Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ζωή δεν είναι τζόγος

Οποιος άκουγε χτες τις πρώτες διθυραμβικές τηλεοπτικές ανακοινώσεις για την πιθανή συγχώνευση της «Εθνικής Τράπεζας» με την «Alpha Bank», λίγο απείχε από το να πιστέψει πως επίκειται κοσμογονία. Ειδικά όσοι είναι χωμένοι ως το λαιμό στα χρέη. Οι «αναλυτές» βεβαίωναν πως ανοίγει η κάνουλα για φτηνά και μπόλικα δάνεια. Οταν, τελικά, τέλειωσε ο τζόγος, έμεινε μια φτωχική είδηση πως κοντά 200 εκατομμύρια ευρώ - από τα χρήματα που «δεν υπάρχουν» - είχαν μέσα σε λίγη ώρα αλλάξει χέρια στο χρηματιστήριο. Α, και κάτι ακόμα: Εμεινε η βεβαίωση της «Alpha» πως o Α. Γκιάτης που έκανε δηλώσεις στα κανάλια δεν μιλούσε μόνο σαν πρόεδρος του σωματείου, αλλά και σαν εκπρόσωπος της διοίκησης της τράπεζας. Αυτό θα πει «υπεύθυνος συνδικαλισμός».

***

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι αναφορές στις τιμές των τροφίμων παγκόσμια. Το ενδιαφέρον είναι πως δε γίνεται κουβέντα για τις πραγματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, αλλά στο ποιες παρενέργειες θα υπάρχουν για το σύστημα. Οσοι βλέπουν το θέμα από τη σκοπιά του κεφαλαίου, εντοπίζουν μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ καπιταλιστών. Πάντως, από τη σκοπιά των ανθρώπων, πρόκειται για επιβεβαίωση μιας αλήθειας: Η ζωή αυτών που παράγουν τον πλούτο δεν μπορεί να αφήνεται στις διαθέσεις των καπιταλιστών. Αυτός ο τζόγος είναι κατεξοχήν απάνθρωπος.

***

Οσο περισσότερο το σύστημα μέσα από την κρίση του βυθίζεται στη βαρβαρότητα, τόσο περισσότερο καταφεύγει στη «δημοκρατία». Ούτε καν την αστική δημοκρατία με την κλασική της εικόνα, αλλά αυτήν που μέντορές της εμφανίζονται να είναι οι ΜΚΟ. Δηλαδή, τα ιδιωτικά μαγαζιά που ντύνονται «κοινωνία των πολιτών» και πασχίζουν μέσα από φιλανθρωπίες να πείσουν ότι ο καπιταλισμός έχει αποθέματα ανθρωπιάς.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι καπιταλιστές δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Την ίδια ώρα που οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι εγκρίνουν το κονδύλι για μιαν ακόμα από τις ΜΚΟ που θα «βοηθάει τους ηλικιωμένους», την ίδια ώρα στα ψιλά των εφημερίδων γραφόταν ότι το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του στην «πράσινη βίβλο» της Κομισιόν για τις συντάξεις, με την οποία στέλνονται στον Καιάδα οι γέροντες. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να αποδείξουν πως οι γέροντες είναι δυσβάστακτο βάρος για το ασφαλιστικό σύστημα αφορούν σε αναγωγές κοντά μισόν αιώνα αργότερα από σήμερα. Αλλά στο όνομα της κρίσης, που, υποτίθεται, ότι θα ξεσπάσει το 2060, ζητάνε να επιβληθεί η δουλειά ως το θάνατο σήμερα.

Πέρα από τα λογοπαίγνια, αυτό που συμβαίνει είναι πως όλο και περισσότερο σπρώχνεται το χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων στους καπιταλιστές, για τους οποίους υπάρχουν και διαρκείς απαλλαγές από τις εισφορές, ενώ οι ασφαλισμένοι καλούνται να δεχτούν σαν μόνη πιθανότητα - για να πάρουν κάποτε κάποια σύνταξη - την προσφυγή τους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ασχετο: Στην «Καθημερινή» το μέτωπο παραμένει σταθερό: Προχτές ένας έγραφε για «αριστερό ανορθολογισμό», χτες άλλος εκτίμησε ότι οι άνθρωποι του ΚΚΕ «δεν ανήκουν στον κόσμο τούτο» και σαν απόδειξη ζητούσε από τους αναγνώστες να προσέξουν «τις φυσιογνωμίες» των ανθρώπων του ΚΚΕ. Ο προχτεσινός είχε πρόβλημα με το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και ο χτεσινός με την ΚΝΕ, που καλούσε σε οργάνωση των μαθητών, ώστε να αντιμετωπίσουν τη βία που ασκεί η κυβέρνηση στους ίδιους και στο δικαίωμα στη μόρφωση.

Κατανοούμε το πρόβλημα του εφοπλιστή Αλαφούζου και κατ' επέκταση των γραφιάδων του, από τη σταθερή και επίμονη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την οργάνωση των εργατών ενάντια στο σύνολο της τάξης των καπιταλιστών.

Αυτήν την πάλη δεν μπορούν να τη βάλουν στο χέρι κι έτσι με θλίψη διαπιστώνουν πως «δεν ανήκουμε στον κόσμο τους». Ευτυχώς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΓΡΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ στα βαρέα και ανθυγιεινά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Δρακόντειος νόμος για τη φοροδιαφυγή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ 7 ΦΟΡΟ-ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ΠΑΣΟΚ σε δίνη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Κυβέρνηση - μπάχαλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΤΟΜΙΝΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Η ΑΥΓΗ: Ημιυπαίθριο το ...μαγαζί

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΗΚΑΝ ΝΕΡΑ από τον ...ημιυπαίθριο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τζόγος με τα τρόφιμα...

«Ξεχάστε για λίγο την Αίγυπτο, προσπεράστε την κρίση νερού στην Κίνα, αγνοήστε τις αναταραχές στους δρόμους του Μπανγκλαντές. Αν θέλετε να δείτε πόσο ακραίες είναι οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των τροφίμων, ρίξτε μια ματιά στην πλούσια Ιαπωνία. Τόσο μεγάλες είναι οι αυξήσεις, που οι οικονομολόγοι τις θεωρούν τον λόγο που η κατ' εξοχήν αποπληθωριστική Ιαπωνία οδεύει προς τον πληθωρισμό (...) Ωστόσο, οι οικονομικές συνέπειες των υψηλών τιμών των τροφίμων ωχριούν σε σύγκριση με τις κοινωνικές. Το βάρος είναι μεγαλύτερο στην Ασία, η οποία φιλοξενεί την πλειονότητα όσων ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια ανά ημέρα (...) Τον Οκτώβριο, τις συζητήσεις μονοπωλούσε το πόσο ανεπηρέαστη ήταν η Ασία στις κακουχίες της Wall Street. Πλέον, οι κυβερνήσεις της περιοχής ασχολούνται με τη δική τους κρίση, η οποία σχετίζεται με ένα τοξικό μείγμα αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων, αντίξοων καιρικών συνθηκών και μηδενικών επιτοκίων ανά τον κόσμο.

...για το ποιος θα φάει ποιον

Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να εξετάσει κανείς τις παρενέργειες. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι οι χώρες δαπάνησαν το 2010 τουλάχιστον ένα τρισ. δολάρια σε εισαγωγές τροφίμων, με τις φτωχότερες να πληρώνουν έως και 20% περισσότερο από ό,τι το 2009. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις έχουν μόλις ξεκινήσει. Τον Ιανουάριο, οι τιμές των τροφίμων ανήλθαν σε νέο ρεκόρ (...) Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι Ασιάτες ηγέτες θα προχωρήσουν αργά ή γρήγορα σε μια αύξηση των επιδοτήσεων ή μείωση των φόρων εισαγωγής. Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από το παραπάνω σενάριο δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αρμόζει. Το ίδιο ισχύει για τους κινδύνους κοινωνικής αστάθειας (...) Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο πώς θα απαλύνουν το χτύπημα από τις αυξήσεις των τιμών, ακόμα και αν χρειαστεί να τα βάλουν με τη Standard & Poor's και τη Moody's. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουν στα χέρια τους μια μεγαλύτερη κρίση από ό,τι μπορούν να χωνέψουν οι ψηφοφόροι και οι επενδυτές μαζί» (η ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: «Κρίσεις, πόλεμοι, πλημμύρες, πρόσφυγες τραβούν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σαν μέλι (...) Πόσο είναι όμως πραγματικά μη κυβερνητικές; (...) μία από τις μεγαλύτερες, η Οξφαμ, χρηματοδοτείται κατά 25% από τη βρετανική κυβέρνηση. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις δρουν ως μεταπράτες των κυβερνήσεων, που προτιμούν να ξεπλένουν μέσω αυτών την εξωτερική βοήθεια σε χώρες στις οποίες θέλουν να ασκήσουν επιρροή. Τα σόου των χρωματιστών επαναστάσεων στη Γεωργία και την Ουκρανία δεν θα είχαν γίνει ποτέ χωρίς τη δυτική χρηματοδότηση των εξεγερμένων μέσω τέτοιων οργανώσεων. Τα ηγετικά στελέχη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η πολιτική εξουσία υπήρξαν πάντα συγκοινωνούντα δοχεία: ο Κουσνέρ έγινε υπουργός του Σαρκοζί, ο Μαλιρέ υπουργός του Σιράκ, ο Ρουφέν συνεργάτης του Μπαλαντίρ, ο Νεστέζ γερουσιαστής της βελγικής δεξιάς (...) Η Διεθνής Αμνηστία, όπως γράφει ο βέλγος δημοσιογράφος Μισέλ Κολόν στο βιβλίο του "Το παιχνίδι του ψεύδους", φρόντιζε ώστε η "ανθρωπιστική" στάση της στη Βοσνία να μην είναι ασύμβατη με τη θέση της αμερικανικής πολιτικής» (από άρθρο στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ: «Οι ΜΚΟ είναι γέννημα και εργαλεία των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων. Από αυτούς ιδρύονται και χρηματοδοτούνται (...) οι ΜΚΟ αποτελούν στηρίγματα του καπιταλισμού, προσπαθώντας να "στρογγυλέψουν" τη βάρβαρη φύση του και γι' αυτό χρηματοδοτούνται από βιομήχανους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες (...) Προωθούν τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τον εθελοντισμό σε ζητήματα Υγείας, Πρόνοιας, Προστασίας του Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πολιτικής. Θεωρούν φυσικό ότι το αστικό κράτος δίνει χρήμα και κίνητρα στο κεφάλαιο και, άρα, "δεν μπορεί να φροντίζει για όλα". Είναι ενδεικτικές οι συμφωνίες της "WWF" με την κυβέρνηση της ΝΔ για προστασία του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, των "Γιατρών του Κόσμου" με το "Θεαγένειο" Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κ.ά. Τέτοιες συνεργασίες ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη εισβολή του ιδιωτικού τομέα και του εθελοντισμού σε ευαίσθητους τομείς» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org