Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν πλάθουν μύθους...

«Η γενιά μου μεγάλωσε με το μύθο της Αριστεράς για το τι ακριβώς συνέβη το Δεκέμβρη του 1944. Σύμφωνα με αυτόν το μύθο, οι Βρετανοί επενέβησαν στην Ελλάδα για να επιβάλουν τη βασιλεία και την εξουσία ενός χρεοκοπημένου πολιτικού καθεστώτος, στρεφόμενοι εναντίον της Αριστεράς. Στο αστικό πολιτικό μυαλό, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πολύ πιο καθαρά. Η Ελλάδα παρέμεινε στο δυτικό κόσμο και γνώρισε πρωτόγνωρη ανάπτυξη, επειδή η Αριστερά έχασε τη μάχη του Δεκέμβρη. Το τι επακολούθησε, από πλευράς διώξεων εναντίον των ηττημένων καθώς και η χούντα, δεν μπορούν να "καταπιούν" τις βασικές αλήθειες». Αυτά έγραψε στην «Καθημερινή», 16/3/2014, ο Αλ. Παπαχελάς. Μύθος λοιπόν η στρατιωτική επέμβαση των Βρετανών, ώστε να μη χάσει την εξουσία η αστική τάξη που είχε χάσει σε λαϊκό έρεισμα... Αθώα και η χούντα των νικητών αστών. Το μόνο που απομένει στον Αλ. Παπαχελά είναι να υμνήσει τους Κουίσλιγκς, τα Τάγματα Ασφαλείας, τις κυβερνήσεις των δοσίλογων, όλους τους αστούς που υπηρέτησαν τους Γερμανούς, όπως επίσης και τους απόντες από τον απελευθερωτικό αγώνα αστούς, που έκαναν τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή.

Οι καλές ιδιωτικοποιήσεις

«Δεν συμφωνούμε με τη γενική εκποίηση όσο-όσο που διαπράττει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ξεπουλούν το Ελληνικό με 80 ευρώ το τετραγωνικό, αφού το απαξίωσαν συστηματικά. Εδωσαν τον ΟΠΑΠ σε τιμή εξευτελιστική. Βγάζουν στο σφυρί τα νερά και άλλα δημόσια αγαθά. Συγνώμη, αλλά αυτή δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι κακοποίηση». Ετσι απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στο ερώτημα της «Real news», 16/3/2014, «Ούτε με μια ιδιωτικοποίηση δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα; Ολα να παραμείνουν κρατικά;».

Εμμεση ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις γενικά... Αλλά η στάση του εξαρτάται από το τίμημα. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση πουλάει φτηνά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα πουλάει ακριβά. Ακόμη, έχει προβάλει και άλλες φορές την άποψη ότι οι δικές του ιδιωτικοποιήσεις θα είναι καλύτερες, επειδή προτιμά άλλες μορφές όπως τα ΣΔΙΤ, δηλαδή τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Αρα, η κατά καιρούς προπαγάνδα του, ότι θα επανακρατικοποιήσει τομείς που η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε, είναι απλώς για ...κατανάλωση.

Αέρας κοπανιστός

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Και αυτό το είπαμε στην αρχή της κρίσης. Η λύση θα είναι συνολική. Και επειδή απέτυχαν παταγωδώς οι ιεροκήρυκες και οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού να τη δώσουν θα το διεκδικήσουν και θα το πετύχουν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Διεθνής διάσκεψη για το χρέος, συνολική λύση στην Ευρώπη» (Αλ. Τσίπρας στη «Real news», 26/3/2014). Μέχρι τώρα άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι «η αλλαγή στην Ελλάδα να εμπνεύσει αλλαγή πολιτικής και στην Ευρώπη» (Αλ. Τσίπρας στην GUE/NGL). Τελικά, τι ισχύει; Η αλλαγή στην Ελλάδα θα αλλάξει την Ευρώπη ή για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει συνολικά στην Ευρώπη, όπως τώρα προπαγανδίζει; Ο λαός να συνειδητοποιήσει ότι η φιλολαϊκή αλλαγή που του υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αέρας κοπανιστός. Η ΕΕ και η Ευρωζώνη είναι του κεφαλαίου και δεν γίνονται φιλολαϊκές. Ο λαός μας θα αλλάξει τη «μοίρα» του παλεύοντας για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική, λαϊκή εξουσία.

Διευρύνσεις...

Τη μια μέρα ο Αλ. Τσίπρας προαναγγέλλει («Real News») κυβέρνηση «μεγάλου πολιτικού εύρους» και κάνει εκ νέου άνοιγμα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλά κολακευτικά για την προεδρία Καραμανλή. Την αμέσως επόμενη, ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Real») καλεί τον Α. Σαμαρά να «καλέσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «και να του πει "αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης για το χρέος, αυτή για το μνημόνιο, έλα να συζητήσουμε, παρά τις διαφορές μας, μήπως βρούμε κάποιο σημείο να συνεννοηθούμε"». Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν τα αλισβερίσια, όπως π.χ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που ορίστηκε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας στέλεχος ως χτες του ΠΑΣΟΚ (Τιμπλαλέξης), γραμματέας της οργάνωσής του, ενώ συζητείται προσέγγιση με τον περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά που τα «σπασε» με το ΠΑΣΟΚ. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη στήριξή τους στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Μπενέτο εξέφρασαν και οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Πληροφορίες λένε πως διερευνάται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ο μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρ. Αρσένης... Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα κόμματα της αστικής διαχείρισης λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, πάνω στο έδαφος του κοινού στρατηγικού πλαισίου. Διάφοροι παράγοντες εύκολα μεταπηδούν απ' το ένα κόμμα στο άλλο, συνεργασίες μεταξύ τους ζυμώνονται. Επιβεβαιώνουν όμως ότι ο λαός δεν έχει να προσδοκά παρά οδυνηρές διαψεύσεις, αν εμπιστευτεί τα πολιτικά δεκανίκια της τάξης που τον εξουσιάζει και τον τσακίζει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1848 Αστικοδημοκρατική επανάσταση στα γερμανικά κράτη. Ο λαός του Βερολίνου ξεσηκώνεται και στήνει οδοφράγματα, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με το στρατό. Εκατοντάδες ήταν οι νεκροί. Στην επανάσταση μετείχαν ενεργά τόσο ο Καρλ Μαρξ, όσο και ο Φρίντριχ Ενγκελς.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Ρούντολφ Ντίζελ, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης, που πήρε το όνομά του.

1913 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α'.

1919 Συνέρχεται το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), που ψηφίζει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος. Το Πρόγραμμα καθόρισε τα καθήκοντα του Κόμματος στη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και χάραξε συγκεκριμένο δρόμο πάλης για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη σοβιετική χώρα. Διαπάλη υπήρξε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της πολιτικής ουδετεροποίησης της μεσαίας αγροτιάς έτσι ώστε να μην ταχθεί με την αστική τάξη και να μη γίνει εμπόδιο στους επαναστατικούς μετασχηματισμούς. Στην πολιτική αυτή αντιτάχθηκαν οι Μπουχάριν και Πιατακόφ, οι απόψεις των οποίων καταψηφίστηκαν. Το Συνέδριο επίσης διατύπωσε τις βασικές αρχές της συγκρότησης του Κόκκινου Στρατού ως ταξικού τακτικού στρατού με συγκεντρωτική διοίκηση και σιδερένια πειθαρχία. Οι εργασίες του Συνεδρίου κόντευαν να τελειώσουν όταν άρχισαν να φτάνουν ειδήσεις από τα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα για καινούρια επίθεση του εχθρού (βλέπε ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον της επαναστατημένης Ρωσίας).

1921 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κροστάνδη. Οι στασιαστές ναύτες κατέλαβαν το φρούριο της Κροστάνδης με κεντρικό σύνθημα: «Ναι στα σοβιέτ - όχι στους μπολσεβίκους».

1921 Υπογράφεται στη Ρίγα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ρωσίας. Με τη Συνθήκη αυτή η Πολωνία, με τη στήριξη του γαλλικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού, κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.

1930 Σε συγκέντρωση 20.000 εργατών του Βερολίνου μιλά αντιπρόσωπος της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας. Στο τέλος βγαίνει ειδικό ψήφισμα, με το οποίο οι Γερμανοί εργάτες ζητούν γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα, την κατάπαυση της τρομοκρατίας, κ.ά.

1936 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1940 Χίτλερ και Μουσολίνι συναντώνται στο πέρασμα Μπρένερ των Αλπεων και συμφωνούν για την είσοδο της Ιταλίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1947 Ιδρύεται το Αρχηγείο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μαθηματικός Νόρμπερτ Βίνερ. Ο Ν. Βίνερ ίδρυσε την Κυβερνητική, την επιστήμη που μελετά τους μηχανισμούς επικοινωνίας και ελέγχου των μηχανών και των έμβιων όντων, στην οποία βασίζεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

1965 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο Διάστημα.

1967 Επιτροπή αποτελούμενη από τους Κώστα Λουλέ, Δημήτρη Στρατή, Γιάννη Μιχαλόπουλο και Νίκο Κοσίντα παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής 65.980 υπογραφές για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

1992 Δημοψήφισμα που γίνεται στη Νοτιοαφρικανική Ενωση τάσσεται υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, του λεγόμενου απαρτχάιντ.

1996 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης). Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ