Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη έχουν μπει Εργατικά Κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας.
Μαζί με τα σωματεία - μέλη τους και σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, τα Εργατικά Κέντρα του Πειραιά, της Πάτρας και των Ιωαννίνων δίνουν μάχη με πολύμορφες πρωτοβουλίες, ώστε σε αυτές τις μεγάλες και σημαντικές από κάθε άποψη πόλεις της χώρας η απεργία στις 8 Νοέμβρη να είναι επιτυχημένη, να δοθεί ενιαία εργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, να δοθεί ώθηση στην πάλη των εργαζομένων για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.
Παράλληλα, κόντρα στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που απέρριψε την πρόταση για κήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα αυτά Εργατικά Κέντρα απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, να βγουν μπροστά, να πάρουν τη θέση τους στο συντονισμένο απεργιακό μέτωπο.
Πλευρές αυτής της δράσης για την προετοιμασία της απεργίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».
Μπροστά στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σχεδιάζουν τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σήμερα, Πέμπτη, σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΕΒ, στις 2 μ.μ., καθώς υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας Λογιστών με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ), με θέμα τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ. Τόσο η Ενωση όσο και η Ομοσπονδία έχουν προκηρύξει στάση εργασίας (1 μ.μ. έως λήξη ωραρίου).
-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Προχωρά επίσης σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, την Πέμπτη 1/11 στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς το κτίριο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
-- Σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας και Βοιωτίας, Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας.
-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας οργανώνει Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στον Εύδηλο (αίθουσα Δημαρχείου).
-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις τις εξής μέρες: Σάββατο 20/10 στον Αγιο Πολύκαρπο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος), Τρίτη 30/10 στο Καταφύγι (8 μ.μ., παλιό Δημοτικό), Παρασκευή 2/11 στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).
-- Το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 20/10, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας θα κάνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής οργανώνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.
-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
-- Σωματεία του Ηρακλείου καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 22/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το κάλεσμα απευθύνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.
-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 22/10, στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».
Η υλοποίηση ωστόσο της απόφασης, η προετοιμασία, η οργάνωση και η επιτυχία της παμπειραϊκής απεργίας στις 8 Νοέμβρη βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια των ταξικών συνδικάτων της πόλης, καθώς άλλες παρατάξεις που υπερψήφισαν στο Εργατικό Κέντρο την απεργία δεν αναπτύσσουν την παραμικρή δραστηριότητα για την επιτυχία της. Χαρακτηριστικά, κωλυσιεργούν για την έκδοση ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου, απουσίαζαν από τη σύσκεψη που κάλεσε το ΕΚΠ, ενώ σε όσα Διοικητικά Συμβούλια έχουν την πλειοψηφία, όπως η ΔΑΚΕ στο σωματείο του εργοστασίου της ΙΟΝ, είτε παίρνουν απόφαση κατά της απεργίας, είτε αρνούνται την πραγματοποίηση συνεδρίασης.
Στην αντίπερα όχθη, τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά έχουν από την πρώτη στιγμή αναλάβει δράση για να μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα σε κάθε τόπο δουλειάς, για να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.
Ηδη έχουν συνεδριάσει όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων, έχει καθοριστεί πρόγραμμα Γενικών Συνελεύσεων παντού, ενώ στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις, με στόχο να γίνει συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο.
Ακόμα, Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ και την εφαρμογή της εγκυκλίου για την ένταξή τους στα ΒΑΕ, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του αγώνα τους.
Καθημερινές είναι επίσης οι περιοδείες στα εμπορικά καταστήματα, στις επιχειρήσεις επισιτισμού, σε εργοστάσια - εργασιακά γκέτο, όπως η ΙΟΝ, κ.α.
Ταυτόχρονα, συσκέψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας για τους μεταλλεργάτες των επιχειρήσεων του Πειραιά, των ναυπηγείων κ.ά., όπως και από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που καλούν και την ΠΝΟ να πάρει απόφαση για απεργία.
Μπροστά και στην απεργία, μεγάλο βάρος δίνεται σε χώρους όπου κυριαρχεί πιο έντονα η εργασιακή ζούγκλα, εκεί που οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι. Γίνονται αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, δίνοντας δύναμη στους εργάτες να κάνουν το βήμα.
Για παράδειγμα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στο χημικό εργοστάσιο «Παΐρης», όπου η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενο ο οποίος αρνήθηκε να δουλέψει 4 ώρες παραπάνω χωρίς να πληρωθεί.
Παρέμβαση έχει γίνει και στο εργοστάσιο λιπασμάτων ΓΕΩΛΙΧ. Σύμφωνα με καταγγελίες, η εργοδοσία με απειλές αναγκάζει εργαζόμενους να κάνουν διαλογή σαπωνοειδών και χημικών αποβλήτων χωρίς να είναι στα καθήκοντά τους (τέτοιες δουλειές θέλουν εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία βέβαια «κοστίζουν») και χωρίς να τους παρέχει καν τα στοιχειώδη προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, έχει εφαρμόσει έλεγχο βιομετρικών στοιχείων των εργαζομένων (των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους) προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο χώρο δουλειάς τους!
Συνεχείς είναι ακόμα οι παρεμβάσεις στο εργοστάσιο πλαστικών «Ντον Πολ», όπου η εργοδοσία αρνείται να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, όπως και στο εργοστάσιο μετάλλου (κατασκευής κλειδαριών) «Ντόμους», όπου απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση, στις ξενοδοχειακές μονάδες του Πειραιά, όπου κυριαρχούν η άγρια εκμετάλλευση και η απληρωσιά, στις ναυτιλιακές εταιρείες και βέβαια στις επιχειρήσεις επισιτισμού, η πλειοψηφία των οποίων στον Πειραιά, με την πατέντα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους δήθεν για εκπαίδευση και στη συνέχεια να τους απολύουν στο 15ήμερο, λειτουργούν στην κυριολεξία με τσάμπα εργατικά χέρια...
«Η προσπάθεια που κάνουμε αυτό το διάστημα είναι να παρέμβουμε σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι οργανωμένοι στα σωματεία, και είναι πάρα πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στο χώρο του Πειραιά. Είναι ένα στοίχημα για μας κατά πόσο στο τέλος όλης αυτής της δραστηριότητας για την απεργία θα έχουμε από αυτούς τους χώρους νέες δυνάμεις, εργαζόμενους, μαζικοποίηση των σωματείων, και βεβαίως θα είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο για να συνεχίσουμε τη δράση μας, με βάση το πλαίσιο πάλης που έχουμε βάλει ως ΠΑΜΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης.
Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι στην απεργία, ο Ν. Ξουράφης σημειώνει: «Παρόλο που το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πήρε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη, δεν περιμέναμε οι άλλες δυνάμεις, πέρα από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να παλέψουν και να δουλέψουν για την επιτυχία της απεργίας. Αυτοί έχουν κάνει σημαία την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».
Απέναντι σε εκείνες τις δυνάμεις που λένε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις απεργίες», ο Ν. Ξουράφης αντιπαραθέτει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco»: «Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, με την ενότητά τους, τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες τους, κατάφεραν μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις και σκληρή μάχη με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα δικαστήρια, να πετύχουν την οριστική ένταξη του κλάδου τους στα ΒΑΕ. Μία σημαντική επιτυχία, που δείχνει το δρόμο και για άλλους κλάδους και για άλλους εργαζόμενους», σημειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διοργάνωσε στις 10 Οκτώβρη σύσκεψη σωματείων, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές τουλάχιστον από 25 πρωτοβάθμια σωματεία. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν το πλαίσιο των διεκδικήσεων και το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της απεργίας, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στο ΕΚ Πάτρας.
Η σύσκεψη των συνδικάτων έδωσε το έναυσμα για ένα πλατύ άνοιγμα του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων - μελών του στους χώρους δουλειάς, με περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις εργαζομένων. Παράλληλα με την οργάνωση της απεργίας, στο κέντρο της προσοχής των συνδικάτων μπαίνει ο στόχος για εγγραφή νέων μελών στα σωματεία.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου από τη Δευτέρα 22/10 έχει προγραμματίσει γενική εξόρμηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας (ΒΙΠΕ) και επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου το μήνυμα της απεργίας να φτάσει όσο γίνεται πιο πλατιά.
Στην πορεία προς την απεργία, το ΕΚΠ διοργανώνει επίσης εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης με συνδικάτα από τη Γαλλία. Ετσι το ΕΚΠ θα έχει συναντήσεις με τα Εργατικά Κέντρα της Μασσαλίας και «Παρίσι 94», αντιπροσωπείες των οποίων θα βρεθούν στην Πάτρα, με στόχο την ανταλλαγή πείρας από τη δράση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Τέλος, το ΕΚΠ στηρίζει την κινητοποίηση που γίνεται στις 4 Νοέμβρη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας και συμπαραστέκεται στα σωματεία του εμπορίου που δίνουν τη μάχη αυτή. Η συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εμπόριο έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου και Μαιζώνος.
«Στα γεμάτα» για την οργάνωση της απεργίας έχει μπει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη εστιών αντίστασης.
Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Β. Βασιλείου, το κλαδικό Συνδικάτο έδωσε πριν από λίγες μέρες με επιτυχία μια σημαντική μάχη, καθώς με τη στήριξή του πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία στα μαγειρεία της Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων στους 40 εργαζόμενους σε αυτά, τους οποίους ο εργολάβος - επιχειρηματίας είχε απλήρωτους από την προηγούμενη σεζόν. Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και η παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου ανάγκασαν την εργοδοσία στην πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
Το κλαδικό Συνδικάτο συνεχίζει τη δράση του με στοχευμένες περιοδείες σε ξενοδοχεία της Πάτρας και χώρους εστίασης, ενώ την περασμένη Δευτέρα οργάνωσε σύσκεψη εργαζομένων του κλάδου. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για την προκήρυξη της απεργίας και αναδείχτηκαν τα προβλήματα του κλάδου. Οπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, ξεχωρίζει η απληρωσιά, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι που επέστρεψαν από νησιά όπου εργάζονταν το καλοκαίρι, εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς «θα βγάλουν το χειμώνα» αυτοί και οι οικογένειές τους μόνο με την 3μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα ανέδειξαν το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας που κυριαρχεί στον κλάδο, καταγγέλλοντας πως οι επιχειρήσεις ενώ εργάζονται όλες τις μέρες της βδομάδας και πάνω από το 8ωρο, τους ασφαλίζουν για μια - δυο μέρες ή για λιγότερες ώρες. Αρκετοί εργαζόμενοι έκαναν λόγο για χώρους εργασίας - κάτεργα, με μεγάλη εντατικοποίηση, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, ενώ υπογράμμισαν και το πρόβλημα διαμονής τους, καθώς υποχρεώνονται να διαβιούν σε άθλιους χώρους. Στη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος και εργαζόμενοι από το καζίνο του Ρίου κατήγγειλαν τη στάση και το ρόλο του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου, μεταφέροντας το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 14 μήνες!
Με καθημερινές εξορμήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ξετυλίγεται η δράση του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται η Γενική Συνέλευση που έχει οριστεί για μεθαύριο Σάββατο. Ηδη συνδικαλιστές του έκαναν εξορμήσεις στο εργοστάσιο της ΑΜΣΤΕΛ και στις γαλακτοβιομηχανίες «Πρώτο» και «ΝΟΥΝΟΥ». Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκαν το πρόβλημα της απληρωσιάς και το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων.
Ευρύ πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων σε εργοτάξια και γιαπιά πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων, με στόχο το μήνυμα της απεργίας να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην περιοχή.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων προχώρησε σε σύσκεψη στις αρχές Οκτώβρη, ενώ έχει ήδη ορίσει την απεργιακή του συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη (10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του).
Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμά του, τα σωματεία της περιοχής σχεδιάζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους για την επιτυχία της απεργίας.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σύσκεψη την Τρίτη 30/10. Στην καθημερινή του δράση περιλαμβάνονται εξορμήσεις, περιοδείες και συζήτηση με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Το απεργιακό κάλεσμα στους οικοδόμους συνδυάζεται με τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στον προσανατολισμό του Συνδικάτου βρίσκεται επίσης η κινητοποίηση ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, που λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις στην περιοχή. Ετσι, το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, σχεδιάζει παρεμβάσεις ενάντια στην κλοπή της ασφάλισης των οικοδόμων.
Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου κινητοποιήσεων των πρώην εργαζομένων του σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» για το δικαίωμά τους στη δουλειά, συμπίπτει η προετοιμασία της απεργίας για το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων. Εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι διεκδικούν από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Market In», την επαναπρόσληψή τους στο κατάστημα, όπου δούλευαν για χρόνια. Στον αγώνα τους αυτό έχουν αντιμετωπίσει τις μηνύσεις της εταιρείας, τις δυνάμεις καταστολής και τους τραμπούκους της εργοδοσίας, αλλά και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 20/10, έξω από το κατάστημα «Market In», ενώ στις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες για την απεργία τα μέλη του συζητούν με τους εργαζόμενους για τα συμπεράσματα από τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους.
Πρόγραμμα δράσης με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχει αποφασίσει και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
Την απεργία και τη συγκέντρωσή του προετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο Αρτας.
Τη Δευτέρα 22/10 οργανώνει σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.
Στο μεταξύ, μια σειρά από σωματεία της δύναμής του έχουν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της. Ανάμεσα στα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν προχωρήσει σε σχετικές συνεδριάσεις περιλαμβάνονται αυτά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αρτας, του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αρτας, του Σωματείου Λογιστών και Βοηθών Λογιστών.
Το θέμα της απεργίας συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, το σωματείο δηλαδή των συμβασιούχων όλων των σχετικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγων, εργατών, φυλάκων, συντηρητών κ.λπ.), παίρνοντας απόφαση συμμετοχής.
Συνέχεια στις παρεμβάσεις του για τα προβλήματα των εργαζομένων δίνει με τη συμμετοχή του στην απεργία το Σωματείο Εργαζομένων στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης «Αμβροσιάδης». Το Σωματείο, που μετρά μερικούς μήνες ζωής, έχοντας στο πλευρό του το Εργατικό Κέντρο έχει πάρει το προηγούμενο διάστημα σημαντικές πρωτοβουλίες: Εβαλε «φρένο» στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, κατήγγειλε την εκ περιτροπής εργασία, απάντησε με απεργία στα τέλη Ιούλη στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει εργαζόμενους - ιδρυτικά μέλη του. Στα παραπάνω προστέθηκε η παρέμβασή του με αφορμή εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις αρχές Οκτώβρη, όταν βοηθός ηλεκτρολόγου χτυπήθηκε από ρεύμα, φέρνοντας στο προσκήνιο το αίτημα να ληφθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς.
-- Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 20/10, στις 11 π.μ. στο ΕΚΘ.
-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης οργανώνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 11 π.μ. στο ΕΚΘ.
-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 24/10, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.
Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων διοργανώνει σήμερα Πέμπτη η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του νομού, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να παρευρεθούν στη σύσκεψη, σημειώνοντας ότι μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται είναι επιβεβλημένη η άμεση απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος με οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης.
Με στόχο η απεργία να αποτελέσει μαζική και αποφασιστική εργατική απάντηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ήδη τη μάχη καθημερινά, μέσα από συνελεύσεις και συσκέψεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Εχουν ήδη προχωρήσει σε σχεδιασμό κατά κλάδο και τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις για να φτάσει μαζικά παντού το απεργιακό κάλεσμα.
Επιπλέον, μέσα από την εισήγηση στη σύσκεψη, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε επίσης όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των ιμπεριαλιστών. Αναφερόμενος και στις εξελίξεις μετά το ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, τόνισε ότι η απάντηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι η κλιμάκωση της πάλης ενάντια στους πολέμους και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η πάλη για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτούς.
Ο Λ. Στολτίδης μίλησε ακόμα για την προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα νέες αυταπάτες ότι «τελείωσαν τα μνημόνια», οπότε θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των εργαζομένων. Οπως υπογράμμισε, «αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού αυτές οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, θα συνεχιστούν και χωρίς αυτά, γιατί αποτελούν αναγκαιότητα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, για να επανέλθουν σε αυξημένα επίπεδα η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητά της και η μακροημέρευση του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης».
Ειδική αναφορά έκανε ο Λ. Στολτίδης στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στη ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έχει ξεσαλώσει διαπράττοντας νοθείες στις εκλογές και στα συνέδρια μιας σειράς Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, ακόμα και με την παρουσία της αστυνομίας, όπως έκανε στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.
Μιλώντας ειδικά για το ερχόμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τόνισε την ανάγκη τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε επιφυλακή, να δώσουν μάχη για να μπει φραγμός στην προσπάθεια του εργοδοτικού συνδικαλισμού να στήσει μια σάπια διαδικασία παραγωγής συσχετισμών στα χέρια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της στο εργατικό κίνημα.
Οπως επισήμανε, «και εδώ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ κάνουν σε απόλυτη συνεργασία τα πάντα ώστε να μη θιγούν οι συσχετισμοί που προέκυψαν και από το προηγούμενο συνέδριο. Με πολλά νόθα σωματεία, με δεκάδες σωματεία - σφραγίδες, με σωματεία που διατηρούν υπόσταση με χουντικούς ακόμη νόμους, που βγάζουν αντιπροσώπους με 12 μόνο ψηφίσαντες, με σωματεία - κουβάδες που έγραψαν την 3ετία χιλιάδες εργαζόμενους για την κάρτα του ΟΑΣΘ, αποσπώντας τους εργαζόμενους από τα κλαδικά τους σωματεία, με σωματεία που με αλήτικο στην κυριολεξία τρόπο απέρριψαν τη συμμετοχή του ταξικού ψηφοδελτίου, όπως στην ΕΥΑΘ, με 1.500, από τον έως τώρα έλεγχο, διπλοψηφίες, που αποκαλύπτουν κοινά μητρώα ανά παράταξη σε ολόκληρους κλάδους».
Μέσα από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων που ακολούθησαν στη σύσκεψη, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων η πραγματική... «κανονικότητα» που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, όπως και ο απροκάλυπτα υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του κλάδου των Κατασκευών, όπου, όπως αναφέρθηκε, οι κατασκευαστικοί όμιλοι αναλαμβάνουν τα έργα (μετρό, αεροδρόμια) χτυπώντας την εργατική τάξη με τις υπεργολαβίες, τα μεροκάματα πείνας, την τρομοκρατία κ.λπ. Το Συνδικάτο παρεμβαίνει δυναμικά, συσπειρώνει κόσμο και δίνει μάχη για να σπάσει την τρομοκρατία.
Στο χώρο του Βιομηχανικού Επισιτισμού, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες του κλαδικού συνδικάτου της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από την παρέμβαση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται και αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε η τρομοκρατία που ασκείται τους εργαζόμενους, ενιαία από εργοδοσία και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα στην «Pelopac» όπου απολύθηκε εργαζόμενος επειδή συμμετείχε ως υποψήφιος στις εκλογές. Κόντρα σε αυτήν την επιχείρηση, είναι σημαντικό ότι ένα τμήμα των εργαζομένων στέκεται με το κεφάλι ψηλά, τολμά, κάνει το βήμα και οργανώνεται στο Σωματείο.
Από τον κλάδο του Τύπου - Χάρτου ήρθε η εμπειρία από τη δουλειά που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μέσα από συσκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ. Μέσα από την ίδια την ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων ενισχύθηκε το πλαίσιο πάλης. Δεμένα με τη μάχη της απεργίας, αλλά και τις ερχόμενες αρχαιρεσίες συνεχίζεται αυτή η δουλειά, με συσκέψεις που προγραμματίζονται στους χώρους εργασίας την επόμενη Δευτέρα.
Από τον κλάδο του Εμπορίου παρουσιάσθηκαν οι εξελίξεις στον κλάδο στη Βόρεια Ελλάδα και ο πόλεμος των επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο του λιανεμπορίου. Αναδείχθηκε η ανάγκη πιο αποτελεσματικά να οργανωθεί η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ώστε οι εργαζόμενοι να μην ταυτιστούν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.
Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα έκανε ο Μ. Χαρατσής.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Δ. Μπάτη, εργαζόμενο στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, τον Θοδωρή Τζίμα, υδρονομέα, και τον Κώστα Νικολακόπουλο, επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα και εργαζόμενο στο τμήμα της αποχέτευσης.
Μετά τη συζήτηση έγινε προβολή της ταινίας «Ακόμα και η βροχή».
Στην κεντρική ομιλία, ο Μ. Χαρατσής τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017 «εξειδικεύει και προσαρμόζει την πολιτική υδάτων της Ελλάδας, με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ, την ευρωενωσιακή νομοθεσία που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο, αφού προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του με το νέο "σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών υδάτων". Με τον νέο τρόπο τιμολόγησης θα έχουμε μεγάλη επιβάρυνση στη λαϊκή κατανάλωση του νερού».
Η ΕΥΔΑΠ και το σύνολο των επιχειρήσεων «που κατείχε ή ακόμα κατέχει το αστικό κράτος λειτουργούν με γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την άμεση ή έμμεση συμβολή τους στην καπιταλιστική κερδοφορία. Γι' αυτό και το νερό, ένα από τα πολυτιμότερα για τη ζωή αγαθά, αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που το έχουν ανάγκη».
«Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ», προσθέτει ο Μ. Χαρατσής, «που ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την αμέριστη στήριξη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, και συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνοδεύεται από τη συρρίκνωση του προσωπικού και των μισθών, την εισαγωγή και σταδιακή επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας. (...) Το μόνιμο προσωπικό τη δεκαετία του '90, πριν ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση, ήταν 5.240 άτομα. Σήμερα είναι λίγο πάνω από 2.100 άτομα, δηλαδή μειώθηκε δραματικά, ενώ αυξάνεται ο όγκος εργασίας, με την προσθήκη σχεδόν 1 εκατομμυρίου νέων μετρητών (...) γεγονός που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ η ΕΥΔΑΠ οφείλει ρεπό έως και δύο ετών σε εργαζόμενους». Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη πτώση των μισθών, που μεσοσταθμικά έφτασε το 35%.
Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δημιουργεί και συντηρεί έναν στρατό εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων. Δίπλα στο μόνιμο προσωπικό υπάρχουν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων, «πρακτικάριοι» και συνολικά φτάνουν περίπου τους 700 - 900 εργαζόμενους. Αλλοι από αυτούς καλύπτονται από συλλογικές και άλλοι από ατομικές συμβάσεις, έχουν διαφορετικές αποδοχές και όρους εργασίας, αλλά απασχολούνται στα ίδια αντικείμενα εργασίας...
Αναδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν για την κατάσταση αυτή οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που είναι πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και στα ΔΣ των σωματείων, ο Μ. Χαρατσής ανέφερε ότι καλούσαν τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές όταν η ΕΥΔΑΠ έμπαινε στο χρηματιστήριο, αποδέχτηκαν τη μεγάλη μείωση των μισθών των τελευταίων ετών και την ενσωμάτωσαν στις συμβάσεις, απορρίπτοντας την πρόταση για οργάνωση της πάλης που μεταξύ άλλων βάζει στόχο την ανάκτηση των απωλειών. Ακόμα, αρνούνται να γίνουν μέλη τους οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας, στηρίζοντας τη διαίρεση των εργαζομένων, τακτική που διευκολύνει το χτύπημα των δικαιωμάτων τους.
Αναφερόμενος στις αρνητικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες, επισήμανε πως το κόστος στο τιμολόγιο είναι υψηλότερο για την οικιακή κατανάλωση απ' ό,τι για τις επιχειρήσεις.
Με την επιβολή του νέου χαρατσιού για το νερό, τόνισε, θέλουν να φορτώσουν στα λαϊκά νοικοκυριά και το λογαριασμό των έργων για το νερό που έχουν γίνει στο παρελθόν ή είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν, καθώς στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης αυτών των έργων. Διπλά πλήττονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, καθώς θα πληρώσουν το χαράτσι τόσο για το πόσιμο νερό, όσο και για το νερό άρδευσης. Στην περαιτέρω επιβάρυνση θα συμβάλει και η νέα τιμή αγοράς του αδιύλιστου νερού από την ΕΥΔΑΠ Παγίων, που περιγράφεται στη νέα σύμβαση παραχώρησης και θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου (είναι απαραίτητο μπρος στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση), μια και το κόστος της θα μετακυλίεται στα λαϊκά νοικοκυριά. Θα υπάρξει έτσι νέο κύμα εντολών διακοπών στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία θα χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην ποιότητα του νερού, αφού ο καθαρισμός του έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος, το οποίο προφανώς θα επιδιώξει να περιορίσει ο ιδιώτης που θα πάρει τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΔΑΠ, ώστε να αυξήσει την κερδοφορία του.
Συνοψίζοντας, επισήμανε ορισμένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν: «Οι εταιρείες που εμπορεύονται το νερό με γνώμονα τη κερδοφορία τους εμφανίστηκαν πολύ πριν την περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης (...) είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Ο εγκλωβισμός του κινήματος στην αναζήτηση της "λιγότερο επώδυνης διαχείρισης" μεταξύ των διαφόρων "εναλλακτικών μοντέλων", δηλαδή της πλήρους ιδιωτικοποίησης, της σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, καθώς και των δημόσιων επιχειρήσεων που λειτουργούν με κριτήριο το ποσοστό κέρδους και τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, έχει ως κοινό παρανομαστή την αποδοχή της θυσίας των λαϊκών αναγκών στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
(...) Γι' αυτό και ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, του νερού γενικότερα, δεν πρέπει να καθηλωθεί (...) στην αποδοχή της λειτουργίας δημόσιων επιχειρήσεων με κριτήριο το κέρδος.
(...) Το νερό να είναι δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπως είναι μέχρι τώρα, και γι' αυτήν την προοπτική παλεύουμε και ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».
Ο Δ. Μπάτης ανάγνωσε την κοινή τοποθέτησή του με τον Χάρη Σμυρνιώτη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση). Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σήμερα, το έργο απογραφής όλων των γεωτρήσεων από το ΙΓΜΕ (ΣΑΜΥ 2) αποσκοπεί στο να μπει τιμολόγιο, ώστε έμμεσα να οικοδομηθεί μια υποδομή προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τη διαχείριση του νερού (...) Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και αυτή η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, χαρίζει ή διευκολύνει έτοιμες κρατικές υποδομές στους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν πάρτι στα υπερκέρδη τους. Στην κατεύθυνση αυτή μετατρέπουν το ΙΓΜΕ σε "ΕΑΓΜΕ", προκειμένου αφενός να ροκανίσουν διεκδικήσεις και εργασιακά δικαιώματα, αφετέρου να χαρίσουν όλες τις υπηρεσίες και προγράμματα σε ιδιώτες που θα εξυπηρετούν πιστά τη "διευκόλυνση" των επενδύσεων».
Ο Θ. Τζίμας, ένας από τους 23 υδρονομείς που ενώ έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αρνείται να τους εντάξει στο τακτικό προσωπικό, επικαλούμενος την εμπειρία του επισήμανε ότι η διοίκηση «δεν θέλει μόνιμες σχέσεις εργασίας εντός της εταιρείας, θέλει υπαλλήλους ομήρους, θέλει εργασιακές σχέσεις ευάλωτες (...) Αποδεικνύεται περίτρανα άλλωστε αυτό αν αναλογιστεί κανείς πόσες διαφορετικές σχέσεις εργασίας υπάρχουν στην ΕΥΔΑΠ (...) Εχω μετρήσει τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές σχέσεις».
Ο Κ. Νικολακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ζητώντας να διατηρήσει η ΕΥΔΑΠ το «κοινωνικό της πρόσωπο», στην ουσία βάζουν πλάτη στην ΕΥΔΑΠ που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παράλληλα ζητάνε να είναι οικονομικά αυτοδύναμη η ΕΥΔΑΠ, «δηλαδή να λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Να τα παίρνει από τα λαϊκά νοικοκυριά». Ακόμα, άσκησε κριτική στη θέση της παράταξης ΣΕΚΕΣ να φτιαχτούν «δημόσιες βρύσες», κάτι που όπως είπε έχει εξαγγείλει και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Αυτή η θέση, σημείωσε, αδυνατίζει την πάλη για καμία διακοπή νερού. «Οταν ζητάς δημόσιες βρύσες, για να πίνει όποιος δεν έχει να πληρώσει, δεν "νομιμοποιείς" το δικαίωμα της ΕΥΔΑΠ να κόβει το νερό σε ένα τμήμα έστω - ίσως και το πιο φτωχό τμήμα - του λαού;» διερωτήθηκε.