Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Την Κυριακή με τα τρακτέρ τους βγαίνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι στους δρόμους του αγώνα

-- Ρεπορτάζ από αρχαιρεσίες και συνέδρια Εργατικών Κέντρων και δραστηριότητα σωματείων

-- Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ: Ενωμένοι και στηριγμένοι στην πλατιά αλληλεγγύη, συνεχίζουν τον αγώνα για τις δουλειές και τα δικαιώματά τους

Δίκαια και ζωτικά αιτήματα για να μείνουν στα χωράφια τους

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει τα εξής:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ενδεικτικά, για το βαμβάκι, η αναπλήρωση να καλύψει την τιμή του 1 ευρώ το κιλό.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους ξανά για την επιβίωσή τους, για να συνεχίσουν να παράγουν

Στις 22 Γενάρη βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες | Ο αγώνας τους αφορά όλο τον λαό που πληρώνει πανάκριβα για βασικά είδη διατροφής

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά, αλλά και τοπικές κινητοποιήσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, με την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Γενάρη.

Οι νέες κινητοποιήσεις, που αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Γενάρη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν με βάση τους στόχους της κερδοφορίας τους τις τιμές στα προϊόντα, πολλές φορές μάλιστα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.

Την ίδια ώρα παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Οσο για τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, αυτά δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 προβλέπει την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων, που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο.

Σήμερα έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, για να διακρίνουν ότι τα προβλήματά τους ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε «εισαγόμενα», αντίθετα αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Η επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια και να κρατήσουν τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.

Αγώνας που αφορά όλο τον λαό

Ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών αφορά άμεσα την εργατική τάξη και όλο τον λαό, και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να εκφραστούν τις επόμενες μέρες έμπρακτα η στήριξη και η αλληλεγγύη.

Αλλωστε, πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ηδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα πωλούνται 5 έως 10 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από εμπόρους και μεσάζοντες.

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές

Κόντρα στο κλίμα αναμονής αλλά και τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς, προκειμένου να μη συμμετάσχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις, παίρνονται καθημερινά αποφάσεις μέσα από μαζικές συσκέψεις, για πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Αλλωστε, κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών, που παίρνουν μέρος στις συσκέψεις, είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αφού μετράνε συγκεκριμένα βήματα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων τους, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, το αφορολόγητο ή πρόσφατα, τα μέτρα στήριξης που απέσπασαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο στη Θεσσαλία και αλλού, οι βιοπαλαιστές αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ και των αγροτικών τους μηχανημάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν να βγαίνουν στους δρόμους από την επόμενη Κυριακή.

Στη Λάρισα, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου προετοιμάζουν το συλλαλητήριο με τρακτέρ, που θα γίνει την Κυριακή 22 Γενάρη στις 11 π.μ. (προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στις κεντρικές πλατείες σε Αμπελώνα και Δαμάσι αλλά και στην περιοχή των Εξοχικών στον Τύρναβο).

Αντίστοιχα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Ελασσόνας πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη, όπου αποφάσισαν να βγουν την Κυριακή με τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης.

Συσκέψεις θα γίνουν επίσης σήμερα στα Φάρσαλα στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του ΤΟΕΒ και αύριο Παρασκευή στην Αγιά, στην ταβέρνα «Χατζάκος» στις 7 μ.μ.

Στην Καρδίτσα γίνονται συσκέψεις σε χωριά με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Παλαμά.

Στα Τρίκαλα γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζονται συγκέντρωση στις 21 Γενάρη στη Φαρκαδόνα και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων τη Δευτέρα 23 Γενάρη.

Στη Μαγνησία, σήμερα θα γίνουν συσκέψεις στη Ζαγορά, αύριο Παρασκευή στο Αϊδίνι και το Σάββατο στη Σούρπη.

Αναβρασμός σε όλη την ύπαιθρο

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες και σε Πέλλα και Ημαθία, προετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με αρχή την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, την Κυριακή 22 Γενάρη.

Ραντεβού στον κόμβο της Κουλούρας δίνουν οι αγρότες της Βέροιας την Κυριακή, όπως αποφάσισαν μέσα από σύσκεψη που έγινε στο Μακροχώρι.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων της Κυριακής, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» προγραμματίζει συσκέψεις, σήμερα Πέμπτη στα Μονόσπιτα και αύριο Παρασκευή στο Ροδοχώρι Ημαθίας.

Στην Πέλλα σε έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Πέλλας καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι «ΕΝΟΤΗΤΑ» Πέλλας, «ΟΜΟΝΟΙΑ» Κρύας Βρύσης, δήμου Σκύδρας, οι επιτροπές αγώνα αγροτών Γαλατάδων και Αραβησσού και οι αγρότες της Αρνισσας. Καλούν τους αγρότες με τον αγώνα τους να βάλουν τέλος στην κοροϊδία του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης και να αποζημιώσουν το σύνολο των ποικιλιών σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, μήλα, αχλάδια που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται περιοδεία στα ορεινά χωριά της Εδεσσας (Βρυττά, Νησί, Καρυδιά).

Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις έχει αποφασίσει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η οποία καλεί όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους στον νομό να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενώ προχωρά και σε περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά με αρχή σήμερα σε Κατοχή και Νεοχώρι, από τις 7 μ.μ. Σύσκεψη ενημέρωσης θα πραγματοποιήσει και ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο χωριό.

Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα προγραμματίζονται οι εξής συσκέψεις:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στις 7 μ.μ. στη Λαμία, στο ξενοδοχείο «Σαμαράς».

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Κοζάνης - Σερβίων και Βελβεντού, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Γρεβενών, στις 12 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή 20 Γενάρη:

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Αμαλιάδα (Εργατικό Κέντρο).

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Μακρίσια Ηλείας.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Αργους Ορεστικού στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακκωμάτων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μονόδρομος ο αγώνας για υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα

Οι «λελογισμένες προτάσεις» είναι κήρυγμα στους εργαζόμενους να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους

Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, προστασία των όρων εργασίας και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων διεκδικεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ ανάμεσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και τις εργοδοτικές ενώσεις, η Γραμματεία στηλιτεύει τις προτάσεις για «λελογισμένες» αυξήσεις, στο πλαίσιο «του ρεαλισμού και των αντοχών της οικονομίας», προτάσεις που επί της ουσίας καλούν τους εργαζόμενους «να μειώσουν τις απαιτήσεις και να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα διότι κάθε "υπερβολική" διεκδίκηση θα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό».

«Η αντοχή των εργαζομένων στο εμπόριο, στις αποθήκες, στα γραφεία και στην καθαριότητα έχει ήδη ξεπεραστεί», ξεκαθαρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Οπως υπενθυμίζει, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με «παγωμένους» μισθούς, που έχουν «ταβάνι» τις μειωμένες αποδοχές που είχε υπογράψει η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ στις Συμβάσεις της περασμένης δεκαετίας. Βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία «στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια» ενώ συντρίβονται «στις μυλόπετρες των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας», με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους, αποδοχές 4ωρης και 6ωρης εργασίας, να κινούνται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα ακόμα και από το επίπεδο του ονομαστικού μισθού της ΕΓΣΣΕ που νομοθετεί η κυβέρνηση. Στο φόντο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν πως ο διεκδικητικός αγώνας για υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, με προστασία και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, επιδόματα και ωριμάνσεις, προϋπηρεσίες, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, είναι μονόδρομος.

«Οι ανάγκες των εργαζομένων κάτω από το καθημερινό σφυροκόπημα των αυξήσεων σε βασικά αγαθά δεν μπορούν να περιμένουν. Εδώ και τώρα να υπογραφτούν κλαδικές Συμβάσεις με βάση την πρόταση που έχουν καταθέσει δεκάδες κλαδικά σωματεία στο εμπόριο και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, με αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με τους αγώνες και τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς να σπάσουν στην πράξη τη φωνή του «ρεαλισμού» και των «λελογισμένων» διεκδικήσεων.

ΠΑΜΕ
ΣΕΣ - IndustriALL: Λομπίστες των βιομηχάνων

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την αποκάλυψη για μια ακόμα φορά του ρόλου των εργατοπατέρων της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με τα μπλεξίματα που είχαν με το «Qatargate» και επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για οργάνωση «λόμπι» των βιομηχάνων, ανακοίνωσαν περιχαρείς τη συνάντηση που είχαν με την πρέσβειρα Εμπορίου των ΗΠΑ Katherine Tai. Πιο συγκεκριμένα, μαζί της συναντήθηκε η νέα γενική γραμματέας της ΣΕΣ και ο γενικός γραμματέας της IndustriAll Europe, για να «συζητήσουν την ανάγκη υποστήριξης των ευρωπαϊκών εταιρειών», να αποφευχθεί «ένας εμπορικός πόλεμος» και να αναπτυχθεί «ισχυρό εμπόριο».

Μάλιστα, αυτοί οι «συνδικαλιστές» - κολλητάρια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως φιλοεργατική, που δήθεν στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μόλις λίγες βδομάδες αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρεψε στους εργάτες των τρένων να διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση επιβάλλοντας με «Σιδερένια Φτέρνα» τα θέλω των μονοπωλίων.

«Συναντιούνται με εμίρηδες, με πρέσβεις ιμπεριαλιστών, εκπροσώπους πολυεθνικών και προωθούν τα συμφέροντά τους, καλώντας τους εργάτες σε αδράνεια, "κοινωνικούς διαλόγους" και ταξική συνεργασία», σχολιάζει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Είναι οργανώσεις χρυσοπληρωμένων στελεχών της ΕΕ, λομπίστες ιμπεριαλιστικών κέντρων και πολυεθνικών εταιρειών που δεν έχουν καμία σχέση με την εργατική τάξη.

Η απάντηση των εργατών, των αγωνιστικών συνδικάτων είναι το δυνάμωμα των αγώνων, της ταξικής πάλης και αλληλεγγύης. Το δυνάμωμα και η μαζικοποίηση των αγωνιστικών συνδικάτων και η απομόνωση των υπηρετών των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο η συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio»

«Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Εκδήλωση - συζήτηση με τον τίτλο αυτό οργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Με όπλο την πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ απευθύνει πρόσκληση μαζικής συμμετοχής προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία. «Το ΠΑΜΕ επαναφέρει το θέμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, για το ξεπάγωμα των τριετιών, για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων, διότι η ακρίβεια και η συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πίεση του εργατικού εισοδήματος απαιτούν νέες πρωτοβουλίες, πιο συντονισμένες», σημειώνει στο κάλεσμά του.

«Οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για "αυξήσεις" 30 με 40 ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό τον προσεχή Απρίλη, όπως και τα διάφορα "κουπόνια" που δίνουν ορισμένες επιχειρήσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε ζήσει όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση όλων των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της "ευελιξίας" - μισοδουλειάς έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», τονίζει. Ανάμεσα στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ξεχωρίζει τα αιτήματα για την ΕΓΣΣΕ και το ξεπάγωμα των τριετιών (προϋπηρεσία).

«Η απελευθέρωση των τριετιών, δηλαδή του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων, που ίσχυε ανέκαθεν στους όρους των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων με τις εργοδοτικές Ενώσεις και καθοριζόταν στο 10% επί του κατώτατου μισθού, θα ενίσχυε κατά πολύ τον τελικό μισθό της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, δηλαδή τις πιο παραγωγικές ηλικίες που εργάζονται τα τελευταία 12 χρόνια», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

«Η συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών στην εκδήλωση, η πείρα και οι προτάσεις τους θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στον σχεδιασμό δράσης, στον δρόμο ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να μη λείψει κανείς από τη συζήτηση, τον συντονισμό των σωματείων, από αυτήν τη μάχη!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Εργοδοσία και Δικαιοσύνη βάζουν «χέρι» στο φιλοδώρημα των εργαζομένων

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το Πανελλαδικό Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων

Την πρακτική της εργοδοσίας να παρακρατεί και να μην αποδίδει μεγάλο μέρος των φιλοδωρημάτων στους εργαζόμενους στο καζίνο της Πάρνηθας, αλλά και τις αντιφατικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που ανοίγουν τον δρόμο για νέα επίθεση στα δικαιώματά τους, ανέδειξε το Πανελλαδικό Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων (croupier) Τυχερών Παιγνίων Καζίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το μεσημέρι. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το οποίο έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον αγώνα, με τη συμμετοχή εργαζομένων στο καζίνο και συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ).

Οπως καταγγέλλει, «κατά παράβαση του νόμου και της σύμβασης που ορίζουν τους εργαζόμενους τεχνικούς τυχερών παιγνίων ως αποκλειστικά δικαιούχους του φιλοδωρήματος που οικειοθελώς παρέχουν οι πελάτες», η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το καζίνο της Πάρνηθας («Regency Entertainment») θεωρεί ότι «της ανήκει ως "έσοδο" το μισό - σχεδόν - του κατά μήνα εισπραττόμενου ποσού», με αποτέλεσμα να παρακρατεί και να ιδιοποιείται τα σχετικά ποσά «με τρόπο αυθαίρετο επί μια σχεδόν εικοσαετία». Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται από το 2003, με αποτέλεσμα το ποσό των παρακρατημένων φιλοδωρημάτων να υπολογίζεται σήμερα σε 30 εκατ. ευρώ.

Το Σωματείο ενημέρωσε αναλυτικά για τον αγώνα που δίνει εδώ και πάνω από μια δεκαετία στα αρμόδια δικαστήρια. Στο πλαίσιο της σχετικής δικαστικής διένεξης ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει (με την υπ' αριθμ. 838/2019 απόφαση) ότι δικαιούχοι του φιλοδωρήματος είναι αποκλειστικά οι τεχνικοί τυχερών παιγνίων και ότι η μόνη δυνατότητα και υποχρέωση της εταιρείας είναι να παρακρατεί από αυτό τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για να τις αποδίδει στον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

«Ενώ δικαιωθήκαμε είμαστε ακόμα εκτεθειμένοι», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Αριστομένης Τσουραπάς. Το Εφετείο, στο οποίο παρέπεμψε ο Αρειος Πάγος για να υπολογιστούν τα ποσά που παράνομα παρακρατήθηκαν, παραβίασε την προαναφερθείσα απόφαση. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν εκ νέου στον Αρειο Πάγο, ο οποίος έβγαλε νέα απόφαση (με αριθ. 1195/2022) που αναιρεί την προηγούμενη, στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους και υπέρ της εταιρείας!

Ακολούθησαν παρεμβάσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, στην πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να παραπεμφθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οι οποίες όμως μέχρι τώρα δεν είχαν αποτέλεσμα. Αντίθετα, στις 31 Γενάρη έχει οριστεί νέα εκδίκαση στο ίδιο Τμήμα που έχει μέχρι σήμερα εκδώσει δυο αποφάσεις που αναιρούν η μια την άλλη, με τους εργαζόμενους να αναρωτιούνται με βάση ποια από τις δύο αποφάσεις θα τοποθετηθεί αυτήν τη φορά.

Το Σωματείο θα προχωρήσει σήμερα σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητήσει για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα δώσει συνέχεια στον αγώνα του.

  • Την ανακοίνωση του Σωματείου για την πρωτοφανή έκδοση δύο αντιφατικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου, σχετικά με το ποιος είναι ο δικαιούχος του φιλοδωρήματος, έχει καταθέσει Αναφορά στη Βουλή για τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας το ΚΚΕ.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απαίτησαν την οριστική ανάκληση παράνομης και εκδικητικής απόλυσης

Την ταξική αλληλεγγύη τους στον αγωνιστή εργάτη που απολύθηκε από τον ΑΠΣΙ «Πίνδος» τον Δεκέμβρη του 2020 εξέφρασαν χθες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σωματεία και δεκάδες εργαζόμενοι, με μαχητική διαμαρτυρία στα δικαστήρια της πόλης. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκδίκαση της αγωγής του απολυμένου εργάτη για την οριστική κρίση της ακυρότητας της απόλυσής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργάτης στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» απολύθηκε παράνομα και εκδικητικά την Πρωτοχρονιά του 2021, επειδή συμμετείχε στην πανεργατική απεργία στις 26/11/2020, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργατών. Ηταν την περίοδο που τα πτηνοσφαγεία της πόλης, με ευθύνη της εργοδοσίας, τις πλάτες των κρατικών αρχών και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, είχαν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με δεκάδες κρούσματα.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις συκοφαντίες της εργοδοσίας, η άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου, η απόρριψη των συκοφαντιών από τους συναδέλφους του και η αλληλεγγύη δεκάδων εργατικών σωματείων, με παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες, επέβαλαν την προσωρινή επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία, αρχικά με προσωρινή διαταγή και από τον Μάρτη του 2022 με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

«Ωστόσο, το ταξικό μίσος της εργοδοσίας για ακόμα μια φορά εκφράστηκε με την απομόνωση του πρωτοπόρου εργάτη από τους συναδέλφους του. Τον τοποθέτησαν στο πιο σκληρό κομμάτι της παραγωγής, στο κρέμασμα, χωρίς καμία εκπαίδευση», με άθλιες συνθήκες εργασίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, καταγγέλλοντας ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Στην ακροαματική διαδικασία επαναλήφθηκαν τα ψεύδη της εργοδοσίας για «απροσάρμοστη» συμπεριφορά και «χαμηλή παραγωγικότητα» του αγωνιστή εργάτη. Εξίσου προκλητικά αιτήθηκαν, σε ενδεχόμενη δικαίωση του εργαζόμενου, να τους επιτραπεί να κάνουν χρήση της προκλητικής διάταξης του νόμου Χατζιδάκη για απόλυσή του με διπλασιασμό της αποζημίωσης, αποκαλύπτοντας ότι μοναδική τους έγνοια είναι να «ξεριζώσουν» κάθε φωνή διαμαρτυρίας των εργατών, να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου».

«Ο δίκαιος αγώνας του συναδέλφου είναι υπόθεση όλων μας. Κανένας μόνος απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, να επιβάλουμε το δίκιο μας, να αποσπάσουμε κατακτήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Πρώτη και αυτοδύναμη η ΔΑΣ στον Σύλλογο ΟΤΑ Χανίων

Πρώτη δύναμη και αυτοδύναμες αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες για ΔΣ στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χανίων.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 649 εργαζόμενοι και το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ έλαβε 407 ψήφους και 7 έδρες (είχε λάβει 5). Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία έλαβε 225 ψήφους και 4 έδρες (είχε λάβει 6).

Η ΔΑΣ ΟΤΑ χαιρετίζει τη συμμετοχή και τη μεγάλη στήριξη στο ψηφοδέλτιό της και σημειώνει ότι οι περισσότερες από 160 νέες ψήφοι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και η αυτοδυναμία στο νέο ΔΣ «μας γεμίζει με ευθύνες αλλά και με δύναμη και κουράγιο να ζωντανέψουμε τον σύλλογό μας για να συνεχίσουμε με τη γραμμή συσπείρωσης, με γραμμή πάλης που βάζει στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Προχωράμε μπροστά, για σωματείο ζωντανό δίπλα στους συναδέλφους μας, σωματείο μαζικό, που θα παλεύει για ανάκτηση των απωλειών μας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για σύγχρονα ασφαλή κτίρια, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΡΤΑΣ
Με νέα πνοή στην οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της εργατικής τάξης

Από τις εργασίες του ΕΚ Ιωαννίνων
Από τις εργασίες του ΕΚ Ιωαννίνων
Με αισιοδοξία και νέα ορμή, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, ολοκληρώθηκαν τα Συνέδρια των Εργατικών Κέντρων Αρτας και Ιωαννίνων την περασμένη Κυριακή. Οι αποφάσεις τους αποτελούν μήνυμα επιβεβαίωσης του αγωνιστικού προσανατολισμού για την οργάνωση της μαχητικής αντεπίθεσης στους αντεργατικούς σχεδιασμούς εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Η ομόφωνη υπερψήφιση των εισηγήσεων, του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού δείχνουν τη βαθιά σχέση εμπιστοσύνης των εργαζομένων στις ταξικές δυνάμεις, στην πάλη για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, ως προϋπόθεση για να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Σημαντικό στιγμιότυπο των εργασιών των δύο συνεδρίων η συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών και νεολαίας, που αποτυπώνει ότι τα Εργατικά Κέντρα αποτελούν σημείο αναφοράς του αγωνιζόμενου λαού στην Ηπειρο. Τις εργασίες των συνεδρίων παρακολούθησαν από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος στα Γιάννενα και ο Γιάννης Τασιούλας στην Αρτα. Τα Συνέδρια των Εργατικών Κέντρων ολοκληρώνονται με τις αρχαιρεσίες τους την Κυριακή 22 Γενάρη.

Εργατικό Κέντρο - σημείο αναφοράς στα Γιάννενα

Με μια απόφαση ορόσημο για την υπεράσπιση των σωματείων από κάθε είδους παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους, οι αντιπρόσωποι του ΕΚ Ιωαννίνων απέρριψαν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τη μετατροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε διαδικτυακά forum. Συγκεκριμένα με 60 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά, το συνέδριο αποφάσισε τη μη νομιμοποίηση 5 αντιπροσώπων από τα σωματεία ΠΑΣΥΠ «Γερμανός» και τον Σύλλογο Εργαζομένων Συνεταιριστικών Υπαλλήλων («Πίνδος»), αφού όπως αναδείχτηκε με σειρά παραδειγμάτων, αυτές έγιναν είτε ενάντια στη θέληση των εργαζομένων, είτε με κατασκευασμένες καταστάσεις ψηφισάντων.

Η απόφαση αποτελεί παρακαταθήκη για να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά, με την εισήγηση της διοίκησης του ΕΚ να υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνο να θεωρείται «δημοκρατικό» οι εκλογές να πραγματοποιούνται χωρίς συζήτηση, αντιπαράθεση, έλεγχο και απολογισμό των συνδικαλιστών. Παράλληλα αναδείχτηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη διαφάνεια, στη μυστικότητα και την προστασία της ανωνυμίας των ψηφοφόρων και της ψήφου, με την εφορευτική επιτροπή των σωματείων να έχει διακοσμητικό ρόλο, αφού δεν μπορεί να κάνει ταυτοπροσωπία ποιος ψηφίζει, ή αν η ψήφος είναι προϊόν εκβιασμού.

Εισηγητικά παρουσιάστηκε από τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ανάμεσα στα άλλα η πρωτόγνωρη πείρα που αποκτήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια σε συνθήκες πανδημίας, έντασης της καταστολής και των απαγορεύσεων, για να αναδειχτεί ότι τα συνδικάτα με οργανωμένο σχέδιο και κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να απειθαρχούν στις απαγορεύσεις, σε κάθε σχέδιο καταστολής, στέλνοντας στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι η δύναμη είναι στον οργανωμένο αγώνα που κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει.

Παράλληλα, τονίστηκε η πείρα από την πρωτοβουλία για το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο τον Νοέμβρη του 2021 με τη συμμετοχή 5 Εργατικών Κέντρων και 70 Σωματείων και φορέων από όλη την Ηπειρο. Με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στην ακρίβεια και τους αντεργατικούς νόμους, διαμορφώθηκαν οι όροι ανάπτυξης αγώνων σε μία σειρά χώρους, συσπείρωσης νέων δυνάμεων. Παράδειγμα οι μουσικοί, που μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις κατάφεραν να κερδίσουν μέτρα ανακούφισης για την επιβίωση των οικογενειών τους και οι σχολικές καθαρίστριες που απέσπασαν μέτρα προστασίας στα σχολεία για την υγεία των παιδιών του λαού.

Με ζωντανές τοποθετήσεις πολλοί συνδικαλιστές μετέφεραν την πείρα των προηγουμένων χρόνων, αναδεικνύοντας διαχρονικά συμπεράσματα. Ο Δημήτρης Καλύβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών αναφερόμενος στην πείρα από τις παρεμβάσεις του σωματείου την περίοδο της πανδημίας στα μεγάλα πτηνοσφαγεία και τη μετατροπή τους σε χώρους διασποράς του κορονοϊού, ανέδειξε πρακτικά ότι δεν υπάρχει τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και τα συμφέροντα της εργοδοσίας ταυτόχρονα. Αναφέρθηκε στον αναντικατάστατο ρόλο της οργάνωσης εργατών στους χώρους δουλειάς, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί καλύτεροι όροι ώστε «το κρυφό μυστικό που ψιθυρίζεται μεταξύ των εργαζομένων πως "κάτι πρέπει να γίνει", τώρα πρέπει να φανερωθεί», με την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων και σωματειακών επιτροπών στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων του νομού.

Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις συνδικαλιστών με αναφορές στην ανάγκη να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι σε καμιά αναμονή για λύσεις από την κυβερνητική εναλλαγή το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κονταξής από το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών υπογράμμισε ότι «καμία αναμονή για την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να υπάρξει. Αυτός θα καθοριστεί με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και όχι με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες», για να υποστηρίξει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν να προσδοκούν μόνο από τους δικούς τους αγώνες για κατάργηση των δυσβάσταχτων φόρων και την αύξηση των μισθών μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις». Κατέληξε δε ότι όσο πιο αδύναμη θα είναι η αυριανή κυβέρνηση, τόσο πιο δυνατό θα είναι το λαϊκό κίνημα.

Ο Γαβριήλ Παντής από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι επιδρά αρνητικά στη ζωή των εργαζομένων, αφού αυτοί δεν ζουν δύο παράλληλους και άσχετους μεταξύ τους βίους, τον έναν στους χώρους εργασίας και τον άλλον έξω από αυτούς. Τόνισε ότι είναι οι εργαζόμενοι που ζουν από τη μία με 500 ευρώ και από την άλλη πληρώνουν τα απόνερα των κυρώσεων και των πολεμικών εξοπλισμών, αποτέλεσμα της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο, για να υπογραμμίσει ότι η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική που ασκεί το κεφάλαιο μέσα από τις κυβερνήσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Ετσι «είτε με πόλεμο, είτε με ειρήνη, είτε στην κρίση, είτε στην ανάπτυξη, τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο», κατέληξε.

Σε κλιμάκωση του αγώνα κάλεσε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, αναφερόμενος στον σχεδιασμό του Συνδικάτου με σειρά παρεμβάσεων ώστε να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και στο μικρότερο εργοτάξιο, να σταματήσει η κλοπή των ενσήμων και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην οικοδομή. Παράλληλα υποστήριξε ότι η υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με σημαντικές αυξήσεις στα μεροκάματα για όλους τους οικοδόμους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και πολύτιμη πείρα για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους. «Τα θεμέλια για την υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ είχαν μπει από τα χρόνια της κρίσης, της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο, όταν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα δεν τα διπλώσαμε, αλλά οργανώσαμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση, σε μία περίοδο που οι δυσκολίες και τα εμπόδια έμοιαζαν αξεπέραστα και στους οικοδόμους κυριαρχούσε η απογοήτευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρακαταθήκη η πολύμορφη δράση στην Αρτα

«Η εργοδοσία έφαγε τα μούτρα της... στο παραπέρα δυνάμωμα των σωματείων, στην ακόμα μεγαλύτερη προσπάθειά μας να τους κάνει να νιώσουν την ανάσα μας ακόμα πιο κοντά». Με το μαχητικό αυτό συμπέρασμα το φετινό τακτικό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚ Αρτας φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα ανάπτυξη του ταξικού κινήματος της πόλης.

Σημεία αναφοράς στην εισήγηση του συνεδρίου οι μεγάλες κινητοποιήσεις για τον θάνατο του νεαρού εργάτη Χρήστου Ζορμπά στο εργοστάσιο «Ηπειρος» και η καταδίκη της εργοδοσίας για το εργοδοτικό της έγκλημα. Από την άλλη, η καθολική συμμετοχή των εργατών του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού στην απεργία που προκήρυξε το σωματείο τους τον περασμένο μήνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, σηματοδοτεί μία νέα φάση στους ταξικούς αγώνες του νομού. Σήμερα η εργατική τάξη μπορεί να περάσει από την άμυνα στην επίθεση για την ικανοποίηση των αναγκών της, αρκεί να οργανωθεί και να απορρίψει τα πλαστά διλήμματα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Παράλληλα καταγράφονται εισηγητικά η αύξηση του κύρους του ΕΚ, η καθολική αποδοχή του από πλατιές μάζες εργατών, αναδεικνύοντάς το σε «αποκούμπι» τους.

Σημαντικές ήταν οι αναφορές και στην πλούσια πολιτιστική δράση του ΕΚ, δείχνοντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, αφού η πείρα δείχνει «τον αναντικατάστατο ρόλο της τέχνης και γενικότερα της πολιτιστικής καλλιέργειας, που εμπεριέχει την ουσιαστική μόρφωση στον "εξανθρωπισμό" του ανθρώπου», βασικό όπλο στη χειραφέτηση της τάξης από τα δεσμά της αστικής ιδεολογικής χειραγώγησης.

Τέλος, με μοναδικό γνώμονα την ισχυροποίηση των σωματείων, το συνέδριο κατέγραψε αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα, όπως την ανάγκη τα σωματεία να ξεδιπλώσουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους χωρίς να καλύπτονται πίσω από τις πρωτοβουλίες του ΕΚ Αρτας, περιορίζοντας έτσι το πεδίο των παρεμβάσεων και δυνατοτήτων τους στη συσπείρωση του εργατόκοσμου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Τρία χρόνια παλεύουμε για τις δουλειές και το δίκιο μας, συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη»

Εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση στη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Λάρυμνα

Ο Π. Πολίτης

RIZOSPASTIS

Ο Π. Πολίτης
Χωρίς να παρασύρονται από τους προεκλογικούς ελιγμούς και τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και με συλλογικές διαδικασίες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τον μόχθο τους.

Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας χτες Τετάρτη, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό των Σωματείων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά και τις διαρροές της κυβέρνησης για παράταση των συμβάσεων μέχρι τον ερχόμενο Μάη.

Σύμμαχος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή είναι τα ταξικά αδέλφια τους, οι συνάδελφοί τους από ολόκληρη τη χώρα που στέκονται στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια, όπως απέδειξαν και στη σύσκεψη της Κυριακής 15 Γενάρη, όπου ανταποκρίθηκαν για μία ακόμη φορά στο κάλεσμα των Σωματείων.

Εκεί ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, στην εισηγητική του ομιλία, αποτύπωσε τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, αποκάλυψε με στοιχεία το έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ και διατράνωσε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους.

«Οι μηχανές σκουριάζουν και τα παιδιά πεινάνε»

Από τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής
Ο Π. Πολίτης στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη, αποτυπώνοντας με μια φράση το αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μετέτρεψε τη ΛΑΡΚΟ από "θησαυρό" σε κουφάρι».

«Με σχέδιο και συνειδητή επιλογή έχει σταματήσει τη λειτουργία της σε μία περίοδο που οι τιμές του σιδηρονικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη. Με σχέδιο και συνειδητή επιλογή κάθε ώρα που περνά η πολιτική της βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της ΛΑΡΚΟ, καθημερινά την γκρεμίζει.

Με την πολιτική της "οι μηχανές σκουριάζουν και τα παιδιά πεινάνε". Και εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο εκτός από το να συνεχίσουμε τον αγώνα έτσι ώστε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση, έτσι ώστε με τη δουλειά και τον ιδρώτα μας να ξεσκουριάσουμε τις μηχανές, να την ξαναχτίσουμε, να την κάνουμε να ξαναλειτουργήσει ενιαία έτσι ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να ταΐσουμε τα παιδιά μας με το τίμιο μεροκάματο», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης έχει χρεοκοπήσει για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, είναι επιτυχημένη όμως για τα συμφέροντα των επενδυτών».

Απαξίωση αντί για ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις των Σωματείων και των εργαζομένων για τους τρόπους και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ ώστε να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, οι θέσεις εργασίας και ο παραπέρα εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή της, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, ως συνέχεια όλων των προηγούμενων και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διάλεξε την απαξίωση».

«Η σιωπή απέναντι στους προβληματισμούς των εργαζομένων αποτελεί τη φωναχτή απάντηση που δίνουν οι ρεαλιστικές μας θέσεις και προτάσεις:

-- Γιατί στον επενδυτή θα δώσουν "ευνοϊκό τιμολόγιο Ενέργειας" και στην κρατική ΛΑΡΚΟ δεν μπορούσαν να δώσουν;

-- Γιατί στον επενδυτή "θα διαγράψουν το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων" και στην κρατική ΛΑΡΚΟ δεν μπορούσαν να το διαγράψουν;

-- Γιατί τα χρήματα που έδωσαν για να πραγματοποιήσουν εκκαθάριση, τα οποία ξεπερνούν τα 75 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν τα έδωσαν για επενδύσεις στην κρατική ΛΑΡΚΟ;

-- Γιατί την αυτοχρηματοδότηση από πώληση ρύπων, παραγωγής και υποπροϊόντων, τα οποία όλα μαζί ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια, τα κατασπατάλησαν στις ανάγκες της ειδικής διαχείρισης και της εκποίησης και δεν τα επένδυσαν στην κρατική ΛΑΡΚΟ για τον εκσυγχρονισμό;», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι με τα παραπάνω χρήματα και χωρίς να γονατίσουν τους εργαζόμενους κόβοντας τους μισθούς τους και τα δικαιώματά τους, θα μπορούσε «να έχει εκσυγχρονιστεί η ΛΑΡΚΟ και να λειτουργούσε με φουλ τις μηχανές σε συνθήκες ασφαλούς εργασίας, να είχαν δημιουργηθεί μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα και μονάδα παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου που θα αξιοποιείται στην ηλεκτροκίνηση».

Εκποίηση - ξεφτίλα έναντι 1 ευρώ!

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς εκποίησης ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη, καθώς το αντίτιμο που προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι «ο ορισμός της ξεφτίλας και του σκανδάλου».

«Τα Σωματεία μας με στοιχεία αποκαλύπτουν το πάρτι που γίνεται για να οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ με 1 ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι δεσμευτικές προσφορές στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης έχουν ανοίξει εδώ και 3 μήνες και από ό,τι όλα δείχνουν η διαδικασία έχει "κολλήσει" στον καβγά των υποψήφιων επενδυτών και των πολιτικών δυνάμεων που "τρέχουν" να εξυπηρετήσουν τον έναν ή τον άλλον.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Δασκαλάκη, η οποία ήταν μόνη της στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του εργοστασίου. Το αντίτιμο της οικονομικής προσφοράς; 5 εκατ. ευρώ για το μοναδικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, που αν το κόψεις σίδερα για το παλιατζή, η αξία του ξεπερνά τα 100 εκατ. Που η αποθήκη του και μόνο περιέχει ανταλλακτικά αξίας άνω των 20 εκατ. Που αν το λειτουργήσουν, τα 5 εκατ. αντιστοιχούν σε παραγωγή 3 ημερών. Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο, τότε τι είναι;

Στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης για τα μεταλλεία, που περιέχουν 1 εκατομμύριο στρέμματα γης, αποθέματα νικελίου δύο εκατ. τόνων, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό έδωσαν προσφορά δύο υποψήφιοι επενδυτές. Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Δασκαλάκη προσφέρει το ποσό του 1 ευρώ συνολικά, για όλα, πακέτο, και οι Ιρλανδοί προσφέρουν 1,5 ευρώ για κάθε στρέμμα. Δεν είναι αστείο, αυτοί το λένε, επίσημα μάλιστα. Αν αυτό δεν είναι ξεφτίλα, τότε τι είναι;».

Πολλοί μας ρωτούν τι έχουμε καταφέρει...

Αναφερόμενος στον αγώνα των εργαζομένων, ο Παναγιώτης Πολίτης επισήμανε αρχικά ότι μέσα από αυτόν έμαθαν οι εργαζόμενοι και ο λαός ολόκληρης της χώρας για τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, αναδείχθηκε ότι αποτελεί «χρυσωρυχείο», που η κυβέρνηση χαρίζει έναντι πινακίου φακής.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό δυσκολεύει την κυβέρνηση στο να κλείσει τους διαγωνισμούς εκποίησης και να ανακηρύξει τον προτιμητέο επενδυτή.

«Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του ειδικού διαχειριστή: Την επόμενη βδομάδα, λέει ο ειδικός διαχειριστής, "θα στείλει επιστολή στην κυβέρνηση και θα προτείνει τον προτιμητέο επενδυτή, αλλά από ό,τι όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι. Θα αφήσει να περάσουν πέντε μέρες για να επικυρωθεί, σύμφωνα με την τροπολογία που έχουν ψηφίσει, η πρόταση του ειδικού διαχειριστή". Τέτοιοι είναι, κρύβονται για τις επιλογές τους πίσω από τους νόμους που ψηφίζουν», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι ή δεν είναι άθλος πως παρά το γεγονός ότι είχαν ψηφισμένους νόμους και αποφάσεις των δικαστηρίων να μας απομακρύνουν τελείως από τον χώρο εργασίας και από τα σπίτια του οικισμού, εμείς συνεχίζουμε και είμαστε μέσα;

Σήμερα που μιλάμε, σύμφωνα με αυτά που είχαν ψηφίσει, έπρεπε να ήμασταν απολυμένοι. Ακόμη και τα τελευταία δεδομένα που μας είπε χτες η ειδική διαχείριση, ότι "η κυβέρνηση αποφάσισε να μας κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου", ακόμη και αυτά, είναι νίκη.

Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ούτε λέμε ότι έχουμε βγει κερδισμένοι σε όλα τα επίπεδα από αυτόν τον αγώνα.

Αλλά είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι 3 χρόνια το παλεύουμε, συνεχίζουμε να είμαστε μέσα στο ρινγκ και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη νίκη. Κυβέρνηση, ΕΕ και επενδυτές είναι δυνατοί και δύσκολοι αντίπαλοι, αδίστακτοι, αλλά 3 χρόνια τους παλεύουμε».

Δεν χωράει αναμονή!

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συνδικάτων και των φορέων και τους συναδέλφους τους που βρέθηκαν στη σύσκεψη, ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε ότι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αναμονή, αλλά θα πρέπει να δυναμώσουν η οργάνωση του αγώνα και η αλληλεγγύη, τονίζοντας:

«Από ό,τι μας είπαν επίσημα θα δώσουν παράταση στις συμβάσεις μας μέχρι τις 31 Μάη. Ακόμη και αυτό που εξασφαλίζει την παραμονή μας για τους επόμενους πέντε μήνες, νίκη είναι. Πριν από τρεις μέρες δεν ήταν δεδομένο.

"Ζύγισαν" καλά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, την αλληλεγγύη και για να αποφύγουν την ανάπτυξη νέων αγώνων στην προεκλογική περίοδο, κάνουν άλλον έναν ελιγμό.

Θα ξανάρθουν, το γνωρίζουμε ότι θα ξανάρθουν. Θα είμαστε εδώ και θα τους περιμένουμε. Το γνωρίζουν ότι θα είμαστε εδώ και θα τους περιμένουμε. Το γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε οι σπιτονοικοκύρηδες.

Σε αυτήν τη φάση, όλοι μας, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την έκβαση αυτού του αγώνα πρέπει να μη μείνουμε στην προεκλογική αναμονή ή στην αναμονή της εισόδου του επενδυτή, άλλωστε από ό,τι όλα δείχνουν δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα και γρήγορα το κουβάρι της εκποίησης.

Πρέπει τώρα πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά να εκφραστεί η αλληλεγγύη από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, να εκφραστεί η αποφασιστικότητα και η συμμαχία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με άλλα επαγγέλματα της περιοχής μας, τις γυναίκες, τους νέους, τους μαθητές και τους φοιτητές, τους κατοίκους.

Αυτά που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έχουν συμπαρασύρει στη φτώχεια και την ανέχεια ολόκληρες τις περιοχές γύρω μας. Από την Καστοριά, τα Σέρβια, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την έδρα, μέχρι εδώ τη Λοκρίδα.

Καμία αναμονή. Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Μετά τις εκλογές, τι; Γνωρίζουμε τα σχέδιά τους. "Βαρίδια" μας ανεβάζουν, "βαρίδια" μας κατεβάζουν. Εχουν ψηφισμένα προγράμματα ανεργίας εδώ και έξι μήνες.

Εχουν βάλει λυτούς και δεμένους να μας πείσουν να συναινέσουμε και να τα αποδεχτούμε, αλλά δεν θα τους ξημερώσει τέτοια μέρα.

Σε αυτήν τη φάση πρέπει να βγούμε με όρους αντεπίθεσης, επιδιώκοντας όχι μόνο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε κάθε περίπτωση, αλλά διεκδικώντας εδώ και τώρα χρονοδιάγραμμα ενιαίας επαναλειτουργίας και την καταβολή του μόχθου μας.

Εμείς θέλουμε να "πιάσουμε την πέτρα και να την στύψουμε", θέλουμε να πάρουμε το χώμα και να το μετατρέψουμε σε ατσάλι. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε, έτσι έχουμε μάθει να βγάζουμε το ψωμί μας, τίμια, με αξιοπρέπεια.

Αυτοί για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επενδυτών μάς κρατούν στην ομηρία και στην απαξίωση, μας οδηγούν στον εκφυλισμό και στην τελική παραίτηση. Δεν θα τους περάσει.

Σήμερα, μετά από 3 χρόνια αγώνα, όσο η φλόγα αυτού του μετώπου μένει αναμμένη δεν φοβόμαστε κανέναν, δεν τολμά κανένας να μας κουνήσει από τη δουλειά μας και από τα σπίτια μας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ