Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ

Από το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, η Οργάνωσή μας έδωσε πλάι στο Κόμμα σημαντικές μάχες. Βαδίζοντας προς το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, πρέπει να μας απασχολήσει το κρίσιμο θέμα της ισχυροποίησης της ΟΒ, προσπαθώντας συλλογικά να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες και ελλείψεις που παραμένουν, με οδηγό τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η προσυνεδριακή διαδικασία, δημιουργική περίοδος για όλη την Οργάνωση...

Η υποδοχή του «Οδηγητή» με τις Θέσεις, η διακίνησή του σε χιλιάδες νέους στην Αττική και όλη την Ελλάδα χέρι με χέρι, η διάδοση του συνθήματος του Συνεδρίου σε εκατοντάδες χώρους νεολαίας και η συζήτηση που τροφοδοτεί, είναι μια καλή αρχή για τους στόχους των Οργανώσεων στην ενεργοποίηση και συστράτευση περισσότερων νέων, στη γνωριμία, στη διάδοση των θέσεων της ΚΝΕ για όσα απασχολούν τη νεολαία, για να μαζικοποιηθούν οι αγώνες για τα όνειρα και τις ανάγκες της.

Η προσπάθεια μελέτης των Θέσεων, ιδιαίτερα για ένα μεγάλο τμήμα της Οργάνωσης που συμμετέχει πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία, η συζήτηση πάνω σε απορίες και προβληματισμούς που ενδυναμώνει όλη την ΟΒ, η επαφή ίσως και για πρώτη φορά με διάφορες πλευρές της δράσης ή των θέσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, η οργάνωση του ομαδικού διαβάσματος και η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, συνολικά η προσπάθεια να αφιερωθεί ουσιαστικός χρόνος στην εσωοργανωτική διαδικασία, είναι το δυναμικό στοιχείο που μπορεί να ενδυναμώσει την ΚΝΕ, να αποτυπωθεί ήδη από αυτές τις μέρες στο πολιτικό άνοιγμα, την αυτοπεποίθηση, τη βελτίωση της ικανότητας στην πολιτική αντιπαράθεση.

Αλλωστε, η συζήτηση για τον χαρακτήρα, τις θέσεις και τους σκοπούς της ΚΝΕ με χιλιάδες νέες και νέους, η προσπάθεια διακίνησης του «Οδηγητή» ήδη έδωσαν ώθηση στη μάχη της επιτυχημένης απεργίας στις 9 Νοέμβρη, όπως και στον πολύ μαζικό τριήμερο εορτασμό για τα 49 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, συνέβαλαν στη μαχητικότητα μελών και φίλων της Οργάνωσης. Τις επόμενες μέρες κορυφώνουμε αυτή την προσπάθεια, που θα τροφοδοτείται και θα τροφοδοτεί τη ζωντανή συζήτηση, την οργάνωση συσκέψεων και εκδηλώσεων για θέματα που ξεχωρίζουμε και για την οργάνωση της πάλης, τη συστράτευση περισσότερων στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης κ.λπ.

...με την ΟΒ στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ

Τα παραδείγματα πιο ουσιαστικής και τακτικής ιδεολογικής συζήτησης, βελτίωσης της εσωτερικής ζωής ορισμένων ΟΒ, που δίνουν ώθηση στο σχέδιο, στην ανάπτυξη δεσμών, στην πρωτοβουλία που ανοίγει δρόμους επικοινωνίας και κοινής δράσης με περισσότερους, ενισχύονται απ' τη συζήτηση των Θέσεων. Τώρα είναι ώρα να γίνει βήμα στη λειτουργία και δράση όλων των Οργάνων, με επίκεντρο τη στήριξη σε κάθε ΟΒ.

Αδύναμη στήριξη σημαίνει ότι δεν εξασφαλίζεται σταθερά από όλα τα όργανα συγκεκριμένη βοήθεια στην προσπάθεια ερμηνείας των εξελίξεων με ταξικό κριτήριο, στην ανάδειξη των θέσεων του ΚΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας, άρα και στον σχεδιασμό, στην κλιμάκωσή του, ώστε να υπηρετείται η καθημερινή δουλειά με την πολιτική του ΚΚΕ μέσα στους αγώνες για όσα απασχολούν τη νεολαία.

Σημαίνει να ξεπεράσουμε τη γενικόλογη συζήτηση για την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να σταθούμε στο «τι» και το «πώς» λένε και κάνουν για να ενσωματώνουν και να αποπροσανατολίζουν, στην πιο εύστοχη και με κατανοητά, απλά όσο γίνεται παραδείγματα, προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό. Αφορά τελικά τη βοήθεια στην κοπιαστική προσπάθεια πειθούς εκ μέρους κάθε μέλους της ΚΝΕ σε έναν κατά τ' άλλα παράλογο και ανορθολογικό, αλλά και σύνθετο και δυσνόητο καπιταλιστικό κόσμο. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολη δουλειά, απαιτεί συνδυασμό μελέτης και δράσης, καθημερινή επαφή με πολλούς, συζήτηση αυτής της πείρας συλλογικά στην ΟΒ.

Δεν λύνεται με επικλήσεις «να διαβάζουμε», χωρίς συγκεκριμένη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» μέσα στην ΟΒ, για να παρακινήσει έμπρακτα ή παίρνοντάς την ως δεδομένη, πόσο μάλλον που αφήνονται αναπάντητα ερωτήματα για όσα συμβαίνουν, για όσα λέμε και κάνουμε, για όσα διαχέει το σύστημα εναντίον της ιστορίας και προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος, του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα, εναντίον της σύγχρονης στρατηγικής του ΚΚΕ. Σημαίνει ότι, άθελά μας, αδυνατίζει η βασική προϋπόθεση και το πλεονέκτημα της ΚΝΕ ως Νεολαίας του ΚΚΕ για να δυναμώνει και να μεγαλώνει.

Γι' αυτό στις Θέσεις γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη του εξοπλισμού όλων των μελών της ΚΝΕ με τις σύγχρονες επαναστατικές επεξεργασίες του ΚΚΕ, ώστε να δυναμώνει η αντεπίθεση των κομμουνιστικών ιδεών στη νεολαία, κόντρα στο ρεύμα, στον συμβιβασμό και τον ρεαλισμό της υποταγής, κόντρα στην υπεροπλία του συστήματος σε χρήμα, υποδομές και επιτελεία στρατευμένων με το συμφέρον των αφεντικών, όλων των αντικομμουνιστικών αποχρώσεων και όλων των προσμίξεων.

Η διάθεση στην ΟΒ να ανέβει το επίπεδο της ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης, ο συγκεκριμένος, μαχητικός εξοπλισμός για κάθε θέμα που συζητάμε, εκφράζεται σταθερά. Η ευθύνη των Οργάνων μεγαλώνει, δηλαδή, καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό και πολλάκις εντοπισμένο. Ειδικά στις περιπτώσεις που αυτό εκφράστηκε πιο έντονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μας κόστισε σε μαχητικότητα και στη δυνατότητα της ΚΝΕ να διεισδύσει και να αποσπάσει περισσότερους νέους και νέες από την κυρίαρχη αστική ιδεολογία στον εκάστοτε χώρο παρέμβασης. Θέλουμε να γενικευτεί ο προβληματισμός όλων μπροστά στο Συνέδριο για το ποια συγκεκριμένα εμπόδια μας δυσκολεύουν στην καθημερινή πράξη και τι να κάνουμε για να βελτιωθούμε.

Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών για ΚΝΕ δυνατή παντού

Στο έδαφος της ιδεολογικής υπεροχής και της πρωτοπόρας δράσης θα καλλιεργούνται η αντοχή, η θέληση για προσφορά, η ανυποχώρητη στάση. Εδώ εδράζεται η απάντηση για μια σειρά προβλήματα που παραμένουν και όπως είναι λογικό, θα εκδηλώνονται με διαφορετικές αφορμές, με διαφορετικούς όρους και ένταση κατά περίπτωση, κατά χώρο, κατά Οργάνωση κ.λπ., όπως άλλωστε δυστυχώς συμβαίνει. Σε αυτήν τη βάση πρέπει να εξετάζουμε την πορεία επίλυσης προβλημάτων στη λειτουργία της Οργάνωσης, που δεν είναι σωστό να τα αποσπάμε από το κύριο θέμα της ανόδου της ιδεολογικής δουλειάς, ούτε να τα μετράμε και να τα κρίνουμε μόνο «ποσοτικά», π.χ. πόσο συχνά ή πόσο αραιά συνεδριάσαμε, συναντηθήκαμε κ.ο.κ.

Ετσι, θα γίνεται πιο στέρεη και η θετική επίδραση της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της στήριξης όλων των μελών της ΚΝΕ στα κάθε είδους προβλήματα της ζωής και της πάλης, οικονομικά, οικογενειακά, προσωπικά, υγείας, άλλα εμπόδια και πιέσεις, διλήμματα που προέρχονται από τη δουλειά ή από την οικογένεια κ.λπ., τα οποία εντείνονται μέσα στη σήψη του συστήματος και μας απασχολεί διαρκώς η ικανότητά μας να τα αντιπαλεύουμε συλλογικά και ατομικά. Ικανότητα που γνωρίζουμε ότι αφορά ένα διαχρονικό στοιχείο της «ταυτότητας» της ΚΝΕ, ώστε να αντεπεξέρχεται στην αποστολή της ως αιμοδότη του ΚΚΕ με νέες δυνάμεις.

Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία για να κερδηθεί ένας νέος με το ΚΚΕ δεν είναι «μια κι έξω», κι αυτό αφορά όλη την πορεία πριν την ένταξη στην ΚΝΕ, αλλά και τη διαρκή ωρίμανση αυτής της επιλογής, την εξέλιξη μέσα στην ΚΝΕ. Θα επιδρούν στη σκέψη τα πιεστικά διλήμματα που θέτει το σύστημα, σε συνδυασμό με τους όρους ζωής. Απαιτείται χτίσιμο προσωπικού δεσμού και εμπιστοσύνης, με πρακτική βοήθεια για την ένταξη στη δράση, την ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών, με ατομική στήριξη στην υλοποίησή τους, δηλαδή με ΟΒ ικανή να κλονίσει, να πείσει, να στρατεύσει νέους και νέες με την υπεροχή των κομμουνιστικών ιδεών, στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο, σχολή, γειτονιά.

Στον βαθμό που θα δυναμώνει η αυτοπεποίθηση όλων, θα δυναμώνει, επίσης, η πρωτοβουλία και θα ξεπερνιούνται πιο «φυσιολογικά» ορισμένα εμπόδια στον σχεδιασμό της παρέμβασής μας, που σήμερα φαίνονται μεγάλα, για παράδειγμα στο σχέδιο και έλεγχο της δράσης μιας ΟΒ με «λίγους» ή και «έναν», μέσα σε διαφορετικούς χώρους ή σε άλλους με αρνητικό συσχετισμό κ.λπ. Τελικά θα μπορεί να δυναμώνει και η αξιοποίηση των φίλων της ΚΝΕ, που σε γενικές γραμμές έως τώρα γίνεται συντεταγμένα κυρίως σε κεντρικές μάχες, όπως τα Φεστιβάλ, η Οικονομική Εξόρμηση, οι αρχαιρεσίες, καθώς ο σχεδιασμός μας κατά χώρο συχνά αδυνατεί να τους υποδεχτεί, να τους εξοπλίσει και να τους χρεώσει σαφή καθήκοντα με χρονοδιάγραμμα.

Ηδη λοιπόν κρινόμαστε στις βασικές κατευθύνσεις των Θέσεων.

Υπάρχουν σε όλες τις Οργανώσεις θετικά παραδείγματα που φωτίζουν τα παραπάνω. Επιδιώκουμε να γενικευτούν τώρα στην προσυνεδριακή συζήτηση, ώστε να βελτιωνόμαστε από σήμερα στη μάχη για την υπερκάλυψη των στόχων μας έως το τέλος του χρόνου, και έως το Συνέδριό μας.


Του
Ιάσονα ΦΑΝΟΥ*
*Ο Ι. Φανός είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ