Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Κάλεσμα της ΚΝΕ στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

-- Πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ.

-- Εκδηλώσεις γνωριμίας με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του τόπου μας.

-- Δράσεις στο χώρο των μαθητών, μπροστά και στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα.

-- Αρθρο με αφορμή τη μείωση της ύλης της Ιστορίας στο Λύκειο.

Από την πρώτη μέρα στη σχολή και τη δουλειά να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Από περσινή κινητοποίηση των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ

Eurokinissi

Από περσινή κινητοποίηση των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ
«Είμαστε μαζί σου και είσαι ένας από εμάς!» Ετσι απευθύνεται η ΚΝΕ στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, με ανακοίνωσή της, που μοιράζει μαζικά στις σχολές, καλώντας τους να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται στις σπουδές και τη ζωή τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφε στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ,

Ηρθαμε στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ για να μάθουμε την ειδικότητά μας και να δουλέψουμε με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Στις περισσότερες σχολές αυτό που συναντάμε είναι απαρχαιωμένα εργαστήρια με ελλείψεις και βιβλία που απευθύνονται στην τεχνολογία άλλων εποχών. Η πρακτική λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά την εποπτεία από το υπουργείο, με απλήρωτες υπερωρίες, και αυτά τα λιγοστά χρήματα που παίρνουμε από τον ΟΑΕΔ είναι πολλές φορές καθυστερημένα. Είμαστε πολλοί. Ολοι εμείς αν ενωθούμε και παλέψουμε είμαστε μια τεράστια δύναμη. Από την πρώτη μέρα στη σχολή και τη δουλειά να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά. Γιατί έχουμε δικαίωμα να μάθουμε, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πρακτική πάνω στην ειδικότητά μας, να πληρωνόμαστε για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Γιατί δικαιούμαστε:

Δωρεάν κάρτα για τη μετακίνηση όλων των σπουδαστών.

Χρηματοδότηση για όλες τις σχολές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για σύγχρονα εργαστήρια στη βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας. Για να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Να μην πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για αναλώσιμα υλικά.

Ολοι οι σπουδαστές να μπορούμε να κάνουμε πρακτική άσκηση η οποία να είναι δεμένη με την ειδικότητά μας. Να αποτελεί, δηλαδή, διαδικασία για να μάθουμε την τέχνη μας και όχι να αξιοποιούμαστε από τους εργοδότες σαν τσάμπα εργατικά χέρια για όλες τις δουλειές. Να έχουμε ασφάλιση και πληρωμή, με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Κανένας σπουδαστής κάτω από 751 ευρώ.

Κανένα εμπόδιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Εχουμε τη δύναμη να τους το επιβάλουμε

Μας λένε ότι δεν έχουμε δικαιώματα γιατί είμαστε μαθητευόμενοι, να κάνουμε υπομονή, να είμαστε φρόνιμοι, γιατί όταν μάθουμε την τέχνη θα εξασφαλίσουμε τη ζωή μας. Την ίδια ώρα γενικεύεται η εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς, ακόμα και όσοι έκαναν κάτι δικό τους τώρα δυσκολεύονται, πολλοί κλείνουν. Ετσι εξασφαλίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από τη δουλειά μας στην πρακτική οι εργοδότες βγάζουν κέρδος. Κέρδος που γίνεται ακόμα πιο μεγάλο αφού το περισσότερο από αυτό που πληρωνόμαστε το δίνει ο ΟΑΕΔ στους εργοδότες. Δηλαδή, από λεφτά των γονιών μας και δικά μας.

Τα λένε αυτά γιατί θέλουνε να ρίχνουμε τις απαιτήσεις μας για όσα δικαιούμαστε, για τους όρους σπουδών, για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να περιπλανιόμαστε από την ανεργία στην ψευτοκατάρτιση, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, για ένα κομμάτι ψωμί και μετά πάλι στην ανεργία. Για να είμαστε απομονωμένοι στην πρακτική, φοβισμένοι απέναντι στις επιδιώξεις των εργοδοτών, ανοργάνωτοι. Για να μη διεκδικούμε, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά για τα αφεντικά, συνεχίζοντας ό,τι άφησαν στη μέση οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δυναμώνουμε την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες μας παντού, στις σχολές και τους χώρους δουλειάς.

Εκλέγουμε αγωνιστικά 3μελή και 7μελή.

Στα 3μελή και 7μελή συμβούλια να εκλέξουμε εκπροσώπους που θα μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, στη συζήτηση και κοινή δράση με σπουδαστές από άλλες σχολές του ΟΑΕΔ. Με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε τμήμα, ειδικότητα και σχολή. Να αναπτύξουν δραστηριότητα που θα αγκαλιάζει τη ζωή μας. Να συζητάνε τακτικά, για όλα όσα αφορούν τη σχολή και την πρακτική. Με τη συμμετοχή και τη στάση μας να μην επιτρέψουμε να είναι υποχείρια του διευθυντή, με σκοπό να μας έχουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Γραφόμαστε στο Σωματείο μας!

Σε καλούμε να γραφτείς στο Σωματείο σου, να μην είναι κανείς μόνος του στην πρακτική. Υπάρχει δρόμος στην οργάνωση και τον αγώνα με τους συναδέλφους σου στη σχολή και τη δουλειά. Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ και τα Σωματεία που συσπειρώνονται και παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, κόντρα στις απαιτήσεις των εκμεταλλευτών, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που τις στηρίζουν.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να κάνουμε τα δικά μας!

Θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα

Το μάθημα της οργάνωσης και του αγώνα, της αλληλεγγύης, της δύναμης που έχουν οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι όταν είναι μια γροθιά. Οταν απορρίπτουν την αυταπάτη του ατομικού "βολέματος".

Ανοργάνωτους μας θέλει το σύστημα και η εργοδοσία για να είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς, για να μας καταπατούν δικαιώματα.

Ψηλά το κεφάλι

Η ΚΝΕ ήταν και θα είναι μαζί σου στον αγώνα

Ελα μαζί μας, γνώρισε την ΚΝΕ.

Η γνώση, η σκέψη και η συμβολή ΟΛΩΝ μας είναι όρος για να δυναμώσει η αντίσταση στα χειρότερα που ετοιμάζουν. Ελα να παλέψουμε για μια ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και ανασφάλεια. Με προβάδισμα στην ολόπλευρη μόρφωση, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Μάθε την αλήθεια! Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου και θα περιλαμβάνει: Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό πόλεμο», από τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και έκθεση φωτογραφίας και άλλου υλικού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Οργάνωσης αποφάσισε να διακινήσει πλατιά μέχρι και τη μέρα πραγματοποίησής της την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο», φιλοδοξώντας το σύνολο των μελών και φίλων της Οργάνωσης να την προμηθευτούν και να τη μελετήσουν. Παράλληλα, για την πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης το Περιφερειακό Συμβούλιο δρομολογεί πούλμαν στις 17.30 από τα παρακάτω σημεία: Παλατάκι Χαϊδαρίου, Μπαρουτάδικο Αιγάλεω, Μετρό Ανθούπολη Περιστέρι, πλατεία Καράβου Μενίδι.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Αθήνας καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να πάρουν μέρος στην εκδήλωση ιδιαίτερα σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει το θράσος να εμφανίζεται ως «υπερασπιστής» αυτού του ηρωικού αγώνα με τελικό σκοπό να ξεπλύνει τη δική της βρώμικη δουλειά και τις τεράστιες υπηρεσίες που προσφέρει στο σύστημα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαστρεβλώσει, να αμαυρώσει, ακόμα και να καπηλευτεί λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. «Οι σημαίες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ δεν μπαίνουν δίπλα στις σημαίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που διεξάγουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τσακίζουν εργατικά δικαιώματα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις σηκώνει ψηλά! Ο ηρωικός αγώνας της Εθνικής Αντίστασης και μετέπειτα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας δεν μπαίνει στο μουσείο, αλλά αποτελεί πηγή έμπνευσης και άντλησης χρήσιμων συμπερασμάτων για τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε και δίνουμε σήμερα. Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός», τονίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΙΩΝ
Ιστορικοί περίπατοι για μαθητές με αφορμή την απελευθέρωση της πόλης

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Πατραίων και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται ιστορικοί περίπατοι για μαθητές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 72 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από το ναζιστικό ζυγό. Οι ιστορικοί περίπατοι περιλαμβάνουν διαδρομές ιστορικής σημασίας, από την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και της απελευθέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος, με αφετηρία τα Ψηλά Αλώνια, όπου η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η αντιδήμαρχος των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, ενημέρωσαν μαθητές του Γυμνασίου Σαραβαλίου, για τον απαγχονισμό των 11 Πατρινών από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 8 Μάη του 1944.

Επόμενος σταθμός του ιστορικού περιπάτου ήταν η διασταύρωση των οδών Γερμανού και Ηλείας όπου έγινε αναφορά στον ΕΛΑΣίτη λοχία Γιώργο Ράμο και τον ΕΠΟΝίτη Ορέστη Βασιλακόπουλο, που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση της Πάτρας.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, το χώρο των πρώην φυλακών Μαργαρίτη (στο σημείο σήμερα υπάρχει πολυκατοικία) όπου οι κρατούμενοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν την καθημερινή ζωή τους με πλούσια δραστηριότητα, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, και έκδοση εφημερίδας με ενημερωτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε στον Παντοκράτορα, όπου οι αντάρτες κατόρθωσαν να στήσουν πολυβόλο στο καμπαναριό της εκκλησίας, περικυκλώνοντας ταυτόχρονα τους οχυρωμένους στο Κάστρο Γερμανούς κατακτητές υποχρεώνοντάς τους σε υποχώρηση μετά από συντονισμένη επίθεση.

Ανάλογος ιστορικός περίπατος, με τους μαθητές του Γυμνασίου Σαραβαλίου, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλου, ξεκινώντας από την περιοχή της Δροσιάς. Στη συνέχεια, στην πλατεία Ελευθερίας ενημερώθηκαν για το μπλόκο των Προσφυγικών και τον Καπετάν Νικήτα, πέρασαν από τα Ψηλά Αλώνια και κατέληξαν στον Παντοκράτορα.

Στον πολυχώρο «Μικρόβιο - Γ. Βουβαλέας» στην Καλαμάτα

Στο κατάμεστο πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ «Το Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;», της Δήμητρας Πέτρουλα, παρουσία της ιδίας της συγγραφέως. Μέσα από την παρουσίαση, δόθηκε το ιστορικό περίβλημα της εποχής στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, τα χρόνια της Αντίστασης και του Εμφυλίου, ο τιτάνιος αγώνα του ΔΣΕ σε όλη τη χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο. Στη συζήτηση παρενέβη και η συγγραφέας, που απάντησε σε ερωτήσεις και εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε ύστερα από πολλά χρόνια να γράψει για την ιστορία της οικογένειάς της.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του πολυχώρου δημιουργίας «Το Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» για το μήνα Οκτώβρη συνεχίζεται ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ludlow: Οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» του Λ. Βαρδαρού.
  • Το Σάββατο 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση - αφιέρωμα «Ο ΔΣΕ μέσα από τις σελίδες των λογοτεχνών μαχητών του». Ομιλία από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ανάγνωση αποσπασμάτων από βιβλία γραμμένα μέσα στη φωτιά της μάχης.
  • Την Τετάρτη 26 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., προβολή της ταινίας «Ταξισυνειδησία» του Κ. Βάκκα.
ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο αφιερωμένο στη νικηφόρα Μάχη της Νάουσας

Διήμερο εκδηλώσεων οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια ίδρυσης του ΔΣΕ (Οκτώβρης 1946), το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στη Νάουσα. Το διήμερο εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένο στη νικηφόρα Μάχη της Νάουσας (Γενάρης του 1949) και θα κορυφωθεί με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, όπου θα μιλήσει ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Για τη διαμονή θα διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων Νάουσας.

Από τις 8 Γενάρη του 1949, η 10η Μεραρχία του ΔΣΕ αποτελούμενη από τις 18η, 14η και η 103η Ταξιαρχίες, συνολικής δύναμης 2.438 μαχητών και μαχητριών, κύκλωσαν αθόρυβα και γρήγορα τη Νάουσα, καταλαμβάνοντας θέσεις γύρω από την πόλη και κόβοντας τα περάσματα για τις ενισχύσεις του εχθρού. Στις 10 και τις 11 Γενάρη βάλλεται παραπλανητικά από τμήματα του ΔΣΕ η πόλη της Εδεσσας, ενώ το βράδυ της 11ης Γενάρη εκδηλώνεται η επίθεση στα υψώματα γύρω από τη Νάουσα και δυνάμεις του ΔΣΕ μπαίνουν μέσα στην πόλη. Το ξημέρωμα της 12ης Γενάρη βρίσκει τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού ταμπουρωμένες σε συγκεκριμένα κτίρια της πόλης και μέχρι το απόγευμα κρατούν δυνάμεις μόνο μέσα στο εργοστάσιο Λαναρά, όπου ήταν και η έδρα του κυβερνητικού στρατού στην πόλη. Στις 13 Γενάρη εξουδετερώνονται και αυτές οι δυνάμεις. Το απόγευμα της 14ης Γενάρη άρχισε με τάξη ο υποχωρητικός ελιγμός των δυνάμεων του ΔΣΕ μέχρι τις 18 Γενάρη όπου τα τμήματα του ΔΣΕ επέστρεψαν στις βάσεις τους. Η σημασία της επιχείρησης και της μάχης ήταν μεγάλη καθώς, για πρώτη φορά, ο ΔΣΕ κατέλαβε ολοκληρωτικά μια πόλη και την κράτησε όσο θεώρησε πως ήταν απαραίτητο.

Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα κυκλοφορήσει στο διήμερο
Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα κυκλοφορήσει στο διήμερο
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ περιλαμβάνει:

  • Σάββατο, 29 Οκτώβρη: Αθλητικές δραστηριότητες. Οργανωμένη ξενάγηση των συμμετεχόντων στα εργοστάσια Λαναρά, το τελευταίο σημείο της πόλης που κατέλαβε ο ΔΣΕ. Μουσικοθεατρική παράσταση τραγουδιών που συνδέθηκαν με τον αγώνα του ΔΣΕ. Λαϊκό γλέντι.
  • Κυριακή, 30 Οκτώβρη: Πορεία στους δρόμους της Νάουσας. Θα ξεκινήσει από το Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ, και θα καταλήξει σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση προς τιμήν της μάχης της Νάουσας, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο χώρο του διημέρου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τη νέα έκδοση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τη μάχη της Νάουσας.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσια δραστηριότητα με εκδηλώσεις, μαθήματα και πολιτιστικές ομάδες...

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μέχρι τα μέσα Νοέμβρη

Πλούσια είναι η δραστηριότητα για το επόμενο διάστημα στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλ. Βικτωρία). Μαθήματα, πρόβες πολιτιστικών ομάδων, προβολές και βιβλιοπαρουσιάσεις...

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Εκδηλώσεις

Παρασκευή 21/10, 18.00 - 20.00: «Παίζω και δημιουργώ» - μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε! Πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων Δημοτικού.

Τρίτη 25/10, 19.30: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου «Μακρονησιώτικα» από την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του Κόμματος. Θα ακολουθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας», του Ολιβιέ Ζισουά, που ζωντανεύει μνήμες εξορίας από την Μακρόνησο.

Πέμπτη 3/11, 19.30: Πέντε μουσικοί διαφορετικών καταβολών (κλασική, τζαζ, μπλουζ, λαϊκή, παραδοσιακή) συναντήθηκαν με σκοπό να αποδώσουν το θέμα «Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο». Ετσι προκύπτει το μουσικό σχήμα «Πυξίδα» και ο προσωπικός του ήχος (Ζαγαρέλος Λεωνίδας φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα, Λιάσκος Δημήτρης φλάουτο, φλογέρες, Μαλακατές Περικλής φωνή, μπάσο, Μωραΐτης Αποστόλης φωνή, ούτι, κιθάρα και Τσιμπλάκης Βαγγέλης ντραμς, κρουστά).

Παρασκευή 4/11, 19.00: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Μνήμες της πέτρας και της σιωπής» του Γιώργου Μπίμη. Παρουσιάζει η Ευτυχία Μπίμη. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Πέππας. Θα ακουστούν τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού και της Εύας Φάμπα σε στίχους του Γιώργου Μπίμη. Ζωντανά θα παρουσιαστούν τραγούδια του συνθέτη Αλέξανδρου Χατζηνικολιδάκη σε στίχους Γιώργου Μπίμη. Στο μπουζούκι ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Σάββατο 12/11, 18.30: «Οι μουσικοί της Βρέμης» από την ομάδα «Τρομπετίνι», παράσταση για παιδιά 4 - 7 ετών.

Κυριακή 13/11, 19.30: «Το καπνισμένο τσουκάλι». Παρουσίαση του έργου του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από το Λαϊκό Φροντιστήριο της Ηλιούπολης.

Μαθήματα και πρόβες

Στις αρχές Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες συναντήσεις για τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, αλλά και για τα μαθήματα μουσικής που πραγματοποιούνται στο Στέκι.

Σάββατο 5/11, 20.00: Συνάντηση της Ομάδας Σύγχρονου Χορού της ΚΝΕ.

Κυριακή 6/11, 18.00: Συνάντηση της Θεατρικής Ομάδας. 19.00: Συνάντηση της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών, της Χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού και του Σχήματος Παραδοσιακής Μουσικής της ΚΝΕ.

Σάββατο 12/11, 13.00: Συνάντηση των Μουσικών Σχημάτων της ΚΝΕ (σύνολα κλασικής μουσικής, λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα, ροκ, έντεχνο, τζαζ σχήμα).

Κυριακή 13/11, 17.00: Συνάντηση μαθητών για τα μαθήματα μουσικής (κλασική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητική, θεωρία μουσικής). Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται έως τις 5 Νοέμβρη.

  • Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Η είσοδος είναι δωρεάν σε όλες τις δραστηριότητες.

Κοντά στα προσφυγόπουλα...

Παραδόθηκε στον καταυλισμό του Ελληνικού το πρώτο μέρος των σχολικών ειδών που είχαν συγκεντρωθεί στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας μεταφέρουν σακούλες με σχολικά είδη στα προσφυγόπουλα στο Ελληνικό
Μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας μεταφέρουν σακούλες με σχολικά είδη στα προσφυγόπουλα στο Ελληνικό
Ενα μέρος της βοήθειας που συγκεντρώθηκε στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με γραφική ύλη για τα παιδιά των προσφύγων, παραδόθηκε την περασμένη Κυριακή στην άτυπη δομή του Ελληνικού.

Θυμίζουμε ότι στο «Μικρόκοσμο» του Φεστιβάλ, το νέο χώρο που λειτούργησε φέτος για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου, συγκεντρώνονταν τετράδια, μολύβια και άλλα σχολικά είδη για να παραδοθούν σε προσφυγόπουλα. Η ανταπόκριση των μαθητών επισκεπτών του «Μικρόκοσμου» σε αυτό το κάλεσμα ήταν αξιόλογη: Συνολικά συγκεντρώθηκαν 510 τετράδια, 300 μαρκαδόροι, 650 ξυλομπογιές, 830 μολύβια, 520 στιλό και άλλα είδη.

Ενα μέρος αυτών των υλικών έφτασε την περασμένη Κυριακή στον προορισμό του και μάλιστα παραδόθηκε στα προσφυγόπουλα από τα ίδια τα παιδιά. Συγκεκριμένα, μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και που φέτος παρουσίασε τη δική της παράσταση στο «Μικρόκοσμο» του Φεστιβάλ, συναντήθηκαν την Κυριακή στο Ελληνικό και παρέδωσαν εκεί στα προσφυγόπουλα τετράδια, μολύβια και χρώματα, ενώ κάθισαν μαζί με τα παιδιά των προσφύγων, ζωγράφισαν μαζί και αντάλλαξαν ζωγραφιές. Ανάμεσα στα πράγματα που παρέδωσαν ήταν και ένα βότσαλο που είχε φιλοτεχνήσει ένας μικρός επισκέπτης του «Μικρόκοσμου» γράφοντας πάνω το στίχο του Γιάννη Ρίτσου «Το όνειρο κάθε παιδιού είναι η ειρήνη»...

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το σχολείο που έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι πρόσφυγες για τα παιδιά τους μέσα στο χώρο που παραμένουν, στο Ελληνικό, με τους τοίχους στολισμένους με τις ζωγραφιές, τις χειροτεχνίες και τα μηνύματα των μικρών προσφυγόπουλων στις γλώσσες τους αλλά και στα Αγγλικά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ειπώθηκε, ότι η όποια προσπάθεια για μόρφωση στο συγκεκριμένο χώρο - που δε θεωρείται επίσημη «δομή φιλοξενίας» - γίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους τους πρόσφυγες και δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση για το αν θα ενταχθούν κάποια στιγμή τα δεκάδες παιδιά που μένουν εκεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση. Κάποιες λίγες οικογένειες με δική τους πρωτοβουλία έχουν εγγράψει και μεταφέρουν τα παιδιά τους με δική τους ευθύνη σε διαπολιτισμικά σχολεία στον Αλιμο, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα μέσα στο σχολείο της «άτυπης δομής».

Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας που επισκέφτηκαν το Ελληνικό, συζήτησαν για τους λόγους που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς, ενώ προβληματίστηκαν βλέποντας από κοντά τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν σήμερα οι πρόσφυγες στη χώρα μας.

«Το καπλάνι της βιτρίνας» και πάλι μαζί μας...

  • Την Κυριακή 23 Οκτώβρη, η παράσταση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ
  • Νέες παιδικές ομάδες θεάτρου, χορού και εικαστικών θα λειτουργήσουν φέτος

Στιγμιότυπο από την παράσταση που παρουσιάστηκε στο 42ο Φεστιβάλ
Στιγμιότυπο από την παράσταση που παρουσιάστηκε στο 42ο Φεστιβάλ
Η παιδική θεατρική παράσταση, που παρουσιάστηκε φέτος στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», βασισμένη στο γνωστό κι αγαπημένο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας», θα παρουσιαστεί, για άλλη μια φορά, την ερχόμενη Κυριακή, 23 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Την παράσταση παρουσιάζει μια ομάδα 11 παιδιών, από 8 - 9 έως 13 - 14 χρόνων, που δούλεψαν περίπου ένα χρόνο μαζί πάνω στο έργο, υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού Ελεάνας Γρηγορίου και με τη συμβολή στα σκηνικά της Αννας Λυκούδη, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οπως εξάλλου είχε ειπωθεί και στο Φεστιβάλ, η ομάδα αυτή θα συνεχίσει τη λειτουργία της και θα μεγαλώσει δίνοντας ραντεβού και για νέες παραστάσεις. Ετσι, η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα σε μικρούς μαθητές να συμμετάσχουν στη θεατρική και τις άλλες παιδικές καλλιτεχνικές ομάδες που θα λειτουργούν και φέτος στο Στέκι της ΚΝΕ. Το κάλεσμα αφορά μαθητές του Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου. Οι παιδικές ομάδες που θα λειτουργήσουν φέτος είναι: Θεάτρου, χορού και εικαστικών.

Η πρώτη συνάντηση όλων των παιδικών ομάδων θα γίνει την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 18.00, στο Στέκι (Τροίας 36). Για πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με e-mail στο steki@kne.gr ή τηλεφωνικά στο 210.8823.674.

Με αφορμή τη μείωση της ύλης της Ιστορίας στο Λύκειο

Το υπουργείο Παιδείας, μετά τα 20άρια του πρωθυπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχει σίγουρα εξασφαλίσει άριστα στο διδακτορικό στην τέχνη της κοπτοραπτικής!

Αφού έκοψε και έραψε τα ωρολόγια προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου...

Αφού έκοψε και έραψε τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κλείνοντας ή συγχωνεύοντας τμήματα, αυξάνοντας τα διδακτικά ωράρια των εκπαιδευτικών (3ωρο υπευθύνων εργαστηρίων) και διευρύνοντας τις αναθέσεις μαθημάτων στους διάφορους κλάδους της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης... Αφού έκοψε χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών...

Ερχεται να εφαρμόσει τη γνώριμη αυτή τέχνη της κοπτοραπτικής και στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στις οδηγίες διδασκαλίας και τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη στα μαθήματα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Στο θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας μονοπωλεί την επικαιρότητα. Αλλοτε όλοι ασχολούνται με τις αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Αλλοτε όλοι ασχολούνται με την περικοπή των ωρών διδασκαλίας στα Αρχαία. Τώρα η επικαιρότητα έχει στραφεί στις αλλαγές της διδακτέας ύλης στο μάθημα της Ιστορίας της Α' Λυκείου.

Το υπουργείο αφαιρεί μέρος της ύλης της Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου, όπως ο Κυκλαδικός και Μινωικός Πολιτισμός, ενώ άλλα κεφάλαια ορίζει να διδάσκονται συνοπτικά. Υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που γίνονται έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τη μελέτη όλων των σημαντικών ιστορικών φαινομένων της περιόδου του Αρχαίου Κόσμου από την προϊστορική περίοδο μέχρι και την εποχή του Ιουστινιανού.

Είναι γεγονός ότι η ύλη της Ιστορίας της Α' Λυκείου δύσκολα «έβγαινε» στα περισσότερα σχολεία, με συνέπεια οι μαθητές να μην μπορούν να αντιληφθούν την πορεία των ιστορικών γεγονότων και τη διασύνδεσή τους, αφού τελικά πήγαιναν στη Β' Λυκείου χωρίς να έχουν φτάσει στο σημείο από το οποίο ξεκινάει το περιεχόμενο της επόμενης τάξης. Η απάντηση, όμως, σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι το «κόψιμο» σελίδων από το υπάρχον βιβλίο Ιστορίας. Χρειάζεται η έκδοση νέων βιβλίων, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ώρες διδασκαλίας και την πείρα των εκπαιδευτικών, που έχουν καταγράψει τις δυσκολίες που συναντούν κατά τη διδασκαλία του μαθήματος στην τάξη. Με την απόφασή του, το υπουργείο τελικά οδηγεί τους μαθητές στην ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Η περίοδος που εξετάζεται στην Α' Λυκείου είναι η απαρχή του ελληνικού πολιτισμού, που όμως σηματοδοτεί αξίες και ιδανικά που ξεπερνούν τα σύνορα του ελληνικού κόσμου και έχουν πανανθρώπινο χαρακτήρα, άρα συμβάλλουν στη συνολική διαπαιδαγώγηση των νέων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ολοκληρωμένες και συνειδητοποιημένες προσωπικότητες.

Επίσης, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η περίοδος αυτή, δηλαδή του Αρχαίου Κόσμου, έχει διδαχθεί στους μαθητές στο Δημοτικό και την Α' Γυμνασίου. Αυτό είναι γεγονός, όμως ξεχνά το υπουργείο ότι τα ίδια γεγονότα διδάσκονται με άλλους όρους σε παιδιά 8 και 9 ετών, με άλλους όρους σε παιδιά 12 ετών και με άλλους όρους στους νέους των 15 ετών. Ο βαθμός ωριμότητας αλλάζει και η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται και να ξαναδιδάσκεται, για να αντιλαμβάνεται ο μαθητής κάθε φορά αυτό που η ηλικία του επιτρέπει. Χωρίς τον εμπλουτισμό της προηγούμενης γνώσης με πιο σύνθετες έννοιες, όσο ο μαθητής ωριμάζει, κινδυνεύουμε να θυμούνται οι νέοι την Αρχαία Ιστορία από τη μυθολογία των κόμικς, από τις διαστρεβλωμένες αποδόσεις της χολιγουντιανής βιομηχανίας ή από τις αντιδραστικές και επικίνδυνες ερμηνείες παλαιότερων και δυστυχώς σύγχρονων φασιστοειδών, που διεκδικούν το μονοπώλιο στην υπεράσπιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Η διδασκαλία του Αρχαίου Κόσμου πρέπει να διασφαλίζεται μέσα στα σχολεία από τους φιλολόγους, με τρόπο που πραγματικά να αναδεικνύει τις αξίες και τον πλούτο που ανέδειξε στην εποχή του ο Αρχαίος Κόσμος και να θωρακίζει τους νέους απέναντι στην αμάθεια και την αμορφωσιά, απέναντι στο δηλητήριο του εθνικισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας, που στις μέρες μας κερδίζουν έδαφος.

Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζονται νέα βιβλία, καθηγητές, σύγχρονες υποδομές και βέβαια ένα συνολικό διαφορετικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, που θα βάζει μπροστά τις μορφωτικές ανάγκες του λαού και δε θα υπηρετεί τις δημοσιονομικές περικοπές που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και οι οικονομικοί και πολιτικοί τους προϊστάμενοι, σε ΕΕ και ΔΝΤ.

Η αποσιώπηση ή η «συνοπτική», όπως λέει το υπουργείο, παρουσίαση σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας αφήνει χώρο σε φασιστοειδή στοιχεία αλλά και σε αντιεπιστημονικές απόψεις, που διαστρεβλώνουν και παραχαράσσουν την Ιστορία.

Το φαινόμενο, βέβαια, της παραχάραξης της Ιστορίας και των ευθυνών της πολιτείας και του εκπαιδευτικού συστήματος δεν αφορά μόνο την περίοδο της Αρχαίας Ιστορίας, αλλά και τη Σύγχρονη Ιστορία, ελληνική και παγκόσμια.

Εχουμε κατά καιρούς σχολιάσει τα σχολικά εγχειρίδια, καθώς και μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συστηματικά επιδιώκουν να ξαναγράψουν την Ιστορία.

Αλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα αυτή μπαίνει τώρα, με την «ελάφρυνση» του μαθήματος της Ιστορίας από σημαντικές πλευρές που αφορούν τον Αρχαίο Κόσμο.


Ν. Κ.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστικά ραντεβού και δράσεις κόντρα στις ελλείψεις και τις περικοπές

Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις των μαθητών στη Βέροια
Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις των μαθητών στη Βέροια
Αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας, μεθαύριο Παρασκευή, 21 Οκτώβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, έχουν δώσει μαθητές από ΕΠΑΛ όλης της Αττικής, αλλά και από σχολεία της Δυτικής Αθήνας, με αιχμή τις δεκάδες καταργήσεις τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως ολιγομελή και τις πολλές άλλες ελλείψεις στα σχολεία, όπως σε υποδομές, βιβλία ειδικοτήτων κ.ά.

Παράλληλα, οι μαθητές προετοιμάζονται πανελλαδικά για αγωνιστικό ξεσηκωμό στις 7 Νοέμβρη, με καταλήψεις και συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις και στην Αθήνα, όπου το αγωνιστικό ραντεβού που έχει δώσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Οι μαθητές έχουν δει από την πρώτη στιγμή του ανοίγματος των σχολείων την εικόνα των ελλείψεων και των περικοπών, σε ένα σχολείο που κουβαλάει όλα τα βάρη των προηγούμενων ετών, της παπαγαλίας, των αποσπασματικών γνώσεων, του ανταγωνισμού και των φροντιστηρίων...

Σταχυολογούμε μερικά μόνο παραδείγματα που είναι ενδεικτικά για την εικόνα που παρουσιάζουν πολλά σχολεία ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στο Γυμνάσιο Καρύστου (με 245 μαθητές), λείπουν 2 φιλόλογοι, 2 μαθηματικοί, 1 φυσικός, 1 καθηγητής πληροφορικής και 1 γυμναστής, ενώ στο σχολείο έχει να τοποθετηθεί γυμναστής τρία χρόνια. Στην Κέρκυρα, στο 4ο και το 2ο Γυμνάσιο κλείνουν τμήματα και στοιβάζουν σε πολυπληθή τμήματα μεταξύ άλλων και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, σε πολλά σχολεία της Κέρκυρας με τη μη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων, ουσιαστικά στερούν από τους μαθητές το δικαίωμά τους να επιλέγουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν, ενώ με τις συμπτύξεις στην πληροφορική, ένας υπολογιστής αντιστοιχεί πολλές φορές σε 3 τουλάχιστον μαθητές και μάλιστα σε εργαστήρια με απαρχαιωμένο εξοπλισμό... Στην Καρυά Λευκάδας δεν λειτουργούν στη β' Λυκείου και οι δύο ομάδες προσανατολισμού και οι μαθητές προτρέπονται να αλλάξουν ομάδα προσανατολισμού ή να φοιτήσουν σε άλλο λύκειο...

Μ' αυτές τις εικόνες οι μαθητές δεν θέλουν ούτε και πρέπει να συμβιβαστούν. Γι' αυτό και ήδη παρατηρούνται αγωνιστικές διεργασίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Προχτές, βγήκαν μαζικά στους δρόμους της Βέροιας, μαθητές του 2ου και του 3ου Λυκείου της πόλης, διαδηλώνοντας ότι «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη» και διεκδικώντας μεταξύ άλλων ολόπλευρη μόρφωση, μόνιμους διορισμούς καθηγητών για τις ανάγκες των σχολείων, δωρεάν μεταφορά από και προς τα σχολεία, παροχή ενός γεύματος τη μέρα κ.ά.

Σε μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με γονείς και εκπαιδευτικούς, που μάλιστα έφεραν και συγκεκριμένα αποτελέσματα, προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα μαθητές σε πόλεις του νομού Χανίων. Στο Καστέλι και στις Βρύσες το αίτημα των μαθητών να μην υπάρξει κανένα κλείσιμο τμήματος στα ΕΠΑΛ, στήριξαν από την πρώτη στιγμή η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Ενωση Γονέων Κισσάμου, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, αλλά και το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας στη Βουλή. Η στήριξη των μαθητών στα δίκαια αιτήματά τους ήταν καθολική από την κοινωνία των περιοχών αυτών, κάτι που εκφράστηκε και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου με το κλείσιμο για δύο μέρες των υπηρεσιών του δήμου ως ένδειξη συμπαράστασης. Μετά από κατάληψη που πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ στο Καστέλι για μια βδομάδα η απόφαση για το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων αποσύρθηκε.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε την περασμένη Παρασκευή και από το Λύκειο του Βάμου, όπου οι μαθητές μετά από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των τμημάτων τους διεκδίκησαν να πάρουν δωρεάν όλα τα βιβλία με ευθύνη του κράτους (τους είχε ζητηθεί να πληρώσουν για το βιβλίο των Αγγλικών), να κάνουν μάθημα σε σύγχρονο κτίριο και όχι σε προκάτ όπως σήμερα, να υπάρχει δεύτερη υπάλληλος καθαριότητας στο σχολείο κ.ά. Μάλιστα, μετά την κινητοποίηση υπήρξε δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι θα δοθούν δωρεάν τα βιβλία των Αγγλικών και θα προσληφθεί δεύτερη υπάλληλος καθαριότητας στο σχολείο.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ