Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το πλαίσιο πάλης

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες να παλέψουν για:

  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας, έως 45%, για τα μεγάλα εισοδήματα.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία (6,95%), αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη και Πρόνοια.
  • Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια, καθώς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος.
  • Να καταργηθούν τα παλιά και τα νέα χαράτσια.

Το επόμενο διάστημα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, μέσα από συσκέψεις, περιοδείες και άλλες δράσεις, θα αναδείξει τα οξυμένα προβλήματα και τα ιδιαίτερα αιτήματα για το σύνολο των προϊόντων που παράγουν οι αγρότες.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
Θεσσαλία

Με κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΕΦΚΑ στη Λάρισα, στις 29/6.

Κρήτη

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, την Τετάρτη 21/7, στις 9 π.μ., οργανώνει συγκέντρωση στα Δικαστήρια ενάντια στα αγροτοδικεία και την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, διεκδικώντας κονδύλια για τη δακοκτονία κ.λπ. Την Παρασκευή 30/6, στις 11 π.μ., καλεί σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δασών Χανίων για το «χαράτσωμα» των δασικών χαρτών και την Τετάρτη 12/6 σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Στο μεταξύ, τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα θα τεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, την Πέμπτη 22/6, μετά από αίτημα που υπέβαλε το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών.

Δυτική Ελλάδα

Σε αγωνιστικές δράσεις προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Την Πέμπτη 22/6, στις 11 π.μ. προγραμματίζει διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Αιγίου και στις 12 μ. συγκέντρωση στο Δασαρχείο. Την Κυριακή 25/6 συμμετοχή στην κινητοποίηση του δήμου Πατρέων κατά της ανεργίας και στις 30/6 διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.

Συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Πύργου πραγματοποιούν τη Δευτέρα 19/6 στις 9.30 π.μ. οι αγρότες της Ηλείας, διαμαρτυρόμενοι για τη δίκη που στήνεται εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας, Χρ. Γιαννόπουλου, και του αντιπροέδρου της, Θ. Βομπίρη, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016.

Στις 10 π.μ. της ίδιας μέρας, θα γίνει συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Αγ. Γεωργίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Πύργου. Η ΟΑΣΗ, τέλος, στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης, θα προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες.

Κέρκυρα

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, θα γίνει αγροτική κινητοποίηση στις 29/6, στις 7 π.μ., έξω από το Δημαρχείο.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δεκαήμερο δράσης απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα

Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα σε όλη τη χώρα υλοποιούν το σχεδιασμό που αποφάσισαν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Από παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν δενδροκαλλιεργητές στην Αγιά Λάρισας εξαιτίας του παγετού
Από παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν δενδροκαλλιεργητές στην Αγιά Λάρισας εξαιτίας του παγετού
Σε εντατικές προετοιμασίες για το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη Ιούνη, που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προχωρούν οι ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνουν μικρομεσαίους αγρότες απ' όλες τις περιοχές της χώρας.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη διαβαλκανική κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διοργανώνουν τα ταξικά εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 24 Ιούνη (βλ. αναλυτικά στη σελίδα 9).

Στο επίκεντρο του νέου κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση με το 4ο μνημόνιο και επιβαρύνουν κι άλλο το ήδη μειωμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Με τα νέα μέτρα, το αφορολόγητο που απέσπασαν οι αγρότες στα μπλόκα το 2016 κουτσουρεύεται από 8.600 ευρώ στα 5.600 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, όπως θα ισχύσει φέτος, με μια έκπτωση 15% για το 2018, που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και τη φοροληστεία που θα υποστούν οι αγρότες. Ψηφίστηκε επίσης νέο χαράτσι για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, μειώνονται οι συντάξεις από το 2019 και κόβονται μια σειρά επιδόματα στη σύνταξη.

Οσο για τα περίφημα «αντίμετρα» της κυβέρνησης, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά ορισμένων μέσων και εφοδίων, καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν προσφέρουν στο ρημαγμένο αγροτικό εισόδημα.

Χαμηλές τιμές των προϊόντων και απληρωσιά

Ενα από τα πιο οξυμένα προβλήματα είναι αυτό των χαμηλών τιμών παραγωγού. Αφορά το σύνολο των προϊόντων που έχουν δοθεί έως τώρα στην κατανάλωση (γάλα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πατάτες, καρπούζια, πεπόνια κ.ά.), ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί στο σιτάρι. Με το ξεκίνημα του αλωνισμού, οι σιτοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουν ότι η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Με δεδομένη τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις δεν συμφέρει καν να θερίσουν.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς.

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα της τιμής στο γάλα, καθώς οι βιομηχανίες μειώνουν συντονισμένα την τιμή του. Η μέση μείωση σε πανελλαδικό επίπεδο είναι περίπου στα 7 λεπτά το κιλό, ενώ ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση τη νέα χρονιά, με πρόσχημα ότι δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα, μετά τη συμφωνία της CETA.

Την ίδια ώρα, μεγάλες ποσότητες γάλακτος εισάγονται, υλοποιώντας τις συμφωνίες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς, που είναι φτηνότερα από τα ελληνικά, μεγαλώνοντας την κερδοφορία βιομηχάνων και εμπόρων. Γι' αυτό το ζήτημα θα οργανωθούν συσκέψεις με κτηνοτρόφους, πολλοί από τους οποίους είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό και ευάλωτοι στους εκβιασμούς των βιομηχανιών που τους μειώνουν την τιμή, αφού δεν μπορούν να βρουν αλλού να διαθέσουν το γάλα.

Εκτός από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, υπάρχει και η απληρωσιά από τους εμπόρους και τις εταιρείες. Οπως η καπνική εταιρεία «Μιχαηλίδης», που χρωστάει 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε πολλούς παραγωγούς στην Ελασσόνα, την Αιτωλοακαρνανία και άλλες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ενώ έχει απλήρωτους και τους εργαζόμενους.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισε να γίνουν συσκέψεις σε καπνοπαραγωγικές περιοχές το επόμενο διάστημα, με στόχο να συγκροτηθεί πανελλαδικό μέτωπο διεκδίκησης για την άμεση και ολοκληρωτική εξόφληση των παραγωγών, σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους, για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Εμπαιγμός από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές

Αλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι οι τεράστιες καταστροφές σε όλη τη χώρα από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις και ξηρασία, που αγγίζουν σχεδόν το σύνολο των προϊόντων. Οι πληγέντες παραγωγοί διεκδικούν άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου και του Οργανισμού δίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Και βεβαίως δεν πρόκειται να είναι δίκαιες και ουσιαστικές, καθώς ισχύει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει το σύνολο των ζημιών.

Γι' αυτό αγωνίζονται για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της δακοκτονίας, που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, οι αγρότες παλεύουν για να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Διεκδικούν επίσης αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Νέα βαριά χαράτσια

Το λεγόμενο «πράσινο τέλος» στο νερό άρδευσης είναι ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες, αλλά και συνολικά για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού αφορά και το νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 της ΕΕ και θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες, με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ηδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ζητάει από τα Δημοτικά Συμβούλια να μη δεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του «πράσινου τέλους» για το νερό, να μην ισχύσει η απόφαση. Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι οι μεγάλες βιομηχανίες που έχουν βιολογικό καθαρισμό εξαιρούνται από το τέλος.

Λεφτά καλούνται να πληρώσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και για τους δασικούς χάρτες (για τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή της χρήσης γης κ.λπ.).

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα πάρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και για τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας (τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, αναλώσιμα, φάρμακα κ.λπ.), με διαμαρτυρίες και άλλες κινητοποιήσεις, μαζί με άλλους φορείς, σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Ιατρεία ΠΕΔΥ.


Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ