Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στη Δυτική Ελλάδα

Με σκοπό την ενημέρωση του λαού για τις θέσεις του Κόμματος, την οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης για όσους επλήγησαν, ειδικά στις χτυπημένες από πυρκαγιές περιοχές, αλλά και την ανάγκη προστασίας της ζωής, του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας, την οργάνωση της πάλης και των αναγκαίων διεκδικήσεων, κλιμάκια του ΚΚΕ πραγματοποιούν περιοδείες στους νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα με τους επικεφαλής για σήμερα Τετάρτη στην Αχαΐα έχει ως εξής: Δεμένικα, Ρούλα Ντουντούμη, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Αχαΐας. Προσφυγικά Πάτρας, Φώτης Αραβαντινός, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Αχαΐας. Χωριά του πρώην δήμου Διακοπτού, Χρήστος Απόκης, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Ρωμανού - Ελεκύστρα, Ελένη Μπιρλή, στέλεχος του ΚΚΕ. Βραχνέικα - Καμίνια, Πέρσα Βασιλικοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ. Επίσης, στην Ηλεία θα γίνει σήμερα περιοδεία στο Χάβαρι.

Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να μην έχουμε μία δεύτερη Εύβοια μέσα στην Αττική

Δήλωση του Γ. Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από τα Βίλια

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή όπου σημειώνεται άλλη μια οικολογική καταστροφή
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή όπου σημειώνεται άλλη μια οικολογική καταστροφή
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκε χτες το πρωί στο μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια. Συμμετείχαν επίσης ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, και ο Δημήτρης Ανδριάς, δημοτικός σύμβουλος δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ελευθ. Κοσμόπουλο για την εξέλιξη στο μέτωπο της πυρκαγιάς και τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής. Διαπίστωσε από κοντά αυτό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, δηλαδή την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει την περιοχή ανοχύρωτη, με παντελή έλλειψη υποδομών αντιπυρικής προστασίας, αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους

Σε δήλωσή του ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε: «Πρόκειται για μια πολύ καταστροφική πυρκαγιά. Επί της ουσίας μιλάμε για έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, στο όρος Πατέρα, μια έκταση παρθένου πευκοδάσους, η οποία είχε αναγεννηθεί μετά τις πυρκαγιές του 1996. Αλλά αυτό που βλέπουμε όλοι διά γυμνού οφθαλμού - και μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας - είναι ότι μιλάμε για την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε μέσου υποδομής για την προστασία μιας ολόκληρης περιοχής, παντελή έλλειψη δασικών δρόμων, παντελή έλλειψη αντιπυρικών ζωνών.

Εδώ οι κάτοικοι, οι εθελοντές, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσπαθήσουν να κρατήσουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους. Τα εναέρια μέσα πετάνε, αλλά βλέπετε εκεί που είναι η πυρκαγιά δεν μπορεί να προσεγγίσει κανένα επίγειο τμήμα.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής. Τον Μάιο κάηκαν τα Γεράνεια Ορη, κάηκε δηλαδή η απέναντι πλευρά, και τον Αύγουστο καίγεται και το τελευταίο κομμάτι της Δυτικής Αττικής. Μιλάμε για πάνω από 40.000 στρέμματα, αυτή τη στιγμή, καμμένα και η φωτιά βλέπετε συνεχίζεται με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λοιπόν, πρέπει εδώ, επειγόντως, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να μην έχουμε μία δεύτερη Εύβοια μέσα στην Αττική».

Φωτιά στο Παγγαίο

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χτες το απόγευμα η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στους πρόποδες του Ορους Παγγαίου στην Καβάλα, σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Αντιφιλίππων και Χορτοκοπίου. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν οι οικισμοί.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ το έργο της συνέδραμαν και οι υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης με οχήματα και υδροφόρες. Σε επιφυλακή παρέμεναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δραματική η κατάσταση μετά την πυρκαγιά

Στη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στη Φωκίδα από τις πυρκαγιές αναφέρεται η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας - πυροπροστασίας στη Φωκίδα και σε ολόκληρη τη χώρα ανέτοιμο, όπως αποδείχτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο. Ο χειριστής που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να σβήσει η φωτιά είναι και αυτός θύμα της ανυπαρξίας σχεδίου και μέσων προστασίας. Ως Τομεακή Επιτροπή εκφράζουμε συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του».

Επισημαίνοντας τις ευθύνες και των τοπικών αρχών και την υποκρισία των τοπικών οργανώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση για ολοκληρωμένη αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές με αποζημιώσεις στο 100%. Αναφέρει δε ότι με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες «σπίτια που ενδεχόμενα αποτελούν δευτερεύουσα κατοικία ή λόγω παλαιότητας δεν έχουν άδεια από την πολεοδομία, σταβλικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν σχετικές άδειες, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αποζημιώσεων. Ενώ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρόκειται για κοροϊδία, αφού οι ελαιοκαλλιέργειες που κατά βάση επλήγησαν στη Φωκίδα, αποζημιώνονται, ανάλογα με την έκταση, από 2 μέχρι 10 ευρώ το δέντρο στην καλύτερη περίπτωση».

Τεράστια καταστροφή σε Βίλια και Λαυρεωτική

Για άλλη μια φορά στο προσκήνιο η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, που αφήνει απροστάτευτα τα δάση και θέτει σε κίνδυνο σπίτια

Αλλο ένα παρθένο δάσος γίνεται στάχτη στα Βίλια

Eurokinissi

Αλλο ένα παρθένο δάσος γίνεται στάχτη στα Βίλια
Μια τεράστια καταστροφή σε έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες οξυγόνου του Λεκανοπεδίου εξελίσσεται από προχτές στα Βίλια της Αττικής. Ενα παρθένο πευκόδασος, που είχε αναγεννηθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1987, γίνεται στάχτη και έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη καταστροφή στη βόρεια Αττική (Βαρυμπόμπη έως Μαλακάσα) και τη Λαυρεωτική.

Συγκεκριμένα, μαινόταν και χτες ανεξέλεγκτο το μέτωπο χιλιομέτρων της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαιγε το πυκνό δάσος για δεύτερη μέρα, ενώ η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των δασών και πυροπροστασίας ήταν για μια ακόμα φορά ορατή. Χωρίς αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους που να επιτρέπουν επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν, χωρίς την παραμικρή πρόληψη για καθαρισμό το δάσος χάνεται. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και τοπικών παραγόντων. Αλλωστε, και αυτή η περιοχή, όπως και οι περισσότερες που γίνονται στάχτη όλο αυτό το διάστημα, είναι σταθερά στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων και επενδυτών, που αξιοποιούν διαχρονικά τη δασοκτόνα πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και το γεγονός ότι στο εκμεταλλευτικό σύστημα η γη αποτελεί ένα ακόμα εμπόρευμα και πηγή απίστευτων κερδών για λίγους.

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούσαν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς για να προστατευτούν τα σπίτια. Να σημειωθεί ότι χτες με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούσαν περιοδικά 22 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων του ρωσικού «Beriev-200» και των δύο ρωσικών μεγαθηρίων «Ιλιούσιν». Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και πυροσβέστες από την Πολωνία.

Καμένο σπίτι στην περιοχή της Κερατέας

INTIME NEWS

Καμένο σπίτι στην περιοχή της Κερατέας
Η φωτιά το μεσημέρι είχε πάρει τρεις κατευθύνσεις προς το Ορος Πατέρα, τα Μέγαρα και την Οινόη, ενώ είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Αγίας Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα και Θέα.

Στην Κερατέα χτες η φωτιά που ξεκίνησε τη Δευτέρα κοντά στο Μαρκάτι έκαψε σπίτια, απείλησε άλλα και κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, ήταν υπό έλεγχο, αλλά τις δυνάμεις πυρόσβεσης, τους κατοίκους και τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μάχη, ανάμεσά τους και οι ομάδες που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα σωματεία των εργαζομένων, ανησυχούσαν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.


Χωρίς αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, χωρίς φροντίδα το δάσος είναι εντελώς απροστάτευτο

Eurokinissi

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, χωρίς φροντίδα το δάσος είναι εντελώς απροστάτευτο
Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους από σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα (ολόκληρη η λίστα δημοσιεύεται στον «902.gr», https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/267636/sygkentronoyn-eidi-protis-anagkis-ekfrazontas-tin-emprakti-allileggyi). Ενδεικτικά:

Στην Εύβοια

Τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου Εύβοιας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας συνεχίζουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο (Μ. Φριζή 10), καθημερινά, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6944.303.068.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καρύστου συγκεντρώνουν υλική βοήθεια στην παραλία Καρύστου (δίπλα στους πάγκους των παραγωγών) κάθε μέρα, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Για συνεννόηση στα τηλέφωνα 6981.151.558 και 6972.845.825.

Στην Αττική

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στα γραφεία του στο Λαύριο (Δανουκάρα 7), 9 π.μ. - 2 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία στο Κορωπί (Παπανικολάου Δ. 10, τηλέφωνα 6984.928.944 και 6938.338.890). Επίσης συνεχίζεται η προσπάθεια αλληλεγγύης και με την κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό αλληλεγγύης του ΕΚ στην Εθνική Τράπεζα στο IBAN (GR3101101440000014400355807). Τα ποσά θα παραδοθούν στο Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας και στον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στα γραφεία του (Ομηρίδου Σκυλίτση 19), καθημερινά 10 π.μ. - 3 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.4100.830.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., ή κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του ΔΣ. Τηλ. επικοινωνίας: 210.3232.463 - 6951.514.997.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου και Σαλαμίνας, κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6946.420.692 (Αθήνα), 6944.234.176 (Ελευσίνα), 6982.803.796 και 6977.075.696 (Πειραιάς), 6986.848.245 (Λαύριο) και 210.4651.464 (Σαλαμίνα).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στα γραφεία του (Ιωάννη Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές στα κτίρια Ρέντη (1ος όροφος) και Πετραλώνων (5ος όροφος), καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ., και στο κτίριο Φαλήρου, καθημερινά 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής, στα γραφεία του (Αχαρνών 2, 1ος όροφος), σήμερα, 10 π.μ. - 12 μ.

Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, στα γραφεία του (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα), καθημερινά, 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στο Μενίδι, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων, το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλοι φορείς, στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42, Αχαρνές), σήμερα, 7 μ.μ. - 9 μ.μ., την Παρασκευή 20/8, 10 π.μ. - 12 μ.

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», η Ομάδα Γυναικών Κυψέλης της ΟΓΕ και η Ενωση Γονέων 6ης Δημοτικής Κοινότητας, στο Στέκι (Πατησίων 252) κάθε Τρίτη, 6.30 μ.μ - 8 μ.μ., από 18 Αυγούστου έως 15 Σεπτέμβρη. Στα γραφεία της Ενωσης Γονέων (Κ. Τριανταφύλλου 6 και Μεγίστης, ισόγειο) κάθε Πέμπτη, 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ., από χτες 17 Αυγούστου έως 14 Σεπτέμβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, στα γραφεία των συλλόγων (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) καθημερινά 5 μ.μ. - 7 μ.μ., κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6972.510.719 (Γεώργιος) και 6973.929.817 (Γεωργία). Οι λογαριασμοί για την οικονομική ενίσχυση είναι: Του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR4301720290005029103572238, και της ΣΕΑΑΝ στην Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR7101105380000053800473927.

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, στα γραφεία της στο Μεταξουργείο (Δεληγιώργη 55 - 59, 4ος όροφος), 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977.897.220.

Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας στα γραφεία του (Κ. Γέμελου 119 & Π. Ράλλη, Νίκαια. Τηλ.: 210.4908.666).

Στη Θεσσαλονίκη

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης (Γ. Σουρή 2). Τηλ. επικοινωνίας: 6973.311.296, 6975.597.185. Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, σήμερα, στο Κτηνιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 80), 9 π.μ. - 2 μ.μ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων

Τη δεύτερη «φουρνιά» με είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε το ΠΑΜΕ στα δύο Κέντρα Αγώνα και Αλληλεγγύης που λειτουργούν στην Εύβοια

Δυναμώνει καθημερινά το κύμα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, με συνδικάτα και φορείς να συγκεντρώνουν και να παραδίδουν είδη πρώτης ανάγκης, μέσω του Κέντρου Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στην Εύβοια, στον κόμβο Στροφυλιάς και το αντίστοιχο στην Ιστιαία.

Χτες το ΠΑΜΕ παρέδωσε και στα δύο αυτά σημεία τη δεύτερη «φουρνιά» της υλικής βοήθειας που συγκεντρώνει στα γραφεία του, με τη συγκεκριμένη δράση αλληλεγγύης να συνεχίζεται καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. - 8 μ.μ.

Στο Κέντρο Αγώνα στη Στροφυλιά έχουν ήδη αποστείλει βοήθεια συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις απ' όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων οι εξής: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, Σωματεία οδηγών - χειριστών, υπαλλήλων καθαριότητας, Εργατοϋπαλλήλων και υπαλλήλων δήμου Πατρέων, Παράρτημα Χαλκίδας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σύλλογος υπαλλήλων υπ. Ανάπτυξης, όπως και δεκάδες σωματεία της Αθήνας. Επίσης, η Ομάδα Γυναικών Αλιβερίου της ΟΓΕ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πούντας Αλιβερίου, η εθελοντική ομάδα «Αδέσποτα» της Μεταμόρφωσης, η κοινότητα Βαρνάβα Αττικής, ο Σύλλογος Απανταχού Οξυλιθιωτών, οι πρόσφυγες από τη δομή της Ριτσώνας και η Πρωτοβουλία Αστυνομικών.

Συγκινητική η λαϊκή ανταπόκριση στην Πάτρα

Το φορτηγό με τη βοήθεια που παρέδωσε και χτες το ΠΑΜΕ
Το φορτηγό με τη βοήθεια που παρέδωσε και χτες το ΠΑΜΕ
Κρατώντας πολλοί τα μικρά παιδιά τους από το χέρι, έχοντας ταυτόχρονα μαζί τους όσες σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης μπορούν, πλήθος λαϊκών ανθρώπων και στην Πάτρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων, όπως φοιτητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, προκειμένου να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας, της Ηλείας και των άλλων περιοχών της χώρας.

Η μεγάλη και συγκινητική προσπάθεια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και ταυτόχρονα συμβολή στην ανακούφιση των πληγέντων, βοηθώντας τους ταυτόχρονα να οργανώσουν την πάλη για τις επόμενες, πολύ δύσκολες μέρες, μετά τις πυρκαγιές.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση τα ηνία του Εργατικού Κέντρου, στρέψαμε την προσοχή μας και στην προσπάθεια συνολικής βοήθειας των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, όποτε υπάρχει ανάγκη. Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάτρα, Εύβοια και Ηλεία άμεσα βρήκαν τη διοίκησή μας όπως και των σωματείων - μελών του Κέντρου σε ετοιμότητα, για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, προσπάθεια που συνεχίζουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνοντας ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα στείλουμε τα πρώτα φορτία».

«Παρά το δύσκολο της περιόδου, όπου και λόγω καλοκαιριού αρκετοί εργαζόμενοι είναι σε άδειες, η έως και σήμερα ανταπόκριση των διοικήσεων των σωματείων - μελών του Κέντρου και των εργαζομένων της περιοχής ήταν συγκινητική», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του ΕΚ και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Βασίλης Βασιλείου.

Οι φοιτητές στην πρώτη γραμμή

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εξέφρασαν και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών. Με αποφάσεις των συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Φιλοσοφίας, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ όπως και αυτού της Εστίας, φοιτητές άμεσα οργάνωσαν στο κέντρο της Πάτρας σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης. Ετσι, την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη, στην πλατεία Γεωργίου μάζευαν τρόφιμα και άλλα αναγκαία, που θα σταλούν στους πυρόπληκτους με τις πρώτες αποστολές του ΕΚ, αλλά και του δήμου Πατρέων.

«Παρά το γεγονός ότι οι σχολές μας ήταν κλειστές, η ανταπόκριση του απλού κόσμου στο κάλεσμά μας, αλλά και των συναδέλφων μας φοιτητών, ήταν μεγάλη», είπε ο πρόεδρος του Φυσικού, Θανάσης Χρυσανθόπουλος, προσθέτοντας πως «άμεσα, θα πρέπει να προχωρήσει και στο Πανεπιστήμιό μας η καταγραφή όσων συμφοιτητών μας πλήγηκαν από τις πυρκαγιές, όπως και όσων θα εισαχθούν φέτος, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πυρκαγιές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν οι πρώτοι να δώσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους στην τρέχουσα εξεταστική και οι δεύτεροι να ενταχθούν ομαλά στην ακαδημαϊκή χρονιά», είπε στον «Ριζοσπάστη».

Πρωτοβουλίες και από τη δημοτική αρχή

Τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Πάτρα στηρίζει και ενισχύει η δημοτική αρχή.«Είδαμε ανθρώπους που στο ένα χέρι τους είχαν τα παιδιά τους και στο άλλο κρατούσαν όσες σακούλες μπορούσαν, για να προσφέρουν από το υστέρημά τους σε όσους έχουν σήμερα ανάγκη, πράγμα που πρέπει να μας παραδειγματίσει και για το πώς μαθαίνουμε τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στις νέες γενιές», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, υπογραμμίζοντας πως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, συγκεντρώνοντας ακόμη και ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα.

Στις αποθήκες του Οργανισμού έχουν επίσης μαζευτεί αρκετές ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, με τον Θ. Τουλγαρίδη να προσθέτει πως στο κάλεσμα που έγινε συμμετείχαν και άλλοι φορείς, όπως ο Σύλλογος δασκάλων Πάτρας, που παρέδωσε ποσότητες αναγκαίων ειδών στον ΚΟΔΗΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τον δήμο Πατρέων, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ, έχει αποσταλεί βοήθεια προς τους πυρόπληκτους της Ολυμπίας από τις 11 Αυγούστου και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Συναυλίες σε Λάρισα - Καβάλα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διήμερη ακουστική συναυλία αλληλεγγύης, που διοργανώνει για την ενίσχυση των πυρόπληκτων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, με τη στήριξη του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου ν. Λάρισας, στις 20 - 21 Αυγούστου, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο) στις 8.30 μ.μ.

Στον χώρο θα υπάρχουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης. Τα έσοδα θα κατατεθούν μέσω σωματείων και μαζικών φορέων - όπως και τα αγαθά που συλλέχθηκαν - σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, για όποιον επιθυμεί, το παράρτημα του ΠΜΣ συγκεντρώνει χρηματική βοήθεια για τους πυρόπληκτους (Εθνική Τράπεζα. IBAN: GR1901103970000039701656116, γράφοντας «Για πυρόπληκτους»).

Στην Καβάλα, τέλος, συναυλία αλληλεγγύης διοργανώνουν την Τρίτη 24 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον Δημοτικό Κήπο, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού και Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Το σύνολο των εσόδων θα δοθεί για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Πρωτοβουλίες οργάνωσης και στην Αχαΐα

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης των πυρόπληκτων συναδέλφων τους, της αλληλεγγύης προς όσους έχουν πληγεί στις περιοχές τους, αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας, τη συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας - πυροπροστασίας του δασικού πλούτου και της περιουσίας του λαού, παίρνουν Αγροτικοί Σύλλογοι στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Αυγούστου, οι ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και Ερυμάνθου οργανώνουν σύσκεψη με αυτό τον σκοπό στις 8.30 μ.μ. στο «Αγροτοσπίτι» της Δαφνούλας Ερυμάνθου. Καλούν να συμμετάσχουν οι επιτροπές πυροπροστασίας, οι σύλλογοι και φορείς της περιοχής που έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες, προκειμένου να συντονιστεί η δράση όλων. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
Προκλητικά διλήμματα και εκβιασμοί για να βάλουν «την ουρά στα σκέλια»

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη χτεσινή επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Λίμνη

Εκβιασμοί του τύπου «πάρτε αυτά που σας δίνουμε, αλλιώς θα τα δώσουμε σε εργολάβους» κυριάρχησαν στην επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, στην πυρόπληκτη Λίμνη Ευβοίας και στη συνάντηση που είχε μαζί με τον υφυπουργό Γ. Αμυρά με εκπροσώπους δασικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Με μία αιφνιδιαστική επίσκεψη, που το υπουργείο φρόντισε να μην ανακοινωθεί από πριν, ο υπουργός Περιβάλλοντος έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης για το «σχέδιο ανασυγκρότησης» της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, ενώ παράλληλα επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και την οργή του λαού.

Αρχικά επισκέφτηκε το Δασαρχείο Λίμνης, το οποίο, όπως και όλες οι δασικές υπηρεσίες της χώρας, περνάει πλέον στον έλεγχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, διευκολύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη διαχείριση των δασών. Εκεί, ο Κ. Σκρέκας συναντήθηκε με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, παρουσία του δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κινούνται στη λογική εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων που επιδιώκουν να κερδοφορήσουν πάνω στα αποκαΐδια των καμένων δασικών εκτάσεων.

Ουσιαστικά έθεσε τους δασεργάτες και τους ρητινοκαλλιεργητές μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να δεχτούν ό,τι τους προσφέρει η κυβέρνηση, δείχνοντας το πώς πραγματικά εννοεί τη «στήριξη» των πληγέντων, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να οργανώσει ο λαός της περιοχής τον αγώνα και τη διεκδίκηση για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Μετά το εκβιαστικό δίλημμα που βίωσε ο λαός της βόρειας Εύβοιας για εννέα μέρες, όταν η κυβέρνηση τον καλούσε να επιλέξει αν θα σωθεί η ζωή του, το βιος του ή το φυσικό περιβάλλον, τώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο εκβιασμό: `Η δέχεσαι τα ψίχουλα ή δεν παίρνεις τίποτα.

ΚΚΕ: Να πάρουν απάντηση!

Τις προκλητικές «προτάσεις» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σημειώνοντας:

«Σαν τον κλέφτη ήρθε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, μαζί με τον υφυπουργό Γ. Αμυρά, στη Λίμνη σήμερα, σε συνάντηση που οργάνωσε το δασαρχείο με εκπροσώπους δασικών συνεταιρισμών και παρουσία του δήμαρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Στη συνάντηση αυτή ήρθε να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες στους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες, παρουσιάζοντας σαν ευκαιρία να πάρουν οι συνεταιρισμοί ένα κομμάτι των εργολαβιών από το κόψιμο των καμένων δέντρων. Στην αγωνία των συμμετεχόντων με τι συμβάσεις θα δουλέψουν και για πόσο διάστημα, οι απαντήσεις ήταν το λιγότερο προκλητικές. Ο μεν υπουργός, μιλώντας ως εκπρόσωπος των εταιρειών και εργολάβων, είπε ότι "αν δεν θέλετε αυτά που σας προσφέρουμε, να τα δώσουμε στους εργολάβους"...

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε συμβάσεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό με ποιους όρους θα απασχοληθεί ο κόσμος που θα δουλέψει. Εφτασε σε σημείο να μιλήσει για κοινωφελή εργασία μετά από 2 χρόνια με τα γνωστά ψίχουλα που αυτή αμείβεται... Ο δε δήμαρχος είπε, επίσης προκλητικά, "δεχτείτε αυτά που σας δίνουν, πού θα τα ξαναβρείτε;", συμβάλλοντας με τη σειρά του στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει τον λαό της περιοχής δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη!

Υπάρχει πικρή πείρα από υποσχέσεις μετά από κάθε καταστροφή που ζήσαμε. Ο λαός ξέρει ότι η δύναμή του είναι η ενότητά του. Ρητινοπαραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες, γυναίκες και νεολαία έχουν τη δύναμη να επιβάλουν με τον αγώνα τους 100% αποζημιώσεις για όλους, άμεσα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά μέτρα για να καταφέρουν να ζήσουν στον τόπο τους».

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συλλαλητήριο το Σάββατο, στις 7 μ.μ. στον κόμβο Στροφυλιάς, για να μπορέσει ο λαός να ζήσει στον τόπο του

Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα από το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και τις Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων

Από την προχτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση των ρετσινάδων
Από την προχτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση των ρετσινάδων
Κάλεσμα στον λαό της βόρειας Εύβοιας να δώσει αποφασιστικά και οργανωμένα τον αγώνα για να μπορεί να μείνει στον τόπο του, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο 21 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και οι Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωση, «οι υπεύθυνοι της καταστροφής πρέπει να πάρουν μαζική απάντηση από όλο τον λαό ότι τα ψέματα τελείωσαν. Μας άφησαν στο έλεος και μας έκαψαν. Τώρα υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Τους έχουμε μάθει χρόνια τώρα. Μετά από κάθε καταστροφή, λόγια, υποσχέσεις, για αποζημιώσεις και υποδομές, μέχρι να περάσει η μπόρα και μετά μας ξεχνάνε, δεν είδαν, δεν ξέρουν.

Λέμε ένα μεγάλο "όχι" στην κοροϊδία. Εργολάβοι, εταιρείες και "επενδυτές" τρίβουν τα χέρια τους με την καταστροφή μας που την θεωρούν ευκαιρία για κέρδη. Οι νεκροθάφτες μας εμφανίζονται ως "χορηγοί" και "ευεργέτες". Πάθαμε και μάθαμε όμως, άλλωστε αμέτρητες φορές ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας.

Συγχωριανοί, μόνο ενωμένοι, σαν μια γροθιά και με συνεχή αγώνα, θα γίνει εφικτό να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα μέτρα για να μείνουμε στον τόπο μας. Καλούμε και όσους συμπατριώτες μας δεν έχουν ως τώρα συγκροτήσει επιτροπή αγώνα πυρόπληκτων στο χωριό τους να συγκροτήσουν άμεσα ώστε να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας μας απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη βόρεια Εύβοια!».

Η αφίσα που καλεί στο συλλαλητήριο του Σαββάτου
Η αφίσα που καλεί στο συλλαλητήριο του Σαββάτου
Τη συμπαράστασή τους στον λαό της βόρειας Εύβοιας εκφράζουν και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, με ανακοίνωσή τους, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Συνταξιούχων Αλιβερίου - Κύμης, το Σωματείο ΟΤΑ Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και η Ομάδα Γυναικών (ΟΓΕ) Αλιβερίου. Για τη μετακίνηση στον χώρο της συγκέντρωσης θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Πάρκο Βούρκου στη Χαλκίδα. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6996.903.941.

«Ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας»

Ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας! Ο μαζικός ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος», οι ρετσινάδες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι Επιτροπές Αγώνα καλούν σε πάλη για:

 • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστούν η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
 • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
 • Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
 • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.
 • Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
 • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά - δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
 • Αμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκόδασος και να μη γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
 • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
 • Στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
 • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
 • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες.
Παρακαταθήκη η αλληλεγγύη και η λαϊκή πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο έρχεται ως συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων Αγώνα και Αλληλεγγύης και της συγκρότησης Επιτροπών Αγώνα σε χωριά της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας.

Με παρακαταθήκη την αλληλεγγύη και τη λαϊκή πρωτοβουλία που αναπτύχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες, οι ρετσινάδες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής οργανώνουν τον αγώνα τους και διεκδικούν η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς να διαμορφωθεί πάνω στις δικές τους ανάγκες και όχι πάνω στις επιδιώξεις των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων που προωθεί η κυβέρνηση.

Εχοντας πρόσφατη την πείρα από τις εξαγγελίες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για μέτρα ανακούφισης από πλημμύρες και φωτιές που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια τόσο τα χωριά της βόρειας Εύβοιας όσο και άλλες περιοχές του νησιού, ο λαός της περιοχής δεν δείχνει καμία εμπιστοσύνη στα ταξίματα που απλόχερα μοιράζονται, προκειμένου να καταλαγιάσουν η οργή και η αγανάκτηση και να αδυνατίσουν το μέτωπο και η διάθεση διεκδίκησης.

Αλλωστε, οι προθέσεις της κυβέρνησης για εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματικών συμφερόντων στην «ανασυγκρότηση» της κατεστραμμένης βόρειας Εύβοιας δείχνουν ξεκάθαρα στον λαό της περιοχής για ποια συμφέροντα αποτελεί «ευκαιρία» η καταστροφή του.

Εισαγγελικές έρευνες για τις πυρκαγιές

Οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει το προηγούμενο διάστημα στην Αττική - από την Βαρυμπόμπη και την Ιπποκράτειο Πολιτεία - αλλά και στην Ηλεία και την Εύβοια.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση όσον αφορά τις φωτιές της Αττικής. Επίσης, προχωρά και η έρευνα που διενεργείται από την εισαγγελέα Εφετών αρμόδια για θέματα οργανωμένου εγκλήματος, υπό την εποπτεία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει οι πρώτοι μάρτυρες, ενώ έχουν γίνει κι άλλες ανακριτικές πράξεις με ζητούμενο την αναζήτηση στοιχείων για τυχόν δράση εγκληματικής οργάνωσης. Τη διερεύνηση ύπαρξης οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου έχει ζητήσει με παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας χτες σε ΜΜΕ για τα δύο πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε Βίλια και Κερατέα, αναφέρθηκε και στις έρευνες της αστυνομίας μετά από καταγγελίες για εμπρησμό, τονίζοντας πως έχουν γίνει ήδη 21 συλλήψεις για εμπρησμούς σε όλη την Ελλάδα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την αποδυνάμωση των Δασικών Υπηρεσιών

Δάση και λαϊκές περιουσίες απροστάτευτα γιατί οι αστικές κυβερνήσεις θεωρούν τη δασοπροστασία κόστος και κρατάνε τις Δασικές Υπηρεσίες αποδυναμωμένες

Copyright 2021 The Associated

Δάση και λαϊκές περιουσίες απροστάτευτα γιατί οι αστικές κυβερνήσεις θεωρούν τη δασοπροστασία κόστος και κρατάνε τις Δασικές Υπηρεσίες αποδυναμωμένες
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καταγγέλλει την κυβέρνηση για την υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που, όπως σημειώνει, «στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια, ότι μία οργανωτική αλλαγή από μόνη της θα είναι δήθεν καθοριστική για τις Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να παίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, για την ολοκληρωμένη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων».

Και προσθέτει: «Παράλληλα, με το σύνολο των Δασικών Υπηρεσιών τραγικά υποστελεχωμένο, με πολλά Δασαρχεία να λειτουργούν ακόμη και στο 10% του αναγκαίου προσωπικού, εξαγγέλλεται από τον πρωθυπουργό αντί της ενίσχυσής τους η αποσπασματική δημιουργία μίας ακόμη Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων!

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω κινήσεις μοναδικό στόχο έχουν την επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας τους και τη διάσωσή τους από την κατάρρευση».

Ακόμα αναφέρει: «Ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, με αλλεπάλληλα έγγραφα προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τη Βουλή, έχουμε ενημερώσει διεξοδικά για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Υπηρεσίες αιχμής, όπως οι δασικές, που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με το οποίο θα πρέπει να καλυφθούν και οι διοικητικές υποθέσεις που χειρίζονται».

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, ενδεικτικό της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών είναι ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες επί 19 χρόνια! Ενώ πέρυσι δεν ανανεώθηκαν ούτε οι συμβάσεις των 5.066 εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας, στο πρόγραμμα δασοπροστασίας, που κύριο καθήκον είχαν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό των δασών.

«Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, κωφεύοντας σε όλες τις εκκλήσεις μας, είναι υπόλογες και υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί» σημειώνεται και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Κανείς δεν ξεχνάει, άλλωστε, ότι οι πυρκαγιές ανάβουν στο "έδαφος" της πολιτικής που αντιμετωπίζει τα δάση και συνολικότερα τη γη ως εμπόρευμα, αφήνοντάς τα απροστάτευτα, χωρίς ουσιαστική πρόληψη και ολοκληρωμένη διαχείριση, απέναντι στα σχέδια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία ενθαρρύνουν οι δασοκτόνοι νόμοι. Η υποχρηματοδότηση, επίσης, δείχνει καθαρά την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής: Για το έτος 2021 εγκρίθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες 1,7 εκατ. ευρώ αντί του αιτούμενου ποσού των 17,7 εκατ. ευρώ. Αν και τα νούμερα είναι αμείλικτα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακόμη και αυτή την καταστροφή για την εισδοχή ιδιωτών στη διαχείριση των δασών διά των "Αναδόχων Αναδάσωσης", επικαλούμενη δήθεν "την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ταχύτατη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος", στην πρόσφατη ΠΝΠ. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί, όταν το δημόσιο συμφέρον αφήνεται σε εργολάβους!».

Κλείνοντας τονίζεται: «Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης δεν κρύβονται με την εξαγγελία μέτρων χωρίς κανένα σχεδιασμό. Η προπαγάνδα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή "φταίνε πάντα" για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές εν γένει, αξιοποιείται ως άλλοθι για να κουκουλώνονται οι κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες. Εμείς που βρισκόμαστε κάθε μέρα στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, γνωρίζουμε πολύ καλά την αλήθεια και τους διαμηνύουμε ότι θα μας βρουν απέναντι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή επέλθει στα δικαιώματα των εργαζομένων και απέναντι σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δράσης».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ελλιπέστατες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Σήμερα το απόγευμα έχει ανακοινωθεί ότι ανοίγει η πλατφόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πυρόπληκτοι θα μπορούν να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, που υπολείπονται πολύ από την κάλυψη όλων των ζημιών από τις πρόσφατες μεγάλες φωτιές. Σε πρώτη φάση κατατίθεται η ηλεκτρονική αίτηση μαζί με τις δηλώσεις Ε9, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δηλωθεί, για να δοθεί μια προκαταβολή έως το 20% από αυτά που θα καθοριστούν μετά από το μεγάλο «κόσκινο» που θα περάσουν οι πληγέντες.

Οπως δηλώνεται, αφού εκταμιευθούν τα πρώτα ποσά, θα ακολουθήσει η εκτίμηση των ζημιών. Για τις κατοικίες αρμόδιο για την αποτίμηση των ζημιών θα είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για τις επιχειρήσεις τα ποσά θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Για τις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες υπεύθυνες θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ. Στο δεύτερο στάδιο θα γίνουν η καταγραφή των ζημιών και η υποβολή φακέλου του πληττόμενου (για τη στεγαστική συνδρομή), η έκδοση του πορίσματος των ελέγχων των Περιφερειών (για τις επιχειρήσεις). Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να διαρκέσει 1 με 2 μήνες. Για τους αγρότες και επιχειρήσεις θα υπάρξει νέος έλεγχος για την κατάσταση των καλλιεργειών για να αποζημιωθούν στο 70% της ζημιάς. Ενώ η αποζημίωση στους αγρότες δίνεται αναλογικά με τα στρέμματα γης.

Οσο για τη λεγόμενη στεγαστική συνδρομή, αυτή αφορά 80% κρατική αρωγή και 20% στις τράπεζες με άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Για σπίτια: Σε αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προβλέπεται πρώτη ενίσχυση έως 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή, σε αυτά που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμα (κίτρινα) 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή, σε αυτά που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμα 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Δικαίωμα στην αποζημίωση της οικοσκευής έχουν και οι ενοικιαστές κατοικιών.

Σε χτεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι 200 μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα 1.800 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές. Η πρώτη καταγραφή έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, πλην της Αρκαδίας, όπου οι έλεγχοι ξεκίνησαν χτες. Στην Αττική είπε ότι τα «κόκκινα» κτίρια - μη επισκευάσιμα και τα «κίτρινα» - επισκευάσιμα αλλά μη κατοικήσιμα (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια κ.λπ.) είναι γύρω στα 500, ενώ τα «πράσινα» κτίρια, με λίγες ζημιές, είναι 292. Στην Εύβοια, κόκκινα είναι 307, κίτρινα 201 και πράσινα 105.

Αιτήσεις για την εφάπαξ ενίσχυση σε ανέργους λόγω πυρκαγιάς

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, άνοιξε χτες η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 718,65 ευρώ για εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν καταστράφηκαν ολικά ή μερικά. Οπως και άλλα μέτρα που αφορούν τους πληγέντες, είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που υφίστανται τις καταστρεπτικές συνέπειες των πυρκαγιών άμεσα ή έμμεσα και έχουν ανάγκη από ουσιαστική, συστηματική και συνεχή στήριξη.

Για τη λήψη του επιδόματος απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ. Για όσους κάνουν εγγραφή από χτες και στο εξής, επιλέγουν κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias. Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης, ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org