Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ξεγνοιασιά» ή ξετσιπωσιά;

Μια καινούρια σειρά προπαγανδιστικών βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «χάου του», που απευθύνονται κυρίως στη νέα γενιά, έγινε η αφορμή για να στηθεί ένας νέος ψευτοκαβγάς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα... μάτια των φοιτητών. Σε ένα από αυτά τα βίντεο ο πρωταγωνιστής αναρωτιέται αν θέλουμε να ζήσουμε μία «ξέγνοιαστη» φοιτητική ζωή, ενώ στη συνέχεια προβληματίζεται, αφού - όπως λέει - ξέχασε ότι αυτό δεν γίνεται καθώς μπαίνει η αστυνομία μέσα στις σχολές και δέρνει...

Αμεση ήταν η απάντηση της Κεραμέως, διαφημίζοντας τα «πολλά καλά» που έκανε για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες: Το «αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον» με φοιτητές να πέφτουν από τα παράθυρα λόγω συνωστισμού και τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές και εργαστήρια. Την κρατική χρηματοδότηση που δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη της σίτισης και των λογαριασμών του ρεύματος. Τις ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες και την αύξηση κατά 40 ευρώ τον μήνα στο στεγαστικό επίδομα, όταν την ίδια στιγμή τα νοίκια έχουν αυξηθεί 100 - 200 ευρώ, η ακρίβεια σαρώνει και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στον πάτο.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να ζήσουμε μια «ξέγνοιαστη» φοιτητική ζωή αν βγει κυβέρνηση, γιατί η αστυνομία δεν θα δέρνει μέσα στις σχολές, αλλά μόνο έξω από αυτές...

Καταρχάς, να ενημερώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αναγνωρίζουμε την επιδερμική σχέση που έχει με τα τεκταινόμενα στα πανεπιστήμια, αφού οι δυνάμεις του αγνοούνται και τις ψάχνουμε με το κιάλι, ότι την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές την ακύρωσαν με τον αταλάντευτο και πολύμηνο σκληρό αγώνα τους οι φοιτητές. Με την επαγρύπνηση και τα αντανακλαστικά τους χάλασαν κάθε προσπάθεια και σχέδιο της κυβέρνησης να πατήσει πόδι η αστυνομία στις σχολές και η επιμονή τους για σύγκρουση με τα κυβερνητικά σχέδια καταστολής τούς δικαίωσε. Συνεπώς, επειδή φαίνεται τους αρέσουν τέτοιες εκφράσεις, αυτό το «χάου του» είναι άκυρο, είναι last year...

Εκτός αυτού θέλει αρκετό θράσος να προσπαθείς να αποκομίσεις κομματικά οφέλη, δηλαδή «ψηφαλάκια», για να εξηγούμαστε, από ένα κίνημα όπου ήσουνα ανύπαρκτος, χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή, και να επιδιώκεις να το ενσωματώσεις αλλάζοντας τον χαρακτήρα του. Το φοιτητικό κίνημα βγήκε νικητήριο από αυτήν τη μάχη γιατί επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και φάνηκε αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του, που κι αυτά ήταν αποτέλεσμα σκληρού και πολύχρονου αγώνα.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη συγκεκριμένη λαθροχειρία. Λίγους μήνες πριν, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, είχε προχωρήσει σε ρόλο «πυροσβέστη», «νουθετώντας» και «συμβουλεύοντας» τους φοιτητές ότι δεν χρειάζεται να απαντήσουν με ένταση στην ένταση της κυβέρνησης και να... περιμένουν τις εκλογές. Με λίγα λόγια, «τα κεφάλια μέσα». Ευτυχώς που οι φοιτητές δεν μάσησαν ούτε από την καταστολή ούτε από τις «φιλικές» συμβουλές να κάτσουν φρόνιμα.

Κάνει «μπαμ», λοιπόν, τι ρόλο οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νεολαία. Τον ρόλο του κομπάρσου, συμβιβασμένη και υπάκουη, να μην παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις με τη μαχητική της στάση. Μόνο ένα κίνημα αποφασισμένο να παλέψει για τη ζωή του, χωρίς να εγκλωβίζεται στα εκλογικά παιχνίδια της κυβερνητικής εναλλαγής, τους φοβίζει. Κι αυτό δεν κρύβεται.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται πιο «ξεχασιάρης» από τον πρωταγωνιστή των σποτ του, αφού ξεχνά τα έργα του ως κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον τομέα της Παιδείας. Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ που:

  • Γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να υπόσχεται τώρα «δωρεάν μεταπτυχιακά».
  • Παγίωσε την υποχρηματοδότηση, τις περικοπές κατά 70% στον κρατικό προϋπολογισμό για τα ΑΕΙ, τις προσλήψεις καθηγητών με το σταγονόμετρο, να υπόσχεται τώρα «διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού ΔΕΠ» στα πανεπιστήμια.
  • Προχώρησε τις διαδικασίες εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, να το παίζει σήμερα εχθρός των κολεγιαρχών.
  • Τα στελέχη του τρέχουν να εφαρμόσουν τους νόμους της Κεραμέως θέτοντας υποψηφιότητες για εκλογή στα αντιδραστικά Συμβούλια Διοίκησης, να υπόσχεται πως «θα καταργήσει τους νόμους Κεραμέως».

Ας μην κρυβόμαστε, τα ξέρουν όλα αυτά, όπως ξέρουν ότι και οι ίδιοι ως κυβέρνηση υπηρέτησαν την ίδια πολιτική, προώθησαν το Πανεπιστήμιο ΑΕ και πολλά από τα δεινά που έχουν στις πλάτες τους οι φοιτητές.

Ας είναι σίγουροι ότι η νέα γενιά έχει πείρα και ξέρει ποιος δρόμος είναι αυτός που της χαρίζει νίκες. Σίγουρα όχι αυτός της υποταγής και της ανάθεσης. Γι' αυτό - για ακόμη μια φορά - θα τους χαλάσει τα σχέδια.

  • Αναδημοσιεύεται από το «odigitis.gr»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ