Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εύφορο έδαφος

Ανάμεσα στα «επιχειρήματα» που διακινεί η κυβέρνηση, το οποίο επανέλαβε και ο πρωθυπουργός από τις Πρέσπες, είναι ότι τάχα η συμφωνία «αφήνει μια για πάντα» πίσω της τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς που πλήρωσαν με το αίμα τους οι λαοί των Βαλκανίων. Το επιχείρημα θα ήταν αστείο αν δεν ήταν επικίνδυνο, αφού και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, τους ενθάρρυναν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Αυτοί ήταν που με το «διαίρει και βασίλευε» διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, έβαλαν τους λαούς να αλληλοσφάζονται, βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία με τα γνωστά προσχήματα, εξόπλισαν τους UCKάδες, δημιούργησαν προτεκτοράτα και τώρα - κατά την κυβέρνηση - θα... πουν το τραγούδι της χαράς για τους λαούς! Αλλά πέρα από το παρελθόν, ακόμα πιο επικίνδυνα είναι όσα δρομολογούνται για το μέλλον, με την ύπατη εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να δηλώνει ότι «η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την υπόλοιπη περιοχή, όπου υπάρχουν ακόμα διμερείς διαφορές σε εκκρεμότητα», δείχνοντας δηλαδή αντίστοιχες διευθετήσεις για να «τρέξει» η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση». Διευθετήσεις που όχι μόνο θα είναι εύθραυστες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σηματοδοτήσουν νέα όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «σπέρματα» του αλυτρωτισμού - όπως αυτά που υπάρχουν και στη συμφωνία, με την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας - όχι μόνο δεν «μαραζώνουν», αλλά βρίσκουν εύφορο έδαφος για να ριζώσουν και να φουντώσουν.

Μόνιμη «εποπτεία»

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι μια μόνιμη διαδικασία, δεν τελειώνει ποτέ. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου, για όλες τις χώρες της ΕΕ, επομένως και για την Ελλάδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας ενδεχομένως λίγο παραπάνω, διότι η πρόσφατη Ιστορία της ταυτίζεται με την ολοκλήρωση μιας δύσκολης περιόδου προσαρμογής», είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο», αλλά «ενισχυμένη εποπτεία» που «αφορά τον έλεγχο ότι οι παλαιότερες δεσμεύσεις τηρούνται και επιπλέον δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η «κανονική» εποπτεία, όπως προβλέπουν τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», έως το 2060! Με δυο λόγια, «τα μνημόνια τέλειωσαν... ζήτω τα μνημόνια»! Ακόμα πιο ενδεικτική, όμως, είναι η αποστροφή ότι οι «μεταρρυθμίσεις», οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δηλαδή, που στον πυρήνα τους έχουν τα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, όχι μόνο δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά αποτελούν και κοινό χαρακτηριστικό όλων των καπιταλιστικών κρατών, ανεξάρτητα αν είναι σε μνημόνια ή όχι. Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει «επιστροφή στην κανονικότητα». Για τους εργαζόμενους, όμως, είναι άλλη μια απόδειξη ότι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν παίρνει από γιατρειά και ότι πρέπει να ανατραπεί, ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΝΑΤΟικότεροι...

Ορισμένοι από την κυβέρνηση που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την κρυστάλλινη και σταθερή θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ αγγίζουν τα όρια της αυτογελοιοποίησης. Ενας απ' αυτούς γράφει σε άρθρο του ότι η θέση του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, επειδή αυτός που θέλει να μπει στην ιμπεριαλιστική συμμαχία είναι ο γείτονας λαός, η κυβέρνηση και τα κόμματά του. Επομένως, εμάς δεν μας πέφτει λόγος, αφού αυτοί κάνουν μια τέτοια επιλογή! Πράγματι, πολύ «προχωρημένη» άποψη για «αριστερούς»... Αντίστοιχο είναι και το επιχείρημα ότι έτσι κι αλλιώς η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα προχωρήσει καθώς αυτό επιβάλλουν τα ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα που προωθούν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» κι άρα μικρή σημασία έχει τι θα πει και τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Φαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να προωθήσει τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, αλλά και να «ξεπλύνει» πέρα για πέρα το βρώμικο ρόλο των ΝΑΤΟικών στην περιοχή, πετώντας από πάνω της και τις δικές της μεγάλες ευθύνες.

... των ΝΑΤΟικών

Και μόνο το γεγονός ότι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ συμπεριλήφθηκε ολόκληρο άρθρο που περιγράφει τα επόμενα βήματα και τις «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αρκετό για να αποδείξει ότι το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας υποβάλλονται απ' αυτόν ακριβώς το στόχο, που με συνέπεια υπηρετεί και προάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το βλέμμα στραμμένο στα «οφέλη» που θα αποκομίσει η ελληνική αστική τάξη και τα οποία διαφημίζει δεόντως. Αρα η ελληνική κυβέρνηση και με αυτήν την συμφωνία συμβάλλει ουσιαστικά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και δεν είναι απλώς «υπόθεση των γειτόνων», όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Για να μη μιλήσουμε για το ρόλο που έπαιξαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για να υπάρξει συμφωνία και να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές. Οσο για το επιχείρημα ότι «έτσι κι αλλιώς η ΠΓΔΜ θα γινόταν κάποια στιγμή μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» θυμίζει λίγο το «έτσι κι αλλιώς οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θα βομβαρδίσουν τη Συρία, άρα τι νόημα έχει να αρνηθεί η Ελλάδα να παραχωρήσει αεροδρόμια και βάσεις;». Πίσω από τέτοιες σοφιστείες, που αντανακλούν τον «πραγματισμό» και τον κυνισμό των ιμπεριαλιστών στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία και το ρόλο της σε βρώμικους σχεδιασμούς, οι οποίοι βάζουν τους λαούς μπροστά σε νέους και μεγάλους κινδύνους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org