Κυριακή 18 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα»

Το άσπρο μαύρο εμφάνισε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που τσακίζει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Δήλωσε: «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα»! Για ένα νομοσχέδιο που κάθε άρθρο, κάθε παράγραφος έρχεται να εφαρμόσει ό,τι πιο βάρβαρο περιέχεται στο 3ο μνημόνιο. Γεγονός που γνωρίζει ο πρωθυπουργός και γι' αυτό συμπλήρωσε «υπάρχουν δύσκολα μέτρα». Για τα οποία, όμως, ούτε λίγο ούτε πολύ αξίωσε να μην εκφράζεται καμία αντίδραση, γιατί όπως είπε «τα γνωρίζατε όλοι». Απευθύνθηκε σ' όσα από τα κόμματα ψήφισαν μαζί του το 3ο μνημόνιο, αποδέκτης όμως της αξίωσής του ήταν ο ίδιος ο λαός. Το είπε, εξάλλου, και επί λέξει: «Ο λαός επέλεξε ποιος θα διαχειριστεί μια δύσκολη συμφωνία και αποφάσισε».

Πρόκειται για αισχρό εκβιασμό. Και δεν πρέπει να γίνει δεκτός από το λαό. Τα βάρβαρα μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν ξεχωρίζουν θύματα. Θα τα πληρώσουν ακριβά και αυτοί που ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα κι εκείνοι που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενέκριναν το τρίτο μνημόνιο. Απέναντι σ' αυτήν την επέλαση αντεργατικότητας, το συμφέρον του λαού είναι να αντιδράσει. Συγκροτώντας τη δική του κοινωνική συμμαχία που θα 'χει στόχο να ανατρέψει αυτήν την πολιτική απ' όποιον διαχειριστή κι αν εφαρμόζεται.

Θερίζει τους συνταξιούχους

Τα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, φάνηκαν ξεκάθαρα από το πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής σοφών». Η νέα λαίλαπα που έρχεται, θα προστεθεί σε όσα μέτρα έχουν ήδη παρθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, με τα μέτρα που έχουν παρθεί από τον Ιούλη μέχρι σήμερα, έχουμε μείωση κατά 422 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 των συντάξεων, μέσω επιβολής εισφοράς για τον κλάδο Υγείας. Η απώλεια για τους συνταξιούχους θα είναι συνολικά 854 εκατ. ευρώ για το 2016, το 2017, το 2018 κ.λπ.

Εχουμε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς. Μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 396 από τα 487 ευρώ. Περικοπή του προνοιακού μέρους των κατώτερων συντάξεων, που συνεπάγεται μείωση έως και 41% για τις συντάξεις του ΙΚΑ και 66% για τις συντάξεις του ΟΓΑ, που από τα 360 πάνε στα 120 ευρώ... Κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, με μείωση των συντάξεών τους έως 193 ευρώ το μήνα.

Κι όλα αυτά προστέθηκαν σε όσα είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που συνολικά είχαν επιφέρει μέση μείωση στις συντάξεις έως και 45% τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ο πλέον άξιος συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής, για να υπηρετήσει τη στρατηγική του κεφαλαίου.

«Πρόσημο» υπέρ του κεφαλαίου

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, παίχτηκε πολύ από κυβερνητικούς βουλευτές ότι τα μέτρα που παίρνονται έχουν «αριστερό κοινωνικό πρόσημο». Το έλεγαν και το ξαναέλεγαν, χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ. Ενα παράδειγμα για να καταλάβει ο λαός το μέγεθος της κοροϊδίας, είναι το εξής: Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει μείωση των προστίμων που φτάνει έως και 95% σε επιχειρηματικούς ομίλους, για παραβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων για πλαστά, εικονικά τιμολόγια. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα γίνεται κατάσχεση αποδοχών των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ για χρέη ακόμα και 30 ευρώ. Δηλαδή, στους επιχειρηματικούς ομίλους χαρίζουν πρόστιμα για παραβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων και στους συνταξιούχους κάνουν κατάσχεση ακόμα και για χρέη λίγων ευρώ. Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρόσημο και είναι ταξικό. Πρόσημο υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου...

Νέο πεδίο ανταγωνισμών

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι: «Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια συντεταγμένη κατάσταση στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μη δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων. Γι' αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε, όμως, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της και θα ενισχυθεί η Frontex, ενώ θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια». Αλλωστε, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε «μια σειρά από δράσεις συνεργασίας που πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων με τρόπο συντονισμένο και την υποβοήθηση των προσπαθειών της Τουρκίας για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού ατόμων που χρήζουν προστασίας στη χώρα» (δελτίο Τύπου Κομισιόν). Τι σημαίνουν όλα αυτά, όταν η Τουρκία έχει απαιτήσεις στο Αιγαίο, κάνει παραβιάσεις και έχει δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες», αν όχι ένα νέο πεδίο όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή και πιο ειδικά ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία, που διεκδικούν κάθε μία σε όφελος των μονοπωλίων της αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή; Το σίγουρο είναι ότι εμπλέκουν τους λαούς σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Αναδιανομή φτώχειας

«...μέχρι τώρα ήταν ανεπαρκέστατη η μέριμνα για τους πλέον αδύνατους (όπως τους ανάπηρους), επειδή το σύστημα ήταν μονομερώς προσανατολισμένο στις συντάξεις. "Αν το 17,5% του ΑΕΠ πηγαίνει στις συντάξεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", είπε ο Γ. Κατρούγκαλος στο ρ/σ "στο Κόκκινο"», σύμφωνα με την ηλεκτρονική «Αυγή» 16/10/2015, και πρόσθεσε: «Αν μπορούσαμε να εγγυηθούμε στους συνταξιούχους ικανοποιητική περίθαλψη, τότε ίσως θα δέχονταν κάποια μείωση στη σύνταξή τους». Αυτή είναι η αναδιανομή της κυβέρνησης, αναδιανομή εντός των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των συνταξιούχων, αναδιανομή της φτώχειας. Αντί να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία για Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, απαλλάσσονται από τις εισφορές τους και πληρώνουν οι άνθρωποι του μόχθου που τους κόβουν από τη μια, υποσχόμενοι ότι θα τους δώσουν ψίχουλα από την άλλη, γιατί και την περίθαλψη την έχουν πάει «κατά διαόλου». Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή επίθεση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org