάρη και Φλεβάρη) αποδεικνύουν και αυτά τη διαρκή μείωση των συντάξεων που πλέον δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Τον πρώτο μήνα του έτους, τουλάχιστον 4 στους 10 συνταξιούχους έλαβαν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μεικτά (χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν η εισφορά Υγείας 6% και ο φόρος που αναλογεί). Συγκεκριμένα, από τις 2,854 εκατομμύρια κύριες συντάξεις οι 1,161 εκατ. (ποσοστό 40,7%) ήταν κάτω των 500 ευρώ μεικτά. Από αυτές, οι 617.415 ήταν συντάξεις γήρατος, με μέσο όρο σύνταξης τα 371,04 ευρώ μεικτά, οι 395.120 συντάξεις θανάτου, με μέσο όρο σύνταξης τα 333,27 ευρώ, και οι 144.274 συντάξεις αναπηρικές, με μέσο όρο σύνταξης τα 386,17 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη το Γενάρη του 2018 διαμορφώθηκε στα 722,43 ευρώ μεικτά (723,06 το Φλεβάρη), η μέση επικουρική στα 171,78 ευρώ μεικτά (171,86 το Φλεβάρη) και το μέσο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων στα 97,94 ευρώ μεικτά (97,99 ευρώ το Φλεβάρη). Ακόμα και αν υπολογίσουμε το σύνολο του εισοδήματος των συνταξιούχων από συντάξεις (δηλαδή από κύριες και επικουρικές, καθώς και όποια άλλη σύνταξη), το μέσο εισόδημα ανά συνταξιούχο είναι 822,13 ευρώ μεικτά.

Μαζί με όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016, τον οποίο αναίσχυντα διαφημίζει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι το επίπεδο των συντάξεων χειροτερεύει ακόμα παραπέρα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τις νέες συντάξεις που βγαίνουν κάθε μήνα, στις οποίες περιλαμβάνονται και συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Ετσι, η μέση νέα κύρια σύνταξη του ΙΚΑ, για τις συντάξεις για τις οποίες βγήκε οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον προηγούμενο Γενάρη, είναι μόλις 480,29 ευρώ, όταν το Φλεβάρη του 2015 η μέση κύρια σύνταξη του ΙΚΑ ήταν 708,2 ευρώ! Αντίστοιχα, η μέση κύρια σύνταξη του Δημοσίου στις νέες συντάξεις ήταν τον περασμένο Γενάρη 697,16 ευρώ, όταν πριν από τρία χρόνια (Φλεβάρης 2015) η μέση σύνταξη στους συνταξιούχους του Δημοσίου ήταν 1.029,3 ευρώ! Στον ΟΑΕΕ, η μέση σύνταξη στις νέες συντάξεις διαμορφώθηκε στα 765,45 ευρώ, ενώ στον ΟΓΑ ήταν μόλις 284,87 ευρώ, όταν το Φλεβάρη του 2015 η μέση σύνταξη των συνταξιούχων αγροτών ήταν 431,95 ευρώ.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής που άσκησε για πάνω από τρία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων από εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοί της, οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που αν και σήμερα επιχειρείται να παρουσιαστεί με το νέο περιτύλιγμα του «τέλους των μνημονίων», παραμένει αναλλοίωτη, αφού είναι σταθερά προσηλωμένη στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ., έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών/στριών, Μεταφορών, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας, του Βόρειου Τομέα, των Μεσογείων, καθώς και Σύλλογοι Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο της Υγείας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα των ΟΤΑ και της Δημόσιας Διοίκησης, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Νότιας Αθήνας.

Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Προετοιμασία με όλες τις δυνάμεις, με ώθηση από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με ώθηση από το μαζικό συλλαλητήριο της Αθήνας και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς τον φετινό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».

Τα συνθήματα των κινητοποιήσεων αυτής της βδομάδας, η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της κυβέρνησης, η καταγγελία της άγριας καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές, τα αιτήματα για απεμπλοκή από ΝΑΤΟ και ΕΕ, η απαίτηση να κλείσουν όλες οι βάσεις, τροφοδοτούν τις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, τις συσκέψεις και συνελεύσεις με τις οποίες τα σωματεία προετοιμάζουν την απεργία και τις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Από τις δεκάδες άλλες συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής τα ραντεβού έχουν οριστεί σε Αλεξανδρούπολη (10.30 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Δήλεσι (10.30 π.μ.), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηγουμενίτσα (10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Θήβα (10.30, πεζόδρομος), Καβάλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λάρισα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Νάξο (11 π.μ., παραλία), Νάουσα (9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ξάνθη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία) και Χαλκίδα (10.30 π.μ., Στρογγυλό).

Στάσεις εργασίας σε εργοτάξια στην Αττική

Από τη χτεσινή στάση εργασίας στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή
Από τη χτεσινή στάση εργασίας στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή
Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στα εργοτάξια της Αττικής προετοιμάζουν την απεργία της Πρωτομαγιάς το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες ξεκίνησαν χτες από το εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή, όπου οι εργαζόμενοι πήραν καθολικά μέρος στη στάση εργασίας. Στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της στάσης, μίλησαν για την Εργατική Πρωτομαγιά και το σύνθημα με το οποίο καλούν τα συνδικάτα στην απεργία, για τις εξελίξεις γύρω από την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης. Ελληνες και μετανάστες που δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο, πήραν το λόγο και υποστήριξαν τη θέση του Συνδικάτου πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά έχουν κοινό αντίπαλο τους εκμεταλλευτές τους. Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις για τη συνέχιση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, επιβεβαιώνοντας τη διάθεσή τους να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους, με παρακαταθήκη την πείρα από την πρόσφατη πανοικοδομική απεργία.

Το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - συζήτηση για την Πρωτομαγιά που διοργανώνει μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Ηλεκτρολόγων Αττικής και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί, σήμερα Πέμπτη, στα εργοτάξια του στούντιο «Καραγιάννης» (ΤΕΡΝΑ) στο Μαρκόπουλο (11 π.μ. - 12 μ.), της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (11 π.μ. - 12 μ.) και του «Παπαστράτου» στον Πειραιά (12 μ. - 1 μ.μ.), και την Παρασκευή 20/4, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου (11 π.μ.- 12 μ.)

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας της Πρωτομαγιάς, η Ομοσπονδία μαζί με τα Συνδικάτα Οικοδόμων οργανώνουν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Οι σχετικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη, στη Λάρισα (11.30 π.μ., στο εργοστάσιο ΑΡΜΟΣ, και Γενικό Συμβούλιο στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο).

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Παράλληλα με το πρόγραμμα εξορμήσεων των συνδικάτων σε χώρους δουλειάς, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει μια σειρά κεντρικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 20/4 θα γίνει πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς, ενώ στις 24/4 και 25/4 προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις σωματείων με συλλόγους σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών εσπερινών σχολείων.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει το κάλεσμα της συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία στους χώρους δουλειάς. Επίσης, το ΕΚΛ θα οργανώσει: Περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΙ. Εξορμήσεις στα στρατόπεδα, με ειδική προκήρυξη για τους στρατευμένους. Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5 στις 24 και 26 Απρίλη.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις
 • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
 • Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου οργανώνει σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.
 • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του.
 • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει σύσκεψη, μαζί με σωματεία της δύναμής του, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.
 • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας την Παρασκευή 27/4, στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά, και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
Συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις που οργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Για σήμερα, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί περιοδείες από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου (στις μεταφορικές εταιρείες και στις «φρουτοεμπορικές» στο Καρά Τεπέ), εξορμήσεις από το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής σε μια σειρά επιχειρήσεις («ΝΤΕΜΟ», «ΒΙΑΝΕΞ», «ΒΙΑΝ», «Δυναμική», ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, «ΦΑΡΜΑΣΥΝ», «ΒΙΑΝΕΞ Β.Γ.», «ΦΑΡΜΑΤΕΝ», ΕΛΠΕΝ, «ΦΑΜΑΡ», «ΛΑΒΙΦΑΡΜ», «ΜΑΪΛΑΝΤ», «ΡΑΦΑΡΜ», «ΧΕΛΕΝΙΚΑ»), εξορμήσεις και περιοδείες από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (στους παιδικούς σταθμούς και το Δημαρχείο Χαλανδρίου, στα ΚΑΠΗ και το Νομικό Πρόσωπο του δήμου Αμαρουσίου, στους παιδικούς σταθμούς της Νίκαιας και τα ΚΑΠΗ του Κορυδαλλού).

Στην Κεντρική Μακεδονία, το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού προγραμματίζει εξορμήσεις σήμερα στην Κατερίνη, σε «Αμβροσιάδη», «Κορφή», «ΒΙΟΖΩΚΑΤ», «ΜΕΒΓΑΛ». Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού προγραμματίζει μέχρι και το Σάββατο εξορμήσεις σε «Βασιλάκο», MSD, «LAVIPH», «BIAN», «BIANEΞ» και σε φαρμακεία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει εξορμήσεις στα εργοτάξια του Μετρό στην Πατρικίου, σε Ανάληψη - Βούλγαρη, στον τερματικό του ΜΑΚΡΟ και στη Μίκρα. Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας θα βρεθεί σήμερα σε «ΣΙΔΕΝΟΡ», ΕΛΒΟ και «ΕΡΛΙΚΟΝ».

Αρχαιρεσίες σωματείων
 • Αρχίζουν το Σάββατο οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για τα δευτεροβάθμια όργανα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με την ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας τους στα γραφεία του Συνδέσμου στο ΕΚΑ (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48), με βάση το εξής πρόγραμμα: Το Σάββατο 21/4 και την Κυριακή 22/4 (10 π.μ. έως 6 μ.μ.). Από τη Δευτέρα 23/4 έως την Παρασκευή 27/4 (2 μ.μ. έως 8 μ.μ.).
 • Την Κυριακή ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) και σε μια σειρά επιχειρήσεων, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η εφορευτική επιτροπή. Για τις πρώτες μέρες των αρχαιρεσιών το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Κυριακή 22/4, στα γραφεία του Συνδικάτου (10 π.μ. έως 6 μ.μ.). Δευτέρα 23/4 στις επιχειρήσεις «Μπέριγκερ» (σε Κορωπί και Ελληνικό), «Λορεάλ» (Αυλώνα και Ν. Ιωνία), ΙΦΕΤ, «Λαβιφάρμ», «Τζένεσις» και στα γραφεία του Συνδικάτου (3 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Τρίτη 24/4 στις επιχειρήσεις «Φαρμαλούξ», «Ενφαρέλ», «Ελφάρμ», «Σαράντης», «Φαρμασύν», «Κλέβα», «Παπανικολόπουλος», «Φαρμαστόκ», «Τζόνσον».
Αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει τους ναυτεργάτες και αναφέρει ότι «παρά τα εμπόδια, πήραν μέρος στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απεργιακή κινητοποίηση και συνεχίζουν κλιμακώνοντας με νέα απεργία στις 19 Απρίλη. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που θέλει να προωθήσει, επιτίθεται εναντίον των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Δίνει το δικαίωμα να δρομολογούνται πλοία με μειωμένες τις οργανικές συνθέσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Μεγαλώνει την ανασφάλιστη εργασία και αφήνει τους ναυτεργάτες χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και Κοινωνική Ασφάλιση. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου σχεδίου Υπουργικής Απόφασης. Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών».

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με ανακοίνωσή του στηρίζει τον αγώνα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και προσθέτει: «Εφοπλιστές - κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενοι, έχουν στόχο την κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Θέλουν να επικρατήσουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα». Το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους του Πειραιά «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν τη μάχη με νέα 24ωρη απεργία σήμερα

Καθολική η συμμετοχή στην πρώτη μέρα της απεργίας - Δεν λύθηκε κάβος σε όλα τα λιμάνια της χώρας

Eurokinissi

Καθολική η συμμετοχή στην πρώτη μέρα της απεργίας - Δεν λύθηκε κάβος σε όλα τα λιμάνια της χώρας
Με νέα 24ωρη απεργία από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τον απεργιακό αγώνα για να αποκρούσουν την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την οποία προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η σχετική ρύθμιση περιέχεται σε σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας και αφορά καταρχήν τους ναυτεργάτες στα πλοία των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, προβλέπει την πλήρη προώθηση της εφαρμογής του κανονισμού 3577/1992 της ΕΕ για την «απελευθέρωση» (άρση καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών (που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την «ελεύθερη κίνηση» κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού). Με πρόσχημα την «ανεπάρκεια» πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια, οι εφοπλιστές θα μπορούν πια να δρομολογούν πλοία ανεξαρτήτως εθνικότητας και σημαίας, με μειωμένες οργανικές συνθέσεις και με ναυτεργάτες για τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωτικές οι ΣΣΕ και η Κοινωνική τους Ασφάλιση, υπονομεύοντας ευθέως και την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών.

Καθολική η συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα

Πρόκριμα για τη συνέχιση της απεργίας αποτέλεσε η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στο πρώτο απεργιακό 24ωρο. Από το λιμάνι της Πάτρας και του Πειραιά, του Λαυρίου, της Ραφήνας, μέχρι την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα και την Καβάλα, δεν λύθηκε κάβος. Ξεχωριστά ήταν τα στιγμιότυπα όπως αυτά στο λιμάνι της Πάτρας, όπου δεν «κουνήθηκε» κανένα από τα καράβια που βρίσκονταν εκεί, ενώ δήλωσαν απεργία ακόμα και αλλοδαποί ναυτεργάτες, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Ελληνες συναδέλφους τους.

Ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά, από τις 5.30 το πρωί οι ομάδες περιφρούρησης βρίσκονταν στα πόστα τους πάνω στους καταπέλτες, ενώ στο κάλεσμα για αλληλεγγύη που απηύθυναν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι από κλάδους της στεριάς, που παρατάχθηκαν στους καταπέλτες δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες.

Από τα ξημερώματα ξεκίνησαν παράλληλα και οι περιοδείες των συνδικαλιστών από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στα καράβια που ήταν δεμένα στο λιμάνι. Εγιναν συσκέψεις με τα πληρώματα στα πλοία «Ν. Σάμος», στα «Blue Star» και τα «Speedrunner», όπου εκφράστηκε ξεκάθαρα από τους ναυτεργάτες η διάθεση για τη συμμετοχή στη μάχη. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους ναυτεργάτες για τις εξελίξεις και με βάση το σύνθημα της Πρωτομαγιάς ανέδειξαν ότι η επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης, με την αβάντα των άλλων αστικών δυνάμεων, για την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας, έχει το ίδιο ζητούμενο με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, που έχουν βάλει φωτιά στη γύρω περιοχή και στους οποίους συμμετέχουν κυβέρνηση και αστική τάξη, και αυτό είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Οπως τόνισαν, οι εργαζόμενοι καλούνται να απαντήσουν με την ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση της πάλης τους, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Αυτή η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών, που εκφράστηκε και με την παρουσία τους στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ στα γραφεία της Ομοσπονδίας χτες το μεσημέρι, σε συνδυασμό με την παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, χάλασαν και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - εφοπλιστών και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνονται από τις προηγούμενες κιόλας μέρες, να ανακόψουν την απεργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την κήρυξη της δεύτερης 24ωρης απεργίας, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής επιδόθηκε σε προκλητικές δηλώσεις για «αδικαιολόγητη» απεργία και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε «δρακόντειες ρυθμίσεις» σε βάρος των εφοπλιστών για να υπερασπιστεί τα ναυτεργατικά δικαιώματα! Εσπευσε μάλιστα να βάλει μπροστά την επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού», με δηλώσεις του τύπου «και οι αγρότες έχουν δικαίωμα να ζήσουν», ενώ εξαπέλυσε και διάφορες απειλές κατά των ναυτεργατών.

Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά όλους τους εργαζόμενους και το λαό

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την απόφαση για την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας, τονίζουν ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες κυβέρνησης, υπουργείου και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για την υπονόμευση της απεργίας, ενώ χαιρετίζουν την καθολική, μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργιακή μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική εφοπλιστών - κυβέρνησης - ΕΕ.

Οπως τονίζουν, η προώθηση της κατάργησης της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ και της Ασφάλισης στον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ - ΕΦΚΑ των ναυτεργατών, «σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την ίδια τη ζωή των επιβατών και των ναυτεργατών, για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι «οι δραματικές μειώσεις μισθών - συντάξεων, η φοροληστεία του εισοδήματος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των κατοίκων των νησιών και γενικότερα των ανθρώπων του μόχθου, συνεχίζονται με την ενίσχυση του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου στη Ναυτιλία. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται οι πρόσφατες δημαγωγικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα από τη Ρόδο για την ακτοπλοΐα, με νέα προνόμια - χρηματοδότηση των εφοπλιστών, τεμαχισμό του δικτύου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που σπάει τον ενιαίο χαρακτήρα της ακτοπλοΐας, επιδεινώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην εξυπηρέτηση των νησιών. Οι εφοπλιστές θα κρατήσουν τις γραμμές - φιλέτο, θα καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων και τα ναύλα των εμπορευμάτων, τη συχνότητα των δρομολογίων των καραβιών, με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες. Επιφέροντας ταυτόχρονα συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν συνδικάτα, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, να απομονώσουν τις δυνάμεις που προωθούν τον "κοινωνικό αυτοματισμό", συγκαλύπτοντας την αιτία των προβλημάτων που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου».

Ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά το σύνολο των εργαζομένων, καθώς αγωνίζονται για ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, του κανονισμού 3577/1992 της ΕΕ και των αντεργατικών νόμων 2932/2001, 4150/2013 για την ακτοπλοΐα, απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης και των άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργού Ναυτιλίας που ισοπεδώνουν κατακτήσεις των ναυτεργατών. Διεκδικούν σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

12ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5x5 ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σέντρα την Κυριακή με ρεκόρ συμμετοχών!

Με σύνθημα «Μπες στο παιχνίδι για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει. Οργανώσου στο σωματείο σου!»

Μετά την ξεχωριστή εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και την κλήρωση των ομίλων, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο «Τ. Χαραλαμπίδης» του δήμου Χαϊδαρίου, ανοίγοντας την αυλαία για το φετινό 12ο Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 5x5 του ΠΑΜΕ, ήρθε πλέον η ώρα της σέντρας!

Οι 88 ομάδες - αριθμός ρεκόρ για το πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ - είναι πανέτοιμες για την 1η αγωνιστική, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 22/4.

Με κεντρικό σύνθημα «Μπες στο παιχνίδι για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει. Οργανώσου στο σωματείο σου!», το ΠΑΜΕ αναδεικνύει μέσα και από το Εργατικό Πρωτάθλημα την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, με συνδικάτα γερά και μαζικά, μέσα από τους χώρους δουλειάς, για ρήξη και σύγκρουση με τις δυνάμεις που στερούν από την εργατική τάξη όλα όσα της ανήκουν. Αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης και ενότητας όλων των εργαζομένων, ενάντια στα μονοπώλια.

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μείωση του εργάσιμου χρόνου, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εμπόδιο σε όλα αυτά μπαίνει η εμπορευματοποίηση αυτών των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του κέρδους. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να μην συμβιβαστεί με τη ζωή και το μέλλον που του ετοιμάζουν, την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τη δουλειά - λάστιχο. Να οργανωθεί στο Σωματείο του!», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του για τη διοργάνωση.

Το πλήθος συμμετοχών αναδεικνύει την ανάγκη για άθληση

Η ειδική 4σέλιδη έκδοση με τους όρους, τους κανονισμούς και το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος
Η ειδική 4σέλιδη έκδοση με τους όρους, τους κανονισμούς και το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος
Διανύοντας πλέον τον 12ο χρόνο της, η διοργάνωση του Εργατικού Πρωταθλήματος εξελίσσεται σε σημαντικό αθλητικό θεσμό για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, με δωρεάν συμμετοχή, ανάδειξη της αλληλεγγύης και της αγωνιστικής στάσης ζωής.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα από τον αριθμό - ρεκόρ των φετινών συμμετοχών, με την παρουσία 88 ομάδων από κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές από χώρους δουλειάς, Λαϊκές Επιτροπές, με ομάδες από το χώρο της κατάρτισης, ομάδες φοιτητών, μεταναστών, θεραπευτικών κοινοτήτων.

Ενα ιδιαίτερο «χρώμα» δίνουν φέτος επίσης τα εμπνευσμένα και χιουμοριστικά ονόματα που έχουν διαλέξει πολλές από τις ομάδες, όπως και τα αντίστοιχα λογότυπα που έχουν ετοιμάσει ορισμένες από αυτές.

Η πληθώρα των συμμετοχών, το μεράκι με το οποίο αυτές συνοδεύονται, δείχνει τη δίψα των εργαζομένων και της νεολαίας για άθληση και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, κόντρα στην εμπορευματοποίηση που καθιστούν τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή πολυτέλεια για λίγους, κόντρα στη σαπίλα που αναδύεται από το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Αναβαθμισμένη από κάθε άποψη η διοργάνωση

Αντίστοιχα, και στο οργανωτικό μέρος, η φετινή διοργάνωση του Εργατικού Πρωταθλήματος έχει πολλά στοιχεία αναβάθμισης, με τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ να αξιοποιεί την πείρα που έχει αποκομίσει από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκδοση ειδικού 4σέλιδου φυλλαδίου που μοιράστηκε στους εκπροσώπους όλων των ομάδων, στο οποίο εμπεριέχονται οι όροι διεξαγωγής του πρωταθλήματος, οι κανονισμοί του, το σύστημα διεξαγωγής, καθώς και η αναλυτική λίστα με τις ομάδες που συμμετέχουν.

Σε όλους τους αγώνες θα υπάρχει παρουσία γιατρού στο γήπεδο και ενημέρωση του ΕΚΑΒ για διάθεση ασθενοφόρου. Σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, όλες τις αναμετρήσεις θα τις διευθύνουν κανονικοί διαιτητές ποδοσφαίρου, καθώς και καθηγητές και φοιτητές Φυσικής Αγωγής, με γνώση του αντικειμένου.

Το σύστημα διεξαγωγής

Στην 1η φάση του πρωταθλήματος, οι 88 ομάδες είναι χωρισμένες σε 22 ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Στη φάση αυτή, κάθε ομάδα θα αγωνιστεί από μια φορά με τις άλλες ομάδες του ομίλου της.

Μετά την πρώτη φάση, στους υπόλοιπους γύρους και μέχρι τον τελικό θα ισχύσει το σύστημα των νοκ άουτ αγώνων.

Στη 2η φάση (φάση των «32») θα προκριθούν οι 22 πρώτες ομάδες των ομίλων, καθώς και οι 10 καλύτερες δεύτερες από όλους τους ομίλους. Οι ομάδες θα χωριστούν σε νοκ άουτ ζευγάρια, μετά από κλήρωση.

Οι 16 νικητές θα προκριθούν στην 3η φάση και ακολούθως οι 8 αντίστοιχοι στα προημιτελικά και οι 4 στα ημιτελικά, απ' όπου θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού.

Ο τελικός θα γίνει στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα αποτελεί τη φιέστα λήξης του Πρωταθλήματος, στην οποία θα βραβευθούν οι δυο φιναλίστ.

Με νέο δελτίο Τύπου από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, θα ανακοινωθούν οι αγώνες της 1ης αγωνιστικής των ομίλων, καθώς και τα γήπεδα που θα διεξαχθούν.

Οι όμιλοι της α' φάσης

Ομιλος 1

«Ριζοσπάστης»

«Καπερναριακός Αναβύσσου» (Σπουδαστές στο Μαγειρικό Τμήμα ΙΕΚ Αναβύσσου)

Εργαζόμενοι από τη Γουινέα

«Πανεργατικός» (Φοιτητικός Σύλλογος ΦΜΣ)

Ομιλος 2

«Maroucity United» (Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου)

«Αλκαλικός Αστέρας» (Φοιτητές Φυσικού Αθήνας)

«The Reds» (Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού)

Επιτροπή Ανέργων Α' Αθήνας

Ομιλος 3

Κλαδικό Συνδικάτο Αττικής στα Τρόφιμα - Ποτά

«Μαγικές Γεύσεις» (Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό)

«Οι Μάστορες της μπάλας» (Πολιτικοί μηχανικοί ΕΜΠ)

Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ»

Ομιλος 4

«Συπανικός» (Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής)

ΕΛΕΠΑ 2

Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου

«Στεάουα Κοκορετσίου» (Επιτροπή Νέων Εργαζομένων - Ανέργων 2ου Διαμερίσματος Αθηνών)

Ομιλος 5

«Bankchelona» (Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού)

«Κεραυνός» (Συνδικάτο Ενέργειας)

Σωματειακή Επιτροπή ΣΕΤΗΠ στο ΔΜ ΟΤΕ

«Κόκκινη Θύελλα» (Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Κυψέλης)

Ομιλος 6

«Λογιστές Πειραιά» (Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής - Παράρτημα Πειραιά)

Εργαζόμενοι στον «Παπαστράτο»

ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»

Εργαζόμενοι «Prometal»

Ομιλος 7

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων «ICAP»

«Ανεργοτέλης» (Νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι από το Γαλάτσι)

Σπουδαστές ΙΕΚ «Ομήρου» Πειραιά

«Γοργοπόδαροι» (Εργαζόμενοι στην εκτυπωτική εταιρεία «Diamondprint»)

Ομιλος 8

«Ψάχτε τον δεύτερο» (Εργατικό Κέντρο Λαυρίου)

«Καρπαζοεισπρ-Ακτωρ» (Εργαζόμενοι «Ακτωρ»)

«Αναψυκτικοί» (Σπουδαστές ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου)

«Αγώνας - Ρήξη - Ανακοπή» (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)

Ομιλος 9

«Το Internet Σέρνεται» (Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone» στο κτίριο των Πετραλώνων)

Σπουδαστές ΑΕΝ

«Αριστερόστροφα Κουμπούρια» (Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού)

«ΛΕΚ» (Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας)

Ομιλος 10

«Περιστέρι FC»

«ΑΕL (Αθλητική Ενωση LG)» (Εργαζόμενοι LG)

Εργαζόμενοι «Teleperformance»

«Ο Μύτος της Αριάδνης» (Κλινική Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Θησέας»)

Ομιλος 11

«Μπαρτσελιώμα» (Εργαζόμενοι σε εταιρείες Πληροφορικής)

Συνδικάτο Μετάλλου - Παράρτημα Αθήνας

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων SSP

«Φαρμακάδες» (Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας)

Ομιλος 12

«Γιουβέτσους» (Σωματειακή Επιτροπή «E-Value»)

Εργαζόμενοι «Κρεπερί Ρούμπικ»

«ΣελεTubbies» (Φοιτητές ΑΣΠΑΙΤΕ)

«Μπορούσια Δέρματος» (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος)

Ομιλος 13

«Καζάν United» (Λαϊκή Επιτροπή Περάματος)

«ARDS FC» (Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας)

«Snowkids» (Συνοικία Διονύσου)

Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη «Νokia»

Ομιλος 14

«Ακατάρτιστοι» (Σπουδαστές ΙΕΚ Χαϊδαρίου)

«Εμπόριο Παρτιζάνοι» (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)

«Κώστας Βιδάλης» (ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ)

«Betatzides» (Εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «Openbet»)

Ομιλος 15

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα «Goody's» - «Everest»

«Γυπαετοί» (Σωματείο Εργαζομένων «Newrest»)

«Γίδερπουλ» (Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων στα Πατήσια)

«Υποστήλωμα και Γκολ» (Φοιτητές ΕΜΠ)

Ομιλος 16

Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής)

Εργαζόμενοι «L' Oreal»

«Ουζουμπουριανοί» (Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα Πειραιά)

«Αστέρας Νετρονίων» (Φοιτητές Φυσικού Αθήνας)

Ομιλος 17

«Το Κλειδί του Goal» (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος)

ΣΕΙΥΓΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας)

Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 7ου Διαμερίσματος

Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Καισαριανής - Βύρωνα - Ζωγράφου

Ομιλος 18

«Λος Πιστολέρος» (Εργαζόμενοι σε εταιρείες Πληροφορικής)

«Αμπαλοι» (Νίκαια)

«Oranje» (Εργαζόμενοι «Interamerican» - «Anytime»)

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

Ομιλος 19

«The Daltons» (Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας)

«Καρπάτοι» (Εργαζόμενοι από την Ουκρανία)

Εργαζόμενοι «Αφοί Βλάχου»

«BARISTAνοντας τους παίκτες» (Επιτροπή Νέων Συνδικάτου Επισιτισμού)

Ομιλος 20

«Mπαλαδόροι» (Σπουδαστές στο ΙΕΚ Χαλανδρίου)

Συνδικάτο Μετάλλου - Παράρτημα Θριασίου

Λαϊκή Επιτροπή Φυλής

Εργαζόμενοι «Wind»

Ομιλος 21

ΣΥΑΤ (Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων)

«Woodcastle» (Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής)

«Metallica Πειραιά» (Συνδικάτο Μετάλλου - Παράρτημα Πειραιά)

Εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρείες

Ομιλος 22

«Σουρεάλ Μαδρίτης» (Φοιτητες ΤΕΙ Πειραιά)

ΕΛΕΠΑ (Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής)

«Βραχυκύκλωμα» (Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων νομού Αττικής)

«Το ΠΑΜΕ το Γράμμα» (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής)Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ