Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ!

Φυλλάδιο του Κόμματος που διακινείται πλατιά στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της επόμενης Κυριακής 26 Μάη

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές!

Τα κόμματα του διπολισμού - ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ - κάνουν τα πάντα για να εγκλωβίσουν τον λαό στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο.

Στήνουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, εμφανίζονται ότι τους χωρίζει πολιτική άβυσσος.

Ο στόχος τους είναι να κρύψουν τη μεγάλη τους συμφωνία στη διατήρηση των μνημονιακών αντιλαϊκών νόμων, στην τήρηση των ματωμένων πλεονασμάτων μέχρι το 2060, στη συμμόρφωση με την εποπτεία της ΕΕ, στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Οι όποιες διαφορές τους δεν αμφισβητούν αυτόν το δρόμο που φέρνει συνεχώς νέα δεινά.

Είναι «οξυγόνο» για το σύστημα, για να μετακινείται η λαϊκή δυσαρέσκεια πότε στον έναν, πότε στον άλλον.

Η πείρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι, ψάχνοντας τις πιο «ανώδυνες» διαφορές, κατέληγε ο λαός στο πιο επώδυνο σενάριο. Αφήνουμε πίσω τη λογική του «μικρότερου κακού», που κάθε φορά οδηγεί στο μεγαλύτερο.

Αχρηστεύουμε τις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις παροχές - ψίχουλα, επιστρέφοντας στον λαό 1 από τα 10 που του έχουν κλέψει, αναζητά συγχωροχάρτι για την αντιλαϊκή του διακυβέρνηση. Ισχυρίζεται ότι ξημερώνει μια νέα μέρα, που αυτός μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα γιατί δήθεν δεν είναι με την ελίτ.

4 χρόνια τώρα υπηρέτησε με συνέπεια τα μεγάλα συμφέροντα, την ελίτ, την «Ελλάδα των λίγων». Από τη μια ψήφισε δεκάδες αντεργατικούς νόμους και από την άλλη έδωσε δεκάδες «δώρα» στο κεφάλαιο, όπως ήταν η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών κ.ά.

Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, οι διεθνείς οίκοι «στάζουν μέλι» για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τώρα, προεκλογικά, ζητά από τον λαό να ξεχάσει όλα όσα έχασε, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα, τις δόσεις, τα κοινωνικά μερίσματα και να πει και «ευχαριστώ».

 • Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα: Η μοιρολατρία, που καλλιεργεί, η δικαιολόγηση των πιο βάρβαρων κι επικίνδυνων πολιτικών, στο όνομα της «προόδου», του δήθεν ρεαλισμού.
 • Αυτό έκανε όταν ψήφισε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ένα τρίτο μνημόνιο και δεκάδες αντεργατικά μέτρα. Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που οδηγεί σε 7ήμερη, 9ήμερη, 11ήμερη συνεχή δουλειά, έχει και τη δική του σφραγίδα.
 • Αυτό κάνει όταν στηρίζει τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, όταν γεμίζει στρατιωτικές βάσεις τη χώρα, όταν δίνει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.
 • Αυτό κάνει όταν προκλητικά αθωώνει την ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή ξεστράτισε απ' τις «καλές» ιδρυτικές της αξίες και ότι μπορεί να αλλάξει υπέρ των λαών.


H ΕΕ ενισχύει ακόμη περισσότερο τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, με αποφάσεις που τις ψηφίζουν ομόφωνα οι φιλελεύθερες, οι σοσιαλδημοκρατικές, οι ακροδεξιές και οι δήθεν «αριστερές» κυβερνήσεις, τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

 • Από την άλλη, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ζητάνε την ψήφο του λαού, για να επανέλθουν στη διακυβέρνηση. Αναζητούν στα έργα του ΣΥΡΙΖΑ δικαίωση για τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική. Θέλουν να γίνουν αυτοί οι εκλεκτοί του κεφαλαίου.

Ψηφίζουμε με ενιαίο κριτήριο

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Οι εκλογικές μάχες, που έχουμε μπροστά μας, αποτελούν η μία συνέχεια της άλλης.

Απέναντί μας έχουμε την ΕΕ που σχεδιάζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν σε κάθε χώρα, τους δήμους και τις Περιφέρειες που την εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο.

Το πραγματικό διακύβευμα για τον λαό σε όλες τις κάλπες είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο γνώριμο δρόμο, που μας έφτασε έως εδώ, ή θα δυναμώσουμε τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τα στηρίγματά τους; Είτε αυτά βρίσκονται σε κυβερνήσεις, είτε στις δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοπικές εκλογές, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά:

 • Για να βγει την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός. Για να μη δώσουμε δικαίωμα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι ο λαός έδωσε έγκριση στις επιλογές τους.
 • Για να αφήσουμε πίσω τον δρόμο των συνεχών θυσιών για τα κέρδη των λίγων. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι χτύπημα στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων και της μισής ζωής.
 • Για να πούμε ένα δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, της φτώχειας και των πολέμων. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια λαϊκή αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποδέσμευση της Ελλάδας και άλλων χωρών από αυτήν τη «λυκοσυμμαχία», ως επιλογή των ίδιων των λαών, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.
 • Για να ορθωθεί πραγματικό τείχος στο φασισμό, που τροφοδοτείται από το ίδιο το σύστημα, από την αντιλαϊκή πολιτική και τον αντικομμουνισμό της ΕΕ, από την ανοχή των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτήν τη μάχη, θα έχει μεγάλη σημασία το γκρέμισμα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από την 3η θέση, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.
 • Γιατί στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συμμετέχουν δεκάδες δοκιμασμένοι αγωνιστές που μπορεί στο παρελθόν να στήριξαν άλλες επιλογές, όμως δεν εξαγοράστηκαν, έβγαλαν συμπεράσματα, συμμετέχοντας στον αγώνα.
 • Γιατί οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν θα κρυφτούν πίσω από τις δυσκολίες, πίσω από το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αλλά θα μπουν μπροστά στον αγώνα για κάθε λαϊκό πρόβλημα.


Αυτό δείχνει η πείρα από τους κομμουνιστές δημάρχους σε Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία.

Γιατί το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα τον δρόμο, για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με τον λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Αυτό είναι το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο.

Η «Ελλάδα των πολλών» είναι η Ελλάδα του σοσιαλισμού!

Προχωράμε με το δίκιο και τη δύναμή μας!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ

Δραστηριότητα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιεί το ΚΚ - Ιταλία, στη Ρώμη, στο San Lorenzo, στην πλατεία Tiburtino, το Σάββατο 18 Μάη και ώρα 16.00 (τοπική).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Μάρκο Ρίτσο, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ - Ιταλία.

Ο Δ. Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, τη Δευτέρα 20 Μάη στις 19.30.

Συγκεντρώσεις μπροστά στις εκλογές

Σάββατο 18 Μάη

-- Στον Κορυδαλλό, στις 7.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Γεωργίου, θα μιλήσουν: Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Δέσποινα Μαστρολέων, υποψήφια ευρωβουλευτής, Ελευθερία Παπουτσιδάκη, υποψήφια δήμαρχος Κορυδαλλού, και Αννα Μπατζάκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

-- Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, θα περιοδεύσει στις 11 π.μ. στον Αγ. Θωμά. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Γούβα (πλατεία Πλυτά). Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής, και Γιώργος Παλιούρας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθήνας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Χαλκίδα (προβλήτα Αγ. Νικολάου), στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς, και ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκιδέων.

-- Στη Ζάκυνθο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Φώτης Κόκλας, υποψήφιος δήμαρχος Ζακύνθου, η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, και η Ηρα Κουρή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Κιλκίς (πλατεία Κήπου), θα μιλήσουν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Φαχουρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς.

-- Στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα χαιρετίσουν ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και η Αντωνία Χόλμπα, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας.

Κυριακή 19 Μάη

-- Στις 7 μ.μ., στην Αγ. Παρασκευή, στην πλατεία, θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Αντρέας Γκιζιώτης, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Ο Νίκος Σοφιανός, στις 12.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα Κουντουριώτικα (στην πλατεία επί της οδού Γεροστάθη) και θα χαιρετίσει η Ελπίδα Νασιοπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Στις 7 μ.μ., ο Ν. Σοφιανός θα μιλήσει σε σύσκεψη στο cafe «Imeros» στα Εξάρχεια.

-- Στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο της Κοζάνης, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα χαιρετίσουν ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Νώντας Στολτίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης.

Τη Δευτέρα 20 Μάη:

-- Στις 8.30 μ.μ., στα Χανιά, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και ο Νίκος Βουρλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για τη συγκέντρωση της Τετάρτης στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 19.15 στα εξής σημεία:

Προπύλαια: Οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ, Α' Αθήνας, Επισιτισμού, Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου, Ανατολικού Τομέα.

Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Οι Οργανώσεις Νότιου Τομέα, ΕΒΕ, Δικηγόρων.

Μοναστηράκι: Οι Οργανώσεις Πειραιά, Μεσογείων, Τηλεπικοινωνιών, ΟΤΑ/ΔΔ.

Παλιά Βουλή: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Εκπαιδευτικών, Καλλιτεχνών, Βορειοδυτικού Τομέα, Νοτιοδυτικού - Περιστερίου και Βόρειου Τομέα.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Παράλληλα, δρομολογούνται πούλμαν από γειτονιές της Αττικής. Προγραμματίζονται αναχωρήσεις από:

Ελευσίνα: 6 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ. Ανω Λιόσια: 6 μ.μ., τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο). Ολυμπιακό Χωριό: 6 μ.μ., εκλογικό περίπτερο ΚΚΕ (Κακλαμανάνη 21). Ζεφύρι: 6.15 μ.μ., σταθμό του Προαστιακού. Μενίδι: 6.15 μ.μ., πλατεία Καράβου. Κόκκινος Μύλος: 6.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία. Αγιοι Ανάργυροι: 6.30 μ.μ., πλατεία Αγ. Αναργύρων. Ιλιον: 6.30 μ.μ. από ΟΤΕ (Ιδομενέως), από πλατεία Γοργόνα (Παλατιανή) και από πλατεία ΕΛΑΝ (Αγ. Νικολάου). Χαϊδάρι: 6.15 μ.μ. από πλατεία Δάσους, 6.30 από Παλατάκι. Μοσχάτο: 6.30 μ.μ. από πλατεία Μεταμόρφωσης. Ταύρος: 6.45 μ.μ. από πρώην Δημαρχείο. Αλιμος: 6.30 μ.μ. από Δωδεκανήσου 65. Π. Φάληρο: 6.45 μ.μ. από πλατεία Ντάβαρη. Γλυφάδα: 6.15 μ.μ. από πλατεία Αγ. Τρύφωνα. Νίκαια: 6.30 μ.μ. από Περιβολάκι. Κερατσίνι: 6.30 μ.μ. από πλατεία Λαού (Ταμπούρια), από Λ. Λαμπράκη & Π. Φύσσα (πρώην Τσαλδάρη). Πέραμα: στις 6.30 μ.μ. από Λεωφ. Ειρήνης 73.

Την Τετάρτη 22 Μάη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα

Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, την Τετάρτη 22 Μάη στην Αθήνα, να μετατραπεί σε μια πραγματική λαϊκή διαδήλωση! Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν στους εργαζόμενους, στο λαό της Αττικής, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, προετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή στην πλατεία Συντάγματος, όπου στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Μάρκο Ρίτσο, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ - Ιταλία, ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες, η συγκέντρωση του Συντάγματος αναδεικνύεται σε κορυφαίο σταθμό πριν από τις 26 Μάη. Γι' αυτό τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος διακινούν πλατιά το κάλεσμα, εξορμούν σε γειτονιές και χώρους δουλειάς με την αφίσα, την ντουντούκα, διακινούν τα ψηφοδέλτια που ήδη έχουν παραλάβει οι Οργανώσεις, πραγματοποιώντας ένα πραγματικά πλατύ άνοιγμα. Μπροστά στη μεγάλη συγκέντρωση, στον «Ριζοσπάστη» μιλούν για την προετοιμασία της στελέχη του ΚΚΕ από Οργανώσεις της Αττικής.

Να μη λείψει κανείς από το Σύνταγμα!

Η μεγάλη συγκέντρωση θα φιλοξενηθεί στην καρδιά της Αθήνας, στο κέντρο της πόλης, και ο Κώστας Ρήγας, Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας του Κόμματος και μέλος της ΕΠ Αττικής, σημειώνει ότι μετά από εκατοντάδες τοπικές δραστηριότητες αλλά και τη μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο Θησείο, «κάνουμε τη νύχτα μέρα για να μπει το κάλεσμα του ΚΚΕ σε κάθε λαϊκό σπίτι». «Το κάλεσμα συμμετοχής στο Σύνταγμα είναι κάλεσμα για την ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι παρουσία τιμής και έμπρακτης αναγνώρισης ότι μπορούμε να βαδίσουμε άλλο δρόμο. Είναι προέκταση της κόκκινης ψήφου και μια πιο δυνατή απάντηση, ότι είμαστε οι πολλοί, που δεν τσιμπάνε στο ψευτοδίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ».

Θησείο: Από μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ την Παρασκευή για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης
Θησείο: Από μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ την Παρασκευή για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης
Προσθέτει ότι οι Οργανώσεις του Κόμματος απευθύνουν κάλεσμα «και σε όσους σήμερα ακούνε πιο προσεκτικά το ΚΚΕ, τις θέσεις του και την πρότασή του, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει, είναι αναποφάσιστοι, έχουν επιφυλάξεις. Η συγκέντρωση θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεδιαλύνουν ερωτηματικά, να πάρουν κουράγιο από τους χιλιάδες που θα βρεθούμε εκεί, όλοι μαζί, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα».

Αναφερόμενος στο μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, τονίζει ότι «η μέχρι τώρα παρέμβαση δείχνει ότι το ρεύμα αμφισβήτησης μπορεί να γίνει πιο δυνατό, και μάλιστα να γίνει ρεύμα αντίστασης και αντεπίθεσης, με μαχητική υποστήριξη του ΚΚΕ».

«Αυτό επιβεβαιώνουν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανά δημοτικό διαμέρισμα, με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων, νέων, γυναικών και μεταναστών στις γειτονιές του Κολωνού, των Αμπελοκήπων, των Πετραλώνων, του Γκύζη, του Γαλατσίου, της Γούβας», συμπληρώνει ο Κ. Ρήγας και στέκεται ιδιαίτερα στην τελευταία τέτοια συγκέντρωση, στον Αγιο Παντελεήμονα: «Αυτή η συγκέντρωση ήταν η αφορμή για να ξεράσουν οι φασίστες ναζί της Χρυσής Αυγής το ρατσιστικό τους δηλητήριο, επειδή το ΚΚΕ έχει μετανάστες στο ευρωψηφοδέλτιό του. Και αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι το κόκκινο ψηφοδέλτιο, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, δεν θα είναι απλά μια "ενόχληση" αλλά μια απάντηση δυνατή στο μαύρο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Θα είναι απάντηση και στο ευρωψηφοδέλτιό της, όπου υποθάλπουν εγκληματίες και την ίδια στιγμή έχουν το θράσος να μιλούν για εγκληματικότητα!».

Αντίστοιχη προσπάθεια κάνουν και οι κλαδικές Τομεακές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής, που προεκλογικά έρχονται σε επαφή με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους από όλους τους κλάδους. Ο Θοδωρής Πάσχος, μέλος της ΕΠ Αττικής και στέλεχος της ΤΟ Βιομηχανίας στον κλάδο της Ενέργειας, σημειώνει ότι «ενόψει της συγκέντρωσης ερχόμαστε σε επαφή με όσο κόσμο συζητήσαμε τους τελευταίους μήνες. Στη μάχη αυτή μπήκαν μπροστά όλες οι δυνάμεις μας με κλίμα αισιοδοξίας, μαζί με φίλους και οπαδούς της Οργάνωσης. Αξιοποιήσαμε τους πολλούς υποψηφίους - συντρόφους μας, οι οποίοι πραγματικά όργωσαν και συνεχίζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή να οργώνουν όλους τους χώρους δουλειάς. Αναδεικνύουμε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ από τους βιομηχανικούς εργάτες έχει πολλαπλάσια σημασία, θα ενισχύσει κι άλλο τη φωνή, την πάλη, τη διεκδίκηση. Αυτό άλλωστε θα είναι και στην πράξη η διαφορά που μπορεί να γίνει με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Οσο για τις συνθήκες μέσα στις οποίες έδωσαν και δίνουν την εκλογική μάχη οι κομμουνιστές στα μεγάλα εργοστάσια, ο Θ. Πάσχος προσθέτει ότι αυτό έγινε παράλληλα με την οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα εργατικά προβλήματα, που κι αυτά αποτελούν κριτήριο ψήφου, αιτίες για να καταψηφιστούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. «Προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις, όπως μόλις προχτές, για την απόλυση εργαζόμενης σε εργολάβο, σε εταιρεία στον κλάδο του Φαρμάκου και τελικά την ακύρωσή της. Επίσης ενάντια στην απόπειρα τρομοκράτησης κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων εργατών, που έχουν μπει με τη δράση τους στο μάτι της εργοδοσίας, με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα εταιρεία στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών. Παρεμβήκαμε για χρωστούμενα δεδουλευμένα, όπως σε εργολαβικούς εργαζόμενους στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, για θέματα ωραρίων, όπως για παράδειγμα για το άνοιγμα φαρμακαποθηκών τα Σαββατοκύριακα.

Συνδυάσαμε επίσης την πολιτική εκλογική δουλειά με κρίσιμες μάχες αρχαιρεσιών σε μεγάλους και σημαντικούς χώρους, όπως στη Χημική Βιομηχανία, στα Τρόφιμα, στα Πρακτορεία Τύπου, στην Ενέργεια, με αποτελέσματα που έβγαλαν ενισχυμένες τις ταξικές δυνάμεις, δείχνοντας ότι οι θέσεις και η δράση μας αναγνωρίζεται από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων».

Ο Θ. Πάσχος προσθέτει ότι ειδικά τις τελευταίες μέρες, η Οργάνωση εστιάζει σε συγκεκριμένα τμήματα εργαζομένων, όπως στους μετανάστες, οργανώνοντας συσκέψεις, π.χ. στο Κορωπί, αλλά και στους «ελαστικά απασχολήσιμους», εποχικούς, εργολαβικούς, εκδίδοντας μάλιστα και ειδική ανακοίνωση. «Προσπαθήσαμε να απευθυνθούμε σε νέους ηλικιακά εργαζόμενους και από όλη αυτήν την προσπάθεια είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες ώστε εκατοντάδες εργαζόμενοι από τους χώρους της Βιομηχανίας να κάνουν για πρώτη φορά το βήμα και να στηρίξουν το Κόμμα μας στις εκλογές».

Κριτήριο ψήφου η κατάσταση στους τόπους δουλειάς

Ο Νίκος Μπουκουβάλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και στέλεχος της Οργάνωσης των Κατασκευών, αναφέρει ότι σε μια ακόμα μάχη, αυτή των εκλογών, αποτυπώνονται οι βαθιές ρίζες που έχει το ΚΚΕ στον κλάδο, οι δεσμοί που έχει με τους οικοδόμους και οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν μέσα στους σκληρούς πολύχρονους αγώνες. Ο κλάδος των κατασκευών είναι από εκείνους όπου η προεκλογική περίοδος βρήκε τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις, όπως στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στο μεροκάματο, ενάντια στην εντατικοποίηση, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Μόλις πριν από λίγες βδομάδες, για παράδειγμα, έγινε απεργία σε ένα από τα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, αυτό της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, που η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή το αξιοποιούν προεκλογικά για να προβάλλουν το «έργο» τους. Ενα έργο που ήταν αναγκαίο για το κεφάλαιο, αφού φτιάχνει την τουριστική βιτρίνα για τους μεγαλοξενοδόχους, και γι' αυτό χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε εν ριπή οφθαλμού, την ίδια στιγμή που άλλα αναγκαία έργα, όπως αντιπλημμυρικής θωράκισης, χρονίζουν, κι ας πνίγονται οι φτωχογειτονιές. Ο Ν. Μπουκουβάλας αναφέρει ότι οι οικοδόμοι βιώνουν στην πράξη αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι αυτή η αναιμική ανάπτυξη, που εκφράζεται και στη μικρή αναθέρμανση της οικοδομής, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε για όλους.

«Τους τελευταίους μήνες εστιάσαμε στα μεγάλα αυτά έργα, σε τεχνικές εταιρείες, σε λαϊκές γειτονιές, όπου πραγματοποιήσαμε έναν μεγάλο αριθμό συγκεντρώσεων και περιοδειών, αξιοποιώντας παραδοσιακούς δεσμούς που έχουμε με μεγάλο κομμάτι εργατών του κλάδου για να προσπεράσουμε δυσκολίες, όπως αυτή του μεγάλου κατακερματισμού που υπάρχει, με πλήθος οικοδόμων να εργάζονται σε πολλές μικρές οικοδομές. Ταυτόχρονα, ειδικό κάλεσμα απευθύναμε στους μετανάστες, που αποτελούν μεγάλο τμήμα στον κλάδο. Παίρνουμε θάρρος από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αναγνωρίζει την ταξική συνέπεια, τη σταθερότητα, την αγωνιστικότητα, την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών.

Ολη αυτή η δραστηριότητα κορυφώνεται με τη συμμετοχή μας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στις 22 Μάη», αναφέρει ο Ν. Μπουκουβάλας.

«Να αξιοποιήσουμε την ψήφο μας για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Να δυναμώσουμε τον μοναδικό πόλο της αντίστασης και της προοπτικής για το λαό, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οι στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας - ΗΠΑ «ενεργούν σαν να είναι ένα»!

Την επόμενη βδομάδα μια Ταξιαρχία «Stryker» των Αμερικανών αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη

Τους ρόλους που αναθέτουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τον έλεγχο από τον ευρωατλαντικό άξονα της Ανατ. Μεσογείου και των Βαλκανίων, ανέπτυξε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Τόνισε «πρώτα από όλα τη σημασία της νέας σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Είναι μείζων γεωπολιτική εξέλιξη», προφανώς μπροστά και στις εξελίξεις με το Ιράν. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις προκλήσεις της, είπε χαρακτηριστικά ότι «πρώτη και κύρια προτεραιότητά μας είναι να αποφευχθεί η κρίση... Εχουμε πολλά ζητήματα στην ατζέντα μας όσον αφορά στην Τουρκία, αλλά η διατήρηση μιας σταθερής, φυσιολογικής σχέσης σε όλη τη Μεσόγειο είναι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Επέμεινε δε ότι «το σημαντικότερο είναι να συμφωνήσουν Ελλάδα και ΗΠΑ στη σημασία να διασφαλίσει η Τουρκία ότι η Αγκυρα θα μείνει στη Δύση. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική».

Εξέφρασε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνονται άλλωστε υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και σημείωσε με νόημα ότι «είναι σημαντικό που συμφωνούν σε αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς από συζητήσεις που κάνω με τον κ. Κικίλια και τον κ. Κουμουτσάκο δεν ακούω κάτι διαφορετικό από τις συζητήσεις μου με μέλη της κυβέρνησης».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, έκανε σαφές ότι ενισχύει την «εκτίμηση των ΗΠΑ για τον ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα (...) ως εξαγωγέας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, πυλώνας σταθερότητας (...)», επαναλαμβάνοντας το ρόλο μεντεσέ για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να έχει ισχυρούς φίλους», κοιτάζοντας «τη γειτονιά που ζει η χώρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική».

Ταυτόχρονα, δήλωσε «πολύ περήφανος» για το επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας, που «αντανακλάται σ' αυτήν την περιοχή και την Ανδραβίδα, σε ό,τι κάνουμε μαζί στην Ανατολική Μεσόγειο όπου συμπλέουν οι στόλοι μας, σε ό,τι κάνουμε καθημερινά στον Κόλπο της Σούδας», σε βαθμό μάλιστα που στις κοινές δράσεις «αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις έχουν ενσωματωθεί. Ενεργούν σαν να είναι ένα»!

Τα περί διμερούς συνεργασίας και της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών επανέλαβε ο πρέσβης και την Παρασκευή, από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, στην τελετή παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους αεροναυτικής συνεργασίας «P3», που αποδόθηκε ξανά για αποστολές και επιχειρήσεις (είχε καθηλωθεί, με άλλα 4, το 2008).

Από εκεί ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα, «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια» τα οχήματα μιας αμερικανικής Ταξιαρχίας «Stryker» (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς πεζικάριων) θα ξεφορτωθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί θα διεκπεραιωθούν προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη για συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και την επιχείρηση «Atlantic Resolve», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Και κατέληξε: «Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας όταν το Πεντάγωνο υποδεχτεί τον υπουργό Αποστολάκη τον επόμενο μήνα (σ.σ. αναμένεται στην Ουάσιγκτον για επικαιροποίηση της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας του 1990, π.χ. με μακρόχρονη επέκταση της Συμφωνίας για τη Σούδα κ.λπ.)»...

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε πολλά ταμπλό τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί

Από τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι
Από τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι
Συνάντηση στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ελσίνκι, είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Κατρούγκαλος και Μ. Τσαβούσογλου. Αμέσως μετά, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι «συζητήσαμε την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο», ζητώντας «να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας». Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου είπε ότι «συζητήθηκαν με εποικοδομητικό τρόπο όλα τα θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα αναμένεται νέα συνάντηση των κλιμακίων που έχουν συγκροτηθεί για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία και διάφορα σενάρια που επανέρχονται για το αλισβερίσι με την Τουρκία, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη γείτονα και τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ξεχωρίζει η πρόταση που μετέφερε η κυβέρνηση Τσίπρα προς την κυβέρνηση Ερντογάν, για τουρκική «υποχώρηση» στο Κυπριακό και τους όρους «λύσης» του, ώστε η Αγκυρα να ενταχθεί στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που προχωρούν στη Μεσόγειο, για το αέριο και όχι μόνο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Αγκυρα επανέφερε τις κατηγορίες περί μετατροπής της Ελλάδας «σε ένα ασφαλές καταφύγιο από την άποψη τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενη σε κουρδικές και άλλες οργανώσεις, με αφορμή την αθώωση συλληφθέντων στην Ελλάδα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην κουρδική οργάνωση DHKP, την οποία η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική».

Στο μεταξύ, την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί επιβεβαίωσε και η συμφωνία που υπέγραψαν μεσοβδόμαδα Γαλλία - Κύπρος για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, που περιλαμβάνει διευκολύνσεις για την αξιοποίηση της ναυτικής βάσης στο Μαρί (Λάρνακα) αλλά και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Ολα αυτά ενώ και η Βρετανία επιμένει με διάφορες «διευκρινιστικές» δηλώσεις να αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου στην ΑΟΖ της, μετά τον υφυπουργό Ευρώπης που πρώτος μίλησε για περιοχές στις οποίες «η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Μάλιστα, προέτρεψε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο «να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης» και σημείωσε ότι «θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση» στην Ανατ. Μεσόγειο «να αποκλιμακώνεται».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται και οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας, με τον κωδικό «Θαλασσόλυκος», που οργανώνει η διοίκηση κέντρου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με «πιο προηγμένα σενάρια κρίσης - εντάσεων και εμπόλεμης περιόδου» και τη συμμετοχή 131 σκαφών, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων.

Με ισχυρό ΚΚΕ, ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Αυτή είναι η απάντηση στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο

Ο λαός μας ανησυχεί δικαίως για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και το Αιγαίο, αναρωτιέται τι γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν.

Αυτήν την ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και το γεωτρύπανο «Πορθητής» κινούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου.

Οι κινήσεις αυτές συνιστούν καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, πρακτικές κλιμάκωσης της επιθετικότητας και περιέχουν στοιχεία που διαμορφώνουν όρους θερμού επεισοδίου, ακόμα και κρίσης.

Είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα με τις εκατοντάδες παραβιάσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στο Αιγαίο. Ενώ παραμένει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Καστελόριζο, που είναι το κλειδί για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι στρατιωτικές ασκήσεις, οι αγγελίες NAVTEX ή NOTAM, οι απειλές πολέμου του Ερντογάν και του επιτελείου του σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια.

Στην πράξη, η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει σε «γεωστρατηγική αναβάθμιση» στην περιοχή, για λογαριασμό των τουρκικών μονοπωλίων, διεκδικώντας μεγάλο μερίδιο από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, επιδιώκοντας να ελέγξει «ζωτικό χώρο», που θα της δώσει και πλεονεκτήματα για να επεκταθεί σε μια ευρεία γεωγραφική περιφέρεια.


Αυτούς τους στόχους υπηρετεί το τουρκικό πολιτικό - στρατιωτικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την Ανατ. Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, και στο δόγμα αυτό προσαρμόζεται η στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες.

Η Τουρκία δουλεύει με σχέδιο και κάθε βήμα που κάνει υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους. Η πολιτική της δεν είναι «αλλοπρόσαλλη», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ούτε η γειτονική χώρα είναι «απομονωμένη», όπως λέει ο κ. Κατρούγκαλος.

Εχει συμμάχους, αξιοποιεί τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία, ποντάρει στο «ανατολίτικο παζάρι» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αξιοποιεί τις σημαντικές οικονομικές - πολιτικές συμφωνίες με ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία κ.ά.

Αυτά είναι τα γεγονότα και είναι σοβαρά. Πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις αυτές, ο ανταγωνισμός της αστικής τάξης της Τουρκίας με τις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια πολύ σκληρών ανταγωνισμών που συνδέονται με τον πόλεμο στη Συρία και τη Λιβύη, το παλαιστινιακό πρόβλημα και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, στην Κύπρο και την Αίγυπτο, τη μετατροπή της Τουρκίας και της Ελλάδας σε κόμβους μεταφοράς Ενέργειας.

Συνεπώς κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης είναι εξωπραγματική και επικίνδυνη και αυτό αφορά π.χ. την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι η τουρκική γεώτρηση θα είναι «τζούφια» και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλου, που ανέφερε ότι «δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους σε ουσιαστικές εξορύξεις».


Η Τουρκία αυτή την ώρα δεν επιδιώκει, κυρίως, την ανακάλυψη φυσικού αερίου ή πετρελαίου από μια γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Στοχεύει στην επιβολή της παρουσίας της, στη δημιουργία τετελεσμένων για να κατοχυρώσει τις ενέργειές της, να εκβιάσει διαπραγματεύσεις από καλύτερες θέσεις, αξιοποιώντας τη διαμεσολάβηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών.

Συνεπώς, ο εφησυχασμός δεν έχει αντικειμενική βάση, δεν εκφράζει «ήπια και λογική» πολιτική στάση, παραγνωρίζει τη «μεγάλη» όσο και τη «μικρότερη» εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Παράλληλα, ο εφησυχασμός ως κυβερνητικό δόγμα δεν αποκλείει τυχοδιωκτικές πρακτικές και «ψευτο-παλικαρισμούς». Αλλωστε, ο λαός μας έχει γίνει μάρτυρας τέτοιων γεγονότων, επί όλων των κυβερνήσεων. Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τυχόν «πρωτοβουλίες» που θα ληφθούν χωρίς αυστηρό υπολογισμό όλων των δεδομένων και θα περιπλέξουν παραπέρα την κατάσταση.

Οι μύθοι έχουν καταρριφθεί

Το τραγικό είναι ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα, ακουμπούν τις ελπίδες τους στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ η πείρα έχει διαψεύσει αυτόν τον μύθο. Και είναι γνωστό πως οι δυνάμεις αυτές έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατοχή και τη διαιώνισή της στην Κύπρο, πως η αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο γίνεται μέσα στα ΝΑΤΟικά πλαίσια, πως η Τουρκία είναι ΝΑΤΟική δύναμη κι αυτά είναι κριτήρια υψίστης σημασίας.

Ομως, ακόμα και οι δηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες από εκπροσώπους του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού απαιτούν καλό διάβασμα.

Η κριτική στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεύεται από τοποθετήσεις που την αναιρούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα περί «αυτοσυγκράτησης» και η πρόσφατη θέση π.χ. του γγ του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία «αποτελεί έναν σημαντικό και υψηλής αξίας ΝΑΤΟικό σύμμαχο (...) Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ της παραστέκονται, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά της»!

Οι δηλώσεις της κας Μογκερίνι (υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ), που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες, εμφανίζονται όταν οξύνεται η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου ή στο Αιγαίο, και δεν έχουν υπόσταση. Επί της ουσίας ξεπερνούν το βασικό πρόβλημα, που είναι η κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου, αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παραβιάσεις στο Αιγαίο ως ρουτίνα και την ίδια στιγμή η ΕΕ προστατεύει τη «στρατηγική συνεργασία» της με την Τουρκία. Μέσα από αυτήν την τακτική τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ανοίγουν δρόμους που αντιστοιχούν στα δικά τους συμφέροντα.

Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ότι δεν πρέπει να διεξάγονται «διερευνητικές γεωτρήσεις» σε «οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», είναι ευθεία βολή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι, στο όνομα της «ισομερούς» μοιρασιάς των υδρογονανθράκων στις δύο πλευρές, νομιμοποιούν την κατοχή και το προϊόν της, το ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο.

Τώρα δεν είναι πια μυστικό: Τα περί «έντιμου συμβιβασμού» - κατά το μοντέλο της συμφωνίας των Πρεσπών - στον οποίο αναφέρθηκαν πρόσφατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονίζονται με επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών. Δηλαδή, συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, συνομοσπονδιακή λύση δύο κρατών στην Κύπρο και ΝΑΤΟποίηση του νησιού, με νέες στρατιωτικές βάσεις ώστε μαζί με τις βρετανικές να συνυπάρχουν γαλλικές... και βλέπουμε.

Εχει καταρρεύσει η τεχνητή ευφορία για τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία παρουσιάστηκαν ως πανάκεια. Κι ενώ η πείρα δείχνει ότι η εξαγγελία ΜΟΕ ακολουθούνταν συχνά από τη διαμόρφωση όρων κρίσης, όπως έγινε π.χ. στην περίπτωση των Ιμίων, που την ακολούθησε ο οδυνηρός συμβιβασμός του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Σημίτη, το 1997 - 1998, χαρίζοντας στην Τουρκία «ζωτικό χώρο» στο Αιγαίο.

Εχουν επίσης διαψευστεί οι «προσδοκίες» ότι οι τριμερείς συναντήσεις των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, θα λειτουργήσουν ως ομπρέλα προστασίας της Κύπρου, με ειδικό ρόλο του ισραηλινού κράτους που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Αντίθετα, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι πολιτικο-στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο λειτουργούν ως στοιχείο όξυνσης των ανταγωνισμών με την Τουρκία και περιπλέκουν την κατάσταση σε βάρος των λαών, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Η βάση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είναι η προώθηση των συμφερόντων και των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό βάζει τη σφραγίδα του στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στα ζητήματα των διεθνών σχέσεων, της άμυνας, της ασφάλειας.

Η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, η καπιταλιστική ανάπτυξη, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι ακριβά, εκφράζεται στην εξωτερική πολιτική με την αποκαλούμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και το δέσιμο της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είναι φανατικοί υπερασπιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γνωρίζοντας ότι η αμερικανική πολιτική έχει γεμίσει βάσανα το λαό μας και τους άλλους λαούς, ότι το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού και αυτό το έχει βιώσει η χώρα μας από την ένταξη στη λυκοσυμμαχία, τη δεκαετία του '50.

Από κοινού υποστηρίζουν την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, τις «Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης», τους αποκαλούμενους «προληπτικούς πολέμους», που περιλαμβάνουν και το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Ολα τα αστικά κόμματα ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής της αξιοποίησης των αντιθέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας π.χ. για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα «S-400», για να μπει «σφήνα» η Ελλάδα, σπρώχνοντας τη χώρα πιο βαθιά στο βάλτο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ολα τα άλλα κόμματα συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών συμφερόντων:

 • Για τη διάθεση των 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τους εξοπλισμούς που υπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, την ώρα που ο λαός μας στενάζει από τη λιτότητα, τις ελλείψεις βασικών υποδομών και υποχρηματοδοτούνται η Υγεία και η Παιδεία.
 • Για τον ελληνο-αμερικανικό «Στρατηγικό Διάλογο», την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τις υποδομές για την υποδοχή πυρηνικών όπλων στον Αραξο, τη δημιουργία νέων βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, τα αμερικανικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο κ.ά.

Προχτές (όλοι μαζί) χαιρέτισαν το νομοσχέδιο που κατέθεσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στο αμερικανικό Κογκρέσο για την παραπέρα επέκταση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Φτάνουν μέχρι του σημείου να χαιρετίζουν το όψιμο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, κι ενώ είναι γνωστό ότι:

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο, «νίπτει τας χείρας του» για τις προκλήσεις, οι τουρκικές παραβιάσεις γίνονται «κάτω από τη μύτη του».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα προσπαθούν να εξωραΐσουν την ΕΕ, την ένωση του κεφαλαίου, να την παρουσιάσουν ως «αθώα περιστερά», αλλά οι εξελίξεις τούς έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Η «Παγκόσμια Στρατηγική», η Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) αποτελούν πολεμικά εργαλεία, πλαίσιο συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ολοι μαζί υιοθετούν τη θέση για δημιουργία σχολής πρακτόρων της ΕΕ με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπέρ της «Στρατιωτικής Κινητικότητας» για να περνούν ευρωατλαντικά στρατεύματα από την Ελλάδα για επιχειρήσεις σε βάρος άλλων κρατών και λαών. Χαιρετίζουν τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ σε όλη την Υδρόγειο.

Αυτά τα αναμφισβήτητα στοιχεία απαντούν στο ερώτημα γιατί ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης καβγαδίζουν για επουσιώδεις διαφορές. Γιατί η αποκάλυψη της στρατηγικής τους σύμπλευσης, πλατιά μέσα στους εργαζόμενους, σ' αυτούς που αισθάνονται αριστεροί, προοδευτικοί, αφοπλίζει τα ψεύτικα διλήμματα και τους εκβιασμούς του «μικρότερου κακού». Απελευθερώνει λαϊκές δυνάμεις να στηρίξουν το ΚΚΕ στις εκλογές και στους καθημερινούς αγώνες.

Η πάλη του ΚΚΕ

Η εξουσία του κεφαλαίου και η πολιτική που την διαχειρίζεται δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού και των παιδιών του.

Καθημερινά γίνεται πιο επικίνδυνη η εμπλοκή της Ελλάδας στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια, αλλά και στον Περσικό Κόλπο, όπου συγκεντρώνονται αμερικανικές δυνάμεις και εντείνονται οι απειλές κατά του Ιράν.

Η αντιλαϊκή εξωτερική πολιτική, οι σχέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων με τις ΗΠΑ, τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ισχυρό κριτήριο για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Ο λαός πρέπει να κρίνει πολύ αυστηρά και να πάρει υπόψη του ότι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι των αστικών κομμάτων έχουν παίξει τον δικό τους επικίνδυνο ρόλο, στήριξαν τις στρατιωτικές βάσεις, έδωσαν διαπιστευτήρια στον Αμερικανό πρέσβη, είναι με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ εκφράζουν τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων, τη θέληση των χιλιάδων διαδηλωτών που διεκδικούν:

 • Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
 • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις
 • Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων

Οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους, να αποφύγουν παγίδες και με ισχυρό ΚΚΕ να συμβάλουν στη λαϊκή αντεπίθεση, να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να δυναμώσει η πάλη των λαών στην περιοχή μας.


Του
Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ*
* Ο Γ. Μαρίνος είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πατριδογνωμόνιο
Η γροθιά απέναντι στη χούφτα

Με μπανάκια στη λάσπη, με τις οικογένειες των τρολ να προσκυνάνε διαδικτυακά τα επιδοματάκια που σκορπάει ο ηγεμών του οπορτουνισμού, με ξεβράκωτες χρυσόσκονες να διακοσμούν τους κουβάδες και τις σφουγγαρίστρες των καθαριστριών, πάμε στις εκλογές ανάμεσα σε καπνούς από μολότοφ και δακρυγόνα, που προσπαθούν να κρύψουν απ' τα μάτια και τα αυτιά του ψηφοφόρου τα τρία μεγάλα γράμματα, ΚΚΕ, και το γαρίφαλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οχι ότι δεν είμαστε μαθημένοι να βγάζουν δόντια οι εχθροί. Ομως οι δήθεν αριστεροί που ψήφιζαν σχεδόν το εκατό τοις εκατό όλων των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ την περασμένη πενταετία, που έβαλαν τον τόπο στην αμερικανοΝΑΤΟική μπούκα του πολέμου, που συμμάχησαν με τον διαβολικό Τραμπ και ανακύκλωσαν στα ψηφοδέλτιά τους φασισταριά, μας καλούν όχι να ψηφίσουμε αλλά να στοιχηματίσουμε σε μια άθλια κοκορομαχία δυο εκλεκτών του κεφαλαίου. Με τον Μεταξά να μπαινοβγαίνει στα ΣΥΡΙΖΑίικα σποτάκια και τον Αρη να πετιέται σαν τρικάκι, μπας και οι πλανημένοι κι απογοητευμένοι αριστεροί ψιλοσκιαχτούν ότι θα χάσουν το προεκλογικό επίδομα και δεν περάσουν απέναντι, εμείς παλεύουμε να τσακιστεί απ' την υψωμένη μας γροθιά η θρασύτατα υψωμένη παρασιτική τους χούφτα. Για να περάσει ο λαός απέναντι, εκεί που δεν κάνει κουμάντο ο αφέντης, το κέρδος, η ελεγχόμενη πείνα, η ψεύτικη πατρίδα, ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα, οι θαλασσοπνιγμένοι που εξασφαλίζουν Νόμπελ και οι συμφωνίες σαν των Πρεσπών, που λαδώνουν τους μεντεσέδες της Κερκόπορτας.

Ισως τώρα που η φασιστομαυρίλα στην Ευρώπη φοράει τα καλά της και λεκιάζει συστηματικά κι από τα μέσα τους λαούς, κι ο αντικομμουνισμός σαν θεσμοθετημένος στρατός από τερμίτες κατατρώει τα θεμέλια των λαϊκών κατακτήσεων, η ενδυνάμωση του ΚΚΕ είναι ένα μήνυμα πέρα από τα σύνορα. Είναι συνάμα και ελπίδα και καθήκον απέναντι στο μέλλον. Είναι και χρέος και τιμή απέναντι σε εκατομμύρια νεκρούς που έπεσαν σπάζοντας τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ενθάρρυνση σε όσους δεν εγκλωβίζονται στα φριχτά στενά ανάμεσα στην παροχή και την κάλπη.

Αυτές οι εκλογές είναι ένας κρίσιμος αγώνας σε μια μάχη διαρκείας για να μείνουν και στους δήμους και στις Περιφέρειες και στις Βρυξέλλες υψωμένες οι κόκκινες γροθιές και να μη μετατραπούν, και από τα δεξιά και από τα αριστερά, σε ψοφοδεείς χούφτες , σε ανοιχτές παλάμες απλωμένες σε ζητιανιά, με αντίτιμο την παρασημοφόρηση από τα αφεντικά των αντιπροσώπων τους στο αστικό πάνθεον των υποτακτικών.

Αυτό σημαίνει περνάω απέναντι. Εκεί που μπορείς να ξεχωρίσεις τη μόρφωση από το μόρφωμα, τη δουλειά από τη δουλεία, την εργατική τάξη που επιβάλλει τους νόμους της από το νόμο που επιβάλλεται στην εργατική τάξη. Εκεί που η πρόοδος, η καινοτομία, το φως είναι απαίτηση κρατημένη γερά σε υψωμένη γροθιά κι όχι διαπραγματεύσιμη οπορτουνίστικη χούφτα γεμάτη ξέφτια δανεικής εξουσίας. Οχι! Δε στοιχηματίζουμε. Ψηφίζουμε. ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» και θα ξεφτίσουν μια και καλή οι κοκορομαχίες. Για να πάρουμε την εξουσία κι όχι να τη χουφτώσουμε.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Πληροφορίες για τους ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος σε κάθε γωνιά της χώρας. Τους καλεί από σήμερα κιόλας:

 • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
 • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί τους συντοπίτες να πάνε και να ψηφίσουν στο νησί, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Παίρνουμε έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί καμία κόκκινη ψήφος!

Χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής 26 Μάη

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία προς την 26η Μάη και την αναμέτρηση για Ευρωκοινοβούλιο, Περιφέρειες και δήμους, είναι ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους ψηφοφόρους του Κόμματος ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος που θα μπορούσε να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται ΟΛΟΙ να δουν ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφίζουν, μπαίνοντας στη σχετική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών (http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eea.htm).

Ιδιαίτερα οι ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ θα πρέπει επιπλέον να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους στον τόπο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Θυμίζουμε ότι ετεροδημότης θεωρείται:

α) Οποιος διαμένει σε διαφορετικό δήμο από εκείνον όπου είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους. Παράδειγμα: Αν κάποιος κατοικεί στην Αθήνα και είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Χαλκίδας (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), για να ψηφίσει σε όλες τις εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και βουλευτικές, όποτε γίνουν) θα πρέπει να πάει στη Χαλκίδα.

β) Οσοι είναι όπως οι παραπάνω, αλλά έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου όπου διαμένουν. Παράδειγμα: Κάποιος διαμένει στην Αθήνα, είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), αλλά έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας και άρα μπορεί να ψηφίσει στην Αθήνα.

-- Για τις επικείμενες εκλογές (26/5/2019) σ' αυτήν την κατηγορία (β) ανήκουν:

1) Οσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 28/2/2019.

2) Οσοι είχαν γραφτεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους ώστε να διαγραφούν από αυτούς μέχρι τις 28/2/2019.

Δηλαδή, η ιδιότητα του ετεροδημότη ισχύει για όσο χρόνο δεν ανακαλεί την αίτησή του αυτός που την υποβάλλει, ώστε να διαγραφεί από τους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

-- Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες της κατηγορίας (β) στις προσεχείς εκλογές;

Στις ευρωεκλογές της 26/5/2019 οι ετεροδημότες ψηφίζουν υποχρεωτικά και αποκλειστικά στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όπου έχουν γραφτεί.

Στο δήμο αυτό δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις τοπικές (περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) εκλογές.

Στις προσεχείς τοπικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) της 26/5/2019 ψηφίζουν υποχρεωτικά στο δήμο όπου είναι γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Ο ετεροδημότης της κατηγορίας (β) μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του ΜΟΝΟ για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ΟΧΙ για τις τοπικές εκλογές.

ΔΗΛΑΔΗ οι ετεροδημότες:

 • Στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όπου έχουν γραφτεί ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις ευρωεκλογές της 26/5/2019.
 • Στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις τοπικές και περιφερειακές της 26/5/2019 και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Παράδειγμα:

Κάποιος είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή από όπου κατάγεται κ.λπ.) και διαμένει στην Αθήνα, όπου έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας. Αυτός στις εκλογές της 26/5/2019 υποχρεώνεται να ψηφίσει:

 • Στην Αθήνα μόνο για τις ευρωεκλογές και ΟΧΙ για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
 • Στον Βόλο μόνο για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και ΟΧΙ για τις ευρωεκλογές.

Για να πέσει λοιπόν στα σίγουρα η ψήφος στο ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, θα πρέπει ο ετεροδημότης του συγκεκριμένου παραδείγματος:

 • Είτε να ψηφίσει το πρωί της Κυριακής για ευρωεκλογές στην Αθήνα, και στη συνέχεια να ταξιδέψει μέχρι τον Βόλο για να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε περιφερειακές και τοπικές εκλογές,
 • Είτε, αν βρίσκεται ήδη στον Βόλο, αφού ψηφίσει για τις τοπικές εκλογές να φροντίσει για την έγκαιρη επιστροφή του στην Αθήνα, ώστε να ψηφίσει το Κόμμα και στις ευρωεκλογές.
Τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες των εργαζομένων

Με αποφασιστικότητα, για να μη χαθεί καμία ψήφος για το ΚΚΕ από τις κάλπες που θα στηθούν την επόμενη Κυριακή, καμία ψήφος που δυναμώνει τους αγώνες της επόμενης μέρας και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς πρέπει να οργανώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Τη βδομάδα που απομένει μέχρι την κάλπη, κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

 • Να ενημερωθεί για την εκλογική άδεια που δικαιούται και να ζητήσει τη χορήγησή της από την εργοδοσία.
 • Να έρθει σε επαφή και επικοινωνία με τα συνδικάτα σε περίπτωση που συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες.
Τι προβλέπεται για την εκλογική άδεια

Χορήγηση «ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές» δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, τόσο στις 26 Μάη, όσο και στις επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιούνη για δήμους και περιφέρειες, όπου γίνουν.

Ο αριθμός των ημερών άδειας απουσίας, η οποία δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας έχει καθοριστεί ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας (1) εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες μέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας (1) εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες μέρες.

Υστερα από καταγγελίες εργαζομένων σε διάφορους κλάδους ότι η εργοδοσία είτε αρνείται την άδεια, είτε προσπαθεί να τη δώσει μειωμένη, χρειάζεται να υπάρχουν αντανακλαστικά και άμεση ενημέρωση στα σωματεία, ώστε έγκαιρα να απαντιέται κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και να διασφαλίζεται η εκλογική άδεια.

Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Το Σάββατο 18 Μάη

-- Στις 7.30 μ.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής, και ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στην Εδεσσα, στους Μικρούς καταρράκτες.

-- Στις 8.30 μ.μ., η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Σταυρό, στο Ηρώων.

-- Στις 11 π.μ., στη Φιλιππιάδα (κεντρική πλατεία), θα μιλήσουν ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Μισηρλής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, και ο Μενέλαος Γείτονας, υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού.

-- Στις 8 μ.μ., στα Καλάβρυτα, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Θα χαιρετίσει ο Σταμάτης Ανδριόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαβρύτων.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Βελβεντό (στον Πεζόδρομο), θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Ειρήνη Γκαμπράνη, υποψήφια δήμαρχος Βελβεντού.

-- Ο Νίκος Εξαρχος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις 8 μ.μ. στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων.

-- Στη Λέσβο: Στην Αγιάσο (Καμπούδι), στις 7 μ.μ. θα μιλήσει η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Β. Αιγαίου. Στην αγορά της Θερμής, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει η Νίκη Τσιριγώτη, υποψήφια δήμαρχος Μυτιλήνης. Στα Λουτρά (πλατεία), στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Την Κυριακή 19 Μάη:

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στις Καμάρες Αιγιαλείας (καφενείο Ατζουλά), θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος και θα χαιρετίσει η Αγγελική Κουρή, υποψήφια δήμαρχος Αιγιαλείας.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Κουνινά (καφενείο Κατσιδήμα), θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος και θα χαιρετίσει η Αγγελική Κουρή.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα χαιρετίσουν η Μιμίκα Ναλπαντίδου, υποψήφια δήμαρχος Φλώρινας, και ο Βασίλης Καραντζίδης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

-- Στις 7 μ.μ., στα Τρίκαλα, σε εκδήλωση με θέμα «Η στρατηγική της ΕΕ για τις γυναίκες. Η πρόταση του ΚΚΕ», στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων.

-- Στις 11 π.μ., σε σύσκεψη επιστημόνων στη Λαμία, στη Μικρή Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (οδός Λεωνίδου), θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

-- Ο Νίκος Εξαρχος θα μιλήσει στις 12 μ. στην Ελεούσα Ιωαννίνων (μαγαζί «Αριστογεύσεις»). Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει στην Αρτα, στο Εργατικό Κέντρο.

Τη Δευτέρα 20 Μάη:

-- Στις 8 μ.μ., στην Αλεξάνδρεια (γραφεία ΚΚΕ) θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης (θεατράκι στον πεζόδρομο), θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στον Λαγκαδά (κεντρική πλατεία), θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στην Καλαμαριά (πλατεία Δημαρχείου), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στο Βαθύ Σάμου (πλ. Πυθαγόρα), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Τζίχας.

-- Στη Σύρο, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος»), θα μιλήσει η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Την Τρίτη 21 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., η Θεανώ Καπέτη θα μιλήσει σε εκδήλωση των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στον υπαίθριο χώρο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

-- Στις 8 μ.μ., στο Καρλόβασι Σάμου (πλατεία), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Κοσμάς.

Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση

MotionTeam

Τα κάλπικα διλήμματα και οι εκβιασμοί στο λαό δίνουν και παίρνουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λένε ότι οι εκλογές αποτελούν τάχα μονομαχία για δύο, «γκάλοπ» και πρόκριμα για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Επιστρατεύοντας διάφορες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «προόδου και συντήρησης», περί «λαϊκισμού και υπευθυνότητας» λένε στο λαό ότι αυτό που κρίνεται είναι το ποιος θα κρατάει το τιμόνι και ποιος θα είναι ο συνοδηγός του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα. Ανασύρουν από το συρτάρι το μουχλιασμένο «επιχείρημα» της τάχα χαμένης ψήφου, που το έχει ακούσει ξανά και ξανά ο λαός προκειμένου να εγκλωβιστεί στη λογική του τάχα «μικρότερου κακού» που τον πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ο λαός έχει πείρα που πρέπει να την αξιοποιήσει για να αχρηστεύσει τις νέες παγίδες εγκλωβισμού του.

Ξέρει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχίσουν να ζουν και να βασιλεύουν τα αντεργατικά μέτρα των τριών μνημονίων και των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η ανεργία που τσακίζει κόκαλα, η εργασιακή ζούγκλα, η δουλειά με ψίχουλα, οι τσακισμένοι μισθοί και συντάξεις, η «ευελιξία» στους χώρους δουλειάς και η ανασφάλεια. Εδώ θα είναι η φοροληστεία και οι περικοπές σε Υγεία, Παιδεία που βάζουν τη λαϊκή οικογένεια να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, τα ματωμένα πλεονάσματα που γίνονται κάθε είδους διευκολύνσεις, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και «δωράκια» στο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εδώ θα είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις έως το 2060, που σημαίνουν θυσίες χωρίς τέλος για το λαό. Η εμπλοκή που όλο και βαθαίνει στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Ολα αυτά δεν θα αλλάξουν με οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, όπως δεν άλλαξαν και με τις προηγούμενες, γιατί δεν θα αλλάξει το κύριο. Γιατί στην εξουσία, και μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν τις ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές στις 26 Μάη, θα βρίσκονται οι καπιταλιστές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και γι' αυτό όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, όπου κι αν βαφτεί ροζ ή γαλάζιος ο χάρτης, ο λαός αντικειμενικά θα συνεχίσει να βρίσκεται σε θέση «αντιπολίτευσης».

Συνεπώς αυτό που κρίνεται για το λαό στις εκλογές δεν είναι το ποιος από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ θα πάρει τη σκυτάλη για να συνεχίσει την επίθεση σε βάρος του, αλλά το πώς θα μπουν περισσότερα εμπόδια στα σχέδια του κεφαλαίου, στην από χέρι αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για να βγουν ο ίδιος και οι ανάγκες του στο προσκήνιο.

Ποιος μπορεί να αποτελέσει την αντιπολίτευση αυτή; Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ζητάει ψήφο για να γίνει η συγκολλητική ουσία για το επόμενο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχήμα; Η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, που εχθρεύονται τους εργάτες και τα δικαιώματά τους, οι «αντισυστημικοί» που συμμετέχουν σε κάθε λογής βρωμοδουλειές και προεκλογικές συναλλαγές του συστήματος για να πέσουν στα μαλακά για την εγκληματική τους δράση; Οι διάφοροι γυρολόγοι των αστικών πολιτικών σχημάτων, που γίνονται κάθε φορά οι γλάστρες στο αντιλαϊκό κάδρο;

Μόνο με δυνατό ΚΚΕ δυναμώνει το «αντίπαλο δέος» απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική

Κανένας από αυτούς. Μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να δυναμώσει το «αντίπαλο δέος» απέναντι σε αυτήν την πολιτική, να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι στην από χέρι αντιλαϊκή πολιτική.

Η δύναμη στο ΚΚΕ απ' όλες τις κάλπες (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές κ.ά.) θα κατατεθεί στο να δυναμώσει η αντιπολίτευση απέναντι στον βασικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα συμφέροντά τους, για λογαριασμό των οποίων αποφασίζουν κυβερνήσεις και ΕΕ.

Στην προσπάθεια για να γίνουν περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, να δυναμώσουν η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, η ταξική γραμμή στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι στο μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ. Για να δυναμώσουν η κοινή πάλη εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, η κοινή πάλη όλων όσοι σήμερα πλήττονται από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, η προσπάθεια για τη δική τους συμμαχία.

Λαϊκή αντιπολίτευση θα πει με περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, στην Ευρωβουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, να δώσουμε δύναμη και στήριγμα στο δικό μας αγώνα, για να οργανωθεί από καλύτερες θέσεις η πάλη ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να διεκδικήσουμε όσα χάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Λαϊκή αντιπολίτευση σημαίνει ακόμα περισσότερες δυνάμεις στη μάχη, που θα συγκρουστούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θα διεκδικήσουν μέτρα στήριξης και ανακούφισης από τα χαράτσια και τη φοροληστεία, για να μην περάσουν οι πλειστηριασμοί, για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού.

Σημαίνει «αυτιά» και «μάτια» του λαού παντού, έγκαιρη ενημέρωση και κινητοποίηση για τα όσα αρνητικά σχεδιάζονται στα μουλωχτά από τα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία. Σημαίνει η φωνή των συμφερόντων των εργαζομένων, του λαού να ακούγεται παντού, να δοθεί βήμα παντού στις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις.

Λαϊκή αντιπολίτευση σημαίνει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, να δυναμώσουν η διεθνιστική αλληλεγγύη, ο κοινός αγώνας με όλους τους λαούς της περιοχής για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Λαϊκή αντιπολίτευση σημαίνει ότι απέναντι στο κοινό σχέδιο του κεφαλαίου και της ΕΕ, που υπηρετούν με τις όποιες παραλλαγές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι εκλεκτοί τους σε Ευρωβουλή, δήμους και Περιφέρειες, ο λαός αντιπαραθέτει το δικό του σχέδιο, σε σύγκρουση με αυτούς, για να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του και τις μεγάλες δυνατότητες, αφήνοντας πίσω το δρόμο των συνεχών θυσιών για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Λαϊκή αντιπολίτευση, λοιπόν, δεν σημαίνει «μάχη χαρακωμάτων», αλλά συγκέντρωση δυνάμεων, για να περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση. Για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική φιλολαϊκή προοπτική, για να έρθει ο λαός στην εξουσία. Γι' αυτό παλεύει το ΚΚΕ, την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει ο λαός να δυναμώσει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες του Μάη.

Περιοδείες για τις εκλογές στην Αττική

Δευτέρα 20 Μάη

-- Στις 12 μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα επισκεφτεί τις προβλήτες 2 και 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί τα γραφεία του ΑΣΕΠ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11.30 π.μ., η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί το φορέα «ΝΟΣΤΟΣ» στην οδό Νοταρά 37.

-- Στις 3 μ.μ., η Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς στον αίθριο χώρο στο κτίριο του Ομίλου Πειραιώς (Μεσογείων 109).

-- Στις 6 μ.μ. ο Αχμετ Μουσταφά, υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί το πολυκατάστημα «ΑΤΤΙΚΑ» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Τρίτη 21 Μάη

-- Στις 10 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, θα επισκεφτεί το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» στο λιμάνι του Πειραιά και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

-- Στη 1 μ.μ. η Εφη Χαλιού θα επισκεφτεί τη NEWSIAGREECE στο Κρυονέρι και στις 2 μ.μ. τον Αγ. Στέφανο.

-- Στη 1.30 μ.μ. η Σοφία Αδαμίδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, θα επισκεφτεί το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην οδό Τσόχα 36.

Στην Ικαρία συγκέντρωση του ΚΚΕ με την Αλ. Παπαρήγα

Το Σάββατο 18 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Κηρύκου, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα χαιρετίσουν: Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Λαρδάς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Στέλιος Σταμούλος και Γεωργία Λαρδά.

Το Σάββατο η συγκέντρωση στον Πειραιά

Το Σάββατο 18 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή, θα μιλήσουν οι: Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, και Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση απαντάμε με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες!

Στην τριπλή εκλογική μάχη της 26ης του Μάη, η ενιαία ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των κομμάτων της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, είναι η μόνη επιλογή που θα δώσει ισχυρή λαϊκή απάντηση στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν για λογαριασμό του κεφαλαίου η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις αλλά και οι δήμοι και οι Περιφέρειες ως στηρίγματά τους.

Οποιο εργατικό - λαϊκό πρόβλημα και να πιάσει κανείς, όποιο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, όλα «φωνάζουν» για ένα πράγμα: Η πολιτική που τσακίζει τον λαό για να στηρίξει το κεφάλαιο είναι ενιαία από πάνω μέχρι κάτω. Η ΕΕ δίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, οι κυβερνήσεις τις συνδιαμορφώνουν και τις υλοποιούν, οι δήμοι και οι Περιφέρειες τις εξειδικεύουν. Ολοι αυτοί δεν κομματιάζουν την πολιτική τους... Ετσι κι εμείς δεν κομματιάζουμε την ψήφο μας, δεν κομματιάζουμε την απάντησή μας, ακριβώς γιατί δεν κομματιάζουμε τη ζωή μας, τη θέλουμε ολόκληρη και με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουμε για όλα και με ενιαίο κριτήριο, που είναι το συμφέρον του λαού. Μπροστά σε όλες τις κάλπες, όπως και στις μάχες που θα ακολουθήσουν, δίνουμε ενιαία, μαχητική απάντηση στο πραγματικό δίλημμα: Θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε έως εδώ και ο οποίος αποδεδειγμένα φέρνει φτώχεια, ένταση της εκμετάλλευσης, ανεργία, δυσβάσταχτα βάρη και χρέη για τον λαό, ανασφάλεια για το αύριο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ή θα αντεπιτεθούμε ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και την πολιτική της, ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, στους ανθρώπους του στην Τοπική Διοίκηση;

Απέναντι στα απατηλά κλισέ των «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων»...

Αυτόν τον ενιαίο χαρακτήρα της μάχης επιχειρούν να θολώσουν με κάθε τρόπο τα αστικά κόμματα και επιτελεία, επιδιώκοντας να εγκλωβίσουν «εντός των τειχών» λαϊκές δυνάμεις που πάνε να κάνουν το βήμα, δυνάμεις που παίρνουν την απόφαση να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Κόμματα και επιτελεία του κεφαλαίου επιχειρούν να «σπάσουν» την ψήφο τους, να τους βάλουν τελικά με την ψήφο στη μια κάλπη να ακυρώσουν την αγωνιστική επιλογή που κάνουν στην άλλη.

Για τον σκοπό αυτό, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές φοριούνται πολύ... τα κλασικά απατηλά κλισέ: Οι «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» υποψήφιοι, τα «τοπικά κριτήρια», η ψήφος για την «καθημερινότητα του δημότη»...

Πίσω από όλα τα παραπάνω, αυτό που προσπαθούν να συσκοτίσουν είναι ότι και στις εκλογές για δημάρχους, περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, το δίλημμα που αντικειμενικά μπαίνει στους εργαζόμενους και το λαό είναι αν θα επιλέξουν ποιοι και πώς θα υλοποιήσουν, θα εξειδικεύσουν σε τοπικό - περιφερειακό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις στηρίζουν, ή εάν θα επιλέξουν αγωνιστές, που θα συγκρουστούν με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, θα εναντιωθούν και θα διεκδικήσουν μέτρα στήριξης και ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Μιλούν για «ανεξάρτητους» και «ακομμάτιστους» υποψηφίους, όταν όλοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα και κυρίως σε πολιτικές, όταν όλοι τους στηρίζουν και προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα επιχειρηματικά σχέδια που πάνε χέρι - χέρι με το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, γενικεύουν την ανταποδοτικότητα, φορτώνοντας νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες, προωθούν την «ευελιξία» και την εντατικοποίηση στους εργαζόμενους στους δήμους...

Παίζουν με τα «πρόσωπα» ως κριτήριο ψήφου, αξιοποιώντας και το πλήθος των συνδυασμών και των υποψηφίων σε κάθε δήμο και Περιφέρεια, για να κρύψουν ότι όλες αυτές οι δυνάμεις υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, γεγονός φυσικά που δεν αλλάζει από τον ένα ή τον άλλο συγγενή ή γνωστό που δέχτηκε να μπει σε ένα ψηφοδέλτιο.

Μιλούν για «τοπικά κριτήρια» και για «καθημερινότητα του δημότη», λες και η καθημερινή ζωή των εργαζομένων και του λαού δεν καθορίζεται από την επίθεση διαρκείας στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία, την αντιλαϊκή φοροληστεία... Λες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός κάθε μέρα στον τόπο κατοικίας του, τα οξυμένα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στην Πρόνοια, η υποβάθμιση περιοχών, οι ελλείψεις υποδομών σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ζωής του κ.ο.κ. είναι θέματα «προσώπων» και «ικανοτήτων», λες και δεν πηγάζουν από την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, λες και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, με την... ικανότατη εξειδίκευση αυτής της πολιτικής από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που την υπηρετούν προσηλωμένα, ανεξαρτήτως του «μανδύα» που φορούν κάθε φορά.

Να μην περάσουν σε καμιά κάλπη τα ψευτοδιλήμματα

Αντίστοιχη προσπάθεια να θολώσει ο ενιαίος χαρακτήρας της τριπλής εκλογικής μάχης γίνεται από αστικές δυνάμεις και για τις ευρωεκλογές. Στοχευμένα και εδώ, απευθύνονται σε κόσμο που προσεγγίζει το ΚΚΕ, προβάλλουν τον απατηλό ισχυρισμό ότι «στις ευρωεκλογές τα πράγματα είναι αλλιώς, γιατί είναι πρόκριμα για την επόμενη κυβέρνηση...».

«Δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη κυβέρνησης» χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, «δημοψήφισμα» με αντίστοιχο περιεχόμενο τις βαφτίζει η ΝΔ.

Αυτό που κρίνεται για τον λαό όμως δεν είναι ποιο κόμμα θα πάρει το «πρόκριμα» της επόμενης κυβέρνησης για να πάρει και τη σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης από τη σημερινή, αλλά το πώς θα μπουν περισσότερα εμπόδια στην πολιτική που θα εφαρμόσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Πώς θα ανοίξει ένας δρόμος για να βγει ο ίδιος ο λαός στο προσκήνιο. Το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως «πρόκριμα» επιβεβαιώνει ακριβώς ότι ο λαός πρέπει να σταθεί μπροστά σε όλες τις κάλπες με αυτό το γενικευμένο και ενιαίο πολιτικό κριτήριο.

Οι γνωστές θεωρίες της «χαμένης ψήφου», του «μικρότερου κακού», που οδηγούν πάντα στο μεγαλύτερο κακό, αποσπώντας ανοχή στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση, δεν πρέπει να περάσουν σε καμία κάλπη!

Ενιαίο και αποφασιστικό βήμα μπροστά, με ισχυρό ΚΚΕ παντού

Η ενιαία μαχητική ψήφος, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι αυτή που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Η ενιαία ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες είναι αυτή που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση: Οχι μόνο δεν μας βάζετε στο σακούλι όσες ντρίμπλες και αν κάνετε, αλλά περνάμε απέναντι, με το ΚΚΕ, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και όλους όσοι τους υπηρετούν!

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, με όσο γίνεται περισσότερους κομμουνιστές ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους που θα αγωνίζονται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, βήμα που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, αλλά και σε όλες τις σημαντικές μάχες του επόμενου διαστήματος: Για την ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για τη συγκέντρωση δυνάμεων για να ανοίξουμε το δρόμο στις ριζικές αλλαγές που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!


Γ. Ε.

Ο λαός έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Νέες δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ μπροστά στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές

Στέφανος ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιογράφος «Athens Voice»

Στους δρόμους και με συνέπεια λόγων και πράξεων: Αν μη τι άλλο σε αυτές τις ευρωεκλογές, ας μετρήσει αυτό ακριβώς που πάντα χαρακτήριζε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δεν είπε ψέματα, δεν υποχώρησε, δεν διαπραγματεύτηκε. Συνεπώς... ψήφος!

Θάνος ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Μουσικοσυνθέτης

Απευθύνομαι στις φίλες και στους φίλους, που πιστεύουν ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού ανεξάρτητα από διαφωνίες που μπορούν να έχουν για επιμέρους ζητήματα.

Βρισκόμαστε στο 2019 και δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε 20% να είναι άνεργοι, 40% να ζουν στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας και τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων να ζει με part time εργασία των 300 ευρώ.

Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσουμε να ανεχόμαστε επιδόματα - ψίχουλα των 500 ευρώ το χρόνο που θίγουν την αξιοπρέπεια όλων μας. Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας. Τέρμα στο «μη χείρον βέλτιστον» και στο «να μην έρθει η Δεξιά». Η Δεξιά μπορεί να μην είναι στην κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά η πολιτική της εφαρμόζεται από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Λαός πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά να πάρει αυτά που του ανήκουν. Κι αυτό το εγγυάται μόνο το ΚΚΕ. Ανεξάρτητα λοιπόν από επιμέρους διαφωνίες, ψηφίστε ΚΚΕ έτσι ώστε οι αγώνες, οι διεκδικήσεις του Λαού να γίνουν από καλύτερες θέσεις.

Ενα μεγάλο έγκλημα συντελείται εδώ και χρόνια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το παρακολουθούμε είτε απαθείς, είτε θεωρητικολογώντας, είτε ψάχνοντας ψύλλους στα άχυρα.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα ο καιρός μας ορίζει

αύριο μπορεί να είναι αργά.

Νίτσα ΛΟΥΛΕ

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην βουλευτής Λάρισας με τον «Συνασπισμό»

Οι φετινές ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν σε μια Ευρώπη που πλήττεται απ' την ανεργία; Σε μια Ευρώπη που γίνεται ολοένα και πιο ανεκτική στην άνοδο του φασισμού;

Γεννήθηκα σε μια οικογένεια κομμουνιστών και μεγάλωσα δίπλα στις συντρόφισσες και τους συντρόφους των γονιών μου. Πέρα από την όποια αντίρρηση μπορεί να έχει κάποιος για την πολιτική που ακολουθεί το ΚΚΕ σε επιμέρους ζητήματα, ένα πράγμα δεν μπορεί να αγνοήσει. Τη σταθερότητα στις θέσεις και την αξιοπιστία του λόγου.

Ψήφος στο ΚΚΕ σ' αυτές και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν έρθουν, σημαίνει δύναμη στο λόγο και στην παρουσία των νέων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μέσα στην κοινωνία.

Νίκος ΦΑΚΑΡΟΣ

Μουσικός

Από μικροί μεγαλώσαμε με τις ιστορίες που ακούγαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες μας, ιστορίες του κόκκινου βράχου και των ανθρώπων του, που δεν λύγισαν, δεν προσκύνησαν, δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για το δίκιο και το ψωμί, για τη λευτεριά και τη ζωή. Παρέα με το χαμόγελο και το τραγούδι στο στόμα τους. Μας άφησαν παρακαταθήκη μεγάλη να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο τους με το δικό μας χαμόγελο, μα με το τραγούδι και το χορό τους να μας συντροφεύει. Συμπορεύομαι μαζί με όλους αυτούς που συνεχίζουν σ' αυτόν το δρόμο, τον δρόμο του αγώνα. Στηρίζω το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για να δυναμώσει ο αγώνας στην Περιφέρεια, να μεγαλώσει η φωνή μας στην Ευρώπη, για να ξαναβγεί στην Ικαριά αγωνιστική αρχή.

Γιάννης ΚΑΡΑΛΗΣ

Αθλητικογράφος

Γιατί με το ΚΚΕ; Διότι θέλω να συνταχθώ με έναν χώρο όπου η διαμορφωμένη ιδεολογία και οι πράξεις στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και όχι με ανθρώπους που το προσωπικό τους κέρδος τους οδηγεί να διαμορφώνουν κατά το δοκούν την... «ιδεολογία» τους. Διότι, παρότι μεγάλωσα ελπίζοντας, θέλω πραγματικά να συνεχίσω να ελπίζω μεγαλώνοντας. Διότι κουράστηκα να βλέπω γύρω μου ταλαιπωρημένους ανθρώπους, με μοναδική τους επιθυμία μια καλύτερη - επόμενη - μέρα, να γίνονται αντικείμενα κοροϊδίας... Να πεθαίνουν άνθρωποι σε διαδρόμους, χωρίς - ούτε καν - την αξιοπρέπεια ενός κρεβατιού σε ένα απλό δωμάτιο νοσοκομείου... Να μην μπορούν, ακόμη κι αν το θέλουν πολύ, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν ΙΣΕΣ ευκαιρίες στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της μόρφωσης, της μάθησης. Να εξαρτάται, δηλαδή, ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ από τον αριθμό τραπεζικού υπολοίπου κάθε οικογένειας... Να ζουν τα νέα παιδιά της πατρίδας μας με μοναδική διέξοδο επαγγελματικής αποκατάστασης την... αναχώρηση για το εξωτερικό... Με απλά λόγια: ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ. Το τρίπτυχο που, για την βεβαιότητα παροχής του ΣΕ ΟΛΟΥΣ, θα δεχόμουν να θυσιάσω όλα τα... «επιπλέον». Και ΠΟΙΟΣ είναι ο (ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ) πολιτικός και ιδεολογικός χώρος που δεν μιλάει απλά - με λόγια του αέρα - αλλά ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ για τα προαναφερόμενα; Για όλα αυτά... ΚΚΕ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!

Νίκος ΓΟΥΔΑΝΑΚΗΣ

Ηθοποιός, σκηνοθέτης

Ψηφίζω ΚΚΕ ενάντια στη βαρβαρότητα. Στηρίζω το ΚΚΕ σε αυτές τις ευρωεκλογές, έχοντας βαθιά μέσα μου την ευθύνη, ως καλλιτέχνης, να περάσω ένα μήνυμα ταξικής πάλης - όσο κι αν ενοχλεί η φράση αυτούς που κοροϊδεύουν - απέναντι σε έναν καπιταλισμό που θριαμβεύει χωρίς αντίπαλο με τη λογική του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Τα μονοπώλια του κέρδους δεν αρκούνται στην εξαθλίωση των λαών, θέλουν, αν γίνεται, να πάρουν και το μεδούλι των Ανθρώπων. Οι φασιστικές τάσεις θεριεύουν αποπροσανατολίζοντας τους λαούς, και τα αστικά κόμματα παίζουν ρόλο Πόντιου Πιλάτου, με ευχολόγια και ακίνδυνους αφορισμούς γενικότητας. Ας δώσουμε την ευκαιρία στο ΚΚΕ, κι ας μείνουμε δίπλα του με κάθε μας ενδεχόμενη κριτική - που θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενη. Είναι το μόνο κόμμα που δεν μας έταξε λαγούς από το καπέλο, αλλά αγώνες. Με αυτή τη λογική, στηρίζω στρατηγικά, πολιτικά, ταξικά, ως λαϊκός καλλιτέχνης και άνθρωπος, το ΚΚΕ σε αυτή την ευρωεκλογική αναμέτρηση.

Μαριάνθη ΣΟΝΤΑΚΗ

Ηθοποιός

Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί έχω μόνιμη και σταθερή αισιοδοξία και πίστη για το μέλλον. Γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη δεν χρειάζονται διαχειριστές αλλά οραματιστές. Γιατί θέλω να συμμετέχω στη μεγάλη μας υπόθεση για να γίνω κι εγώ κομμάτι της. Γιατί το παιδί μου θέλω να ζήσει σε δικαιότερο κόσμο, ή τουλάχιστον να μεγαλώσει με την πεποίθηση - θα τολμήσω να πω με τη βεβαιότητα - ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν εμείς είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε γι' αυτό.

Γιάννης ΜΗΛΙΟΣ

Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Από το 2008, με το ξέσπασμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, μια σειρά από ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και κινήματα αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού που αναπτύχθηκαν, καθώς και μια μερίδα των εργαζομένων θεώρησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προστατέψει τα συμφέροντά τους. Η διάψευση της ελπίδας και η αποκάλυψη της εξαπάτησης με την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές και στρατηγικές του εγχώριου και διεθνούς καπιταλισμού οδήγησε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στην παραίτηση και την ηττοπάθεια. Ο κόσμος αυτός θα εγκλωβιστεί στο ψεύτικο δίλημμα του «μικρότερου κακού», που οδηγεί με ακρίβεια φυσικού νόμου στο «μεγαλύτερο κακό», ή θα επιλέξει τον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου.

Στην παρούσα εκλογική συγκυρία, η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στο ΚΚΕ θα είναι ψήφος αντίστασης και αγωνιστικής ριζοσπαστικής προοπτικής για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Είναι ψήφος αντιπαράθεσης και πάλης, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια μέσα από τη φτωχοποίηση των πολλών και με τα δικαιώματα γράμμα κενό περιεχομένου.

Στην «ανάπτυξη» του ελληνικού καπιταλισμού που προωθούν τα κόμματα της εξουσίας, τόσο στη μεταμοντέρνα - κεντροαριστερή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ - «προοδευτική συμμαχία», όσο και στη δεξιά εκδοχή της ΝΔ και των κατά καιρούς συμμάχων της, να αντιτάξουμε την ενότητα και αποφασιστικότητα των αγώνων μας. Να συμπαραταχτούμε με το ΚΚΕ, παρά τις διαφορές σε επιμέρους εκτιμήσεις και πρακτικές, δίνοντας προτεραιότητα στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, κάνοντας και πάλι ορατή την ελπίδα, στην προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Χάρης ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ

Οικονομολόγος, πρώην υπουργός

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα ψηφίσω πάλι το ΚΚΕ, χωρίς να συμφωνώ με όλα όσα λέει και κάνει. Είμαι Ελληνας της διασποράς. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, έζησα μέχρι τα εικοσιπέντε μου έξω απ' την Ελλάδα και ουσιαστικά συνάντησα για πρώτη φορά κομμουνιστές στις φυλακές της χούντας, όπου πέρασα αρκετά χρόνια. Αγωνίστηκα μαζί τους για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά το '74 βρέθηκα πάλι μαζί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, άλλοτε συμφωνώντας, άλλοτε διαφωνώντας. Συμπορεύτηκα με τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ στους αγώνες για ειρήνη, αφοπλισμό, διεθνή αλληλεγγύη. Ομως, δεν ψηφίζω και δεν υποστηρίζω το ΚΚΕ για όλη αυτήν τη συμπόρευση, για πενήντα σχεδόν χρόνια. Στηρίζω το ΚΚΕ γιατί δεν κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό υποσχόμενο σοσιαλισμό αύριο το πρωί, αριστεροσύνη και σκίσιμο των μνημονίων με ένα νόμο, σε μια νύχτα, γιατί θα λύσει όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, της Ευρώπης, του κόσμου...

Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο μετά το '74 γνώριζαν πολύ καλά ότι η «ευημερία» και η «ανάπτυξη» που είχαμε ήταν χωρίς στέρεες βάσεις, η φούσκα του Χρηματιστηρίου το '96 - '98 ήταν σχεδιασμένη για να πραγματοποιηθεί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος στη σύγχρονη Ελλάδα, ότι η είσοδος στο ευρώ με την εξοντωτική ισοτιμία των 340 δρχ. και με μαγειρεμένα στατιστικά στοιχεία θα οδηγούσε σε εξαθλίωση των μισθωτών και συνταξιούχων, σε εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε ιλιγγιώδη άνοδο της ανεργίας. Οτι ο άκριτος και τυφλός κρατισμός θα τελείωνε με πάταγο στην πρώτη θύελλα των διεθνών αγορών, που τελικά ήρθε με την κατάρρευση της «Λήμαν Μπράδερς» το 2008.

Οι πολιτικές και τα μνημόνια που ακολούθησαν τη χρεοκοπία μας το 2010, δεσμεύουν ασφυκτικά όλες τις κυβερνήσεις μέχρι το 2060, τουλάχιστον. Και παρ' όλα αυτά, οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο μας στις 26 Μαΐου εξακολουθούν να υπόσχονται και να αερολογούν, χωρίς φραγμούς. Στις 26 Μαΐου θα ψηφίσω πάλι το ΚΚΕ...

Γιάννης ΚΟΝΤΟΥΔΑΚΗΣ

Γιος του εκλεγμένου βουλευτή με την ΕΔΑ το 1958, Γιάγκου Κοντουδάκη

Σήμερα, που με καινούριες μάσκες, το παλιό κακό προσπαθεί να ξεγελάσει το λαό πως θέλει το καλό του. Σήμερα, που λογής λογής δάσκαλοι δασκαλεύουν τους ανθρώπους πως άλλος δρόμος από την υποταγή και το συμβιβασμό δεν υπάρχει και του ζητούν να σκύψει για να τον φορτώσουν κι άλλα βάρη. Σήμερα, που τα βάρη αυτά πολλαπλασιάζονται, γιατί, όπως πάντα, το κεφάλαιο που τα γεννά στους άλλους τα φορτώνει.

Σήμερα που η επίθεση στις συνειδήσεις γίνεται φανερά μα και ύπουλα. Σήμερα, που το φίδι το βγάζουν απ' την τρύπα οι πατεράδες του, οι κεφαλαιοκράτες, για να σπείρουν το μίσος μέσα στους λαούς και να τους υποτάξουν.

Είναι ανάγκη:

Από την Κίσαμο έως την Ορεστιάδα, από τη Ζάκυνθο έως τους Φούρνους, σε κάθε Κοινότητα, κάθε δήμο και Περιφέρεια, σε όλη τη χώρα για απάντηση στο ιερατείο κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ενισχυθεί και να πλατύνει το κύμα αντίστασης στη φωνή και στη δράση των εχθρών του λαού.

Να τιμωρηθούν και να απομονωθούν πολιτικά εκείνοι που τα δακρυγόνα των πορειών για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, τα έκαναν λιβάνι στα πόδια του «διαβολικά καλού Τραμπ». Αυτοί που την ελπίδα που ερχόταν την έβαλαν να υπογράψει μαζί με τους άλλους λαοπλάνους το 3ο μνημόνιο και την παραπέρα εξαθλίωση του λαού.

Να τελειώνουμε με αυτούς. Να τελειώνουμε με όσους γεμίζουν τον αέρα με τα «θα» τους για το καλό των ανθρώπων, αλλά χάνουν τα λόγια τους όταν πρέπει να πουν τι έχουν κάνει έως τώρα για τον τόπο.

Ο τροχός που αιώνες τώρα σπρώχνουν οι άνθρωποι του μόχθου για να πάει η κοινωνία μπροστά, χαράζει το δρόμο. Να φουσκώσει κι άλλο το ποτάμι του συνειδητού και ταξικού κινήματος με περισσότερους αγωνιστές εκλεγμένους σε Κοινότητες, δήμους, Περιφέρειες, Βουλή και Ευρωβουλή.

Να σταματήσουμε την κατρακύλα της εξυπηρέτησης των αντιλαϊκών συμφερόντων. Να τους δυσκολέψουμε στα βρώμικα σχέδιά τους. Να πορευόμαστε κάτω από τη δική μας, δοκιμασμένη σημαία του αγώνα. Για την οικοδόμηση της καινούριας ζωής. «Λαϊκή Συσπείρωση» και ΚΚΕ τώρα! Κόκκινο παντού!!!

Γιώργος ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ

Ζωγράφος - χαράκτης - συγγραφέας

Δυνατό το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για να μην ξαναζήσουν οι γενιές που έρχονται τις θηριωδίες του φασισμού. Για να προχωρήσει ο λαός μας στο δρόμο της πραγματικής προόδου, για «ν' ανθρωπέψει ο άνθρωπος», όπως έλεγε και ο παλαίμαχος κομμουνιστής, σύντροφος και προσωπικός μου φίλος, Σπύρος Κοτσάκης.

Μπέτυ ΒΑΛΑΣΗ

Ηθοποιός

Σταθερά σε όλη μου τη ζωή ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που αταλάντευτα ορθώνει και αρθρώνει τη μοναδική φωνή αντίστασης στο φασιστικό τέρας, τη μοναδική φωνή επίθεσης στο καπιταλιστικό σύστημα και τη μοναδική φωνή διεκδίκησης των δικαιωμάτων του λαού μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αυταπάτες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, από τον ανυποχώρητο αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε παντού τις δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»! Να δυναμώσουμε τη φωνή του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, γιατί είναι η μόνη φωνή αντίστασης στα σχέδια και τις αποφάσεις σε βάρος των λαών.

Μανώλης ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, αποκαλύφθηκε, όπως προειδοποιούσε από την αρχή το ΚΚΕ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μία από τα ίδια με τα άλλα αστικά κόμματα, τη ΝΔ - το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ. Μόνο ελάχιστες διαφορές έχουν στην εφαρμογή, όμως, της ίδιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα. Της πολιτικής της ΕΕ και των μνημονίων της, που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλοι μαζί...

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να βγάλει την πιο βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ λόγω των αντιδράσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μάσκα του δήθεν αριστερού εξαπάτησε τους εργαζόμενους ψευδόμενος, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες και καπηλευόμενος τους αγώνες του λαού και του ΚΚΕ στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ και αργότερα. Ετσι εφάρμοσε και υλοποιεί όλα τα μνημονιακά μέτρα που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα δύο πρώτα μνημόνια, μαζί με τα πιο βάρβαρα (γιατί προστίθενται) του τρίτου μνημονίου - που ψήφισαν όλοι μαζί.

Πιστεύουμε, ο λαός μας έχει γίνει σοφότερος, καθώς, πλέον, έχει αποκαλυφθεί στην πράξη η απάτη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα εξαπατηθεί πάλι με τα τάματα χωρίς αντίκρισμα και τα προεκλογικά επιδόματα - ψίχουλα, ενώ έχουν λυγίσει τους εργαζόμενους με τους φόρους, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων που αποφάσισαν, ψήφισαν όλοι μαζί (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι κ.λπ.).

Τι μένει; Μόνο το ΚΚΕ, που σταθερά και αταλάντευτα, όλα τα χρόνια αποκαλύπτει, καταγγέλλει και αντιπαλεύει τις βάρβαρες πολιτικές της ΕΕ των μονοπωλίων. Επίσης, τα επικίνδυνα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως τα μπούνια, δίνοντας στην κυριολεξία γη, αέρα και θάλασσα στους ιμπεριαλιστές, με τεράστιους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές αντίστοιχα, αποτελεί ελπίδα για το Λαό! Δυναμώνοντας το ΚΚΕ δυναμώνει ο Λαός για να διεκδικήσει αυτά που του πήραν και όσα ακόμα του ανήκουν. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι δίκαιη και περήφανη ψήφος σε όφελος των εργαζομένων και όλων των λαϊκών δυνάμεων, είναι ψήφος για το σήμερα και το καλύτερο αύριο.

Βιολέττα ΙΚΑΡΗ

Τραγουδίστρια

Το KKE είναι η μόνη ελπίδα για να κατακτήσουμε τα αυτονόητά μας ως άνθρωποι. Eίναι η μόνη ελπίδα για να ξαναγυρίσουμε στην ουσία μας, στην ανθρωπιά, στην αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη, στην ελευθερία και στην αληθινή δημοκρατία. Πρέπει να στρατευτούμε στον αγώνα για τα ιδανικά του ανθρώπου. Η μόνη αληθινή έξοδος είναι η έξοδος στον αγώνα με το ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του και στις εκλογές του Μάη. Και στη Νικαριά μας, να βγάλουμε ξανά κομμουνιστή δήμαρχο!

Γιώργος ΜΠΕΪΚΟΣ

Αθλητής του taekwondo itf με πολλές πανελλαδικές και παγκόσμιες διακρίσεις

Κατοικώ στα Μετέωρα και είμαι δημότης στο δήμο Παύλου Μελά, ενώ δραστηριοποιούμαι και στο Αμύνταιο από όπου κατάγομαι. Γεννήθηκα το 1999 και ξεκίνησα να ασχολούμαι με το taekwondo itf σε ηλικία 4 ετών. Σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, βλέπουμε ότι το να επιλέγουμε πάντα το μικρότερο κακό κάνει τα πράγματα χειρότερα, τους έχουμε δοκιμάσει όλους και το μόνο που μας αποδεικνύουν συνεχώς είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν θα σταματήσει ποτέ.

Για μας δε, τα άτομα που ασχολούμαστε με τον πρωταθλητισμό, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Η κοινωνία δεν στηρίζει την προσπάθειά μας ούτε στο ελάχιστο, ο αθλητισμός εμπορευματοποιείται μέρα με τη μέρα και στρεφόμαστε σε ιδιώτες για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Επίσης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα μάς υπόσχονται χώρους προπόνησης τους οποίους ακόμα να δούμε. Μόνο οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι θέλησαν πραγματικά να κάνουν κάτι για εμάς και τους δημότες τους! Αυτήν τη φορά στις πολλαπλές εκλογές που έρχονται, ήρθε η ώρα να κάνουμε τη διαφορά!

Στηρίζουμε τη μοναδική δύναμη που ήταν δίπλα μας, αυτούς που μας είπαν την αλήθεια, τους πραγματικούς αγωνιστές που ήταν εκεί όποτε τους χρειαστήκαμε. Λέμε ΝΑΙ στο ΚΚΕ, το μεγαλύτερο ΟΧΙ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες, μαζί με ΚΚΕ στις ευρωεκλογές!

Σπύρος ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ

Ηθοποιός

Τώρα που πλέον οι μάσκες έχουν πέσει και από την ψευδεπίγραφη «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον έχει γίνει το αγαπημένο παιδί του σκληρότερου μνημονιακού συστήματος, η ενδυνάμωση του ΚΚΕ είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε εργαζόμενο, συνταξιούχο και νέο.

Είναι ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες και καθοριστικές. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δικαίωμα στην ελπίδα, στην αξιοπρέπεια και στους ανοικτούς ορίζοντες. Δικαίωμα σ' ένα μέλλον αντάξιο των ονείρων μας.

Γιώργος ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΣ

Γιατρός Πνευμονολόγος, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Εύβοιας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας

Θεωρώ μεγάλη τιμή την πρόταση του ΚΚΕ να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις περιφερειακές εκλογές. Λυπάμαι που για αντικειμενικούς, εντελώς προσωπικούς λόγους, δεν μπορώ να συμμετάσχω.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω απερίφραστα να δηλώσω ότι αυτή η προσπάθεια του ΚΚΕ, για άνοιγμα σε πρόσωπα της αριστεράς που δεν βρίσκονται στον στενό του κύκλο, δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους. Τα τελευταία χρόνια παραπονιόμασταν γιατί το ΚΚΕ ακολουθούσε τον δικό του, μοναχικό αλλά πάντα αγωνιστικό δρόμο. Θα ήμασταν τουλάχιστον ανακόλουθοι αν δεν ανταποκρινόμασταν στο κάλεσμά του.

Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που συμφωνούμε, που είναι και σημαντικότερα. Συμφωνούμε ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι μια τυπική καπιταλιστική κρίση και ότι η λύση βρίσκεται στην αποδέσμευση από την ΕΕ, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για διόρθωση της ΕΕ, όπως διάφορες ρεφορμιστικές δυνάμεις διατείνονται.

Ολον αυτόν τον καιρό το ΚΚΕ παρέμεινε σταθερό στην αγωνιστική, αντικαπιταλιστική του δράση. Οι όποιες διαφορές σε θέματα τακτικής δεν είναι σημαντικές και σίγουρα δεν είναι της παρούσης, αυτό που μας οδηγεί στην συμπόρευση είναι το όραμα του σοσιαλισμού, επομένως η στήριξη του ΚΚΕ σ' αυτήν την εκλογική μάχη είναι αυτονόητη. Εύχομαι να συνεχίσουμε να συναντιόμαστε στους αγώνες.

Βαγγέλης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μουσικός

Στηρίζω το ΚΚΕ:

-- Γιατί πρεσβεύει μια άλλη κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους, όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και στην κορωνίδα της θα λάμπουν η τέχνη και ο πολιτισμός.

-- Γιατί είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να θυμάται όλη την νεότερη Ιστορία ψηλαφίζοντας τις πληγές του.

-- Γιατί απέδειξε ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-- Γιατί είναι το μόνο κόμμα που όταν έπρεπε είπε την αλήθεια, κι ας κόστιζε ακριβά, χωρίς ψεύτικα διλήμματα και υστεροβουλία.

-- Γιατί βλέπει το μέλλον σαν μια υπόσχεση σε όσους πάλεψαν κι έδωσαν τη νιότη και το αίμα τους για έναν ομορφότερο κόσμο.

Θεόφιλος ΛΑΛΟΣ

Σκηνοθέτης, ηθοποιός

Ο Θ. Λάλος δηλώνει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές θα στηρίξει το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας μάλιστα ότι γι' αυτό υπάρχουν «1.000 λόγοι». Ο ίδιος σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θεόδωρος ΚΟΥΕΛΗΣ

Μουσικός, μέλος της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αττική

Αποδέχομαι με μεγάλη χαρά και τιμή την πρόσκληση να συμμετέχω στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για δεύτερη φορά. Την πρώτη ήταν ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Περάματος, ενώ τώρα στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συσπείρωση, μου ήρθε στο μυαλό το μεγαλειώδες κίνημα του ΕΑΜ. Ετσι όπως τότε η ανάγκη του λαού για αντίδραση και διεκδίκηση ενός καλύτερου, ανθρωπινότερου τρόπου ζωής είναι επιβεβλημένη. Ως γέννημα θρέμμα Περαματιώτης σε οικογένεια Ποντίων και Μικρασιατών, μου είναι αδιανόητη η διείσδυση φασιστικών μορφωμάτων στη ζωή της Β' Πειραιά ιδιαίτερα. Aκομα και αν δεν ξέρουμε καλά Ιστορία, δεν γίνεται να ξεχνάμε την πλέον κοντινή οικογενειακή μας, μιας μόλις γενιάς.

Το ΚΚΕ έχει την ιστορική γνώση, τη θέληση, τη δύναμη και μπορεί να πάρει την ευθύνη ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, ενώ το κάλεσμά του δεν προϋποθέτει να είναι κάποιος κομματικό στέλεχος. Αυτό είναι ΣΠΟΥΔΑΙΟ, είναι ώριμη σκέψη, δείγμα σοβαρής μελέτης της Ιστορίας και ανοιχτή πρόσκληση για επανένωση όλων των εργατικών, πολιτιστικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Ο καθένας ας πάρει την ευθύνη του. Οι εκλογές γίνονται με παραβάν ακόμα, οπότε οι δικαιολογίες μη ισχυρής στήριξης του κινήματος σε αριθμό ψήφων δεν ευσταθούν και δεν ταιριάζουν με τη συνέπεια που δείχνουν οι δυνάμεις του κινήματος στις διεκδικήσεις και στους αγώνες. Τι φοβάται ο κόσμος και τι δεν κατανοεί; Δεξιά; Σοσιαλισμό τύπου ΠΑΣΟΚ; Αριστερά που το ναι και το όχι είναι το ίδιο νόμισμα; Χορτάσαμε φούμαρα... Φτάνει και συγγνώμη κιόλας.

Στον τομέα του Πολιτισμού δε, οι προαναφερόμενοι είναι ικανοί μόνο να στήνουν σόου αστραφτερά σαν κενοτάφια. Το ουσιαστικό αντίδοτο στην αμορφωσιά και την άγνοια είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία και η ταξική συνείδηση.

«Εμείς θα ζήσουμε και ας είμαστε φτωχοί», έλεγε ο λαϊκός ποιητής μας... Και θα προσθέσω με όλο το σεβασμό: Με αξιοπρέπεια και όχι πτωχοί τω πνεύματι. Κλείνω με έναν στίχο μου:

«Βάλε μπροστά δύο χέρια δυνατά.

Τι περιμένεις;

Αυτοί βάλθηκαν να ρημάξουν την ζωή μα εσύ να επιμένεις.

Και αν έχουν μείνει δύο σύντροφοι δυνατοί.

Και ένα φεγγάρι.

Προχώρα μόνο με της μάνας την ευχή.

Και ένα φιλί για μαξιλάρι».

Μιλτιάδης ΚΛΩΝΙΖΑΚΗΣ

Πολιτικός Μηχανικός, πρώην μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μάη έχουν ιδιαίτερη σημασία - βαρύτητα, όχι μόνο για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά γιατί αποτελούν μια άμεση δυνατότητα του λαού μας να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους αυτούς που τα τελευταία χρόνια καπηλεύονται την ψήφο του, αραδιάζοντας υποσχέσεις για ένα μέλλον που ακόμα και ο πιο αισιόδοξος το κρίνει δυσοίωνο.

Σε αυτές τις εκλογές προτάσσουμε τη δική μας αλήθεια απέναντι στο δικό τους ψέμα. Σε αυτές τις εκλογές οφείλουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Πέρα από την όποια αντίρρηση μπορεί να έχει κάποιος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε επιμέρους ζητήματα, ένα πράγμα δεν μπορεί να αγνοήσει. Οτι πάντα ήταν παρόν, πρωτοπόρο και αταλάντευτο στους αγώνες του λαού μας, ότι πάντα οι θέσεις του ήταν σταθερές και ο λόγος του αξιόπιστος, θέτοντας πάντα το ζήτημα της λύσης των προβλημάτων του λαού μας, λέγοντας πάντα την αλήθεια.

Ψήφος στο ΚΚΕ σ' αυτές και στις επόμενες εκλογές όποτε και αν έρθουν σημαίνει δύναμη στο λόγο και στην παρουσία των νέων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών μέσα στην κοινωνία. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δυναμική απάντηση στα σχέδιά τους. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει αγώνας μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

ΑΘΗΝΑ
Σε σύσκεψη των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων μίλησε ο Γ. Πρωτούλης

Ξεκίνησε η διακίνηση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Με μια σύσκεψη των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας εγκαινιάστηκε το εκλογικό κέντρο που λειτουργεί στο ισόγειο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της Οργάνωσης στην Αθήνα (Αχαρνών 241). Εκεί οι υποψήφιοι του Κεντρικού Τομέα συζήτησαν με τον Γιάννη Πρωτούλη, επικεφαλής και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τις πολιτικές εξελίξεις, αντάλλαξαν πείρα από την καθημερινή προεκλογική δραστηριότητα, από την επαφή με τους εργαζόμενους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να εκφραστεί και στην κάλπη το θετικό κλίμα που εισπράττουν οι υποψήφιοι, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, η αναγνώριση της ανάγκης να υπάρχει «την επόμενη μέρα ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού».

Σημειώνεται ότι από το εκλογικό κέντρο της ΚΟ Αττικής, καθώς και από τα περίπτερα που έχουν στηθεί σε Ομόνοια, Θησείο αλλά και σε κάθε δήμο, ήδη διακινούνται τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η ΚΟ Αττικής, μαζί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», βάζει στόχο να πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα, για να φτάσει με το ψηφοδέλτιο σε χιλιάδες εργαζόμενους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση (βλ. σελ. 5) και να στηρίξουν το ΚΚΕ στις κάλπες της 26ης Μάη.


Θερμή υποδοχή στο Ηράκλειο

Οι ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 17/5 στην άλλη άκρη της χώρας, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου εργαζόμενοι και νεολαίοι πλημμύρισαν το Μεϊντάνι, σε μια ακόμα μαζική συγκέντρωση - σάλπισμα μάχης για τη συστράτευση νέων δυνάμεων με το ΚΚΕ (βλ. επόμενες σελίδες).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περπάτησε στους δρόμους του εμπορικού κέντρου, όπου έγινε με θέρμη δεκτός από περαστικούς, καταστηματάρχες και θαμώνες ρακάδικων. Οι ευχές για καλή επιτυχία σφραγίστηκαν με μια ρακή που κέρασαν τον ίδιο και το πολυμελές κλιμάκιο του Κόμματος και των υποψηφίων που τον συνόδευαν, σε καφενείο όπου «γλένταγαν» τη 13η σύνταξη συνταξιούχοι, όπως σκωπτικά σχολίασαν!Κορυφώνεται η δράση σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Η Δ. Μανωλάκου
Η Δ. Μανωλάκου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μάχη στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας για να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού, σε ευρωεκλογές, δήμο και Περιφέρεια, που δίνεται από τα μέλη, τους φίλους, όσους και όσες συμπορεύονται με το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης βρίσκονται οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που θα εντείνουν το επόμενο διάστημα τη δραστηριότητά τους με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, συσκέψεις και συγκεντρώσεις, μεταφέροντας το μήνυμα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.


Ο Κ. Πελετίδης
Ο Κ. Πελετίδης

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός

Ο Σ. Ζαριανόπουλος

MotionTeam

Ο Σ. Ζαριανόπουλος
Μεγάλες μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις με τον Δ. Κουτσούμπα

Σάλπισμα αντεπίθεσης από Θεσσαλονίκη και Περιστέρι, όπου κορυφώθηκαν οι δραστηριότητες σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Περιστέρι
Περιστέρι
Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν αυτήν τη βδομάδα οι ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πριν την κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τετάρτη 22 Μάη (βλ. σελ. 5).

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε την περασμένη Τετάρτη 15/5 στο Περιστέρι, στην «καρδιά» της Δυτικής Αθήνας, με τον εργατόκοσμο και τη νεολαία να βουλιάζουν την πλατεία Δημαρχείου, σε μια συγκέντρωση από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών. Εκεί μίλησαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου, και η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Την Πέμπτη 16 Μάη τη σκυτάλη πήρε η Θεσσαλονίκη των ηρωικών λαϊκών αγώνων, με τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία στο Αγαλμα Βενιζέλου να πνέει τον δυνατό «Βαρδάρη» της αντεπίθεσης για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Στο βήμα του μεγάλου αυτού συναπαντήματος χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου, παλιών και νέων αγωνιστών, εργαζομένων που προσεγγίζουν το Κόμμα το τελευταίο διάστημα, χαιρετισμό απηύθυναν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γ. Αγγέλου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Σ. Αβραμόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σ. Ζαριανόπουλος.

Παίρνοντας κουράγιο από τις επιτυχημένες συγκεντρώσεις όπως οι παραπάνω σε δεκάδες γειτονιές της Ελλάδας, ξεκίνησε με ενθουσιασμό και η πλατιά διάδοση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που άρχισαν να φτάνουν στα γραφεία του Κόμματος και στα εκλογικά κέντρα. Η μεγάλη εξόρμηση που οργανώνεται γειτονιά τη γειτονιά, σπίτι το σπίτι, σε χώρους δουλειάς, στέκια νεολαίας, ανοίγει τη συζήτηση για τις λίγες μέρες που απέμειναν. Για να μην πάει καμιά ψήφος χαμένη, για να γίνει στις εκλογές ένα μεγάλο βήμα, για μια μεγάλη νίκη του λαού.


Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το μήνυμα για ισχυρό ΚΚΕ παντού αντήχησε δυνατά την Παρασκευή το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Μεϊντάνι, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα. Χαιρετισμό απηύθυναν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Σάββας Βασιλειάδης και Σεμίνα Διγενή, ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (αναλυτικότερο ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Μαζική και με παλμό η συγκέντρωση, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, αποτύπωσε τη δουλειά που έχει προηγηθεί άνθρωπο τον άνθρωπο για την ενίσχυση του Κόμματος, δίνοντας ώθηση στα μέλη και στους φίλους του, στους ανθρώπους που συμπορεύονται μαζί του, για να δώσουν στην τελική ευθεία τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να μη χαθεί καμία ψήφος που μπορεί να πέσει στην κάλπη υπέρ του.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Τ. Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους υπόλοιπους εφτά δήμους του νομού και πλήθος υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Με το ΚΚΕ κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, για να βγει την επόμενη μέρα δυνατότερος ο λαός

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση στο Ηράκλειο

Η Σεμίνα Διγενή, ο Μ. Συντυχάκης και ο Δ. Βρύσαλης
Η Σεμίνα Διγενή, ο Μ. Συντυχάκης και ο Δ. Βρύσαλης
Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτές τις μέρες τιμάμε τα 78 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Τιμάμε τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαού της Κρήτης, τον απελευθερωτικό αγώνα του ενάντια στον φασιστικό Αξονα. Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε. Στα βήματά τους συνεχίζουμε.

Δίνουμε τη μάχη, πόρτα - πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, για να μην πιάσει τόπο το πονηρό επιχείρημα της «χαμένης ψήφου» που επιστράτευσαν Τσίπρας και Μητσοτάκης. Χαμένη ψήφος για το λαό είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που τον ματώνουν χρόνια τώρα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ, η μόνη κερδισμένη για το λαό

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που πιάνει τόπο. Είναι πραγματικά η μόνη κερδισμένη, γιατί την επόμενη μέρα θα κατατεθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Θα την βρει μπροστά του ο λαός στους αγώνες για να εμποδιστεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Για να κατακτήσουμε όσα έχουμε σήμερα ανάγκη. Δίνουμε τη μάχη και για να μην «σκορπίσει» η ψήφος. Οποιος κάνει το πρώτο βήμα, να κάνει και το δεύτερο. Να ψηφίσει «Λαϊκή Συσπείρωση» στις δημοτικές και περιφερειακές, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις ευρωεκλογές.

Γιατί, όπως ενιαία είναι η επίθεση: Από την ΕΕ που σχεδιάζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις κυβερνήσεις που την υλοποιούν, τους δήμους και τις Περιφέρειες που την εξειδικεύουν, αντίστοιχα ενιαία πρέπει να είναι και η αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ παντού.


Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες, όλοι οι μηχανισμοί, τα επιτελεία του συστήματος, τα ίδια τα αστικά κόμματα, δουλεύουν κυριολεκτικά στο φουλ, για να εντείνουν τα διλήμματα και τους εκβιασμούς, να εγκλωβίσουν ξανά το λαό στην ίδια αδιέξοδη, μίζερη λογική: Να επιλέγει ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα κακά αυτό που φαντάζει κάπως ...πιο ανεκτό, ανάλογα με τα κριτήρια του καθενός. Αυτή ακριβώς, όμως, είναι η λογική που μας έφερε έως εδώ.

Είναι η λογική που θεωρεί δεδομένα όσα χάσαμε μέχρι σήμερα, θεωρεί δεδομένο ότι θα χάσουμε κι άλλα και απλά ψάχνει με ποιον θα χάσουμε τα λιγότερα!

Γι' αυτό λέμε: Δεν ψάχνουμε για διαφορές! Κάνουμε την πραγματική διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Και ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος και δω στο Ηράκλειο, σε όλη την Κρήτη, μπορεί να σκεφτεί και να αξιοποιήσει όλη την πείρα των προηγούμενων χρόνων. Να θυμηθεί τι έγινε διαλέγοντας έναν από τους δύο, ως δήθεν μικρότερο κακό.

Ετσι:

-- Για να μη γίνουμε η γενιά των 700 ευρώ, φτάσαμε στη γενιά των 400 και στα 300.

-- Για να κρατήσουμε μια θέση εργασίας, μας την μοίρασαν στα δύο και στα τρία.

-- Για να σώσουμε τις συντάξεις, φτάσαμε στα επιδόματα πείνας για παλιούς και νέους συνταξιούχους.

-- Για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ, φτάσαμε σήμερα να πληρώνουμε όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ αλλά και νέους φόρους και χαράτσια.


-- Για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φορτωθήκαμε ένα τρίτο που όλοι μαζί ψήφισαν.

-- Για να διαγραφεί ένα χρέος που δεν το δημιουργήσαμε, βρεθήκαμε με ένα ακόμα μεγαλύτερο χρέος που το φορτωθήκαμε εμείς και τα δισέγγονά μας.

-- Για να γλιτώσουμε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, φορτωθήκαμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ και πολιτικά ρετάλια από το παλιό χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ.

Και τελικά, από το μικρότερο κακό πηγαίνουμε πάντα σε ένα μεγαλύτερο κακό!

Φτάσαμε στις παροχές - ψίχουλα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο λαό 1 από τα 10 που του έχει κλέψει, ενώ τα υπόλοιπα 9 τα δίνει ως δώρο στο κεφάλαιο. Και θέλει να του πει ο λαός κι ευχαριστώ! Κι αυτό το ευχαριστώ, αν γίνει ψήφος, θα είναι η έγκριση για τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης.

Δεν είναι ανάγκη ο λαός μας να είναι πάντα ο χαμένος!

Ο,τι κέρδισε στο παρελθόν και ό,τι κερδίζει και σήμερα, το κερδίζει με τον αγώνα του και με το ΚΚΕ μπροστά.

Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός.

Οι επιμέρους διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, οξυγόνο για το σύστημα και για το παιχνίδι που παίζουν σε βάρος του λαού

Απευθυνόμαστε σε όσους ακόμη αναρωτιούνται:

Μα είναι ίδιοι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης; Οχι, τους απαντάμε, έχουν και διαφορές. Για παράδειγμα, ο Μητσοτάκης δεν θα πήγαινε ποτέ στη Λαμία για να επικαλείται τον Βελουχιώτη, προκειμένου να δικαιολογήσει την όντως αντιλαϊκή πολιτική του.

Ο Τσίπρας πήγε χτες, αφού πρώτα έχει υποκλιθεί στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, αφού έχει ψηφίσει μέτρα και μνημόνια, αφού έχει υπογράψει με ακροδεξιούς την ανιστόρητη προπαγάνδα του Τσόρτσιλ και του Τρούμαν, όσων σκότωναν κομμουνιστές, όπως ο Βελουχιώτης.

Κι επειδή ο κ. Τσίπρας δεν τα γνωρίζει αυτά και καλά, να του θυμίσουμε ότι ο λόγος του Βελουχιώτη έχει και συνέχεια. Μιλάει για τον πραγματικό εχθρό του λαού, αναφερόμενος σε κεφαλαιοκράτες, στα «καράβια του Εμπειρίκου», τότε, όπως είπε, δηλαδή στους εφοπλιστές, στους οποίους ο κ. Τσίπρας σήμερα τους κάνει όλα τα χατίρια, όπως του κάνουν κι αυτοί για να ξεκουράζεται στα κότερά τους.

Ανατριχιάζουμε όλοι εμείς, τα παιδιά των ηρώων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, ακούγοντάς τον. Θα βγουν από τους τάφους τους αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για ανώτερα ιδανικά και όχι για το προσωπικό τους βόλεμα.

Οι επιμέρους διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αποτελούν οξυγόνο για το σύστημα και για το παιχνίδι που παίζουν σε βάρος του λαού.

Αλλωστε, έτσι παίζεται, έτσι παιζόταν πάντα το δικομματικό παιχνίδι.

Το σύστημα της διαφθοράς και της σαπίλας δεν έχει ανάγκη δύο εντελώς ίδια κόμματα. Εχει ανάγκη και αυτόν που ωμά και κυνικά, ολοκάθαρα, θα διατυπώνει τις εντολές του κεφαλαίου, όπως κάνει ο Μητσοτάκης, έχει όμως ανάγκη και αυτόν που θα τις υλοποιεί - πολλές φορές και πιο αποτελεσματικά - αλλά είτε θα τις κρύβει, είτε θα τις εμφανίζει ως φιλολαϊκές, μάλιστα με προοδευτικό προσωπείο, όπως ακριβώς κάνει ο Τσίπρας.

Εκεί λοιπόν διαφέρουν.

-- Στη χρησιμότητά τους για το σύστημα της αδικίας, ανάλογα τη φάση που αυτό περνάει.

-- Στη χρησιμότητά τους για το συγκεκριμένο ακροατήριο που μπορούν να εγκλωβίσουν, είτε με «αριστερά» είτε με «δεξιά» συνθήματα.

Η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή ακριβώς: Να ξεγελούν, να παραπλανούν και να εμφανίζουν ό,τι πιο αντιδραστικό και βάρβαρο ως προοδευτικό και καινοτόμο.

Οι διαφορές που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είναι το καθοριστικό στην πολιτική τους, είναι απλώς η προϋπόθεση για να προχωρά απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική και από τους δύο.

Οι ελίτ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ στάζουν μέλι για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μια, ο Μητσοτάκης τα λέει πιο ωμά, χωρίς φτιασίδια, απευθύνεται και σε ένα δικό του ακροατήριο, πιο συντηρητικό, προσπαθεί όμως ταυτόχρονα να κερδίσει τη στήριξη του κεφαλαίου, την ώρα που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να του έχει κλέψει την «μπουκιά από το στόμα». Από την άλλη, ο Τσίπρας κάνει τον έκπληκτο, παριστάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα και δήθεν ανατριχιάζει με τις προτάσεις Μητσοτάκη, λέει πως αυτός εκπροσωπεί έναν άλλον κόσμο από αυτόν των ελίτ, των ολιγαρχών του πλούτου. Κι έτσι προσπαθεί να κοροϊδέψει, να παραπλανήσει.

Ομως, όποιος έχει μάτια βλέπει ότι οι ελίτ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΣΕΒ στάζουν μέλι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, όταν τον βλέπουν να φέρνει σε πέρας τη μια αντιλαϊκή αποστολή που του αναθέτουν πίσω από την άλλη, και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο ταλέντο στην παραπλάνηση και αδρανοποίηση λαϊκού κόσμου σε σχέση με τη ΝΔ;

Πρέπει να γελάνε ή ίσως να κλαίνε τα χιλιάδες νέα παιδιά που δουλεύουν αυτή την εποχή στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία του Τουρισμού εδώ στην Κρήτη, όταν ακούν τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη να τσακώνονται για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι με το συνεχές 7ήμερο εργασίας.

Γιατί αυτά τα παιδιά έχουν ξεχάσει από πότε έχουν να πάρουν ρεπό, πολλά από αυτά θα πάνε non stop μέχρι το τέλος της σεζόν. Και όταν αυτό επιτέλους φτάσει, την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι θα μετράνε αμύθητα κέρδη, αυτοί θα μετράνε μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας. Θα ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για το επίδομα ανεργίας, όσοι το δικαιούνται και αυτό...

Αυτά συνέβαιναν και με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτά συμβαίνουν αυτούσια και με ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 8 χρόνια δημιουργήθηκαν στην Κρήτη 106 νέες ξενοδοχειακές μονάδες 5 και 4 αστέρων.

Από τα 5,5 εκατομμύρια τουρίστες που πέρασαν από την Κρήτη πέρυσι, οι ξενοδόχοι εισέπραξαν 3,2 δισ. ευρώ. Απ' αυτά όμως, μόλις τα 150 εκατ. ευρώ κατέληξαν στις τσέπες των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού στην Κρήτη, οι οποίοι βέβαια εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Και σ' αυτά τα 8 χρόνια, σχεδόν το 1/3 των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και μικρών επιχειρηματιών στην Κρήτη καταστράφηκε.

Και βέβαια δεν πρόκειται να επανακάμψουν, ούτε να σωθούν οι υπόλοιποι, με την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων και το άνοιγμα για 32 Κυριακές το χρόνο, όπως σχεδιάζει η Περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται.

Και δεν την έσωσαν - όπως της έλεγαν - τα ξενοδοχεία που υποτίθεται θα απορροφούσαν τα αγροτικά της προϊόντα που τα ζητάνε σε εξευτελιστικές τιμές, ούτε η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΕ της Περιφέρειας Κρήτης, που γίνεται μεσολαβητής για τις εξαγωγές μεγάλων επιχειρήσεων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε δίκαιη μπορεί να είναι ούτε βιώσιμη για όλους

Και εδώ στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη, για το ποιος θα φέρει πιο πολλές επενδύσεις, για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κρύβουν ότι η ανάπτυξή τους ούτε δίκαιη μπορεί να είναι, όπως κοροϊδεύει ο Τσίπρας, ούτε βιώσιμη για όλους, όπως υπόσχεται ο Μητσοτάκης.

Ρίχνουν, για παράδειγμα, ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για τις υποδομές στο νησί, για την άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να θρηνούμε θύματα, αλλά και για την έλλειψη αντιπλημμυρικών, που επίσης είχε τραγικές συνέπειες.

Και η περίπτωση της Κρήτης είναι χαρακτηριστική:

Ενα νησί, που όλοι τους χαρακτηρίζουν διεθνή τουριστικό προορισμό, αφού βουλιάζει κάθε χρόνο από τους τουρίστες - φέτος βούλιαξε κυριολεκτικά, κάτω από τις λάσπες της έλλειψης υποδομών και μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού.

Και βέβαια από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξήγγειλαν, ούτε ένα ευρώ δεν είδε ο Κρητικός για την αποκατάσταση των ζημιών. Το μόνο ενδιαφέρον που έδειξαν, ήταν για την αποκατάσταση της πρόσβασης στα μεγαλοξενοδοχεία, ενώ ολόκληρες γειτονιές σε χωριά έχουν κριθεί επικίνδυνες, καθώς πολλά σπίτια παρουσιάζουν σοβαρές ρωγμές, ενώ άλλα έχουν μερικώς καταρρεύσει. Ορισμένες παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς πόσιμο νερό και τηλέφωνο, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση με λεωφορείο.

Το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι ακόμα σε τραγική κατάσταση, με πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα αποκομμένες, καθώς η πλειοψηφία του παραμένει κλειστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία αλλά και για την αντιπυρική προστασία το καλοκαίρι.

Ακόμα και ο Βόρειος Οδικός Αξονας παραμένει σε άθλια κατάσταση, χωράφια, καλλιέργειες και δέντρα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπη. Τεράστιες ζημιές σημειώνονται στην πλειοψηφία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ακόμα και σε μικροεπιχειρήσεις των περιοχών αυτών, σημειώνονται μεγάλες καταστροφές.

Τα ποσά που ακούγονται ως έκτακτη επιχορήγηση για το νομό Χανίων δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλυφθούν οι καταστροφές και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για υποδομές στην Κρήτη, πρέπει να μιλήσουμε και για άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και το οδικό δίκτυο. Για τα πρώτα δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν, γιατί σ' αυτά δεν προβλέπονται διόδια, σε αντίθεση με τους δρόμους.

Και όσα λέγονται ότι τα διόδια που θα μπουν στους νέους δρόμους θα αφορούν δήθεν μόνο τους επισκέπτες του νησιού, είναι στάχτη στα μάτια του λαού της Κρήτης.

Τα ίδια έλεγαν στην αρχή και αλλού, γιατί τα όποια έργα τους ένα και μοναδικό κριτήριο έχουν: Να αποφέρουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, κατασκευαστικούς και άλλους, όπως το παράδειγμα και του αεροδρομίου του Καστελίου.

Ενα έργο που θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη στην κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, το δανεισμό, που θα πληρώνει ο φορολογούμενος λαός, και την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με το τυράκι της εντοπιότητας των προσλήψεων, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις που έχουν εξασφαλίσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αποτελεί όμως και μια επένδυση ληστρική σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της περιοχής. Με αλλαγή των χρήσεων γης, βίαιο εκτοπισμό μεγάλου αριθμού αγροτοκτηνοτρόφων, υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Εκτός των άλλων, καλύπτει στρατιωτικές - κατασκοπευτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και διευρύνει την επιχειρησιακή του ικανότητα στην περιοχή, φέρνοντας τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Οφέλη για τα μονοπώλια, μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό

Και δω βέβαια στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, γίνεται εμπόριο ελπίδας γύρω από τα Ενεργειακά, με τα υπό έρευνα θαλάσσια οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά του νησιού, για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και με το μικρό και μεγάλο καλώδιο διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Λένε και δω ό,τι λένε παντού, παραμυθιάζοντας τον κόσμο.

Προπαγανδίζουν τα οφέλη από τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, ότι θα αποφέρει σημαντικά κέρδη για τη χώρα, αλλά και για την Περιφέρεια της Κρήτης, που της αναλογεί το 5% των κερδών από την εκμετάλλευση, ότι θα ανοίξουν δουλειές για όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα για το επιστημονικό δυναμικό. Στην πραγματικότητα, όμως, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα μονοπώλια.

Ενώ ο λαός μας θα βρεθεί μπλεγμένος, ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με μήλον της Εριδος τους δρόμους μεταφοράς και Ενέργειας, τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής.

Κι ας αφήσουν αυτά που ξέρουν ότι η παραχώρηση στην «Exxon» διασφαλίζει και την παρουσία της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, που αποτελεί δήθεν ασπίδα προστασίας και για την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Από πού κι ως πού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ είναι προστάτες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας;

Ολα αυτά έχουν καταρρεύσει προ πολλού.

Ούτε τα δήθεν ευρωπαϊκά σύνορα της ΕΕ ούτε οι συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ απέτρεψαν τόσα χρόνια την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Το αντίθετο μάλιστα. Τους αποθράσυναν.

Πρόοδος ο λαός να ζει καλύτερα και όχι με τα ψίχουλα

Εδώ ο λαός της Κρήτης δεν είναι η πρώτη φορά που κι αυτός γίνεται θεατής σε μια τέτοια κακόγουστη παράσταση.

Ποιος δεν θυμάται παλιότερα τους ομηρικούς καβγάδες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Ποιος δεν θυμάται τις κατηγορίες εκατέρωθεν για συμμετοχές σε σκάνδαλα;

Ποιος δεν θυμάται το δήθεν «φως» ενάντια στο «σκότος»;

Τη δήθεν «πρόοδο» ενάντια στη συντήρηση;

Ολα αυτά πήγαν περίπατο όταν το απαίτησαν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Τότε, το «φως» και το «σκότος» συγκυβέρνησαν και φόρτωσαν στην πλάτη του λαού το 2ο μνημόνιο, που πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Το ίδιο θα γίνει, όταν χρειαστεί, και με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όσο παράξενο κι αν ακούγεται ίσως σήμερα σε κάποιους. Υπάρχει η αντικειμενική βάση, που είναι η πολιτική υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτή η αντικειμενική βάση τούς έκανε να ψηφίσουν αγκαζέ το 3ο και πιο βάρβαρο μνημόνιο. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε στελέχη του ενός κόμματος να μεταπηδούν στο άλλο με μεγάλη ευκολία, για να κρατήσουν τις καρεκλίτσες τους. Αυτή η πολιτική είναι και ο καλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Τον δρόμο σε τέτοιες δυνάμεις ανοίγουν τόσο η διάψευση ελπίδων, η απογοήτευση που καλλιεργούν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, όσο και το ψάρεμα στα θολά νερά του εθνικισμού στο οποίο επιδίδεται η ΝΔ μπας και τσιμπήσει κανένα ψηφαλάκι.

Τον φασισμό δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν αυτοί που του στρώνουν το έδαφος, αυτοί που υπηρετούν το ίδιο σύστημα με αυτόν. Απάντηση στον φασισμό είναι μόνο ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που μπορεί να γκρεμίσει τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση.

Ο ελληνικός λαός, και εδώ στην Κρήτη, όταν μιλούσε για πρόοδο, εννοούσε να ζουν οι νεότερες γενιές καλύτερα από τις παλιότερες και όχι να μαθαίνουν να ζουν με τα κατώτατα και τα ελάχιστα, αν και εφόσον περισσεύει κανένα ψίχουλο, από το πάρτι που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν είναι αριστερή, προοδευτική πολιτική η ανακύκλωση της φτώχειας, να πληρώνουν οι φτωχοί τους φτωχότερους και το μεγάλο κεφάλαιο να απολαμβάνει το ένα δωράκι πίσω από το άλλο.

Με το ΚΚΕ για να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ από τη χώρα

Δεν είναι πρόοδος να δίνεις «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η βάση της Σούδας επεκτείνεται συνεχώς, το ένα αεροπλανοφόρο φεύγει και το άλλο έρχεται και όποτε χρειάζεται χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για να σπείρουν οι ιμπεριαλιστές τον όλεθρο στη Συρία και αλλού.

Είναι εξωφρενικό το ότι η κυβέρνηση το κάνει αυτό στο όνομα της «ειρήνης» και της «σταθερότητας», όταν, για παράδειγμα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε ενδεχόμενο παραπέρα όξυνσης, οι τόποι που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις θα αποτελέσουν στόχους επιθέσεων. Σε τέτοιους κινδύνους μπλέκουν το λαό της Κρήτης και όλο τον ελληνικό λαό, προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση της ελληνικής άρχουσας τάξης!

Και μάλιστα τον παραμυθιάζουν ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, θα βγει κερδισμένη, ιδιαίτερα τώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας περνούν κρίση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι αξιώσεις της Τουρκίας φτάνουν μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης, ενώ εξαγγέλλει γεώτρηση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βέβαια, ο Τσίπρας συνεχίζει να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό, λέγοντας πως η γεώτρηση θα είναι «τζούφια» γιατί η Τουρκία δεν έχει καλό... γεωτρύπανο!!!

Λες και αυτό είναι το θέμα αυτήν τη στιγμή, και όχι η δημιουργία τετελεσμένων και γκρίζων ζωνών.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στα λεγόμενα ελληνοτουρκικά θέματα ο Τσίπρας συναγωνίζεται την αφέλεια του Μητσοτάκη στα Εργασιακά, όμως, δυστυχώς, τα πράγματα μάλλον είναι πιο επικίνδυνα.

Και, βέβαια, εδώ δεν χωράνε μεταξύ τους καβγαδάκια. Εδώ υπάρχει πλήρης ομοφωνία. Αλλωστε υπάρχει και ένας κ. πρέσβης που όλοι τους θέλουν να ικανοποιήσουν και να κερδίσουν τη συμπάθειά του...

Ευτυχώς όμως για το λαό, που υπάρχει το ΚΚΕ, που δεν έχει δεσμεύσεις και μπορεί να αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς τους.

Χτυπάει καμπανάκι επαγρύπνησης, οργανώνει την πάλη: Για να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες από το εξωτερικό, για να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ από τη χώρα.

Και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο ψήφου.

Δυναμώνουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τις επόμενες μέρες θα πέσουν πάνω καταπάνω στο λαό με τα διλήμματα και τις παγίδες, όμως ο λαός πρέπει να δει καθαρά το πραγματικό δίλημμα:

- Θα συνεχίσουμε στον ίδιο γνώριμο δρόμο, που μας έφτασε έως εδώ, ή

- Θα δυναμώσουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση, κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τα στηρίγματά τους;

Είτε αυτά βρίσκονται σε κυβερνήσεις είτε στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοπικές εκλογές, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά: Για να βγει την επόμενη μέρα δυνατότερος ο λαός.

Η νεολαία με το ΚΚΕ, ενάντια στην ΕΕ της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης

Η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη!

Στις 26 Μάη, οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά μπορούν, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μαχητικότητας, αισιοδοξίας και πραγματικής ελπίδας. Ενα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης στην ΕΕ και τα κόμματα του συστήματος, που ζητάνε από τους νέους να θάψουν τα όνειρά τους, να συμβιβαστούν με τη μιζέρια, την αβεβαιότητα, την Παιδεία - εμπόρευμα, τις ουρές της ανεργίας.

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι το προηγούμενο διάστημα δεν αποδέχτηκαν το κουτσούρεμα των δικαιωμάτων τους, απέρριψαν την λογική του «μικρότερου κακού» και της μοιρολατρίας. Δεν τσίμπησαν στις αυταπάτες που προσπαθεί να σπείρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πως τάχα «δουλεύει για το καλό τους».

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αγωνίστηκαν για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, πτυχίο με αξία, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Υψωσαν τη φωνή τους ενάντια στο NATO, που σφαγιάζει λαούς και δημιουργεί στρατιές προσφύγων και ξεριζωμένων για τα κέρδη των εκμεταλλευτών. Εκατοντάδες νέοι σε σχολεία, σχολές και γειτονιές απομόνωσαν τους φασίστες και τις σάπιες ιδέες τους και έγιναν ασπίδα προστασίας για τα προσφυγόπουλα, που είναι παιδιά - θύματα ενός πολέμου που γίνεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων. Πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στην ενημέρωση, στην οργάνωση και διεξαγωγή κάθε μικρού και μεγάλου αγώνα. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι εγγύηση για ακόμα πιο μεγάλους, δυνατούς, μαχητικούς αγώνες για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά μας, που σήμερα τσακίζονται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στις 26 Μάη η νεολαία να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν αθωώνουμε με την ψήφο μας αυτούς που καταδικάσαμε με τους αγώνες μας. Δυναμώνουμε τη δική μας φωνή, τη δική μας δύναμη. Δυναμώνουμε το ΚΚΕ.

Η ΕΕ δεν «ξεστράτισε από τις αρχές και τις αξίες της», όπως πολλοί - ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ - προσπαθούν να πείσουν τους νέους. Αυτές υπηρετεί πιστά! Δεν απέτυχε, το αντίθετο, πέτυχε το στόχο της. Οι αντιδραστικές αρχές της ΕΕ, που υπηρετεί το σημερινό άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα, έχουν φέρει τα αμέτρητα εμπόδια που αντιμετωπίζει καθημερινά η νεολαία στην προσπάθειά της να μορφωθεί, να δουλέψει και να ζήσει με πραγματικά δικαιώματα.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που ζουν με τον κίνδυνο της απόλυσης, οι μαθητές και φοιτητές που ζουν με την αγωνία αν θα βρουν δουλειά στο μέλλον, πρέπει να μαυρίσουν την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν, δηλαδή όλους αυτούς που το δικαίωμα στην εργασία το βαφτίζουν «ευκαιρία». Αλλωστε το μνημόνιο των μνημονίων, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που μόνο το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει, είναι που δίνει το ελεύθερο στους βιομηχάνους και στους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίρνουν τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας χιλιάδες στην ανεργία, και να τα μεταφέρουν σε χώρες με χαμηλότερα μεροκάματα, για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους οι εκμεταλλευτές με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Είναι προκλητικό να παριστάνουν η ΕΕ και τα κόμματά της ότι κόπτονται για την ημιαπασχόληση των νέων. Είναι η στρατηγική της ΕΕ, που με πάθος υπερασπίζονται και εφαρμόζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι υπόλοιποι πρόθυμοι, η οποία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στο μεγαλύτερο πετσόκομμα των μισθών, στην κατάργηση των ΣΣΕ, δηλαδή του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν.

Είναι προκλητικό να εμφανίζεται η ΕΕ ως «σύμμαχος των φοιτητών και των δικαιωμάτων τους», όταν είναι οι κατευθύνσεις της που οδηγούν στην απόσπαση της γνώσης από το πτυχίο, στη γενίκευση των διδάκτρων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, σε ένα ατέλειωτο κυνήγι πιστοποιητικών και δεξιοτήτων, στο κόστος σπουδών που είναι δυσβάσταχτο για τους φοιτητές και τη λαϊκή οικογένεια. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου έχουν πρωτοστατήσει διαδοχικά και από κοινού στην ψήφιση και υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζουν την επιχειρηματική δράση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ως «μάννα εξ ουρανού» για τη λειτουργία τους. Λες και δεν ξέρουν οι φοιτητές πώς μεταφράζεται αυτό στην ζωή, στους όρους σπουδών τους. Με μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβους και εκδοτικούς να εμπορεύονται την Ερευνα, τα συγγράμματα, τις λειτουργίες και υποδομές των σχολών.

Πάει πολύ να παρουσιάζεται η ΕΕ ως «εγγυητής για τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου». Οι κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες υλοποιεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο της παπαγαλίας και του άγχους. Το σημερινό σχολείο, που ακόμα και την κουτσουρεμένη γνώση που δίνει την έχει κάνει ζήτημα πορτοφολιού, είναι το σχολείο της ΕΕ που 1 στους 10 μαθητές αναγκάζεται να το εγκαταλείψει πρόωρα.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει βάλει τη σφραγίδα της στο παραπέρα τσάκισμα του μορφωτικού δικαιώματος των μαθητών. Διατήρησε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των προηγούμενων, έβαλε και την Παιδεία στο μνημόνιο, έφερε και ψήφισε το νομοσχέδιο για το Λύκειο και το εξεταστικό, που κάνει χειρότερο το ήδη εξοντωτικό σχολείο. Το νομοσχέδιο που οι μαθητές με τους αγώνες τους έχουν καταδικάσει. Οι μαθητές έχουν μία επιλογή, να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται: Ανυπότακτα και διεκδικητικά, δηλαδή ΚΚΕ, για το σχολείο που τους αξίζει πραγματικά.

Οταν οι ευρωπλασιέδες και τα κόμματά τους με θράσος δηλώνουν ότι η ΕΕ «εξασφαλίζει την ειρήνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών», τρίζουν πραγματικά τα κόκαλα των νεκρών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, των εκατομμυρίων παιδιών που σφαγιάστηκαν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια για τα πετρέλαια και τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στον πάτο της Μεσογείου και του Αιγαίου, που έγιναν θάλασσες νεκρών, μπορεί να δει κανείς το «φιλειρηνικό» - όπως μας λένε - πρόσωπο της ΕΕ, που έχει πάρει ενεργά μέρος σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ. ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν σπείρει το θάνατο και τον ξεριζωμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, και σήμερα τα κόμματά τους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποδείχθηκε «το καλύτερο παιδί» του ΝΑΤΟ και της Κομισιόν, ζητάνε ψήφο - συγχωροχάρτι. Με ψήφο στο ΚΚΕ να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει και γι' αυτό. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρό, πραγματικό μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους λαούς της Ευρώπης!

Τα όσα χυδαία έγιναν ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών αποδεικνύουν ακόμα και στον πιο δύσπιστο ότι ο φασισμός δεν είναι αντίπαλος της ΕΕ. Είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος που υπηρετεί η ΕΕ από την ίδρυσή της και θα το υπηρετεί όσο θα υπάρχει. Την 9η Μάη, τη μέρα της ήττας του φασισμού - ναζισμού, τη μέρα που η Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός έμπηγαν στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος την Κόκκινη Σημαία, χώνοντάς τους στα σκοτεινά λαγούμια της παγκόσμιας Ιστορίας.

Στην ηρωική αυτή για τους λαούς επέτειο, η ΕΕ υπέγραψε διακήρυξη που υιοθετεί όλη την αντικομμουνιστική προπαγάνδα μετά τον Β' ΠΠ, κάνοντας λόγο για «σιδηρούν παραπέτασμα από το οποίο ελευθερώθηκαν οι λαοί της Ευρώπης πριν 30 χρόνια».

Αυτό το αίσχος το υπέγραψε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διά χειρός πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, δηλαδή, η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις της, νεοφιλελεύθερες, κεντροαριστερές και ακροδεξιές, υιοθέτησαν επίσημα όλη την προπαγάνδα των φασιστών, την προπαγάνδα που αποτέλεσε κορωνίδα του αντικομμουνισμού και αξιοποιήθηκε για να σταλούν στις εξορίες, στις φυλακές και στα εκτελεστικά αποσπάσματα χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

Αλλωστε η ΕΕ έχει δώσει πολλές φορές τα διαπιστευτήριά της. Οταν απαγορεύει σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά σύμβολα και κόμματα, όταν γκρεμίζει αντιφασιστικά και κομμουνιστικά μνημεία και βάζει στη θέση τους μνημεία των SS. Οταν μαζί με το ΝΑΤΟ ενισχύει εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, για να προωθεί την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε». Αυτή είναι η ΕΕ. Γι' αυτό την προσκυνάνε και οι εγκληματίες ναζί της ΧΑ. Τόση πρόοδος!

Να λοιπόν το «μεγαλείο» της ΕΕ, που η μόνη ελευθερία που εξασφαλίζει είναι η ελευθερία του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους για να αυξάνει τα κέρδη του. Τα κέρδη των εκμεταλλευτών είναι η δυστυχία των λαών.

Ολα ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι οι αντιδραστικές αρχές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε όλα αυτά που απεχθάνεται, που σιχαίνεται η νέα γενιά, στη βαρβαρότητα που ζούμε καθημερινά.

Γι' αυτό, καμιά νεανική ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δεν πρέπει να κατατεθεί στα κόμματα που με τις πολιτικές τους οδηγούν τους νέους να χάνουν συνεχώς δικαιώματα.

Περνάμε απέναντι! Απέναντι από την ΕΕ, το σύστημα, τα κόμματά τους, που θέλουν να πείσουν τη νέα γενιά ότι πρόοδος είναι ο συμβιβασμός με το σάπιο, γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης, που μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει για το λαό και τα παιδιά του.

Η νεολαία έχει συμφέρον να συμπαραταχθεί στο στρατόπεδο της πραγματικής προόδου. Να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, που καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για το πραγματικά προοδευτικό και καινοτόμο: Την πάλη για την αποδέσμευση από τη φυλακή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πάλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Τη σοσιαλιστική κοινωνία, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη φτώχεια, τις κρίσεις, τους πολέμους, το φασισμό. Το σοσιαλισμό, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα.

Γιατί πραγματικά προοδευτικό είναι να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της παραγωγής και της τεχνολογίας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Και η πρόοδος πάντα γεννιέται στην αμφισβήτηση του συστήματος. Ποτέ στην υποταγή. Η Ιστορία της ανθρωπότητας, η Ιστορία του λαού μας, αποδεικνύει ότι μπροστά πας μόνο με ψηλά το κεφάλι και όχι σκυφτός σε όσους τσακίζουν τη ζωή μας.

Γι' αυτό, την επομένη των εκλογών η νεολαία χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ θα είναι παρόν, μαχητικό και πρωτοπόρο όπου μορφώνεται, δουλεύει και ζει η νέα γενιά, για να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα και οι ανάγκες της.


Δέσποινα ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ
Υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΛΙΖΕΡΑΣ
«Πρόοδος» είναι να αντισταθούμε στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πελοπόννησο μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σε κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Πελοποννήσου παρευρέθηκε και μίλησε ο Θανάσης Κολιζέρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τις προηγούμενες μέρες, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, ώστε να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα, ένα «ΟΧΙ» στην ΕΕ του κεφαλαίου και ένα «ΝΑΙ» στον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε σε Τρίπολη, Αργος, Κόρινθο, Κιάτο, Κρανίδι κ.α., καλώντας το λαό να σταθεί μακριά από τα ψεύτικα διλήμματα που προβάλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για να τον εγκλωβίσουν στη λογική του «μικρότερου κακού».

Οπως είπε μεταξύ άλλων, δίνοντας απάντηση στα «προοδευτικά» καλέσματα της κυβέρνησης, «πρόοδος δεν είναι τα 586 ευρώ μεικτά, με τη "βούλα" του υπουργείου και, μάλιστα, μόνο όταν και αν το επιτρέπει η καπιταλιστική οικονομία. Πρόοδος δεν είναι να περιμένεις να ανοίξει η πλατφόρμα για να πάρεις ένα επίδομα με ψίχουλα, να μπαλώσεις καμιά τρύπα. Πρόοδος δεν είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών που οδηγεί στον εγκλωβισμό, σε άθλιες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εξαθλίωσης. Πρόοδος δεν είναι ούτε ήταν ποτέ η νομιμοφροσύνη στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν είναι να υπηρετούμε τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδιά τους, αλλά να εναντιωθούμε σ' αυτά για να ζήσουμε ειρηνικά, με φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς».


Ο Θ. Κολιζέρας μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κόρινθο
Ο Θ. Κολιζέρας μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κόρινθο
Φαντάροι, ναύτες και σμηνίτες ψηφίζουμε σε όλες τις κάλπες ΚΚΕ!

Φυλλάδιο του ΚΚΕ απευθύνεται στους στρατευμένους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων

Με ένα ξεχωριστό φυλλάδιο το ΚΚΕ απευθύνεται στους στρατευμένους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων, σε όσους δεν ανέχονται να «βαράνε προσοχή» στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όσους δεν ανέχονται την ύπαρξη βάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Σούδα, στον Αραξο, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, γιατί λειτουργούν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, σε βάρος των λαών, καλώντας τους να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θυμίζει ότι η ΕΕ, ως ιμπεριαλιστική ένωση, στηρίζει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, παίρνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή δράση, ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίησή της, όπως με την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ) και την αποκαλούμενη Παγκόσμια Στρατηγική, δημιουργεί δυνάμεις ταχείας αντίδρασης για πολεμικές επιχειρήσεις, όπως η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO), που αποτελεί τη βάση και για τη Σχολή Πρακτόρων της ΕΕ που μάλιστα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εγκαταστήσει στην Ελλάδα, εμπλέκοντας τη χώρα σε νέα, επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής και φακελώματος.

Τονίζει ότι «η λεγόμενη Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία διαμορφώνει ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό στα μονοπώλια, χωρίς εργασιακά - ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, μετακινούμενο, ακόμα κι από χώρα σε χώρα», όπως και ότι «η επόμενη μέρα της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, για την οποία δουλεύουν ακούραστα η ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται να συνεχίσει και η Νέα Δημοκρατία, σημαίνει ότι παραμένουν σε ισχύ όλο το μνημονιακό αντεργατικό - αντιλαϊκό οικοδόμημα και η εργασιακή ζούγκλα για τους νέους εργαζόμενους».

«Μόνο το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι αγωνιστές και αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμους και Περιφέρειες, στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, αγωνίζονται για τα συμφέροντα του λαού και των στρατευμένων», τονίζει και προσθέτει:

«Ξεδιπλώνουν, μέσα και έξω από τις στρατιωτικές μονάδες, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις.

Διεκδικούν και στηρίζουν να κατοχυρώνονται στην ουσία και στην πράξη τα δικαιώματα του οπλίτη, να έχει γνώμη και δικαίωμα να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, όπως για να καταργηθούν τα καψόνια στην πράξη και οι αυθαιρεσίες. Να έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τη γνώμη του ενάντια στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και σε αποστολές σε βάρος άλλων λαών.

Να κατοχυρώνεται στην πράξη το δικαίωμα του οπλίτη να διαβάζει πολιτικά έντυπα και εφημερίδες εντός των μονάδων. Να μπει φραγμός στα αντικομμουνιστικά και σοβινιστικά συνθήματα σε βάρος άλλων λαών. Στο ρατσισμό, ναζισμό - φασισμό, στην ξενοφοβία, που καλλιεργεί η Χρυσή Αυγή».

Και υπογραμμίζει πως «η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι "μία απ' τα ίδια" αλλά επένδυση στον αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει: Για να σταματήσει να χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν όσοι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά. Να απομονωθεί η ναζιστική εγκληματική ΧΑ, τα τσιράκια του κεφαλαίου που μαγαρίζουν τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές και τις Ενοπλες Δυνάμεις».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΠΟΤ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Επί της οθόνης η αποκρουστική αντιπαράθεση

Στη «μικρή οθόνη» μεταφέρεται τις τελευταίες μέρες το θέατρο του παραλόγου, ο ψευτοκαβγάς για να στηθεί το δίπολο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μια αντιπαράθεση που έτσι κι αλλιώς είναι κούφια, όταν επιχειρείται να τροφοδοτήσει και τα σποτάκια των κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ, γίνεται ακόμα πιο αποκρουστική και κακόγουστη.

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα παρουσίασε τη «δύναμη των Ελλήνων», βάζοντας στα διαδοχικά καρέ του τον Ζαχαριάδη, τον Μπελογιάννη και τον δικτάτορα Μεταξά (!), σε μια ακόμα επίδειξη ξετσιπωσιάς, προκαλώντας τη δικαιολογημένη οργή προοδευτικών, αριστερών, αγωνιστών ανθρώπων. Σε άλλο σποτ, ακούμε τον Τσίπρα να μιλάει για την πατρίδα, δήθεν για να δώσει απάντηση στους πατριδοκάπηλους και να φιλοτεχνήσει το «προοδευτικό» του προφίλ. Ενα σποτάκι που θα ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένο αν περιλάμβανε και καμιά εικόνα από τα σφιχταγκαλιάσματα του πρωθυπουργού με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ ή κανένα από τα πλάνα που σχεδόν κάθε βράδυ μοστράρει η κρατική τηλεόραση από στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις με ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αιγαίο, με τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και άλλα παρόμοια. Αλλωστε, τέτοιο υλικό έχει μπόλικο η κυβέρνηση και αν το αξιοποιούσε, θα ικανοποιούσε και τον πρέσβη των ΗΠΑ...

Περνώντας στην επόμενη «πίστα», η κυβέρνηση πλασάρει με άλλο σποτάκι τη λογική του «μικρότερου κακού», του «διάλεξε πόσα και από ποια τσέπη θα χάσεις»: Για να καθιερώσει και προπαγανδιστικά ως «κανονικότητα» το «δέκα σου κλέβω - ένα σου επιστρέφω», βάζει «συνταξιούχους» να καταμετρούν τις απώλειες μιας δεκαετίας και να εμφανίζονται ανακουφισμένοι από τα ψίχουλα που παίρνουν ως επίδομα. Ευτυχώς, πρόκειται για ηθοποιούς, γιατί οι πραγματικοί συνταξιούχοι θυμούνται τις κλούβες και τα ΜΑΤ που αντιμετώπισαν έξω από το Μαξίμου όταν διεκδικούσαν την επαναφορά των απωλειών τους.

Χαρακτηριστικό της βολικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τη ΝΔ, που οπτικοποιείται και στα σποτάκια, είναι ότι σε ένα από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τον Κυρ. Μητσοτάκη να μιλάει, αξιοποιώντας την πλειοδοσία του σε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, δηλαδή την αγωνία της ΝΔ να αποδείξει ότι είναι η «ικανότερη δύναμη» για τα μονοπώλια, βλέποντας την κυβέρνηση να απολαμβάνει την απλόχερη στήριξή τους.

Από την άλλη, η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη για να απαντήσει, κάνει κι εκείνη καταμέτρηση των απωλειών των συνταξιούχων, ώστε να εμπεδωθεί ακόμα καλύτερα ότι οι ψηφοφόροι έχουν απλά να διαλέξουν το λιγότερο κακό, να γίνει κριτήριο ψήφου το ποιος από τους δύο έκοψε τα περισσότερα, ώστε να απαλλαγούν και οι δυο από τη διεκδίκηση πλήρους επαναφοράς όλων των απωλειών. Ρίχνει μάλιστα το σύνθημα για «πολιτική αλλαγή», για να πει με άλλα λόγια την κυβερνητική εναλλαγή που επιδιώκει, για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Εκεί που η κοροϊδία απογειώνεται και τα προεκλογικά σποτ μοιάζουν ακόμα περισσότερο με κωμωδία, είναι με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που επιστρατεύει την «αντιδεξιά» ρητορική του, για να κάνει συστάσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «όχι άλλο δεξιά το τιμόνι» (!). Μια ακόμα προσπάθεια να κατοχυρώσει το ΠΑΣΟΚ για τον εαυτό του το «προοδευτικό» προφίλ, που προκαλεί μόνο γέλιο για όσους δεν ξέχασαν τις συνεργασίες του με τους ακροδεξιούς του ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ, την εργολαβία που είχε αναλάβει, πριν του πάρει τα σκήπτρα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κατασυκοφάντηση και τον εκφυλισμό κάθε έννοιας προόδου.

Ολο αυτό το αποκρουστικό θέαμα δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης έμπνευσης από τα προπαγανδιστικά επιτελεία, αλλά υπερβολικής προσπάθειας να σπείρουν τον αποπροσανατολισμό, τη σύγχυση, να κυριαρχήσουν τα κάλπικα διλήμματα. Και όσο πιο πολύ δυσκολεύονται, τόσο πιο παιδαριώδης γίνεται η προπαγάνδα τους...

Με ψήφο στο ΚΚΕ, οι γυναίκες λένε «όχι» στην ΕΕ, «ναι» στην πάλη για σύγχρονα δικαιώματα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες της Λουίζας Ράζου και της Χριστίνας Σκαλούμπακα, υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, σε συγκεντρώσεις γυναικών

Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Να σταθούν με ενιαίο κριτήριο μπροστά στις τρεις κάλπες, των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, κάλεσε τις γυναίκες η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, μιλώντας το Σάββατο 12/5 σε συγκέντρωση με θέμα «Οι γυναίκες πρώτες στον αγώνα για δυνατό ΚΚΕ παντού!», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πετρούπολης. Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η έφοδος της αντεπίθεσης των εργαζόμενων γυναικών για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και κυρίως μια άλλη κοινωνία, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τις δικές τους και της οικογένειάς τους, είναι μπροστά μας», τόνισε η Λ. Ράζου και ξεκαθάρισε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες θα είναι όπλο για να δοθούν από καλύτερη θέση οι μάχες της επόμενης μέρας σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. «Θα υπάρχει μια ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που θα φέρνει τα προβλήματα των γυναικών, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των ανέργων, στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης. Μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην Περιφέρεια, στους δήμους, παντού», επισήμανε.

«Κάντε μέτρο το πώς έχει εξελιχθεί η ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας όλη την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, ποιος έχασε και πλήρωσε το μάρμαρο όλα αυτά τα χρόνια, είτε ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, είτε ήταν συμμαχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ κι από κοντά των άλλων, είτε του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια», προέτρεψε τις γυναίκες.

Από την εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών
Από την εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών
Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε, «το μάρμαρο το πλήρωσε ο λαός, η εργατική - λαϊκή οικογένεια» και πιο πολύ οι γυναίκες, «με την έννοια ότι μια σειρά θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες και τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης πάρθηκαν πίσω». Και αφού πλήρωσε το μάρμαρο της κρίσης, «θέλουν τώρα να βάλουν το λαό να πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης», σχολίασε.

Στηλιτεύοντας την προεκλογική κοροϊδία που ξετυλίγεται αυτό το διάστημα, η Λ. Ράζου υπογράμμισε τη «μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων από τις δήθεν παροχές που κάνει η κυβέρνηση». Στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα του ψευτοεπιδόματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό για το οποίο πάλεψαν οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες συνταξιούχοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν να πάρουν αυτό το επίδομα. Ηταν για να πάρουν 13η και 14η σύνταξη, να πάρουν πίσω όλα τα κλεμμένα, τις 20 περικοπές που τους έχουν κάνει, να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος του Κατρούγκαλου που πετσοκόβει τις συντάξεις και τις κάνει επιδόματα, και ένα σωρό άλλα».

Την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους περισσεύει η κοροϊδία, η κυβέρνηση προχωρά σε γενναίες παροχές στο κεφάλαιο, όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, τα υπερπλεονάσματα για τα οποία στραγγίζει το λαό.

«Αυτό που θα κάνει την πραγματική διαφορά είναι το ποσοστό του ΚΚΕ. Διότι όποιος και να είναι κυβέρνηση, αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι να έχει ένα ισχυρό ΚΚΕ μαζί του, για να μπορέσει να παλεύει, να διεκδικεί, να ανοίξει και την προοπτική. Γιατί η προοπτική δεν είναι μονάχα να αντιπαλεύουμε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα είναι πάνω τη μία ή την άλλη φορά, που θα καταφέρνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αποσπά τη λαϊκή πλειοψηφία. Το ζήτημα είναι να συγκεντρωθούν εκείνες οι απαραίτητες κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες θα διαμορφώσουν τη δική τους συμμαχία, να αντιπαρατεθούν με το αστικό πολιτικό σύστημα, να συγκρουστούν, να διαμορφώσουν προϋποθέσεις ο εργαζόμενος λαός να πάρει την πλειοψηφία για λογαριασμό του».

«Αυτή η προοπτική δεν είναι έξω από την πραγματικότητα, είναι πολύ ρεαλιστική. Είναι βεβαίως αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά η ανθρωπότητα θα πάει μπροστά, δεν γίνεται ούτε να πηγαίνει προς τα πίσω, ούτε να βυθίζεται στο τέλμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών οικονομιών, ούτε να είναι οι λαοί έρμαια των πολέμων, των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τους». Σε αυτήν την υπόθεση κάλεσε τις γυναίκες να συμβάλουν αποφασιστικά, μεταφέροντας πλατιά το μήνυμα του ΚΚΕ και μετατρέποντάς το σε κόκκινα ψηφοδέλτια και στις τρεις κάλπες.

Ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ

Σε εκδήλωση του Τομέα Κατασκευών της ΚΟ Αττικής, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ για τις γυναίκες», μίλησε την περασμένη Τρίτη η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υποψήφια ευρωβουλευτής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

«Τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική της ΕΕ, εδώ και καιρό έχουν αρχίσει έναν επικοινωνιακό βομβαρδισμό στήνοντας ένα κάλπικο δίπολο για να παραπλανήσουν άλλη μια φορά το λαό», σημείωσε η Χρ. Σκαλούμπακα και πρόσθεσε: «Ομως το πραγματικό δίλημμα για τις εργαζόμενες γυναίκες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις συνταξιούχους, που αφορά τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, είναι το εξής: Θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας στα κόμματα που ευθύνονται για το τσάκισμα της ζωής μας να αναβαθμιστούν και να συνεχίσουν χωρίς εμπόδια στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε ως εδώ, ή θα αντεπιτεθούμε ενάντια στην ΕΕ και την πολιτική της, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους, οργανώνοντας την πάλη για μια αξιοπρεπή ζωή σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, στον 21ο αιώνα;».

Αναφερόμενη στις διακηρύξεις της ΕΕ για την «ισότητα των φύλων» και την προσπάθεια να παρουσιαστεί η ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ως «σύμμαχος» των γυναικών και «υπερασπιστής» τάχα των δικαιωμάτων τους, με στόχο τη χειραγώγηση της σκέψης, της στάσης και βέβαια και της ψήφου τους, εξήγησε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: «Η πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της. Εχει στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζόμενων γυναικών ως μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών κολοσσών. Και αυτός ο στόχος είναι ενιαίος είτε εντάσσεται στη "δίκαιη ανάπτυξη" που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη "βιώσιμη ανάπτυξη" που επικαλείται η ΝΔ, είτε σε οποιαδήποτε "ανάπτυξη" στο πλαίσιο της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτής της «ανάπτυξης», επισήμανε, οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πραγματική εργασιακή ζούγκλα, «που τις υποχρεώνει να περιπλανώνται μεταξύ βραχυχρόνιας εργασίας και μακροχρόνιας ανεργίας, που τις υποχρεώνει να εργάζονται με "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και να είναι πρωταθλήτριες στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία, αλλά και στην ανασφάλιστη εργασία, που τις υποχρεώνει να εργάζονται χωρίς δικαιώματα, με "μπλοκάκι", αδήλωτη εργασία ή με ολιγόμηνες συμβάσεις που τους στερούν τις άδειες και τα επιδόματα».

Οσον αφορά τον κλάδο των Κατασκευών, αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της «ευέλικτης» εργασίας με «μπλοκάκι», μια εργασιακή σχέση που φορτώνει στις ίδιες τις εργαζόμενες την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, τους στερεί άδειες, υπερωρίες, προστασία από την απόλυση και την ανεργία. «Για τις μητέρες τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα», σχολίασε, καθώς «δεν δικαιούνται άδεια μητρότητας, επιδόματα, μέτρα ασφαλείας για τις έγκυες, τις λεχώνες, τις γαλουχούσες», ενώ «δεν έχουν ούτε την τυπική νομοθετική προστασία από την απόλυση ή τη μεταβολή των όρων εργασίας λόγω εγκυμοσύνης».

«Οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να ξεκαθαρίσουν ότι πραγματικά προοδευτικό είναι η συμμετοχή στην ταξική πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που καταπνίγονται στην καπιταλιστική οικονομία, είναι η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου», τόνισε η Χρ. Σκαλούμπακα. «Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού μπορεί να προσδώσει νέα πνοή και δύναμη στη λαϊκή πάλη για την απαλλαγή της εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας από την ανασφάλεια, το άγχος, τη ζωή με υποχρεώσεις, χωρίς δικαιώματα», πρόσθεσε και κάλεσε τις γυναίκες «να πουν ένα μεγάλο "όχι" στην ΕΕ και ένα μεγάλο "ναι" στα δικαιώματά τους», να κάνουν την πραγματική διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από το Φάρμακο και την Υγεία καλούν σε υπερψήφιση του ΚΚΕ

Κείμενα υπογραφών από την Αττική και τη Δυτική Μακεδονία αντίστοιχα

MotionTeam

Κείμενο στήριξης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές υπογράφουν εκλεγμένοι συνδικαλιστές, αγωνιστές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τον κλάδο του Φαρμάκου στην Αττική. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Εμείς, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, άλλοι αγωνιστές εργαζόμενοι απ' τους χώρους δουλειάς, καθώς και συνταξιούχοι από τον κλάδο του Φαρμάκου, συμπαρατασσόμαστε με το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Η συμπόρευσή μας αυτή δεν είναι ευκαιριακή. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων και των μαχών που δώσαμε από κοινού όλο το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς ενάντια στις απολύσεις, για μισθούς, για Συλλογική κλαδική Σύμβαση Εργασίας, για Κοινωνική Ασφάλιση, για ζωή με δικαιώματα, της πάλης για κάθε ζήτημα που απασχολεί τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Γιατί το ΚΚΕ σταθερά μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, αλλά και θα ακολουθήσει κάθε αστική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, είτε με πυρήνα τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό λοιπόν, εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, που μας έχεις γνωρίσει μέσα από τις κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς και ξέρεις την αγωνιστική στάση που κρατάμε, σε καλούμε να στηρίξεις, να δυναμώσεις και εσύ το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχεις».

Το κείμενο υπογράφουν: Αλεξίου Κώστας, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Αναστασόπουλος Παναγιώτης, συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος Σωματείου LOREAL, πρώην Μέλος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου και Ομοσπονδίας Φαρμάκου, Ανδρουλάκης Αλέξανδρος, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Αντωνίου Ξανθή, συνταξιούχος, Βαγόγια Καλλιόπη, συνταξιούχος, Βασιλείου Βασίλης, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Φαρμάκου, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Βλουτόγλου Ιγνάτιος, μέλος ΔΣ Σωματείου της BOERINGER, Βυθούλκα Δώρα, Μέλος ΔΣ συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ, Γεωργούλιας Πέτρος, συνταξιούχος, Γιαννακούλα Μαγδαληνή, συνταξιούχος, Γκίνη Μαρίνα, γραμματέας ΔΣ Σωματείου της BOERINGER, Γκίνης Τάσος, Εργαζόμενος στην BIAN, Γκοτζιάς Κώστας, εργαζόμενος στη ΣΥΝΦΑ, Γρίμμας Μανώλης, πρόεδρος επιχειρησιακού σωματείου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Γώγου Ευγενία, εργαζόμενη στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Δουρβετάκη Μαρία, εργαζόμενη στην ΑDELCO, Ευθυμίου Χριστίνα, συνταξιούχος, Ζέρβας Βαγγέλης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, εργαζόμενος στη NOVARTIS, Ζωίδης Θανάσης, εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Θεοδώρου Αντιγόνη, εργαζόμενη στην «Creative Pharma Service», Καμαρινός Γιάννης, εργαζόμενος στην ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Καραγεώργη Ελένη, εργαζόμενη στη ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, Καραθανάσης Χρήστος, συνταξιούχος, Κασσάρα Βασιλική, εργαζόμενη στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Κατρής Ιωάννης, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Κοτσικόνα Ματίνα, Συνταξιούχος, Κουρής Σπύρος, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Κούτας Αντώνης, Εργαζόμενος στη ΣΑΡΑΝΤΗΣ, Κωνσταντόπουλος Φώτης, Εργαζόμενος στην HELLENICA, Λάσκαρης Γιώργος, Αντιπρόεδρος ΔΣ Σωματείου της BOERINGER, Λαχανάς Αντρέας, Εργαζόμενος στη ΣΥΝΦΑ, Λιακοπούλου Βαρβάρα, Συνταξιούχος, Μανούκης Θανάσης, Συνταξιούχος, Μαραγκάκη Μαρίνα, Συνταξιούχος, Ματζαρίδου Εφη, Συνταξιούχος, Μητικάρης Παντελής, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, Εργαζόμενος στη LION, Νταλαγιάννης Λεωνίδας, Αντιπρόεδρος ΔΣ Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Ντίτσια Γιώτα, Εργαζόμενη στην ΑDELCO, Παναγιωτόπουλος Δημήτρης, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Παπακωστόπουλος Παναγιώτης, Εργαζόμενος στην RAD HEALTH CARE, Πέτρου Αντώνης, Εργαζόμενος στην ALCON, Πρόκος Γιώργος, Πρόεδρος ΔΣ Σωματείου LOREAL, Σαμουρκάσογλου Βασίλης, Εργαζόμενος στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Σημαντήρης Βασίλης, Μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ, Σιδέρη Μαρίνα, Εργαζόμενη στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Σουρδή Χριστίνα, Εργαζόμενη σε Φαρμακείο, Σπυρόπουλος Θανάσης, Εργαζόμενος στη ΣΥΝΦΑ, Τζανακάκης Παναγιώτης, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Τζανέτης Παναγιώτης, Συνταξιούχος, Τζαφάλια Κατερίνα, Συνταξιούχος, Τζόβλας Νίκος, Εργαζόμενος στη MSPS, Τσιμπούλης Ηλίας, Εργαζόμενος στην COUP, Τσοντάκης Αντώνης, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Φλώρου Εύα, Εργαζόμενη στη BOERINGER, Φραγκιαδουλάκης Μιχάλης, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Φραγκόπουλος Ηλίας, Εργαζόμενος στο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Χατζιβασιλείου Ελένη, Συνταξιούχος.

Στη Δυτική Μακεδονία

Αντίστοιχο κάλεσμα υπογράφουν και 37 εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας, καλώντας τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας «να αναλογιστεί την κατάσταση στις δομές Υγείας της περιοχής και να τιμωρήσει τους πραγματικούς ενόχους της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, υποβάθμισης, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" παντού».

«Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση και να αντιδράσουμε», σημειώνουν και καταλήγουν: «Μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να απαντήσουμε στην επίθεση που δέχονται από την άρχουσα τάξη η ζωή και τα δικαιώματά μας, η Υγεία του λαού. Μπορούμε να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, η ελπίδα, η προοπτική της πραγματικής ανατροπής».

Το κείμενο υπογράφουν: Βαρσαμόπουλος Κώστας, Νοσηλευτής Προϊστάμενος Επειγόντων ΓΝ Κοζάνης, Γιαννάκη Θεοδώρα, εργαζόμενη στα πλυντήρια ΓΝ Πτολεμαΐδας, Γκέλη Ερμιόνη, Νοσηλεύτρια, συμβασιούχος Εργαζόμενη στο «Βοήθεια στο Σπίτι» - Υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Αμυνταίου, Γκόγκος Γιώργος, Ψυχίατρος, π. Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Κοζάνης - υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γρηγοριάδης Γιώργος, Συντονιστής Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Κοζάνης, Ζαγκουντίνος Δημήτρης, Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής ΓΝ Πτολεμαΐδας, Ζαφείρης Αριστείδης, Καρδιολόγος - Επιμελητής Β' Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Κοζάνης, Θεοδωρίδου Ολγα, Νοσηλεύτρια Ακτινολογικού στο ΓΝ Πτολεμαΐδας, Καραδήμος Δημήτρης, Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικής ΓΝ Πτολεμαΐδας, Καραλιώλιου Ευφημία, Μαθητευόμενη Βοηθός Νοσηλευτή ΓΝ Κοζάνης, Καραμήτρος Κωνσταντίνος, Διασώστης ΕΚΑΒ - Παράρτημα Γρεβενών, Καραντάς Γιάννης, Ειδικευόμενος Παθολόγος - Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Βελβεντού, Καρέτσου Ελενα, Διευθύντρια Οδοντιατρικής ΚΥ Δεσκάτης, Κετσερίδης Δημήτρης, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Μαιευτικής Κλινικής ΓΝ Γρεβενών, Λαμπαδά Χάρις, Παιδίατρος, Επικουρική στην Παιδιατρική Κλινική Κοζάνης - υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Λιάκου Κατερίνα, τραυματιοφορέας στο ΓΝ Κοζάνης - υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βοΐου, Λιούκρας Γιάννης, διασώστης ΕΚΑΒ - υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Φλώρινας, Μαστορογιάννη Αναστασία, Νοσηλεύτρια χειρουργείων στο ΓΝ Πτολεμαΐδας - υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μαυρίδου Ζωή, Λογοθεραπεύτρια - υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Εορδαίας, Μητσιάκος Γιάννης, Νοσηλευτής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Κοζάνης, Μπακατάρη Παναγιώτα, Νοσηλεύτρια στο ΚΥ Σιάτιστας, Μπιμπίρης Πασχάλης, Γιατρός - πνευμονολόγος - υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κοζάνης, Νεμπεγλεριώτης Στέργιος, Μηχανικός Πληροφορικής στο ΓΝ Κοζάνης, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Νοσηλευτής Τμήματος Επειγόντων στο ΓΝ Πτολεμαΐδας - υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Εορδαίας, Παπαθανασίου Κώστας, Οικονομολόγος - Διοικητικός υπάλληλος ΓΝ Κοζάνης, Παυλίδης Κώστας, Ειδικός Καρδιολόγος ΚΥ Κοζάνης, Ραμαδάνη Στέλλα, Νοσηλεύτρια, φοιτήτρια μαιευτικής - υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Εορδαίας, Σβάρνα Ευγενία, Νοσηλεύτρια Παιδιατρικής ΓΝ Πτολεμαΐδας, Σιβίλογλου Δέσποινα, Νοσηλεύτρια ΓΝ Κοζάνης, Τζιδημοπούλου Ιωάννα, Απόφοιτη Νοσηλευτικής - εργαζόμενη ως αποκλειστική, υποψήφια για την Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Σερβίων, Τζιφρή Γεωργία, Μαία στο ΓΝ Κοζάνης - υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κοζάνης, Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος, Ψυχίατρος, Επιμελητής Ψυχιατρικής Κλινικής Κοζάνης - υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κοζάνης, Τσιρνάρη Αντωνία, Επιμελήτρια Β' Γενικής Ιατρικής ΚΥ Κοζάνης - ΠΙ Καπνοχωρίου, Χατζηαποστόλου Βούλα, Νοσηλεύτρια Παιδιατρικής στο ΓΝ Πτολεμαΐδας, Χατζηιωάννου Παντελής, οδηγός ασθενοφόρου στο ΚΥ Αμυνταίου, Χατζοπούλου Ελένη, Νοσηλεύτρια Παθολογικής στο ΓΝ Πτολεμαΐδας, Χατζητρύφωνος Ευδοξία, Διοικητική υπάλληλος στο ΓΝ Κοζάνης - υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Αμυνταίου.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να δυναμώσει η «ψυχή» των αγώνων!

Περισσότεροι από 350 ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, λογοτέχνες, σκηνοθέτες και άλλοι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού υπογράφουν το κείμενο στήριξης του Κόμματος

Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ απευθύνουν πάνω από 350 καλλιτέχνες, υπογράφοντας κείμενο στήριξης το οποίο ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«"Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.

Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει".

Μπ. Μπρεχτ

Υπάρχουν στιγμές που οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας. Υπάρχουν στιγμές που το δικό μας μήνυμα μπορεί να γίνει πραγματικά ηχηρό και αιχμηρό. Σήμερα, εμείς, καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, εικαστικοί, λογοτέχνες, σκηνοθέτες και άλλοι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού, μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, υποστηρίζουμε το ΚΚΕ (...).

Για να είναι η δική μας φωνή πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να μπορεί ακόμα καλύτερα να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Για να δυναμώσει η "ψυχή" της οργάνωσης των εργαζομένων, να δυναμώσει το ίδιο το εργατικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Για να τσακιστεί και να απομονωθεί με λόγο και πράξη η ναζιστική φασιστική ΧΑ, σε κάθε γειτονιά, σε χώρους δουλειάς, σε Δημοτικά Συμβούλια, παντού.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αφετηρίες του καθενός μας, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφωνίες μας, σήμερα είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αλλά και να καλέσουμε και άλλους να το κάνουν. Πάνω από όλα θέλουμε να ενισχυθεί η δύναμη που παλεύει για μια κοινωνία με αφετηρία και επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές (...)».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Steve Bart, σκηνοθέτης

Rebellion connexion (afaza & retro), μουσικοί

Αβαράκης Μάνος, σολίστ φυσαρμόνικας

Αγάθωνας, τραγουδιστής, μουσικός

Αγγελόπουλος Χρήστος, μουσικός, τραγουδιστής

Αετόπουλος Γιώργος, τραγουδοποιός

Αλεξανδρής Δημήτρης, ηθοποιός

Αναστασόπουλος Γιώργος, μουσικός («Ρωμιοσύνη»)

Ανδρικόπουλος Φώτης, μουσικός

Ανδρονιάδης Δημήτρης, πιανίστας

Ανδρουλιδάκης Μανόλης, συνθέτης, κιθαριστής

Ανδρουτσάκης Στάθης, ζωγράφος

Αντωνιάδης Δημήτρης, ηθοποιός, πρόεδρος ΣΕΗ

Αντωνόπουλος Γιάννης, ζωγράφος

Αντωνοπούλου Θαλασσιά, σκηνοθέτης

Αποστολίδης Ακης, διευθυντής φωτογραφίας

Αρβανιτάκης Μάκης, ηθοποιός

Αργύρης Κώστας, γλύπτης

Αρμενιακός Γιώργος, μουσικός

Αχειμάστου Φανή, χαράκτρια

Βάης Ιάκωβος, γελοιογράφος

Βάκκας Κώστας, σκηνοθέτης

Βαλάση Ζωή, συγγραφέας

Βαλάσης Διονύσης, εικαστικός

Βάλβη Ελισάβετ, γλύπτρια

Βαμβακίδης Τάκης, ηθοποιός

Βαρβαρέσου Μαρία, σχεδιάστρια κοσμημάτων

Βαρδαρός Λεωνίδας, σκηνοθέτης

Βασίλας Γρηγόρης, μουσικός, συνθέτης

Βασιλόπουλος Γιώργης, ηθοποιός

Βαφειάδου Κορίνα, ηθοποιός

Βέη Γιώτα, τραγουδίστρια

Βίτσας Αλέξανδρος, μουσικός

Βλαβιανού Νικολέτα, ηθοποιός

Βλαντώνη Κατερίνα, εικαστικός

Βλάσσης Αγγελος, γλύπτης

Βλάχος Νικόλας, μουσικός

Βολονάκη Ουρανία, ζωγράφος

Βούλγαρης Γιώργος, ηθοποιός

Βουτσάς Δημήτρης, τραγουδιστής

Βρέτος Αλέκος, μουσικός παραγωγός, Μέγαρο Μουσικής (ΟΜΜΑ)

Βρυζάκης Γιάννης, διευθυντής χορωδίας, τενόρος

Γαβρίλη Αλεξία, ηθοποιός

Γαλαζούδης Νίκος, εικαστικός

Γαλάνης Πάνος, μουσικός

Γαργάλη Ξένια, τραγουδίστρια

Γερασιμίδου Ελένη, ηθοποιός

Γερασκλής Ζαχαρίας, μουσικός

Γεωργιλάκης Μάρκος, γλύπτης, καθηγητής ΑΣΚΤ

Γιαννικάκης Μιχαήλ, ηθοποιός

Γιαννούχος Δημήτρης, μουσικός (συγκρότημα Kollektiva)

Γιαραμαζίδης Γιάννης, ηθοποιός

Γκέλμπεση Καλή, λογοτέχνης

Γισδάκης Βασίλης, μουσικός, τραγουδιστής

Γκούβας Κώστας, μουσικός, πρόεδρος παραρτήματος ΠΜΣ

Γκουντούμη Βούλα, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων

Γκρανόπουλος Κώστας, μουσικός

Γκριμέκη Νικολέτα, χορεύτρια

Γκρους Τάσος, συνθέτης

Γόγολος Γιώργος, εικαστικός

Γόντικα Αντα, ζωγράφος

Γουρουντή Ανθή, μουσικός, συνθέτρια

Γουρουντή Μικαέλα, ηθοποιός

Γραμματικού Θεοδοσία, σκηνοθέτης

Δαραδήμος Μπάμπης, εικαστικός

Δημέγγελης Τάσος, λυρικός τραγουδιστής - χορωδός Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ)

Δημητριάδου Μαρία, ηθοποιός

Δημητρούκα Μαρία, ηθοποιός, δημοσιογράφος

Δημοπούλου Λίνα, στιχουργός

Δημούλας Χρήστος, λογοτέχνης

Διονυσόπουλος Βασίλης, ζωγράφος

Δρογώσης Στάθης, τραγουδοποιός

Ευαγγελάτος Κώστας, λογοτέχνης, εικαστικός και θεωρητικός Τέχνης

Ευαγγέλου Γιάννης, μουσικός

Ζαραλίκος Χριστόφορος, stand up comedian

Ζαφείρας Σταύρος, μουσικός

Ζάχαρης Πάνος, γελοιογράφος

Ζήσης Δημήτρης, μουσικός, πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Ζιάβρας Παναγιώτης, μουσικός ορχήστρας ΕΛΣ

Ζουλιάτης Σταύρος, χορωδός

Ζούνη Ελένη, ζωγράφος

Θαλασσινός Παντελής, τραγουδιστής, μουσικός

Θαλασσινού Βίκυ, ηθοποιός, συγγραφέας

Θεοδωράκης Νίκος, μουσικός

Θεοδωράκης Παρασκευάς, μουσικός

Θεοδωρίδου Αννα, ηθοποιός

Θεολόγης Θανάσης, σκηνοθέτης

Θεοφάνους Γιώργος, μουσικός (συγκρότημα Kollektiva)

Θεοχάρης Κώστας, λυρικός τραγουδιστής - χορωδός ΕΛΣ

Ιατρίδου Σοφία, εκπαιδευτικός μουσικής

Ικαρη Βιολέτα, τραγουδίστρια

Ιωαννίδης Ραφαήλ, εικαστικός

Καζάκος Κώστας, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Κακαβάνης Ηρακλής, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Καλαμποκά Γεωργία, εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Καλατζόπουλος Γιάννης, ηθοποιός

Καλλιανός Στάθης, καθηγητής μουσικής

Κάλλοου Χρήστος, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Καμαγιάννη Σοφία, μουσικός

Κανέλλος Δημήτρης, τραγουδιστής

Κανιάρης Βασίλης, στιχουργός, συγγραφέας

Κανούσης Θανάσης, ηθοποιός

Καραγιάννης Ν. Θανάσης, Δρ. Επιστημών της Αγωγής, συγγραφέας

Καραγιαννίδου Ελένη, μουσικός, καθηγήτρια μουσικής

Καραγεώργης Νίκος, ηθοποιός

Καράκογλου Πολυξένη, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός

Καραλή Κίρκη, σκηνοθέτης

Καραμανλή Αφροδίτη, εικαστικός

Καραπιπέρης Γιάννης, μουσικός

Καρατζαφέρη Ιωάννα, λογοτέχνης

Καρδούλια Σουζάνα, ηθοποιός

Καρέλας Θοδωρής, τραγουδιστής, τραγουδοποιός

Καρέρ Αρης, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Καρμπάς Κώστας, τραγουδοποιός

Κατίνου Κωνσταντίνα, ηθοποιός

Κατσαβός Αναστάσης, μουσικός

Κατσαμένη Δανάη, ηθοποιός

Καφαντάρη Λένα, εικαστικός

Καφαντάρη Λίλα, ηθοποιός

Καψάλου Μαρία, μουσικός

Κέντρος Γιώργος, ηθοποιός

Κεντρωτής Γιώργος, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κοσμήτορας της Σχολής Ιστορίας, Μετάφρασης και Διερμηνείας

Κεραμίδας Θανάσης, ηθοποιός

Κιμούλης Γιώργος, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Κιτμερίδης Νίκος, εικαστικός

Κλέβες Κρίσικο, ζωγράφος, χαράκτρια

Κοκκινέας Τίτος, λογοτέχνης

Κολέλης Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος, συγγραφέας

Κόλιας Φώτης, μουσικός στη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ

Κόλλια Τζένη, ηθοποιός

Κολοβός Βασίλης, ηθοποιός

Κολοβός Ηλίας, κλαρινετίστας, συνταξιούχος ΕΛΣ

Κολοβός Χρήστος, διευθυντής συμφωνικής ορχήστρας

Κομνηνέας Τζανέτος, σκηνοθέτης

Κοντόρα Εύη, λογοτέχνης

Κορφιάτη Δανάη, χορεύτρια, δασκάλα χορού

Κοτσάμπασης Κώστας, εικαστικός

Κορίτσογλου Μάρθα, ζωγράφος

Κουάντας Αλέξης, σκηνοθέτης

Κουκή Αθηνά, μουσικός

Κουκή Χριστίνα, μουσικός

Κουμεντάκου Ανδριάνα, εικαστικός

Κούνης Ιωάννης - Στέφανος, σκηνοθέτης

Κουτούφαρη Δέσποινα, λογοτέχνης

Κουτσοδόντης Νίκος, ιδιωτικός υπάλληλος, ποιητής

Κουτσονικολής Χρήστος, ηθοποιός

Κουφαλάκος Δημήτρης, μουσικός

Κοφίνα Χρύσα, εικαστικός

Κοφίνας Κώστας, μουσικός

Κρέτσης Μάκης, μουσικός (συγκρότημα Kollektiva)

Κρούσκα Βέρα, ηθοποιός

Κυριαζίδου Βαγγελιώ, χορεύτρια

Κυριάκου Νεφέλη, εικαστικός

Κυρίτση Ιωάννα, ηθοποιός

Κωνσταντινίδης Κώστας, μουσικός (Mother of Millions)

Κώτσιου Ντίνα, χαράκτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΣΚΤ

Λάβαρης Κώστας, μουσικός, συνθέτης

Λάζαρη Μαριάννα, ηθοποιός

Λαζάρου Τεό, μουσικός, «Ρωμιοσύνη»

Λαζοπούλου Χριστιάννα, γλύπτρια

Λάζου Αννα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Λαμπριανίδης Γρηγόρης, μουσικός

Λαμπράκης Μάνος, θεατρικός συγγραφέας

Λέντζος Δημήτρης, λογοτέχνης, στιχουργός

Λιανοπούλου Αννα, χορεύτρια, ηθοποιός

Λούτσια Ιωάννα, ηθοποιός, συγγραφέας

Μαγγίνας Δημήτρης, ηθοποιός

Μαϊστρέλο Μαρία, ηθοποιός, δασκάλα χορού

Μακίσογλου Ελένη, ηθοποιός

Μακριδάκης Γιάννης, λογοτέχνης

Μανιφάβας Χρήστος, μουσικός

Μανταλάς Σπύρος, μουσικός

Μαραγκουδάκη Ελένη, ζωγράφος

Μαραγκουδάκης Αγης, σκηνοθέτης

Μαραθού Ελένη, ζωγράφος - εικονογράφος

Μαργαρώνης Φάνης, μουσικός (συγκρότημα Kollektiva), εκπαιδευτικός

Μαρινάκης Αγγελος, μουσικός

Μαρμαρίδης Σεραφείμ, μουσικός, οργανοποιός

Μαρόπουλος Παύλος, λυρικός τραγουδιστής, χορωδός ΕΛΣ

Μαυρομάτη Ηλιάννα, ηθοποιός

Μαύρου Νάντια, καθηγήτρια χορού

Μαύτα - Κολοβού Μάρω, πιανίστρια, συνταξιούχος καθηγήτρια Ωδείου Αθηνών

Μέγα - Χαβρέ Ανθια, εικαστικός

Μεϊμάρης Αντώνης, μουσικός («Κοινοί Θνητοί»)

Μεϊμάρης Τάσος, μουσικός («Κοινοί Θνητοί»)

Μελά Εύα, εικαστικός, πρόεδρος ΕΕΤΕ

Μελίδης Ιων - Νικόλαος, καθηγητής μουσικής

Μελισσάρης Γιώργος, ηθοποιός

Μερακλής Μιχάλης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος

Μήλας Παναγιώτης, δημοσιογράφος, πολιτιστικό ρεπορτάζ

Μηλιώτης Παναγιώτης, ποιητής

Μήτσικα Ιωάννα, χορεύτρια, χορογράφος

Μίσσιος Κώστας, συγγραφέας

Μιχαηλίδη Φένια, μουσικός

Μιχαηλίδου Θεοδώρα, εικαστικός

Μιχαηλίδου Φανή, εικαστικός

Μόρτζος Φρίξος, πιανίστας ΕΛΣ

Μόσχοβος Νίκος, ηθοποιός

Μοσχοβούδη Ελένη, μουσικός, ταξιθέτρια ΟΜΜΑ

Μουρκούση Μαρία, λυρική τραγουδίστρια, εργαζόμενη ΟΜΜΑ

Μουσγά Πηνελόπη, χορεύτρια

Μπαδόλα Ειρήνη, εικαστικός

Μπαλλάς Σωτήρης, μουσικός, τραγουδιστής

Μπαλτσαβιά Ντενίζ, ηθοποιός

Μπαντάζου Ευπραξία, εικαστικός

Μπαρμπαρής Αργύρης, μουσικός

Μπλέτσας Θανάσης, μουσικός

Μπούσαλης Πάνος, συνθέτης, τραγουδιστής

Μποφίλιου Νατάσσα, τραγουδίστρια

Μποφίλιος Νίκος, μουσικός

Μυρωδιάς Αντώνης, γλύπτης

Μωραΐτης Αποστόλης, μουσικός

Νάκος Θανάσης, ηθοποιός

Ναλμπάντη Φανή, λυρική τραγουδίστρια, ταξιθέτρια στον ΟΜΜΑ

Νασιοπούλου Ντιάνα, ζωγράφος, εικονογράφος, συγγραφέας

Νάστου Ερμιόνη, πιανίστρια ΕΛΣ

Νεοφυτίδου Μαρία, πιανίστρια ΕΛΣ

Νικολάου Αργύρης, μουσικός

Νικολάου Θοδωρής, τραγουδιστής

Νικολούδης Δημήτρης, τραγουδιστής

Νταλιάνης Κώστας, σκηνοθέτης

Ντίνου Μαριάννα, μουσικός

Ξανθοπούλου Ελένη, σκηνοθέτης

Ξενάκη Μαριάννα, χαράκτρια

Ξένος Αντώνης, ηθοποιός

Ξένος Σταύρος, μουσικός («Ρωμιοσύνη»)

Ξένου Αγγελική, ηθοποιός

Ξένου - Βερνάρδου Αλίκη, δημοσιογράφος

Ξυλαρδιστός Δημοσθένης, ηθοποιός

Ορκόπουλος Παύλος, ηθοποιός

Παναγιωτούνης Νίκος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεατρικής αγωγής

Πανάς Νίκος, μουσικός

Πανόπουλος Χάρης, τραγουδιστής

Παντελιάς Αλέξης, τραγουδοποιός («Κίτρινα Ποδήλατα»)

Παντελιάς Γιώργος, τραγουδοποιός («Κίτρινα Ποδήλατα»)

Παντελίδου Ρούλα, ηθοποιός

Παπαγεωργίου Βαγγέλης, μουσικός

Παπαδόπουλος Δημήτρης, φωτιστής στον ΟΜΜΑ

Παπαδόπουλος Θύμιος, μουσικός, ενορχηστρωτής

Παπαζαχαριάκης Γιάννης, μουσικός, ενορχηστρωτής

Παπαϊωάννου Πάνος, τραγουδιστής

Παπακυπαρίου Ελπίδα, καθηγήτρια μπαλέτου

Παπαοικονόμου Γιάννης, λογοτέχνης

Παπούλιας Ιβάν - Μάριος, μουσικός

Παρασκευάς Νίκος, τραγουδιστής («Τοξικά Απόβλητα»)

Παρασκευόπουλος Βασίλης, μουσικός, πρόεδρος ΠΜΣ

Πατρικίδου Νίνα, βιολονίστρια, καθηγήτρια βιολιού, ΕΛΣ

Πεσκετζή Μαρία, διδάκτορας Φιλολογίας, συγγραφέας

Πετάλας Αγης, λογοτέχνης

Πετρίδης Αλέκος, ηθοποιός

Πετρίδου Σαββίνα, ηθοποιός

Πετρούλια Γεωργία, ζωγράφος

Πίτσα Αφροδίτη, ταξιθέτρια στον ΟΜΜΑ

Πιττακός Αλέξανδρος, λυρικός τραγουδιστής, χορωδός ΕΛΣ

Πλιώτα Τζούλια, εικαστικός

Πούλος Γιώργος, μουσικός

Προδρόμου Βασίλης, τραγουδιστής

Πρώιος Γιάννης, ζωγράφος, σκηνογράφος

Πωλυζωίδης Σήφης, ηθοποιός

Ραβνιωτόπουλος Κώστας, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Ράντου Ελένη, ηθοποιός

Ραψανιώτης Βασίλης, μουσικός

Ρήγας Γιώργος, μουσικός

Ρηγόπουλος Αντώνης, μουσικός («Το Σφάλμα»)

Ρίτσου Ερη, λογοτέχνης

Ρόθος Κώστας, γλύπτης

Ρόκος Κυριάκος, γλύπτης

Ρόκου Ηρα, ηθοποιός

Ρουμπάκη Λεναρέτα, ψυχολόγος, ποιήτρια

Ρωμανός Σπύρος, μουσικός

Σαββίδης Λάζαρος, μουσικός

Σακελαρίου Τζούλια, εικαστικός

Σαμαρτζής Γιώργος, χορωδός ΕΛΣ

Σαμαρτζής Νεκτάριος, χορωδός ΕΛΣ

Σαουσοπούλου Μαίρη, ηθοποιός

Σαραφιανός Σπύρος, ηθοποιός

Σαριμπανίδης Ναπολέων, μουσικός

Σαρρής Γιώργος, μουσικός

Σαρρής Νίκος, μουσικός ορχήστρας ΕΛΣ

Σεϊμένης Βασίλης, ηθοποιός

Σέμσης Δημήτρης, βιολιστής

Σιδέρης Κώστας, μουσικός (συγκρότημα «Υπεραστικοί»)

Σιδηροπούλου Μελίνα, εκπαιδευτικός

Σίσκου Ελσα, χορεύτρια

Σκαλκώτος Χρίστος, γλύπτης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σκουρλής Γιώργος (Atek), εικαστικός

Σκυθιώτης Πέτρος, ποιητής

Σούτογλου Εφη, ζωγράφος

Σοφιανός Απόστολος, συνταξιούχος ηθοποιός

Σπανού Αθηνά, στιχουργός

Σπηλιώτης Κωστής, πιανίστας

Σπυριδάκης Χρήστος, μουσικός

Σπυριδωνίδου - Στέφου Μαρίνα, ζωγράφος

Σπυρίδωνος Πηνελόπη, ζωγράφος

Σταματίου Χριστίνα, μουσικός

Σταματόπουλος Κώστας, σκηνοθέτης

Στάμου Σήφης, σκηνοθέτης

Στασινοπούλου Μαίρη, ηθοποιός, δασκάλα θεατρικής αγωγής

Σταύρακα Βίκυ, ηθοποιός

Σταυρίδης Χρήστος, μουσικός («Ρωμιοσύνη»)

Σταυρόπουλος Κώστας, μουσικός

Σταφέτος Στέλιος, εικαστικός

Στεργιοπούλου Νάνα, εικαστικός

Στέφος Νίκος, γλύπτης

Στούγιος Θοδωρής, μουσικός

Στούμπος Γιάννης, εικαστικός, εκπαιδευτικός

Στρατωνίου Ηλέκτρα, ποιήτρια

Τάγκας Νίκος, μουσικός

Ταλαγάνης Δημήτρης, εικαστικός

Ταλέας Νίκος, μουσικός

Τασούλας Σωτήρης, ηθοποιός

Τατσιούλη Ανθή, τραγουδίστρια

Τζαμιάν Νατάσσα, νηπιαγωγός, ταξιθέτρια στον ΟΜΜΑ

Τζατζιμάκη Ελένη, μουσικός

Τζουμάκης Δημήτρης, ηθοποιός

Τόκας Δημήτρης, ηθοποιός

Τόλιος Γιάννης, μουσικός («Ρωμιοσύνη»)

Τουμπέκης Μπάμπης, εικαστικός

Τουρνάκης Νίκος, ηθοποιός, μουσικός

Τρανουδάκης Μιχάλης, συνθέτης

Τραϊτοράκης Μάρκος, εικαστικός

Τριανταφυλλάκη Ελένη, σκηνοθέτης

Τριανταφυλλίδης Κώστας, τραγουδιστής

Τρίμη Επη, δημοσιογράφος

Τσαγκαράκης Γιώργος, ηθοποιός

Τσαϊρέλη Μόρφω, τραγουδίστρια

Τσακίρης Σταύρος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Τσάκνη Δέσποινα, ζωγράφος, εκπαιδευτικός

Τσαμκοσόγλου Μάκης, μουσικός (Mother of Millions)

Τσαπράζης Αλέξανδρος, τραγουδιστής

Τσατσαλίδης Βάιος, μουσικός

Τσερκεζίδου Ιωάννα, ηθοποιός

Τσίτσικας Πάνος, μουσικός

Τσιτσούλης Απόστολος, σκηνοθέτης

Τσόγκας Σωτήρης, μουσικός

Τσοϊδάκης Δημήτρης, ηθοποιός

Τσουγκράνη Βερονίκη, χορογράφος

Φάκαρος Νίκος, μουσικός

Φάμπα Εύα, σολίστ κιθάρας

Φιλιούση Ελένη, ηθοποιός

Φιλιούσης Κοσμάς, σκηνοθέτης

Φιλιούσης Κώστας, σκηνοθέτης

Φιλιππόπουλος Σπύρος, ηθοποιός

Φρόνιμος Αντώνης, μουσικός

Φτούλη Αμέρισσα, τραγουδίστρια, μουσικός

Φώκος Στέλιος, κριτικός λογοτεχνίας

Φωτιάς Βασίλης, μουσικός («Κοινοί Θνητοί»), λογοτέχνης

Φωτόπουλος Δημήτρης, μουσικός («Ρωμιοσύνη»)

Χαλάς Αχιλλέας, συντηρητής έργων τέχνης

Χαλκίδης Νάσος, εικαστικός

Χαλκιοπούλου Μιμίκα, γλύπτρια

Χαραλάμπους Ευαγγελία, ζωγράφος

Χατζή Κατερίνα, ζωγράφος

Χατζηαναγνώστου Στέφανος, μουσικός

Χατζημιχαηλίδης Στέφανος, σκηνοθέτης

Χατζιδάκη Φωτεινή, λυρική τραγουδίστρια, χορωδός ΕΛΣ

Χατζίδου Νίκη, ηθοποιός

Χίνος Γιάννης, μουσικός

Χουλιαράς Θανάσης, τραγουδιστής (συγκρότημα Kollektiva)

Χριστοπούλου Ευθυμία, ζωγράφος - εκπαιδευτικός

Χριστοφοράκης Νίκος, εικαστικός

Χρυσανθίδης Μίλτος, μουσικός

Ψαραδάκος Στέφανος, μουσικοσυνθέτης

Ψαρράς Τάσος, σκηνοθέτης

Ψυχογιόπουλος Βασίλης, ηθοποιός
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org