Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη δευτέρα παρουσία

Αποκαλυπτική η Νάντια Βαλαβάνη χτες, στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ. Μην μπορώντας να αντικρούσει τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο και την κριτική που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του παραδέχτηκε: «Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόγραμμα μέσα στην επόμενη τετραετία σαν κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχε ο λαός»! Επιχείρησε, μάλιστα, να δικαιολογηθεί, λέγοντας πως «ο λαός έχει συν 1 εκατομμύριο άνεργους και συν 30% μέση μείωση εισοδήματος...» και να αντιπαρέλθει την κριτική του ΚΚΕ με εξυπνακισμούς του τύπου «αν το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να μας πει πώς μπορούν να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να μας το πει και εμείς να πάμε μαζί», θυμίζοντας τον Τζουμάκα τη δεκαετία του 1990 που πέταγε κάτι τέτοια...

Για να εισπράξει «πληρωμένη» απάντηση απ' τον Ν. Καραθανασόπουλο: «Με την έξοδο απ' την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Εμείς το λέμε πολύ καθαρά. Μ' αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί το σύνολο παραγωγικών δυνατοτήτων και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Και μη αναγνώριση του χρέους. Και στα τρία αυτά ζητήματα, εσείς λέτε ναι και στην ΕΕ, και στα μονοπώλια, και στο χρέος, άρα λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος και το παραδεχτήκατε και εσείς ότι στη δευτέρα παρουσία θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες».

Είναι ξεχασιάρης;

Γράφει ο Τ. Παππάς στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ο Π. Λαφαζάνης τόλμησε μια πρόβλεψη, "μην αποκλείετε να δώσει το ΚΚΕ ψήφο ανοχής σε αριστερή κυβέρνηση με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ". Είναι πιθανό αυτό;», αναρωτιέται ο Τ. Παππάς και απαντά: «Για το ΚΚΕ η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια στρατηγική ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα και επί της ουσίας θα πρόκειται για μια κυβέρνηση που θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οπότε ο κ.Λαφαζάνης και η "Αριστερή Πλατφόρμα" μπερδεύουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα». Δίκιο έχει, αλλά ξεχνά ότι αυτή η διαπίστωση δεν αφορά το πώς βλέπει το ΚΚΕ το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το τι λέει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η ανταγωνιστικότητα, θέλουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και το κέρδος (δηλαδή το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό κέρδος, άλλο στην εποχή μας δεν υπάρχει), αδιαμφισβήτητο το πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, υποσχέσεις για ψίχουλα αντί για ανάκτηση απωλειών και κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Γιατί αναρωτιέται άραγε ο κ. Παππάς «μα είναι αστικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι αστική μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ»; Ξεχνά άραγε τις εξετάσεις που έχει δώσει στο ΣΕΒ, στο Κόμο της Ιταλίας στην «κλειστή λέσχη» των Ευρωπαίων καπιταλιστών, στο ινστιτούτο Λεβί των ΗΠΑ, στα ξένα funds στο Λονδίνο;

Οι «τεχνικές δυσκολίες»...

Μπόλικο κουρνιαχτό ξεσηκώνει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την «καλή» και την καταστρεπτική διαχείριση. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα χρήσιμη» την εμπειρία του προηγούμενου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Προβόπουλου, σε ό,τι αφορά την «αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνικών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Μάλιστα, δίνοντας διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Γ. Προβόπουλο, δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία...

Να θυμίσουμε, λοιπόν, πως οι... «τεχνικές δυσκολίες» του 2012 αφορούσαν και το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, στο πλαίσιο του οποίου η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να «κουρέψει» και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας που η ίδια διαχειρίζεται στο «Χαρτοφυλάκιο Κοινού Κεφαλαίου Ασφαλιστικών Φορέων και ΝΠΔΔ». Μονοκοντυλιά έσβησαν το 53,5% της περιουσίας των ασφαλισμένων, όπως και της αυριανής βάρδιας του εργαζόμενου λαού. Αυτό άλλωστε απαιτούσε η τότε αστική διαχείριση, την οποία διεκπεραίωσε, και μάλιστα με «επιτυχία», η τότε ηγεσία.

... και οι διαχειριστές

Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως ανατιμήσεις του ΦΠΑ πάνω σε εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα «προτείνονται» από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην πρόσφατη «ενδιάμεση έκθεση» για τη νομισματική πολιτική, που υπογράφεται από το σημερινό διοικητή Γ. Στουρνάρα. Και βέβαια τίποτε από αυτά δε γράφεται στην τύχη, αντίθετα, αποτελεί τμήμα του ενιαίου αντιλαϊκού σχεδίου που απεργάστηκαν συγκυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο.

Είναι λοιπόν χρήσιμο να θυμίσουμε ένα απόσπασμα από αντίστοιχη «ενδιάμεση έκθεση» (Οκτώβρης 2010), που την υπέγραφε ο τότε διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, "Πρίσμα" και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας».

Και βέβαια η συνέχεια είναι γνωστή. Το 2013 έπεσε το «μαύρο» στην κρατική τηλεόραση, με το ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να «ανεβαίνει στα κεραμίδια» και να υπόσχεται «αποκατάσταση». Από τότε κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι, με το ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά και να ενσωματώνει «εμπειρίες», όπως, για παράδειγμα, αυτές του Προβόπουλου, για κάθε αυριανή (διαχειριστική) χρήση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.

1913 Γεννιέται ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας την περίοδο 1969 - 1974.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄, θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων). Το Κόμμα μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο έμεινε στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Αδ. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ' αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1942 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου. Η μάχη αυτή, που έληξε με νίκη του ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη που έδωσε σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

1944 Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου - Φιλοπάππου, Νέα Σμύρνη - Καλλιθέα. Η Λ. Συγγρού πέρασε εξολοκλήρου στον έλεγχο του εχθρού. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το λόφο του Φιλοπάππου, τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και τα ψυγεία «ΦΙΞ». Κατάφερε, επίσης, να κρατήσει το μέτωπο στη γραμμή Νέο Φάληρο - Μοσχάτο - οδός Πειραιώς. Σημαντική ήταν και η κατάληψη των φυλακών Αβέρωφ.

1945 Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας, στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, παίρνει το 88,1% των ψήφων. Αποτελούνταν από το Κομμουνιστικό, το Αγροτικό, το Σοσιαλδημοκρατικό - Εργατικό, το Ριζοσπαστικό - Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα «Ζβένο». Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε 94 από τους 275 βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

1972 Εξαπολύεται νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του Βορείου Βιετνάμ, οι σφοδρότεροι της Ιστορίας.

1980 Εκρηξη στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Η πυρκαγιά αποσοβείται. Υπήρξαν 18 τραυματίες.

1991 Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18 - 21/12/1991). Εβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών. Το Συνέδριο εξέτασε τις νέες δύσκολες συνθήκες, που θα δράσει το Κόμμα. Τα σοσιαλιστικά καθεστώτα είχαν ανατραπεί. Τα κράτη - μέλη της ΕΟΚ προχώρησαν στη συμφωνία του Μάαστριχτ (Δεκέμβρης 1991). Κατέληξε, τέλος, να εξετάσει σε πανελλαδικές συνδιασκέψεις την πολιτική του Κόμματος απέναντι στην ΕΟΚ μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της ΕΣΣΔ.

1991 Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία του Σένγκεν ως παρατηρητής.

1999 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέρ Μπρεσόν.

2001 Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org