Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωράριο καταστημάτων: ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΠΕΝΧΑΟΣ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ.

ΑΥΓΗ: ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΤΟΙΜΟΙ, ΤΩΡΑ, ΝΑ ΣΟΥΤΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΕΛΛΑΣ 18η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ «25» - Δυσμενέστερη η θέσις μας μετά τη διεύρυνση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: Πρωτοφανές καψώνι σε μισθωτούς - συνταξιούχους - 100.000 ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ - Η Ελλάδα πλουτίζει άνισα, γερνά γρήγορα και στηρίζεται στους μετανάστες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟ 2003.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 4.362 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΚΟ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ 2.013 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΒΑΖΕΙ ΦΩΣ Η ΔΕΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ οδηγών ταξί και ΟΑΣΘ - ΟΜΗΡΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Φτώχεια και ανεργία... «Η φτώχεια απειλεί τους Ελληνες περισσότερο απ' όλους τους Ευρωπαίους! Δύο στους δέκα κατοίκους της χώρας μας κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να "κηρύξουν πτώχευση", παρά τις κοινωνικές παροχές που λαμβάνουν. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (11,1%) στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία (14,1%). Η εικόνα της χώρας μας στον τομέα της απασχόλησης γίνεται ακόμα πιο γκρίζα, καθώς κατέχει την τρίτη θέση στην ανεργία των νέων και τη δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε ποσοστό ανθρώπων που είναι άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο... Τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την "Κοινωνική Κατάσταση στην Ευρώπη του 2002", παράλληλα με το "Κοινωνικό Πορτρέτο" της Ελλάδας, που παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)» (Κατερίνα Ρούτση - ΝΕΑ).

Μονόπλευρος πλούτος: «Η χώρα την τελευταία δεκαετία αναπτύσσεται, αλλά με ρυθμούς που δεν αρκούν για να φθάσει στο επίπεδο των εταίρων της, μαστίζεται από την ανεργία των νέων, γερνάει ως χώρα, αλλά ανανεώνεται από τους μετανάστες. Παράλληλα, δείχνει να πλουτίζει, εμφανίζει συνεχή άνοδο του βιοτικού επιπέδου, με διατήρηση όμως των ανισοτήτων, καθώς σημαντική μερίδα του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τα στοιχειώδη έξοδα όπως αυτά της υγείας και της παιδείας» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Κατευθυνόμενο» διά ταύτα: «Η ευελιξία της αγοράς εργασίας, η εισαγωγή νέων μοντέλων γύρω από το χρόνο απασχόλησης και οι αλλαγές στο υφιστάμενο ωράριο εργασίας, αποτελούν, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΚΕ, το αντίδοτο στην ανεργία. Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι η καταπολέμηση της ανεργίας συνδέεται άμεσα με την υιοθέτηση νέων μορφών διαχείρισης του χρόνου εργασίας» (ΒΗΜΑ).

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

«ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ» ΣΤΗ «ΛΥΣΗ»: «Οσοι πίστεψαν ότι η απόφαση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση χωρίς... αστερίσκους και υποσημειώσεις ήταν το τέλειο άλλοθι για την αιώνια παράταση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό, σύντομα θα απογοητευθούν. Οι χθεσινές δηλώσεις Σημίτη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο "δεν έγιναν για να γίνουν". Σηματοδοτούν την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης - αλλά λύσης - στο πολιτικό πρόβλημα του νησιού» (Στέφανος Τζαννάκης - «ΝΕΑ»).

ΑΛΜΑ ΑΛΛΑ... «Η απόφαση εντάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα στην πορεία της νήσου, από την τουρκική εισβολή του 1974, όχι διότι ο κυπριακός ελληνισμός θα επωφεληθεί οικονομικώς από την ενσωμάτωσή του στην Κοινότητα - το αντίθετο αναμένεται να συμβεί - ούτε επειδή θα ενισχυθεί η ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων, αφού η ΕΕ δεν διαθέτει μηχανισμό αμύνης των μελών της, αλλά διότι για πρώτη φορά κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολιτική επιλογή, παρά την επίμονη αντίθεση της Αγκυρας» (Κώστας Ιορδανίδης -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: «Υπάρχει και η προσεκτική "ανάγνωση" των αποφάσεων της Κοπεγχάγης. Πρώτον, το δίλημμα που προτασσόταν πριν από την Κοπεγχάγη, "διχοτόμηση της Κύπρου ή λύση του Κυπριακού", μεταλλάσσεται πλέον σε "διχοτόμηση της Νήσου χωρίς το σχέδιο Ανάν ή σχέδιο Ανάν με σταδιακή αλλοίωση του Ελληνισμού". Αλλωστε στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης, όχι μόνο δεν γίνεται αναφορά στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς, στην παράνομη τουρκική εισβολή ή στους πρόσφυγες, αλλά υπερτονίζεται το ..."βόρειο τμήμα" της Κύπρου... Στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης, αλλά και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνεται με απόλυτη καθαρότητα πως πρέπει να "λυθεί" το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, έως τις 28 Φεβρουαρίου» (Γ. Διακογιάννης -«ΝΕΑ»).

Κουμπωμένοι στις «εθνικές επιτυχίες»...

Οσο πιο πολλές είναι οι «εθνικές επιτυχίες», τόσο βουλιάζουν και πιο κάτω τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η κοινωνική - ταξική «διχοτόμηση» αποτελεί το χειροπιαστό «κοινοτικό κεκτημένο»...

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Μυστήρια πράγματα: Η πορεία της χώρας εντός της ΕΕ οδηγείται από «εθνική επιτυχία» σε «εθνικό θρίαμβο», αλλά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 1980! Ολοι οι πρωθυπουργοί τις τελευταίες δύο δεκαετίες φεύγουν από τις Βρυξέλλες με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, αλλά ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας έχει δραστικά συρρικνωθεί (περισσότερο από 20% μόνο τα τελευταία 10 χρόνια). Πανηγύρισαν, δικαιολογημένα από την πλευρά τους, για το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ και τώρα καμαρώνουν τα επιτεύγματά τους: η χώρα μας έχει πετύχει «πρωτιές» στη φτώχεια (22% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο), στην ανεργία (11%), ενώ το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων μεγάλωσε προκλητικά.

Στη λίστα των «επιτυχιών» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περιλαμβάνεται ακόμα η διατήρηση της τελευταίας θέσης μεταξύ των «15» όσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες. «Εθνική νίκη» αναμφίβολα αποτελεί και το γεγονός ότι τρεις περιφέρειες (Ηπειρος, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος) συγκαταλέγονται μεταξύ των επτά πιο φτωχών περιφερειών της ΕΕ... Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλές είναι οι «εθνικές επιτυχίες», τόσο βουλιάζουν και πιο κάτω τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η κοινωνική - ταξική «διχοτόμηση» αποτελεί το - μόνο - χειροπιαστό «κοινοτικό κεκτημένο», που με τη διεύρυνση της ΕΕ θα αποκτήσει «βαθύτερα» χαρακτηριστικά.

Κατ' ανάλογο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί και η επιτυχία της Κοπεγχάγης. «Καθαρά» η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα νομιμοποιείται η εισβολή και κατοχή, ενώ η κυβέρνηση Σημίτη έχει δεσμευτεί ουσιαστικά για «λύση» του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Το μόνο που περιμένουν είναι να συνυπογράψει και η Αγκυρα και το προτεκτοράτο της νέας τάξης είναι έτοιμο. Γι' αυτό αγωνίστηκαν και «πέτυχαν»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ