Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Απαίτησε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των απωλειών

Την άμεση υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στη βάση αυτής του 2009 και την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων από την άρνηση των φαρμακοβιομηχάνων να υπογράψουν ΣΣΕ, απαίτησε για άλλη μια φορά χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ταυτόχρονα με τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας συνδικαλιστών και εργαζομένων από χώρους δουλειάς, από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, το αντίστοιχο από Εύβοια - Βοιωτία - Αυλώνα, από τα επιχειρησιακά σωματεία ΠΕΙΦΑΣΗΝ, «LOREAL», «BERGER», καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων από ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΣΥNΦΑ, «ΚLEVA».

Οι φαρμακοβιομήχανοι χαρακτήρισαν... υπερβολικό το αίτημα της ΟΕΦΣΕΕ, ενώ αξίωσαν ουσιαστικά η βάση της όποιας συζήτησης να είναι ο πετσοκομμένος κατώτατος μισθός των 586 ευρώ που έχει θεσμοθετηθεί από το κράτος...

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική, καθώς έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της εργοδοσίας να τελειώνει με ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα κι εκφράζεται στη σύμβαση του 2009 (βασικός μισθός 871 ευρώ, τριετίες, επιδόματα και άλλες μισθολογικές και θεσμικές κατακτήσεις). Χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων ανέφεραν ότι «εδώ καθορίζουμε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η ανάκαμψη των «μεγεθών» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτει την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου, Γιώτα Ταβούλαρη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε χιλιοστό από ό,τι έχουμε κατακτήσει. Με βάση την κουβέντα που προηγήθηκε με τους φαρμακοβιομήχανους, θα συζητήσουμε στους χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου, για να οργανώσουμε την πάλη για τη διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ στην κατεύθυνση της κάλυψης των απωλειών μας και βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Η ΟΕΦΣΕΕ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συνεδριάσεις ΔΣ, ενημερώσεις και πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις και επίδομα για κάθε άνεργο

Σε Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των εργαζομένων του κλάδου μετατρέπουν την Τετάρτη 25 Γενάρη δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, προγραμματίζοντας αγωνιστικές παρεμβάσεις με αιτήματα για την προστασία των ανέργων και των εποχικών, αλλά και την εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, ζαχαρώδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 25/1, στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση, στις 3 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», που συμμετέχει στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, οργανώνει κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι, με συμβολικό οδόφραγμα στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος που βρίσκεται το ξενοδοχείο, ενώ αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου, θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων, με θέμα την προετοιμασία της κινητοποίησης, το περιεχόμενο και τα αιτήματά της.

«Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δισ. ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη», τονίζουν τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση. Οπως υπογραμμίζουν, η «ανάπτυξη» στον κλάδο συνοδεύεται από συρρίκνωση των μηνών απασχόλησης για τους εποχικούς εργαζόμενους, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, λιγότερους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων από τους εργοδότες.

Χωρίς επίδομα ανεργίας και Συλλογική Σύμβαση στη Ρόδο

Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Οσον αφορά στους εποχικούς, το επίδομα ανεργίας, που έτσι κι αλλιώς δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, δεν έχει καταβληθεί ακόμα στους ανέργους που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους από τις αρχές Νοέμβρη!

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύση άμεσα», τονίζει η ΔΑΣ και επισημαίνει ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές (Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά).

Ως προς τη σύμβαση, στο τέλος του 2016 «έληξε η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ παράλληλα οι ξενοδόχοι διαγράφονται ο ένας μετά τον άλλο από την Ενωση Ξενοδόχων, για να μπορούν και νόμιμα να πληρώνουν μισθούς 400 - 500 ευρώ».

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στηλιτεύουν τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που αδιαφορεί για τα παραπάνω ζητήματα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ το ζήτημα της Σύμβασης έχει τεθεί από τους συνδικαλιστές της πολλές φορές στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εδώ και μήνες, η διοίκηση «έφερε το θέμα για συζήτηση στις 24 Δεκέμβρη, παραμονή Χριστουγέννων και μέσα σε μισή ώρα... ξεμπέρδεψε με το ζήτημα».

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει, τέλος, ότι θα δώσει όλες της τις δυνάμεις, μαζί με τα τρία επιχειρησιακά σωματεία του νησιού που συμμετέχουν στην Μέρα Πανελλαδικής Δράσης, ώστε τα σοβαρά ζητήματα του κλάδου να συζητηθούν πλατιά στους εργαζόμενους και να οργανωθεί η πάλη και η διεκδίκηση για αυτά.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συλλαλητήριο αύριο για λειτουργία του νοσοκομείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Κλειστά για πάνω από 1,5 μήνα παραμένουν τα χειρουργεία - Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών συμπληρώνουν την εικόνα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού

Πάνω από ενάμιση μήνα παραμένουν κλειστά τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου, με τους κατοίκους του νησιού να αναγκάζονται να ταξιδεύουν το λιγότερο 2,5 ώρες για να μεταβούν στο κοντινότερο νοσοκομείο στην Πάτρα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η πραγματοποίηση χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου διακόπηκε στις αρχές Δεκέμβρη, μετά το θάνατο 41χρονης γυναίκας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν σε πέντε ασθενείς. Ανακοινώσεις της διοίκησης του νοσοκομείου αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί ακόμα η αιτία των παραπάνω συμβάντων, ενώ από το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξουν τα χειρουργεία.

Μετά από αίτημα των εργαζομένων του νοσοκομείου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισκέφθηκε προχτές το νοσοκομείο, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με τους γιατρούς, με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ έθεσε τον προβληματισμό πώς είναι δυνατόν να παρατείνεται για πάνω από 50 μέρες αυτή η κατάσταση και να μην υπάρχει ούτε μια χειρουργική αίθουσα διαθέσιμη ούτε καν για τα πιο επείγοντα περιστατικά που δεν προλαβαίνουν να διακομιστούν εκτός νησιού, ενώ τονίστηκε ότι η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι ασφαλής για τους ασθενείς.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου δεσμεύθηκε πως εντός της τρέχουσας βδομάδας θα εξασφαλιστεί η λειτουργία μιας τουλάχιστον χειρουργικής αίθουσας για τα άκρως επείγοντα περιστατικά και με εγγυημένες από τους αρμόδιους της 6ης ΥΠΕ συνθήκες ασφάλειας.

«Το ζήτημα με τα κλειστά χειρουργεία είναι η κορυφή του παγόβουνου. Εδώ έρχεται να προστεθεί μια επείγουσα κατάσταση πάνω σ' ένα πολύ επιβαρυμένο σύστημα Υγείας, το οποίο συστηματικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υποχρηματοδοτείται και υποστελεχώνεται. Το νοσοκομείο είναι καινούριο, παραδόθηκε πριν 3 χρόνια, η κτιριακή υποδομή του είναι θαυμάσια. Ομως, έχει 5 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι θέμα τύχης ότι δεν έχουμε θρηνήσει και άλλες ανθρώπινες ζωές όλο αυτό το διάστημα που είναι κλειστά τα χειρουργεία», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Γαλανόπουλος, ταμίας στην ΟΕΝΓΕ, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ, μέλος της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Συλλαλητήριο από το Εργατικό Κέντρο

Αύριο, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει στις 11 π.μ. συλλαλητήριο στην Περιφέρεια και στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, απαιτώντας τη λειτουργία του νοσοκομείου του νησιού σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τη «διαχρονική διάλυση της δημόσιας Υγείας από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Απαιτεί να δοθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα με τα χειρουργεία και να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με γιατρούς και ασθενοφόρα, ώστε και να μην αναγκάζονται οι γιατροί του νοσοκομείου να αφήνουν κενή τη θέση τους, προκειμένου να μεταφέρουν περιστατικά εκτός του νησιού.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα που αναδεικνύεται», τονίζει, «είναι η ανάγκη για μόνιμες υποδομές για τους χιλιάδες κατοίκους και για τους επισκέπτες του νησιού μας (...). Η ΜΕΘ παρόλο που είναι πλήρως εξοπλισμένη με 5 κρεβάτια, δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ώρα επειδή δεν κάνουν προσλήψεις προσωπικού! Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ιδιωτικά κέντρα εμφανίζονται και στη Ζάκυνθο και "υποκαθιστούν" λειτουργίες του νοσοκομείου».

Στο αυριανό συλλαλητήριο καλεί και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου.

Η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της καθώς και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Σωματείο Συνταξιούχων προβάλλουν τις εξής, κοινές διεκδικήσεις: Αμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, με την απαιτούμενη ασφάλεια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την κάλυψη όλων των κενών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και τα Κέντρα Υγείας στο νησί. Να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με μαγνητικό τομογράφο. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να λειτουργήσει η ΜΕΘ. Στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και εξοπλισμός με ασθενοφόρα. Να σταματήσει άμεσα ο εξαναγκασμός των γιατρών του Νοσοκομείου Ζακύνθου να καλύπτουν κενά διασωστών του ΕΚΑΒ.

Απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την αίτηση της ΟΙΥΕ, Επαγγελματικών Ενώσεων, κ.λπ. που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 7/7/2014 υπουργική απόφαση που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 3 περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας για όλες τις Κυριακές του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβρη του 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η χτεσινή οριστική απόφαση της Ολομέλειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ