Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επισφαλής η λειτουργία της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής

Τα σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο που προκαλεί η έλλειψη ιατρικού και μαιευτικού προσωπικού, αναδεικνύει με καταγγελία το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ παρόμοιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου.

«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε "κανονικές περιόδους", όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους έξαρσης επιδημιών», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί:

  • Να ενισχυθεί η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική με το αναγκαίο ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό, με επείγουσες διαδικασίες. Να προκηρυχθεί και να καλυφθεί άμεσα η κενή οργανική θέση γυναικολόγου και να δημιουργηθούν δύο τουλάχιστον επιπλέον οργανικές θέσεις γυναικολόγων. Να ενισχυθεί η κλινική με τρεις τουλάχιστον μαίες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ειδικευόμενοι νοσηλευτές).
  • Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.
Για τα νοσοκομεία Παίδων

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ απαιτεί επίσης να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις γιατρών από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία». Να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την ανάπτυξη και στελέχωση με μόνιμους γιατρούς και όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του «Παίδων Αγία Σοφία» και να δοθεί μόνιμη λύση στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν μία τόσο ευαίσθητη κλινική, ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μικρών ασθενών που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης.

ΟΕΝΓΕ
Καμία δίωξη με το πρόσχημα του εμβολιασμού

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας «έχει από την πρώτη στιγμή, χωρίς περιστροφές, ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας του μαζικού καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών αλλά και του γενικού πληθυσμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Ωστόσο η κυβέρνηση με τον νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λογική της ατομικής ευθύνης, να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της Υγείας (...)

Η κυβέρνηση (...) αξιοποιεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να καλλιεργήσει τον "κοινωνικό αυτοματισμό", να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς οι οποίοι 17 ολόκληρους μήνες δίνουν μάχη εκτεθειμένοι σε συνθήκες εντατικοποίησης και τραγικών ελλείψεων προσωπικού.

Την ίδια στιγμή που μας "κουνάει το δάχτυλο" και παρά τις προηγούμενες σχετικές επισημάνσεις μας, δεν υπάρχει ακόμα η παραμικρή ενημέρωση για το τι θα γίνει με την 3η (αναμνηστική ή boost) δόση εμβολίου για τους υγειονομικούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν εμβολιαστεί το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021. Το ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά! Είμαστε υπέρ του αναγκαίου εμβολιασμού αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία αναστολή, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Αμεση ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας στην Κρήτη

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων εξαντλεί τα ήδη περιορισμένα όρια σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νησιού

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
«Πίεση ασκείται στις δομές Υγείας της Κρήτης από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), τονίζοντας την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης.

Με βάση τη χτεσινή κατανομή των κρουσμάτων, η Κρήτη συνεχίζει να βρίσκεται στο «κόκκινο», με 470 νέα κρούσματα (222 στο Ηράκλειο, 142 στα Χανιά, 86 στο Ρέθυμνο, 20 στο Λασίθι).

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «πάνω από 180 περιστατικά COVID νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού, ενώ τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 5.500. Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι μονάδες κορονοϊού και οι ΜΕΘ του Ηρακλείου, μεταφέρθηκαν 5 ηλικιωμένοι με Covid-19 από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Νεάπολης την προηγούμενη βδομάδα».

Την ίδια ώρα, παραμένουν κενές «πάνω από 600 οργανικές θέσεις υγειονομικών στο ΠΑΓΝΗ, με συνέπεια εξαντλητικά ωράρια του υπάρχοντος προσωπικού με ελάχιστα ρεπό και πολλές χρωστούμενες άδειες».

Με τις προσλήψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, καλύφθηκε μόνο ένα μέρος των κενών, προσωρινά, στα νοσοκομεία του νησιού, με προσλήψεις επικουρικών και με τις περισσότερες από τις συμβάσεις να λήγουν εντός του επόμενου έτους.

Οπως έγινε και στο τρίτο κύμα, έτσι και τώρα «συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, αφού δεσμεύθηκαν για τη νοσηλεία κρουσμάτων 70 κλίνες του ΠΑΓΝΗ. Οι κλίνες αυτές στελεχώνονται με μετακινήσεις νοσηλευτών και υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του παθολογικού τομέα, με αποτέλεσμα προβλήματα δυσλειτουργίας σε διάφορα υποστελεχωμένα τμήματα, σε μια περίοδο που απουσιάζουν εργαζόμενοι με άδειες. "Στο πιο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας, μόνο στο ΠΑΓΝΗ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 200 απλές κλίνες Covid", δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, φανερώνοντας το σχέδιο ακόμη και για μετατροπή του 25% των κλινών του νοσοκομείου σε Covid.

Ανεπαρκείς αποδεικνύονται και οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όλης της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πληθυσμού που υπερτριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες (...) Η πληρότητα στις ΜΕΘ υπερβαίνει το 80% (...)

Οσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα - 7 μήνες μετά την έναρξή του - το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη στο 52% περίπου, εξαιτίας των αργών ρυθμών εμβολιασμού τόσο τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου (λόγω ανεπάρκειας εμβολίων), όσο και τον τελευταίο μήνα».

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και στην περιοχή των Σερρών οι ανακοινώσεις για ποινές και «δωράκια», προνόμια και τιμωρίες σε εμβολιασμένους και μη, τόσο σε δομές Υγείας όσο και σε επιχειρήσεις. Με αφορμή αυτή την κατάσταση, η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ απαιτεί τη λήψη μέτρων για τη σωστή, επιστημονικά άρτια και οργανωμένη ενημέρωση του προσωπικού των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και όλου του πληθυσμού. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης και εξαναγκασμού απ' όπου κι αν προέρχεται. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η προπαγάνδα για υποχρεωτικότητα με ποινές σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού έχει στόχο και καθόλου τυχαία δεν είναι. Σκοπός είναι να τεκμηριωθεί κι άλλο το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και στόχος να απεμπολήσει η κυβέρνηση τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση του συστήματος Υγείας».

16 νέοι θάνατοι χτες

Στα 4.206 έφθασαν χτες τα νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν ακόμα 16 θάνατοι. 258 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς και 218 οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τουριστικοί προορισμοί και αστικά κέντρα συγκεντρώνουν μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Στην Αττική τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 923 και στη Θεσσαλονίκη σε 323.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αρχίζει η επιβάρυνση των νοσοκομείων στο Ισραήλ

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 208,9 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,387 εκατ. συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS - CoV - 2 σε όλο τον κόσμο, με την παραλλαγή «Δέλτα» να επιβεβαιώνει την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, ενίσχυση των συστημάτων Υγείας και επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο.

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιούλη ενισχυτικές δόσεις ακόμη και στους άνω των 50 ετών. Παρότι έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 78% των άνω των 12 ετών, εμφανίζει από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως (της τάξης ακόμη και των 9.000).

Η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» και μια ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους που είχαν εμβολιαστεί πρώτοι τον Γενάρη, η απουσία μέτρων προστασίας και η κατάσταση του συστήματος Υγείας έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το επιστημονικό περιοδικό «Science», σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, ένας ανεμβολίαστος συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες - σε σχέση με έναν εμβολιασμένο - να αρρωστήσει βαριά, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει, σημειώνεται.

Στο μεταξύ, αναμένεται σταδιακά μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων. Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 Ισραηλινοί νοσηλεύονταν σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση, κατά 31% περισσότεροι σε σχέση με πριν από 4 μέρες, και από αυτούς οι 6 στους 10 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και σχεδόν 9 στους 10 άνω των 60 ετών.

«Εκείνο που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση είναι το βάρος στα νοσοκομεία, όπου το προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο», δήλωσε ο Ντρορ Μεβοράχ, του Νοσοκομείου «Hadassah Ein Kerem», αναδεικνύοντας τις ελλείψεις υγειονομικών.

Για «ένα πολύ σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον υπόλοιπο κόσμο» έκανε λόγο ο επιστήμονας Ραν Μπάλιτσερ, του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών Υγείας «Clalit Health Services» (CHS). «Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε», σημείωσε.

Από την άλλη, ακόμη και η τρίτη δόση ίσως αποδειχθεί δύσκολο να «τιθασεύσει» από μόνη της το κύμα της «Δέλτα». Σύμφωνα με τον ειδικό στην ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων Ντβιρ Αράν, του Technion, «ακόμη και αν κάνουν έξτρα δόση τα δύο τρίτα των ατόμων άνω των 60 ετών, αυτό θα μας δώσει απλώς άλλη μία εβδομάδα, ίσως δύο, προτού τα νοσοκομεία μας κατακλυστούν».

Γι' αυτό κρίνει κρίσιμο να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει καν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, καθώς επίσης θεωρεί αναγκαίο να επιστρέψουν η ευρεία χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Οπως λέει, «δεν νομίζω ότι οι ενισχυτικές δόσεις αποτελούν τη λύση».

«Διπλωματία των εμβολίων» στη Λιβύη

Σε δωρεά 200.000 εμβολίων προς τη Λιβύη προχώρησε στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση. Τα εμβόλια μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας και παραδόθηκαν στη λιβυκή κυβέρνηση σε επίσημη τελετή που διοργανώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org