Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καταστροφή για τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου

Τεράστιες καταστροφές έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή στη Θάσο, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων κατά την περίοδο ωρίμανσης της ελιάς και της προσβολής της από δάκο. Υπάρχουν χωριά που η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς και σε άλλες περιπτώσεις έχει καταστραφεί το 70 - 80%. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση βλέποντας για δεύτερη χρονιά το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά. Το 2013 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές, λόγω ακαρπίας.

Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές και για πολλούς από τους 2.300 παραγωγούς, που είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.

Στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης για τις αιτίες πτώσης του ελαιοκάρπου στη Θάσο, αναφέρεται ότι η ολοσχερής (καθολική - ολική) πτώση του ελαιοκάρπου (απρόσβλητου και προσβεβλημένου) οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 24 και 25 Οκτώβρη 2014 (καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έως και 9 Μποφόρ), που σπάνια επικρατούν στην περιοχή.

Αυτό σε τίποτα δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καθώς δεν καταβάλλονται τα απαραίτητα κονδύλια για τη δακοκτονία, παρά τα χαράτσια που φορτώνουν στους μικρομεσαίους αγρότες για την ασφάλιση σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ. Η δακοκτονία δεν μπορεί να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού, διότι αφενός είναι κοστοβόρα, αφετέρου καθίσταται αναποτελεσματική αν δε γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα.

Για όλα αυτά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσε αίτημα προς τον Περιφερειάρχη προκειμένου να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18/2 ως προ ημερησίας διάταξης το θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Θάσου. Ζητά από το περιφερειακό συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση κάλυψη από τον ΕΛΓΑ 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, να γίνεται η δακοκτονία με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο και έγκαιρα, για να είναι αποτελεσματική.

Νέο χαράτσι για το νερό στους αγρότες

Τους «στραγγίζουν» από παντού, οξύνοντας κι άλλο τα προβλήματα επιβίωσης

Στα πολλά χαράτσια, προστίθεται ένα ακόμα στις πλάτες των αγροτών, αυτήν τη φορά για τη χρήση του νερού άρδευσης
Στα πολλά χαράτσια, προστίθεται ένα ακόμα στις πλάτες των αγροτών, αυτήν τη φορά για τη χρήση του νερού άρδευσης
Νέο χαράτσι 4,34 ευρώ ανά στρέμμα επιβάλλει ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) στους αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους από κρατικές γεωτρήσεις. Σε ειδοποιητήριο του ΓΟΕΒ προς αγρότη από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων, που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», το συγκεκριμένο χαράτσι ονομάζεται «έκτακτη αρδευτική εισφορά» και πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 7 Μάρτη 2015. Αφορά στην έκδοση Αδειών Χρήσης Νερού στις γεωτρήσεις, την οποία, σε ό,τι αφορά τις κρατικές γεωτρήσεις, διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ.

Αδειες Χρήσης Νερού είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν και οι αγρότες που ποτίζουν από δικές τους (ιδιωτικές) γεωτρήσεις, πληρώνοντας κι αυτοί χαράτσι, αφού χρειάζεται ν' αγοράσουν το υδρόμετρο που θα τοποθετηθεί στη γεώτρηση (το φτηνότερο κοστίζει από 80 - 100 ευρώ), ενώ όσοι καταφύγουν σε ιδιωτικό γραφείο για να τους ετοιμάσει τα χαρτιά που απαιτούνται, θα πληρώσουν και γι' αυτό.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία απευθύνθηκε ο «Ριζοσπάστης», τα υδρόμετρα τοποθετούνται για να ελέγχεται η κατανάλωση νερού, ώστε να μη γίνεται σπατάλη, σε μια εποχή που στη Θεσσαλία - όπως και σε άλλες αγροτικές περιοχές - υπάρχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα. Οι αγρότες, όμως, εκφράζουν το φόβο ότι μ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή υψηλών ανταποδοτικών τελών για τη χρήση του νερού άρδευσης.

Βεβαίως και σήμερα οι αγρότες πληρώνουν ακριβό ανταποδοτικό τέλος για τη χρήση αρδευτικού νερού. Για παράδειγμα, οι αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους από το κλειστό κύκλωμα του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Σμοκόβου στην Καρδίτσα, πληρώνουν 7 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ όσοι ποτίζουν από το ανοιχτό κύκλωμα του ίδιου ΤΟΕΒ μέσω των καναλιών, πληρώνουν 1 ευρώ το στρέμμα.

Και φυσικά, στα έξοδα που έχουν οι αγρότες για το πότισμα των καλλιεργειών τους θα πρέπει να προστεθούν κι αυτά που πληρώνουν στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα λειτουργίας των γεωτρήσεων, η τιμή του οποίου τα τελευταία χρόνια ανέβηκε κοντά στο 50% και είναι πλέον πανάκριβο.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα ζητάει να καταργηθούν τα χαράτσια για το νερό άρδευσης, να μειωθεί κατά 50% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να κατασκευαστούν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για τη εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

«Οχι» και στο μόνιμο τέλος του ΓΟΕΒ

Να σημειώσουμε ότι ο ΓΟΕΒ χρεώνει τους αγρότες και με άλλο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα ως «ανταποδοτικό τέλος» για αποστραγγιστικά έργα - καθαρισμό καναλιών, συντήρηση αγροτικών δρόμων κ.ά. - που ως Οργανισμός πρέπει να κατασκευάζει και να συντηρεί.

Μόνο που, εδώ και πολλά χρόνια, δεν ασχολείται με τέτοιου είδους έργα και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια υπηρεσία ανενεργή, στα τοπικά γραφεία της οποίας απασχολούνται λίγα άτομα, με μόνη ασχολία να φροντίζουν για την είσπραξη αυτού του μόνιμου τέλους, αλλά και των «έκτακτων», όπως αυτό που επιβάλλεται τώρα για την έκδοση Αδειών Χρήσης στις κρατικές γεωτρήσεις.

Οι αγρότες έχουν πολλές φορές διαμαρτυρηθεί και αντιδράσει σ' αυτά τα χαράτσια. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που προκύπτουν από το υπόμνημα που απέστειλε πέρυσι ο δήμος Κιλελέρ Λάρισας προς τον αρμόδιο υπουργό, σχετικά με τα χαράτσια του ΓΟΕΒ.

Γράφει το υπόμνημα: «Οπως σας έχουμε ενημερώσει και κατά το παρελθόν, από στοιχεία του ίδιου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας προκύπτει ότι για την πενταετία 2006 - 2010 ο Οργανισμός εισέπραξε από τους δημότες μας το ποσό των 197.663,35 ευρώ και είχε απαιτήσεις συνολικού ύψους 1.889.148,80 ευρώ, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί μέσω των ΔΟΥ και προχωρά η αναγκαστική είσπραξή τους από τους αγρότες μας. Εναντι όλων αυτών των εσόδων, σας γνωρίζουμε ότι για την ίδια πενταετία ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας εκτέλεσε στην επικράτεια του Δήμου Κιλελέρ ένα, μόλις, έργο συνολικού κόστους 1.428 ευρώ»...

Δράση για φθηνή και αξιόπιστη αστική συγκοινωνία

Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης για φθηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία, για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των επιβατών σε όλο το Λεκανοπέδιο, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ στις Επιτροπές Αγώνα στις αστικές συγκοινωνίες, τις Λαϊκές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ανέργων, σε ταξικά σωματεία από άλλους χώρους, σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και σωματεία συνταξιούχων. Πρώτο βήμα είναι η διοργάνωση συγκέντρωσης στο υπουργείο Μεταφορών (Μεσογείων) στις 26 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν περιλαμβάνει τίποτα θετικό για την αστική συγκοινωνία και την επίλυση του βασικού προβλήματος μετακίνησης των ανέργων και των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Καμία αναφορά για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των φοιτητών και σπουδαστών, των μαθητών και για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Καμία αναφορά για μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Παραμένουν τα εκατοντάδες παροπλισμένα λεωφορεία και τρόλεϊ, το μειωμένο προσωπικό και οι μειωμένοι μισθοί, που συμβάλλουν στην όξυνση του προβλήματος της ελλιπούς και ακριβής μεταφοράς του λαού».

Η Γραμματεία προβάλλει το εξής πλαίσιο αιτημάτων: Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, ΑμΕΑ και των χαμηλοσυνταξιούχων. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Αμεση έκτακτη κρατική επιχορήγηση για την επισκευή του στόλου (τρένα - λεωφορεία - τρόλεϊ - τραμ). Διεύρυνση του συγκοινωνιακού έργου και κάλυψη των αναγκών σε όλη την Αττική. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Επαναπρόσληψη των απολυμένων και επαναφορά των υποχρεωτικά μεταταγμένων.

Εργαζόμενοι για πέντε μέρες το μήνα στο Δήμο Λάρισας

Σε 8μηνες συμβάσεις με εργασία πέντε μέρες το μήνα (συνολικά 40 μέρες το 8μηνο) και ταυτόχρονα στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑΛ για την παραχώρηση έργου της υπηρεσίας πρασίνου, προχωράει η Δημοτική Αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ).

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Λάρισας, επισημαίνει: «Επικαλούμενοι για άλλη μια φορά τις "ανάγκες της πόλης" και τη "νομιμότητα", υιοθετούν και εφαρμόζουν όλο το αντεργατικό πλαίσιο ("μνημονιακοί νόμοι", όπως το ονομάζουν οι ίδιοι) που διαλύει δικαιώματα και επιβάλλει εργασιακές σχέσεις γαλέρας. Είναι κι αυτός ένας τρόπος - ως δημοτική αρχή - να συμβάλουν ώστε να εκπληρώνονται οι στόχοι για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που ζητάει η ΕΕ και ευθυγραμμίζεται η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ να μη δείξουν καμία ανοχή, καμία καθυστέρηση. Με ενωμένο ταξικό αγώνα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην προχωρήσει καμιά ιδιωτικοποίηση τομέων ή υπηρεσιών. Εχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org