Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχουν όριο

Με φόντο τα βουνά των σκουπιδιών στη χωματερή της Φυλής, εκεί που κάνουν πάρτι με τη διαχείριση των απορριμμάτων οι εργολάβοι, αποτυπώθηκε προχτές για μια ακόμα φορά πόσο ίδιοι είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, τη χωματερή επισκέφθηκαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Μαζί τους στην ξενάγηση, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διοικούν τη χωματερή, ήταν ο δήμαρχος Φυλής και εκ νέου υποψήφιος, Χρ. Παππούς. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές! Είναι ο δήμαρχος της πόλης που επιβαρύνεται πιο άμεσα από τη λειτουργία της χωματερής και η συμβολή του στη διατήρηση και επέκτασή της, όπως και στην παράταση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών, με αντάλλαγμα διάφορα «αντισταθμιστικά», υπήρξε καθοριστική όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί, λοιπόν, μπροστά στα σκουπίδια, φάνηκε για μια ακόμα φορά ότι οι ψευτοκαβγάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν «όριο». Το οποίο δεν είναι άλλο από τα εκατομμύρια που απομυζούν οι «επενδυτές» από το χρυσό που λέγεται «σκουπίδι», αφήνοντας για το λαό τη ρύπανση και καταδικάζοντας μια τεράστια περιοχή σε χρόνια υποβάθμιση. Αυτοί, λοιπόν, οι υποψήφιοι που στηρίζονται ταυτόχρονα και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ, οι υπεύθυνοι για το αίσχος του σκουπιδότοπου, δεσμεύθηκαν προχτές μπροστά στις κάμερες ότι θα (ξανα)λύσουν το πρόβλημα. Ο λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι όποιος κι αν εκλεγεί θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, για να συνεχίζεται το πάρτι των εκατομμυρίων από μεγαλοεργολάβους...

Αλλοθι

Την ώρα που τα αποκαΐδια της Παναγίας των Παρισίων καπνίζουν ακόμα, κάποιοι δεν χάνουν την ευκαιρία για ραφιναρισμένο αντικομμουνισμό. Συγκεκριμένα, η ισπανική εφημερίδα «El Pais», καταγράφοντας την ιστορία της Παναγίας των Παρισίων, αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι έγινε στόχος των κομμουνάρων, όταν αυτοί αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονταν κοντά στην ήττα και άρχισαν να καταστρέφουν δημόσια κτίρια της πόλης. Αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα ότι η καθολική εκκλησία «σώθηκε από τη λαϊκή μανία» με μικρές μόνο ζημιές. Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική και την αποκαθιστά το ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας, σε ανάρτησή του, όπου γράφει ότι «το Παρίσι βομβαρδίστηκε από την αστική τάξη, από τις Βερσαλίες, και η Κομμούνα με το λαό το υπερασπίστηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν». Φέρνοντας την Ιστορία στα μέτρα τους, προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι στο σάπιο σύστημα που υποτάσσει και την πολιτιστική κληρονομιά σε λογικές «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, αφήνοντας εκτεθειμένα στην εμπορευματοποίηση, αλλά και σε πιθανές καταστροφές, μνημεία όπως αυτό στο Παρίσι.

Χαλινάρι

«Ελάχιστα δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε περιστασιακή απασχόληση ή με συμβάσεις μικρής διάρκειας» ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφημίζοντας την ...ευαισθησία του για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει στο εξής να ενημερώνονται από την πρώτη μέρα «για τις κύριες πτυχές της σύμβασης εργασίας τους», θα μπορούν επίσης «να αρνηθούν, χωρίς επιπτώσεις, δουλειά που τους ανατίθεται εκτός προκαθορισμένων ωρών εργασίας και να αμείβονται αν η εργασία τους δεν ακυρωθεί αρκετά έγκαιρα», οι δοκιμαστικές περίοδοι «δεν θα είναι μεγαλύτερες από έξι μήνες ή διάρκειας ανάλογης με την προβλεπόμενη διάρκεια της σύμβασης σε περίπτωση απασχόλησης ορισμένου χρόνου» και άλλα παρόμοια. Η ΕΕ των μονοπωλίων και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, που έχουν εκτοξεύσει την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, για να τονώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, απογειώνουν τώρα και την κοροϊδία στους εργαζόμενους, ότι βάζουν τάχα «χαλινάρι» στην εργοδοσία, επειδή την «υποχρεώνουν», για παράδειγμα, να ενημερώνει από την πρώτη μέρα για τους όρους της σύμβασης! Κι όλο αυτό το παρουσιάζουν ως «το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή του πυλώνα ευρωπαϊκών δικαιωμάτων», την οποία και στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως μια μεγάλη κατάκτηση για τους εργαζόμενους. Αλλωστε, του ίδιου φυράματος είναι και οι διατάξεις που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, για τη στήριξη τάχα των εργαζομένων, καλλιεργώντας στο έπακρο το συμβιβασμό με την «ευελιξία» και δίνοντας έδαφος στην εργοδοσία να κλιμακώσει «με το γάντι» την αντεργατική επίθεση.

Ωχ, το μάτι μας!

«"Πληρωμές" για εκατομμύρια πολίτες» ανακοινώνει από τις σελίδες της η κυβερνητική «Αυγή», με τον τίτλο να χτυπάει στο μάτι. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τις συνηθισμένες μηνιαίες πληρωμές των συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, οι οποίες λόγω Πάσχα θα γίνουν 2-3 μέρες νωρίτερα. Είναι τέτοια η πρεμούρα στον ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει για το λαό και ότι όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν στην «μεταμνημονιακή» εποχή, που η προπαγάνδα του χάνει κάθε μέτρο. Εκτός κι αν στη λογική του «μικρότερου κακού» θεωρούν «κατόρθωμα» αυτής της κυβέρνησης το να καταβάλλει τις πενιχρές συντάξεις στην ώρα τους. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας όσο πλησιάζουν οι εκλογές;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.

1920 Συνέρχεται το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (18-25/4/1920), που ψηφίζει την οργανική προσχώρηση του Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή (Γ' Διεθνή). Το Κόμμα προσθέτει στον τίτλο του τον όρο «Κομμουνιστικό»: Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος (Κομμουνιστικόν).

1926 Ο στρατηγός και δικτάτορας Θ. Πάγκαλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1935 Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και «Γκόρκι των Βαλκανίων», ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας. Την περίοδο του Μεσοπολέμου είχε επισκεφτεί τη Σοβιετική Ενωση μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928, σε συγκέντρωση στο Θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας, Ν. Καζαντζάκης και Π. Ιστράτι είχαν μιλήσει για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση θα απελάσει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.

1944 Ανασχηματίζεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η νέα σύνθεση της ΠΕΕΑ ήταν η εξής: Αλέξανδρος Σβώλος (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών): Πρόεδρος ΠΕΕΑ και Γραμματέας Εξωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Λαϊκής Διαφώτισης. Ευριπίδης Μπακιρτζής: Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ και Γραμματέας Επισιτισμού. Ηλίας Τσιριμώκος: Γραμματέας Δικαιοσύνης. Γιώργος Σιάντος: Γραμματέας Εσωτερικών. Εμμανουήλ Μάντακας: Γραμματέας Στρατιωτικών. Νικόλαος Ασκούτσης: Γραμματέας Συγκοινωνίας. Αγγελος Αγγελόπουλος (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών): Γραμματέας Οικονομικών. Πέτρος Κόκκαλης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών): Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας. Κώστας Γαβριηλίδης: Γραμματέας Γεωργίας. Σταμάτης Χατζήμπεης: Γραμματέας Εθνικής Οικονομίας.

1951 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της ΕΟΚ και της ΕΕ, από την ΟΔ Γερμανίας, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

1955 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής μεταξύ άλλων της Θεωρίας της Σχετικότητας. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921). Το 1933, με την άνοδο των ναζί στην εξουσία, έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Το 1949 δημοσίευσε στο περιοδικό «Monthly Revue» το δοκίμιο «Why socialism» («Γιατί σοσιαλισμός»).

1955 Πραγματοποιείται στο Μπαντούγκ της Ινδονησίας η Διάσκεψη 29 κρατών της Ασίας και της Αφρικής, που τάχθηκαν κατά της αποικιοκρατίας και των φυλετικών διακρίσεων.

1974 Πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαρσέλ Πανιόλ.

1996 Δεκαοκτώ Ελληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκάξι τραυματίζονται σε επίθεση ισλαμιστών στο Κάιρο, έξω από το ξενοδοχείο «Europa». Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο Ισραηλινούς τουρίστες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org