Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

-- Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, στην έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Παρουσιάστηκε χτες η νέα έκδοση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Η νέα έκδοση των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπως την επιμελήθηκε το Τμήμα ενάντια στα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσιάστηκε χθες στην κατάμεστη - από φορείς, εργαζόμενους στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης, αθλητές κι ολυμπιονίκες, συλλόγους οικογένειας και πρώην χρήστες - αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Η 40σέλιδη νέα έκδοση, αποτελεί ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο διείσδυσης σε βάθος στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Και η νέα έκδοση είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και διαρκούς επεξεργασίας επιστημονικών δεδομένων, νέων στοιχείων και της αδιάκοπης επαφής και συνεργασίας του Κόμματος με τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, με τους συλλόγους οικογένειας των προγραμμάτων αυτών, με επιστήμονες από το χώρο των εξαρτήσεων καθώς και πρώην χρήστες που δίνουν τη μάχη για την ελευθερία. «Με καμβά πάντα την ιδεολογία μας», το συγκεκριμένο εγχειρίδιο, ο ιδεολογικός, φιλοσοφικός και επιστημονικός άξονας του κινείται στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του σταθερού μετώπου που έχει ορθώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά.

Στην καρδιά της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης όπου το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών οξύνεται, η νέα έκδοση και κυκλοφορία των θέσεων του Κόμματος κρίνεται επιβεβλημένη. Καθώς στόχος είναι να αποτελέσει ένα ακόμη «όπλο» στη συνεχή διαπάλη με την πολιτική διαχείρισης και συντήρησης της τοξικοεξάρτησης που εφαρμόζουν διαχρονικά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όπως αυτή απορρέει από τις στρατηγικές ντιρεκτίβες της ΕΕ. Το μήνυμα που δόθηκε και στη χθεσινή εκδήλωση ήταν ξεκάθαρο: Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικότερης λαϊκής αντεπίθεσης στην εξουσία του κεφαλαίου.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την παρουσίαση της νέας έκδοσης που φέρνει τον τίτλο «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - Αγώνα Ρήξη Ανατροπή για νέα κοινωνία σοσιαλιστική» έκανε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρεμβάσεις από φορείς και ακολούθησε πλούσιος διάλογος.

 • Ο «Ρ» θα δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από την χθεσινή εκδήλωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης με τις θέσεις του ΚΚΕ στην πάλη κατά των ναρκωτικών

O χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που απηύθυνε στην εκδήλωση για τη νέα έκδοση της ΚΕ των θέσεων του ΚΚΕ στην πάλη κατά των ναρκωτικών έχει ως εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Οταν ανακοινώσαμε αυτή την πρωτοβουλία - εκδήλωση για την παρουσίαση των επικαιροποιημένων θέσεών μας στον αγώνα όλων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αρκετοί αναρωτήθηκαν πώς και επιλέγουμε ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που ο κόσμος καίγεται, τα κανάλια μιλάνε για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και τόσα άλλα που αφορούν οπωσδήποτε τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Στην αντίληψη του ΚΚΕ αυτά δεν είναι διαφορετικά προβλήματα.

Η πορεία της καπιταλιστικής κρίσης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η αναγνώριση απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ενός χρέους το οποίο δεν το δημιούργησε ο λαός αλλά οι κηφήνες του εκμεταλλευτικού συστήματος που έχουν την πραγματική εξουσία, δεν είναι ζητήματα άσχετα με το θέμα που σας καλέσαμε να συζητήσουμε σήμερα.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και η πρότασή του πατάει στις οικονομικές ανάγκες του λαού, στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, στην ευημερία του. Κι αυτό προϋποθέτει ρήξη και αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό μας πραγματικά στην εξουσία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του δρόμου, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας, για μια νέα κοινωνία της πανανθρώπινης φιλίας και αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης.

Ψηλά στις προτεραιότητές μας η μάχη ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά


Φίλες και φίλοι,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και τα νέα ζητήματα και δεδομένα που έχουν προκύψει σε σχέση μ' αυτό και μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Θα σας ξεδιπλώσουμε το σκεπτικό μας και θα ακούσουμε ό,τι έχετε να μας πείτε είτε σαν προσωπική εμπειρία είτε σαν επιστημονικό συμπέρασμα. Μας είναι όλα πολύτιμα.

Χρόνια τώρα έτσι επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας, με καμβά πάντα την ιδεολογία μας, αλλά με πολύτιμες κλωστές τη μελέτη και ανάλυση του προβλήματος, την εμπειρία από τη συνεργασία μας με τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, με τους συλλόγους οικογένειας, με επιστήμονες από το χώρο των εξαρτήσεων, αλλά και πρώην χρήστες που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Θέλουμε εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε:

Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το θέμα είναι μεγάλο. Είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας η μάχη ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά.

Οχι όμως, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, με την αντίληψη συλλόγου κυριών βορείων προαστίων για διοργάνωση «τσαγιού» για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το ΚΚΕ με ασυμβίβαστη λογική παλεύει, όπως λέει το σύνθημά του, για ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις.

Παλεύει, γιατί πιστεύει ότι όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη ζωή τους ακόμα και αν αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία.

Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Παλεύει, γιατί θεωρεί ότι και όσοι κάνουν χρήση, έχουν θέση στην κοινωνία, αφού τους δοθεί η ευκαιρία και το θελήσουν ασφαλώς και οι ίδιοι να τελειώσουν με τον εφιάλτη και να ενταχθούν γεροί και δυνατοί στο μέτωπο του αγώνα για μια άλλη, νέα κοινωνία, άλλη ζωή, άλλες ανθρώπινες σχέσεις που θα προκύπτουν και από άλλες σχέσεις παραγωγής.

Αν δεν πολεμήσεις το «θηρίο» στα ίσια έχασες

Ετσι, λοιπόν, είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε ακόμα και αυτούς που σήμερα είναι μέσα στο πρόβλημα ότι η πάλη μας τους αφορά.

Οτι η μάχη κατά των ναρκωτικών δεν είναι μια μάχη που τη δίνει το ΚΚΕ για λογαριασμό τους, αλλά τους περιμένει όλους, γιατί η θέση του καθενός, είναι μοναδική και πολύτιμη, για τη νικηφόρα έκβαση αυτής της μάχης.

Κοιτάμε κάθε φορά τα νέα δεδομένα και μελετάμε τα επόμενα βήματά μας. Την κατεύθυνση βέβαια την έχουμε χαραγμένη: Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά, κανένας συμβιβασμός για να ξεγελάσουμε τάχα το "θηρίο".

Το "θηρίο" αν δεν το κοιτάξεις στα μάτια, αν δεν το πολεμήσεις στα ίσια έχασες! Και αυτό το "θηρίο" που λέγεται μάστιγα των ναρκωτικών, το θρέφει η ίδια η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτή δηλαδή που γεννάει την αδικία, τη φτώχεια, τη μιζέρια για τους πολλούς που παράγουν τον πλούτο και τη χλιδή για λίγους που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων.

Σ' αυτό το έδαφος της ταξικής κοινωνίας, τα ναρκωτικά προκύπτουν, όχι σαν επιλογή ελεύθερων ανθρώπων, αλλά σαν τρόπος "φυγής" από μια θλιβερή και βάρβαρη πραγματικότητα.

Τα χρησιμοποιούν δε, όσοι θέλουν να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους και σαν όπλο χειραγώγησης μιας μερίδας, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.

Ενα κομμάτι της ιδεολογικής διαπάλης αφορά και την τοποθέτηση απέναντι στο θέμα των ναρκωτικών.

Από την έκδοση
Από την έκδοση
Το φυλλάδιό μας, που σήμερα παρουσιάζουμε, στέκεται αναλυτικά σ' αυτήν τη διαπάλη.

Η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη της καταστολής

Επιτρέψτε μου όμως να ξεχωρίσω ένα σημείο που προκύπτει από τα στοιχεία των εκθέσεων επίσημων φορέων, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ 2014) στην Ελλάδα και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τη ναρκωεξάρτηση (EMCDDA2015) στην Ευρώπη.

 • Και οι δύο εκθέσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο από τη διάδοση της κάνναβης ιδιαίτερα στο μαθητικό πληθυσμό.
 • Η επικράτησή της είναι 5πλάσια από όλα τα άλλα ναρκωτικά.
 • Αυξάνεται ο αριθμός οξέων περιστατικών χρήσης κάνναβης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της THC (βασική ουσία).
 • Οπου έχει επιτραπεί η χρήση κάνναβης τα ποσοστά είναι έως και 5πλάσια από την Ελλάδα.
 • Η χρήση κάνναβης βλάπτει την υγεία γεγονός που το τεκμηριώνουν πλέον επίσημες έρευνες.

Παρ' όλα αυτά, και ενώ θα περίμενε κανείς, μ' αυτά και άλλα στοιχεία, ότι στην Ελλάδα θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη, το στοιχείο της έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ είναι συγκλονιστικό:

Τα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία ακουμπούν μόλις το 2% των μαθητών στην Α' βάθμια εκπαίδευση και το 6% των μαθητών στη Β' βάθμια.

Ενώ, και με τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά γίνεται "εκστρατεία" για νομιμοποίηση της κάνναβης, με διαφήμιση για το πόσο υγιεινή και χρήσιμη είναι!

Καθόλου τυχαία η στιγμή που ξεκινά νέα προσπάθεια νομιμοποίησης

Δεν θεωρούμε τυχαία τη στιγμή που ξεκινάει με νέα ορμή η προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Πάντα θεωρούσαμε ότι έχει σχέση με τη νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας των αιτιών που παράγουν την εξάρτηση και την αναπαράγουν.


Για να περάσει ο συμβιβασμός και η υποταγή πρέπει να ναρκωθούν οι συνειδήσεις.

Ούτε θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι τα κέντρα πρόληψης παραμένουν στο ίδιο άθλιο θεσμικό καθεστώς. Η χρηματοδότηση έχει κοπεί στα στεγνά προγράμματα. Και πάλι ζει και βασιλεύει η υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, αλλά κυρίως οι ιδιώτες που πλουτίζουν (αν και παράνομα λειτουργούντες) από τον πόνο των ανθρώπων και καραδοκούν για να μοιραστούν όλη την πίτα.

Πιστεύουμε ότι η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη του νομίσματος της καταστολής, όχι βέβαια της ουσίας που οφείλει να γίνει, αλλά των χρηστών και την οποία δεν αποδεχόμαστε.

Υπάρχει δρόμος για αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί αυτά να μην είναι αντίθετα στη φύση του ίδιου του ανθρώπου που η φυσική του στάση είναι να στέκεται όρθιος με το κεφάλι ψηλά και όχι να σκύβει αδιάφορος, ηττημένος και αδύναμος.

Εχουμε κι εμείς την ευθύνη για νέους ανθρώπους, τα μέλη της ΚΝΕ.

Και είμαστε υπερήφανοι γιατί με καθαρό μυαλό αγωνίζονται στο πλάι μας για αυτήν την ολόκληρη ζωή, με δουλειά και δικαιώματα, Παιδεία, Υγεία, μόρφωση, δικαίωμα στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, διακοπές, διασκέδαση.

Ζωή με αξιοπρέπεια χωρίς φόβο, συναδελφωμένοι με όλους τους λαούς, αυτό είναι το σύνθημά μας και ο στόχος μας».Εκδήλωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα στις 26 Ιούνη

Μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ οργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, με σύνθημα: «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή» και στόχο την προβολή των θέσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και των αιτιών που το γεννούν.

Στη χτεσινή παρουσίαση της ειδικής έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ, λοιπόν, ανακοινώθηκε και η εκδήλωση που διοργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ την Παρασκευή 26 Ιούνη, στις 19.00, στο Σύνταγμα, όπου θα αναπτυχθεί πολύμορφη δραστηριότητα με συναυλίες, παιχνίδια, street basket, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.

Η Οργάνωση επικεντρώνεται και απαντάει με αυτήν την πρωτοβουλία στις προσπάθειες που γίνονται για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, σημειώνοντας εύστοχα: «Σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει, που αντί για μισθό παίρνουμε ψίχουλα, που το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό χτυπιούνται, προβάλλεται η μαστούρα για ελευθερία! Καταστρέφουν το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή και προβάλλουν για "δικαίωμα" την "αυτοκαταστροφή"». Απέναντι σε αυτά η ΚΝΕ απαντάει ότι «Δεν υπάρχουν "σκληρές" και "μαλακές" αιτίες, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΤΙΕΣ! Δεν υπάρχουν "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ»! Και εύστοχα επισημαίνει: «Στόχος μας η ζωή που μας αξίζει. Δεν βάζουμε τη ζωή μας στο στόχαστρο»!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Συνοπτική παρουσίαση της νέας έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ολοκληρωμένη και καλαίσθητη είναι η νέα έκδοση των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, την οποία επιμελήθηκε το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ για το πολυσύνθετο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Στη 40σέλιδη έκδοση, θίγονται ουσιώδεις πλευρές αυτού του κοινωνικού φαινομένου, ενώ δίνονται απαντήσεις σε επιχειρήματα -από μερίδα επιστημόνων, πολιτικών, διανοούμενων της αστικής τάξης- που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις προσπάθειες διαιώνισης των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Αποδομείται ένα σύνολο απόψεων, που έχουν ως ιδεολογική βάση τον αντιδιαλεκτικό υλισμό ή τον ιδεαλισμό και προσεγγίζουν τη χρήση και την εξάρτηση μ' ένα μονοσήμαντο τρόπο, όπως το βιολογισμό (επικέντρωση στη βιολογική πλευρά του προβλήματος), τον κοινωνιολογισμό (δηλαδή το πρόβλημα είναι μόνο κοινωνικό), την ιατρικοποίηση (το πρόβλημα είναι μόνο ιατρικό) κ.ά.

Στο σημερινό φύλλο, παρουσιάζουμε συνοπτικά τη νέα έκδοση των θέσεων του ΚΚΕ, η οποία αποτελείται από 13 ενότητες.

 • «Μερικά βασικά ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες»

Είναι η πρώτη ενότητα, όπου αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο η διαλεκτική υλιστική ανάλυση αναδεικνύει το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες ως ακραίο φαινόμενο κοινωνικής αποξένωσης, που αντανακλά την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, δηλαδή είναι φαινόμενο με αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές, ψυχολογικές, ιστορικές.

 • «Η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες σαν κοινωνικό φαινόμενο»

Η ενότητα έρχεται να απαντήσει στο τι είναι τοξικομανία, ποια τα χαρακτηριστικά της, αν υπήρχε ως κοινωνικό φαινόμενο σ' όλες τις κοινωνίες, αν υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την εξάρτηση. Οι απαντήσεις εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, εξαρτάται από την κοσμοαντίληψή μας. Για την κατανόηση αυτού του πολυπαραγοντικού φαινομένου, απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση.

 • «Χρήση - Εξάρτηση»

Στη συγκεκριμένη ενότητα, διευκρινίζεται η σχέση της χρήσης με την εξάρτηση, αν μπορεί η χρήση να θεωρηθεί ακίνδυνη, αν προβάλλεται ως τρόπος ζωής και ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο τη στηρίζει. Ξεκαθαρίζεται ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους μετατρέπονται σε σχέσεις ανάμεσα σε πράγματα και ότι καλλιεργείται η ψευδαίσθηση πως η χρήση ναρκωτικών είναι προϊόν της ελεύθερης ατομικής βούλησης και εναντίωσης στις εκμεταλλευτικές και αλλοτριωμένες κοινωνικές σχέσεις.

 • «Γιατί οι νέοι στρέφονται στις ουσίες;»

Δίνονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν τα αίτια της εξάρτησης μπορούν να αναζητηθούν σε ιατρικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς λόγους ή είναι ένα πολυαιτιακό πρόβλημα, καθώς οι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά για να ξεφύγουν από την αφόρητη κοινωνική κρίση, για να υποκαταστήσουν βασικές τους ανάγκες. Η εξάρτηση, πριν γίνει ατομικό σύμπτωμα, είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της κυρίαρχης ιδεολογίας ενός πολιτισμού της παρακμής.

 • «Η διακίνηση των ναρκωτικών σαν οικονομική επιχείρηση»

Η διακίνηση ναρκωτικών συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρημάτων, τα οποία ξεπλένονται στις μεγάλες τράπεζες της Ελβετίας, του Παναμά, της Καραϊβικής, της Ουρουγουάης. Το τραπεζικό απόρρητο εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, αυτή την ανάγκη. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τα κέρδη που προέρχονται από τα ναρκωτικά φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια το χρόνο. Αυτό το ποσό είναι ίσο με το σύνολο των εξόδων όλων των δυτικών χωρών για τις ετήσιες αγορές πετρελαίου.

 • «Ο διαχωρισμός σκληρών - μαλακών ναρκωτικών»

Αντίληψη που στηρίζεται σε μια αντιδιαλεκτική προσέγγιση, που διαχωρίζει τη βιολογική από την κοινωνική λειτουργία του ανθρώπου. Ο διαχωρισμός σκληρών - μαλακών ναρκωτικών μπορεί να είναι φαρμακολογικός, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να είναι κοινωνικός και ψυχολογικός. Στη χρήση και την εξάρτηση δεν έχει σημασία ποια ουσία χρησιμοποιεί κανείς. Σημασία έχει η διαμόρφωση μιας κατάστασης «φτιαξίματος», μιας ψυχολογίας «εξάρτησης», μιας ψυχολογίας αναζήτησης της οποιασδήποτε ουσίας.

 • «Σχετικά με τις αστικές προσπάθειες διαχείρισης της τοξικομανίας»

Στη συγκεκριμένη ενότητα, αναδεικνύεται ο ρόλος και ο λόγος νομιμοποίησης του εμπορίου ναρκωτικών και της χρήσης τους, ο «περιορισμός της βλάβης», τα υποκατάστατα και οι ανταγωνιστές, όλα τα παραπάνω δηλαδή που συνθέτουν την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης από το σύστημα σαν μια κατάσταση ψυχικής διαταραχής. Ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά και η αποσιώπηση της δυνατότητας θεραπείας των τοξικομανών οδηγούν στην αποδοχή της ακραίας αποξένωσης και της νομιμοποίησης των εμπορίου ναρκωτικών.

 • «Το "ολλανδικό μοντέλο"»

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η νομιμοποίηση της χρήσης «μαλακών» ναρκωτικών θα μειώσει την εγκληματικότητα, το «ολλανδικό μοντέλο» απαντά αρνητικά. Στη νέα έκδοση παρατίθεται πληθώρα στοιχείων, που αποδομούν τα ιδεολογήματα που συνοδεύουν το «ολλανδικό μοντέλο».

 • «Πρόληψη - Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη»

Η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από την ανατροπή των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων που το γεννούν. Ομως, το εργατικό και λαϊκό κίνημα δε στέκεται μοιρολατρικά απέναντι στο πρόβλημα. Αυτή η στάση αφορά και την πάλη για πρόληψη και θεραπεία. Απαιτείται μια στρατηγική πρόληψης, που θα παίρνει υπόψη τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στη ζωή του νέου ανθρώπου (οικογένεια, εκπαίδευση, ΜΜΕ, ελεύθερος χρόνος).

 • «Ευρωπαϊκή Ενωση και ναρκωτικά»

Αναφέρονται οι βασικοί πολιτικοί άξονες και κατευθύνσεις της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που προσδιορίζει την τοξικομανία ως ιατρικό κυρίως πρόβλημα. Η πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά αθωώνει την τοξικομανία και την αποσυνδέει από τα κοινωνικά της αίτια, στοχεύοντας στη διαμόρφωση κοινωνικής ανοχής για το φαινόμενο, διαμορφώνει στάση ιατρικοποίησής του, ενισχύοντας την παραγωγή και κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, συντηρεί το φαινόμενο της τοξικομανίας, στοχεύοντας απλά να μειωθούν οι βλάβες από την εξάρτηση, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 • «Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων»

Τα αστικά κόμματα υποστηρίζουν ότι η ουσιοεξάρτηση είναι αυτοπροκαλούμενη νόσος, με χαρακτηριστικά χρονιότητας και υποτροπής. Δηλαδή: είναι νόσος, αλλά μη ζητάτε και δωρεάν περίθαλψη, γιατί είναι αυτοπροκαλούμενη. Είναι και χρόνια, άρα μη ζητάτε μόνιμη θεραπεία, βολευτείτε με υποκατάστατα. Είναι και υποτροπιάζουσα, άρα δεν υπάρχει κοινωνική επανένταξη, γιατί ποιος θα δώσει δουλειά σε κάποιον που από στιγμή σε στιγμή θα ξαναπάρει ναρκωτικά; Στη συγκεκριμένη ενότητα, παρουσιάζονται κωδικοποιημένες οι θέσεις των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή.

 • «Πρόσφατα στοιχεία ΟΗΕ, ΕΚΠΝΤ, ΕΚΤΕΠΝ, ΕΠΙΨΥ»

Διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ.

 • «Το ΚΚΕ υποστηρίζει: Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις».

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Στηρίζει τη μόνη ρεαλιστική λύση για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη, θέτει άμεσες και ρεαλιστικές διεκδικήσεις. Ξεκαθαρίζει ότι τα ναρκωτικά είναι ένα ισχυρό όπλο χειραγώγησης των πιο αδύναμων τμημάτων της νεολαίας. Ταυτόχρονα, τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο αποτελούν μια ακραία μορφή αλλοτρίωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η πάλη εναντίον τους είναι υπόθεση πρώτης γραμμής για το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και το μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Η Τέχνη του Ναζίμ Χικμέτ επίκαιρη κι όπλο στα χέρια μας

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο

Στην έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, απηύθυνε χαιρετισμό και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

Παραθέτουμε την ομιλία του:

«Τα επιστημονικά συνέδρια για το έργο σημαντικών καλλιτεχνών, που διοργάνωσε το ΚΚΕ όπως και αυτό που ξεκινάει σήμερα για τον Ναζιμ Χικμέτ, είναι ένα μεγάλο εφόδιο για τη ΚΝΕ, αλλά και ευρύτερα για τη νεολαία.

Μαζί με το υλικό, τη μελέτη, τα συμπεράσματα που συγκεντρώνονται, κάθε φορά συνειδητοποιούμε τον όγκο της χρήσιμης γνώσης που υπάρχει και που είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε. Δημιουργείται ακόμα ένα κίνητρο για να το κάνουμε.

Καταλαβαίνουμε καλύτερα ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τη δράση μας. Η αντοχή, η ασυμβίβαστη στάση ζωής, οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και του οργανωμένου αγώνα καλλιεργούνται και περνάνε στον καθημερινό αγώνα μέσα από την ιδεολογικοπολιτική μόρφωση και την ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου. Αυτή προσανατολίζει στη δημιουργική σκέψη, τον ταξικό προσανατολισμό, στη θωράκιση απ' όλες τις εκδοχές της αστικής ιδεολογίας, αναδεικνύει την αλήθεια στο βούρκο του ψέματος και της διαστρέβλωσης που ρίχνει η κυρίαρχη ιδεολογία.

Η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για τη ριζική ανατροπή είναι αδιανόητο να διεξάγεται χωρίς την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου μορφωτικού ρεύματος μέσα στη νεολαία, χωρίς την προσπάθεια για την αφομοίωση των κατακτήσεων της ανθρώπινης γνώσης. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά να κάνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

"Αν δε καώ εγώ / αν δε καείς εσύ / αν δεν καούμε εμείς / πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;". Με αυτούς τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, που ρίχτηκε στον ταξικό αγώνα με όλο του το είναι, επιλέξαμε να ξεκινάει και το αφιέρωμα που φτιάξαμε στον "Οδηγητή" για τον κορυφαίο Τούρκο καλλιτέχνη.

Σε αυτήν την έκδοση που επιμελήθηκαν η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ και η Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας μας, αναφέρουμε: "Φυσικά, σε ένα τέτοιο αφιέρωμα δε φιλοδοξούμε κι ούτε μπορούσαμε να παρουσιάσουμε πλήρως το έργο του ποιητή ή να αναλύσουμε το ταραχώδες ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε κι έδρασε ως κομμουνιστής κι ως ποιητής. Φιλοδοξούμε όμως απ' τη μεριά μας και μέσα απ' αυτό το αφιέρωμα να δοθεί έναυσμα στα μέλη της ΚΝΕ, στους νέους και τις νέες, να γνωρίσουν το έργο του ποιητή, να πάρουν μέρος στο Επιστημονικό Συνέδριο".

Είμαστε σίγουροι ότι το Συνέδριο θα κάνει ό,τι δεν μπορεί να κάνει μια μικρή έκδοση. Για να γνωρίσουμε από πιο κοντά τον ποιητή, που φέτος δικούς του στίχους δανειστήκαμε και για το σύνθημα του Φεστιβάλ μας.

Το σύνθημα του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", βάλαμε στο επίκεντρο να αναδείξουμε μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις του, ότι δυο κόσμοι βρίσκονταν και βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη. Οτι είναι αναπόφευκτο, παρά τα ζιγκ - ζαγκ να νικήσει η εργατική τάξη, η αδιάλλακτη πάλη για την κοινωνική πρόοδο, στέλνοντας τον καπιταλισμό εκεί που ανήκει, στο μουσείο της κοινωνικής Ιστορίας. Οτι είναι αναγκαίος ο νέος κόσμος της πραγματικής ελευθερίας, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ και το αφιερώνουμε στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στους αγώνες, στις θυσίες, στην αντοχή του Κόμματός μας.

Δεν χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ. Στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ, που πέρασε αλύγιστος διώξεις, συλλήψεις, δίκες και πολλά χρόνια φυλακή για το δίκιο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης βρήκαμε πολύ καλό υλικό για να φτιάξουμε το σύνθημα του Φεστιβάλ μας.

"Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες...

θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές..."

Συνθέτοντας, δηλαδή, δύο στίχους από διαφορετικά ποιήματά του. Ο πρώτος είναι μια μικρή διασκευή. Από μια ποιητική διήγηση του ίδιου που λέει σε πρώτο πρόσωπο, "την ορμή μου την έχω πάρει εγώ απ' τους αιώνες. / Κάθε στίχος δικός μου θυμίζει κι ένα ηφαίστειο. / Δεν έκλεψα εγώ μήτε έναν παρά / απ' τον ιδρώ του λαού, / και μήτε στίχο απ' την τσέπη άλλου ποιητή".

Τι σημαίνει ότι "την ορμή την έχει πάρει απ' τους αιώνες";

Το βρίσκουμε με ακρίβεια στο ποίημα "Το τείχος του ιμπεριαλισμού": "Την ορμή που έχουμε στη δύναμή μας / την έχουμε εμείς / όχι απ' την ντουμανιασμένη υπόσχεση κάποιου ανθρώπου της θρησκείας,/ μήτε απ' τη λαύρα κάποιου ονείρου που καίει μια καρδιά / Την έχουμε μονάχα / από κείνη την ασυγκράτητη πορεία της ιστορίας. / Εκείνοι που θα τα βάλουνε μαζί μας / θα πει πως τα βάλανε ενάντια: / στους αιώνιους νόμους της κίνησης μες στην ύλη, / της πορείας των λαών.

Οπότε μας ήταν κάπως φυσικό να ακολουθήσει ο στίχος από το συγκλονιστικό ποίημα "Στους 15 συντρόφους", όπως έχει αποδοθεί στα Ελληνικά "Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε / σου 'ναι γραφτός ο δρόμος / της συντριβής / και δε μπορείς να μας λυγίσεις / σκοτώνοντας τ' αδέρφια μας της μάχης / και να το ξέρεις / θα βγούμε νικητές / κι ας είναι οι θυσίες μας / βαριές".

Με αυτή την ορμή συνεχίζουμε κι εμείς μέχρι την τελική νίκη.

Σε αυτήν την πορεία, η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική ενασχόληση είχαν και θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες ο Ναζίμ Χικμέτ δημιουργεί πρωτοποριακά καλλιτεχνικά έργα, ενώ μετατρέπει τη φυλακή - όπως έκαναν και στην Ελλάδα κι αλλού οι έγκλειστοι κομμουνιστές - σε ένα πραγματικό σχολείο. Αναδεικνύοντας κάτι πολύ σημαντικό.

Οτι κάτω από όλες τις συνθήκες, παρά τους περιορισμούς και τα εμπόδια, η ζωή αποκτά πραγματικά πρωτοπόρο και ελπιδοφόρο νόημα και περιεχόμενο στο βαθμό που δένεται με τις πιο πρωτοπόρες ιδέες, με το συλλογικό αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, με την πρωτοπόρα δημιουργία που εκφράζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του λαού.

Επιβεβαιώνοντας κι ότι η ελευθερία δεν έχει καμία σχέση με αυτά που προβάλλουν αστικές και μικροαστικές θεωρίες που σου δίνουν το δικαίωμα να κάνεις "ό,τι θέλεις", πάντα μέσα στο σύστημα της αδικίας, της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Αλλά ότι ελευθερία είναι η δυνατότητα να συνειδητοποιούμε την πραγματικότητα και να παρεμβαίνουμε για να την αλλάξουμε. Είναι η γνώση των νόμων της φύσης και της κοινωνίας και η συνειδητή δράση που προκύπτει από τη γνώση, ώστε να καθορίζουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Ο Χικμέτ δεν είναι ένας σύντροφος μακρινός

Ο Ναζίμ Χικμέτ δεν είναι ένας μακρινός σύντροφος. "Πάντα η καρδιά του στην Ελλάδα τουφεκίζεται". "Ενα κόκκινο μήλο", η καρδιά του χτυπάει στον σύγχρονο αγώνα μας για το δυνάμωμα του προλεταριακού διεθνισμού, την ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης και της συνεργασίας με όλους τους νέους του κόσμου. Ο ποιητής που, με τη συγκεκριμένη δράση και το έργο του για το λαό της Τουρκίας, βρέθηκε στο πλευρό της πάλης των λαών όλου του κόσμου, είναι μαζί μας.

Μας βοηθάει πολλά χρόνια στον αγώνα μας. Απλά με το παράδειγμα του Φεστιβάλ θελήσαμε να καταθέσουμε μια μικρή εμπειρία για το πώς λειτουργεί η Τέχνη που δεν ψάχνει νόημα στην ίδια της τη φόρμα, αλλά προσπαθεί να είναι "αναγκαία πηγή γνώσης της ζωής" όπως έλεγε κι ο ίδιος. Τέχνη που εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου και από το πιο ουμανιστικό και όμορφο στόχο, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτή η Τέχνη, όπως οι δημιουργίες του Ναζίμ Χικμέτ ξεπερνούν τα γεγονότα για τα οποία έγιναν ή εμπνεύστηκαν. Είναι επίκαιρη κι όπλο στα χέρια μας.

Ας ζεστάνουμε λοιπόν "Τα χέρια μας στη φωτιά της μεγάλης οργής μας / Και της αγίας ελπίδας μας". Καλή συνέχεια».

Απλώνονται οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Με πολλές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κλείσει η βδομάδα που διανύουμε και το σύνθημα του Φεστιβάλ, δανεισμένο από τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, θα απλωθεί σε πολλές πόλεις της χώρας: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής γίνεται αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 20 Ιούνη, στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ, Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου), όπου τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα και τις δυο μέρες θα γίνονται συναυλίες, τουρνουά, θα λειτουργούν εκθέσεις, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Το Σάββατο 20 Ιούνη γίνεται επίσης το Φεστιβάλ του Πειραιά, που θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), στη Νίκαια και θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 20 Ιούνη, επίσης γίνεται το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ και τις δυο μέρες το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι πλούσιο.

Τις ίδιες μέρες, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 20 Ιούνη, γίνεται και το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας που θα φιλοξενηθεί στο παλιό Αρσάκειο, με πολλά δρώμενα κι εκδηλώσεις.

Επίσης, αυτή τη βδομάδα είναι προγραμματισμένα τα Φεστιβάλ ΑΕΙ στην Κέρκυρα, που θα γίνει αύριο στην πλατεία Ψυχιατρείου, στην Ξάνθη, που θα γίνει αύριο, στο Αμφιθέατρο Προκάτ και στην Κομοτηνή, που θα γίνει το Σάββατο 20 Ιούνη στο πάρκο Περιφέρειας, ενώ την ίδια μέρα, Σάββατο 20 Ιούνη, φεστιβαλική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη και στο ΤΕΙ Σερρών.

Αντιφασιστικές συναυλίες στην Αττική

Αντιφασιστικές συναυλίες διοργανώνουν αύριο Παρασκευή, οι ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ και η Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η συναυλία της ΤΟ Μενιδίου - Φυλής θα γίνει στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων (Δημαρχείο) και θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ η συναυλία των ΟΒ της Πετρούπολης θα γίνει στην πλατεία «Ηρώ» και θα μιλήσει ο Δημήτρης Σκοπελίτης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ