Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κορύφωση αύριο με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλούσιο πρόγραμμα και σήμερα Παρασκευή. Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος

Κορυφώνονται αύριο, Σάββατο, οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 20.00. Αμέσως μετά, στις 21.00, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, σε μέρες που συμπίπτουν με την περσινή του συναυλία στο 45ο Φεστιβάλ, την τελευταία συναυλία του αγαπημένου συνθέτη. Την ενορχήστρωση του αφιερώματος έχει κάνει ο Θύμιος Παπαδόπουλος και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα, Παρασκευή, στις 20.30, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Στις 21.15 το πρόγραμμα συνεχίζεται με συναυλία από το συγκρότημα «Υπεραστικοί» και στη συνέχεια, στις 22.00, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μείνουμε δυνατοί και υγιείς άνοιξε τις πύλες του το Φεστιβάλ, το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε καθεμιά από τις εισόδους ο κόσμος, που ξεκίνησε από νωρίς να καταφτάνει, στεκόταν και περίμενε να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση πριν μπει στο χώρο.

«Φέτος αλλιώς... Αλλά όπως πάντα, το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς»: Το τετρασέλιδο φυλλάδιο που μοίραζαν τα μέλη της ΚΝΕ στους επισκέπτες υπενθύμιζε τα μέτρα με τα οποία γίνονται οι φετινές εκδηλώσεις: Με τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων, την παρακολούθηση του προγράμματος αποκλειστικά από τις καρέκλες που έχουν τοποθετηθεί στο γήπεδο. Ολα τα παραπάνω υπενθυμίζονταν συχνά και από τα μεγάφωνα.

Στο χώρο λειτουργεί ιατρείο, με ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής. Επίσης υπάρχουν σε πολλά σημεία σταθμοί αντισηπτικών, τουαλέτες και νιπτήρες όπου γίνεται τακτική καθαριότητα.

Για την αποφυγή του συνωστισμού, έχουν προσαρμοστεί και άλλες πλευρές: Τα μπαρ που εφοδιάζουν κάθε χρόνο με τα απαραίτητα, φέτος δεν λειτουργούν. Τη θέση τους έχουν πάρει καροτσάκια με νερό, αναψυκτικά και μπύρες, αλλά και με συσκευασμένα τρόφιμα, με τα οποία τα μέλη της ΚΝΕ εφοδιάζουν όσους παίρνουν τη θέση τους στα τραπέζια. Από νωρίς οι «τομείς» του γηπέδου που αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα συντρόφων είχαν χωριστεί και τα μέλη της ΚΝΕ φρόντισαν να μη λείψει από κανέναν τίποτα!

Συνεργεία καθαριότητας «εξορμούσαν» διαρκώς σε όλο το χώρο του γηπέδου της Πανεπιστημιούπολης, φροντίζοντας να είναι όλα όπως πρέπει.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Φεστιβάλ - πραγματική ανάσα αισιοδοξίας και μαχητικής διεκδίκησης!

Το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι γεγονός!

Και όταν λέμε ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παρελθόν του, το εννοούμε! Είναι μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για τη νέα γενιά, για τους μαθητές, που και σήμερα θα βρίσκονται στους δρόμους, για τους φοιτητές, που δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην κυβέρνηση που κρατά ουσιαστικά κλειστές τις σχολές, τους νέους εργαζόμενους, που μοχθούν στους χώρους δουλειάς, για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έδωσαν χτες δυναμικό «παρών» στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνει πραγματική ανάσα αισιοδοξίας. Το έβλεπες στα μάτια που χαμογελούσαν πάνω από τα καλυμμένα στόματα, το άκουγες στα συνθήματα και στα τραγούδια που δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Χτες όλα ήταν από νωρίς στη θέση τους, με υποδειγματική πειθαρχία στις αναγκαίες προσαρμογές και οργανωμένη απειθαρχία στο σύστημα που τσακίζει τα δικαιώματα του λαού και της νέας γενιάς.

Ηταν όλα έτοιμα και έστειλαν το μήνυμα «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή». Καμία ανάσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της κρίσης, του ρατσισμού, που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους. Παλεύουμε για την ανατροπή του. Οι λαοί μπορούν να βγουν στο προσκήνιο. Μπορούν να ανασάνουν, σπάζοντας τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.


Αυτό το πολιτικό μήνυμα συμπυκνώθηκε χτες στις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ, που ανέμισε τις σημαίες του στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ξυπνώντας στους μεγαλύτερους μνήμες και συγκινήσεις, καθώς πρόκειται για ένα χώρο που φιλοξένησε για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Δεν παζαρεύουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας. Οργανώνουμε πάλη μαζική, διεκδικητική, ταξική, αγώνα ανατροπής και προοπτικής! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ περνάμε στην αντεπίθεση!», ακουγόταν από τα μεγάφωνα, καθώς ανέμιζαν οι σημαίες, καθώς ακούγονταν δυνατά οι μουσικές μας. «Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των σοσιαλιστικών επαναστάσεων! Και εμείς η γενιά που θα τις πραγματοποιήσει! Ελα μαζί μας! Οργανώσου στην ΚΝΕ», το κάλεσμα που εκπεμπόταν προς τους νέους και τις νέες που διάβαιναν τις πύλες του Φεστιβάλ, όλους εκείνους τους νέους που φτιάχνουν τα όνειρά τους με «πραγματικά υλικά», θέλουν να διασκεδάζουν και να δημιουργούν, να οπλίζονται με γνώση και αντοχή.

Με τον ίδιο παλμό, με το ίδιο πείσμα και αποφασιστικότητα, και σήμερα και αύριο, θα είμαστε όλοι εκεί.


Με καυστικά σχόλια για όσα ζούμε...

Θεαματική είσοδο με μια μάσκα - αντίσκηνο έκανε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, σε ένα σόου stand up comedy που τροφοδοτήθηκε από το πλούσιο υλικό της πανδημίας και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζοντας τα ...ευτράπελα της καραντίνας, μοίρασε οδηγίες και συμβουλές μπροστά στο νέο lock down.

Ανάμεσα σε άλλα, επιχείρησε να δώσει απάντηση στο αμείλικτο ερώτημα «πού κολλάει, πού δεν κολλάει» ο κορονοϊός: Δεν κολλάει στα αεροπλάνα, που ταξιδεύουν γεμάτα, δεν κολλάει στους επιβάτες που στριμώχνονται όρθιοι στις αστικές συγκοινωνίες, σε αντίθεση με όσους καθίσουν στα καθίσματα που φέρουν την ειδική σήμανση ώστε να μένουν κενά, είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε.

Και επειδή εκτός από την πανδημία έρχεται και ...τυφώνας προειδοποίησε: «Ετοιμαστείτε για ατομική ευθύνη όσοι πνιγείτε»...

Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι

Τη σκυτάλη στη σκηνή μετά τον Χριστόφορο Ζαραλίκο πήρε ο Γιώργος Μαργαρίτης, πιστός στο ραντεβού του με το Φεστιβάλ. Μαζί του στη σκηνή τη συναυλία άνοιξαν ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης και η Φρατζέσκα Μιχαήλ.

«Καλή βραδιά απόψε», είπε ο Γιώργος Μαργαρίτης ανεβαίνοντας στη σκηνή και μετέφερε στο Φεστιβάλ χαιρετισμούς από πολύ κόσμο που όπως είπε επικοινώνησε μαζί του και από την επαρχία ακόμα, ενώ ευχήθηκε «καλούς αγώνες, καινούργιους αγώνες!».

Από την επιτυχία του «Πεθαίνω για σένα», σε μουσική του πρόσφατα χαμένου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την «Αννα της Κοκκινιάς» σε δικούς του στίχους να τραγουδά τον μόχθο μιας γυναίκας που «σε σπίτια πάει και καθαρίζει, όσο δουλεύει πάντα ελπίζει», τους «Δρόμους του πουθενά», το «Μα τι λέω» κι άλλες επιτυχίες του που τραγουδάνε τους πόνους της καρδιάς, έκανε τον κόσμο να τραγουδάει μαζί του και να... «παλεύει» να μείνει καθιστός στις καρέκλες.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στο ξεκίνημά του στη μουσική και σε επιτυχίες άλλων καλλιτεχνών τότε, και το πώς υποδέχονταν τους νέους καλλιτέχνες, για να τονίσει: «Ο κόσμος εδώ έχει τέτοιο μεγαλείο μέσα του που αγαπάει τα πάντα!».


Ο αγώνας για το δίκιο μας συνεχίζεται σε όλες τις συνθήκες!

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, οι νεολαίοι έχουν αρχίσει να προσέρχονται στο χώρο και να παίρνουν τις θέσεις τους. Πολλά από αυτά που βλέπουν, όπως οι ίδιοι λένε, «είναι πρωτόγνωρα».

Από την πρώτη στιγμή, αυτό που τούς εντυπωσιάζει «είναι η φοβερή οργάνωση και τα μέτρα προστασίας». «Αλλωστε η ΚΝΕ που αγωνίζεται με το ΚΚΕ για την προστασία της υγείας του λαού δεν θα μπορούσε να έκανε κάτι διαφορετικό», λένε.

«Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια. Σε τέτοιες συνθήκες που χρησιμοποιούν την πανδημία για να εγκλωβίσουν τη νεολαία "μέσα", η ΚΝΕ βγαίνει μπροστά και στέλνει το μήνυμα ότι οι διεκδικήσεις της νεολαίας δεν μπορούν να περιμένουν. Ο αγώνας για το δίκιο μας συνεχίζεται σε όλες τις συνθήκες». «Ναι, είναι περίεργες οι συνθήκες που γίνεται το φετινό Φεστιβάλ. Ομως, έπρεπε να γίνει. Στέλνει το μήνυμα στη νεολαία να μην το βάλει κάτω», είναι ορισμένες από τις εκφράσεις που κυριαρχούν ανάμεσά τους.

Η Φιλίτσα είναι 18 ετών από την Καλλιθέα, πέρασε Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και όπως η ίδια λέει γνωρίζει τι «γινόταν στα προηγούμενα Φεστιβάλ». «Το φετινό - συνεχίζει - ξέρω ότι γίνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρες. Ομως και τώρα γίνονται τόσες πολλές δράσεις. Είναι μια απάντηση στα πολιτιστικά σκουπίδια. Αναδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής οργανωμένης δράσης. Ομως, για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι η ΚΝΕ στέλνει ένα μήνυμα στη νεολαία να πολεμήσει να μην το "βάλει κάτω", να σηκώσει το ανάστημά της. Δεν μπορεί η πανδημία και τα μέτρα που παίρνουν να σταματήσουν την ορμή των νέων ανθρώπων. Την ανάγκη τους να κουβεντιάζουν. Και εδώ αυτό γίνεται. Συζητάς, μαθαίνεις και βλέπεις τον άλλον "face to face". Οχι να σου μιλάει πίσω από μια οθόνη του κινητού και να μην ξέρεις τι σου γίνεται. Τώρα τελευταία ήρθα σε επαφή με την ΚΝΕ και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κάνω το βήμα για να συμβάλω και εγώ».


Σε άλλη παρέα πιο κάτω βρίσκεται η Φλορίτα 19 ετών. «Δεν είναι χρόνος που οργανώθηκα στην ΚΝΕ και είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Φεστιβάλ. Για μένα αυτό που ζω φέτος είναι μοναδικό. Ο τρόπος που έχει στηθεί, η όλη οργάνωση σε αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ανάτασης για όλη τη νεολαία που θέλουν να την κάνουν να σκύψει το κεφάλι».

Για πρώτη φορά ήρθε στο Φεστιβάλ και η Ντιάνα 19 ετών που σπουδάζει Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. «Ηρθα σε επαφή με τους ΚΝίτες στη σχολή μου. Μου αρέσει η δράση τους, οι αγώνες της ΚΝΕ για δωρεάν παροχές στους φοιτητές, για δωρεάν Παιδεία, το σύνθημα ότι ο κόσμος μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός και γι' αυτό ήρθα στο Φεστιβάλ. Και επειδή ξέρω την ΚΝΕ, γνωρίζω πόσο υπεύθυνη είναι, ήμουν σίγουρη για τα όσα θα έβλεπα εδώ σήμερα. Τέτοια οργάνωση! Αυτό με γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη δύναμη της ΚΝΕ, για τη δύναμη που έχει συνολικά η οργάνωση που δείχνει ότι μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω».

Ανάμεσα σε μια παρέα της ΚΝΕ, βρίσκεται ο Βασίλης 29 ετών μάγειρας σε ξενοδοχεία που επίσης έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ: «Ηρθα από σεζόν, δηλαδή από ξενοδοχείο στη Μύκονο. Δούλευα 14 ώρες ασταμάτητα. Εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι "μαύρα" έρχεσαι στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και παίρνεις μια ανάσα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο η απάντηση στα πολιτιστικά σκουπίδια. Είναι ότι τόσοι νέοι γύρω σου αποφασισμένοι να αγωνίζονται σου δημιουργεί μια αισιοδοξία ότι υπάρχει ελπίδα. Οι περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τα σόσιαλ μίντια. Πετάς καμία φράση επαναστατική, κανένα μπινελίκι και νομίζεις ότι έχεις κάνει το καθήκον σου, εκτονώνεσαι και εφησυχάζεις. Ομως, όταν έρθεις εδώ, καταλαβαίνεις ότι οι αγώνες δίνονται στο δρόμο και εκεί που δουλεύεις. Ακόμα δεν έχω πάρει την απόφαση να οργανωθώ, όμως έχω αρχίσει να το σκέφτομαι πολύ σοβαρά».


Σε κέτερινγκ δουλεύει ο Οδυσσέας 30 ετών. «Δουλειά 9 με 10 ώρες, 3 ευρώ την ώρα και ένσημα για 6 ώρες. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουν για τους νέους ανθρώπους. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έρχομαι τα τρία τελευταία χρόνια, όταν βλέπεις τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους με φόντο τα συνθήματα που αναγράφονται σε αυτά τα τεράστια πλακάτ, καταλαβαίνεις ότι πολλά μπορούν να γίνουν. Αλλωστε, ήδη ψηφίζω πια ΚΚΕ».

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Ο χαιρετισμός του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ

Ο Ιάσονας Φανός
Ο Ιάσονας Φανός
Στο χαιρετισμό του τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καλωσόρισε τον κόσμο στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν ήταν δυνατό το φετινό Φεστιβάλ να έχει τη μαζικότητα, την έκταση και την πολυμορφία που θα θέλαμε.

Ηταν όμως αναγκαίο να δώσει θάρρος κι ελπίδα μέσα σε αυτές τις επικίνδυνες διεθνείς κι εγχώριες εξελίξεις, να αποτελέσει και για φέτος το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς.

Ηταν αναγκαίο να ρίξει το φως του στο σκοτάδι του χυδαίου ατομισμού και της υποκουλτούρας που πλασάρει το σύστημα.

Ηταν αναγκαίο να υπενθυμίσει ότι υπάρχει μία κρίσιμη μάζα νέων, μελών και φίλων της ΚΝΕ, που κόντρα στο ρεύμα μελετάει και διαδίδει την επιστημονική μας κοσμοθεωρία, ηγείται στην οργάνωση αγώνων και διεκδικήσεων, έρχεται σε επαφή με την προοδευτική τέχνη, με την ένδοξη ιστορία του λαϊκού μας κινήματος, μορφώνεται, παλεύει και δημιουργεί, εμφορούμενη από ανώτερες αξίες και ιδανικά.

Στο φετινό Φεστιβάλ δεν ήταν επίσης δυνατό να ταξιδέψουν και να φιλοξενηθούν οι δεκάδες αντιπροσωπείες των αδελφών μας Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο. Ακόμα και έτσι, όμως, δεν χάνει τη διεθνή του διάσταση. Η ΚΝΕ έχει λάβει δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από αδελφές Οργανώσεις που εύχονται κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ μας. Τους ευχαριστούμε και από αυτό το βήμα τους απευθύνουμε διεθνιστικό, συντροφικό χαιρετισμό.


Το σύνθημα "Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή" ταξίδεψε και ακούστηκε δυνατά σε όλη την Ελλάδα, ακούγεται σήμερα εδώ, στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ (...)

Με πείσμα κόντρα σε όσους ενοχλούνται...

Το σύνθημα αυτό ενοχλεί τους εκπροσώπους της πολιτικής που θυσιάζει τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων, τους υπερασπιστές του σημερινού άδικου, ανελεύθερου, σάπιου συστήματος.

Ενοχλεί τους απολογητές μιας καλύτερης διαχείρισης, μιας δήθεν εξανθρώπισης του καπιταλισμού (...)

Ενοχλεί την εφεδρεία που χρηματοδοτούν και χαϊδεύουν τα αφεντικά για τα δύσκολα, τους νταήδες που τελικά κανείς τους δεν ήξερε τίποτα σε μια δίκη που σέρνεται τόσα χρόνια, τους φασίστες εθνικιστές που μπορεί να μεταμφιέζονται, να αλλάζουν ονόματα και πολιτική στέγη, δεν αλλάζει όμως το μίσος τους για όσους δεν σκύβουν το κεφάλι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γιατί δεν αλλάζει το χέρι που τους ταΐζει.

Λέμε και από αυτό το βήμα ότι είναι αίτημα όλων των μαζικών φορέων, σύσσωμης της νεολαίας της χώρας μας, στις 7 Οκτώβρη να καταδικαστούν οι νεοναζί για τα εγκλήματά τους.

Με αφορμή και την αυριανή, μαύρη επέτειο των 7 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού κι εργάτη της Ζώνης, Παύλου Φύσσα, η Οργάνωσή μας θα εντείνει την πλατιά πανελλαδική της εξόρμηση στη νεολαία.

Το φετινό Φεστιβάλ δεν είχε λίγα εμπόδια να ξεπεράσει, τα ξεπέρασε όμως, και έτσι, ως ένα Φεστιβάλ "αλλιώς", όπως έγραψε ο "Οδηγητής", θα πάρει κι αυτό τη δική του θέση στην ιστορία των Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Καταλαβαίνουμε ότι ήθελαν να μη γίνει.

Γι' αυτό με διάφορες προφάσεις έβαλαν εμπόδια, μας απέκλεισαν από χώρους που είχαν επισήμως παραχωρηθεί, έκαναν καμπάνια για να ακυρωθεί με πρόσχημα την πανδημία, κι όταν δεν τα κατάφεραν, ενίσχυσαν την προπαγάνδα του φόβου, απέκλεισαν ουσιαστικά την παρουσία του Φεστιβάλ από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (...)

Δυστυχώς γι' αυτούς ο σημαντικότερος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός για τη νεολαία στην Ελλάδα, με όλες τις απαραίτητες προσαρμογές, θα ολοκληρώσει και για το 2020 το ταξίδι του στην Αθήνα με επιτυχία (...)

Εμείς δεν αφήσαμε τους λογαριασμούς μας για μετά...

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τολμάει να κουνάει το δάχτυλο στη νεολαία και να την ενοχοποιεί για την αύξηση των κρουσμάτων.

Τολμάει να μιλάει για ατομική ευθύνη, ενώ όχι απλά δεν έχει πάρει ούτε μισό ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αντιθέτως την εξέθεσε, και συνεχίζει, σε πολλαπλούς κινδύνους με την πολιτική της, για να κάνει τα χατίρια στους επιχειρηματικούς ομίλους (...)

Εμείς από την πρώτη στιγμή προσαρμόσαμε τη δράση μας ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λαού (...)

Αποκαλύψαμε το ταξικό πρόσημο στη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν αφήσαμε τους λογαριασμούς μας για μετά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα "μετά" που δεν έχει έρθει ακόμα, και δεν πρόκειται να έρθει.

Και με την ευκαιρία, επιτρέψτε μας μία παρένθεση, διότι συζητιέται αυτές τις μέρες το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, που χρησιμοποίησε η αριστερή πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τώρα που άλλαξε πάλι σήμα.

Συνιστούμε σε όσους δεν το έχουν κάνει, να διαβάσουν το ποίημα "Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας" (που βέβαια καμία σχέση δεν έχει με "αυτή την αστερόεσσα που είναι για όλους τους", αυτή που αγαπάνε οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ των 3 μνημονίων και των μεγάλων σαλονιών):

"Εμείς γι' αυτά τα λίγα κι απλά πράγματα πολεμάμε

για να μπορούμε να 'χουμε μία πόρτα,

έν' άστρο, ένα σκαμνί

ένα χαρούμενο δρόμο το πρωί

ένα ήσυχο όνειρο το βράδυ.

Για να 'χουμε έναν έρωτα που να μη μας τον λερώνουν

ένα τραγούδι που να μπορούμε να τραγουδάμε" (...)

Ξέρουν από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα του συστήματός τους

Τους λέμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή.

Γιατί εντείνεται ένας νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματά μας, για να φορτώσουν ξανά το βάρος της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία, στις δικές μας πλάτες.

Συνοδεύουν ξανά αυτά τα μέτρα με δώρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και ταυτόχρονα, συνεχίζουν τη βρώμικη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, που τόλμησε να βάλει χέρι στο απεργιακό δικαίωμα, με νέους νόμους, όπως αυτός που ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις, για να αποφασίζουν αν δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε μαχητικά τα αυτονόητα.

Εντείνουν την καταστολή και την τρομοκρατία γιατί ξέρουν ότι η πολιτική τους γεννάει δίκαιες αντιδράσεις.

Γι' αυτό εντείνουν τον αντικομμουνισμό στα σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία, σε τόσες εκδόσεις, εκπομπές, ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, εργασίες, συνέδρια και φόρουμ, για τα οποία ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια.

Γιατί ξέρουν από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα του συστήματός τους. Ξέρουν ότι αν το αποφασίσει ο λαός μας, οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά και θα καταργηθούν στην πράξη.

Γνωρίζουν καλά την απάντηση στην ερώτηση, αν αυτά που λέμε έγιναν ή αν θα ξαναγίνουν (...)

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από την κυβέρνηση

Καλούμε όσους σκέφτονται αυτό το "κάτι" που πρέπει να γίνει, να δράσουμε μαζί μέσα στους μαζικούς φορείς, στα εργατικά συνδικάτα και σωματεία, στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, στα μαθητικά συμβούλια, γιατί δεν θα σταματήσουν πουθενά αν δεν συναντήσουν εμπόδια από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, κι επιδιώκουμε να γίνει μεγάλη συζήτηση σε κάθε χώρο νεολαίας για το πώς μπορούμε να βάλουμε φρένο, να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά όσα έχουμε ανάγκη στην Υγεία, στη μόρφωση, στη δουλειά, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, πώς θα πετύχουμε να συμμετέχουν περισσότεροι στην πάλη, να βγαίνουν συμπεράσματα από αυτήν τη διαδικασία.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και τους ανθρώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συμμεριζόμαστε τη δίκαιη αποστροφή ενός σημαντικού τμήματος της νεολαίας, που στα πρόσωπα όλων αυτών βλέπει τον κυνισμό της πολιτικής του κεφαλαίου, τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αποφάσεις που επιδεινώνουν τους όρους ζωής μας, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα που βγάζουν στη φόρα ο ένας του άλλου, τα ψέματα και τις αθετημένες υποσχέσεις (...)

Υπάρχει στον αντίποδα και ένας άλλος κόσμος

Αυτή η δίκαιη αποστροφή, όμως, δεν μπορεί να οδηγεί σε αποστασιοποίηση, σε αδιαφορία για τα κοινά, στην ενσωμάτωση και την επιλογή του ατομικού δρόμου (...)

Υπάρχει στον αντίποδα και ένας άλλος κόσμος. Υπάρχει από σήμερα, ανάμεσά μας, το αύριο που γεννιέται. Μέσα σε κάθε αγώνα που δίνεται, μέσα στα μικρά που φαίνονται ασήμαντα αλλά δεν είναι, στις καθημερινές μας θυσίες, στα πρόσωπα των συναγωνιστών μας.

Σε ανθρώπους τίμιους, ανιδιοτελείς, που σηκώνουν ανάστημα ακόμα και μόνοι τους καμιά φορά κι αυτή τους η στάση είναι μάθημα για όλους τους άλλους που τους βλέπουν, που δείχνουν αλληλεγγύη, που ψάχνουν τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο μας και να τον αλλάξουν, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στη νεολαία της εργατικής τάξης. Εχουμε οδηγό τις σύγχρονες επιστημονικές επεξεργασίες του Κόμματός μας. Στο δρόμο για την κοινωνία της αληθινής δικαιοσύνης και ελευθερίας, της πραγματικής δημοκρατίας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, ετοιμαζόμαστε για δύσκολες μάχες, σε συνθήκες που όλα μοιάζουν ακίνητα ή και ότι πάνε προς τα πίσω.

Οι δυσκολίες, όμως, πάντα θα συνυπάρχουν με τις δυνατότητες, όπως διδάσκει η Ιστορία μας.

Κι είμαστε βέβαιοι ότι οι αγώνες θα δυναμώσουν, ότι ακόμα περισσότερα από τα καλύτερα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών θα ενταχθούν στο επαναστατικό σχολείο, θα οργανωθούν στην ΚΝΕ, για να μάθουν πολλά και για να προσφέρουν πολλά, με τη σκέψη και τη δράση τους στην πιο μεγάλη, την πιο σπουδαία υπόθεση.

Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επιτυχία του Φεστιβάλ

Χαιρετίζουμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, που δούλεψαν ακούραστα κι ανιδιοτελώς για να ετοιμαστεί ο χώρος, αλλά και όσους θα συμβάλουν στη λειτουργία του.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα μόνιμα συνεργεία και τους μεγαλύτερους συντρόφους μας από την ΚΟ Αττικής, που σε έναν γνώριμο από τα παλιά γι' αυτούς χώρο, μας υπέδειξαν και μας συμβούλεψαν σε όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Η σκέψη μας είναι μαζί με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έπρεπε να προστατευτούν, όπως και στους μεγαλύτερους φίλους του Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο το γέμιζαν με την πείρα και τις ιστορίες τους, με τη νεανική ματιά τους.

Ανανεώνουμε, τέλος, το ραντεβού μας με τους δεκάδες καλλιτέχνες που τελικά δεν έγινε δυνατό να πλουτίσουν με το έργο και το ταλέντο τους τη φετινή σκηνή του Φεστιβάλ, για το επόμενο διάστημα και τις επόμενες εκδηλώσεις μας. Τους ευχαριστούμε όλους ξεχωριστά για τη στήριξή τους.

Ετοιμαζόμαστε για την επιτυχία των πολιτικών συγκεντρώσεων, με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και μεθαύριο στην κορύφωση των εκδηλώσεών μας, με τον σύντροφο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επιτυχία του Φεστιβάλ, με οργανωμένη απειθαρχία και αυταπάρνηση, κόντρα σε όσους ανυπομονούν στη γωνία να μας συκοφαντήσουν.

Καλή συνέχεια στις εκδηλώσεις μας.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους».

Συνεχίζονται οι εθελοντικές αιμοδοσίες

Συνεχίζονται οι εθελοντικές αιμοδοσίες της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε πόλεις της χώρας με σύνθημα «Δίνουμε αίμα, "ανάσα" ζωής και αλληλεγγύης!». Αναλυτικά το πρόγραμμα των αιμοδοσιών έχει ως εξής:

Πρέβεζα: Σήμερα, Παρασκευή, 17.00 - 20.00, στο Εργατικό Κέντρο. Πληροφορίες και ραντεβού στο 6973.585.793.

Αρτα: Κυριακή 20/9, 10.00 - 14.00, στο Εργατικό Κέντρο.

Δράμα: Σήμερα, Παρασκευή, 08.00 - 12.30, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Τηλέφωνο για ραντεβού: 2521.350.331.

Σάμος: Σήμερα, Παρασκευή, 10.00 - 14.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου.

Χίος: Τετάρτη 7/10, 11.30 - 13.00 και 18.00 - 20.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου.

Σε Δράμα και Ξάνθη

Το 46ο Φεστιβάλ επισκέπτεται σήμερα και αύριο δύο ακόμα πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

Στη Δράμα, σήμερα, Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία, στις 20.00, με ομιλητή τον Νίκο Βαργιεμίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».

Στην Ξάνθη, αύριο, Σάββατο, στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας, στις 20.00, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Σάρρο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».

Με έντονο το στίγμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Μια απαραίτητη στάση για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό και τη νεολαία του Λιβάνου περιλάμβανε για δεκάδες νέες και νέους η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Στο τραπεζάκι που έχει στήσει η ΚΝΕ συγκεντρώνεται οικονομική βοήθεια για τη στήριξη των πληγέντων από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ εντάσσεται στο πλαίσιο αντίστοιχης καμπάνιας της ΠΟΔΝ, και η βοήθεια που θα συγκεντρωθεί θα παραδοθεί στην Ενωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας.

Σε μια χρονιά που η γνωστή Διεθνούπολη, με την παρουσία δεκάδων Νεολαιών από όλο τον κόσμο, δεν λειτουργεί λόγω της πανδημίας, το διεθνιστικό στίγμα του Φεστιβάλ δεν λείπει από τις εκδηλώσεις. Είναι παρόν στο κάλεσμα της ΚΝΕ προς τη νεολαία να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της σε ένα λαό που βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, της κρίσης και των πολέμων, και σήμερα αντιμετωπίζει τις συνέπειες των φονικών εκρήξεων.

Σηματοδοτώντας επίσης τη διεθνή διάσταση του Φεστιβάλ, στην έναρξη των εκδηλώσεων και πριν από το χαιρετισμό του Ιάσονα Φανού προβλήθηκαν από τις οθόνες του Φεστιβάλ το χαιρετιστήριο μήνυμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, καθώς και το σποτ της ΚΝΕ που εκφράζει την αλληλεγγύη της Οργάνωσης στην Κούβα.

Με το «κόκκινο Αερόστατο» και τα «Θέματα Παιδείας»

Μια στάση στο τραπεζάκι όπου μπορούν να προμηθευτούν το «κόκκινο Αερόστατο» έκαναν οι μικροί σε ηλικία επισκέπτες του Φεστιβάλ και οι γονείς τους. Στο χώρο διατίθεται το τελευταίο τεύχος του περιοδικού, με θεματολογία αφιερωμένη στη νέα σχολική χρονιά, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Υπάρχουν ακόμα τα δύο προηγούμενα τεύχη, που κυκλοφόρησαν το ένα την περίοδο της καραντίνας και το άλλο πριν από το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Το «παρών» στο χώρο έδωσε και ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, με το πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» αλλά και με νέα βιβλία. Ανάμεσα στις εκδόσεις ξεχώρισε το βιβλίο «Ιστορία της Ψυχολογίας από τη σκοπιά του διαλεκτικού - ιστορικού υλισμού», που εκδόθηκε πρόσφατα και έγινε δεκτό με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικούς αλλά και σε κάθε γονιό, νέο και εργαζόμενο που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Πιστό στο ραντεβού του με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» έχει πάρει τη θέση του στο χώρο. Με τις απαραίτητες προσαρμογές, πιο περιορισμένη έκταση, πλεξιγκλάς στα ταμεία και αντισηπτικά διαθέσιμα για όσους βρίσκονται πίσω και μπροστά από αυτά, υποδέχθηκε εκατοντάδες κόσμου.

Οι έκτακτοι περιορισμοί μπορεί να έχουν μειώσει τους τίτλους και να αφορούν κυρίως νέες εκδόσεις και βιβλία σε προσφορά, δεν συνέβη όμως το ίδιο με το ενδιαφέρον του κόσμου. Ανάμεσα στους τίτλους που τράβηξαν την προσοχή περιλαμβάνονται η έκδοση που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Επανάσταση του 1821 και τις απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους, και οι εκδόσεις της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ «Σοσιαλισμός, η απάντηση για τον 21ο αιώνα» και «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία».

Παράλληλα, στους ενδιαφερόμενους διατίθενται ειδικά διαμορφωμένο φυλλάδιο με τις προσφορές της «Σύγχρονης Εποχής» και αντίστοιχο έντυπο παραγγελίας, δίνοντας τη δυνατότητα να παραλάβει κάποιος τα βιβλία που θέλει στο σπίτι του. Στο βιβλιοπωλείο γίνονται εγγραφές και ανανεώσεις συνδρομητών για τα βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής», την ΚΟΜΕΠ και τον «Ριζοσπάστη».ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο χώρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλοφ Πάλμε), είναι:

«220» Ανω Ιλίσια - Ακαδημία (κυκλική).

«221» Πανεπιστημιούπολη - Ακαδημία (κυκλική).

«140» Πολύγωνο - Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια, στάση στην Ούλοφ Πάλμε.

«224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου.

«608» Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκροταφείο Ζωγράφου.

«250» Πανεπιστημιούπολη - Σταθμός «Ευαγγελισμού» (κυκλική).

«235» Ζωγράφου - Ακαδημία (κυκλική).

Για όσους δεν φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του Μετρό.

Πούλμαν των Οργανώσεων

Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν.

  • Σήμερα Παρασκευή από:

Ιλιον - Καματερό - Αγίους Αναργύρους, 18.30, πλατεία Ηρώ, ΟΤΕ στο Ιλιον, στάση Μανάρα Καματερό, παλιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων.

Νέα Σμύρνη, 18.30, Polis Park Αγ. Φωτεινής.

  • Αύριο Σάββατο από:

Ανω Λιόσια, 17.30, τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο.

Ολυμπιακό Χωριό, 17.30, Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21).

Ελευσίνα, 17.30, δημοτικό πάρκινγκ.

Μενίδι, 17.45, πλατεία Καράβου.

Κόκκινο Μύλο, 17.45, Τριγωνική πλατεία.

Περιστέρι, 17.30, από τα εξής σημεία: Πλατεία Δέγλερη, πλατεία Δημαρχείου, ΚΕΠ Νέας Ζωής και πλατεία Λόφου.

Αγία Βαρβάρα, 18.00, ταχυδρομείο.

Αιγάλεω, 18.00 από το Μετρό «Αγ. Μαρίνα», 18.15 από το Μετρό «Αιγάλεω».

Χαϊδάρι, 18.00 από το Παλατάκι.

Ιλιον - Καματερό - Αγίους Αναργύρους, 17.30, πλατεία Ηρώ, ΟΤΕ στο Ιλιον, στάση Μανάρα Καματερό, παλιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων.

Νέα Σμύρνη, 18.30, Polis Park Αγ.Φωτεινής

Η επιβίβαση θα γίνει με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.) και μετά από δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org