Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Σκοτώθηκε 49χρονος

Τραγικό θάνατο βρήκε τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη, στα Θραψανά Πάρου, ο Ευστάθιος Ραγκούσης, 49 χρονών, κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Συγκεκριμένα, τραυματίστηκε θανατηφόρα κατά τη διάρκεια εργασιών εκβάθυνσης πηγαδιού, όταν απασφαλίστηκε το φρένο του συρματόσχοινου του ανυψωτικού μηχανήματος και έπεσε από ύψος 18 μέτρων.

ΠΑΣΕΒΕ - ΣΕΑΑΝ
Διαμαρτυρία για τις περικοπές στον ΟΑΕΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στην οδό Ακαδημίας 29 πραγματοποιούν σήμερα στη 1.15 το μεσημέρι η ΠΑΣΕΒΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Οι υγειονομικές Επιτροπές του ΟΑΕΕ λειτουργούσαν με συμβασιούχους γιατρούς των οποίων οι συμβάσεις λήγουν και δεν ανανεώνονται. Ετσι δεν μπορούν να κριθούν προσωρινές συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα αναπηρίας που δίνει ο ΟΑΕΕ ή να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγησή τους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας, με αφορμή την προχτεσινή συνάντηση του υπουργείου Υγείας με την τρόικα

Τη βαρβαρότητα των πολιτικών του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βάζουν πάνω από την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου τα μνημόνια και την κερδοσκοπία του κεφαλαίου καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή και τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στην προχτεσινή συνάντησή του με την τρόικα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα διαπιστευτήριά του έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος στην τρόικα στη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνάντηση με τους εκπροσώπους της. Σε αυτήν τη συνάντηση ο υπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο δραστικών περικοπών των κονδυλίων για την Υγεία που περιέχονται και στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Οι περικοπές αυτές κατ' αρχήν κατηγοριοποιούν τους ασθενείς και περιορίζουν τη δυνατότητα εισαγωγής των άπορων και ανασφάλιστων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε μόνο 6 νοσοκομεία! Παραπέρα, αυτές οι περικοπές αφορούν σε μισθούς των υγειονομικών, καθώς και σε λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και συνεπάγονται νέα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στις δομές της Υγείας και της Πρόνοιας, αλλά και νέα υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, νέα χαράτσια για το λαό μέσα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και με την αύξηση του σημερινού εισιτηρίου για την είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο. Και όλα αυτά μετά από την κατάργηση της δωρεάν κάλυψης πάνω από 270 εξετάσεων που τις επιβαρύνονται σήμερα οι ίδιοι οι ασθενείς.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας και η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δομών της Υγείας και της Πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και για τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ετσι αποκαλύπτεται, για άλλη μια φορά, η βαρβαρότητα των πολιτικών του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βάζουν πάνω από την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου τα μνημόνια και την κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει αυτές τις απάνθρωπες αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, αντιπαλεύει κατηγορηματικά την επιχειρηματικότητα και απαιτεί την άμεση κατάργησή της στους χώρους της Υγείας και πρωτοστατεί στους αγώνες για την επιβολή της πλήρους δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας για όλους και μάλιστα στα επίπεδα των σημερινών σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης με νέα χαράτσια

Αρχή με τα πρώτα 20 νοσοκομεία από την 1η του Δεκέμβρη

Η υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα κέρδη των ιδιωτών

Eurokinissi

Η υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα κέρδη των ιδιωτών
Με είκοσι νοσοκομεία στην αρχή και τη σταδιακή ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων κάθε 10-20 μέρες ξεκινά την 1.12.2010 η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, επιβάλλοντας χαράτσια σε Ταμεία και ασφαλισμένους.

Τα νοσοκομεία που θα ενταχθούν άμεσα στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας είναι:

  • Αττική: ΚΑΤ, Αγιος Σάββας, Γιώργος Γεννηματάς, Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, Αττικόν και Μεταξάς.
  • Θεσσαλονίκη: Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Θεαγένειο και ΑΧΕΠΑ.
  • Επίσης θα περιλαμβάνονται τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Βόλου, Αγιος Ανδρέας Πάτρας, Βενιζέλειο και Χανίων.

Αμεσα ετοιμάζονται να μπουν στο σύστημα τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και τα δύο μαιευτήρια στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η ολοήμερη λειτουργία θα ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη των τακτικών ιατρείων και φτάνει αρχικά μέχρι τις 10 μ.μ., με την πρόβλεψη να επεκταθεί και παραπέρα. Αρχικά η λειτουργία θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό που ήδη έχει γονατίσει απ' την υπερενταντικοποίηση και με δέλεαρ κάποια χρήματα θα αναγκαστούν να πάρουν μέρος για να αναπληρώσουν τις δραματικές περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα που το 2010 έφτασαν στα 568 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες της Υγείας.

«Χτενίζουν» τα τιμολόγια

Η καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων έγινε με το νόμο (3868/2010 - ΦΕΚ Α' 129) και προβλέπει να γίνονται ιατρικές επισκέψεις, εργαστηριακές απεικονίσεις, εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις μιας μέρας. Ηδη η κυβέρνηση «χτενίζει» την κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για το τιμολόγιο όλων των πράξεων που θα γίνονται στη διάρκεια της απογευματινής λειτουργίας, καθώς και για τις αμοιβές όσων θα πάρουν μέρος.

Οι εξετάσεις θα γίνονται μετά από προγραμματικές συμβάσεις των Ταμείων με τα νοσοκομεία και ήδη ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει συμφωνήσει στην υπογραφή της σύμβασης, ενώ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και τα άλλα Ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ. Ωστόσο, εκτός απ' την κάλυψη των Ταμείων, προβλέπει και άμεσες πληρωμές απ' τους ασθενείς ή όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή εκτός από μέσο αφαίμαξης των ασθενών, η ολοήμερη λειτουργία ωθεί και στην ιδιωτική ασφάλιση για να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στην απογευματινή λειτουργία.

Στενότερη πρόσδεση στις εταιρείες

Tη στήριξη των πανεπιστημιακών γιατρών ζήτησε χτες απ' τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου σε συναντήσεις που είχε με τους κοσμήτορες των Ιατρικών Σχολών και τους προέδρους των Επιστημονικών Εταιρειών της χώρας. Οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν με τη σειρά τους περισσότερη συμμετοχή στα έσοδα απ' τα απογευματινά ιατρεία, υπογραμμίζοντας ότι απ' την ολοήμερη λειτουργία οι ιατρικές σχολές μπορούν να έχουν πρόσθετους πόρους στο πλαίσιο της γενικότερης εξεύρεσης συνολικά απ' το Πανεπιστήμιο παρόμοιων χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι επιβεβλημένος, καθώς οι επιχορηγήσεις μειώνονται δραστικά και έφεραν ως παράδειγμα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Με αυτόν τον τρόπο η έρευνα θα προσδεθεί ακόμα πιο στενά στις επιδιώξεις των φαρμακευτικών εταιρειών και όχι στις εκρηκτικές ανάγκες του κόσμου. Μάλιστα, ακόμα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να σημειώσει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται με αυτόν τον τρόπο δε «δίνουν προστιθέμενο όφελος και δεν έχουν συνδεθεί με την παραγωγή υγείας στη χώρα». Απ' την πλευρά τους οι επιστημονικές εταιρείες προσφέρθηκαν για τη σύνταξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς και για τη διατύπωση των προϋποθέσεων για την απόκτηση της ειδικότητας των γιατρών. Οπως φάνηκε από όλη τη συζήτηση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει την επετηρίδα και να προχωρήσει στην καθιέρωση εξετάσεων για την απόκτηση της ειδικότητας, που βρίσκει καθολικά αντίθετους τους φοιτητές της Ιατρικής.

ΘΡΑΚΗ
Κλείνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Το κλείσιμο περιφερειακών στρατιωτικών νοσοκομείων, με πρώτα αυτά στη νευραλγική περιοχή της Θράκης, σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, φαίνεται πως αποφάσισε η κυβέρνηση στο όνομα των περικοπών, οι οποίες βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν τις εξοπλιστικές δαπάνες που υπηρετούν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τις άλλες δαπάνες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμάται, δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη υποβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της χώρας και με την ενίσχυση του προσανατολισμού της στα ιμπεριαλιστικά δόγματα άμυνας και ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ετσι ενώ το υπουργείο Αμυνας διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία ότι έφτιαξε στρατιωτικά νοσοκομεία στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, προχωράει, με πρόσχημα τα κτιριακά προβλήματα, στην αναστολή για ένα μήνα της λειτουργίας του 492 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και μετά το μήνα σε επανεκτίμηση της κατάστασης. Οπως έγινε γνωστό, το προσωπικό του Στρατιωτικού Νοσοκομείου και οι ιατρικές πράξεις θα μεταφερθούν από Δευτέρα στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού. Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ, καθώς χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Εβρου του Κόμματος επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης, όπου επιβεβαιώθηκε η εξέλιξη. Η αντιπροσωπεία της ΝΕ Εβρου εξέφρασε την ανησυχία ότι το κλείσιμο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα οδηγήσει σε συνολικότερη υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή τη στιγμή μάλιστα που το Πολιτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org