Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποχρεώσεις

«Δεσμευόμαστε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει τον αντεργατικό νόμο», είπε ο Τσίπρας προχτές στη Βουλή και γέλασαν και οι πέτρες. Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι αν θα το κάνει «με ένα άρθρο και με ένα νόμο», όπως με τα μνημόνια, ή θα του πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Και πώς να μη γελάει κανείς, αφού ακόμα και οι δημοσιογράφοι της «Αυγής» καρφώνουν τον Τσίπρα για τα ανέκδοτά που λέει. Οπως έγραφε τις προάλλες η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «ο αντεργατικός νόμος, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η εκχώρηση του ΕΣΥ στους ιδιώτες (...) δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα. Η επόμενη κυβέρνηση θα πατήσει σε λασπωμένο έδαφος. Και, μάλιστα, όσο περισσότερο διατηρούνται τα αρνητικά δεδομένα, τόσο περισσότερο καθίσταται δύσκολο να ανατραπούν (...) Αλλωστε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης φροντίζει να κάνει τις νεοφιλελέδικες μεταρρυθμίσεις του κάτι σαν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, καθώς συνδέει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη διατήρηση και την πρόοδό τους». Δηλαδή, «ο γέγονε, γέγονε» κι ακόμα παραπάνω, αν θυμηθούμε ότι στα μνημόνια που θα καταργούσε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε κι ένα ακόμα, πιάνοντας το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κι αν υπάρχει έστω και μια αμφιβολία για τα μελλούμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με την προχτεσινή ανακοίνωση για τα άρθρα του αντεργατικού νομοσχεδίου που υπερψήφισε, λέγοντας πως αυτά ενσωματώνουν «διεθνείς συμβάσεις και την Ευρωπαϊκή Οδηγία που είναι υποχρεώσεις της χώρας». Οσο «υποχρέωση» αποτελεί το αντεργατικό νομοσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις εκταμιεύσεις για το κεφάλαιο, για τις οποίες «καίγονται» εξίσου η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που μένει

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δολοφονικών ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, έδιναν και έπαιρναν οι διάφορες «αναλύσεις» που «βγάζανε λάδι» την κατοχή της Παλαιστίνης και το ρόλο των ΗΠΑ - ΕΕ, αποδίδοντας το νέο έγκλημα αποκλειστικά στον «ακραίο Νετανιάχου», που είναι «στριμωγμένος από τις κατηγορίες για διαφθορά», που «προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα της εξουσίας» και διάφορα τέτοια. Από την περασμένη Κυριακή, όμως, στο Ισραήλ έχουν νέα κυβέρνηση, με συνασπισμό 8 κομμάτων από όλο το αστικό πολιτικό φάσμα και χωρίς τον Νετανιάχου, με τις ΗΠΑ μάλιστα να σπεύδουν πρώτες πρώτες να δίνουν συγχαρητήρια για τη συγκρότησή της. Και πριν περάσει μια μέρα από την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε στη Βουλή, η νέα κυβέρνηση πρόλαβε: Να δώσει άδεια σε οργανώσεις ακροδεξιών Εβραίων να παρελάσουν προκλητικά στην Ιερουσαλήμ, με συνθήματα «Θάνατος στους Αραβες» και «Να καούν τα χωριά σας». Να δώσει εντολή άγριας καταστολής κατά των χιλιάδων Παλαιστινίων που διαδήλωσαν ενάντια στην πρόκληση, με έναν Παλαιστίνιο νεκρό από τα πυρά των κατοχικών αρχών, όπως και δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες. Να προχωρήσει σε νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα! Με δυο λόγια, με Νετανιάχου ή χωρίς, αυτό που παραμένει είναι η εγκληματική κατοχή της Παλαιστίνης. Αυτό ακριβώς που «ξεπλένουν» όλα τα αστικά επιτελεία, μεταξύ άλλων για να «ξεπλένεται» και το γεγονός ότι, είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που παραμένει και βαθαίνει, με κριτήριο τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, είναι η πολύμορφη οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Εικονική πραγματικότητα

Εχει γίνει κανόνας. Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας κάποιος αξιωματούχος ιμπεριαλιστικού οργανισμού - όπως χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η κυβέρνηση στήνει και μια φιέστα με γιγαντοοθόνες, ψηφιακή τεχνολογία και στημένα πάνελ «πολιτών», για να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Κάπως έτσι, επιστρατεύτηκαν και χτες βίντεο για τον οικοτουρισμό, συζήτηση με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νέους, συνδέσεις από τη φιέστα στην Αρχαία Αγορά με την επαρχία. Ολα αυτά για να δείξει η κυβέρνηση ότι το περίφημο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», με τα δεκάδες δισ. ευρώ που θα ξεκοκαλίσει το κεφάλαιο, θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η εικονική πραγματικότητα που στήνει σήμερα η ΝΔ και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, στις γαλέρες που προωθεί και το πρόσφατο νομοσχέδιο, τους ταξικούς φραγμούς για τους νέους, τα αδιέξοδα για αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι απευθύνεται σε «χάφτες», είναι βαθιά γελασμένη.

Κατάρρευση

Δεν είναι μόνο οι διαμαρτυρίες των Δανών παιχτών που υποχρεώθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα με τη Φινλανδία, ενώ ο συμπαίκτης τους έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας αποχωρήσει σχεδόν αναίσθητος από το γήπεδο, στο πλαίσιο του «Euro 2021». Είναι και οι διαμαρτυρίες που ξεσήκωσε η απόφαση του προπονητή της Γαλλίας να μην αντικαταστήσει έναν από τους καλύτερους παίχτες της ομάδας στον αγώνα με τη Γερμανία, όταν αυτός συγκρούστηκε με αντίπαλό του και παρουσίασε συμπτώματα διάσεισης, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της ιατρικής ομάδας για να τον συνεφέρει. Ειδικά για τον Δανό παίχτη, η κατάρρευση αποδίδεται στο γεγονός ότι έπαιζε ασταμάτητα το τελευταίο διάστημα, για να ανταποκριθεί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του ιταλικού συλλόγου του και της εθνικής ομάδας, χωρίς χρόνο για ξεκούραση. Δεν είναι άλλωστε ούτε η πρώτη, ούτε η μοναδική περίπτωση αθλητή που καταρρέει μέσα στο γήπεδο από την υπερκόπωση και τις επιπτώσεις της σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, επιβεβαιώνοντας ότι τα εκατομμύρια που «χορεύουν» στα ...πόδια των αθλητών είναι αυτά που θέτουν τις προτεραιότητες στη «βιομηχανία» του αθλητισμού των πολυεθνικών: Πρώτα τα κέρδη του διαφημιστή, του χορηγού και των μετόχων της ομάδας και ύστερα όλα τα άλλα, όπως η υγεία των ποδοσφαιριστών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος κράτησε 32 μήνες (έως τον Φλεβάρη του 1815) και έληξε χωρίς αλλαγές στα σύνορα των ΗΠΑ. Βασικοί χαμένοι του πολέμου υπήρξαν οι αμερικανικές φυλές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν με το πλευρό των Βρετανών.

1815 Η αποφασιστική μάχη του Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) μεταξύ των Γάλλων (υπό τον Ναπολέοντα) και των Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών κ.ά. (υπό τον δούκα του Ουέλινγκτον) λήγει με την ήττα των πρώτων.

1929 Γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

1935 Βρετανία και ναζιστική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, με την οποία επιτρεπόταν στη δεύτερη να συγκροτήσει πολεμικό στόλο σε αναλογία 35% της πρώτης (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν επιτρεπόταν έως τότε στην Γερμανία να διατηρεί Πολεμικό Ναυτικό). Οι ναζί χαιρέτισαν τη συμφωνία ως πράξη συμμαχίας των δύο χωρών απέναντι στη Γαλλία και τη Σοβιετική Ενωση.

1943 Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας. Σκοπός τους ήταν η βίαιη καταστολή του ένοπλου λαϊκού κινήματος, που φούντωνε μέσα στη φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

1944 Ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι καλεί τον λαό σε ένοπλη εξέγερση κατά των φασιστών.

1946 Τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Γ' Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Ψήφισμα στρέφονταν ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού. Τα Εκτακτα Στρατοδικεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι πρώτες θανατικές καταδίκες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δεν άργησαν.

1954 Πραξικόπημα στη Γουατεμάλα ανατρέπει τον Πρόεδρο Γκούζμαν και εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα. Το πραξικόπημα θα μείνει γνωστό ως «πραξικόπημα της Μπανάνας», αφού πραγματοποιήθηκε από την CIA προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και ιδιαίτερα της «United Fruit Company», που ήλεγχε το 42% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας.

1971 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο απειλεί με τη λήψη εναντίον του «οσωνδήποτε πικρών μέτρων» χρειαστούν, εάν δεν υποχωρούσε σε διάφορα θέματα που συζητούσε με τους Τούρκους για λύση του κυπριακού ζητήματος.

1974 Πεθαίνει ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης. Ο Ζούκοφ εντάχθηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956-1957), καθώς και υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ (1955-1957).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ