Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις συμμετοχής

Πληθαίνουν οι τοπικές ενώσεις ΕΒΕ και τα κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ και παίρνουν αποφάσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενάντια στη φοροληστεία και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω κινητοποιήσεις:

Στην Αθήνα

  • Τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη οι Ενώσεις ΕΒΕ Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας και Ν. Ερυθραίας στις 8.30 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από τη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας.
  • Την Τρίτη 23 Οκτώβρη, οι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας - Αγ. Δημητρίου, Βύρωνα και Ηλιούπολης θα συγκεντρωθούν στις 8 το πρωί στη ΔΟΥ Καλλιθέας.
  • Την ίδια μέρα, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Δήμου Αθήνας θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας.
  • Οι αγωνιστικές δράσεις στην Αθήνα θα κορυφωθούν με κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη Θεσσαλονίκη

  • Τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων της πόλης (ΣΜΑΕΘ) και του Συλλόγου Βιοτεχνών Δερμάτινων Θεσσαλονίκης.
  • Την Τετάρτη 31 Οκτώβρη στις 8.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Β. Ελλάδας.

Στη Λάρισα

  • Την Πέμπτη 25 Οκτώβρη θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Λάρισας.
  • Τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΟ.
  • Την Τετάρτη 31 Οκτώβρη συγκέντρωση - πικετοφορία στο Εμπορικό Κέντρο της Λάρισας.

Στα Γιάννενα

  • Την Τετάρτη 31 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο στις 2.30 μ.μ.
Οι νέες αποφάσεις

Στις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες προστέθηκαν οι Ενώσεις ΕΒΕ Αχαρνών, Δ. Μαραθώνα, Ν. Ερυθραίας και Γαλατσίου, η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής και η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών.

Διαμαρτυρία των αγροτών αύριο στη Λάρισα

Τα άμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος θα θέσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Λάρισας, με παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, την οποία οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - θα συμμετάσχει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας - αύριο, Παρασκευή 19/10, στις 6.30 μ.μ. Συγκεκριμένα, θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση:

  • Αμεση νομοθέτηση του ακατάσχετου ορίου των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
  • Αρση του ειδικού φόρου στο κρασί. Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στο τσίπουρο.
  • Χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρη σχεδόν η περιοχή της Θεσσαλίας απεντάσσεται από αυτές.
  • Ενταξη στα προγράμματα νιτρορύπανσης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί.
  • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Να λήξει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» αγοράς που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι.
  • Εκτίμηση των ζημιών από το δάκο στα ελαιόδενδρα και αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.
  • Να σταματήσουν αμέσως τα «αγροτοδικεία», που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των αγροτών.
«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ» - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα, αντιδρώντας στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο εφαρμόζει η εργοδοσία από την 1η Οκτώβρη έως και τις 15 Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, προχώρησαν σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής οδού, στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα, στο ύψος του εργοστασίου. Με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας οι 170 εργαζόμενοι λαμβάνουν μόλις το 60% του μισθού τους, ο οποίος έχει ήδη μειωθεί. Η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα και οι μειώσεις μισθών εφαρμόζονται εδώ και 5 χρόνια, με την εργοδοσία να επικαλείται «μείωση της παραγωγής». Από την πλευρά της, η ΔΑΣ «Χαλυβουργικής» διεκδικεί την άμεση αναστολή της εκ περιτροπής εργασίας και τη λήψη μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καταγγέλλει νέο «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ

Εσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης της γερανογέφυρας στην αίθουσα ηλεκτροκαμίνων και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

Τμήμα των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Eurokinissi

Τμήμα των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Ενα ακόμα «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 15 Οκτώβρη «έσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης στη γερανογέφυρα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων. Επειδή στη γερανογέφυρα δεν υπάρχουν φρένα ασφαλείας, η εμπειρία του χειριστή και μόνο βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα (άφησε όσο μπορούσε ομαλά το 25τονο καυτό υλικό, κορνάροντας ταυτόχρονα για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν από κάτω)».

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως από την 1η Οκτώβρη η διεύθυνση του εργοστασίου έβαλε σε εφαρμογή τη διαδικασία συγχώνευσης των τμημάτων της συντήρησης, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντεργατικού «στρατηγικού σχεδίου» που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση. «Από αυτήν τη στιγμή και μέχρι σήμερα», σημειώνει, «έχουμε απανωτά καθημερινά εργατικά "ατυχήματα", με το φόβο μας να εστιάζει στα δύο ομαδικά».

Το Συνδικάτο προσθέτει ότι κυβέρνηση, διοίκηση και διεύθυνση, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, αδιαφορούν ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων: «Δείχνοντας πυγμή ισχύος, με "τσαμπουκάδες" και ύφος, λένε "σε όποιον αρέσει, όποιος δεν μπορεί να μας το πει". Λένε στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται ότι "τα συμβάντα είναι τυχαία" και ότι "οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους". Μάλιστα, έχουν το περίσσιο θράσος να ψάχνουν και για ενόχους, να ρωτούν "τι έφταιξε". Κυριολεκτικά δεν θα ακουγόταν καθόλου περίεργο στα αυτιά των εργαζομένων να άκουγαν τους διοικούντες να λένε ότι "μας μάτιασαν". Οι ελεγκτικές υπηρεσίες, παρά τα απανωτά καλέσματα του Συνδικάτου μας, μέχρι και σήμερα δεν έχουν παρέμβει για να σταματήσουν αυτό το σχεδιασμένο - κατά τη γνώμη μας - έγκλημα».

Ακόμα, το Συνδικάτο αναφέρεται στη στάση εργασίας και στη Γενική Συνέλευση που έγιναν στις 16 Οκτώβρη, όπου οι παρόντες εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν, με κύριο αίτημα να ανακληθεί η απόφαση της ενσωμάτωσης των τμημάτων και για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να περιέχει, πέραν των οικονομικών αιτημάτων, κατάργηση όλων των εργολαβιών, νέες προσλήψεις, συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

«Καλούμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο μας και με τις ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο. Να "κλείσουν τα αυτιά" στην τρομοκρατία και τις ψευδαισθήσεις που σπέρνουν κυβερνήσεις, διοικήσεις και οι εταίροι τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι "οι αγώνες θα κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ και αν δεν απαιτούμε θα τη γλιτώσουμε". Ηρθε η ώρα να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και εργολαβικοί βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες», καταλήγει το Συνδικάτο.

ΚΚΕ
Να δημοσιευθούν τώρα οι Εκθέσεις Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ

Ερωτήματα προκαλεί η μη δημοσίευση των στοιχείων για τα εργατικά «ατυχήματα» την περίοδο 2014 - 2017

Την άμεση δημοσίευση των ετήσιων Εκθέσεων Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τα έτη 2014 - 2017 ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η τελευταία φορά που δημοσιεύθηκε Εκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ήταν για το έτος 2013. Εχουν μεσολαβήσει ήδη τέσσερα έτη κατά τα οποία καμία έκθεση δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας. Οι Εκθέσεις Πεπραγμένων δίνουν μια εικόνα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, όπως επίσης αναδεικνύουν και τα σοβαρά κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΣΕΠΕ. Είναι επιτακτική ανάγκη και δικαίωμα όλων των εργαζομένων να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός: 1. Δεσμεύεται να έρθουν άμεσα στη δημοσιότητα οι Εκθέσεις Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για τα έτη 2014 - 2017; 2. Τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να μην υπάρξει άλλη τέτοια καθυστέρηση; 3. Ποια κατάσταση επικρατεί στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας και συνολικά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Πόσες υπηρεσιακές μονάδες υπάρχουν και σε ποιες περιοχές; Ποιες περιοχές εξυπηρετούν, πόσο προσωπικό απασχολούν; Ακόμα, ζητείται να δοθούν στοιχεία για την υλικοτεχνική υποδομή του ΣΕΠΕ. 4. Ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία για τα έτη 2014 - 2017 σχετικά με τον αριθμό των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί, τον αριθμό και το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί, τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων συνολικά και των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων;».

Να επαναλειτουργήσει η Επιθεώρηση Εργασίας στη Σαντορίνη

Την επαναλειτουργία του Γραφείου της Επιθεώρησης Εργασίας στη Σαντορίνη ζητά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων. Την επιστολή του Συνδικάτου, με την οποία αναδεικνύει την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο νησί και ζητά την επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, το Γραφείο που λειτουργούσε στο νησί, αφού σταδιακά έμεινε με μια υπάλληλο που διεκπεραίωνε τις υποθέσεις αποστέλλοντας τις εργατικές διαφορές στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Σύρο, πριν από ένα χρόνο έπαψε να λειτουργεί. Ετσι, οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους είναι υποχρεωμένοι «να μεταβούν - με δύο πλοία και μία έως δύο διανυκτερεύσεις - στη Σύρο ή τη Νάξο, όπου λειτουργεί το τελευταίο διάστημα Επιθεώρηση Εργασίας με τεράστιο φόρτο υποθέσεων».

Στο μεταξύ, πίσω από το «τουριστικό θαύμα» και στο νησί της Σαντορίνης οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες «γαλέρας». «Εργαζόμαστε μέχρι και 84 ώρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό», υπογραμμίζει το σωματείο και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αντιμετωπίζουν εργατικά «ατυχήματα», απολύσεις, φαινόμενα απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Επισημαίνει μάλιστα πως η απληρωσιά στο τέλος της σεζόν τείνει να γίνει «σύνηθες φαινόμενο», με τους εργοδότες να αποθρασύνονται από την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη από το webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., την εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στάσεις εργασίας αύριο των εργαζομένων στο Μετρό

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 9 π.μ. και 11 μ.μ. έως λήξη βάρδιας) πραγματοποιεί αύριο το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για τα οξυμένα προβλήματα στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά συντήρησης συρμών και εγκαταστάσεων, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, η ταλαιπωρία επιβατικού κοινού με τεράστιες ουρές και αναμονές, οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που έχει απομείνει κ.ά.

Την κινητοποίηση στηρίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «έχουν συσσωρευτεί χρόνια από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα προβλήματα στα μέσα μεταφοράς έχουν αντανάκλαση τόσο στους εργαζόμενους στην αστική συγκοινωνία όσο και στους επιβάτες (...) Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στην αστική συγκοινωνία, που αποτελεί κοινό αγώνα για όλους τους εργαζόμενους της Αττικής».

Τα αιτήματα - στόχοι πάλης που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι: Κρατική, φθηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αμεση απόσυρση της τροπολογίας που ιδιωτικοποιεί την αστική συγκοινωνία. Κρατική επιχορήγηση για τις ανάγκες επισκευής του στόλου (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, τρένα). Ανανέωση του γερασμένου στόλου. Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων. Εξω οι εργολάβοι από την αστική συγκοινωνία. Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο το νομό Αττικής. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων.

Κυβερνητικό νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ

Το νέο νομοθετικό έκτρωμα, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ, καταγγέλλει η παράταξη της «Αγωνιστικής Αντίστασης ΙΓΜΕ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι αυτό οδηγεί στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίησή του. Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Με αυτό το νομοσχέδιο "διευκολύνουν" το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου σε μια χούφτα κοράκια, με ταυτόχρονη "εκκαθάριση" προσωπικού (...) Η υπηρεσία που δημιουργείται δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Θα είναι ένα γραφειοκρατικό "μικρό και ευέλικτο σχήμα διαχείρισης γεωδεδομένων, κονδυλίων και προσωπικού" με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα υλοποιήσει το νεοφιλελεύθερο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ψηφίσει το ΔΣ του ΙΓΜΕ, παρά την αντίθεση του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Καταργεί ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο παραδίδοντας τη μεταλλευτική έρευνα στις πολυεθνικές εταιρείες, μετατρέποντάς το σε μια δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού - γνωμοδοτικού χαρακτήρα, που προσχηματικά διατηρεί τα ερευνητικά της αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα βάλει το ΙΓΜΕ σε κατάσταση εκκαθάρισης. Διογκώνει τη γραφειοκρατική δομή και επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με πλήθος διορισμένων διευθυντικών στελεχών και συμβούλων (...) ενώ ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις σε 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό είναι 520 εργαζόμενοι.

Με τη διαδικασία εκκαθάρισης που θέτει το ΙΓΜΕ, εξανεμίζεται ουσιαστικά το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν ακόμα και δικαστικά οποιεσδήποτε άρσεις αδικιών και παρανομιών, δικαιωμάτων και απαιτήσεων που προκύπτουν μέχρι τη λύση του».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υποχρηματοδότηση και ελλείψεις βασανίζουν εργαζόμενους και ασθενείς

Τα οξυμένα προβλήματα αναδείχθηκαν σε πρόσφατη περιοδεία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι και ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) και έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας από τη μια και την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας από την άλλη, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αναδείχθηκαν στην περιοδεία που έκανε την Παρασκευή 12/10 στο νοσοκομείο αντιπροσωπεία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, με εκπρόσωπο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ενα από τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, αφού ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μειωμένος κατά 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 και, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των γιατρών, αν δεν δοθεί έκτακτη επιχορήγηση, από τον ερχόμενο μήνα θα υπάρξει πρόβλημα με τις προμήθειες σε φάρμακα και άλλα αναγκαία είδη.

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού - εξοπλισμού

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, καθώς σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας - ο οποίος μάλιστα προβλέπει μειωμένες κατά 25 τις θέσεις γιατρών σε σχέση με τον προηγούμενο, που ούτως ή άλλως υπολειπόταν των πραγματικών αναγκών - θα έπρεπε να υπάρχουν 122 ειδικευμένοι γιατροί και υπάρχουν μόνοι 96.

Αυτές οι ελλείψεις δημιουργούν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας σε Κλινικές και Τμήματα. Για παράδειγμα, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που λειτουργεί σαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, (ΜΕΘ), υπάρχουν μόνο 7 γιατροί για 16 κρεβάτια. Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν κι άλλο με την επικείμενη αποχώρηση πολλών διευθυντών Κλινικών λόγω συνταξιοδότησης, όπως της Γυναικολογικής, της Ουρολογικής, της Καρδιολογικής, της Παθολογικής, της Παιδοχειρουργικής κ.ά.

Ιδια είναι η κατάσταση και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου λείπουν πάνω από 20 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συλλόγου των εργαζομένων - λόγω αυτών των ελλείψεων πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τις άδειες που δικαιούνταν για το 2017. Ενδεικτικά, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο νοσοκομείο συρρικνώθηκε και από 776, που ήταν το 2010, έπεσε στους 520. Μάλιστα, σημαντικός αριθμός εργαζομένων είναι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν ως 8μηνίτες μέσω ΟΑΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, κι εδώ οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ και ό,τι υπάρχει είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό. Γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανέφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως: Ο αξονικός τομογράφος είναι πολυχρησιμοποιημένος και «πνέει τα λοίσθια». Στην Καρδιολογική θα έπρεπε να λειτουργούν τέσσερα μηχανήματα για υπέρηχους και λειτουργεί μόνο ένα. Οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», καθώς συμπλήρωσαν 25 χρόνια ζωής, ενώ ο κατασκευαστής τους τα προόριζε το πολύ για 15.

Και, βεβαίως, μέσα σ' αυτήν την κατάσταση φαντάζουν «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» οι υποσχέσεις για «αναβάθμιση» του νοσοκομείου με λειτουργία νέων Τμημάτων και Κλινικών - όπως για παράδειγμα το Γαστρεντερολογικό - και ενίσχυση των υπαρχόντων.

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η άθλια κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου, με παμπάλαια κτίρια, μη λειτουργικά, που έχουν βαθιές διαβρώσεις από το χρόνο. Χωρίς κανονική θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι («με τη ζέστη ψηνόμαστε και με το κρύο παγώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ένας γιατρός), με ασανσέρ που - όταν λειτουργούν - είναι προβληματικά και πολλές φορές απειλούν τη σωματική ακεραιότητα όσων τα χρησιμοποιούν (το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν τρεις τραυματισμοί από πτώσεις των ασανσέρ), με αίθουσες νοσηλείας χωρίς τουαλέτες.

Να σημειωθεί επίσης ότι η καθαριότητα του νοσοκομείου έχει παραδοθεί σε ιδιώτη εργολάβο και μέρος της σίτισης σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Αγώνας για δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη Υγεία του λαού

Στις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η κατάσταση στο ΓΝΛ δεν διαφέρει από αυτήν που επικρατεί συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας. Σημείωσε ότι είναι πολιτική της ΕΕ, την οποία υιοθετούν στο σύνολό της τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση του μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της εργασίας, η μείωση των μισθών, η παροχή όλο και λιγότερων εργαλείων για να επιτελέσουν το έργο τους οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Αυτή η επιλογή - τόνισε - «δίνει χώρο» σε επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας να επενδύσουν, με σκοπό βέβαια την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και όχι την Υγεία του λαού. Γι' αυτό αυξάνονται οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά και άλλα ιδιωτικά κέντρα, γι' αυτό τομείς λειτουργίας των νοσοκομείων δίνονται σε εργολάβους, γι' αυτό δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό, δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς τα νοσοκομεία κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως επιχειρήσεις που πουλάνε υπηρεσίες σε ασθενείς - πελάτες, είτε με απευθείας πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Επισήμανε τέλος ο Γ. Λαμπρούλης ότι το ΚΚΕ έχει σταθερά στον προσανατολισμό του το ζήτημα της Υγείας, κάνοντας συχνά παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής με τις οποίες αναδεικνύει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Υγειονομικοί και ασθενείς να αγωνιστούν για:

  • Κρατικά νοσοκομεία που να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην Εκπαίδευση και στην Ερευνα.
  • Αμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στο ΓΝΛ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
  • Να μην δίνονται σε εργολάβους η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, αλλά να προσληφθεί γι' αυτούς τους τομείς μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
  • Να επιλυθούν επειγόντως τα προβλήματα κτιριακής υποδομής, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να ζουν με αξιοπρέπεια και χωρίς κινδύνους για την υγεία τους στο νοσοκομείο οι γιατροί, οι άλλοι εργαζόμενοι και οι ασθενείς που νοσηλεύονται.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ