Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Εύβοια: Πείρα από τη δράση των κομματικών δυνάμεων για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή.

-- Ανατ. Μακεδονία - Θράκη: Συνέντευξη με τον Γραμματέα της ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης, Δ. Παπατολίδη.

-- Πύργος: Πείρα από τη δράση του Κόμματος για το οξυμένο πρόβλημα του λαού της πόλης με τα σκουπίδια.

-- Περιστέρι: Παρουσίαση της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για την αντοχή και την ηρωική στάση των κομμουνιστών σε εξορίες και φυλακές.

Τα αποτελέσματα στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

Το Μάρτη πραγματοποιήθηκε το εκλογικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ).

Τρία ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του συνεδρίου:

  • Η κοινή κάθοδος των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) σε ενιαίο ψηφοδέλτιο απέναντι στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η εξέλιξη αυτή, που μορφοποιεί χαρακτηριστικά τη σύγκρουση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση της δράσης των ταξικών δυνάμεων και αποσκοπούσε στην ελαχιστοποίηση των απωλειών που διαφαινόταν ότι θα είχαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού. Επιβεβαιώνει τη στρατηγική ταύτιση αυτών των δυνάμεων, οι οποίες μπορεί ανά περιόδους να εμφανίζονται «αντίπαλες» και με διαφορετικά ονόματα (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ το 2012), όμως σε κάθε περίπτωση έχουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη γραμμή ρήξης και ανατροπής που προωθούν οι ταξικές δυνάμεις. Ηδη οι «ελιγμοί» από την πλευρά τους ξεκίνησαν από το 2013, όταν μέρος του προεδρείου του ΕΚΕ που είχε εκλεγεί με την ΠΑΣΚΕ το 2012, συμμετείχε στην ίδρυση του «ΕΜΕΙΣ» (Φωτόπουλος).
  • Η σημαντική μείωση των αντιπροσώπων, η οποία προήλθε κυρίως:

-- Από το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών (ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΒΕΤ, ΒΙΟΜΕΚ) και την επακόλουθη μείωση της δύναμης των σωματείων.

-- Από τη μείωση ψηφισάντων σε κλαδικά και επαγγελματικά σωματεία όπου πλειοψηφεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

-- Από το «κόψιμο» αντιπροσώπων μετά από στοιχειοθετημένη καταγγελία των ταξικών δυνάμεων για εκτεταμένες διπλοψηφίες που πραγματοποιήθηκαν σε σωματεία με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΕΚΕ.

  • Η άνοδος των ταξικών δυνάμεων με ταυτόχρονη μείωση των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.
ΕΥΒΟΙΑ
Πείρα από τη δράση του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή

Το θετικό αποτέλεσμα για τις ταξικές δυνάμεις στο πρόσφατο εκλογικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας αποτυπώνει σε ένα βαθμό ορισμένα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο τρίχρονο στη δουλειά που κάνει η Κομματική Οργάνωση Εύβοιας για να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής.

Καταγράφοντας τους βασικούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα θετικά βήματα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την προσπάθεια της Κομματικής Οργάνωσης για σταθερή ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, για σχεδιασμένη δουλειά τόσο σε χώρους που πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, όσο και σε αγωνιστικές διεργασίες σε χώρους που αυτές μειοψηφούν ή δεν εκπροσωπούνται καθώς και τη σταθερή ανάδειξη φαινομένων εκφυλισμού, το ξεσκέπασμα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σταθερό ιδεολογικό - πολιτικό μέτωπο

Βελτιώθηκε η προσπάθειά μας να «χτυπάμε» σταθερά όλο το πλαίσιο που ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι πολιτικοί φορείς της διαχείρισης έβαζαν στους χώρους δουλειάς, να αποκαλύπτουμε το ρόλο τους, να προβάλλουμε τη δική μας αντίληψη για την ανασύνταξη του κινήματος. Επεξεργαστήκαμε αιτήματα και μορφές παρέμβασης στην εργατική τάξη και τους χώρους δουλειάς.

Αποκαλύψαμε την προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να αντιστοιχηθεί στις νέες συνθήκες. Συγκεκριμένα, στη Χαλκίδα συγκρότησε συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές που προβλήθηκε ως «συνδυασμός των ανέργων - απολυμένων», μια σειρά στελέχη του συμμετείχαν στις περιφερειακές εκλογές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΕ ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Με βάση τις πολιτικές θέσεις που εξέφραζαν οι δυνάμεις αυτές, επεξεργαστήκαμε την πολιτική γραμμή αντιπαράθεσης και αποκαλύψαμε την ταύτιση των θέσεών τους με αυτές μερίδας του κεφαλαίου («ανάπτυξη», ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές επιχειρηματιών κλπ.).

Ειδικά σε μια περιοχή που, λόγω των εξελίξεων του τελευταίου τρίχρονου (κλεισίματα εργοστασίων, μαζικές απολύσεις, μαζική απληρωσιά), η εργατική τάξη βιώνει με ιδιαίτερη αγριότητα τις επιπτώσεις του κυνηγιού του κέρδους από μονοπωλιακούς ομίλους και πολυεθνικές, είχε ιδιαίτερη σημασία η οργανωμένη αυτοτελής παρέμβαση του Κόμματος. Αυτή βοήθησε να ξεκαθαρίζονται ζητήματα και να διεξάγεται η αντιπαράθεση, να βοηθιούνται σταθερά συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι που το τελευταίο διάστημα προσέγγισαν το Κόμμα και συμπορεύτηκαν με τους κομμουνιστές στο πλαίσιο του ταξικού κινήματος, γεγονός που εκφράστηκε σε ένα βαθμό και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. κείμενο εκλογικής στήριξης του Κόμματος που υπογράφτηκε από 100 συνδικαλιστές της Εύβοιας).

Σχεδιασμένη παρέμβαση σε χώρους που αναπτύχθηκαν αγώνες

Η δράση μας αυτή είχε συμβολή στην ανάπτυξη αγώνων κυρίως για τα προβλήματα των εργοστασίων που το κυνήγι του κέρδους έκλεισε. Στις κινητοποιήσεις αυτές δεν είχαμε πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν κάτω από την καθοδήγηση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, άλλων δυνάμεων.

Σε αυτές τις συνθήκες κάναμε προσπάθεια επεξεργασίας του περιεχομένου της παρέμβασής μας, αξιοποιώντας πολύμορφες πρωτοβουλίες, κομματικές και συνδικαλιστικές: Τακτικές επισκέψεις κλιμακίων του Κόμματος και του ΠΑΜΕ, συναντήσεις σωματείων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοινώσεις στήριξης - εξοπλισμού - αντιπαράθεσης, Ερωτήσεις στη Βουλή, παρεμβάσεις σε Δημοτικά - Περιφερειακά Συμβούλια, έκφραση ταξικής αλληλεγγύης (τρόφιμα - σχολικά), συγκεντρώσεις - κινητοποιήσεις - εκδηλώσεις αλληλεγγύης, συμμετοχή εκπροσώπων των αντίστοιχων σωματείων σε ΓΣ σωματείων όπου πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ, συμμετοχή του ΠΑΜΕ σε κινητοποιήσεις - εκδηλώσεις που διοργάνωσαν αυτά τα σωματεία, ρεπορτάζ - αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» για το «ποιος κλείνει τα εργοστάσια», έκδοση 4σέλιδης ανακοίνωσης της Κομματικής Οργάνωσης για τα κλειστά εργοστάσια που απαντούσε ολοκληρωμένα, κομματική εκδήλωση για την «αυτοδιαχείριση» των εργοστασίων, σταθεροποίηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» σε πυρήνες εργαζομένων κ.ά.

Δεν είναι λυμένα όλα και σε βάθος. Η προσπάθεια αυτή έχει αρκετά «μπρος - πίσω», αφού μιλάμε για μάζες εργαζομένων που δεκαετίες έχουν γαλουχηθεί με τη ρεφορμιστική αντίληψη, την οποία, παρά τις ταλαντεύσεις, δεν έχουν ακόμα αποβάλει.

Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεται να αναμετρηθούμε με δικές μας αδυναμίες και ανεπάρκειες: Πρώτον, βελτιώνοντας την αφομοίωση της πολιτικής και στρατηγικής του Κόμματος, γεγονός που θα βελτιώσει την ικανότητά μας πειστικά και «γειωμένα» να την προβάλλουμε στους εργαζόμενους. Δεύτερον, καταπολεμώντας λαθεμένες αντιλήψεις που υπάρχουν και σε δικές μας δυνάμεις, ότι αυτός ο κόσμος είναι χαμένος, δεν αλλάζει, είναι όλοι συμβιβασμένοι - εργοδοτικοί. Η πείρα δείχνει ότι η ικανότητα να είσαι αταλάντευτος χωρίς να είσαι άκαμπτος, να είσαι ευέλικτος χωρίς να γίνεσαι «χυλός» είναι ζήτημα εκπαίδευσης που προϋποθέτει να λύνεται το πρώτο ζήτημα.

Για τη δουλειά μας σε σωματεία όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις

Εγιναν βήματα στη συγκρότηση, λειτουργία και στο περιεχόμενο των σωματείων όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις. Χωρίς να έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα, πιο έγκαιρα και εύστοχα είχαν παρέμβαση στους χώρους ευθύνης τους, όπου παρουσιαζόταν πρόβλημα, πήραν πρωτοβουλίες σχεδόν για όλα τα ζητήματα, συσπειρώθηκε νέος κόσμος που τον κινητοποίησαν τα προβλήματα. Ταυτόχρονα σταθεροποιήθηκε η αυτοτελής πολιτική δουλειά των κομμουνιστών μέσα στα σωματεία.

Σε αυτά τα πλαίσια έγιναν βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι οργανώθηκαν: Ιδρύθηκαν επιχειρησιακά σωματεία στο «ΖΟΥΡΑ» και το «ΝΗΡΕΑ» (κλάδος τροφίμων - ποτών), υπήρξε σημαντική μαζικοποίηση στα περισσότερα κλαδικά συνδικάτα, ενώ, παρά τη γενικότερη τάση απομαζικοποίησης, κρατήθηκαν οι δυνάμεις στα υπόλοιπα σωματεία.

Από τη δουλειά που έγινε βγαίνει θετική πείρα. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δυνατότητες να συσπειρωθούν και να οργανωθούν ευρύτερες μάζες εργαζομένων όταν πιάνουμε τις διαθέσεις και τα όποια αγωνιστικά σκιρτήματα, όταν βελτιώνουμε τη δουλειά μας με ανώριμες μάζες, όταν σχεδιάζουμε με συγκεκριμένο τρόπο και διάταξη, όταν συμβάλλουμε στο να λειτουργούν τα σωματεία όπως πρέπει και εξασφαλίζουμε την κατεύθυνση.

Μέτωπο με τα φαινόμενα σαπίλας και εκφυλισμού

Παράλληλα, αναδείξαμε με ιδιαίτερη έμφαση φαινόμενα σαπίλας και εκφυλισμού (σωματεία-«σφραγίδες» τα οποία «παράγουν» αντιπροσώπους, δράση πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου χωρίς συνεδριάσεις του ΔΣ, απεργοσπασία δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού). Ταυτόχρονα, οργανώσαμε καλύτερα το χτύπημα φαινομένων διπλοψηφιών, που, ενώ κατά καιρούς τα εντοπίζαμε ή τα υποθέταμε, δεν είχαμε κάνει ποτέ συγκεκριμένη δουλειά. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε διασταύρωση των ψηφισάντων όλων των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου και τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά, αφού βρέθηκαν εκατοντάδες διπλοψηφίσαντες, μεταξύ αυτών και μέλη του ΔΣ του ΕΚΕ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η βελτίωση της παρακολούθησης των αρχαιρεσιών και ο σχεδιασμός παρέμβασης σε αυτές. Φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες, αν ασχοληθούμε μόνιμα και σταθερά. Με κατάλληλη διάταξη μπορεί να μπει «φρένο» στη νοθεία που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, αξιοποιώντας την απουσία μας, να εμποδιστεί η αλλοίωση των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να παρέμβουμε σε σωματεία όπου μέχρι τώρα δεν είχαμε πρόσβαση.

Τα φαινόμενα σαπίλας και εκφυλισμού χρειάζεται να καταγγέλλονται και να αναδεικνύονται συνεχώς σε όλη την εργατική τάξη, σε όλα τα σωματεία, γιατί:

  • Δημιουργούν απέχθεια και βάζουν σε προβληματισμό αρκετούς εργαζόμενους, ακόμα και κάποιους που συμμετέχουν σε τέτοια σωματεία, άλλους που ταλαντεύονται, που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ. Το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι ψηφίζουν σε τέτοια σωματεία, δεν σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος είναι «χαλασμένος», υπάρχει περιθώριο να κερδηθεί. Βοηθάει επίσης τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται ή προσεγγίζουν το ΠΑΜΕ και οι οποίοι συγκρίνουν με τη δικιά τους πείρα από τη συμμετοχή στο κίνημα στο πλάι των ταξικών δυνάμεων.
  • Δυσφημείται ο «θεσμός», γεγονός που δυσκολεύει σε ένα βαθμό τη στήριξή του από διάφορους μηχανισμούς - κρυφούς και φανερούς. Στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου, για παράδειγμα, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι διαχειρίζεται ετησίως 850.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για υλοποίηση προγράμματος «αντιμετώπισης της φτώχειας» μαζί με το Δήμο Χαλκιδέων (κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια, τράπεζα χρόνου κλπ.).

Βασικό στοιχείο που πρέπει να αναδεικνύουμε είναι ότι η σαπίλα και ο εκφυλισμός δεν είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται από τη μια ή την άλλη συνδικαλιστική παράταξη, από τον έναν ή τον άλλο συνδικαλιστή, αλλά είναι αυτή ακριβώς η μορφή που αντιστοιχείται με το περιεχόμενο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με την ιδεολογία του ρεφορμισμού στο εργατικό κίνημα.

Καμία υποτίμηση

Φυσικά, παρ' όλη τη μείωση που είχαν στις αρχαιρεσίες οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Διαθέτουν ακόμη ισχυρό μηχανισμό που εδράζεται στο «παλιό ΠΑΣΟΚ» και τώρα προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζονται από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, από μερίδα των ΜΜΕ, έχουν διασυνδέσεις με δήμους, Περιφέρεια. Αξιοποιούν τα «προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας» για να έχουν «δεμένο» πολύ κόσμο, ανέργους, εξαθλιωμένους. Τώρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στους χώρους που έχουν προβλήματα και στα υπουργεία.

Από ορισμένους συναγωνιστές που δίνουν τη μάχη δίπλα μας εκφράζονται απόψεις του στιλ «όσο ποσοστό και να έχουν δεν φαίνεται στο πραγματικό κίνημα», «δεν "πατάνε" στους χώρους δουλειάς», «δεν κινητοποιούν ούτε τον εαυτό τους». Οι εκτιμήσεις αυτές, ενώ βασίζονται σε ορισμένα πραγματικά γεγονότα, δεν είναι σωστές. Υποτιμούν τον παραπάνω μηχανισμό και το γεγονός ότι δρούμε σε νέες συνθήκες, στις οποίες οι δυνάμεις της ενσωμάτωσης έχουν στόχο να κινητοποιήσουν εργαζόμενους και ανέργους ώστε ενεργά να στηριχθεί η κυβερνητική πολιτική, δηλαδή τα συμφέροντα των καπιταλιστών, να αμβλυνθεί περαιτέρω η ταξική συνείδηση. Ηδη σε αυτή την κατεύθυνση έχουν πραγματοποιήσει δύο κινητοποιήσεις στην Αθήνα, συμμετέχοντας στα «αυθόρμητα» συλλαλητήρια στήριξης των διαπραγματεύσεων.

Η δουλειά του Κόμματος στη συνέχεια

Σήμερα, χωρίς να μηδενίζουμε την προσπάθεια, αλλά και χωρίς τα θετικά βήματα να στρογγυλεύουν αδυναμίες και ελλείψεις που οπωσδήποτε υπήρξαν, χρειάζεται να δούμε το κύριο. Η δράση και η καθοδηγητική δουλειά των κομμουνιστών που δουλεύουν στο εργατικό κίνημα ήταν αυτή που βοήθησε στην επεξεργασία του περιεχομένου και των μορφών παρέμβασης, στη διαφώτιση, στο έγκαιρο πάρσιμο μέτρων, στην πρόβλεψη διεργασιών, διαδικασιών και κινήσεων του αντιπάλου, στο σχεδιασμό της τακτικής μας ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα μπροστά σε κάθε εξέλιξη.

Αρα, η διεύρυνση της κομμουνιστικής πρωτοπορίας μέσα στους χώρους δουλειάς είναι αυτή που εξασφαλίζει την κατεύθυνση της πάλης, τη συσπείρωση νέων δυνάμεων με όρους ρήξης και ανατροπής. Ως εκ τούτου, η κομματική οικοδόμηση, ειδικά σε χώρους και κλάδους που αναπτύχθηκε δουλειά και είχαμε αποτελέσματα, η δημιουργία κομμουνιστικών πυρήνων σε χώρους που ιεραρχούμε, η μαζικοποίηση και το ατσάλωμα των Εργατικών - Κλαδικών ΚΟΒ, ο συντονισμός δράσης Εδαφικών - Κλαδικών ΚΟΒ στη δουλειά στην εργατική τάξη αναδεικνύονται σε καθήκοντα πρώτης γραμμής, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την κατοχύρωση και την παραπέρα ανάπτυξη των θετικών βημάτων που έχουν γίνει. Ο αντίπαλος παραμένει ισχυρός, ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός και χωρίς την αποφασιστική βελτίωση αυτών των δεικτών, το όποιο θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει πόδια, δεν θα δείξει την απαραίτητη αντοχή στη μία ή την άλλη καμπή της ταξικής πάλης.


Αντώνης ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αντοχή και την ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές

Εκδήλωση το Σάββατο 25/4, στο «Θέατρο Πολιτών», θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα

Η πρόσκληση της ΤΟ Περιστερίου για την εκδήλωση
Η πρόσκληση της ΤΟ Περιστερίου για την εκδήλωση
Εντατικά προετοιμάζονται από τις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μια σειρά εκδηλώσεις, που είτε καταπιάνονται με την επικαιρότητα και τις πολιτικές εξελίξεις, είτε αφιερώνονται σε ειδικά θέματα που φωτίζουν τη σύγχρονη στρατηγική του ΚΚΕ και συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την ισχυροποίηση του Κόμματος σε χώρους δουλειάς και εργατικές συνοικίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζει η πρωτοβουλία της ΤΟ Περιστερίου που διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Η αντοχή και η ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές», το Σάββατο 25/4, στις 7.00 μ.μ., στο «Θέατρο Πολιτών». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού από κορυφαίες στιγμές της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος τον περασμένο αιώνα. Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» ετοιμάζει συναυλία με εργατικό - λαϊκό τραγούδι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώ θα γίνει και προβολή βίντεο.

Η ηρωική μας Ιστορία, πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς αγώνες

«Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να αναδειχθεί και να τιμηθεί η ακλόνητη, αλύγιστη και αφοσιωμένη στάση χιλιάδων μελών του Κόμματος που ως το τέλος της ζωής τους δεν έκαναν βήμα πίσω, δεν υπέγραψαν δήλωση μετάνοιας στην αστική τάξη και το σύστημά της, τον καπιταλισμό», σημειώνει η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου. Και συμπληρώνει: «Αναδεικνύουμε τις αξίες και τα ιδανικά που έκαναν τους συντρόφους μας να αντέξουν, να μη χάσουν τον προσανατολισμό τους, να μην ταλαντευτούν, όταν ο αντίπαλος έμοιαζε ανίκητος, όταν κλήθηκαν να τα υπερασπιστούν ακόμα και με τη ζωή τους. Οι σύντροφοί μας άντεξαν μέχρι το τέλος όχι γιατί ήταν υπεράνθρωποι, αλλά επειδή συνειδητά πάλευαν για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλης της κοινωνίας από την καπιταλιστική σκλαβιά. Πάλευαν για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, βάζοντας πάνω από όλα και σε οποιεσδήποτε συνθήκες το συμφέρον του λαού και το Κόμμα».

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη νεολαία η συμμετοχή σε τέτοιες πρωτοβουλίες επισημαίνει η Κατερίνα Καλαβρέζου, μέλος του ΤΣ Περιστερίου της ΚΝΕ: «Είναι ευκαιρία για τα μέλη της ΚΝΕ, για τη νεολαία της περιοχής να έρθει σε επαφή με την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτή η ηρωική πορεία των κομμουνιστών δε διδάσκεται ή παραχαράσσεται στο σχολείο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά, διδακτικά γεγονότα να παραμένουν άγνωστα στις νέες γενιές. Η πείρα του ΚΚΕ, πλησιάζοντας τα 100 χρόνια ζωής και δράσης, μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία, ώστε πιο δυνατοί να αντεπεξέλθουμε στα σημερινά καθήκοντα της πάλης. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες διδασκόμαστε, στερεώνουμε το βηματισμό μας, η πεποίθησή μας γίνεται ακλόνητη για το σκοπό που έχουμε στρατευθεί: Για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας».

Από την προετοιμασία της εκδήλωσης, δε θα μπορούσε να λείπει το ξεχωριστό κάλεσμα σε αγωνιστές της ΕΑΜικής αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ, αλλά και σε απογόνους τους. Στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας, όπως το Περιστέρι έχουν ανδρωθεί κομμουνιστές, αγωνιστές, αντιστασιακοί που δοκίμασαν αμέτρητες θυσίες στην πάλη ενάντια στον ταξικό εχθρό. «Πλέον έχουμε δύο γενιές απογόνων της επικής φουρνιάς των κομμουνιστών της δεκαετίας του '40», σημειώνει ο Θοδωρής Αυγέρος, στέλεχος του Κόμματος και μέλος του προεδρείου της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Θέλουμε ειδικά οι απόγονοι των εκατοντάδων οικογενειών αγωνιστών να γνωρίσουν καλύτερα την Ιστορία και τις θυσίες των προγόνων τους. Να νιώσουν υπερήφανοι και να αποτελέσουν ζωντανούς φάρους συνέχισης της πάλης για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Μετά την εκδήλωση να έχουμε πιο πολλές σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους, να δώσουν περισσότερες δυνάμεις στις μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», υποστηρίζοντας μουσικά την εκδήλωση, έχει τη δική του συμβολή στην επιτυχία της. Σε δήλωσή του στο «Ριζοσπάστη», ο Σταύρος Ξένος, μέλος του συνόλου, αναφέρει: «Είναι τιμή μας που παίζουμε γι' αυτούς τους ανθρώπους, για τις θυσίες που έχει κάνει το ΚΚΕ για το μέλλον των εργαζομένων και της χώρας. Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τα τραγούδια των αγώνων που θα παίξουμε να συμβάλουμε κι εμείς ώστε η νεολαία να μάθει για την Ιστορία του τόπου, να εμπνευστεί από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες».

ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για τα λαϊκά προβλήματα και τη χειραφέτηση από τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής, Δ. Παπατολίδη

Ο Δ. Παπατολίδης, Γραμματέας της ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Ο Δ. Παπατολίδης, Γραμματέας της ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Δίνοντας συνέχεια στις συνεντεύξεις του με Γραμματείς των Επιτροπών Περιοχής του Κόμματος, μετά και την ολοκλήρωση των Κομματικών Συνδιασκέψεων, ο «Ριζοσπάστης» μιλά με τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Συζητάμε για τη σχέση της περιοχής με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του εγχώριου κεφαλαίου, για τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης για οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, καθώς και για τη δουλειά της στα φτωχά στρώματα του αγροτικού πληθυσμού και τη μειονότητα.

***

-- Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την «παραγωγική ανασυγκρότηση» περνά μέσα και από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (σχεδιαζόμενοι αγωγοί μεταφοράς υδρογονανθράκων, εγχώρια κοιτάσματα, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι κ.τ.λ). Πώς επιδρά αυτή η συζήτηση στη συνείδηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και πώς παρεμβαίνει η Κομματική Οργάνωση στη σχετική διαπάλη;

-- Εδώ και καιρό έχει χαραχτεί η συγκεκριμένη στρατηγική από το κεφάλαιο, δηλαδή η μετατροπή της περιοχής σε σταυροδρόμι ενεργειακών σχεδιασμών και σε κόμβο εμπορευμάτων, παράλληλα με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της. Μια έκφραση αυτής της στρατηγικής είναι τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη (αγωγός ΤΑΡ, αδειοδότηση για πλωτές δεξαμενές LNG, ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ των λιμανιών, σχέδια για αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού σε Σάππες και Πέραμα), καθώς και αυτών που προετοιμάζονται από τη νέα κυβέρνηση (αγωγός «Turkish Stream») συμπληρωματικά στα προηγούμενα. Αυτή η στρατηγική θέλει ενισχυμένη τη θέση τμημάτων του κεφαλαίου που επιδιώκουν μέσα από τη γεωπολιτική θέση της χώρας να αποκομίσουν καλύτερες συμφωνίες γι' αυτά. Γι' αυτά τα τμήματα, η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της συμφωνίας για τον ΤΑΡ, ζητώντας «αντισταθμιστικά οφέλη» που θα διασφαλίσουν φθηνότερη Ενέργεια για τους εγχώριους ομίλους.


Παράλληλα, δεν είναι τυχαία η δημιουργία στις πρόσφατες τοπικές εκλογές σχημάτων με μεγαλοστελέχη της ενεργειακής στην Καβάλα, τη στήριξη σε σχήματα από την «Ελληνικός Χρυσός» σε Σάππες και Αλεξανδρούπολη.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εναντιώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Ενα κομμάτι παγιδεύτηκε σε συνθήματα που δεν αμφισβήτησαν τη συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, και αντικειμενικά οδηγούνταν σε έναν πόλεμο αντιτιθέμενων επιχειρηματικών σχεδιασμών και συμφερόντων, ζητώντας επενδύσεις σε άλλους τομείς όπως ο Τουρισμός.

Οι κομμουνιστές αποκάλυψαν από την αρχή την ουσία των σχεδιασμών, με συνέπεια αντιπάλεψαν την προσπάθεια οι εργαζόμενοι να μπουν κάτω από τη σημαία της μιας ή της άλλης προτεραιότητας στους αστικούς σχεδιασμούς. Ανέδειξαν πόσο επικίνδυνα είναι για το λαό σχέδια που περιπλέκουν στο κουβάρι των άλυτων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων τη χώρα μας. Προσπαθήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μη γίνεται ουρά, να χειραφετηθεί από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο με αυτοτελή δράση των κομματικών οργανώσεων, με εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και ημερίδα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει ο λαός μας να ζήσει διαφορετικά, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν.

Από την άλλη, μέσα στο κίνημα οι ταξικές δυνάμεις, με συνέπεια πρόβαλλαν τα αιτήματα και τους στόχους πάλης που απαντάνε άμεσα στην ανάγκη να αποκατασταθούν οι απώλειες για το λαό, να ανοίξει ο δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.

-- Το προηγούμενο διάστημα, η Κομματική Οργάνωση ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα γύρω από οξυμένα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της περιοχής: Για τις πλημμύρες στον Εβρο, για την Υγεία κ.ά. Τι πείρα αφήνει αυτή η δουλειά;

-- Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής ζουν στο πετσί τους το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, που, με ευλάβεια, ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Μηδενική αντιπλημμυρική προστασία και αποστραγγιστικά και τεράστιες πλημμύρες σε Εβρο αλλά και Κομοτηνή, Ξάνθη κάθε χρόνο. Περικοπές σε νοσοκομεία και από τη σημερινή κυβέρνηση και τοποθετήσεις των «αριστερών» βουλευτών ότι... «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της κοινωνικής συμμαχίας πρωτοστάτησαν στο να αναπτυχθούν αγώνες και δράση για να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα λαϊκά προβλήματα, να αναπληρωθούν τα κενά στα νοσοκομεία, να αποζημιωθούν οι αγρότες, να διαμορφωθούν υποδομές και μόνιμη λύση στα οξυμένα προβλήματα.

Το ΚΚΕ ανέδειξε αυτά τα ζητήματα στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτές οι πρωτοβουλίες στο κίνημα αγκαλιάστηκαν και από δυνάμεις που για πρώτη φορά δραστηριοποιήθηκαν στο κίνημα με τις ταξικές δυνάμεις. Αποκαλύφτηκε ο ρόλος του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ειδικά ο νέος που προεκλογικά σήκωνε τη σημαία, για παράδειγμα, των προβλημάτων της Υγείας στη Δράμα, μετά τις εκλογές κατάπιε τη γλώσσα του στα τεράστια προβλήματα, που οξύνθηκαν από τη νέα ληστεία των αποθεματικών. Εβγαλαν φλύκταινες από την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, την αντιπάλεψαν με κάθε τρόπο, μέχρι και έστησαν αντισυγκέντρωση με 10 συνδικαλιστές.

Από αυτές τις δραστηριότητες γίνεται φανερό πως τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα δεν παίρνουν αναμονή και περίοδο χάριτος, πως παρ' όλη τη δύσκολη κατάσταση στο κίνημα υπάρχουν δυνατότητες να κερδίσει το χαμένο έδαφος, να αντεπιτεθεί. Στη βάση αυτή να αναδειχτεί πως εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, με κυρίαρχους τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα προβλήματα θα οξύνονται. Πως, με λίγα λόγια, απαιτείται ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Πως απαιτείται μια εξουσία που ανάπτυξη γι' αυτή σημαίνει ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών, παραγωγή που θα αναπτύσσεται στη βάση των δυνατοτήτων μας ως χώρα. Αυτή η κουβέντα πατάει όταν συνδυάζεται με τέτοιες πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν τα αδιέξοδα για το λαό της σημερινής στρατηγικής του κεφαλαίου.

-- Σημαντικό σε μέγεθος είναι και το κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής που ασχολείται στην αγροτική παραγωγή. Ποιους στόχους βάζει η Κομματική Οργάνωση;

-- Η περιοχή έχει ένα μεγάλο ποσοστό που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα (31% περίπου). Από αυτό, πάνω από το 25% είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Αρκετά μεγάλο κομμάτι έχει μικρό κλήρο (κύρια στον καπνό), αλλά και στην κτηνοτροφία στον ορεινό όγκο Ροδόπης, Ξάνθης και Εβρου. Αυτό το κομμάτι πέρα από τις καταστροφές (ζωονόσοι, πλημμύρες, χαλάζι) που έζησε, ζει και τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, τη φορολεηλασία από το πρώτο ευρώ. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστατούν στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος στην περιοχή που είναι όρος για να μπορέσει η φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά να απαντήσει στην καταστροφή της. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα αγροτών στο Παγγαίο Καβάλας, στη Νότια Θάσο. Οι κομμουνιστές θα συμβάλουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια σε όλη την περιοχή, δεμένη με ένα πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς.

-- Προφανώς, το ζήτημα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη περνά μέσα και από την ισχυροποίηση του Κόμματος στη μουσουλμανική μειονότητα. Τι πείρα βγαίνει από τη δουλειά της ΚΟ;

-- Η μειονότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από εργάτες, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό προσπαθούν να σβήσουν από τη συνείδησή της όλα τα αστικά κόμματα, οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, που τη βλέπουν σαν μπαλάκι είτε για τις κολεγιές, είτε για τους τσακωμούς τους. Στη μειονότητα υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα (βακούφια, εκλογή μουφτή) της ιδιαίτερης πολιτιστικής και εθνοτικής καταγωγής της. Ζητήματα όμως που μπορούν να λυθούν και δε λύνονται με ευθύνη των αστικών τάξεων των δύο χωρών, για να παίζεται το επικίνδυνο παιχνίδι στην πλάτη της.

Το ΚΚΕ παρεμβαίνει στη μειονότητα και στην πλειονότητα με ένα κριτήριο: Την ταξική θέση του καθένα. Για εμάς αδελφός μας είναι ο εργάτης, ανεξάρτητα σε ποιο θεό πιστεύει και αν πιστεύει, και απέναντί μας είναι ο εφοπλιστής, ο μεγαλοεπιχειρηματίας. Αυτά τα σύνορα που υπάρχουν καθημερινά όσο υπάρχει ο καπιταλισμός, τα συναντάς στην Ελλάδα, στην Τουρκία σε όλο τον πλανήτη. Είναι τα σύνορα που, από τη μια πλευρά, σε κάθε χώρα διασφαλίζουν τα κέρδη και την ευημερία και, από την άλλη, τη φτώχεια και τη βαρβαρότητα.

Με αυτήν τη γραμμή το ΚΚΕ παρεμβαίνει στη μειονότητα, έχει κατακτήσει κύρος στα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της. Εχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τα ποσοστά του. Μέσα από τις λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα, οι κομμουνιστές παρεμβαίνουν, πρωτοστάτησαν στα λαϊκά προβλήματα. Με πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως για το έργο του Ν. Χικμέτ συμβάλλουν στο να διαμορφωθούν όροι η μειονότητα να προσεγγίσει μέσα από τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα τις επαναστατικές ιδέες. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, μα αυτός είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για τα αποτελέσματα.

ΗΛΕΙΑ
Πείρα από τη δράση μας με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων

Τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία του λαού του Πύργου από τα σκουπίδια, που εδώ και 7 μήνες κάνουν «βουνά» στους δρόμους...
Τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία του λαού του Πύργου από τα σκουπίδια, που εδώ και 7 μήνες κάνουν «βουνά» στους δρόμους...
Στην περιοχή της Ηλείας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Πύργου, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στα τελευταία 3 χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα σκουπίδια βρίσκονται στους δρόμους, με αποκορύφωμα τους τελευταίους 7 μήνες όπου έχει γίνει ελάχιστη αποκομιδή και από συγκεκριμένους χώρους. Τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων σε αποσύνθεση απειλούν την υγεία των κατοίκων της πόλης και των χωριών. Ηδη οι γαστρεντερίτιδες άρχισαν να εξαπλώνονται, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Η Κομματική Οργάνωση Ηλείας του ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα ξεδίπλωσε ένα πλούσιο, πολύμορφο πολιτικό πρόγραμμα, που κορυφώθηκε με συγκέντρωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Πλατιά συζήτηση με την ανακοίνωση του Κόμματος

Η δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων ξεκίνησε με την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του Κόμματος. Πραγματοποιήθηκε πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και συνοικίες, κουβεντιάζοντας με τον κόσμο για τους λόγους που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση: «Οπως σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, δυο δρόμοι υπάρχουν και αντανακλούν τους δυο δρόμους ανάπτυξης. Ο ένας δρόμος είναι η ορθολογική και σωστή λύση με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, τον οποίο προτείνει το ΚΚΕ. Ο άλλος είναι η διαχείριση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστικούς ομίλους, με οδυνηρές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη φορέων
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη φορέων
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδέχεται και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημοτικών Αρχών στο Δήμο Πύργου, παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική».

Τα κέρδη του κεφαλαίου απειλούν τις ζωές και την υγεία του λαού

Η συνέχεια όλης αυτής της δραστηριότητας ήταν η πραγματοποίηση σύσκεψης φορέων του νομού μας, παρουσία του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Εκεί παρευρέθηκαν σύσσωμοι οι επιστημονικοί φορείς του Δήμου Πύργου καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί, εμπορικοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε εισηγητικά: «Σαν ΚΚΕ παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και συχνά παρεμβαίνουμε στο κρίσιμο ζήτημα της αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Κι έχουμε τους λόγους μας γι' αυτό. Τόσο διαχρονικά, όσο και σήμερα, ιδιαίτερα με όσα βλέπουμε στο Δήμο του Πύργου, αλλά και σε όλο το νομό, η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και εν μέρει υλοποιείται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπου γίνεται προσπάθεια να ξαναμοιραστούν κομμάτια της πίτας από την οποία κερδοφορεί το μεγάλο κεφάλαιο, παρουσιάζει την ακόλουθη εικόνα:

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Από την εκδήλωση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων
-- Αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα.

-- Εχει αναδειχθεί σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, εάν καταφέρουν να επιτύχουν την ολοκληρωτική εκχώρηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και την αξιοποίηση των τεχνικών λύσεων με στόχο την κερδοφορία του.

-- Αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις, με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

-- Αποτελεί, επομένως, ο τομέας αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων πεδίο και για την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων με την εκχώρηση συνολικά της καθαριότητας και των υποδομών σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Πάνω σε αυτήν τη βάση πήραν το λόγο οι παρευρισκόμενοι φορείς. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, των Εργατικών Κέντρων Πύργου και Αμαλιάδας και άλλων προσκεκλημένων ότι θα πρέπει η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από δημόσιο φορέα και να μην είναι πεδίο κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η πρότασή μας για διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Μετά από όλη αυτή τη δραστηριότητα καταλήξαμε στην ανοικτή συγκέντρωση του Κόμματος στον Πύργο, με ομιλητή τον Χρήστο Γιάνναρο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Ο Χρ. Γιάνναρος ανέφερε στην ομιλία του: «Το ΚΚΕ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα καλοδουλεμένο σχέδιο που στόχο έχει την ολοκληρωτική της παραχώρηση σε ιδιώτες. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Εχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990 όπου σε συνεννόηση κεντρική εξουσία και Τοπική Διοίκηση έδωσαν τη διαχείριση ενός τόσου σοβαρού ζητήματος στην αρμοδιότητα κάθε δήμου έτσι ώστε και να μην μπορεί να υπάρξει λύση και πολύ εύκολα, όπως έχει δείξει και η ζωή, να το αναλάβουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν το έδωσαν από τότε σε ιδιώτες, γιατί δεν είχε διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο παραχώρησης τέτοιων υπηρεσιών. Οι τοπικές αρχές στο νομό μας (δήμοι - νομαρχία), πάντα πρόθυμες στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας, προσπάθησαν με μεσοβέζικες λύσεις να διαχειριστούν το ζήτημα και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν το έδαφος για την πλήρη παραχώρηση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα, με όλα αυτά που βιώνουμε, ο Δήμος Ηλιδας παραχώρησε τη λειτουργία του δεματοποιητή σε ιδιωτική εταιρεία και έδωσε τμήμα της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο.

Ταυτόχρονα, έχουμε και την παρέμβαση της καινούργιας κυβέρνησης με τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας. Υπερασπίζονται πλήρως τους υπάρχοντες νόμους που στόχο έχουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό δηλώνουν ότι τα σκουπίδια είναι ευθύνη αυτού που τα παράγει, ότι πρέπει κάθε δήμος να λύσει από μόνος του το ζήτημα κ.ά. (...)

Η δικιά μας πρόταση δεν χωράει στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, στην πολιτική εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Μιλάμε για τη διαμόρφωση ενός νέου Κεντρικού Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα που θα υλοποιείται με φορέα το Δημόσιο και αποκλεισμό κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον οποίο θα περιλαμβάνονται:

1. Να απομακρυνθούν άμεσα τα σκουπίδια από τον Πύργο σε νόμιμους ΧΥΤΑ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Συνολική τροποποίηση του χαρακτήρα του Περιφερειακού Σχεδιασμού στη βάση του τρίπτυχου: Φορέας διαχείρισης, χωροθέτηση, μεθοδολογία.

3. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος. Ενα μέρος των απορριμμάτων να υποβάλλεται σε Μηχανική Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση (ΜΑΚ) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μέταλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ - που είναι πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό - και ξηρού κλάσματος - που είναι μείγμα χαρτιού και πλαστικού - για παραπέρα επεξεργασία. Το μέρος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε ΜΑΚ, καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων να οδηγούνται σε Χώρους ασφαλούς Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

4. Η απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας».


Χ. Γ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ