Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εξαρτά ακόμα και τα ψίχουλα από τα παζάρια στην ΕΕ

Καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν πρόκειται να προσφέρει σε υγειονομικούς και ασθενείς

Οχυρωμένη πίσω από τις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης με την ΕΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει την πολιτική στραγγαλισμού των δημόσιων νοσοκομείων και προσπαθεί να θολώσει τα νερά, αναγγέλλοντας «πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού» στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Υγείας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). «Εγώ μπορεί να θέλω 5.000 προσλήψεις, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Α. Ξανθός, οι συνολικές δαπάνες υγείας για το 2015 θα διαμορφωθούν ως εξής: 4,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 5,5 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων στα ταμεία και 5,5 δισ. θα είναι οι άμεσες πληρωμές των ίδιων των ασθενών.«Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, για να παραπέμψει οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, πλειοδοτώντας στο κλίμα ανοχής και αναμονής που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Ετσι, εκτός από την προώθηση των διαγωνισμών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι προσλήψεις που θα γίνουν θα είναι μετρημένες στα δάχτυλα, τη στιγμή που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 15.000 μη ιατρικό προσωπικό (κυρίως νοσηλεύτριες, επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι), 5.000 γιατροί και 1.800 άτομα για την ψυχική υγεία.

Και στις δυο συναντήσεις τέθηκε το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι οι άρρωστοι που αναγκάζονται να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνουν τα νοσήλια εξολοκλήρου από την τσέπη τους ή μέσω ιδιωτικής ασφάλισης, και όχι το 30-50% που ισχύει τώρα. Ο μεν υπουργός Υγείας δεν απάντησε - προσθέτοντας «δε δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα» - ενώ ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «θα το δούμε».

Στο ερώτημα για το πώς θα κατανεμηθούν τα «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους» που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι θα είναι για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανέργων. Στην πραγματικότητα, τα ποσά αυτά δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω»!

Τέλος, στο ερώτημα για το τι θα γίνει μετά από τη λήξη - το Μάρτη και τον Απρίλη - της θητείας των 1.000 συμβασιούχων με προγράμματα vοucher στα δημόσια νοσοκομεία, ο Α. Ξανθός δεν απάντησε, αναφέροντας μόνο ότι θα ενδιαφερθεί για την πληρωμή τους, καθώς οι συμβασιούχοι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας διοργάνωσε χτες η Γραμματεία Β. Εβρου του ΠΑΜΕ, για τις τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων. Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό και αναλώσιμα υλικά έχουν φέρει τη λειτουργία τους σε οριακή κατάσταση, καθώς δίπλα στα παλιά προβλήματα προστίθενται συνεχώς νέα.

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα: Από την αρχή της χρονιάς το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας έμεινε χωρίς μικροβιολόγο. Η έλλειψη βασικών αναλώσιμων υλικών έχει γίνει καθεστώς. Το Κέντρο Υγείας Δικαίων για πρώτη φορά από τη λειτουργία του (1989) έκλεισε από έλλειψη πετρελαίου. Στο Κέντρο Υγείας Δικαίων παραμένει εδώ και δυο χρόνια κενή η θέση του οδοντιάτρου και του κοινωνικού λειτουργού. Στα χωριά του Τριγώνου δεν υπάρχει κανένας αγροτικός γιατρός. Το καινούργιο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Δικαίων παραμένει παροπλισμένο.

Η Γραμματεία Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε: Προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις υπηρεσίες. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Διδυμότειχου και των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων».

Απλήρωτοι για τα «voucher» στα Νοσοκομεία

Συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν για τα δεδουλευμένα τους οι συμβασιούχοι υγειονομικοί με «πρόγραμμα voucher», αλλά και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ).

Η πρόσληψη εκατοντάδων τέτοιων εργαζόμενων στα νοσοκομεία γίνεται μέσω των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά σε προσωπικό. Με το προκάλυμμα της «εκπαίδευσης», εργάζονται σε συνθήκες βαθιάς εκμετάλλευσης από το καλοκαίρι και είναι ακόμη απλήρωτοι. Η αμοιβή τους προέρχεται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και, αν κάποιος διακόψει πριν το τέλος του προγράμματος, χάνει όλα τα δεδουλευμένα!

Είναι ανασφάλιστοι, χωρίς υγειονομική κάλυψη, παρά μόνο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Αφού πρώτα εκπαιδευτούν σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για δύο μήνες και αφού κληθούν να προπληρώσουν 1.800 ευρώ ως «φόρο θεωρίας» και «φόρο άσκησης», τοποθετούνται στα νοσοκομεία για 7ωρη 5νθήμερη απασχόληση (8 π.μ. - 3 μ.μ.) με δικαίωμα απουσίας ελάχιστες μέρες για όλη τη διάρκεια του προγράμματος (10% των ωρών απασχόλησης).

Ο χρόνος υπηρεσίας δεν αναγνωρίζεται, ούτε μοριοδοτείται ως προϋπηρεσία ή εμπειρία στο Δημόσιο και, μετά από την απόλυσή τους, δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Αυτές τις «ειδυλλιακές» συνθήκες ζουν οι νέοι εργαζόμενοι στα προγράμματα που σχεδιάζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της.

Στον Ευαγγελισμό δουλεύουν 38 συμβασιούχοι με πρόγραμμα voucher (22 νοσηλευτές, 10 διοικητικοί και 6 παρασκευαστές). Η σύμβασή τους τελειώνει το Μάρτη και τον Απρίλη και έτσι ξανανοίγουν τα τεράστια κενά, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Το ΣΕΝΕ απαιτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ελλείψεις με πρώτα θύματα παιδιά και καρκινοπαθείς

Ανακοίνωση της ΚΟ Υγείας Λάρισας του ΚΚΕ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Η έλλειψη γιατρών στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (μόλις τέσσερις γιατροί είναι στο πρόγραμμα των εφημεριών) έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορεί να καταρτιστεί ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, αλλά και να μην μπορούν να καλυφθούν οι άλλες δραστηριότητες της κλινικής, όπως είναι η αντιμετώπιση παιδιών σε σοβαρότερη κατάσταση ή η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν υπάρχει ΜΕΘ παίδων, καθώς η δημιουργία της είχε μπλοκάρει εδώ και καιρό.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην παιδιατρική κλινική βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ στον τομέα της Υγείας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Υγείας Λάρισας του ΚΚΕ και προσθέτει: «Οι εξαγγελίες του νέου υπουργείου Υγείας για ελάχιστες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία όλης της χώρας όχι μόνο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, αλλά ούτε και τις ανάγκες της 5ης ΥΠΕ. Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει και θα αυξάνονται τέτοιου είδους φαινόμενα σε βάρος της υγείας του λαού.

Επομένως, γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία ένα δρόμο έχουν: Μέσα από μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό είναι δυνατό μόνο με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, που μεταφράζεται σε αγώνα ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Το ΚΚΕ απαιτεί:

  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις δημόσιες δομές Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις υπηρεσίες, κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
  • Να εξασφαλιστεί με κατεπείγουσα παρέμβαση η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.
  • Να λειτουργήσει άμεσα με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας η ΜΕΘ παίδων.
  • Να υπάρξει άμεση παρέμβαση διοίκησης και υπουργείου ώστε να εξασφαλιστούν κατάλληλες εργασιακές συνθήκες σε γιατρούς και εργαζόμενους της παιδιατρικής κλινικής.
Πρόβλημα και στις ακτινοθεραπείες

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί καρκινοπαθείς που έκαναν εγχείρηση και χρειάζονται ακτινοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω των δυο πεπαλαιωμένων μηχανημάτων ακτινοθεραπείας. Μάλιστα, αυτό το διάστημα λειτουργεί μόνο το ένα μηχάνημα και αυτό όχι πάντα, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις σε προσωπικό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγεί σε αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού για ακτινοθεραπείες ή ακόμα και στη μετακίνηση ασθενών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας ή και σε ιδιωτικά κέντρα, με ό,τι συνεπάγεται για την υγεία τους αυτή η ταλαιπωρία.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαιτεί την άμεση αντικατάσταση των δυο πεπαλαιωμένων μηχανημάτων και την κάλυψη όλων των ελλείψεων με προσλήψεις προσωπικού, μόνιμης και πλήρους απασχόλησης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org