Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Συνέρχεται στην Αθήνα για αποφάσεις - φωτιά στην κόντρα με άλλα κέντρα

Την Παρασκευή ξεκίνησε η συνεδρίαση, το Σάββατο το κυρίως «μενού»

Ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αθήνα το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ - της ανώτατης στρατιωτικής αρχής της λυκοσυμμαχίας - με «οικοδεσπότη» τον Ελληνα αρχηγό του ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο του συνεδρίου κατέφτασε στην Ελλάδα σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Στο «μενού» του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη «σκιά» των πρόσφατων ανακοινώσεων για τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα, βρίσκονται τόσο οι εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όσο και η εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του.

Συγκεκριμένα, «η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών προσεγγίσεων με τίτλους "Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής" και "Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ", και η πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030"», δηλαδή το σύνολο της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για σχέδια - όλεθρο για τους λαούς, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με Κίνα και Ρωσία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προσπάθειες για ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών και δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τα σχέδια για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα» και για την ενίσχυση σε όλα τα πεδία όπου απλώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (τεχνολογικά, οικονομικά κ.ο.κ.), οι αποφάσεις για την προσαρμογή και των πολιτικών υποδομών στους πολεμικούς σκοπούς, οι συνεχιζόμενες «πρόβες πολέμου» και οι ιμπεριαλιστικές αποστολές, αλλά και τα σχέδια που στρέφονται ενάντια στον «εχθρό - λαό» στο εσωτερικό των χωρών.

Παράλληλα, η συζήτηση αφορά και την προώθηση συμμαχιών που στήνονται «προς Ανατολάς», ενώ, με φόντο και τα «αποκλίνοντα» συμφέροντα στο εσωτερικό της συμμαχίας, ξεχωριστή σημασία έχουν οι προσπάθειες διατήρησης της ΝΑΤΟικής «συνοχής» για την υλοποίηση των επικίνδυνων αποφάσεων.

Διόλου τυχαία, την Παρασκευή το πρωί, στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει πλάτη σε σχήματα που στήνουν οι ΗΠΑ για την περικύκλωση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τους πρέσβεις κρατών - μελών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που εδρεύουν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα με τους πρέσβεις Βιετνάμ, Ινδονησίας, Ταϊλάνδης και Φιλιππίνων. «Στο επίκεντρο βρέθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρθηκε κατόπιν από το ΥΠΕΞ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκαν τη Σούδα, όπου ο στρατηγός Φλώρος αναπτύσσοντας τη χρησιμότητά της, όπως και ολόκληρης της χώρας, για τη λυκοσυμμαχία, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η στρατηγική σημασία της Κρήτης είναι πολύ σημαντική για ολόκληρο το θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου», καθώς «διευκολύνει στο έπακρο όλες τις δραστηριότητες που διεξάγουμε με όλους τους συμμάχους και εταίρους μας διεθνώς. Δραστηριότητες που επικυρώνουν τον εκτεταμένο ρόλο της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της, έναν αξιόπιστο πάροχο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ»
Αποστολές στο «στόμα του λύκου» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Υπό το βλέμμα Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αεροπορική βάση Τανάγρας η τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας», καθώς η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες, στέλνει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό πάνε να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται κυρίως ενάντια στο Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία («Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας»), μεταβαίνει εκεί - σε περιοχή κοντά στο Ριάντ - κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η IAMD δεν είναι τίποτα άλλο από την πυραυλική «ασπίδα» του ΝΑΤΟ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η τελετή αναχώρησης έγινε υπό τα βλέμματα του επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Μπέργκερ (εκπροσώπου του πρέσβη Τζ. Πάιατ), και του αεροπορικού ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα, σμηνάρχου Κρίστοφερ Μπάρμπερ.

Με πρόδηλη ικανοποίηση άκουσαν την ομιλία του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως η κυβέρνηση κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για (...) να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως (...) παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας» για τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Θύμισε ότι τον περασμένο Απρίλη υπεγράφη στο Ριάντ η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναφορικά με το καθεστώς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Βάσει αυτής, η δύναμη που στέλνεται εκεί θα «ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια» και θα συνεισφέρει «στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων».

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Βήμα» μεγάλων κινδύνων για τον λαό

Υπογράφεται στις 14 Οκτώβρη στις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και νέες τοποθεσίες - ορμητήρια σε Σκύρο, Καβάλα και Ξάνθη

Από την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας, τον Οκτώβρη του 2019

Copyright 2019 The Associated

Από την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας, τον Οκτώβρη του 2019
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει στις 14 Οκτώβρη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για να υπογράψει τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και να εγκαινιάσει τον 3ο γύρο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), βαθαίνοντας παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ, ενδέχεται να υπάρξει και συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, ενώ ο «Στρατηγικός Διάλογος» θα επιμεριστεί μεταξύ αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων. Σχετικά με την MDCA, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «αίτημα» των ΗΠΑ να γίνει 5ετής ανανέωσή της, αντί της ετήσιας μέχρι σήμερα, «αίτημα που αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ θετικά», όπως είπε.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προεξόφλησε την επέκταση της Συμφωνίας, λέγοντας ότι «συζητάμε για μία πενταετή επέκταση, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία, πιστεύω, και των ΗΠΑ και στην πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. Και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που νομίζω ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ».

Πράγματι, πέρα από τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ήδη οι Αμερικανοί - Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση των υποδομών των οποίων δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στη Συμφωνία - έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες, όπως Σκύρος, Καβάλα και το Πετροχώρι Ξάνθης.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «προτείνει» - ζητήσει την ανάπτυξη π.χ. Αμερικανών πεζοναυτών και σε άλλα σημεία, όπως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά οι Αμερικανοί προσανατολίζονται στο να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στη Σούδα.

Επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει η χώρα ρόλο ευρωατλαντικού «χωροφύλακα» στην ευρύτερη περιοχή, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι η αμυντική συνεργασία, η πενταετής ανανέωσή της, θα είναι μία αμοιβαία επιβεβαίωση ότι αυτές οι Συμφωνίες θα λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο μερών».

Στον στόχο αυτό, που βάζει τον λαό όλο και πιο μέσα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, εκκωφαντική είναι η ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα «καλά λόγια» του Αμερικανού πρέσβη σε πρόσφατη εκδήλωση, για το πόσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού «στηρίζουν τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ».

Γι' αυτό και, με δεδομένη τη σύμπλευση, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που βρήκε να ψελλίσει για την προαναγγελία της ανανέωσης της Συμφωνίας (που η κυβέρνησή του άλλωστε προετοίμασε, πριν την υπογραφή της το 2019 από τη ΝΔ) ήταν «ενστάσεις» σχετικά με το αν τα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη είναι επαρκή για τη μετατροπή της Συμφωνίας σε 5ετή.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει σειρά σημαντικές συναντήσεις, με ξεχωριστή την τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, με συμμετοχή της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Β. Νούλαντ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο φόντο της «στρατηγικής αυτονομίας» και του «πράσινου New Deal»

Η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ συνήλθε την Παρασκευή στην Αθήνα, με φόντο τόσο τα σχέδια «στρατηγικής αυτονομίας» της ιμπεριαλιστικής ένωσης και αυτά για την ενίσχυση των στρατιωτικών «ικανοτήτων» της, όσο και τα - συνδεδεμένα με αυτά - σχέδια για το «πράσινο New Deal» των επιχειρηματικών ομίλων.

Ειναι το λεγόμενο «Med9» πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα) εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας. Στο πλαίσιο της Συνόδου ήρθε στην Αθήνα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντικείμενο της συνόδου ήταν «οι προκλήσεις και οι κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου», ενώ παράλληλα, ψάχνοντας να διασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας σε μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους στη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια», εστίασαν «στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου». Ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα αναμένονταν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Προηγουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης, αρθρογραφώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» για το περιεχόμενο της Συνόδου, χαρακτήρισε «επιτακτική» την «ευθυγράμμιση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής και της κλιματικής ουδετερότητας», με «καινοτόμα σχήματα συνεργασίας για την εφαρμογή τολμηρών ιδεών», στη λογική των ΣΔΙΤ και της παράδοσης της διαχείρισης του περιβάλλοντος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Βάζοντας δε στην ατζέντα και την Πολιτική Προστασία, ζήτησε «αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ενίσχυση του "RescEU" στη Μεσόγειο, μέσω ενός ειδικού ευρωπαϊκού αποθεματικού» - ενός μηχανισμού που καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην αποστολή μέσων για τις πρόσφατες επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Εύβοια, παγιώνοντας ταυτόχρονα τις περικοπές και τη φτώχεια στον αναγκαίο εξοπλισμό ανά κράτος.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε και ξεχωριστές συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Κροατίας και Ιταλίας. Με τον Α. Πλένκοβιτς συζήτησαν «ζητήματα που αφορούν την ΕΕ», όπως το Μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αλλά και την πορεία της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων. Με τον Μ. Ντράγκι συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις «προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ