Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE
Πρεμιέρα πλέι οφ με ντέρμπι κορυφής

Με ιδιαίτερο στοιχείο του φετινού πρωταθλήματος τέσσερις ομάδες να μπαίνουν με αξιώσεις στην τελική ευθεία της διεκδίκησης του τίτλου αλλά και ρευστά τα πράγματα στην ουρά, ανοίγει το διήμερο 18-19/3 η αυλαία των πλέι οφ και πλέι άουτ στη Super League. Στο πρόγραμμα της πρεμιέρας των πλέι οφ δεσπόζει το ντέρμπι κορυφής στη Ν. Φιλαδέλφεια, με τη 2η της βαθμολογίας ΑΕΚ να υποδέχεται τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό σε μια σημαντική αναμέτρηση, που θα καθορίσει τη συνέχεια του σκηνικού στην κορυφή στο υπόλοιπο της διαδικασίας. Στα αξιοσημείωτα και η κόντρα της Θεσσαλονίκης μεταξύ Αρη και ΠΑΟΚ, ενώ στον Βόλο θα δοκιμαστεί ο ανεβασμένος αγωνιστικά και ψυχολογικά Ολυμπιακός. Στα πλέι άουτ και τις κόντρες στην ουρά ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις σε Λαμία και Περιστέρι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πλέι άουτ (Σάββατο): Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός (17.00 - Novasports 2), ΟΦΗ - Λεβαδειακός (17.30 - Cosmote Sport 1), Ατρόμητος - Ιωνικός (19.30 - Novasports Prime), Λαμία - ΠΑΣ Γιάννινα (21.00 - Cosmote Sport 1)

Πλέι οφ (Κυριακή): Βόλος - Ολυμπιακός (17.30 - Cosmote Sport 1), Αρης - ΠΑΟΚ (19.00 - Novasports Prime), ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (21.30 - Cosmote Sport 1)

SUPER LEAGUE 2
Συνεχίζεται σε θολό τοπίο

Στη σκιά της πρώτης αποχώρησης ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα λόγω οικονομικών προβλημάτων, του Απόλλωνα Λάρισας, αλλά και της όξυνσης των εσωτερικών αντιπαλοτήτων, η Super League 2 συνεχίζεται με τη 15η αγωνιστική. Μάλιστα, το μέλλον του πρωταθλήματος παραμένει ρευστό μετά τη συνέχεια του θολού τοπίου σχετικά με τα «θέλω» των επιχειρηματιών της κατηγορίας όσον αφορά τα κομμάτια από την «πίτα» του στοιχήματος που μοίρασε η κυβέρνηση στις επαγγελματικές Λίγκες.

Στο αγωνιστικό μέρος του προγράμματος ξεχωρίζει η κόντρα στην Ηλιούπολη για τον 2ο όμιλο, όπου η πρωτοπόρος και αήττητη Κηφισιά θα αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Σμύρνης. «Ξεκούραστο» τρίποντο για τον πρωτοπόρο του 1ου ομίλου Πανσερραϊκό αφού αναμένεται να πάρει τον αγώνα με τον Απόλλωνα Λάρισας στα χαρτιά. Αναλυτικά:

1ος όμιλος:

Σάββατο: ΠΑΟΚ Β' - Μακεδονικός (13.45 - ΕΡΤ3), Νίκη Βόλου - ΠΑΟ Β' (14.45), Ηρακλής Λάρισας - ΝΠΣ Βέροια (14.45).

Κυριακή (14.45): Αναγέννηση Καρδίτσας - Απόλλων Πόντου, Θεσπρωτός - Ηρακλής, Διαγόρας Ρόδου - ΑΕΛ. Δεν θα διεξαχθεί ο αγώνας Απόλλων Λάρισας - Πανσερραϊκός. Ρεπό: Αλμωπός Αριδαίας.

2ος όμιλος:

Σάββατο: Ολυμπιακός Β' - Χανιά (14.45).

Κυριακή (14.45): Καλλιθέα - ΠΑΟ Ρουφ, Προοδευτική - Αιγάλεω, Ηρόδοτος - Επισκοπή, ΟΦ Ιεράπετρας - Ηλιούπολη.

Δευτέρα: Κηφισιά - Απόλλων Σμύρνης (15.15 - ΕΡΤ3). Ρεπό: Παναχαϊκή.

BASKET LEAGUE
Οι «αιώνιοι» σε νέο ραντεβού

Ενα ακόμη ραντεβού των δύο «αιωνίων», που κοντράρονται στο ΟΑΚΑ, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής στην Basket League, σε μια κόντρα που ίσως καθορίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Οι «πράσινοι» ψάχνουν αντίδραση μετά την ήττα στην Πυλαία (3η στη σεζόν), την ώρα που ο αήττητος Ολυμπιακός με νίκη καθαρίζει και μαθηματικά την πρώτη θέση. Στα αξιοσημείωτα του προγράμματος και η κόντρα των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, όπου ο Ιωνικός, που καίγεται για τους βαθμούς, θα υποδεχθεί το Περιστέρι που θέλει να διατηρηθεί εντός της πρώτης τετράδας. Από το πρόγραμμα αναβλήθηκε ο αγώνας του Προμηθέα με την ΑΕΚ λόγω καθυστερημένης επιστροφής των Πατρινών από το Λονδίνο, όπου έδωσαν αγώνα για το Eurocup. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο: Λαύριο - Αρης (16.00 - ΕΡΤ3), Ιωνικός - Περιστέρι (19.15, ΕΡΤ3).

Κυριακή: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (15.45 - ΕΡΤ3), Κολοσσός Ρόδου - Απόλλων Πάτρας (16.00 - ΕΡΤ Sports), ΠΑΟΚ - Καρδίτσα (17.00 - ERT Sports 2).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ενταση των ανταγωνισμών, με νέους «παίκτες» στο τραπέζι

Αγοροπωλησίες ομάδων, επενδύσεις και νέα ποδοσφαιρικά «προϊόντα» οξύνουν τις επιχειρηματικές κόντρες στον χώρο, στο πλαίσιο των γενικότερων αντιθέσεων

Στο επίκεντρο των νέων ανταγωνισμών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η αγγλική Premier League

Associated Press

Στο επίκεντρο των νέων ανταγωνισμών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η αγγλική Premier League
Σε νέα φάση όξυνσης των επιχειρηματικών ανταγωνισμών έχει μπει τους τελευταίους μήνες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μετά από μια περίοδο ...ανάπαυσης έπειτα από τους τριγμούς που προκάλεσε το 2021 η υπόθεση με τα σχέδια των ισχυρών για τη δημιουργία της European Super League, αλλά και λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Ωστόσο, με το σημερινό εμπορευματοποιημένο οικοδόμημα άμεσα συνδεδεμένο με τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και με τους γενικότερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το status εντός του οικοδομήματος. Ετσι, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη νέοι ανταγωνισμοί, με «βιτρίνα» το ενδιαφέρον για αγοροπωλησίες ομάδων, στις περισσότερες περιπτώσεις προερχόμενων από τις λεγόμενες ισχυρές οικονομικά και ποδοσφαιρικά αγορές (Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία κ.λπ.). Μάλιστα, αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ανταγωνισμών θεωρείται και η επανεμφάνιση της υπόθεσης της European Super League, με νέα πλάνα από τις ισχυρές ομάδες που παραμένουν πιστές στο εγχείρημα (και φυσικά τους ανάλογους χορηγούς που το υποστηρίζουν).

Ο «πόλεμος» των επενδυτών

Φυσικά, τα όσα συμβαίνουν για μια ακόμα φορά στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είναι και τόσο άσχετα με τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στο γενικότερο πεδίο οικονομικών - γεωστρατηγικών ανταγωνισμών και στο έδαφος της Ευρώπης.

Σε αμερικανική «βοήθεια» κατέφυγε η Μπαρτσελόνα για την ανακατασκευή της έδρας της
Σε αμερικανική «βοήθεια» κατέφυγε η Μπαρτσελόνα για την ανακατασκευή της έδρας της
Για παράδειγμα, το φρενάρισμα της εξαγωγής κινεζικών κεφαλαίων προς το ποδόσφαιρο από την κυβέρνηση της χώρας, που κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, όπως και οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν φέρει σε μειονεκτική θέση επιχειρηματίες και πολυεθνικές των δύο χωρών. Κάτι που έχει αντίκτυπο και στο αθλητικό οικοδόμημα, όπως δείχνουν οι ανταγωνισμοί τον προηγούμενο χρόνο στην αλλαγή ιδιοκτησίας της αγγλικής Τσέλσι του Ρώσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η πώληση της ιταλικής Μίλαν από την κινεζική πολυεθνική που την κατείχε και τα εν εξελίξει αντίστοιχα σχέδια των επίσης Κινέζων ιδιοκτητών της Ιντερ. Στον αντίποδα, ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου δείχνει να ενισχύεται ο ρόλος ομίλων από τις ΗΠΑ, με καινούργιους επιχειρηματίες και πολυεθνικές να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι, όπως συνέβη με τις αγορές της Τσέλσι και της Μίλαν από αμερικανικά κεφάλαια.

Παράλληλα, αλλαγές δείχνουν να υπάρχουν και στους επενδυτές από τον αραβικό κόσμο, με τη Σαουδική Αραβία να προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της στο διεθνές αθλητικό στερέωμα (και για επικοινωνιακό «ξέπλυμα», σύμφωνα με αναλυτές), ενώ εκείνοι που βρίσκονται ήδη μέσα στο παιχνίδι, όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ, προσπαθούν να απαντήσουν με αναβάθμιση του ρόλου τους. Μάλιστα, τα πλοκάμια στο όλο αλισβερίσι εμφανίζονται πολλαπλά και ιδιαίτερα μπερδεμένα όσον αφορά τις αντιπαλότητες και τις συμμαχίες. Από την πλευρά της η UEFA, μπροστά στην καταιγίδα των εξελίξεων, προσπαθεί να περισώσει τα κεκτημένα της, ιδιαίτερα μετά την επανεμφάνιση των σχεδίων για τη European Super League.

Πεδίο ανταγωνισμού η αγγλική Premier League

Οι γενικότερες αλλαγές που έφερε στην αγγλική οικονομία η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν άφησαν ανεπηρέαστες και τις επενδύσεις που συνδέονταν με το ποδόσφαιρο και κυρίως με το κορυφαίο εγχώριο «προϊόν», την πρώτη κατηγορία της Αγγλίας, Premier League. Με την εισροή ξένων κεφαλαίων να χαράζει τα δικά της μονοπάτια, το ακριβότερο ποδοσφαιρικό «προϊόν» στον πλανήτη έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο στοχεύσεων από επιχειρηματίες και πολυεθνικές, κυρίως από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες, που σε αρκετές περιπτώσεις, πέρα από τα άμεσων κέρδη, έχουν και απώτερους στόχους.

Αρωγό στην προσπάθεια εισόδου νέων επενδυτών αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί από τους αγγλικούς συλλόγους που βρίσκονται προς πώληση είναι υπερχρεωμένοι, εξαιτίας της προσπάθειάς τους τα προηγούμενα χρόνια να επιβιώσουν εν μέσω ανόδου του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα. Η περίπτωση της απόκτησης της Νιουκάστλ από επενδυτικό όμιλο με στενές σχέσεις με τους κυβερνώντες της Σαουδικής Αραβίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, μέχρι τελικά να δοθεί το «πράσινο φως» με κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως και η μάχη που δίνουν το τελευταίο διάστημα αμερικανικά και αραβικά κεφάλαια για την απόκτηση των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Τότεναμ, είναι στοιχεία ενδεικτικά τού τι «παίζεται». Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για άλλες ομάδες της Αγγλίας, καθώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φέρονται να βρίσκονται σύλλογοι χωρίς μεγάλους αγωνιστικούς στόχους εδώ και χρόνια (Αστον Βίλα, Σαουθάμπτον) ή ακόμα και από μικρότερες κατηγορίες (Μπόρνμουθ).

Πέρα από την αγγλική αγορά, στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται κι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η γαλλική Λιόν (μέχρι πρότινος υπό κινεζική ιδιοκτησία), που εξαγοράστηκε από Αμερικανό μεγιστάνα, ενώ προς πώληση φαίνεται ότι βρίσκονται επίσης οι ισπανικές Ατλέτικο Μαδρίτης (επίσης με Κινέζους ιδιοκτήτες) και Βαλένθια, η Ιντερ κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία («Bloomberg») η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο άγγιξε τα 18,6 δισ. δολάρια το 2022, ποσό που αναμένεται να ξεπεραστεί το 2023, βάσει των σχεδιασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, πέρα από τις αγοροπωλησίες, ειδικά τα αμερικανικά κεφάλαια δείχνουν να δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η οικονομική και συμβουλευτική στήριξη ομάδων και Λιγκών, ιδιαίτερα μετά τις απώλειες εσόδων την περίοδο της πανδημίας. Στις αρχές του 2023 η «Goldman Sachs» και η «JP Morgan» κατέθεσαν προτάσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους του ιταλικού πρωταθλήματος, Serie A, ενώ η πρώτη έχει καίριο ρόλο και στην προσπάθεια της Μπαρτσελόνα για αναβάθμιση του ιστορικού της γηπέδου «Καμπ Νου».


Μπ. Τσ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ