Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λασπόνερα

Την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές, στην - όχι και τόσο μακρινή - Αίγυπτο βρίσκεται «στα σπάργανα» ένα άλλο σκάνδαλο, με το ίδιο περίπου επίδικο. Εταιρείες κυβερνοασφάλειας καταγγέλλουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι μια εφαρμογή που διακινούσε επίσημα στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, δίνει τη δυνατότητα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συνομιλιών των χρηστών που την εγκατέστησαν. Ανάμεσα στους 10.000 που έκαναν χρήση της εφαρμογής, βρίσκονται και πολλοί από τους ηγέτες κρατών που πήραν μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη. Ο ...παρακολουθείσας του παρακολουθήσαντος, δηλαδή, με τα λογισμικά να προσαρμόζονται στις περιστάσεις και στα «θέλω» του πελάτη, είτε μιλάμε για επιχειρηματίες, είτε για μυστικές υπηρεσίες κρατών. Γι' αυτά τα σύγχρονα μέσα παρακολούθησης υποτίθεται πως η κυβέρνηση στην Ελλάδα θα έφερνε το νομοσχέδιο που τις προάλλες δόθηκε για διαβούλευση. Και τι λέει; Οτι «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται (...) μετά από πρόταση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους». Με άλλα λόγια, ορθάνοιχτες πόρτες και παράθυρα για αγοραπωλησίες λογισμικών παρακολούθησης, όπως αυτά που υποτίθεται ότι όλοι ξορκίζουν, με αφορμή τις αποκαλύψεις στη χώρα μας! Μιλάμε δηλαδή για βούρκο, που μόνο χειρότερος μπορεί να γίνει.

Κούρσα

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, τα κράτη της ΕΕ «επένδυσαν» το 2021 συνολικά 214 δισ. ευρώ σε «αμυντικές» δαπάνες. Μάλιστα, ο Οργανισμός τονίζει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια τα κράτη - μέλη θα χρειαστεί να ξοδέψουν τουλάχιστον 70 δισ. περισσότερα «ώστε να καλύψουν το έλλειμμα αμυντικών επενδύσεων και να αυξήσουν την ετοιμότητα της ΕΕ». Μπροστά στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζ. Μπορέλ, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει από κοινού αγορά «αμυντικού» εξοπλισμού της ΕΕ, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των πόρων, ανοίγοντας παράλληλα το ενδεχόμενο η ΕΕ να προσεγγίσει ενιαία τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας ώστε να κλείσει συμφωνίες με καλύτερους όρους. Η «κούρσα» των πολεμικών δαπανών δεν έχει σταματημό για τις κυβερνήσεις στην ΕΕ, την ώρα που ακρίβεια και φόροι τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Από την άλλη, πρόκειται για δαπάνες που δεν έχουν να κάνουν με την άμυνα, αλλά με τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς μεταξύ αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων να επιβληθούν στη διανομή της πίτας των αγωγών, των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Αυτό δείχνει άλλωστε και η απόφαση της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, μέχρι το 2025 να καταστούν «πλήρως λειτουργικά» τα σχέδια ταχείας ανάπτυξης των ευρωπαϊκών στρατευμάτων για τη «διάσωση και εκκένωση αμάχων» και τη «σταθεροποίηση περιοχών» ύστερα από περιόδους κρίσης, ώστε η ΕΕ να γίνει πιο αποτελεσματική στην «αυτοτελή» υπεράσπιση των μονοπωλίων της.

Με ποιανού...

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε ιδιωτική δομή προστασίας, που λειτουργεί κάτω από τον τίτλο της ΜΚΟ. Λίγες μέρες πριν, ένα άλλο περιστατικό, αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», είχε επίσης συγκλονίσει για την αγριότητά του, σε χώρο που φιλοξενούνται παιδιά με εισαγγελική εντολή. Τα δυο αυτά περιστατικά ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Την πλήρη απουσία ολοκληρωμένης κρατικής στήριξης και προστασίας στα παιδιά, είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε κακοποιημένα. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων σ' αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας είναι εγκληματική. Το κράτος εμφανίζεται απλά να «εποπτεύει» τους διάφορους επιτήδειους, που με την ταμπέλα της φιλανθρωπίας κάνουν μπίζνες με τα παιδιά, έχοντας ελεύθερο το έδαφος λόγω της απουσίας κρατικών δομών. Κι όταν το καπάκι ανοίξει και τα στόματα μιλήσουν, η κυβέρνηση και το κράτος εμφανίζονται ως αθώοι του αίματος και άμοιροι ευθυνών, ενώ οι ευθύνες είναι ολόδικές τους.

... τις πλάτες;

Με ποιανού τις πλάτες γιγαντώθηκαν ΜΚΟ που μονοπωλούν σήμερα την «προστασία» των παιδιών; Ποιος φταίει που τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ακατάλληλους χώρους φιλοξενίας παιδιών από κακοποιητικό περιβάλλον, χωρίς προσωπικό και χωρίς καμιά προοπτική να καταλήξουν σε κάποια άλλη κρατική δομή, κατάλληλη για τη διαβίωσή τους; Ποιος ευθύνεται για τη διαχρονική υποχρηματοδότηση της Πρόνοιας, που «παίρνει μπάλα» και χιλιάδες ανυπεράσπιστα παιδιά; Ας μην παριστάνει λοιπόν η κυβέρνηση ότι «πέφτει από τα σύννεφα» με τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών, τις οποίες μάλιστα αξιοποιεί για να ανακατέψει την τράπουλα των ΜΚΟ και να ξαναμοιράσει την πίτα της κρατικής στήριξης σ' αυτές. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από σύγχρονες δομές προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι να τα στοιβάζουν στα νοσοκομεία ή να τα παραδίδουν στα χέρια κάθε τυχάρπαστης ΜΚΟ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ