Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣ
Κινητοποίηση στη Σύνοδο Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, η 82η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Στο χώρο της Συνόδου κινητοποίηση πραγματοποίησε την Παρασκευή αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μαζί με τους φοιτητικούς Συλλόγους του Γεωλογικού και του Μαθηματικού. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ ανέδειξαν τις ευθύνες των πρυτανικών αρχών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Πανεπιστήμια, καθώς έβαζαν και εξακολουθούν να βάζουν πλάτη στην εφαρμοζόμενη και την προωθούμενη πολιτική. Επίσης, ανέδειξαν μια σειρά ζητήματα, όπως την πολιτική υποχρηματοδότησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συνέπειες που έχει αυτή στις σπουδές των φοιτητών, την τραγική έλλειψη διδακτικού προσωπικού που απειλεί με λουκέτο ολόκληρα τμήματα, την είσοδο επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο που όχι μόνο δε θα αλλάξει την κατάσταση των σπουδών, αλλά οι εταιρείες θα βγάζουν κέρδος στις πλάτες των φοιτητών και η έρευνα θα γίνεται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Σε σχετικό κάλεσμά της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ σημειώνει ότι «οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι κόλαση για εμάς αλλά παράδεισος για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει», ενώ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις 3 Νοέμβρη στα φοιτητικά και σπουδαστικά συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

Οι αποφάσεις της Συνόδου, που εξέλεξε και το προεδρείο της για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, περιλαμβάνουν μια σειρά ζητήματα όπως και επισημάνσεις για την ανεπαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία δεν καλύπτει βασικές λειτουργικές δαπάνες.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις της Συνόδου αφορούν το νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, όπου αναφέρεται «ο γόνιμος διάλογος με το υπουργείο Παιδείας, με στόχο τον προσδιορισμό του καταλληλότερου πλαισίου λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών», ενώ σε ό,τι αφορά το Νομικό Πλαίσιο Λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών η Σύνοδος ζητά συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Σχετικά με τη μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, η Σύνοδος εκφράζει τη διαφωνία της από τη σκοπιά της «ανωτερότητας» των πανεπιστημίων, ζητώντας την παρέμβαση του κράτους για «την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου».

Για τις φοιτητικές Εστίες ανακοινώθηκε ότι ορίστηκε Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το, ήδη γνωστό εδώ και χρόνια, πρόβλημα λειτουργίας και έλλειψης φοιτητικών Εστιών και «θα καταθέσει σε επόμενη συνεδρίαση σχετική πρόταση».

Επιπλέον, η Σύνοδος ζητά να παραταθεί ο χρόνος για τη μη απαίτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και για φοιτητές που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια από το έτος 2013 και μετά, μέχρις ότου όμως, όπως λέει, το ζήτημα αντιμετωπιστεί με μια συνολική νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμη, ζητάει την επικαιροποίηση των Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας των Πανεπιστημίων, τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, το ΔΟΑΤΑΠ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς για την επανεξέταση του πλαισίου εισαγωγής/εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών/τριών σε μεταπτυχιακά και σε διδακτορικά προγράμματα σπουδών.

Την Πέμπτη η πανελλαδική μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη

Κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ

Με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης χιλιάδων φοιτητών, το οποίο μετά την κρίση οξύνεται ακόμη περισσότερο, οι Σύλλογοι Οικότροφων ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ καλούν όλους τους συλλόγους οικότροφων της χώρας να μετατρέψουν την Πέμπτη 20 Οκτώβρη σε μέρα πανελλαδικής πολύμορφης δράσης για τις φοιτητικές εστίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ καλεί για την Πέμπτη κινητοποίηση στις 10.30 το πρωί, στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, ενώ πλούσια δράση για το θέμα της στέγασης ανέπτυξε και το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην αντιπρύτανη του ΑΠΘ, υπεύθυνη για τη φοιτητική μέριμνα, απαιτώντας να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι των 105 ευρώ που πρέπει να πληρώσουν οι φοιτητές για να πάρουν δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ. Επίσης, απαίτησαν να δοθεί τώρα λύση για τους 207 φοιτητές που έκαναν αίτηση για δωμάτιο στις Εστίες και έμειναν εκτός.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήρθε ως συνέχεια της κατάληψης που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ την περασμένη Παρασκευή, στη Γραμματεία της Α' Φοιτητικής Εστίας του ΑΠΘ, απαιτώντας να μην πληρωθεί το απαράδεκτο χαράτσι των 105 ευρώ από πρωτοετή φοιτήτρια, η οικογένεια της οποίας αδυνατεί να πληρώσει. Η διεύθυνση των Εστιών δεν άφηνε την φοιτήτρια να εγκατασταθεί στο δωμάτιό της αν δεν πλήρωνε πρώτα ολόκληρο το ποσό.

Στις διεκδικήσεις των φοιτητών, η αρμόδια αντιπρύτανης απάντησε χτες ότι «όλοι οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν κάτι» και ότι «πρέπει να φύγουν αυτοί που βρίσκονται στο πάνω από ν+2 έτος των σπουδών τους». Δεσμεύθηκε, βέβαια, να μεταφέρει το αίτημα στις πρυτανικές αρχές, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να δεσμευτεί», «σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται».

Το ΜΑΣ καταγγέλλει τη στάση των διοικητικών οργάνων, που βάζουν πλάτη ώστε να υλοποιείται μέχρι κεραίας η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων που χτυπάει το δικαίωμα στην ολοκληρωμένη μόρφωση και τις σπουδές χωρίς εμπόδια.

Μέχρι 20 Οκτώβρη οι αιτήσεις μετεγγραφών

Μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Οκτώβρη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις μετεγγραφές όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε. Οι εισαχθέντες με την κατηγορία των παθήσεων της υπ' αρ. Φ. 151/17897/Β6 (ΦΕΚ 358 Β΄) ΚΥΑ (ποσοστό 5%), οι οποίοι εγγράφονται στα ΑΕΙ από 14 - 21 Οκτώβρη, μπορούν, εφόσον έχουν εγκαίρως παραλάβει τους κωδικούς τους από το Τμήμα εγγραφής τους, να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής έως και 20 Οκτώβρη. Εφόσον δεν ολοκληρωθεί η εγγραφή και η παραλαβή των κωδικών τους εντός της ανωτέρω προθεσμίας, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφής από τις 7 - 10 Νοέμβρη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υποτάσσει την Ερευνα στα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται από χτες και αναμένεται σήμερα το απόγευμα η ψήφισή του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του «Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας» (ΕΛΙΔΕΚ), με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, σπρώχνει βαθύτερα την Ερευνα στην εμπορευματοποίηση και την υποτάσσει στη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Το «Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας» είναι ιδιωτικός φορέας (ΝΠΙΔ), τον οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση για να διαχειριστεί δάνειο 240 εκατ. ευρώ για την Ερευνα, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Την πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση ανάπτυξη της Ερευνας θα διαχειρίζεται ένας φορέας που θα λειτουργεί - σύμφωνα με το άρθρο 1 - ρητά με βάση «τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Ακόμα, ο φορέας αυτός θα συνάπτει, σύμφωνα με το άρθρο 2, «κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις», με συνδικαιούχους χρηματοδότησης να είναι «επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής», ενώ εκπρόσωποι επιχειρήσεων θα συμμετέχουν και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΛΙΔΕΚ, η οποία θα καθορίζει τα ερευνητικά προγράμματα.

Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος στο άρθρο 10 προβλέπεται ότι θα είναι «με σύμβαση μίσθωσης έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έμμισθης εντολής έως τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης»...

Το κυριότερο στοιχείο που αναδείχθηκε κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης, ήταν οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, για το ποιος έχει τις καλύτερες προτάσεις για τη σύνδεση της Ερευνας με τις ανάγκες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο επειδή, κατά την κοινοβουλευτική εκπρόσωπό της, Ν. Κεραμέως, πρόκειται μεν για ένα «ίδρυμα με ευγενείς σκοπούς», όμως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει «καμία κοστολόγηση» για την ίδρυσή του. «Κατά» ψήφισε και η Χρυσή Αυγή, καθώς, σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή, Αντ. Γρέγο, η Ερευνα πρέπει «να χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος της, όχι από τον ισχνό προϋπολογισμό μιας πτωχευμένης οικονομίας, αλλά από ιδιωτικά κονδύλια, δωρεές και χορηγίες». ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν «υπέρ».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξε το χαρακτήρα του, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι: «Από τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, ξεχωρίζει η παρεχόμενη στο ΕΛΙΔΕΚ δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης επιχειρήσεων εσωτερικού ή εξωτερικού για συνέργειες με ερευνητικούς φορείς». Εκανε σαφές ότι «για το ΚΚΕ είναι επιβεβλημένη η απόρριψη του νομοσχεδίου, όπως και συνολικά του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζοντας ότι «η Ερευνα στα χέρια των καπιταλιστών, από δύναμη που απελευθερώνει δυνατότητες του ανθρώπου, μετατρέπεται σε δυνάστη». «Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα - επισήμανε - στους εργαζόμενους στο χώρο της Ερευνας, να συναντηθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, να συμβάλουν στην ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας, με τελικό στόχο τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής (με χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) επισήμανε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η «στρατηγική σύμπλευση» των αστικών κομμάτων, την οποία επιδιώκουν να σκιάσουν «σηκώνοντας κουρνιαχτό στα δευτερεύοντα». Οπως τόνισε, όλοι υποστήριξαν τη γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, με το οποίο επιδιώκεται «διευρυμένο πλαίσιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στρατηγικών στοχεύσεων για την επιστημονική έρευνα. Είναι ο μονοσήμαντος προσανατολισμός της Ερευνας στις ανάγκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι ανάγκες της κοινωνίας», με την Ερευνα και την καινοτομία να κατευθύνονται «όπου υπάρχει οσμή καπιταλιστικών κερδών και όχι όπου υπάρχουν ανθρώπινες λαϊκές ανάγκες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ