Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά

Σε ένα αποκριάτικο σκηνικό όπου έχουν θέση η δημιουργικότητα, η τέχνη, το παιχνίδι, η μουσική και ο χορός πραγματοποιείται την Κυριακή 27 Φλεβάρη η αποκριάτικη γιορτή της ΚΝΕ για παιδιά. Παιδιά και γονείς είναι προσκεκλημένοι σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρωινό στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 10 π.μ. εργαστήρι μάσκας και χαρταετού, στις 12.00 χοροθεατρική παράσταση «ο Αγησίλαγος» από ομάδα της ΚΝΕ, στις 12.30 αποκριάτικο ξεφάντωμα με γαϊτανάκι και πολλές πολλές εκπλήξεις...

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Εκδήλωση με θέμα «Ο επαναστατικός κομματικός Τύπος», διοργανώνει σήμερα Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα στην ΕΔΟΘ, η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση με θέμα «Η διαστρέβλωση της Ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Τρικάλων του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον». Θα μιλήσει η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, φιλόλογος - ιστορικός, πρόεδρος του Μουσείου Αμπελακίων της περιόδου 1940 - '49.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Νέα δίκη μαθητών στις 24 Φλεβάρη

Σε διήμερο μαθητικό ξεσηκωμό καλεί τους μαθητές της Χαλκίδας το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, στις 23 και 24 Φλεβάρη. Την επομένη της πανεργατικής απεργίας, διοργανώνεται συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια όπου παραπέμπονται σε δίκη συμμαθητές τους, επειδή αγωνίστηκαν για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία που θα απαντά στις ανάγκες τους.

Αυτή τη φορά, μαζί με τους 33 μαθητές από το 1ο Λύκειο (η δίκη των οποίων είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω αποχής των δικηγόρων), 38 ακόμα συμμαθητές τους από το ΕΠΑΛ δικάζονται με ανάλογες κατηγορίες. Οπως τονίζει σε ανακοίνωση - κάλεσμα προς μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας, «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ η κυβέρνηση, μαζί με το μαύρο μπλοκ του κεφαλαίου τσακίζει τις ζωές μας και τις ζωές των οικογενειών μας. Κατεβαίνουμε στο δρόμο με τους εργαζόμενους γονείς μας, με τους καθηγητές μας. Γιατί μάθημα θέλουμε να μας κάνουν οι αγωνιστές και όχι απεργοσπάστες καθηγητές».

Τους ενόχλησε το κάλεσμα στην απεργία

Καταγγελία οργανώσεων της ΚΝΕ για προσπάθεια παρεμπόδισης εξόρμησής της στο Γυμνάσιο - Λύκειο Τσοτυλίου Κοζάνης

Στελέχη της ΚΝΕ που περιόδευαν στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Τσοτυλίου Κοζάνης, καλώντας τους εργαζόμενους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση να λάβουν μέρος στην πανεργατική απεργία στις 23/2, δέχτηκαν την επίθεση ενός καθηγητή, ο οποίος έσκισε προκλητικά αφίσες της ΚΝΕ έξω από το σχολείο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καλέσει και την αστυνομία! Το περιστατικό έγινε χθες το πρωί και σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανώσεων Κοζάνης της ΚΝΕ: «Ολο το επεισόδιο. που ξεκίνησε με ένα ξερό και χωρίς επιχειρήματα "απαγορεύεται", δεν είναι πρωτοφανές. Είναι δείγμα του αυταρχισμού που προωθεί η πολιτική του Κεφαλαίου με μπροστάρη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το νέο σχολείο που αναγγέλλει».

Η ΚΝΕ καλεί «τον κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο στην εκπαίδευση να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα, όχι μόνο από τη στάση του κάθε καλοθελητή αλλά συνολικά με την κατάσταση που δημιουργείται και το φόβο της κυρίαρχης πολιτικής να κρατήσει μακριά από εργαζόμενους και μαθητές το κάλεσμα για ανυπακοή και τις θέσεις του ΚΚΕ».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Περιοδεία στους μαθητευόμενους του ΟΑΕΔ

Στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ για την οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας

Η εκμετάλλευση από την εργοδοσία των μαθητών στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ τέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΝΕ στα Γιάννενα στα πλαίσια της πεντάμηνης καμπάνιας για την οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας σε χώρους δουλειάς και μαθητείας. Στην περιοδεία παραβρέθηκε και μίλησε με τους μαθητές ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ζοφερές επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση αφού οι νέοι των σχολών μαθητείας αποτελούν μισοκαταρτισμένο, φτηνό, τζάμπα εργατικό δυναμικό στο όνομα της πρακτικής άσκησης, για τους εργοδότες. Μαθητευόμενοι αναφέρθηκαν σε υπέρβαση του ωραρίου από την προβλεπόμενη σύμβαση, πενιχρούς μισθούς και μεροκάματα. Η τακτική αυτή, σημείωσε ο Κώστας Κωτσαντής, ενθαρρύνεται από την πολιτική της κυβέρνησης για τον ΟΑΕΔ που αντί να στηρίζει τον άνεργο, ταΐζει τον εργοδότη! Κάλεσε τους μαθητές να παλέψουν για δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου και για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επισημάνθηκαν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και στις συγκοινωνίες για τη μεταφορά των μαθητών στις σχολές.

ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΑΕΙ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα εργασιακά του δικαιώματα

Την κατάσταση και τα προβλήματα του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) των ΑΕΙ αφορά η Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Πρωτούλης και Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Οι βουλευτές, στο κείμενο της Ερώτησης τονίζουν: «Οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα πλαίσια της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που έχει δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα ευρωενωσιακά επιτελεία δεκαετίες τώρα και οξύνεται με πρόσχημα την κρίση, επιχειρούν ισχυρό πλήγμα και στο Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των ΑΕΙ. Ηδη το ΕΕΔΙΠ είναι ελάχιστο για τις τεράστιες ανάγκες των Πανεπιστημίων. Με το νέο Νόμο-Πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ, ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα περνά στους Εσωτερικούς Κανονισμούς, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους όρους εργασίας τους.

Και σήμερα, οι αποδοχές των μελών ΕΕΔΙΠ είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τις σύγχρονες ανάγκες, ενώ από τις συντάξιμες αποδοχές έχουν αφαιρεθεί το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης εντός των Πανεπιστημίων, καθώς και η πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια. Η πολιτική της μισθολογικής και συνταξιοδοτικής συρρίκνωσης και στα μέλη ΕΕΔΙΠ, όπως σε όλους τους εργαζόμενους, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς του. Επιπλέον, σηματοδοτεί σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα σπουδών και στη λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, προκειμένου αυτά να προσανατολιστούν οργανικότερα στις στοχεύσεις των επιχειρήσεων. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικεύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, φέρνει ακόμα την άρση της μονιμότητας του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  • Να αυξηθούν οι μισθοί για το Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των ΑΕΙ, να ενσωματωθούν τα αναφερόμενα επιδόματα που δικαιούνται, προκειμένου απρόσκοπτα να επιτελούν το σύνθετο έργο τους καλύπτοντας όλες τις σχετικές ανάγκες.
  • Να διασφαλιστεί η μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική απασχόληση όλων των μελών ΕΕΔΙΠ, του λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα νέες θέσεις ΕΕΔΙΠ μόνιμης και σταθερής εργασίας, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες λειτουργίας των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.
«Καμιά ώρα χαμένη»

Σε περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας την Τρίτη στις 10 το πρωί και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη στην Ομόνοια, καλούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα γενικού παλλαϊκού ξεσηκωμού απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που, μία μέρα πριν την πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη, καλεί σε περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας. Η κινητοποίηση προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί της Τρίτης 22 Φλεβάρη και ήδη οι Γραμματείες του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχουν καλέσει σε μαζική συμμετοχή. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 και 23 Φλεβάρη πραγματοποιούν 48ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί.

«Το σχολείο της αγοράς, το "Πανεπιστήμιο ΑΕ", ξεδιπλώνεται από κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία. Με εργαλείο την "Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Εκπαιδευτικού Συστήματος", σχολείο και παιδεία δένουν με την αντιδραστική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, εμπορευματοποιούνται. Το ακόμα πιο ταξικό και διαφοροποιημένο σχολείο είναι εδώ. Η κρίση και το Μνημόνιο το φέρνουν με τη βία για τη λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς», σημειώνει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλώντας στην περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας και στη συγκέντρωση στις 23 Φλεβάρη στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ.

«Το ολοήμερο σχολείο με το διαφοροποιημένο πρόγραμμα, το πτυχίο κουρελόχαρτο του Πανεπιστημίου ΑΕ, οι νέοι συνάδελφοι συμβασιούχοι, οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, οι απλήρωτες και χωρίς σύμβαση καθαρίστριες, οι στεγνές από χρηματοδότηση σχολικές επιτροπές, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες για κανέναν και καμία. Τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν τέλος, όσο το κεφάλαιο παραμένει απείραχτο και όσο η αντίσταση του λαού δε δυναμώνει. Οι θυσίες ούτε τέλος, ούτε αποτέλεσμα έχουν για το λαό. Οι θυσίες που πιάνουν τόπο είναι αυτές του αγώνα!», τονίζουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλώντας: «Οχι άλλη αναμονή - καμία ώρα χαμένη».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κλαδικές συσκέψεις σήμερα και αύριο

Σήμερα για σχολές Υγείας και αύριο για καθηγητικές σχολές

Με σύσκεψη για τις σχολές Υγείας ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές κλαδικές συσκέψεις που διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με τη συμμετοχή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του Συλλόγου Σπουδαστών ΙΕΚ και άλλων ριζοσπαστικών συσπειρώσεων.

Στη σημερινή σύσκεψη, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα, θα παρευρεθούν επιτροπές αγώνα από τις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ των ΤΕΙ και σπουδαστές των αντίστοιχων ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ.

Αύριο, Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 3 το μεσημέρι, ακολουθεί η σύσκεψη για τις καθηγητικές σχολές. Θα παρευρεθούν επιτροπές αγώνα από τις Φιλοσοφικές Σχολές, τις Παιδαγωγικές Σχολές, τα τμήματα Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογικό, Χημικό, τη ΣΕΛΕΤΕ των ΤΕΙ και σπουδαστές παιδαγωγικών ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ.

Και οι δυο συσκέψεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγ. Φιλοθέης 5β (πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών).

Συγκεντρώσεις φορέων
  • Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Το "νέο" σχολείο της αγοράς και η δική μας απάντηση», συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα μια σειρά φορείς των περιοχών Βύρωνα, Καισαριανής και Παγκρατίου. Η εκδήλωση, που έχει στόχο την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, γίνεται στις 7 μ.μ., στο σχολικό συγκρότημα του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Δαμάρεως 65) και συνδιοργανωτές είναι: ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», οι Ενώσεις Γονέων Καισαριανής και 2ου Διαμερίσματος Αθηνών και Σύλλογοι Γονέων του Βύρωνα. Οι φορείς απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στις τοπικές ΕΛΜΕ, στα 15μελή μαθητικά συμβούλια των γυμνασίων και Λυκείων, σε σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων και συλλόγους γυναικών.
  • Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Πειραιά. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (4ος όροφος). Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι Ενώσεις και οι σύλλογοι Γονέων, η ΕΛΜΕ Πειραιά, δάσκαλοι, εργατικά σωματεία σύλλογοι Γυναικών-ΟΓΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, το ΜΑΣ και η ΠΑΣΕΒΕ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Σήμερα η κινητοποίηση στο Ναύπλιο

Με αφορμή την παρουσία της υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΜΑΣ, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Κρήτη όπου παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές προτάσεις για το νόμο - πλαίσιο
Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΜΑΣ, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Κρήτη όπου παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές προτάσεις για το νόμο - πλαίσιο
Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στο Ναύπλιο με αφορμή την παρουσία της υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, διοργανώνουν σήμερα η Γραμματεία Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, οι Επιτροπές αγώνα του ΤΕΙ Καλαμάτας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το ΔΣ σπουδαστών του ΤΕΙ Σπάρτης και η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Φιλελλήνων.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου που ξεκίνησε χτες εντάσσονται μια σειρά θέματα που αφορούν το νέο νόμο πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση για την ανώτατη εκπαίδευση, όπως τα θέματα διοίκησης των ιδρυμάτων, ζητήματα οργάνωσης των σπουδών και άλλα θεσμικά θέματα. Φαίνεται ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου, μετά την... αφορμή που δόθηκε με την υπόθεση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής και μάλιστα υπό τον εύγλωττο τίτλο «διαχείριση κρίσεων ασύλου». Στην ατζέντα της συζήτησης των πρυτάνεων είναι και θέματα προσωπικού και οικονομικά θέματα των ιδρυμάτων, καθώς έντονα είναι στην πλειοψηφία των ιδρυμάτων τα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού, καθυστέρησης στους διορισμούς εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, μείωσης πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες και γενικότερα προβλήματα οικονομικής... ασφυξίας λόγω των μεγάλων περικοπών στους προϋπολογισμούς τους.

Οι Γραμματείες και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ απέναντι σε όλα αυτά τονίζουν ότι «η κυβέρνηση με τη στήριξη ΝΔ, τρόικας, ΕΕ, αλλά και μερίδα καθηγητών και των Πρυτανικών αρχών είναι αποφασισμένη να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει να θυμίζει τη "δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση"» και καλούν τον κόσμο σε ξεσηκωμό.

  • Επίσης, σήμερα διοργανώνεται στην Καλαμάτα, στις 10.00 το πρωί, στην πλ. 23ης Μαρτίου, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και δυνάμεις του ΜΑΣ, κινητοποίηση με αφορμή τα αναμενόμενα εγκαίνια της σπουδαστικής εστίας από την υπουργό Παιδείας.
ΚΚΕ
Αντιπαλεύουμε συνολικά το νόμο - πλαίσιο

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, είχε χθες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γ. Μυλόπουλο και τον αντιπρύτανη του ιδρύματος Γ. Παντή, είχε χθες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, μετά από αίτημα της πρυτανείας στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνει στα πολιτικά κόμματα για τις θέσεις του Ιδρύματος απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις για νέο νόμο πλαίσιο στα ΑΕΙ.

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΑΠΘ παρουσίασαν τις θέσεις του ιδρύματος που όπως είπαν, διαμορφώθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις 40 Τμημάτων και τη λειτουργία 5 Επιτροπών της Συγκλήτου και επικεντρώνουν στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ, τη διοίκησή τους από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τη διατήρηση των Τμημάτων ως βασικών ακαδημαϊκών μονάδων.

Ο Ν. Σοφιανός από την πλευρά του επισήμανε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει συνολικά το κυβερνητικό σχέδιο, δε συμμετέχει στη «διαβούλευση», αντιπαλεύει σήμερα αυτή την πολιτική και θα αντιπαλέψει και την εφαρμογή του νόμου. Υπογράμμισε ως θέμα αιχμής σ' αυτή την πάλη την εναντίωση στη διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων που θα επιφέρει ο κυβερνητικός νόμος, αλλά και στο τσάκισμα των όποιων κατακτήσεων υπήρχαν στη φοιτητική μέριμνα, ενώ επισήμανε τις θέσεις του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ιδρύματα που δεν θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και που με κανέναν (άμεσο ή έμμεσο τρόπο δε θα εισβάλλουν σε αυτά οι εταιρείες).

Στη συζήτηση τέθηκαν και τα οικονομικά προβλήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζει μείωση κατά 33% στους προϋπολογισμούς του και η επιχορήγησή του σε αυτή τη φάση δεν καλύπτει ούτε τα πάγια ανελαστικά έξοδά του, ενώ επιπλέον αντιμετωπίζει μεγάλο χρέος στη Λέσχη σίτισης των φοιτητών.

ΛΑΡΙΣΑ
Ολοταχώς για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα από το ΜΑΣ ενόψει της εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα καλεί την ερχόμενη Δευτέρα η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο Τμήμα, με αφορμή την έλευση των εξωτερικών αξιολογητών που θα αξιολογήσουν το Τμήμα. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, η τμηματική συνέλευση που έγινε την περασμένη Τετάρτη, ήταν χαρακτηριστική της στάσης διαφόρων δυνάμεων.

Οπως αναφέρει, μετά την ενημέρωση για την αξιολόγηση του Τμήματος, η μοναδική τοποθέτηση που έγινε ήταν από τον εκπρόσωπο του ΜΑΣ ο οποίος τόνισε πως η αξιολόγηση είτε εξωτερική είτε εσωτερική γίνεται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι τις ανάγκες του λαού και αποτελεί λογοδοσία προς τις επιχειρήσεις. Δήλωσε ότι το ΜΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα και θα συνεχίσει πιο δυναμικά για να μην περάσει και να μη εφαρμοστεί αυτή η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η τοποθέτηση ενόχλησε, όπως ήταν φυσικό, καθηγητές που έχουν άμεση σχέση με διάφορα επιχειρηματικά προγράμματα. Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΜΑΣ, «στη γενική συνέλευση του Συλλόγου των φοιτητών που ακολούθησε, οι άλλες δυνάμεις αποκαλύφθηκαν: Η ΔΑΠ (ΝΔ) στήριξε με χέρια και πόδια την αξιολόγηση καθώς αποτελεί "πάγια" θέση της. Η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και ο "Ιός Βιοχημείας" (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) σε κοινό πλαίσιο που κατέβασαν, δήλωσαν ότι διαφωνούν στο ότι οι αξιολογητές είναι από το εξωτερικό».

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη στάση και τη δράση Καθηγητών, παρατάξεων που έχουν το ρόλο του ένθερμου συμμάχου της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - Τρόικας, της αντιδραστικής πολιτικής που υπηρετεί πιστά την πλουτοκρατία και μαυρίζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org