Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου»: Κλιμακώνουν απεργιακά τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, απαντούν ενωμένοι στην εργοδοτική προσπάθεια να τον χτυπήσει
  • Ναυτεργάτες: Στο «κόκκινο» η εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εφοπλιστές
  • Εργαζόμενοι στην PDS: Με νέα απεργία συνεχίζουν τον αγώνα για Συλλογική Σύμβαση για όλους, με οδηγό τις ανάγκες τους
  • Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση ΝΔ προετοιμάζει τα νέα βάρβαρα χτυπήματα, πάνω στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής των προκατόχων της
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «PD SOLUTIONS»
Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση για όλους με οδηγό τις ανάγκες τους

Κλιμάκωση του αγώνα με νέα 24ωρη απεργία σήμερα

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της PDS
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της PDS
Τον αγώνα τους για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι της «Πειραιώς Direct Solutions» (PDS, θυγατρική του Ομίλου Πειραιώς) κατεβαίνοντας σήμερα Πέμπτη σε 24ωρη απεργία.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και στην περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης, δίνοντας δυναμικό «παρών» από το πρωί έξω από τα κτίρια της εταιρείας, έχουν απευθύνει στους εργαζόμενους το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή του στην PDS.

Η σημερινή απεργία έχει κηρυχθεί από το κλαδικό Σωματείο μετά από απόφαση που πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στη Γενική τους Συνέλευση. Μέχρι τώρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια απεργία και τρεις στάσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά τόσο στις κινητοποιήσεις όσο και στις μαζικές συνελεύσεις, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Το Σωματείο, η Σωματειακή Επιτροπή και οι εργαζόμενοι προβάλλουν τα αιτήματα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα «δουλεμπορικά» από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 ευρώ βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 45 λεπτά. Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι μόνο τις ανάγκες της PDS. Καμιά μητέρα να μην εργάζεται Σαββατοκύριακο! Να επιτρέπονται αλλαγές στο πρόγραμμα μεταξύ των εργαζομένων. Δεν τσιμπάμε στον «κοινωνικό αυτοματισμό», ότι δήθεν οι εργαζόμενοι ζητάνε αλλαγές για να πάνε για καφέ.

Να σημειωθεί ότι η PDS έχει το έργο της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της Τράπεζας Πειραιώς και κάποιων υποστηρικτικών προς αυτήν εργασιών.

Με αφορμή τη μάχη αυτή, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Κώστα Αχλαδή, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής, για τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για την ανάγκη οργάνωσής τους και την πείρα που βγαίνει από την αγωνιστική δράση που έχουν αναπτύξει.

«Ενοικιαζόμενο» προσωπικό υπό διαρκή πίεση

Ως προς τις εργασιακές συνθήκες, ο Κώστας αναφέρει ότι η εταιρεία «λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα και απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου και με όλες τις σχέσεις εργασίας. Από τα 500 περίπου άτομα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή, μόνο 86 έχουν απευθείας εργασιακή σχέση και σύμβαση με την ίδια την PDS. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι "ενοικιάζονται" στην PDS από τρίτες εταιρείες, κυρίως μέσω της εταιρείας "Mellon Technologies"».

Οπως μας εξηγεί, προκειμένου η εργοδοσία να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, βαφτίζει «τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων "συνεργάτες". Οι συνάδελφοι αυτοί βέβαια έχουν προσληφθεί για να καλύψουν ανάγκες της PDS, κάνουν δουλειά για την Τράπεζα Πειραιώς, απασχολούνται στην εταιρεία από την αρχή της σύμβασής τους με κριτήρια που έθεσε η PDS, αναγνωρίζουν σαν εργοδότη τους την PDS και δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με τις εταιρείες που τους "ενοικιάζουν"».

«Ο όγκος δουλειάς και η εντατικοποίηση ειδικά σε ορισμένα τμήματα είναι τεράστια», επισημαίνει ο Κώστας. «Χαρακτηριστικά υπάρχουν τμήματα που οι συνάδελφοι έρχονται για δουλειά και δεν σταματάνε να μιλάνε μέχρι την ώρα που φεύγουν για τα σπίτια τους. Η εταιρεία, προκειμένου να πιάσει τους στόχους της, ελέγχει και το κάθε δευτερόλεπτο που ο εργαζόμενος είναι στην παραγωγή, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα που παίρνει από τον καθένα, πιέζοντας για πιο σύντομο χρόνο διαχείρισης των υποθέσεων και για να παίρνουμε πιο πολλές κλήσεις, που ταυτόχρονα να ικανοποιούν και τους στόχους της ποιοτικής εξυπηρέτησης. Είναι πολλές οι περιπτώσεις εργαζομένων που επειδή δεν πιάνουν τους στόχους που θέτει η εταιρεία, λαμβάνουν κάθε μέρα email με παρατηρήσεις, οι οποίες πολλές φορές φτάνουν μέχρι και την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης σε όσους είναι ορισμένου χρόνου! Πολλοί συνάδελφοι που δεν αντέχουν την πίεση παραιτούνται».

Ακόμα, η εργοδοσία κάνει «τα προγράμματα των βαρδιών λάστιχο. Τελευταία παραδείγματα είναι τα εξής: Μέχρι τώρα οι μητέρες δεν εργάζονταν Σαββατοκύριακα και απογευματινές βάρδιες, τώρα αυτό καταργείται. Επίσης, πρόσφατα μας ανακοίνωσαν σαν κερασάκι στην τούρτα ότι απαγορεύονται και οι αλλαγές βαρδιών μεταξύ των εργαζομένων».

«Αποκτήσαμε αγωνιστική εμπειρία...»

Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων.

Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, εργαζόμενοι «με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο φτιάξαμε τη Σωματειακή Επιτροπή τον Μάη του 2015. Από τότε μέχρι σήμερα βγαίνουμε συνέχεια μπροστά για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Δώσαμε μάχες για να εμποδίσουμε και να ακυρώσουμε αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να σταματήσουμε απολύσεις, βλαβερές αλλαγές στα ωράρια κ.ά.».

«Μέσα από τη δράση», μας εξηγεί ο Κώστας, «ένα κομμάτι των εργαζομένων έχει συσπειρωθεί στη Σωματειακή Επιτροπή, συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις, τοποθετείται, έχει αποκτήσει αγωνιστική εμπειρία. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έχει κερδίσει ευρύτερα την αναγνώριση στα μάτια της πλειοψηφίας των συναδέλφων».

«Κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας»

Για τη μάχη που δίνουν αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι της PDS, ο Κώστας τονίζει ότι «σήμερα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν παλεύουμε μόνο για να σταματήσουμε έναν αντεργατικό σχεδιασμό, αλλά για να διεκδικήσουμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Εχουμε ξεκινήσει, εδώ και 7 μήνες, περίπου, τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ».

«Μέχρι τώρα», σημειώνει, «έχουν γίνει τέσσερις συναντήσεις με τη διοίκηση, για να συζητήσουμε πάνω σε αυτήν την πρόταση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Αρχικά δεν δέχονταν να συζητήσουν, ισχυριζόμενοι ότι υπεύθυνη για εμάς δεν είναι η PDS, αλλά οι εταιρείες που μας "νοικιάζουν" σε αυτήν. Στη συνέχεια δέχτηκαν να συζητήσουν, αντί όμως να φέρουν αντιπρόταση και να γίνει διαπραγμάτευση, ήταν αδιάλλακτοι και δεν έκαναν πίσω. Μας έλεγαν στην ουσία ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και για ποιον λόγο δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Το μόνο που δέχονταν να συζητήσουν ήταν να εξεταστεί το αίτημα της αύξησης του διαλείμματος και αυτό όχι άμεσα, αλλά από το 2020... Το μόνο που κατάφεραν με αυτό ήταν να εξοργίσουν περισσότερο τους εργαζόμενους!».

Στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι είχαν απαντήσει με απεργία και στις 3 Ιούλη, «η οποία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και φαίνεται ότι πίεσε την εργοδοσία. Δεν λειτούργησε κανένα από τα δύο κτίρια της εταιρείας».

«Οι προσπάθειες της διοίκησης της PDS και της κάθε διοίκησης είναι να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος πάνω στις δικές μας πλάτες», επισημαίνει ο Κώστας. «Γίνεται όμως κατανοητό από όλο και περισσότερους συναδέλφους μας ότι οι στόχοι της εταιρείας και οι δικές μας ανάγκες είναι ασυμβίβαστα. Οι εργαζόμενοι στα επόμενά μας βήματα είμαστε ενωμένοι. Δείχνουμε ότι χωρίς εμάς δεν κινείται τίποτα και ότι αν έχουμε τη θέληση μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Καταγγέλλουν την εργοδοτική τρομοκρατία

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από τη διοίκηση της PDS ενόψει της σημερινής απεργίας καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της:

«Με τις μεθοδεύσεις της η εργοδοσία επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να μη συμμετάσχουν στην απεργία. Εχει επιστρατεύσει όλα τα φτηνά κόλπα για να στρέψει τους εργαζόμενους τον έναν εναντίον του άλλου. Μέχρι και υπονοούμενα για απολύσεις και νομικές κυρώσεις.

Τους ξέρουμε καλά. Δεν μας τρομοκρατούν!

Δυο μέρες πριν από την 24ωρη απεργία μας, θυμήθηκαν να μαζέψουν εργαζόμενους σε γκρουπ για να τους ενημερώσουν τάχα "για το δικαίωμα στην εργασία", οι ίδιοι που το στερούν "διακόπτοντας συνεργασίες" (λήγοντας συμβάσεις και απολύοντας). Εχουν "ξεχάσει" όμως εδώ και πολύ καιρό το δικαίωμά μας για έναν μισθό που να μας επιτρέπει να ζούμε με την οικογένειά μας με αξιοπρέπεια. Το δικαίωμά μας για ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα της εργαζόμενης μητέρας να βλέπει το παιδί της το Σαββατοκύριακο. Δικαιώματα που κατοχυρώνονται μέσα από την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μιας σύμβασης εργασίας που θα μας αφορά όλους.

Για αυτά ακριβώς τα δικαιώματα, που καθόλου δεν τα ξεχνάνε αλλά με μανία τα έχουν βάλει στο στόχαστρο οι εργοδότες - τραπεζίτες, μαζί με τις κυβερνήσεις και τους νόμους τους, για αυτά όλα απεργούμε! Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη απεργία!».

Με όπλο την πλούσια αγωνιστική πείρα και την ενότητα όλων των εργαζομένων

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τον απολυμένο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, με «ενοικιαζόμενο» συνάδελφό του στην «Αφοί Βλάχου» και με τον πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Η σκληρή μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», έχοντας τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και την αποφασιστική συμβολή της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου στην επιχείρηση, δεν είναι μια καινούργια υπόθεση: Υπάρχει πλούσια πείρα από τους αγώνες τους, για να βελτιώσουν τις συνθήκες και τους όρους εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για να σταματήσουν το αίσχος των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, αυτού του σύγχρονου «δουλεμπορίου» με τις ευλογίες των αστικών κυβερνήσεων και τη σφραγίδα της ΕΕ, που επιτρέπει στην εργοδοσία να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση.

Η σθεναρή αγωνιστική στάση των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» ανάγκασε τις προηγούμενες μέρες την εργοδοσία να αποδεχτεί αιτήματα που έθεταν. Συγκεκριμένα, μια μέρα πριν από την τελευταία στάση εργασίας που είχε προκηρυχτεί για τις 26 Ιούνη, αποδέχτηκε την πρόταση για αυξήσεις στους «εργολαβικούς», να δώσει το 10% ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργαζόμενους δεν το παίρνουν και η νυχτερινή εργασία να πληρώνεται με 50% προσαύξηση για όλους. Ακόμα, δεσμεύτηκε το φθινόπωρο να κάνει αυξήσεις και στο μόνιμο προσωπικό, όπως και να απαντήσει στο αίτημα για απορρόφηση σταδιακά των «εργολαβικών» από την εταιρεία.

Ταυτόχρονα όμως η εργοδοσία, επιχειρώντας ακριβώς να χτυπήσει την οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων, προχώρησε στην απόλυση του συνδικαλιστή Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μέλους της Σωματειακής Επιτροπής, ο οποίος εργαζόταν στην επιχείρηση ως εργολαβικός.

Η εξέλιξη αυτή, λίγες μόλις μέρες μετά την υποχώρηση της εργοδοσίας, η οποία κάτω από την πίεση του αγώνα των εργατών αποδέχτηκε αιτήματα των εργαζομένων, επιβεβαιώνει την εκτίμηση που έκανε το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου αμέσως μετά τη συμφωνία, το οποίο καλούσε τους εργαζόμενους «σε ετοιμότητα και ενωμένοι σαν μια γροθιά να υποχρεώσουμε την εργοδοσία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, να απορροφήσει σταδιακά τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ξεκινώντας από αυτούς που η σύμβασή τους λήγει μέσα στον Ιούλη», όπως τόνιζε χαρακτηριστικά.

Για τη σημαντική πείρα αυτού του αγώνα, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Μάη Μέντη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής που απέλυσε η εργοδοσία, τον Γ. Ζ., νεότερο εργαζόμενο, ο οποίος επίσης δουλεύει στην επιχείρηση ως «ενοικιαζόμενος», και τον Θανάση Φωτόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Πάγιο αίτημα να σταματήσει το αίσχος των «δουλεμπορικών»

Οπως μας λέει ο Μ. Μέντης, περίπου 20 από τους συνολικά 90 εργαζόμενους στην «Αφοί Βλάχου» είναι «ενοικιαζόμενοι», μέσω της επιχείρησης «Trenkwalder».

«Η φάμπρικα με τους "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους στην επιχείρηση άρχισε από τον Ιούλη του 2016», επισημαίνει. «Από την πρώτη στιγμή, με πρωτεργάτη τη Σωματειακή Επιτροπή, αγκαλιάσαμε τους εργολαβικούς. Με τη στάση μας, τους κάναμε να νιώσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι "είμαστε ένα σώμα". Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους παλιότερους εργαζόμενους και με τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε σε αυτό και το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Σε αυτήν τη σύσφιξη βοήθησε και το γεγονός ότι στο ίδιο πόστο, στην ίδια μηχανή, εργάζονται μαζί εργολαβικοί και εργάτες με σύμβαση αορίστου χρόνου, ότι δηλαδή "βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι"».

«Από την πρώτη στιγμή», προσθέτει, «Σωματειακή Επιτροπή και κλαδικό Συνδικάτο διαμορφώσαμε το αίτημα να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα με τα "δουλεμπορικά", να βάλουμε τέλος στις διακρίσεις μεταξύ των δύο ομάδων εργαζομένων. Είχαμε πάγιο αίτημα την εξομοίωση των αμοιβών με βάση την εργασία, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας. Αυτός ο στόχος του Συνδικάτου αφορούσε και τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου, καθώς οι χαμηλές αμοιβές των "ενοικιαζόμενων" αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις ως μοχλός πίεσης, αλλά και ως πρόσχημα, για να μην διεκδικούν ούτε αυτοί αυξήσεις».

Ο Γ. Ζ., νεότερος εργαζόμενος και αυτός ενοικιαζόμενος, μας λέει: «Από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε ότι δίπλα μας είναι η Σωματειακή Επιτροπή και το κλαδικό Συνδικάτο. Οτι εδώ δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε "νέο" και "παλιό", σε αορίστου χρόνου και εργολαβικό, σε ντόπιο και μετανάστη εργάτη. Και αυτό αποδεικνυόταν κάθε στιγμή στην πράξη. Οπως τον περασμένο Γενάρη, όταν απολύθηκε - δεν ανανεώθηκε η σύμβαση - εργολαβικού που απαίτησε να πάρει τη νόμιμη άδεια. Τότε, όλοι οι εργαζόμενοι κάναμε Γενική Συνέλευση και απαιτήσαμε την επαναπρόσληψή του, πράγμα που τελικά έγινε και η σύμβασή του ανανεώθηκε. Το ίδιο έγινε και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Εργολαβικοί και αορίστου χρόνου δώσαμε από κοινού τον αγώνα για τις αυξήσεις, οι οποίες ειδικά για τους εργολαβικούς είναι σημαντικές».

«Δίπλα στους παλιούς εργαζόμενους», τονίζει ο Γ. Ζ., «μάθαμε τι θα πει αγωνιστική στάση μέσα στο χώρο δουλειάς. Είδαμε στην πράξη εργάτες που πάνε κόντρα στον ατομικισμό και στο δηλητήριο που διαδίδεται μέσα στην κοινωνία "να κοιτάζω μόνο την πάρτη μου"... Καταλάβαμε την αξία της κοινής πάλης, αλλά και τι σημαίνει ταξικό συνδικάτο».

«Πολυεργαλείο» για την ένταση της εκμετάλλευσης

Για το τι σημαίνει «ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» και τη σημασία που έχει για την εργοδοσία, ο Μ. Μέντης προσθέτει: «Ζούμε σε κατάσταση μόνιμης ανασφάλειας, κάτω από τη συνεχή πίεση ότι αύριο με τη λήξη της τρίμηνης ή εξάμηνης σύμβασης θα χάσω τη δουλειά μου. Χωρίς δικαιώματα, δίχως στοιχειώδη προστασία. Κανείς "ενοικιαζόμενος" δεν μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, να κάνει οικογενειακό προγραμματισμό...».

«Στον αντίποδα», εξηγεί, «οι εργοδότες μπορούν μέσω της ενοικίασης να απαλλάσσονται ό,τι ώρα θέλουν από προσωπικό, χωρίς ελάχιστο κόστος, π.χ. αποζημίωση απόλυσης. Δεν έχουν κανέναν περιορισμό, ούτε τους τυπικούς όσον αφορά στο όριο των απολύσεων».

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που μας παραθέτουν για το οικονομικό όφελος της εργοδοσίας: «Οταν ο βοηθός μηχανής αορίστου χρόνου, με βάση τη σύμβαση των Λιθογράφων του 2009, λαμβάνει τουλάχιστον 1.200 ευρώ μεικτά, ο εργολαβικός στην ίδια θέση, για την ίδια εργασία, λαμβάνει μόλις 700 - 800 ευρώ...».

Οργάνωση και πάλη απέναντι στο μέτωπο εργοδοσίας - κυβερνήσεων - ΕΕ

Στο ρόλο του κλαδικού Συνδικάτου αναφέρεται ο πρόεδρός του, Θ. Φωτόπουλος:«Το ζήτημα των εργολαβικών είναι από καιρό στο επίκεντρο της δράσης του Συνδικάτου. Οι εργαζόμενοι στην "Αφοί Βλάχου" βρήκαν στο Συνδικάτο αποφασιστικό συμπαραστάτη στον αγώνα τους, όπως και συνολικά στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για όλα τους τα προβλήματα, απέναντι στο μέτωπο εργοδοσίας - κυβερνήσεων - ΕΕ».

Αναφορικά με το ρόλο των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και του αντεργατικού πλαισίου της ΕΕ, επισημαίνει: «Πολλές φορές θέσαμε το ζήτημα των εργολαβικών και στο υπουργείο Εργασίας και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπεύθυνοι μας απαντούσαν ότι "αυτό γίνεται σε όλη την ΕΕ", άρα δεν μπορεί να το αλλάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...».

Και υπογραμμίζει: «Αρα χρειάζεται να ενισχυθεί ο δρόμος της αντίστασης και της πάλης και στο δικό μας κλάδο, αλλά και σε όλους τους κλάδους ενάντια στο αίσχος των "δουλεμπορικών". Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η πάλη ενάντια σε όλες τις μορφές "ευελιξίας". Και η απόλυση του συνάδελφου Μάη δείχνει ότι μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, αλλά οι αντεργατικοί νόμοι και συνολικά η αντεργατική πολιτική έχουν συνέχεια».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου καταγγέλλει: «Το τελευταίο διάστημα, η εργοδοσία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την κοινή πάλη των εργατών στην επιχείρηση, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι οι ενοικιαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα σωματεία, δηλαδή να έχουν συνδικαλιστική δράση».

«Τους απαντάμε:», ξεκαθαρίζει, «Το ποιοι συμμετέχουν στα συνδικάτα είναι υπόθεση των ίδιων των εργατών. Εμείς λογαριασμό δίνουμε μόνο σε αυτούς. Δεν θα πάρουμε την άδεια της εργοδοσίας! Ωστόσο, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την ίδια θέση απέναντι στους "ενοικιαζόμενους" και γενικά τους εργάτες με "ευέλικτη" σχέση εργασίας έχει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος αντιμάχεται τη συμμετοχή τους στα συνδικάτα και τους αποκλείει από τη συνδικαλιστική δράση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο

Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να βγάλει παράνομη την απεργία

Τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας κατέφθασαν στο χώρο της εταιρείας, ωστόσο οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει»
Τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας κατέφθασαν στο χώρο της εταιρείας, ωστόσο οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει»
Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία και απόφαση για πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας σήμερα και αύριο, καθώς και 6ωρων στάσεων εργασίας στην πρώτη και δεύτερη βάρδια του Σαββάτου, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη.

Στην προκήρυξη της νέας απεργιακής κινητοποίησης προχώρησε το κλαδικό Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, στηρίζοντας τη σχετική απόφαση που πήραν ομόφωνα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευσή τους, στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας.

Η εργοδοσία από την πλευρά της, επιχειρώντας να επιβάλει την εκδικητική απόλυση και να κάμψει συνολικότερα τον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και ενάντια στο αίσχος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, προχώρησε σε προσφυγή εναντίον του κλαδικού Συνδικάτου με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Απαντώντας στην κλιμάκωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο τους οργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 9.30 π.μ. συγκέντρωση στα δικαστήρια Ευελπίδων, στο κτίριο 6, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου, συνολικά στα συνδικάτα και τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Με ομόφωνη απόφαση στη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα ενάντια στην εκδικητική απόλυση
Με ομόφωνη απόφαση στη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα ενάντια στην εκδικητική απόλυση
«Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη του πρωτοπόρου συναδέλφου είναι αγώνας όλων μας», απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας με την αβάντα του αντεργατικού οπλοστασίου να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση στα δικαστήρια.

«Να ανακληθεί η απόλυση και να εφαρμοστούν όσα επιβάλαμε με τον αγώνα μας!»

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί συγκέντρωση στην είσοδο της επιχείρησης, κρατώντας πανό της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Με όπλα τους την πείρα από τους προηγούμενους επιτυχημένους αγώνες τους, Ελληνες και μετανάστες, μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενωμένοι σαν μια γροθιά, έδωσαν δυναμική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω, με όποια θυσία χρειαστεί, έως ότου παρθεί πίσω η άδικη απόλυση του Μάη», είπε ένας μετανάστης εργάτης λίγο πριν αρχίσει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, αναφερόμενος στην εκδικητική απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως η απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη του πρωτοπόρου εργαζόμενου, ο οποίος είναι και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην «Αφοί Βλάχου», πραγματοποιήθηκε με το προκάλυμμα της μη ανανέωσης της σύμβασής του, καθώς και εκείνος, όπως πολλοί συνάδελφοί του, εργάζεται ως «ενοικιαζόμενος» στην επιχείρηση.

Μαζί με την ανάκληση της απόλυσης οι εργαζόμενοι απαιτούν από την εργοδοσία την εφαρμογή όλων όσα επέβαλαν με τον αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα, να εφαρμοστούν δηλαδή οι δεσμεύσεις για τη σταδιακή απορρόφηση των εργολαβικών εργατών, ξεκινώντας από αυτούς που η σύμβασή τους λήγει μέσα στον Ιούλη.

«Δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό μόνιμων - εργολαβικών και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενάντια στην εγκληματική "ενοικίαση" ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά άλλος εργαζόμενος, μέλος της Σωματειακής επιτροπής.

Με τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης

Μιλώντας στους απεργούς ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» την απόλυση του προέδρου του ΕΚ Λαυρίου.

Ο αγώνας των εργαζομένων έχει να κάνει και με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, κατά των οποίων «η εργοδοσία συστηματικά προσπαθεί να πάρει μέτρα», επισήμανε ο Θ. Φωτόπουλος.

«Η κύρια επιτυχία σήμερα», τόνισε ο Β. Συρίγος, «είναι ότι βρίσκεστε στο εργοστάσιο οργανωμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσετε τη μάχη. Την οργάνωση αυτή πρέπει να κρατήσετε ως κόρη οφθαλμού, γιατί μόνο έτσι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εργοδοσία και να καταφέρετε σπουδαίες και σημαντικές νίκες».

Ακόμα, με αφορμή το γεγονός πως στο χώρο κατέφθασαν δύο περιπολικά της αστυνομίας και ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας, προκειμένου όπως ανέφεραν να «διευκολυνθεί» η είσοδος σε προϊσταμένους της επιχείρησης, οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι «στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν περνά η τρομοκρατία».

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» εκδήλωσαν με τη παρουσία συνδικαλιστών τους τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου, Φαρμάκου και Ενέργειας Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου Π. Κατάρας.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδώσει επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ και το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» Αττικής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροχιοδεικτικές βολές για τα νέα βάρβαρα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Πατώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η ΝΔ προετοιμάζει την «επόμενη πίστα» ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης

Τροχιοδεικτικές βολές, χαρακτηριστικές για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στη βάση όλων των προηγούμενων ανατροπών των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν με παρεμβάσεις τους στελέχη της ΝΔ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, ο κυβερνητικός βουλευτής, Κ. Κυρανάκης, προανήγγειλε ουσιαστικά ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό Ασφαλιστικό, το οποίο θα αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους που θα μπουν στην παραγωγή μετά την ψήφιση του νέου νόμου από την κυβέρνηση. Οπως επισήμανε μάλιστα, το σύστημα αυτό θα επεκτείνεται και στην κύρια σύνταξη και όχι μόνο στην επικουρική, όπως μέχρι τώρα ανέφεραν τα στελέχη της ΝΔ.

Οπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο Κ. Κυρανάκης, «όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της ΝΔ για το Ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο Ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία θα αφορά μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν αυτό ισχύει και για την κύρια σύνταξη, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει...».

Οταν ρωτήθηκε δε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας που θα είναι ασφαλισμένοι οι νέοι εργαζόμενοι, παρέπεμψε στις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ και... στους «πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές». Διαστρεβλώνοντας την ίδια την πραγματικότητα και την πικρή πείρα ασφαλισμένων που είδαν τις εισφορές μιας ζωής να γίνονται αέρας, ο Κ. Κυρανάκης υποστήριξε δημαγωγικά ότι «πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού, γίνεται ο έλεγχος και σταματάει» και ότι... «δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει» κάποια ασφαλιστική!

«Θεματοφύλακες» του Ασφαλιστικού... αυτοί που έστρωσαν το έδαφος στη νέα επίθεση!

Οι δηλώσεις του Κ. Κυρανάκη έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να στήσει τον γνωστό άσφαιρο χαρτοπόλεμο με τη ΝΔ και να εμφανιστεί ως... ο «θεματοφύλακας» της Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του εφάρμοσε προσηλωμένα όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου άνοιξε τον δρόμο για την «επόμενη πίστα» της επίθεσης, με βάση τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου.

Με δήλωσή της, η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για σχέδιο που οδηγεί «σε πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» και ότι «οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και μείωσης συντάξεων, με μόνη "εγγύηση" ένα ελάχιστο κρατικό επίδομα έναντι σύνταξης...».

Μόνο που τα θεμέλια για να οδηγηθούμε εκεί, τα έχει θέσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψηφίζοντας τον νόμο 4387/2016 θεσμοθέτησε την «εθνική σύνταξη» στο ύψος των μόλις 384 ευρώ, το οποίο είναι και το μόνο που εγγυάται το κράτος, ενώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζί και οι πολύ χαμηλότερες συντάξεις που επίσης θεσμοθέτησε για τους νέους συνταξιούχους αποτελούν και το πιο γόνιμο έδαφος για να δοθεί η παραπέρα ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση, την οποία σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά αναθεματίζει...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να φράξουμε το δρόμο στα σχέδια κλιμάκωσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κυρανάκη, σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβερνητική πολιτική στην Κοινωνική Ασφάλιση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπως την περιέγραψε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, ότι δηλαδή το Δημόσιο θα περιορίζεται στην είσπραξη μίας ελάχιστης εισφοράς για μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη και δραματικά λιγότερες παροχές υγείας, ενώ η κύρια και η επικουρική ασφάλιση θα ενταχθούν σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα, αποτελεί τη συνέχεια, κλιμάκωση και υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος Κατρούγκαλου χώρισε την κύρια σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική, ενώ προώθησε και τα επαγγελματικά ταμεία στην επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα που θέλει να αναπτύξει η ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν όχι μόνο για να φράξουν το δρόμο σε τέτοια σχέδια, αλλά και να διεκδικήσουν: Εξω οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Διαμαρτυρία για τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους στην «κοινωφελή»

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, για το πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού στους 30.000 περίπου εργαζόμενους στα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» που πήραν τετράμηνη παράταση, έκαναν χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «Κοινωφελή Εργασία», αποσπώντας τη δέσμευση ότι μέχρι αύριο θα καταβληθεί τμήμα της πληρωμής.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπρόσωπο της διοίκησης του ΟΑΕΔ και απαίτησε την άμεση πληρωμή των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι «30.000 συνάδελφοι που δουλεύουν σήμερα στους δήμους και στην Περιφέρεια, αφού υπέστησαν την ταλαιπωρία και το άγχος για την έκδοση της ΚΥΑ, που τους έδωσε την 4μηνη παράταση, σήμερα για γραφειοκρατικούς λόγους με ευθύνη του ΟΑΕΔ και της κυβέρνησης παραμένουν απλήρωτοι».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, «ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΑΕΔ μας δήλωσε ότι για όσους συναδέλφους έχουν αποσταλεί στοιχεία για την πρώτη σύμβαση, η πληρωμή θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Για τις μέρες της παράτασης, αλλά και για όσους δεν έχουν αποσταλεί τα στοιχεία από τους δήμους, η πληρωμή θα γίνει την επόμενη βδομάδα, χωρίς να διευκρινιστεί το πότε. Η επίκληση τεχνικών ζητημάτων ως δικαιολογία είναι απαράδεκτη. Ο ΟΑΕΔ θα έπρεπε να ήταν έτοιμος, να είχε κάνει όλες εκείνες τις βελτιώσεις στο σύστημα, ώστε σήμερα οι συνάδελφοι να έχουν πληρωθεί».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, τονίζοντας πως «είναι γελασμένοι οι κύριοι και οι κυρίες της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ αν νομίζουν ότι θα παίζουν με το μισθό των συναδέλφων».

«Δεν υπάρχει μέρα που να κοιμηθούμε ένα ολόκληρο 6ωρο... »

Εντατικοποίηση πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές για τους ναυτεργάτες

«Κάθε δύο ώρες έχουμε αφιξοαναχωρήσεις. Δηλαδή τα δρομολόγια είναι τόσα που η ανάπαυσή μας, από λιμάνι σε λιμάνι, είναι μόλις δύο ώρες.

Δεν υπάρχει μέρα που να κοιμηθούμε ένα ολόκληρο 6ωρο. Η αϋπνία και η κούραση φαίνονται στα πρόσωπα όλων και αυτό έχει να κάνει και με την ασφάλεια του πληρώματος, των επιβατών και του πλοίου», αναφέρουν ναυτεργάτες, κυρίως της κουβέρτας, στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Και πραγματικά, μια πρόχειρη ματιά να ρίξει κανείς στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών πλοίων, καταλαβαίνει τι εννοούν οι ναυτεργάτες όταν μας λένε ότι είναι στο πόδι μέχρι τελικής πτώσης.

Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα το πλοίο «Ν. ΧΙΟΣ»: Αναχώρηση από Πειραιά για Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Αγ. Κήρυκο (Ικαρία), Φούρνους, Αστυπάλαια, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο και επιστροφή!

Στα όριά τους είναι οι ναυτεργάτες και σε πλοία όπως το «Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ»: Αποπλέει κάθε μέρα στις 7.15 το πρωί από Πειραιά για Σύρο, Μύκονο, Ικαρία, Σάμο. Η επιστροφή στον Πειραιά γίνεται κάθε βράδυ περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα. Οι ναυτεργάτες θα παραμείνουν στο πόδι, να καθαρίσουν, συνολικά να κάνουν προετοιμασία για το αυριανό ταξίδι, με προμήθειες, πετρέλευση και την άλλη μέρα το πρωί, δηλαδή σε ελάχιστες ώρες, να είναι στο πόδι τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την αναχώρηση.

Αντίστοιχα, στα πλοία «HELLENIC SPIRIT» και «CHAMPION SPIRIT» της γραμμής Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία, οι ώρες δουλειάς ξεπερνάνε, όπως λένε οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, ειδικά οι μάγειροι, «τις ανθρώπινες αντοχές». Στα πλοία αυτά έχουν απομείνει 4 μάγειροι από 8 πριν την εφαρμογή του νόμου 4150, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιβατών που ξεπερνούν τα 1.500 άτομα και του πληρώματος. «Δεν βγαίνει το ωράριο», αναφέρουν. «Πρέπει να ετοιμάσουμε πρωινό των επιβατών και το πρωινό του πληρώματος. Το μεσημεριανό και το βραδινό. Οι ίδιοι άνθρωποι πρέπει να ξανανοίξουμε την κουζίνα για τους επιβάτες που θα επιβιβαστούν από την Ηγουμενίτσα από τις 11.30 το βράδυ έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Υπολογίστε πότε και αν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε έστω και 3 ώρες το 24ωρο. Δεν φτάνουμε για να καθορίσουμε βάρδιες και δεν πληρωνόμαστε υπερωριακή αμοιβή».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Εντείνουν το ξεζούμισμα των ναυτεργατών, διαμορφώνοντας επικίνδυνες συνθήκες στα καράβια

Με όπλο το ενισχυμένο αντεργατικό πλαίσιο κυβερνήσεων - ΕΕ, εντείνεται η εκμετάλλευση των ναυτεργατών

INTIME NEWS

Με όπλο το ενισχυμένο αντεργατικό πλαίσιο κυβερνήσεων - ΕΕ, εντείνεται η εκμετάλλευση των ναυτεργατών
Η απεργιακή μάχη των ναυτεργατών στις 3 Ιούλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης ανέδειξε το εκρηκτικό «μείγμα» σε βάρος της ίδιας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα το οποίο διαμορφώνει στην επιβατηγό ναυτιλία η επιθετικότητα των εφοπλιστών.

Μια επιθετικότητα που τροφοδοτείται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τις «πλάτες» του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ηγεσία της ΠΝΟ.

Με την αβάντα του νόμου 4150/2013 για τις οργανικές συνθέσεις

Ενα από τα βασικά αιτήματα που πρόβαλαν με την απεργία τους οι ναυτεργάτες ήταν η κατάργηση του νόμου 4150/2013 της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τον οποίο διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος απορρέει από τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ και δίνει το περιθώριο στους εφοπλιστές ουσιαστικά να καθορίζουν κατά την κρίση τους την οργανική σύνθεση των επιβατηγών πλοίων, παραβιάζοντας τις ΣΣΕ και τη Διεθνή Σύμβαση 180, που καθορίζουν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων, και υπονομεύοντας την ασφάλεια και προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων και του πλοίου.

Ο νόμος ενεργοποιήθηκε στις 7/7/2013 με 6 καρμπόν Υπουργικές Αποφάσεις του τότε υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη για 6 πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, από τα οποία πετάχτηκαν στη στεριά 210 από τους 500 ναυτολογημένους ναυτεργάτες. Οι ειδικότητες που πλήγηκαν περισσότερο ήταν αυτές των γενικών υπηρεσιών (καμαρότοι, μάγειροι κ.λπ.).

Στη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), οι εφοπλιστές έθεσαν ως προϋπόθεση για να υπογράψουν την ανανέωση της ΣΣΕ του 2019, με το ψίχουλο του 2% ως αύξηση, να εφαρμοστεί πλήρως και στα ακτοπλοϊκά πλοία ο νόμος 4150. Ο νόμος ήδη εφαρμόζεται στους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών των ακτοπλοϊκών πλοίων, που μειώνονται κατά περίπου 50% στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Τώρα θέλουν να εφαρμοστεί παντού για το σύνολο του πληρώματος.

Μάλιστα, σε επιστολή που έστειλαν στις 24 Ιούνη στην ΠΝΟ, επιβεβαιώνοντας ότι οι οργανικές συνθέσεις στα επιβατηγά πλοία είναι πια λάστιχο και καθορίζονται κατά το δοκούν από τους εφοπλιστές, ως ...δείγμα καλής θέλησης πρότειναν να προσθέσουν στην αποδεκατισμένη οργανική σύνθεση των πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία 1 με δύο ναυτεργάτες, και αυτούς «για την περίοδο από 15/6 έως 15/10/2019», αρκεί η ΠΝΟ να υπογράψει τη ΣΣΕ, με όρο δηλαδή την εφαρμογή του 4150 που έθεσαν και για τα ακτοπλοϊκά πλοία.

Τελικά, οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές στην ΠΝΟ, κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, υπέγραψαν την απαράδεκτη ΣΣΕ με τον ΣΕΕΝ...

Μεγάλοι οι κίνδυνοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Οι οργανικές συνθέσεις είναι αδιάρρηκτα δεμένες με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η μείωσή τους σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών. Ταυτόχρονα, οι ναυτεργάτες που πετιούνται στη στεριά έχουν συγκεκριμένο πόστο (υποδιαίρεση) στο πλοίο σε κατάσταση κρίσης, που αφορά και το χειρισμό των σωστικών μέσων του πλοίου. Με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, όλα αυτά «πάνε περίπατο»...

Η μειωμένη οργανική σύνθεση ήταν μία από τις βασικές αιτίες που συνέβαλαν στην πολύνεκρη τραγωδία του επιβατηγού πλοίου «Norman Atlantic», που στις 28/12/2015 πήρε φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ανκόνα.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ προειδοποιούν με ανακοινώσεις τους για την εφαρμογή των νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων που μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις στα επιβατηγά πλοία: «Οι μειωμένες συνθέσεις κατέδειξαν στην πράξη ότι για να "βγει η δουλειά" παραβιάστηκαν και παραβιάζονται συνεχώς τα χρονικά όρια εργασίας και οι ώρες ανάπαυσης των ναυτεργατών, όπως ορίζονται ρητά και περιοριστικά από τις μέχρι τώρα επικυρωθείσες από τη χώρα μας Διεθνείς Συμβάσεις (...) Με τις παραβιάσεις αυτές και μάλιστα όταν είναι συνεχόμενες», όπως στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, «θίγονται μαθηματικά και άμεσα τα επίπεδα ασφαλείας των εν λόγω πλοίων».

Παρ' όλα αυτά, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές προωθούν συστηματικά τις απαράδεκτες αξιώσεις τους, με αβάντα το νόμο 4150. Χαρακτηριστικά, σε δελτίο Τύπου του ΣΕΕΝ αναφέρουν: «Τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι η υπάρχουσα στελέχωση των πλοίων μας, ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις»...

Ολα αυτά όταν ήδη οι ναυτεργάτες βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, καθώς οι εφοπλιστές για την κερδοφορία τους έχουν αποδρομολογήσει το μεγαλύτερο μέρος του ακτοπλοϊκού στόλου. Επιβιβάζουν εκατοντάδες επιβάτες σε πλοία υποσυντήρητα, όπως αποδεικνύουν οι απανωτές βλάβες, αρκετά από αυτά υπερήλικα, τα οποία υποβάλλονται σε δρομολόγια «οδύσσειες»...

Η μία κυβέρνηση του κεφαλαίου στρώνει το δρόμο στην επόμενη

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, όταν ρωτήθηκε στη πρώτη συνάντηση με τους ναυτιλιακούς συντάκτες για αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται στα επιβατηγά πλοία, αυτό που είπε ήταν ότι πρέπει «να βρούμε τη λύση και τις αιτίες» που μειώθηκαν οι «Ελληνες ναυτικοί από τα πλοία», «να μην τραβάει το σκοινί ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί» και άλλα παρόμοια... Επιχείρησε δηλαδή να τσουβαλιάσει τον θύτη με τα θύματα της αντεργατικής επίθεσης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων ευθύνονται τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των ναυτεργατών για ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις και προστασία των δικαιωμάτων τους, ο υπουργός «υπενθύμισε» πως «όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα περνάει ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια μία δύσκολη δημοσιονομική περίοδο». Η «δυσκολία» αφορά βέβαια μόνο τους ναυτεργάτες, αφού για τους εφοπλιστές είναι έτοιμα τα νέα πακέτα προνομίων και χρηματοδότησης, ακόμα και για την ανανέωση του στόλου τους.

Τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζονται και από την κυβέρνηση ΝΔ, πατούν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αλλά ενίσχυσε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 4262/2014 που προβλέπει στο άρθρο 38 για την επιβατηγό ναυτιλία «επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας». Μένει προσωρινά παγωμένος εξαιτίας των αγώνων των ναυτεργατών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το νόμο 4504/2017, που προβλέπει στο άρθρο 78 ότι πριν από την έναρξη της δρομολογιακής περιόδου των επιβατηγών πλοίων κάθε τύπου «οι πλοιοκτήτες υποχρεούνται να έχουν εξοφλήσει τους βασικούς μισθούς και επιδόματα του πληρώματος του πλοίου», δηλαδή βγάζει από τη «μέση» όλα όσα έχει ενσωματωμένα ο μισθός (υπερωρίες, Δώρα γιορτών, κυριακάτικες αργίες κ.ά.) και προβλέπονται από τη ΣΣΕ. Ο νόμος χειροκροτήθηκε από τον ΣΕΕΝ, ο οποίος σε υπόμνημα που είχε αποστείλει στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης του νόμου σημείωνε ότι «η αναφορά του άρθρου "στους βασικούς μισθούς" αντί "στις πάσης φύσεως απολαβές" μας βρίσκει σύμφωνους»...

Ακόμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2105/1794 της ΕΕ, ανοίγοντας την πόρτα για ομαδικές απολύσεις στα καράβια κ.ο.κ.

Απάντηση με οργάνωση και πάλη

Απέναντι σε αυτήν την ενιαία επίθεση, τα ταξικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατάργηση του ν. 4150 /2013, οργανικές συνθέσεις με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, καθιέρωση διπλών πληρωμάτων όπου τα δρομολόγια των πλοίων δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ελάχιστες ώρες ανάπαυσης.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ