Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οσκαρ αθλιότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κατά πολύ μαζικότερες ήταν οι φετινές πορείες για την 29η επέτειο του Πολυτεχνείου, τόσο στην Αθήνα, όσο στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σ' αυτές. Πολυπληθής και δυναμική ήταν η συμμετοχή της νέας γενιάς. Ξεκάθαρη ήταν και η κυριαρχία των αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων. Και, όμως, τα προχτεσινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων προτίμησαν να ρίξουν το βάρος τους -στον έναν ή άλλο βαθμό - στα μεμονωμένα επεισόδια που έκαναν οι ελάχιστοι κουκουλοφόροι προβοκάτορες, στην παρουσία της Μ. Τ. Πεϊνό, κλπ. Ανάμεσά τους, πρώτοι και χυδαιότεροι ο Γ. Λιάγκας (ΣΤΑΡ) και ο Ν. Ευαγγελάτος (ΑΛΤΕΡ), που είχε και τη βοήθεια του Ν. Κακαουνάκη. Αναμφισβήτητα τους ανήκει το όσκαρ της τηλεοπτικής αθλιότητας. Και σ' ανώτερα...

Χυδαίος αντικομμουνισμός

Πάντως, οι ελάχιστοι «αναρχικοί» προβοκάτορες και διάφοροι άλλοι χαφιέδες δεν έδωσαν μόνον προσχήματα στις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιήσουν χημικά και δακρυγόνα. Ούτε πρόσφεραν μόνο το απαραίτητο θέαμα στις τηλεοπτικές κάμερες, πετώντας μερικές μολότοφ και βάζοντας φωτιά σε μια στάση αστικού λεωφορείου. Ταυτόχρονα, με τα παραπάνω, έκαναν πολύμορφα φανερό και τον αντικομμουνισμό τους. Είτε με κάποια εμετικά συνθήματα, είτε με το μοίρασμα κάποιων χυδαίων και ανυπόγραφων προκηρύξεων. Μια απ' αυτές είχε τίτλο «Οι πράκτορες των Αμερικανών κατά τα αρχεία της ΚΕ του ΚΚΕ». Ακολουθούσαν οι φωτογραφίες του Μ. Βαφειάδη, του Ν. Πλουμπίδη, του Αλ. Γιωτόπουλου και του Δ. Κουφοντίνα και από κάτω σημειώνονταν: «Ο αγώνας ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας ενάντια στην εξουσία»...

Οπως καταλαβαίνετε, η αξιοποίησή των «γνωστών αγνώστων» είναι ολόπλευρη, σύνθετη και ανάλογα προσανατολισμένη. Οι «καθοδηγητές» τους γνωρίζουν πολύ καλά τους στόχους τους.

Οσοι έπαψαν να είναι ό,τι ήταν...

«"Αν ζούσε ο Τσε, θα ήταν γιάπης!", τάδε έφη ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης. Πράγματι - κι αν ζούσε ο Μίμης Ανδρουλάκης δε θα ήταν αμετροεπής! Καθ' ότι το "αν" στην Ιστορία ισχύει μόνον για τη γιαγιά μας (η οποία αν είχε καρούλια θά 'ταν περονόσπορος). Ομως, θα μου πείτε, είναι τόσον κολοκυθοκέφαλος ο κ. Ανδρουλάκης, ώστε να καταφεύγει στο "αν"; - όχι, βεβαίως!

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας καλός άνθρωπος που λέει εδώ και καιρό αυτά που θέλει (και χαίρεται) να ακούει η "νέα" δημοσιογραφία. Αυτά που της αρέσει να αναπαράγει, φτιάχνοντας όλο αυτό το πλιγούρι μέσα στο οποίο μπορούν να κάνουν καριέρα όλα αυτά τα παιδιά του "αν" της Ιστορίας. Ολοι εκείνοι που τους αρέσει να την εκδικούνται για αυτά που δεν ήταν οι ίδιοι ποτέ και που δεν μπόρεσαν ποτέ να γίνουν! Σ' αυτούς λοιπόν ας καταφεύγουν κι όσοι έπαψαν να είναι ό,τι ήταν. Είναι ένας τρόπος να γίνονται ευάρεστοι στα μορφώματα των αμορφώτων κι έτσι να (ελπί)ζουν ότι (επι)ζουν - νοιώθεται...».

Του Στάθη, από το χθεσινό «Ναυτίλο» του «Ελευθεροτυπία»).

Ο... ειρηνόφιλος Φίσερ

Δύο περίπου μήνες έχουν περάσει από τις εκλογές στη Γερμανία κι όπως όλοι, πλέον, έχουν καταλάβει, η τότε (προεκλογική) κατηγορηματική αντίθεση, στον πόλεμο κατά του Ιράκ, των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και των εταίρων τους «πρασίνων», έχει μετατραπεί στο πρόσφατο «ναι», για το γνωστό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τώρα περιμένουμε τα παραπέρα βήματα.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιείται στην Πράγα Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης των... ειρηνόφιλων «πρασίνων», Γ. Φίσερ, προτείνει την ισχυροποίηση και επίσημη πλέον θεσμοθέτηση του ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιου χωροφύλακα των «διατλαντικών αξιών», όπως λέει. «Η πρόληψη των κρίσεων είναι το ίδιο σημαντική με την αντίδραση στις κρίσεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Φίσερ. «Στην Πράγα δεν πρέπει να τεθεί μόνο θέμα στρατιωτικών ικανοτήτων» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελέσει ένα «σημαντικό στήριγμα ενός συστήματος διεθνούς συνεργασίας» και να εξελιχθεί σε μια «κοινωνία διατλαντικών αξιών». Και συνέχισε: «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή. Να εγκαταλείψουμε την ιδέα της αποκλειστικής στρατιωτικής επέμβασης σε συγκρούσεις και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ασφάλειας».

Οπως καταλαβαίνετε, οι λύκοι που φοράνε προβιά είναι, πολλές φορές, περισσότερο επικίνδυνοι από τους αμασκάρευτους.

Τα ιστορικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ», λοιπόν, η συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν. Τουλάχιστον έτσι τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και γενικότερα από την όλη υπόθεση δεν έλειψαν οι ...επικολυρικοί τόνοι.

Το ερώτημα, πάντως, για τον «ιστορικό» χαρακτήρα της επίσκεψης, είναι ...ποιος γράφει αυτή την ιστορία. `Η, αλλιώς, το πού πραγματικά παίρνονται οι αποφάσεις και ποιοι καθορίζουν τις εξελίξεις.

Πάντως η ...δράση του υπουργού Εξωτερικών συνεχίστηκε και με τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εκεί που τον ...έψεγαν για την ενασχόλησή του με την πολιτική, τώρα τον αναγορεύουν σε ύψιστο πολιτικό παράγοντα αναφορικά με το Κυπριακό.

Ο,τι μας βολεύει δηλαδή, και όποιος είναι αποφασισμένος να μας στηρίξει ...καλώς να έρθει.

ΑΔΥΝΑΤΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ να προχωρήσει στα μέτρα ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Οπως δήλωσε η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας (που δεν είναι πια και το ...υπόδειγμα φιλολαϊκότητας), η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα στο μέτρο, γιατί δεν έχει εξετάσει τους όρους ανταγωνισμού και τις επιπτώσεις στον καταναλωτή.

Αραγε, εδώ στην Ελλάδα, τα 'χουν εξετάσει όλα και οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης ζητάνε την ένταση των ρυθμών, προκειμένου να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην «απελευθέρωση» του τομέα της ενέργειας;

Εχουμε, πάντως, την εντύπωση ότι τίποτε, ουσιαστικά, δεν έχουν εξετάσει. Απλά, τα εδώ μεγάλα συμφέροντα βιάζονται πολύ, θέλουν κέρδη πολλά και γρήγορα και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τους τα παραχωρήσει, ιδιωτικοποιώντας το ...σύμπαν και αφήνοντας τους πάντες έρμαια της «ελεύθερης αγοράς».

Οσο για τα ανά τον κόσμο παραδείγματα επιπτώσεων, όπως τα ...μαύρα σκοτάδια του Λος Αντζελες πριν από λίγο καιρό, εξαιτίας «προβλημάτων» ανάλογης ιδιωτικής επιχείρησης, είναι μια μόνο περίπτωση, τ' ακούνε βερεσέ...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την επικοινωνία του κινήματος

Τι έμεινε σε έναν άνθρωπο, που κάθισε προχτές Κυριακή απαθής στον καναπέ του σπιτιού του και δε συμμετείχε στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία ή στην αντίστοιχη πορεία στο προξενείο στη Θεσσαλονίκη, που έγιναν για να τιμηθεί η 29η επέτειος από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου; Μα τι άλλο από τη «φλεγόμενη Αθήνα» και τη λιγότερο φλεγόμενη «Θεσσαλονίκη»! Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα κανάλια, - που έψαχναν εναγωνίως επεισόδια - κατάφεραν να περάσουν σε όλους εκείνους, και κυρίως τους εργαζόμενους και νέους, που κακώς δε βρέθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές, ότι «αυτοί που διαδήλωσαν ήταν λίγοι» και «πάλι η πορεία αμαυρώθηκε από επεισόδια», ενώ «η ψύχραιμη στάση της Αστυνομίας βοήθησε να μην επεκταθούν τα επεισόδια»...

Αυτό είναι λίγο - πολύ το μοτίβο που επιχειρήθηκε να καταγραφεί με κύριο στόχο να κρυφτεί, ξαναλέμε από την πλειοψηφία των μέσων, η μεγάλη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως νέων, που διαδήλωσαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην εμπλοκή στις νέες επεμβάσεις στο Ιράκ. Αυτή είναι η επικοινωνιακή πολιτική της κυρίαρχης τάξης που ελέγχει και τα ΜΜΕ. Είναι τυχαίο που και φέτος είχαμε το σκηνικό μερικών κουκουλοφόρων που κάνανε το σόου τους μπροστά στις κάμερες;

Αν αυτή η εξέλιξη, το θάψιμο ουσιαστικά της μεγάλης διαδήλωσης και η υπερπροβολή των «επεισοδίων», συνδυαστεί και με την κινδυνολογία για «έκτροπα» όλες τις προηγούμενες μέρες, μάλλον γίνεται ξεκάθαρο το τι επιδιωκόταν. Ταυτόχρονα αυτή τη χρονιά υπήρξε μπαράζ ρεπορτάζ και εκπομπών, όπου όλως τυχαίως ήταν όλοι οι πολιτικοί φορείς αλλά απουσίαζε το ΚΚΕ, που υποτίθεται εκπροσωπούνταν από τους... πρώην και όχι βέβαια από ενεργούς κομμουνιστές και σήμερα, που συμμετείχαν στην αντιδικτατορική πάλη και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Επίσης φέτος, ό,τι ζητάγανε χρόνια τώρα οι Αμερικανοί γκαουλάιτερ (εντολοδόχοι) και ο πρέσβης κ. Μίλερ πρόσφατα, επιχείρησε να το σπρώξει επίσης ένας... πρώην (Κ. Λαλιώτης) αρπάζοντας την ευκαιρία της «εξάρθρωσης της "17Ν"» προτείνοντας να μην πάει η πορεία στην πρεσβεία, αλλά να γίνει διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας.

Ομως και η φετινή μεγάλη πορεία στο μισητό σύμβολο του ιμπεριαλισμού, απέδειξε ότι παραμένει άσβεστη η φλόγα του Πολυτεχνείου για τα ανεκπλήρωτα οράματά του. Η επικοινωνιακή πολιτική του λαϊκού κινήματος είναι εκεί, στο δρόμο του αγώνα! Η φετινή μαζική διαδήλωση δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε και να προσπαθούμε κάθε μέρα, σε κάθε πτυχή της ζωής, να προβάλλουμε πιο ολοκληρωμένα τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα, τη λαϊκή συμμαχία και το μέτωπο, με ξεκάθαρο στόχο τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική - είτε προέρχεται από τους νεοφιλελεύθερους είτε από τους σοσιαλδημοκράτες - που εξυπηρετεί την πλουτοκρατία.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το ψέμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οτι θα χρησιμοποιούνταν μια αστυνομικού ενδιαφέροντος υπόθεση στην προσπάθεια συκοφάντησης του ΚΚΕ, μάλλον δεν το περιμέναμε. Εγινε, όμως, κι αυτό. Η υπόθεση αφορά στη σύλληψη τριών εφοριακών υπαλλήλων με την κατηγορία του χρηματισμού, μετά από σχετική καταγγελία του προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας. Γνωστός και μη εξαιρετέος Λαρισαίος δημοσιογράφος -για τον οποίο ο αντικομμουνισμός έγινε «έξις, δευτέρα φύσις» κι αποτελεί προσοδοφόρο «επάγγελμα»- ανακάλυψε ότι ένας εκ των τριών κατηγορουμένων είναι ...στέλεχος του ΚΚΕ. Περιχαρής για το «δημοσιογραφικό λαυράκι» έσπευσε να συγγράψει σχετικό σχόλιο στην εφημερίδα «Θεσσαλία της Δευτέρας» του Βόλου, στο οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι, ενώ οι κατηγορούμενοι ανήκουν σε άλλα κόμματα - όπως αναφέρει οι δυο στη ΝΔ κι ένας στο ΚΚΕ - εντούτοις αυτό είναι που «πληρώνει» το πολιτικό κόστος της υπόθεσης! Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι ουδείς εκ των τριών κατηγορουμένων έχει σχέση με το ΚΚΕ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να κάνει «κόκκινο από ντροπή» τον αντικομμουνιστή Λαρισαίο δημοσιογράφο...

... και η «λαδιά»

Δε θα χρειαζόταν, όμως, ν' ασχοληθούμε μ' ένα από τα πολλά αντικομμουνιστικά «κατορθώματα», του εν λόγω δημοσιογράφου, αν δεν υπήρχαν δυο «λεπτομέρειες» που κάνουν το όλο θέμα «ενδιαφέρον». Η πρώτη έγκειται στο γεγονός ότι ένας εκ των τριών κατηγορουμένων -ίσως ο ίδιος, που ο σχολιογράφος τον «χρεώνει» στο ΚΚΕ- είναι γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΝ και η δεύτερη ότι το αντικομμουνιστικό σχόλιο δημοσιεύεται σε εφημερίδα οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων του ΣΥΝ. Και, βέβαια, μακράν ημών η άποψη ότι η πολιτική τοποθέτηση ενός κατηγορουμένου για κάποια παράνομη πράξη βαρύνει πολιτικά το κόμμα στο οποίο ανήκει, αλλά ρωτάμε: Γιατί οι υπεύθυνοι της εφημερίδας δεν απευθύνθηκαν στο ΚΚΕ να ρωτήσουν και να διασταυρώσουν, αν ο εν λόγω κατηγορούμενος είναι στέλεχός του, πριν δημοσιευτεί το σχόλιο;

Μετά από όλα αυτά, φταίμε εμείς να «πονηρευόμαστε» ότι μπορεί και να πρόκειται για «λάθος επί τούτου»; Πολύ περισσότερο, που είναι γνωστό πως ανάμεσα στους παραμονεύοντες με το μολύβι, ή το μικρόφωνο στο χέρι, ν' αντιληφθούν κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πληγεί πολιτικά, ή ηθικά το ΚΚΕ, ανήκουν στο ΣΥΝ ή προέρχονται απ' αυτόν...

Ας το ψάχνουν πρώτα...

Στους νεολαίους της ΚΝΕ «χρέωσε» ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 την ένταση που προκλήθηκε στο Πολυτεχνείο την ώρα που κατέθετε στεφάνι στο μνημείο ο κ. Μεϊμαράκης εκ μέρους της ΝΔ, την Κυριακή το πρωί. Συγκεκριμένα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού ειπώθηκε ότι οι ΚΝίτες εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνου από τη ΝΔ.

Θα πρέπει να γνωρίζει όμως, το δημοσιογραφικό επιτελείο ή τουλάχιστον η διεύθυνση του σταθμού, ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε λύνουν με τέτοιους τρόπους τις διαφορές τους με τη ΝΔ. Ούτε της επιφυλάσσουν διαφορετική μεταχείριση από τον άλλο γνήσιο φορέα της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν λοιπόν, οι ΚΝίτες που εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνου από τη ΝΔ και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1, όταν λένε ορισμένα πράγματα δημόσια, να τα ψάχνουν πρώτα λίγο καλύτερα.

«Εθνος» και Πολυτεχνείο

Δεκαεφτά πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου περιείχε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» (16/11). Αλλά μέσα στους 17, η εφημερίδα δε βρήκε ένα άτομο να συμπεριλάβει, που να βρίσκεται σήμερα στο ΚΚΕ. Το γεγονός ότι στο φύλλο της εφημερίδας «Εθνος» υπήρχαν πρώην στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που όντως πρωταγωνίστησαν τότε στην εξέγερση, στο ελάχιστο δεν την απαλλάσσει από την παράλειψή της, όπως και από τις όποιες σκοπιμότητές της.

Φυσικά, η εφημερίδα «Εθνος» δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, γενικά, των ΜΜΕ, που εφάρμοσαν απέναντι στο ΚΚΕ την ίδια τακτική, όσον αφορά στο Πολυτεχνείο.

Σχετικές καταγγελίες έκανε ο «Ριζοσπάστης» και τις προηγούμενες μέρες. Απλώς, το ρεπορτάζ της παραπάνω εφημερίδας επιβεβαίωσε τον παραπάνω κανόνα, ο οποίος μας είναι γνωστό γιατί ισχύει... Και ο νοών νοείτω.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Το Πολυτεχνείο Ζει! Το σύνθημα αυτό φωνάχτηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην προχτεσινή μαζικότερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων. Και δεν είναι μια απλή παραδοχή, ούτε μια επετειακή διακήρυξη. Το Πολυτεχνείο ζει γιατί τα οράματά του παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα, τα αιτήματά του επίκαιρα, ο αγώνας αδικαίωτος. Το Πολυτεχνείο ζει γιατί υπάρχουν εκείνοι που συνεχίζουν το δρόμο του αγώνα, της αμφισβήτησης, της ρήξης.

Η περασμένη Κυριακή, η διαδήλωση και η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, το λαομίσητο σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των δεινών που έχει προκαλέσει στους λαούς όλου του κόσμου, δεν ήταν παρά ένας ακόμα σταθμός στους αγώνες του νεολαιίστικου, λαϊκού και εργατικού κινήματος της χώρας μας. Αυτούς τους αγώνες που τους διαπερνούν σαν κόκκινο νήμα και τους συνδέουν στην πάροδο των χρόνων κοινοί στόχοι, αιτήματα όπως το «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», το «Εξω οι βάσεις και οι ΗΠΑ», που και σήμερα, αποκτώντας ίσως ένα διαφορετικό περιεχόμενο και συμβολισμό, παραμένουν ζητούμενα και στόχοι πάλης.

Εχουν μεσολαβήσει 29 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Εχει επέλθει αλλαγή φρουράς στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Απέναντί του το λαϊκό κίνημα δεν έχει πια μια ανοιχτή στρατιωτική δικτατορία. Εχει μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τον ιμπεριαλισμό. Εξακολουθεί όμως, παρ' όλα αυτά, να έχει απέναντί του και αυταρχισμό και τρομοκρατία, πολιτικές που εξωθούν τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, πολεμοκάπηλους που δε διστάζουν να ξαναχαράξουν τα σύνορα με ανθρώπινο αίμα, όσο κι αν απαιτηθεί. Εχει, εν ολίγοις, όλα όσα αποδεικνύουν πως για «δημοκρατία» ούτε λόγος να γίνεται...

Γι' αυτό η φλόγα του Νοέμβρη καίει ακόμα στις καρδιές του λαού και της νεολαίας, όσων ξέρουν να τιμούν αυτούς που θυσιάστηκαν όπως τους αξίζει. Συνεχίζοντας τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα αύριο όπου το ψωμί και η παιδεία δε θα καθορίζονται από τον όγκο του πορτοφολιού που διαθέτει κανείς αλλά θα είναι απαράβατο δικαίωμα όλων, όπου η ελευθερία δε θα αποτελεί μια συνταγματική ακάλυπτη επιταγή, αλλά προϋπόθεση για την ολόπλευρη ανάπτυξη ανθρώπων και κοινωνιών. Για ένα αύριο χωρίς το ΝΑΤΟ να διαφεντεύει και να αιματοκυλά λαούς και χώρες.

Ο αγώνας του Νοέμβρη του '73 συνεχίζεται. Στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, ενάντια στους τρομονόμους και τον αυταρχισμό, για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για μόρφωση, δουλιά, Υγεία και Πρόνοια για όλους. Είναι παρών στην αντιιμπεριαλιστική πάλη. Στην προσπάθεια των κομμουνιστών για τη συγκρότηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου. Και είναι αυτοί οι αγώνες η ασπίδα για την απόκρουση όσων προσπαθούν να αλλοιώσουν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και να μετατρέψουν την εξέγερση σε μουσειακό έκθεμα. Και είναι δική μας η δέσμευση ότι αυτή την ασπίδα θα την κρατάμε ψηλά, με όποιο κόστος, για όσο χρειάζεται.

Προς το χαμό

Χρόνια το δόγμα σας

«γιες μεν»

και τ' αποτέλεσμα

μηδέν,

χρόνια αρχόντοι μας

«ουί»

και οι χασούρες μας

«σερί».

* * *

Χρόνια υπάκουοι

σαν ζα

κι όλοι μας ρίχνουν

καρπαζά

και όλο είμαστε

στο «πλην»

κι έχουμε φτάσει

στο «αμήν».

* * *

Νισάφι πλέον

και ντροπή,

ποιος επιτέλους

«νο» θα πει;

με τα «γιες μεν,

σε λίγο, αλιά,

θα πάει

ο τόπος μας καλλιά!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ